Moslima mag polygamie weigeren

Icoon BuitenlandsMoslimvrouwen mogen polygamie weigeren. Dat heeft de Indonesische Kroonraad besloten. De wettelijke beperkingen van veelwijverij zijn niet in strijd met de Koran.

De zaak was aangespannen door de heer Insa. Die wilde dat het familierecht wordt herzien, omdat de wet in zou druisen tegen de rechten van de mens. Door polygamie aan banden te leggen zou het recht van religieuze vrijheid van moslimmannen worden beknot. Volgens Insa is polygamie een godsdienstig recht. De Islam staat een man toe vier vrouwen te huwen.

De Indonesische wet verplicht moslimmannen hun vrouw om toestemming te vragen. Insa's echtgenote en met haar tal van andere vrouwen weigeren dat. Insa vindt dat zijn vrouw geen recht van spreken heeft, omdat zij zijn positie als gezinshoofd ondermijnt.

De rechters vinden polygamie geen plicht, maar alleen in noodgevallen toegestaan. Bijvoorbeeld wanneer een vrouw onvruchtbaar blijkt te zijn. Koranverzen verplichten de man zijn vrouwen gelijk te behandelen. De rechter kwam tot de beslissing om de rechten van de vrouw te waarborgen.

Met dank aan Super7fighter voor de submit.