'Jeugddetentie zonder nazorg heeft weinig zin'

Icoon BinnenlandsHet komt te vaak voor dat criminele jongeren in de jeugdgevangenis geen scholing krijgen en geen nazorg ontvangen. Volgens een rapport van de Algemene Rekenkamer (ARK) dat vandaag verschijnt, gaan veel jonge criminelen zonder die opleiding en nazorg snel weer het verkeerde pad op.

De Rekenkamer zegt er ernstig aan te twijfelen of de verbeterplannen van het kabinet afdoende zijn om de problemen op te lossen. Van de helft van de jongens die langer dan twee maanden in een jeugdgevangenis hebben gezeten, is onbekend hoe het ze na ontslag uit de inrichting vergaat. Van de andere helft pleegt twee derde binnen een half jaar opnieuw een delict of zit op een andere manier in de problemen.

De ARK spreekt van "een mager en kostbaar resultaat" van het overheidsbeleid. Per criminele jeugdige spendeerde het Rijk in 2006 gemiddeld 250.000 euro, stelt de Rekenkamer, die vindt dat voor dat geld de aanpak effectiever moet kunnen.

Het onderzoek betreft jongens die door de strafrechter in een inrichting zijn geplaatst. Nederland telt veertien jeugdinrichtingen waarin ongeveer 2300 jongeren verblijven. Iets meer dan een kwart van hen zit er op strafrechtelijke basis.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie laat weten dat ze de aanbevelingen van de Rekenkamer overneemt. Ze zegt in een brief aan de Tweede Kamer dat ze een wetswijziging voorbereidt waarin scholing wordt verankerd.