De Bijlmerramp - 15 jaar geleden

Vandaag vijftien jaar geleden, op vier oktober 1992, werd de Amsterdamse Bijlmermeer opgeschrikt door een enorme ramp. Een Boeing 747 van de IsraŽlische vliegtuigmaatschappij El Al stortte neer op de flats Klein-Kruitberg en Groeneveen in de Bijlmermeer. Bij het ongeluk kwamen 43 mensen, onder wie de driekoppige bemanning van het toestel en ťťn passagier, om het leven.

De Boeing was onderweg van New York naar Tel Aviv. Tijdens een tussenlanding op Schiphol waren er volgens vliegtuigspotters mankementen te zien aan het vliegtuig, zo zou er ťťn motor scheef gehangen hebben en zou het toestel olie hebben gelekt. Dit was op een door hen gemaakte foto duidelijk te zien.

Tijdens de vliegreis van New York naar Schiphol was het duidelijk dat het vliegtuig een aantal technische defecten had. Zo was er een probleem met de korte golfradio, waren er problemen met de snelheidsregelaar van de automatische piloot en schommelde de elektrische spanning van de derde generator. Op Schiphol werden de mankementen verholpen, werd het vliegtuig volgetankt en werd er een nieuwe lading aan boord gebracht.

Om 18.22 uur, na een vertraging van bijna een uur, vertrok het toestel van de Zwanenburgbaan in noordelijke richting. Het toestel droeg nu het vluchtnummer LY 1862. Kort na het opstijgen kwam het toestel in de problemen. Om 18.27 uur ontving de verkeerstoren de eerste melding van de bemanning.