FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 oktober 2007

Tyfoon op weg naar Shanghai

De Grand Prix van China kan zondag zwaar weer verwachten. Een tropische storm stevent recht op het circuit af.

Naar verwachting bereikt de tyfoon Krosa zondagavond, slechts uren na de race, het vasteland van China en daarmee Shanghai. Hoewel het zwaartepunt van de storm, die momenteel windstoten tot 240 km/h veroorzaakt, dus niet tijdens de wedstrijd bij het circuit ligt, kunnen de reeds verslechterde weersomstandigheden toch roet in het eten gooien. In het geval dat er geen helikopters mogen vliegen, kan de wedstrijdleiding zelfs beslissen de race uit te stellen of af te gelasten. Of het zover komt, is nu nog hoogst onzeker.

Uitslag Fiorentina - FC Groningen

FC Groningen is er niet in geslaagd om zich voor de groepsfase van de UEFA Cup te plaatsen. Na de reguliere speeltijd en een verlenging was de stand 1-1. Fiorentina wist de verplichte strafschoppenserie uiteindelijk het beste te nemen. De heenwedstrijd eindigde ook in een gelijkspel (1-1).

FC Groningen begon goed aan het duel. Vooral de verdediging, waarin Sankoh een uitblinker was, stond bij vlagen goed opgesteld. Vieri en Mutu werden hierdoor aan de ketting gelegd, waardoor de Groningse formatie er af en toe gevaarlijk uit wist te komen. De kansjes voor Silva, Levchenko en Lovre werden echter niet tot doelpunt gepromoveerd. Toch leek het er op dat de Italianen enigszins schrokken van het spel van de bezoekers.

Toch kreeg Fiorentina de beste kansen. Sankoh wist Mutu, met de nodige moeite, van het scoren af te houden. Van Loo kreeg zelfs hulp van de lat toen diezelfde Roemeen deze raakte. Na de pauze ging FC Groningen hartstochtelijk op zoek naar de eerste treffer van de avond. Van der Laak zorgde voor een grote kans, maar zijn kopbal werd door Frey van de lijn gehaald.

Uiteindelijk kwamen de Groningers toch op voorsprong door een treffer van Nevland. Van der Laak bediende de Noor met een hakbal, waarna de laatstgenoemde de bal in de bovenhoek wist te schieten. De ploeg van trainer Ron Jans kon slechts drie minuten van de voorsprong genieten. Mutu ontving een pass vanuit de diepte en schoot de bal beheerst achter Van Loo.

Van der Laak was hierna nog in de gelegenheid om te scoren, maar Frey hield de aanvaller van scoren af. Ook in de verlenging bleef FC Groningen gelijkwaardig aan Fiorentina, maar tijdens de daaropvolgende strafschoppen bepaalden de Italianen dat zij naar de volgende ronde in de UEFA Cup gaan.


Karakteristieken

Fiorentina w.n.s - FC Groningen 1-1
56’ Nevland 0-1
59’ Mutu 1-1

Strafschoppen:
Levchenko mist (FC Groningen) 0-0
Pazzini (Fiorentina) 1-0
Van der Laak (FC Groningen) 1-1
Montolivo (Fiorentina) 2-1
Kolder mist (FC Groningen) 2-1
Kuzmanovic (Fiorentina) 3-1
Silva (FC Groningen) 3-2
Santana mist (Fiorentina) 3-2
Lovre (FC Groningen) 3-3
Mutu (Fiorentina) 4-3

Toeschouwers: 26.925
Scheidsrechter: Meyer (Dui)
Stadion: Artemio Franchi-stadion
Gele kaart: Donadel (Fiorentina), Meerdink , Silva (FC Groningen)

Opstellingen

Fiorentina: Frey, Ujfalusi, Krøldrup, Gamberini, Pasqual, Semioli, Donadel (Kuzmanovic/97), Liverani (Santana/58), Montolivo, Mutu, Vieri (Pazzini/81)

FC Groningen: van Loo, Silva, Sankoh, Kruiswijk, Stenman, Meerdink, Lindgren, Lovre, Levchenko, Berg (van der Laak/46), Nevland (Kolder/102)

Uitslag AZ - Paços de Ferreira

AZ is er in geslaagd om zich voor de groepsfase van de UEFA Cup te plaatsen. De Alkmaarders hadden aan een doelpuntloos gelijkspel voldoende, aangezien zij twee weken geleden in Portugal wisten te winnen.

AZ heeft het in de Eredivsie erg moeilijk, wat ook bleek in het duel met Paços de Ferreira. Julian Jenner mocht zich voor rust de gevaarlijkste man noemen, maar zijn voorzetten kwamen niet aan of werden niet afgerond.

De verdediging van de Portugese club werd slechts één keer uitgespeeld. Hierdoor kon Ari voor het doel van Peçanha van de tegenstander verschijnen. Het schot, wat de Braziliaan daaropvolgend wist te produceren, was een eenvoudige prooi voor de keeper. In verdedigend opzicht kwamen de Alkmaarders nauwelijks in de problemen.


Karakteristieken

AZ - Paços de Ferreira 0-0

Toeschouwers: 13.148
Scheidsrechter: Tudor (Roe)
Stadion: DSB stadion
Gele kaart: Valente (Paços de Ferreira)

Opstellingen

AZ: Waterman, Steinsson, Donk, Jaliens, Opdam, Jenner, De Zeeuw, Martens (Mendes da Silva/77), Agustien, Ari, Dembélé (Cziommer/57)

Paços de Ferreira: Peçanha, Luíz Carlos, Ferreira, Mangualde, Valente, Ricardinho, Fernando Pilar (Édson Di/81), Dédé, Anunciaoção, Edson (Carioca/81), Renato Queirós (Furtado/70)

Nederland wint van Koog Zaandijk

Het Nederlands korfbalteam heeft bij de oefenwedstrijd tegen Koog Zaandijk gewonnen. Ondanks een moeilijk begin werd het toch 20-9 voor Oranje.

Woensdag heeft de Nederlandse selectie gewonnen met 20-9 van Korfbal Leagueclub Koog Zaandijk. Het ging gelijk op in de eerste 20 minuten en Oranje kwam zelfs achter te staan met 4-5. Bij rust stond Oranje voor met een verschil van 5 doelpunten. Het Nederlands team kwam steeds beter in de wedstrijd en Koog Zaandijk had moeite om met die druk om te gaan. Er waren ongeveer 300 toeschouwers die een nuttige oefenwedstrijd zagen.

Na afloop van de wedstrijd gaf bondscoach Jan Sjouke van den Bos de volgende reactie: "Iedereen heeft gespeeld, iedereen was fit. Na de training van vanmiddag kon men in de wedstrijd nog scherp spelen. Wij zijn goed op weg. Nu wacht de fine tuning, het verfijnen van de viertallen. En er is werk aan de verdedigende vrije bal, letten op de handjes, het moet stabieler."

In de voorbereiding op het WK in Brno in Tsjechië was dit de laatste wedstrijd buiten. Volgende week gaat Oranje binnen trainen. Mirjam de Kleijn die op het laatste moment nog toegevoegd is aan de selectie was er nog niet bij tegen Koog Zaandijk. Dit zal wel het geval zijn bij de komende oefenwedstrijden.

Demo Age of Empires III: The Asian Dynasties

Alle Age of Empire-fans kunnen hun hart weer op halen bij de demo van Age of Empires III: The Asian Dynasties. De demo geeft je een kijkje bij de Japanse of de Britse volkeren. Tevens kun je de nieuwe map genaamd Honshu bekijken en kun je een game-mode uitproberen genaamd King of the Hill.

De demo heeft een grote van 612.19 MB en is onder andere vanaf de volgende plaatsen te downloaden:

Gamer's Hell
Fileplanet
3D Gamers

Ajax ligt uit UEFA Cup

Icoon VoetbalAjax is er niet in geslaagd om de groepsfase te bereiken van de UEFA cup. Nadat de eerste wedstrijd uit tegen Dinamo Zagreb met 0-1 werd gewonnen, was vanavond na verlenging Dinamo Zagreb met 3-2 te sterk. Na 90 minuten stond het 1-0 voor de Kroaten.

De Kroaten gingen brutaal van start, al in de eerste minuut schoot Modric de bal over het Ajax-doel. Nadat een slim balletje van Suárez net naast was gehobbeld, nam Dinamo het heft stevig in handen. Na 34 minuten duwde v.d.Wiel Mandzukic tegen het gras. Modric schoot de strafschop onberispelijk in.

Ook na rust kwam het dolende Ajax aanvankelijk op alle fronten tekort. De Amsterdammers vonden elkaar zelden en de Kroaten waren feller in de duels. Na 66 minuten spelen kregen de Amsterdammers weer een kansje, het schot van Suárez miste echter precisie. Na een kwartiertje luwde het offensief en werd Dinamo weer gevaarlijker. Vlak voor tijd voorkwam Stekelenburg de 0-2, maar in de verlenging sloeg Dinamo alsnog toe: Mandzukic scoorde in de 94ste en 96ste minuut. Ajax kon via tweemaal Huntelaar nog wel iets terugdoen, maar daar bleef het bij.

'Paard in de gang' nummer 1 Dieren Top 30

'Er staat een paard in de gang', de carnavalskraker van André van Duin, is door de luisteraars van radiozender Q-music verkozen tot het beste dierenlied. Het plaatje staat bovenaan in de Dieren Dertig, een speciale hitlijst in het kader van dierendag.

'The lion sleeps tonight' van Tight Fit en 'Eye of the tiger' van Survivor vullen het erepodium aan. 'Hé lekker beest' van Isabelle A is op de vierde plaats geëindigd.

Verder staan onder anderen Dorus, Live, De Electronia's en Dennie Christian in de Dieren Dertig. De luisteraars hebben een paar weken lang via de site van de zender kunnen stemmen op hun favoriet. De hele lijst, zoals hij vandaag was te horen in het programma Deckers & Ornelis, is hier te lezen.

VVD: Alleen Nederlandse taal in stemhokje

Icoon PolitiekDe VVD wil dat er in stembureaus alleen nog Nederlands wordt gesproken. Alleen kiezers met een lichamelijke handicap zouden nog hulp mogen krijgen bij het uitbrengen van hum stem.

De liberalen willen dat het verboden wordt Turks of Marokkaans te spreken in het stembureau. Met deze maatregel wil de VVD in Amsterdam de misstanden in stembureaus aanpakken. Uit een rapport van de Gemeentelijke Ombudsman blijkt dat bij verkiezingen in maart en november de Kieswet in de hoofdstad werd overtreden. Dat gebeurde veelal door allochtonen.

Allochtone kiezers werden 'geholpen' door vrienden en familie bij het stemmen. Dat gebeurde vaak in de eigen taal, waardoor niet gecontroleerd kon worden of er 'dwingende adviezen' werden gegeven. Sommige kiezers brachten meerdere stemmen uit zonder de daarvoor toegestane machtiging.

Ook hadden sommige kiezers meer machtigingen bij zich dan toegestaan. Wanneer stembureauvoorzitters hen er op wilden wijzen dat ze zich aan de regels van de Kieswet moesten houden ontstonden er onoverzichtelijke situaties, irraties en soms agressie. De Ombudsman wil dat de voorzitters beter worden opgeleid.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.

Hotfix voor NWN2: Mask of the Betrayer

Er is een 'hotfix' verschenen voor de expansie Mask of the Betrayer van het spel NeverWinter Nights 2. De hotfix zal een bug verhelpen die er op dit moment voor zorgt dat er stukken tekst missen in het spel. De patch is er nu in zes talen. Let op: je hebt NeverWinter Nights 2 v.1.10 patch nodig anders werkt de hotfix niet.

Engels (3.58 MB)
Duits (7.25 MB)
Frans (7.12 MB)
Spaans (7.04 MB)
Italiaans (7.16 MB)

Schorpioenen in postpakket uit Hongkong

Icoon OpmerkelijkEen douanebeambte in de Filipijnen kreeg de schrik van zijn leven toen hij in een postpakket dodelijke schorpioenen en spinnen vond. Het etiket op het pakket had aangegeven dat er kleren inzaten.

De post kwam uit Hongkong en was bedoeld voor een zekere heer Sayo in Manilla. Volgens Filipijnse media was het dodelijke pakketje waarschijnlijk afkomstig van mevrouw Sayo.

Met dank aan porsche1 voor de submit.

Wetsontwerper toont naaktfoto aan klas

Icoon Not Safe For Work (NSFW)Een Amerikaanse overheidsmedewerker heeft een highschoolklas per ongeluk een naaktfoto getoond. Dat gebeurde toen hij via de computer sheets wilde laten zien over het maken van wetten. Matthew Barret stopte dinsdag een memory stick in de computer waarop het plaatje van een naakte vrouw verscheen.

De politie heeft Barret en vertegenwoordigers van de school ondervraagd. Daarnaast is de memorystick in beslag genomen zodat kan worden vastgesteld waar het gewraakte plaatje vandaan komt.

Volgens Barret moest een aantal van de ongeveer 20 studenten uit de hoogste klas van de Norwalk High School grinniken toen ze de dame konden bewonderen. Vervolgens heeft hij onmiddellijk de stick uit de computer verwijderd en heeft de les vervolgd met handouts.

Barret heeft het voorval bij de schoolleiding gemeld, waarop deze de stick onderzochten. Naast de presentatie over maatschappijleer bleek de stick een directory met naaktfoto's te bevatten. De democraat heeft geen idee waar ze vandaan komen. De stick was een cadeau dat hij drie weken geleden kreeg van een collega-wetsontwerper van de staatsbibliotheek van Ohio.

Met dank aan pestertje voor de herschreven submit.

PvdA eist toezicht inspectie imamopleiding

Icoon PolitiekDe PvdA-fractie in de Tweede Kamer is ernstig bezorgd over jonge scholieren op de imamopleiding in het Gelderse Lochem. De opleiding wordt aangeboden door stichting Al Islah.

PvdA Migratie- en integratiewoordvoerder Jeroen Dijsselbloem vraagt zich af of de combi tussen regulier onderwijs en de beroepsopleiding tot imam niet te zwaar is voor de jongens van 12 tot 18 jaar oud. Hij wil dat minister Plasterk van Onderwijs de inspectie in schakelt om de studiebelasting te controleren.

De jongeren volgen overdag het regulier onderwijs op basisscholen en op het Staring College in Lochem. Daarna krijgen ze Koranlessen in het opleidingscentrum. In het weekend zijn ze vrij, maar verblijven ze wel op het terrein van Al Islah. Het gebouw was vroeger een asielzoekerscentrum.

Met dank aan sjakie007 voor de submit.

Burgemeester met hand op borsten vrouw

Icoon Not Safe For Work (NSFW)Burgemeester Patrick Janssens van Antwerpen zit in een lastig parket. Deze week verbood hij naaktposters op brandweerkazernes, maar staat deze week wel zelf afgebeeld in de Belgische Flair met zijn handen op de borsten van een redactrice.

Janssen was dinsdag op werkbezoek in de brandweerkazerne, waar hij werd geconfronteerd met posters van halfblote meiden. Hij verordonneerde ze onmiddellijk weg te halen, want hij wil meer vrouwen bij de brandweer. Uitgerekend nu staat hij in de Flair voor de actie 'Pak mijn borsten' tegen borstkanker.

BV'ers, Bekende Vlamingen, doopten hun handen in de verf om ze op de borsten van de Flairredactrices te leggen om zo een afdruk op hun T-shirt achter te laten. De opbrengst van deze kledingstukken gaat naar de strijd tegen borstkanker.

Met dank aan Glacier voor de submit.

Douane stuit op drugssmokkel via insecten

De douane heeft in juli een wel heel opmerkelijke smokkelmethode aangetroffen. Bij het scannen van een pakketje uit Peru bleek namelijk iets vreemds aan de hand, zo maakte het ministerie van Financiën vandaag pas bekend.

Toen men het pakje ging onderzoeken, bleken er meer dan honderd dode insecten in het doosje te zitten. De ruggetjes van de beestjes waren opengesneden. In deze sneden bevonden zich hoopjes cocaïne.

Al die insecten bij elkaar bleken nog heel wat drugs te bevatten. Het totaal kwam op zo'n driehonderd gram. De geschatte straatwaarde van de gevonden cocaïne is zo'n achtduizend euro.

Met dank aan Dr-Kill-Phil-Bill voor de submit.

Man dood na wegrijden met gestolen auto

Icoon Domme criminelenEen man die gisteravond dodelijk is verongelukt op de Aalbekerweg in het Limburgse dorp Hulsberg is een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Het slachtoffer maakte een proefrit in een wagen die door een particulier te koop werd aangeboden.

De man zat met de eigenaar in de auto. Toen deze even uitstapte bij een tankstation reed de 25-jarige zonder hem weg. In Nuth stuitte hij toevallig op een politiecontrole, waarna hij er met hoge snelheid vandoor ging en even later omkwam bij een dodelijk ongeluk.

Met dank aan Krujer voor de submit.

Uitslagen Eredivisie vrouwen speelronde 5

Na een weekje rust is de Eredivisie voor vrouwen weer begonnen. Opvallend is het puntverlies voor ADO Den Haag tegen FC Twente. De ploeg uit de Hofstad verloor voor het eerst dit seizoen punten.

FC Utrecht - SC Heerenveen
Al vroeg in de wedstrijd wist Manon van de Boogaard de score te openen. Een klein half uur later wist Roos Kwakkenbos de score voor de Utrechters te verdubbelen. Tien minuten voor rust wist Tessa Oudejans de derde treffer in het net te leggen. Ook het vierde doelpunt voor FC Utrecht kwam nog voor de rust. Shirley Smith was op een voorzet van Judith Kuipers trefzeker.

ADO Den Haag - FC Twente
Een beter ADO kon niet voorkomen dat FC Twente halverwege de eerste helft op voorsprong kwam. Vlak voor rust had ADO al de kans op de gelijkmaker, echter ketste de bal af op de lat. ADO wist nog wel in de tweede helft langszij te komen maar kon niet voorkomen dat het twee punten verloor.

Willem II - AZ
Een aantal grote kansen waren er in de eerste helft voor AZ-speelster Merel van Nes en voor Domique Vught van Willem II. In de tweede helft gebeurde er veel, maar echte kansen leverde het niet op. Beide ploegen zouden uiteindelijk de punten delen.

Uitslagen

ThuisUitUitslag
FC UtrechtSC Heerenveen4-1
ADO Den HaagFC Twente1-1
Willem IIAZ0-0

Ranglijst

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesDoelsaldoPunten
1ADO Den Haag541013-813
2FC Twente53118-410
3AZ Alkmaar52123-27
4FC Utrecht52039-86
5Willem II51043-84
6SC Heerenveen51135-123

Programma

DatumThuisUit
18-10AZWillem II
18-10FC TwenteADO Den Haag
18-10SC HeerenveenFC Utrecht

Moslima mag polygamie weigeren

Icoon BuitenlandsMoslimvrouwen mogen polygamie weigeren. Dat heeft de Indonesische Kroonraad besloten. De wettelijke beperkingen van veelwijverij zijn niet in strijd met de Koran.

De zaak was aangespannen door de heer Insa. Die wilde dat het familierecht wordt herzien, omdat de wet in zou druisen tegen de rechten van de mens. Door polygamie aan banden te leggen zou het recht van religieuze vrijheid van moslimmannen worden beknot. Volgens Insa is polygamie een godsdienstig recht. De Islam staat een man toe vier vrouwen te huwen.

De Indonesische wet verplicht moslimmannen hun vrouw om toestemming te vragen. Insa's echtgenote en met haar tal van andere vrouwen weigeren dat. Insa vindt dat zijn vrouw geen recht van spreken heeft, omdat zij zijn positie als gezinshoofd ondermijnt.

De rechters vinden polygamie geen plicht, maar alleen in noodgevallen toegestaan. Bijvoorbeeld wanneer een vrouw onvruchtbaar blijkt te zijn. Koranverzen verplichten de man zijn vrouwen gelijk te behandelen. De rechter kwam tot de beslissing om de rechten van de vrouw te waarborgen.

Met dank aan Super7fighter voor de submit.

Orang oetan valt op zijn verzorgsters

Icoon OpmerkelijkOrang oetan Sibu moet de Apenheul in Apeldoorn verlaten, omdat hij al zijn liefde richt op zijn vrouwelijke verzorgsters. Voor de vrouwtjesapen heeft Sibu geen oog. Wat de vrouwelijke soortgenoten ook doen om hem te versieren, de 31-jarige mensaap heeft geen enkele interesse in hen.

Verzorger Leo Hulsker denkt dat het probleem komt, omdat de aap in de Engelse dierentuin Chester groot is gebracht met een flesje. Daardoor is hij gefixeerd op zijn verzorgers, denkt Hulsker. Sibu heeft een voorliefde voor mensen met tatoeages. Dat komt waarschijnlijk omdat de verzorgers die hem grootbrachten ook tattoo's hadden. Ook blonde vrouwen zijn bij hem niet veilig.

Sibu kwam twee jaar geleden uit Barcelona naar de Apenheul om voor nageslacht te zorgen. Zijn voorganger Karl van 47 jaar was te oud om de orang oetandames tevreden te houden. Sibu keert binnenkort terug naar Engeland.

Met dank aan Re_plaY voor de submit.

Dick Maas wijzigt filmtitel uit angst voor claim

De bekende Nederlandse regisseur Dick Maas heeft de titel van zijn nieuwste film 'De Botox methode' geschrapt. De zwarte komedie zal nu 'Moordwijven' gaan heten. De titel is gewijzigd om een rechtszaak van de fabrikant van het spierverlammende middel Botox, de Amerikaanse firma Allergen, af te wenden.

Maas, de filmmaker die ons verblijdde met klassiekers als 'Flodder' en 'Amsterdamned', had het graag in de civiele rechtbank opgenomen tegen Allergen. "Volgens onze advocaat was het juridisch een twijfelgeval. Ik had het graag in de rechtszaal uitgevochten, maar in tegenstelling tot Allergan ontbreekt het ons aan de middelen kostbare juridische procedures te voeren", verklaart Maas.

De 56-jarige regisseur zegt zeer ingenomen te zijn met de nieuwe titel. "Aanvankelijk konden we geen geschikt alternatief vinden totdat iemand 'Moordwijven' voorstelde", aldus Maas. "Ik vind de nieuwe titel goed, misschien nog wel beter dan de oude."

De actrices Bracha van Doesburgh, Hadewych Minis en Sanne Wallis de Vries nemen in de film de hoofdrol op zich als miljonairsvrouwen. De drie dames schakelen een huurmoordenaar in om een eind te maken aan het leven van hun echtgenoten. Deze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan overspel. Over twee en halve maand moet de film in de bioscopen gaan draaien.

Uitslag Ajax - Dinamo Zagreb

Ajax is er niet in geslaagd om de groepsfase te bereiken van de UEFA cup. Nadat de eerste wedstrijd uit tegen Dinamo Zagreb met 0-1 werd gewonnen, was vanavond na verlenging Dinamo Zagreb met 3-2 te sterk. Na 90 minuten stond het 1-0 voor de Kroaten.

De Kroaten gingen brutaal van start, al in de eerste minuut schoot Modric de bal over het Ajax-doel. Nadat een slim balletje van Suárez net naast was gehobbeld, nam Dinamo het heft stevig in handen. Na 34 minuten duwde v.d.Wiel Mandzukic tegen het gras. Modric schoot de strafschop onberispelijk in.

Ook na rust kwam het dolende Ajax aanvankelijk op alle fronten tekort. De Amsterdammers vonden elkaar zelden en de Kroaten waren feller in de duels. Na 66 minuten spelen kregen de Amsterdammers weer een kansje, het schot van Suárez miste echter precisie. Na een kwartiertje luwde het offensief en werd Dinamo weer gevaarlijker. Vlak voor tijd voorkwam Stekelenburg de 0-2, maar in de verlenging sloeg Dinamo alsnog toe: Mandzukic scoorde in de 94ste en 96ste
minuut. Ajax kon via tweemaal Huntelaar nog wel iets terugdoen, maar daar bleef het bij.


Karakteristieken

Ajax - Dinamo Zagreb 2-3 n.v
34’ Modric 0-1 (pen)
94’ Mandzukic 0-2
96’ Mandzukic 0-3
101’ Huntelaar 1-3
120’ Huntelaar 2-3

Toeschouwers: 44.678
Scheidsrechter: Clattenburg (Eng)
Stadion: Amsterdam ArenA
Gele kaart: Heitinga, Suárez, Ogararu (Ajax), Tadic, Mandzukic, Schildenfeld, Pokrivac, Modric (Dinamo Zagreb)

Opstellingen

Ajax: Stekelenburg, Heitinga, van der Wiel (Ogararu/62), Stam, Colin (Delorge/33), Gabri, Maduro, Emanuelson, Rommedahl, Huntelaar, Suárez

Dinamo Zagreb: Koch, Etto, Drpic, Schildenfeld, Cale, Sammir (Did'dy Guela/69), Vukojevic, Pokrivac, Modric, Mandzukic, Tadic (Mikic/78)

Máxima: 'Nooit 1 cultuur bestaan in NL'

Icoon KoningshuisOndanks de sloten kritiek die prinses Máxima over zich heen kreeg na haar omstreden uitspraken tijdens de presentatie van een WRR-rapport, laat ze weer van zich horen. Volgens de prinses heeft er in Nederland nooit één cultuur bestaan.

"In Nederland was er nog niet zo lang geleden een systeem van verzuiling. Binnen hun eigen zuil waren de mensen sterk verbonden. Maar tussen de zuilen waren er flinke verschillen, dus één cultuur had Nederland toen ook niet", aldus prinses Máxima in vrouwenblad Margriet. "De verzuiling is verdwenen en dat heeft tot veranderingen geleid. We moeten dus ook weer zoeken naar nieuwe samenhang", vindt de prinses.

Máxima liet vanochtend weten in dagblad De Stentor erg geschrokken te zijn van de kritiek die ze ontving. PVV-leider Geert Wilders noemde haar presentatie 'politiek correctie prietpraat'. Máxima zegt uit eigen persoonlijke ervaring te hebben gesproken.

Met dank aan mouthman voor de submit.

Pedofiel wil gecastreerd worden

Een Zuid-Afrikaanse kinderverkrachter heeft aan de rechter gevraagd of deze hem wil straffen door middel van castratie. De pedofiel moest terechtstaan wegens het verkrachten van acht kinderen.

De rechter wilde hier echter geen gehoor aan geven. Hij noemde de strafwens "wreed, onmenselijk en wettelijk verboden".

De 49-jarige kinderliefhebber kreeg van de rechter een minder pijnlijke straf. Voor het verkrachten van de kinderen en het filmen van deze daden, legde de rechter hem 39 jaar cel op.

'Jeugddetentie zonder nazorg heeft weinig zin'

Icoon BinnenlandsHet komt te vaak voor dat criminele jongeren in de jeugdgevangenis geen scholing krijgen en geen nazorg ontvangen. Volgens een rapport van de Algemene Rekenkamer (ARK) dat vandaag verschijnt, gaan veel jonge criminelen zonder die opleiding en nazorg snel weer het verkeerde pad op.

De Rekenkamer zegt er ernstig aan te twijfelen of de verbeterplannen van het kabinet afdoende zijn om de problemen op te lossen. Van de helft van de jongens die langer dan twee maanden in een jeugdgevangenis hebben gezeten, is onbekend hoe het ze na ontslag uit de inrichting vergaat. Van de andere helft pleegt twee derde binnen een half jaar opnieuw een delict of zit op een andere manier in de problemen.

De ARK spreekt van "een mager en kostbaar resultaat" van het overheidsbeleid. Per criminele jeugdige spendeerde het Rijk in 2006 gemiddeld 250.000 euro, stelt de Rekenkamer, die vindt dat voor dat geld de aanpak effectiever moet kunnen.

Het onderzoek betreft jongens die door de strafrechter in een inrichting zijn geplaatst. Nederland telt veertien jeugdinrichtingen waarin ongeveer 2300 jongeren verblijven. Iets meer dan een kwart van hen zit er op strafrechtelijke basis.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie laat weten dat ze de aanbevelingen van de Rekenkamer overneemt. Ze zegt in een brief aan de Tweede Kamer dat ze een wetswijziging voorbereidt waarin scholing wordt verankerd.

Korte beta Pirates of the Burning Sea

Anti-ninja game Pirates of the Burning Sea houdt een stresstest voor het volledige spel in de winkels komt te liggen, en jij kan helpen om de servers te testen!

Geen stresstest zonder veel spelers online, dus de beta van de game is vanaf vandaag tot en met zondag gratis te spelen, met als enige voorwaarde een (gratis) Fileplanet account.

Pirates of the Burning Sea is een MMO die zich afspeelt in de 18e eeuw, en als speler neem je de controle over een schip inclusief bemanning. De keuze van kloeke wetsdienaar of parmantige piraat is aan jou, net als de keuze om content te maken. Of je nu een schip in elkaar knutselt of een roze piratenhoed met veer creëert, na een kritische onderwerping is jouw content klaar voor de game en kun je deze gratis weggeven, verkopen voor in-game goud of natuurlijk zelf de blits zijn met je unieke roze piratenhoed met veer.

Als je graag een korte blik op het spel wilt werpen, kun je hier lezen hoe je mee kan doen. Wees er wel snel bij want er geldt wie het eerst komt wie het eerst maalt. De volledige game wordt begin 2008 verwacht.

ABN Amro-toernooi opgewaardeerd

Het ABN Amro-toernooi zal vanaf 2009 opgewaardeerd worden. Het zal gaan behoren tot de tien toernooien met de '500'-status in de nieuwe indeling die de ATP vandaag bekend maakte.

De '500'-laag is de derde categorie. De hoogste categorie zijn de vier Grand Slams, in de tweede laag, de '1000'-toernooien, behoren de huidige tien toernooien uit de Masters Series. Zoals de naam al zegt zijn bij toernooi in Rotterdam voortaan 500 punten voor de wereldranglijst te verdienen, waardoor het makkelijker wordt internationale topspelers naar Rotterdam te halen. Het ABN Amro-Toernooi behoort nu tot dezelfde categorie als de toernooien van Washington, Valencia, Barcelona, Peking, Dubai, Basel, Tokio, Acapulco en Memphis.

NCsoft onthult nieuwe studio

NCsoft heeft bekend gemaakt dat zij een nieuwe studio, Carbine Studios, heeft geopend in Californië (VS).
Ondanks dat Carbine een nieuwe studio is, zijn de werknemers hier niet bepaald nieuwkomers op het gebied van MMO ontwikkeling. Zo werken er mensen die in het verleden hebben bijgedragen aan bekende titels zoals: World of Warcraft, Fallout, City of Heroes, en Asheron's Call.

Robert Garriott, CEO van de Noord Amerikaanse divisie van NCsoft is erg blij met de nieuwe stiudio:

"This is a dev team made in heaven. This group is as experienced as they come in the area of computer role playing and multiplayer game design. Making successful games is second nature to them."
They are a very welcome addition to the NCsoft family. The gaming community should be excited to see what great things come out of Carbine Studios in the coming years"

Carbine Studios is op dit moment bezig met het ontwikkelen van een(tot nu toe) nog onbekende MMO.

Brandweer zet homo's in de spotlights

Een groepje brandweerlieden die een paar vrijende homo's in de spotlights zette, heeft een flinke prent aan hun kont gekregen. Eén van de vier kwartettende homo's heeft de spuitgasten namelijk met succes aangeklaagd.

De in het Engelse Bristol gezetelde brandweerlieden hoorden plotseling iets ritselen in de bosjes. Hierna richtten ze hun enorm felle lampen, die normaal worden gebruikt bij het blussen, op de struiken. Nadat ze zich om het schouwspel hadden slap gelachen, vervolgden ze hun weg terug naar de kazerne.

De brandweercommandant kon niet met zijn jongens meelachen en heeft de heren geschorst. Later gaf hij twee van hen een boete van ruim 2500 euro. Als klap op de vuurpijl zette hij de mannen, met een gemiddelde van 26 dienstjaren, terug in rang en plaatste hij hen over. Het met de boetes opgehaalde geld stortte hij op de bankrekening van een vereniging die opkomt voor de rechten van homo's.

De betrokken spuitgasten zijn laaiend, en vinden dat ze als criminelen worden behandeld. En dat terwijl ze zelf een strafbaar feit aan het licht hebben gebracht.

De brandweerbaas is van mening dat zijn jongens helemaal niet op die plaats hoefden te zijn op dat moment. Volgens hem was het in de spotlight zetten van vrijende homo's een vooropgezet plan.

Väyrynen traint weer mee

Mika Väyrynen heeft zijn rentree op het trainingsveld gemaakt. De speler van PSV speelde dit seizoen nog geen enkele wedstrijd, omdat hij tijdens de voorbereidingen een blessure aan zijn rechterkuit op liep.

Deze kwetsuur liep de middenvelder in aanloop naar het toernooi om de Railways Cup in Moskou op. "Voor de Champions League-wedstrijd tegen CSKA Moskou leek ik weer helemaal fit, maar ik kreeg toch weer last van de blessure," liet Väyrynen weten.

Toch heeft de speler de hoop uitgesproken binnen niet al te lange tijd terug te keren in de selectie van PSV. "Mogelijk dat ik maandag al mee ga spelen met Jong PSV."

Stadionverbod voor belager Dida

Celtic heeft de supporter, die afgelopen woensdag ineens het veld op rende, zwaar gestraft. Deze persoon gaf Dida, de doelman van AC Milan, namelijk een tikje in de slotfase van het Champions League-duel tussen beide ploegen.

De 27-jarige supporter heeft, nadat hij zich eerder vandaag bij Celtic meldde, een levenslang stadionverbod opgelegd gekregen. Bovendien werd de persoon in kwestie uitgeleverd aan de politie. De Europese voetbalbond (UEFA) onderneemt vooralsnog geen stappen. Zij willen eerst de rapportage van scheidsrechter Markus Merk afwachten.

Defensieve zorgen voor FC Utrecht

FC Utrecht kent een aantal defensieve problemen in aanloop naar het duel met VVV-Venlo, dat voor vrijdag op het programma staat. Tim Cornelisse, Sander Keller en doelman Michel Vorm zijn allen geblesseerd en komen niet in actie.

Cornelisse zit ziek thuis en Keller wist de training van donderdag niet te voltooien. De laatstgenoemde verdediger ondervindt nog teveel hinder van een kwetsuur aan zijn bovenbeen.

Ook Vorm was donderdag weer op het trainingsveld te vinden, maar was nog niet helemaal hersteld. Dit is ook de reden waarom de goalie niet meer naar Limburg zal gaan. Frank Grandel fungeert vrijdag als vervanger van zijn collega-doelman.

Uitslag Helsingborgs IF - SC Heerenveen

SC Heerenveen is er niet in geslaagd om de groepsfase te bereiken van de strijd om de UEFA Cup. Na twee weken geleden nog met 5-3 in eigen huis te hebben gewonnen, werd er vanavond met 5-1 verloren van Helsingborgs IF uit Zweden.

Heerenveen begon goed aan de wedstrijd en was in het eerste kwartier de betere ploeg, maar daarna sloegen de Zweden toe en capituleerde de wankele Friese defensie voor rust al drie keer. Larsson en Dahl maakten de eerste twee treffers, Omotoyossi kopte de 3-0 in.

In het begin van de tweede helft was Beerens dichtbij een treffer maar hij schoot in het zijnet. Niet lag daarna werd het drama voor de Friezen nog groter toen Makondi de 4-0 scoorde. Ondanks de voor het eerst weer in de basis gestarte Alves lukte het de Friezen niet om het verschil kleiner te maken.

Omotoyossi maakte het drama voor de Friezen nog groter door in de 81e minuut de 5-0 op het scorebord te brengen. Gerald Sibon redde de eer vlak voor tijd nog een beetje door de 5-1 te maken. In de extra tijd was het nog bijna 5-2, maar de inzet van Prager werd van de doellijn gehaald.


Karakteristieken

Helsingborgs IF - SC Heerenveen 5-1
16’ Larsson 1-0
36’ Dahl 2-0
45’ Omotoyossi 3-0
52’ Makondele 4-0
81’ Omotoyossi 5-0
89’ Sibon 5-1

Toeschouwers: 6.296
Scheidsrechter: Lehner (Oos)
Stadion: Olympia Stadion
Gele kaart: Omotoyossi (Helsingborgs IF), Roorda, Pranjic (SC Heerenveen)

Opstellingen

Helsingborgs IF: Andersson, Wahlstedt, Jakobsson, Tamboura, Castan, Makondele, Skulason, Dahl (Landgren/90+1), Andersson (Kolar/90+1), Larsson, Omotoyossi (Unkuri/84)

SC Heerenveen: Vandenbussche, Zuiverloon, Bak Nielsen, Dingsdag, Breuer, Beerens, Roorda, Bradley (Sibon/58), Pranjic, Alves (Prager/76), Sulejmani (Matusiak/69)

Scheurende bolides in Gran Turismo 5 Prologue screenshots

Dat Polyphony Digital een heerlijke werkplek bezit weten we, dat ze in het verleden hele goede games gemaakt hebben weten we ook, en dat het eerstvolgende deel van de Gran Turismo serie er prachtig uit gaat zien bewijzen de heren en dames van Polyphony Digital maar weer eens met de onderstaande screens.















Gran Turismo 5 Prologue zal 40+ auto's bevatten, waaronder Lotus, Mitsubishi, Nissan en Ferrari wagens. Daarnaast zullen er vijf circuits te vinden zijn, zoals Eiger Nordwand, the London City Track en Suzuka. GT5: Prologue zal ook de eerste GT-game zijn die online zal gaan, en wel met 16 spelers tegelijk. De game zal draaien op 1080p en 60 fps (30 fps bij replays vanwege de extra effecten). Online leaderboards en My Garage zullen aanwezig zijn.

Dief gepakt door bijzondere snoepjes

De politie van Brussel heeft een man opgepakt die kort daarvoor had ingebroken in een auto. Daarbij maakte hij een laptop buit. Tevens had de Belg, zo bleek later, een zakje snoepjes uit de auto gestolen.

De agenten zagen de Belg Abdelhamid B. uit Sint-Jans-Molenbeek met een laptop onder zijn arm op straat lopen. Omdat het leek dat de man zich wilde verstoppen voor de politie, besloten de agenten de man staande te houden.

De 36-jarige Belg kon niet echt duidelijk maken hoe hij aan de laptop was gekomen, maar met het vage verhaal wilde de man duidelijk maken dat hij deze van een onbekende had gekocht. Na even speuren, bleek de computer te zijn ontvreemd uit de auto van een Engelsman.

Toen de agenten de verdachte fouilleerden, haalden ze een zakje 'Dairy Milk Buttons' uit een van zijn zakken. Toen Abdelhamid verklaarde dat hij deze typische Engelse snoepjes van dezelfde onbekende had gekocht, geloofden de agenten hem niet meer.

Abdelhamid bleek geen onbekende te zijn van de politie. Omdat de man voorwaardelijk was vrijgelaten, mag hij weer terug naar zijn cel.

MP3-speler leidt tot treinongeluk

Icoon VervoerEen tiener die het te druk had met zijn mp3-speler is om het leven gekomen bij een treinongeluk. Doordat zijn muziek zo hard stond, hoorde hij het geluid van de naderende trein en het geschreeuw van passanten niet. Het incident vond afgelopen weekend plaats in Niagara-regio in Canada.

Het slachtoffer, de achttienjarige Tyler King was op slag dood. De jongen liep over de rails naar zijn huis. Veel tieners in het gebied maken van het spoor gebruik om te lopen of te spelen. Een dag na het ongeluk haalde de politie nog drie skateboardende knapen van het spoor.

Buitenseks kost stel ruim 500 euro

Een jong stelletje uit het Belgische Bilzen is hun hoge nood duur komen te staan. Tijdens het 'sterren kijken' achter in de open laadbak van een pick-up werd het stel namelijk betrapt.

De rechter van het Belgische Tongeren heeft hen beiden vandaag schuldig bevonden aan het plegen van schennis. Hij legde de 24-jarige man en zijn 22-jarige vriendin een boete op van respectievelijk 275 en 143 euro. Daarnaast moeten ze een bedrag van 137 euro stoppen in een fonds voor hulp aan slachtoffers van geweldsdelicten.

De nachtelijke vrijpartij vond vorig jaar juli plaats. In het drukke uitgaansgebied van Bilzen hangen bewakingscamera's om de orde te handhaven. De bezigheden van het stelletje werden zo mooi opgenomen op de videoband. De tortelduifjes hadden dan ook geen andere keus dan hun daad te bekennen.

Naast de boete van 275 euro, moet de jongeman ook nog een maand achter slot en grendel. Zijn vriendin heeft meer geluk, zij komt er vanaf met een boete van 143 euro en acht dagen voorwaardelijke gevangenisstraf.

Duizenden XTC-pillen gevonden in woning

Icoon PolitieIn een woning in Wijchen heeft de politie duizenden XTC-pillen aangetroffen. Maar dat was nog niet alles, want de politie vond ook een vuurwapen en een aantal buisjes gevuld met een vloeistof. Waarschijnlijk gaat het om de drug GHB. Een 57-jarige vrouw uit de Gelderse plaats is inmiddels opgepakt.

De politie startte een onderzoek in de woning "naar aanleiding van binnengekomen informatie." Meer aanhoudingen worden op dit moment niet uitgesloten door de politie.

Kane & Lynch 2 al in de maak

Ontwikkelaar Eidos maakt zich op voor de release van Kane & Lynch: Dead Men en meldt hierbij meteen dat het gehele project meer financiën verbruikte dan bijvoorbeeld een Tomb Raider-game ooit heeft gedaan. Op 23 november zullen zowel Xbox 360-, PS3- als PC-gamers kunnen gaan genieten van het spel.

Tevens heeft Eidos bekend gemaakt dat ze van Kane & Lynch een langlopende franchise willen gaan maken. Zo staat er al een optie uit voor een Kane & Lynch film en ook is Kane & Lynch 2 al in de maak. Ze hebben grote plannen daar bij Eidos, wij willen eerst Kane & Lynch: Dead Men maar eens gaan spelen.

UEFA in hoger beroep milder voor Scolari

De bondscoach van Portugal, Felipe Scolari, hoeft voor zijn vuistslag tegen de Servische verdediger Ivica Dragutinovic geen vier, maar drie wedstrijden vanaf de tribune toe te kijken. Aanvankelijk kreeg hij van de UEFA een schorsing van vier duels opgelegd, maar hij ging daartegen in beroep.

Door zijn actie mist hij de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Azerbeidjan, Kazachstan en Armenië. Voor de wedstrijd in en tegen Finland mag de Braziliaanse oefenmeester weer in de dug-out plaatsnemen.

Slory langer bij Feyenoord

Feyenoord heeft het contract met Andwélé Slory opengebroken en verlengd. Het nieuwe contract van de speler loopt nu tot medio 2010.

Momenteel is Slory herstellende van een breuk in het middenvoetsbeentje. "Het voelt als een steun in de rug. Ik ben heel blij dat ik me meteen heb kunnen aanpassen en men hier tevreden over me is. Het is allemaal erg snel gegaan de laatste tijd. Als Feyenoord je een meerjarig contract aanbiedt, aarzel je geen seconde. We waren er snel uit," aldus Slory.

Krajicek alweer uitgeschakeld in Stuttgart

Michaëlla Krajicek is er vanmiddag niet in geslaagd om de derde ronde van het sterk bezette WTA-toernooi in Stuttgart te bereiken. De Nederlandse verloor met 1-6 en 3-6 kansloos van de als zevende geplaatste Russin Nadia Petrova.

In de rally deden beide speelsters weinig voor elkaar onder, maar Petrova was duidelijk de betere in het benutten van kansen. Petrova won vijf van haar zeven breakpoints, terwijl Krajicek maar één van haar zes breakkansen benutte.

Hennepkweker zet waterleiding onder stroom

In Den Haag is gisteravond een hennepkweker opgepakt die de waterleiding in zijn straat onder stroom had gezet. Kennelijk had de wietkweker iets niet helemaal correct aangesloten, want bewoners van de Rozenburgstraat kregen een flinke elektrische schok, als ze een glaasje water uit de kraan probeerden te tappen.

Stroombedrijf Eneco stuurde een team om het vreemde probleem op te sporen. Monteurs zochten de straat af naar de bron en kwamen uit bij een woning waar met kabeltjes gerotzooid was. Daar werd ook behoorlijk wat stroom afgenomen.

De monteurs belden hierop de politie die een inval deed in het bewuste pand. Daar troffen ze een illegale wietkwekerij met 300 planten aan. De 31-jarige bewoner is gearresteerd.

Met dank aan porsche1 voor de submit.

Woeste wespen in Belgrado

Icoon OpmerkelijkLuchtalarm in Belgrado. Deze keer vanwege horden woeste wespen die massaal luchtaanvallen uitvoerden op wandelaars in een park in de Servische hoofdstad. Meer dan twintig slachtoffers, waarvan sommigen tien keer of meer werden gestoken, moesten zich onder behandeling laten stellen in een ziekenhuis. Dit berichtten media in Belgrado vandaag.

De wespenterreur heeft ertoe geleid dat het park door de politie is afgesloten. De zwartgele ondieren vliegen er nog steeds massaal rond, op zoek naar gronddoelen. Waarom de wespen plotseling zo agressief zijn, vertelt het verhaal niet.


"Ey! Wat kijk je nou! Wat moet je! Ik steek je lek, man!"

Anderhalf jaar eis in gefilmde steekpartij

Icoon JustitieDe 46-jarige Thierry T., verdachte in de moordzaak op de 25-jarige Pascal Triep, heeft vandaag voor de rechtbank in Den Haag anderhalf jaar celstraf tegen zich horen eisen. De Scheveninger werd op 29 januari door middel van messteken om het leven gebracht.

De steekpartij werd gefilmd en was korte tijd na het incident op websites van GeenStijl en het AD te zien, tot woede van de advocaat van T.

Thierry T. staat samen met zijn 16-jarige zoon Danny T. voor de moordzaak terecht. De zoon wordt verantwoordelijk gehouden voor het toebrengen van de dodelijke messteken. De officier van justitie houdt ook de vader verantwoordelijk, omdat deze niets zou hebben gedaan om de confrontatie tussen zijn zoon en buurjongen Pascal te voorkomen.

De zaak tegen Danny T. wordt vanmiddag achter gesloten deuren behandeld.

Feyenoord bijna klaar voor Eredivisie vrouwen

Het lijkt er sterk op dat Feyenoord volgend seizoen met een vrouwenteam toe zal treden tot de Eredivisie vrouwen.

"De conceptplannen liggen bij de directie, die binnen een aantal weken moet beslissen of we de plannen verder kunnen gaan uitwerken", aldus Ton Strooband, voorzitter van de werkgroep vrouwenvoetbal van Feyenoord.

Feyenoord zou de eerste topclub kunnen worden die meedoet aan de Eredivisie voor vrouwen, die dit seizoen startte. Zes clubs uit het betaald voetbal, FC Utrecht, ADO Den Haag, FC Twente, sc Heerenveen, AZ en Willem II, zijn daarin al actief. "Mocht er groen licht komen, dan gaan we meteen aan de slag en kunnen we de volgende zomer mogelijk al meedoen", aldus Strooband.

Button: "2007 was een leerjaar"

Naar eigen zeggen vond Jenson Button 2007 een erg moeilijk jaar. Zijn Honda was niet vooruit te branden en veel goede resultaten werden er niet behaald. De Brit beschouwt het nu vooral als leerjaar en hoopt het volgend seizoen een stuk beter te doen.

"Het was een zwaar seizoen en het ging natuurlijk niet zoals we hadden verwacht. De auto is de afgelopen paar maanden niet genoeg verbeterd. Op aerodynamisch vlak gingen we de mist in, maar dat begon eind vorig jaar al. Het was denk ik het zwaarste jaar uit mijn hele carrière. Het enige wat we kunnen doen is zo hard mogelijk werken en mensen inhuren die een frisse wind door het team laten waaien. Daar zijn we al mee begonnen," aldus de Brit die zei dat hij zich eigenlijk niet eens druk maakt over de povere resultaten. Hij behaalde maar drie keer de derde kwalificatiesessie, waarvan twee keer in de laatste Grands Prix, en scoorde slechts twee punten. "Dat is zwaar, maar als ik eerlijk ben, betekent het niets om in Q3 te komen. Als ik niet in staat ben om voor de pole of een overwinning te gaan, maakt het niet uit waar ik finish. Het draait om leren van mijn fouten en vooruit kijken."

Update Europese PlayStation Store

Iedere donderdag is weer de dag dat de PlayStation Store voorzien wordt van allerlei nieuwe dingen. Zo ook deze 4 oktober, dierendag. Vandaag zul je in de Store de volgende zaken tegen gaan komen:

Demo's van Stuntman: Ignition, Clive Barker's Jericho, Bladestorm en Skate.
Trailers van Snakeball, GRAW 2 en Haze.
Om alles nog netjes af te maken kun je ook kiezen uit wallpapers van Blast Factor of Fl0w.



Vrachtvliegtuig stort in Kinshasa op woonwijk

Icoon VervoerEen vrachtvliegtuig van het type Antonov-26 is vanmiddag in een dichtbevolkte buitenwijk van de Congolese hoofdstad Kinshasa neergestort. De luchthavenautoriteiten op het vliegveld Ndili ten oosten van Kinshasa hebben dat bericht.

Het toestel stortte neer op tal van woningen niet ver van de luchthaven. Er zouden veel doden zijn, maar het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gevallen. De Antonov had 17 mensen aan boord en was zojuist van het internationale vliegveld bij Kinshasa opgestegen.

Vliegtuigongelukken komen relatief vaak voor in Congo waar veel met oude of slecht onderhouden toestellen wordt gevlogen.

Met dank aan mouthman voor de submit.

Berisping voor Maaskant

De CBV, de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal, heeft MVV-trainer Robert Maaskant berispt naar aanleiding van de beschuldigingen die hij afgelopen week uitte aan het adres van spelers van ADO Den Haag en RBC over hun vermeende betrokkenheid bij illegale gokpraktijken.

Gerard Marsman, de directeur van de CBV, heeft gezegd dat hij Maaskant heeft opgedragen "de aangerichte schade zo snel mogelijk te herstellen. Wij zijn namelijk absoluut niet gelukkig met zijn uitspraken. Hij heeft de trainers en de hele voetbalwereld in diskrediet gebracht. Dit soort dingen behoren gewoonweg niet te gebeuren. Om deze redenen hebben wij hem een berisping gegeven."

Frank Huizinga, woordvoerder van de KNVB, heeft gezegd dat de voetbalbond begin deze week de aanklager betaald voetbal heeft gevraagd om te beoordelen of er een onderzoek nodig is naar de uitspraken van Maaskant. "Dit hebben we dus niet gedaan naar aanleiding van de aanklacht die ADO Den Haag tegen hem heeft ingediend maar al eerder", aldus Huizinga.

PS3 vanaf 10 oktober goedkoper en een 40GB-versie?

De geruchten gaan natuurlijk al een hele tijd en de laatste dagen worden ze alleen maar sterker. Nu komt Dynabyte met het nieuws dat de prijs van de PS3 omlaag gaat en dat de 40GB-versie er toch echt aan zit te komen voor 400 euro.

Vanaf 10 oktober zal de prijs van de PS3 met 100 euro zakken terwijl de bundels nog steeds blijven. Dit betekent dat je vanaf 10 oktober een PS3-bundel kan kopen voor 499 euro, met daarin twee controllers (SIXAXIS) en de games Resistance en Motorstorm. Verder komt er dus een nieuwe versie van PS3, met maar 40GB HDD en slechts twee USB poorten. Deze versie gaat voor 399 euro over de toonbank.



Sony wilde geen commentaar geven en nu is ook de informatie verwijderd van de Dynabyte-site. Het lijkt dus een kwestie van dagen totdat Sony met een officiële verklaring zal komen, maar voorlopig wil Sony dus niks zeggen.

Redesign van je logo

Het vak van designer is niet voor iedereen weggelegd, jammer genoeg is het ook in die wereld zo dat er meer eikels zijn die de titel dragen dan daadwerkelijke vakmensen.

Met de laatste versies van photoshop en illustrator is het jammer genoeg zo dat iedere idioot iets kan maken dat er enigzins goed uitziet, de ' ongeschreven ' design regels kennen ze echter niet. Op deze pagina zie je een bergje logo's die herontworpen zijn. Duidelijk dat er een hoop dingen niet helemaal volgens de normale richtlijnen zijn gedaan.

Gratis fruit voor zestig scholen

Icoon Onderwijs De GGD vindt dat de kinderen thuis te weinig groente en fruit krijgen. Daarom gaat de GGD fruit uitdelen op scholen in Amsterdam. Het gaat om zestig scholen in Amsterdam en het gaat om de leerlingen van groep drie en vier. Het project gaat twee jaar duren.

Twee keer in de week moeten de scholen een 'Gruitmoment' organiseren, waarop de kinderen samen groenten en fruit kunnen eten. De GGD sluit hiermee aan op het landelijke project Schoolgruiten, dat bedoeld is om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Robben: "Ik heb nog nooit zo slecht gespeeld"

Na afloop van zijn tweede optreden voor Real Madrid in de Champions League, zei Arjen Robben dat de wedstrijd tegen Lazio Roma niet van hoog niveau was.

"Ik heb hier inderdaad geen goed gevoel aan overgehouden. We komen twee keer op voorsprong, maar laten Lazio net zo vaak terugkomen. We hebben echt niet goed gespeeld. Het was gewoon heel slecht. Ik heb bijna nooit zo slecht gespeeld. Het was echt niet veel," aldus de Groninger die wel alle lof had voor teamgenoot Ruud van Nistelrooy. "Hij speelde als een van de weinigen heel sterk en maakt twee heel belangrijke doelpunten. Al met al zijn dit geen leuke avonden. Vooraf verwacht je er meer van, je wilt ook een lekkere wedstrijd spelen. Als het dan op deze manier gaat, moet je dat heel snel vergeten. Gelukkig is er komend weekeinde weer een wedstrijd."

Utrecht wil lang door met George

FC Utrecht voert besprekingen met Leroy George om zijn contract open te breken. Tijdens zijn tweede seizoen bij de club uit de Domstad maakt de 20-jarige buitenspeler een stormachtige ontwikkeling door onder de nieuwe trainer Wim van Hanegem. Hij mag zich inmiddels jeugdinternational noemen.

George, afkomstig van de amateurs van DWS, heeft een contract tot medio 2008 met een optie voor een extra seizoen. FC Utrecht heeft inmiddels een bod bij de speler neergelegd voor een verlenging tot 2012.

Kamer breekt debat Turkse dienstplicht af

Icoon PolitiekDe Tweede Kamer heeft het debat over Turkse dienstplicht vandaag afgebroken.  Dat gebeurde omdat ze opheldering wil over Turks-Nederlandse militairen die mogelijk niet naar Turkije durven, omdat zij daar hun dienstplicht niet hebben vervuld. Zij zouden hierdoor hun taak voor het Nederlandse leger niet kunnen doen.

Aanleiding is een opmerking van CDA-Tweede Kamerlid Karien van Gennip dat enkele jaren geleden Nederlandse militairen van Turkse afkomst niet naar Turkije gingen om daar de Patriot-luchtverdedigingsraketten te bedienen. Ze vreesden er te worden opgepakt omdat ze hun Turkse dienstplicht niet hadden vervuld. Van Gennip wilde weten van het kabinet of deze geruchten kloppen.

Alle andere fracties waren uiterst verbaasd en willen eerst weten of dit klopt.

Duidelijk is al wel dat een meerderheid in de Kamer wil dat Turkije de dienstplicht afschaft voor jongeren die zowel een Nederlandse als een Turkse nationaliteit hebben.  Op dit moment moeten alle Turkse jongeren 15 maanden lang in het Turkse leger dienen. Door 5.500 euro te betalen, kan men daaronder uitkomen. De Kamer is hierop tegen, omdat de in Nederland woonachtige jongeren een ideologische binding met het land van herkomst behouden. Daarnaast is er een serieuze kapitaalvlucht gemoeid met de gewraakte regeling.

Milan zal geen protest aantekenen

AC Milan zal geen probleem maken van het feit dat haar doelman Dida door een supporter van Celtic werd geslagen. Het incident gebeurde vlak na de winnende treffer van de Schotten.

Celtic en Milan leken in hun tweede groepswedstrijd af te stevenen op een 1-1 gelijkspel. In de laatste minuut was het echter Scott McDonald die alsnog de tweede Schotse goal maakte. Parkhead werd gek, en een supporter van Celtic slaagde erin het veld op te komen. Hij rende naar de teleurgestelde doelman van Milan en deelde een vriendschappelijk tikje uit. De Braziliaanse goalie liet dat in eerste instantie niet op zich zitten en zette de achtervolging in. Toen besefte hij ineens dat iets soortgelijks gebeurde bij Denemarken - Zweden, en dat Zweden toen de drie punten kreeg. Daarop stortte Dida ter aarde, en liet zich even later van het veld dragen met een ijszak op zijn hoofd.

Ondanks het feit dat Milan zomaar eens op administratieve wijze alsnog het duel zou kunnen winnen, zal het geen protest indienen. "Ik sprak zojuist met voorzitter Silvio Berlusconi", zegt woordvoerder Adriano Galliani. "We zijn de Europees kampioen en zullen binnenkort Europa vertegenwoordigen op het club-WK. Daarom zullen we geen protest indienen, ondanks het feit dat een supporter het veld niet op zou mogen." Op de vraag of alles goed gaat met Dida antwoordt hij vluchtig: "Dida? De persoon die op het veld kwam raakte hem op zijn jukbeen, meer weet ik niet".

Ook trainer Carlo Ancelotti heeft geen flauw idee wat er met Dida aan de hand is. "Ik heb niet met Dida gesproken en ik weet niet wat er is gebeurd, en ik kan niets zeggen. Maargoed, ik vind het ernstig dat een fan zomaar het veld op kan rennen", aldus de Italiaanse oefenmeester. "Ik ben tevreden over het spel, ondanks het verlies. Ik vind dat we een goede wedstrijd speelden, op een moeilijk veld. Het is jammer dat we verloren."

Boogerd opnieuw genomineerd

Ook in zijn laatste jaar als prof is Michael Boogerd genomineerd voor de verkiezing van wielrenner van het jaar. Boogerd, vijf keer eerder verkozen, heeft dit jaar concurrentie van wegcollega's Stef Clement en Thomas Dekker, baanrenner Theo Bos en Lars Boom.

Belofte Boom komt niet alleen door zijn in Stuttgart op de weg behaalde wereldtitel tijdrijden in aanmerking voor de Gerrit Schulte Trofee. Hij werd bij het veldrijden dit jaar ook wereldkampioen bij de beloften.

Bij de vrouwen zijn Chantal Beltman, Daphny van den Brand, Willy Kanis, Adrie Visser en Marianne Vos genomineerd.

Bij de beloften moet mountainbiker Rudi van Houts het opnemen tegen de wegrenners Robert Gesink, Martijn Maaskant, Bauke Mollema en Tom Stamsnijder.

Nijland niet tegen Fiorentina

Stefan Nijland kan vanavond niet in actie komen voor FC Groningen in de UEFA Cup-wedstrijd tegen Fiorentina. Tijdens de laatste training in het Artemio Franchi Stadion bleek dat de jonge aanvaller nog teveel last heeft van zijn hamstring.

De rest van de selectie werkte een ontspannen training af en lijkt klaar te zijn. Alleen Mark Jan Fledderus en Paul Matthijs ontbreken. Fledderus heeft buikgriep, terwijl Matthijs nog niet hersteld is van een kwetsuur aan zijn enkel.

Eigenaar racistische hond zoekt nog steeds personeel

Begin juni maakten we op FOK! melding van een Belgische siersmederij die een Nigeriaanse sollicitant weigerde vanwege diens huidskleur. Dat weigeren zou niets met racisme te maken hebben, maar gebeurde omdat de hond van de eigenaar van het bedrijf een hekel had aan gekleurde mensen. Hoe zou het afgelopen zijn met die man, vraag je je wellicht af. En heeft hij al ander personeel gevonden? De Vlaamse media geven daar vandaag uitsluitsel over.

Eigenaar Bruno Rampelberg uit Huizingen zit nog steeds zonder personeel, maar is ook zijn vrouw, kinderen en 'racistische' hond kwijt. Zijn vrouw verliet hem omdat hij dreig- en steunbrieven kreeg. Ze nam daarbij hun twee kinderen en de kleine labrador 'Blacky' mee, die agressief wordt van mensen met een donkere huidskleur.

Mens versus mutant in Prototype screenshots

Radical Entertainment (bekend van Jackie Chan Stuntmaster, The Simpsons: Hit and Run en de Beavis & Butthead game) heeft weer eens tien screenshots van hun komende project vrijgegeven.

Deze nieuwe game heet Prototype, en een man genaamd Alec Mercer speelt hierin de hoofdrol. Hij vecht een geheime oorlog in New York, en wordt achtervolgd door zijn verleden. Naar mate de actie vordert komt een complot aan het licht welke de toekomst van de mensheid bedreigt.

De game wordt in 2008 verwacht voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.






'Als Ten Cate vertrekt, wil Ajax Jol als opvolger

De geruchten dat Ajax-trainer Henk ten Cate in beeld zou zijn als veldtrainer van Chelsea, zorgen nu al voor speculaties over zijn opvolging.

Een daarvan is dat Martin Jol Ten Cate opvolgt in Amsterdam, als deze inderdaad naar Londen vertrekt. Dat meldt de doorgaans betrouwbare krant The Times vandaag. De huidige coach van Tottenham Hotspur zou een belangrijke kandidaat zijn om trainer te worden in de hoofdstad. Volgens The Times zou Ajax al contact hebben opgenomen met Jol.

De Sun meldt dat Ten Cate volgende week al door Chelsea gepresenteerd zal worden. Het contract zou vorige week al zijn opgesteld met Chelsea-baas Roman Abramovich.

Onderzoek naar rijgedrag Hamilton

De FIA gaat het rijgedrag van Lewis Hamilton tijdens de Grand Prix van Japan onderzoeken. De Brit reed als raceleider achter de safety car en zou teveel hebben geremd, waarna Sebastian Vettel bovenop Mark Webber crashte en ze beiden uitvielen. Tijdens een persconferentie liet Webber al weten Hamilton medeschuldig te vinden aan de crash.

De FIA liet weten dat er nieuw bewijs was gevonden. Om welk bewijs het gaat wilde men niet zeggen. Mogelijk gaat het om een filmpje dat op YouTube opdook. De crash werd niet geregistreerd door de televisiecamera's, maar een fan filmde het gebeuren vanaf de tribune. Het filmpje zelf is op last van de FIA inmiddels verwijderd.

"De wedstrijdleiding heeft nieuw bewijs onder ogen gekregen en momenteel wordt de zaak onderzocht", aldus de woordvoerder van de FIA.

'Dwing providers kinderporno te weren'

Icoon PolitiekInternetproviders moeten gedwongen worden websites met kinderpornografie te blokkeren. Een meerderheid in de Tweede Kamer van onder meer de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie wil dat, bleek vandaag.

De SP opperde dat idee al in maart, maar besloot uiteindelijk een motie aan te houden.

Van de grote internetaanbieders weert tot nu toe alleen UPC aan de hand van een zwarte lijst van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) websites. Volgens de Kamer werken de oproepen niet die de afgelopen jaren aan het adres van de providers zijn gedaan, dus moeten ze wettelijk verplicht worden mee te werken om kinderporno van internet te weren.

Bedrijven sluiten vaker Hyves af

Icoon InternetSociale netwerksites als Hyves worden steeds vaker afgeschermd door bedrijven. Werknemers kunnen die sites dan niet meer bezoeken. De toenemende populariteit van de sites brengt bedrijven ertoe webfiltering in te zetten. Dat signaleert e-mail en web-beveiliger Email Systems.

Naar schatting filtert ongeveer 40 procent van de bedrijven in Nederland het webverkeer. Dat percentage neemt volgens Email Systems snel toe, omdat steeds meer bedrijven gevoelig zijn voor de schaduwkanten van veel websurfen: lagere productiviteit, hogere beveiligingsrisico's en minder controle.

83 procent van de webfiltering-klanten heeft Hyves al geblokkeerd. Ook YouTube en LinkedIn zijn populair om te blokkeren. Streamen en downloaden mag bij veel bedrijven ook niet meer.

Beveiligingsexperts zeggen dat veelvuldig bezoek aan 'social networking'-sites de kans op het lekken van vertrouwelijke informatie vergroot. De onderzoekers stellen dat daarnaast het niet-zakelijke emailverkeer sterk groeit, omdat veel van de interactie tussen de netwerkers via e-mail gaat.

Verdachte moord avondwinkelier van meer zaken verdacht

Icoon MisdaadDe 16-jarige hoofdverdachte van het doodsteken van de 62-jarige winkelier Huib Krooder in een avondwinkel in Amstelveen, wordt verdacht van meerdere overvallen. De recherche heeft zeer sterke aanwijzingen dat de knaap een rol heeft gespeeld bij een gewapende overval op de Lidl supermarkt in Zaandam en een overval op een kledingzaak in Amstelveen.

De Lidl in Zaandam werd op 16 juli overvallen. Een jongen bedreigde de caissière met een vuurwapen en maakte geld buit. Op 7 augustus was een kledingzaak in Amstelveen de klos. Hier gebruikte de dader een mes om de eigenaresse te bedreigen. Hij bond haar vast met tape, doorzocht de winkel en ging er met een geldbedrag vandoor.


Verdacht van meer overvallen

Race rond in open beta van KartRider

Ontwikkelaar Nexon is bekend van onder andere MapleStory maar ook van de nodige online games en MMORPG's die vooral erg aan slaan in Zuid-Korea en China. Een tijd terug kwam Nexon op de proppen met een gesloten beta van het spel KartRider. Een online racespel dat veel weg heeft van Mario Kart en die nu al zo'n 160 miljoen gebruikers heeft aldus de ontwikkelaar.

Onlangs is het spel van een gesloten beta naar een open beta gepromoveerd en nu kunnen de Amerikanen en ook de Europeanen gaan genieten van het online racen. Het spel is gratis te downloaden, wil je echter extra items zoals nieuwe karts of andere kleuren dan zul je daar een klein bedrag voor neer dienen te leggen.

Download het spel hier.



Marokko pakt moordverdachte Utrecht

MisdaadDe Marokkaanse politie heeft maandag een 26-jarige Marokkaan opgepakt die verdacht wordt van een moord in Nederland. Volgens de Nederlandse politie heeft hij in 2006 de 65-jarige Wouter Dol doodgestoken in diens flatwoning aan de Beneluxlaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

De recherche gaat ervan uit dat de 26-jarige verdachte en de homoseksuele Dol elkaar kenden.

De verdachte is op de dag van de moord vastgelegd op bewakingscamera's in de flat waar Dol woonde. De verdachte zal in Marokko worden berecht net zoals dat Amin M. overkwam die in zijn moederland werd opgepakt voor de moord op Ilona Nemeth. M. werd daar veroordeeld tot de doodstraf, die in Marokko wordt omgezet in levenslang.

Overigens heeft deze verdachte, anders dan Amin M. die ook een Nederlands paspoort bezit, alleen de Marokkaanse identiteit.

Rechter maakt trip op kosten advocaat ABN

Icoon FinancieelRechter Huub Willems van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam is op kosten van de huisadvocaat van ABN Amro naar de Verenigde Staten gevlogen. Willems sprak op 2 mei op een seminar van advocatenkantoor NautaDutilh in New York over aandeelhoudersactivisme.

Een dag later zette de rechter een streep door het voornemen van ABN Amro om dochterbedrijf LaSalle te verkopen aan Bank of America. Het advocatenkantoor betaalde een ticket naar New York en een hotelovernachting voor de rechter. Woordvoerder Margaret van Kempen van NautaDutilh bevestigde vanochtend een bericht hierover in De Telegraaf.

Van Kempen zei de ophef niet te begrijpen. ''Je geeft geen vergoeding, maar betaalt de onkosten. Het gaat naar schatting om een bedrag van 2500 euro.'' Willems heeft volgens haar van te voren aangegeven op de bijeenkomst niet over ABN Amro te kunnen spreken om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. ''In een volwassen wereld kan dat.''

Overigens werd het vonnis van Willems in juli door de Hoge Raad vernietigd. De Raad besliste dat ABN Amro LaSalle, zonder goedkeuring te vragen aan zijn aandeelhouders, mocht verkopen aan de Bank of America.


Rechter Huub Willems

Explosief gevonden bij pinautomaat in Amsterdam

Icoon Domme criminelenDe politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag overvalattributen en een explosief gevonden op Plein '40-'45 in Amsterdam-West. De goederen waren verstopt bij een geldautomaat van de Postbank.

Na de inzet van een explosievenspeurhond schakelde de politie het Explosieven Opruimings Commando (EOC) in. Die hebben een voorwerp dat leek op een explosief onschadelijk gemaakt. Ook de overvalattributen zijn in beslag genomen. De politie vermoedt dat degenen die de zaken hebben verstopt een overval wilden plegen.

De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag toevallig een Italiaan vrijgelaten die werd verdacht van het opblazen van een geldautomaat in de hoofdstad. De 35-jarige man kwam op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs.

Halo 3 ook in Japan op één

Dat Halo 3 in Amerika en Europa goed verkoopt is geen verrassing, maar ook in het land van de rijzende zon komt de game op één binnen in de verkooplijsten. Dit is een unieke prestatie voor een Xbox 360 game. Maar de Xbox 360 is niet de enige next-gen console die een goede week beleeft, de PS3 heeft ook een titel in de top 10; Oblivion. De Wii heeft in de top 10 geen games, maar staat in de top 30 wel op een tweede plek achter de DS.

Top 10:

GameConsoleAantalTotaal
Halo 3Xbox 36059.00059.000
Pokemon Dungeon TokiNDS55.000440.000
Crisis Core FFVIIPSP54.000649.000
Tamagotchi Petit PetitNDS54.00054.000
Pokemon Dungeon YamiNDS46.000389.000
Bleach Blade BattlesPSP31.00031.000
English Test 2NDS28.00028.000
Yo Gi Oh GXPSP28.00028.000
OblivionPS327.00027.000
MGS Portable OPS +PSP25.000119.000

11 t/m 30:

11. [PSP] Eiyuu Densetsu: Sora no Kiseki
12. [PS2] Phantasy Star Universe: Illuminas no Yabou
13. [PS2] Pachinko Vol 11: Shinseiki Evangelion: Magokoro
14. [WII] Mario Party 8
15. [WII] Super Mario Strikers
16. [NDS] Kanji Nouryoku Kentei Kyoukai Kounin DS
17. [NDS] My Housekeeping Diary
18. [NDS] Mario Kart DS
19. [NDS] New Super Mario Bros.
20. [WII] Wii Sports
21. [NDS] Flash Focus: Vision Training in Minutes a Day
22. [WII] Wii Play
23. [PS3] Agarest Senki
24. [WII] Kekkaishi: Kokubourou no Kage
25. [NDS] Final Fantasy: Crystal Chronicles - Ring of Fates
26. [NDS] Brain Age 2
27. [NDS] Katekyoo Hitman Reborn!! DS Flame Rumble Kaien Ring Soudatsuen!
28. [NDS] Animal Crossing DS
29. [PSP] Wangan Midnight Portable
30. [WII] MySims

Verdeling per console:
NDS: 13
Wii: 6
PSP: 5
PS2: 3
XBOX360: 1
PS3: 2

Sequel ICO en SotC nu echt in ontwikkeling?

Bij een beetje PS2-liefhebber zullen de belletjes gaan rinkelen als ze de PS2-titels ICO en Shadow of the Colossus horen.

Een hele tijd terug werd al bekend gemaakt dat Team ICO bezig zou zijn met twee projecten voor op de PS3. Een van deze projecten zou in de sfeer van ICO en Shadow of the Colossus ontwikkeld worden. Onlangs heeft een fan van deze spellen een brief geschreven aan het blad OPM en daarin vroeg hij zich af wanneer hij een opvolger van ICO en Shadow of the Colossus kon verwachten. Dit kreeg hij als antwoord:

quote
Them: "We asked Sony boss Kaz Hirai what was going on with Team ICO a couple of months back. As he was pleading ignorance, one of the other execs present blurted out. "I'm pretty sure they're doing the sequel." Our fearless reporter immediately asked. "What, the sequel to ICO or Shadow of the Colossus?" Then the room filled with knockout gas...

Vooral de zin "I'm pretty sure they're doing the sequel." geeft openingen voor speculaties. Komt er dan toch echt een sequel op ICO en Shadow of the Colossus op de PS3? We wachten geduldig op meer nieuws.

Voetbalfans vormen menselijk LCD-scherm

Icoon SportZuid-Koreaanse voetbalfans hebben een wel heel opmerkelijke manier gevonden om hun team aan te moedigen: ze vormen een menselijk LCD scherm. Door jassen te dragen met een kleur aan de voorkant, een andere kleur aan de achterkant en nog een andere kleur aan de binnenkant van de jas, toveren de supporters niet alleen stilstaande, maar ook bewegende beelden tevoorschijn.

Maar dat is niet alles. Leerlingen van een school hebben onlangs bedacht hoe ze zelfs schaduw kunnen tonen, door ook broeken bij de toejuiching te betrekken.




Met dank aan OiFromTheStreets voor de submit en de herschrijving.

'Geen dienstplicht voor Turkse jongeren'

Icoon PolitiekDe Tweede Kamer wil dat Turkije de dienstplicht afschaft voor jongeren die zowel een Nederlandse als een Turkse nationaliteit hebben, maar in Nederland wonen. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken moet daarop aandringen bij de Turkse autoriteiten.

Op dit moment moeten alle Turkse jongeren 15 maanden lang in het Turkse leger dienen. Door 5500 euro te betalen, en aan enkele andere voorwaarden te voldoen, kan de duur van de dienstplicht worden verkort tot ongeveer één maand.

De Kamer is hierop tegen, omdat de in Nederland woonachtige jongeren een ideologische binding met het land van herkomst behouden. Daarnaast is er een serieuze kapitaalvlucht gemoeid met de gewraakte regeling, waarover de Tweede Kamer vanmiddag zal debateren.

Met dank aan havym voor de submit.

Korea's tekenen verklaring over streven naar vrede

Icoon BuitenlandsDe leiders van Noord-en Zuid-Korea zijn het eens geworden over het gezamenlijk streven naar een permanente vrede voor de twee Korea's. De Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il tekenden hierover donderdag een verklaring.

Zo verklaarde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap en het het Japanse persagentschap Kyodo. Om tot een permanente vrede te kunnen komen, willen de twee leiders gaan praten met de Verenigde Staten en China. Die twee landen tekenden indertijd ook het bestand dat een einde maakte aan de vijandelijkheden tijdens de oorlog tussen Noord-en Zuid-Korea, die van 1950 tot 1953 duurde. Ook Noord-Korea tekende dat bestand, Zuid-Korea deed dat niet.

De Amerikaanse president George W. Bush heeft aangegeven mee te willen werken aan eeen vredesverdrag als Noord-Korea zijn nucleaire wapenprogramma stopzet. Volgens diverse bronnen wordt in de verklaring tussen de twee Korea's gesteld dat de twee Aziatische landen zich zullen sterk maken vooor een Koreaans schiereiland dat vrij is van nucleaire wapens.

De leiders van de twee Korea's kwamen deze week voor de tweede keer in ongeveer vijftig jaar tijd bij elkaar voor een driedaagse top. De besprekingen tussen Kim en Roh stonden in het teken van vrede en voorspoed.

Shell vervolgd voor verzwijgen gifwolk

Icoon JustitieHet Openbaar Ministerie (OM) gaat Shell Moerdijk vervolgen voor het verzwijgen van een gifwolk die op 31 maart 2004 vrijkwam. Een woordvoerder van Shell heeft donderdag een bericht hierover in BN/De Stem bevestigd.

Volgens het OM ging het om een wolk van 1000 tot 2000 kilo etheenoxide dat zeer explosief en brandgevaarlijk is. Justitie meent dat de regio is ontsnapt aan een ramp.

Het veiligheidsprotocol verplicht bedrijven om uitstoot boven de honderd kilo etheenoxide te melden bij de provincie. Shell Moerdijk is echter nalatig geweest, meent justitie.

Het bedrijf moet ook voor de rechter verschijnen omdat het in 2004 te veel polyclische aromatische koolwaterstoffen (pak's) heeft geloosd. Door een storing kreeg Shell een ontheffing van het waterschap tot zes kilo. Later bleek dat bij een van de twee lozingen bijna 22 kilo in het water was beland.

Zweedse kookles

Mocht je de komende 14 minuten niets te doen hebben dan heb ik hier het perfecte filmpje om dat gat in je leven op
te vullen. Want er is een creatieve geest geweest die een hele boel Swedish Chef filmpjes uit de Muppet Show aanelkaar heeft geplakt.

Ik heb het filmpje net afgekeken en ik vrees dat ik de rest van de dag alleen nog maar kan praten als de Swedish Chef...

Soldaat van Oranje zaterdag gecremeerd

Icoon BinnenlandsErik Hazelhoff Roelfzema, de 'Soldaat van Oranje', wordt aanstaande zaterdag (plaatselijke tijd) in besloten kring gecremeerd op Hawaii. Dat hebben zijn nabestaanden vandaag laten weten.

Vrienden en bekenden van over de wereld zullen de plechtigheid voor Nederlands bekendste verzetsstrijder bijwonen, aldus de familie. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft gemeld dat bij de uitvaart geen leden van de koninklijke familie, met wie hij bevriend was, aanwezig zullen zijn.

Hazelhoff Roelfzema werd bekend door zijn boek Soldaat van Oranje, over zijn belevenissen in de Tweede Wereldoorlog. Het boek werd later succesvol verfilmd. Hij overleed vorige week op 90-jarige leeftijd op Hawaii, waar hij de afgelopen jaren woonde. In zijn vroegere woonplaats Wassenaar komt een klein monument, waarin zijn as in een urn bijgezet zal worden. Dat zal pas volgend jaar gebeuren, aldus de familie.

90 jaar werd 'soldaat van Oranje'

Eerste mijnwerkers Zuid-Afrika gered

Icoon BuitenlandsDe eerste 400 van de 3200 mijnwerkers die sinds gisterochtend vast zitten in een Zuid-Afrikaanse goudmijn, zijn donderdag gered. Volgens een woordvoerder van goudproducent Harmony Gold zijn ze in goede conditie.

Na een ongeval kwamen de mijnwerkers vast te zitten op ongeveer 2200 meter onder de grond. Medisch personeel is naar beneden gestuurd om de andere mijnwerkers te onderzoeken.

De mijnwerkers worden naar boven gehaald in drie liften, die ieder vijfentwintig mijnwerkers kunnen vervoeren.

Volgens een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse vakbond voor mijnwerkers zijn de duizenden mijnwerkers die nog vastzitten onder de grond uitgeput, hongerig en erg bang.

DVD: Running with Scissors

Je hebt gek en je hebt knettergek. In de nieuwe film Running with Scissors is er eigenlijk sprake van een overtreffende trap van knettergek. De film is gebaseerd op de memoires van Augusten Burroughs, die als tiener in een wel heel bijzondere familie terecht kwam. De verfilming betekende het debuut van regisseur Ryan Murphy. De film was in Nederland niet erg lang in de bioscoop te zien en is sinds kort op dvd verkrijgbaar.

CD: Georgie James - Places

'Q and not U' is not good for you, moet John Davis gedacht hebben na ongeveer zeven jaar in deze letterband gezeten te hebben. Na post-hardcore en dancepunk gooide hij het roer om. Dit deed hij niet alleen, maar samen met éénsgezinde singer-songwriter Laura Burhenn. Gezamenlijk richtten ze, als Georgie James, de pijlen op de retropop en komen nu op de proppen met hun debuutalbum: Places.

CD: Jethro Tull - Live at Montreux 2003

Op één been met je fluit spelen: het zou zo maar een grappig YouTube filmpje kunnen zijn of een iets seksueler getinte versie op het zusje RedTube. Het is echter ook het handelsmerk van de bekendste fluitspeler ter wereld. Nee, niet onze Berdien, maar de legendarische Ian Anderson, frontman van Jethro Tull. In dit millenium zijn er van de band inmiddels vier album verschenen waaronder al drie live-albums, de laatste is net uitgegeven: Live at Montreux 2003.

Opnieuw twee talenten naar MLB

Tjerk Hogervorst en Jan Baldee hebben beide een contract getekend bij een Major League Baseball club. Hogervorst heeft getekend bij de New York Mets terwijl Baldee naar de Houston Astros gaat.
Beide spelers zijn met hun zestien jaar nog te jong om voor een Minor League club van hun teams uit te komen en zullen het dus in eerste instantie moeten doen met deelnames aan trainingskampen en trainingsstages bij de clubs. Hogervorst en Baldee zijn de vierde en vijfde jonge spelers die binnen korte tijd getekend hebben in Amerika. Eerder maakten ook al Rien Vernooij (Mets), Ramon Romeijn (Seattle Mariniers) en Dwayne Kemp (Chicago Cubs) de overgang.

Ouwe meuk: Def Leppard

Vandaag is het werelddierendag, dus vandaag nog liever zijn tegen je huisdieren en niet vergeten alle beestjes die je buiten tegenkomt een knuffel te geven en vandaag slaan we natuurlijk geen insecten kapot.

Hmmm, eigenlijk is dit gewoon een heel slecht bruggetje om even mijn oude meuk hobby aan jullie op te dringen, maar omdat het vandaag dierendag is wel met een heel toepasselijk filmpje...

Caravanvakantie niet saai

Woensdag 3 Oktober 2007. Echt geweldig. Op het moment dat er allerlei mogelijkheden zijn om het kabinet het leven zuur te maken en de PvdA week na week in de peilingen verder achterop raakt, besluit Mark Rutte niet de PvdA maar zichzelf de genadeklap te geven.

De VVD komt namelijk met het Red Nederland spel. In dit spel moet de speler voorkomen dat Wouter Bos de schatkist leegschept. Het spel zal ongetwijfeld aanslaan, want een TomTom winnen is nooit weg, maar het is wel de zieligste poging om politiek te scoren die ik in tijden gezien heb. Tja, dat krijg je met een infantiele lijsttrekker als Mark Rutte. Deze kutdag kan dus al niet meer stuk.

En wat bracht het nieuws ons verder nog. klimaatverandering neemt extreme vormen aan, dierendag is kennelijk echt pas vandaag en Kruitvat verkoopt nu ook caravantripjes absoluut niet altijd saai.

Franchitti ruilt Indy Car voor Nascar

De Schot Dario Franchitti, dit seizoen kampioen in de Indycar, komt volgend seizoen uit in de Nascar. Dit meldde zijn nieuwe renstal Chip Ganassi. De 34-jarige Franchitti wordt de eerste Europeaan in 59 jaar die voltijds in dit kampioenschap zal uitkomen.

Vorig jaar had hij al naar de Nascar kunnen overstappen, maar Chip Ganassi verkoos toen de Colombiaanse ex-F1-coureur Juan Pablo Montoya boven Franchitti. Afgelopen seizoen behaalde de Schot zijn eerste Indycartitel, door onder meer een zege in de 500 mijl van Indianapolis.

PvdA lijkt af te willen van Ehsan Jami

Het ziet er naar uit dat ex-moslim Ehsan Jami binnenkort ook ex-PvdA'er is. Zijn opiniestuk dat hij samen met Geert Wilders schreef, en waarin hij onder meer de islamitische profeet Mohammed vergelijkt met Hitler, is voor veel prominente PvdA'ers de welbekende druppel.

Jami is raadslid in Leidschendam-Voorburg. De lokale fractievoorzitter vindt dat Jami ''een grens heeft overschreden'' met zijn harde kritiek op de islam. ''In de fractie vragen we ons af: kunnen we nog verder?'' De Rotterdamse PvdA- fractievoorzitter Peter van Heemst zou het wel weten: ''Jami moet de raad uit. Ik zou er snel klaar mee zijn.''

Er gaan ook openlijk stemmen op om Jami te royeren als PvdA-lid. Partij-ideoloog Jos de Beus wil dat zo snel mogelijk doen. De Beus, tot voor kort nog een steunverlener aan Jami's comité, ''heeft het helemaal gehad met die jongen.'' Huidig (waarnemend) PvdA-voorzitter Ruud Koole vindt dat de afdeling Leidschendam-Voorburg als eerste moet aangeven of ze vinden dat Jami weg moet of niet.

Koole, die gisteravond in NOVA zijn beklag deed, meent dat Jami zich inmiddels ''buiten het gedachtengoed van de PvdA heeft geplaatst.'' Vooral de vergelijking die Jami samen met Wilders trok van de islam met het nazisme, stuit Koole enorm tegen de borst. In het opinie-artikel met Wilders schreef Jami: ''Als wij nu niet optreden tegen de vergaande islamisering van Nederland, herleven de jaren dertig van de vorige eeuw. Alleen was het toen Hitler en nu Mohammed.''

De waarnemend PvdA-voorzitter verwacht dat er zaterdag op het PvdA-congres knopen zullen worden doorgehakt over de toekomst van Jami. Dat Jami gisteren afstand nam van de politieke lijn van Wilders, doet Koole weinig. Volgens Koole moet Jami onderschrijven dat de PvdA voor vrijheid van godsdienst staat, anders heeft hij niks in ''onze'' partij te zoeken. Toch wilde hij zich in NOVA niet uitspreken voor een royement van het Voorburgse raadslid.


Ex-moslim en nu nog PvdA-lid Ehsan Jami

Special: Vijftien jaar na de Bijlmerramp

Icoon RampHet is vandaag vijftien jaar geleden dat een vrachtvliegtuig van EL AL zich in een flatgebouw in de Bijlmermeer boorde. Zondagavond 4 oktober 1992 om 18.35 uur. Net opgestegen vanaf Schiphol werd met een harde knal een eind gemaakt aan het leven van 43 mensen.

FOK! staat vandaag stil bij de Bijlmerramp met een special. De aanloop, ramp, oorzaak en nasleep worden uit de doeken gedaan. Geluidsfragmenten van het laatste gesprek tussen de piloot en de verkeersleider met de crash en ook de eerste melding van agenten ter plaatse zijn terug te luisteren. Gisteren nog werd bekend dat de communicatie van Nederlandse hulpdiensten beter moet bij rampen, maar of betere communicatie de Bijlmerramp had kunnen voorkomen? Oordeel zelf. Klik hier voor de special.
Met dank aan DJMO en Janetje voor het meeschrijven aan de special. Reageren kan onder de special.

Uncharted: Drake's Fortune krijgt een demo

Naughty Dog’s Co-president Evan Wells heeft laten weten dat er binnenkort een demo van Uncharted: Drake's Fortune op het Playstation Nertwerk valt te verwachten. Een datum waarop we de demo kunnen downloaden is nog niet bekend, maar in ieder geval zal deze verschijnen voor de release van de uiteindelijke game.

Sinds zondag 16 september heeft Uncharted de beta fase bereikt. Momenteel houdt het team zich bezig met het opsporen en verwijderen van de bugs en het verder balanceren en optimaliseren van de gameplay. Om te laten zien dat de release van Uncharted nabij is heeft Naughty Dog ook de officiële website online gezet.




Wijzigingen in de FP-crew (september)

Icoon Sitenews Zoals altijd geven we iedere maand een overzicht van de wijzigingen in de FP-crew van de maand daarvoor. Bij deze de veranderingen van september.

Voortaan is superworm donkerblauw: hij zal als Eindredacteur de columns onder zijn vleugels nemen. Karrs is van het nieuwspostdepartment naar het FP-modjesdepartement gegaan. Verder is colourAgga weer terug op zijn oude vertrouwde stek als nieuwsposter. Kassameisje komt columns schrijven en clumsy_clown is aangenomen als spellchecker. Succes allen!

Helaas ging er ook weer iemand weg. We hebben helaas afscheid moeten nemen van nieuwsposter --Christiaan--, die lang meeliep op de FP. Bedankt voor alle geleverde bijdragen aan de FP!

PvdD: Minister zet aan tot hazenstropen

OpmerkelijkPartij voor de Dieren-leider Marianne Thieme heeft gisteren Kamervragen gesteld over een dieronvriendelijk interview van Landbouw-minister Gerda Verburg. De CDA-bewindsvrouw stelde vorige week in Volkskrant Magazine dat kinderen gelukkiger worden en meer binding hebben met de natuur als ze daar ervaring in hebben opgedaan. ''Laat ze maar eens een haas vangen en die 's avonds opeten'', zo citeerde de Volkskrant de minister.

Thieme meent dat de minister hiermee kinderen heeft opgeroepen tot stroperij. Het jagen op hazen zonder jachtakte, is namelijk wettelijk verboden. De PvdD wil daarom opheldering hebben: ''Hoe verhoudt een oproep tot wetsovertreding zich met de uitoefening van het ministersambt'', vraagt Thieme zich af mochten de uitspraken van de minister althans niet zijn verdraaid. De PvdD wijst er verder op dat het niet de eerste keer is dat Verburg dieronvriendelijk gedrag steunt.

Hazen mogen door jagers geschoten worden van 15 oktober tot en met 31 december.


Link: De vragen van Thieme.

Justitieminister: geen gevaar voor Hirsi Ali

Ernst Hirsch BallinCDA-minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft in een brief aan Ayaan Hirsi Ali eind vorig jaar geschreven dat zij in de Verenigde Staten geen gevaar loopt. Hij kondigde erin aan dat op 1 juli een einde zou komen aan de bekostiging van haar beveiliging.

RTL Nieuws maakte gisteravond melding van de brief. De omroep plaatste die ook op zijn site. Hirsi Ali keerde maandag terug in Nederland, omdat de Nederlandse overheid niet meer wilde betalen voor haar beveiliging in de VS. De oud-VVD-politica werkt sinds september vorig jaar voor een conservatieve denktank in Washington. Hirsch Ballin heeft haar zelf gesproken op 27 oktober, schrijft hij, waarbij zij aangaf dat zij zich daar onveilig voelt.

Volgens de bewindsman is er echter geen informatie over een reële dreiging tegen haar in de VS. Hij voert daarbij aan dat er geruime tijd zorgvuldig overleg plaatsvindt tussen de Nederlandse met de Amerikaanse inlichtingendiensten. ''Strikt genomen is er daarom geen reden om van overheidswege beveiligingsmaatregelen te nemen.''

Hirsi Ali kreeg na haar vertrek naar de VS nog enige tijd, als overgangsmaatregel, dezelfde beveiliging die zij voordien in Nederland genoot. Die persoonlijke bewaking zou wel worden overgenomen door een Amerikaans bedrijf, blijkt uit de brief. Volgens RTL Nieuws is dat kennelijk het bedrijf Vance Security, dat in april melding maakte van een reële doodsdreiging. Er zou zelfs een aanslag in Philadelphia zijn verijdeld.

Twee bejaarde Nederlanders in Turkije vermoord

Icoon MisdaadEen gepensioneerd Nederlands echtpaar is gisteren in hun huis in Zuid-Turkije dood aangetroffen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft gisteravond een bericht hierover van het Turkse persbureau Anatolië bevestigd. Nadere bijzonderheden gaf hij niet.

De 79-jarige man en zijn 71-jarige vrouw waren door het hoofd geschoten met een pistool of jachtgeweer. De lichamen werden gevonden in twee kamers van hun villa in Duaci in de regio Antalya. Volgens de politie waren ze vijf dagen eerder om het leven gebracht. Het echtpaar bouwde de villa drie jaar geleden.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1261
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
©FOK.nl e.a.