Best Kept Secret 2022

2. Vrijdag

Best Kept Secret is een felbegeerde datum op de festivalkalender voor heel veel artiesten. Het festival heeft al aardig wat dan nog onbekende artiesten op het punt van doorbreken op het podium mogen zetten. Je kunt hier daadwerkelijk nog op ontdekkingstocht gaan langs de verschillende stages en dat wordt dan ook dit weekend veelvuldig gedaan. Per dag waren er gemiddeld zo'n 24.000 bezoekers op de been. Tel daar een fijn zonnetje bij op en het prachtige terrein van safaripark Beekse Bergen en alles is aanwezig voor een geslaagde begindag.

De dag beginnen we, na de file voor de parkeerplaats getrotseerd te hebben, bij Mavis Staples die de One, het hoofdpodium, in mag zingen. Die opdracht neemt ze uiterst serieus, want waar sommige mensen op hun tweeëntachtigste misschien een plekje achter de geraniums hebben gebarricadeerd gaat Staples vandaag eigenhandig uit haar plaat. Alles met stijl, dat wel. Dat ze af en toe even moet gaan zitten om bij te komen neemt het publiek maar al te graag er op de koop bij toe. Wat Staples hier neerzet is werkelijk fantastisch, ondersteund door haar band en twee achtergrondzangeressen die als jongere zussen mee staan te genieten van het succes dat ze hier aan het verwerven zijn. Als na een rits aan Staples Singers platen het wereldberoemd 'I'll Take You There' wordt ingezet is het optreden op de vroege avond compleet. Met een zonnetje die steeds minder fel wordt op het gezicht straalt de brede glimlach van Staples maar al te graag. "You haven't seen the last of me" schreeuwt ze. Dat mogen we alleen maar heel erg hopen.

Na dit prachtstukje is het tijd voor zo'n ontdekking van een popster in wording. Sigrid had al eerder bescheiden hitjes met 'Strangers' en 'Don't Kill My Vibe', maar heeft met de gloednieuwe plaat How To Let Go goud in handen. De podiumpresentatie die ze neerzet in de Two, de grote tent, bewijst dat ze klaar staat om popkoninginnen als Dua Lipa en Billie Eilish op te volgen. De tijd moet het uit gaan wijzen, maar met dit optreden doet ze voor een afgeladen tent alvast een hele puike sollicitatie. 

Leon Bridges (Foto: Ben Houdijk)
Leon Bridges (Foto: Ben Houdijk)

Iemand die inmiddels in de afgelopen jaren rap zijn strepen heeft verdiend om de upgrade te krijgen naar het hoofdpodium is Leon Bridges. Hij bestormt gehuld in een grote zonnebril en een hoed van nepbont de One waar hij de nummers van debuutalbum Coming Home een uptempo sausje geeft en veel laat horen van de opvolger Good Thing. Al zijn er op dit optreden wel degelijk een aantal smetjes op te merken. Het tijdmanagement van Bridges blijkt onvoldoende te zijn, want aan het einde moet hij gehaast het podium verlaten zonder het prachtige 'River' gespeeld te hebben, terwijl deze wel degelijk op de setlist voor vandaag stond. Ook was een aantal keer de bas veels te hard en kon niet optimaal genoten worden van de sublieme zang. Gelukkig maakt het charisma van de Amerikaan heel veel goed.

Dan is het kiezen tussen Jessie Ware in de Two, Sad Night Dynamite in het intieme The Secret of zorgen dat je een goed plekje hebt voor een band die heel erg graag in Nederland speelt en dat ook tot een paar jaar terug regelmatig deed, zowel op festivals als bij uitverkochte concerten. alt-J is na vier jaar weer terug in ons land en is daar zelf heel erg blij mee. Leadzanger Joe Newman vertelt dat het die tijd geleden is dat ze weer eens een volledig festivalweekend spelen, na een dag hiervoor in Praag gestaan te hebben en de dag erna gelijk door te mogen naar Duitsland. Met beklemmende visuals, een uitermate goed geluid en een strak geplande setlist wordt er een fantastisch optreden neergezet. Het is toch weer zo fijn om een nummer als 'Breezeblocks' te horen galmen over een festivalweide, terwijl er duizenden mensen met een glimlach staan te dansen, mee te zingen of helemaal uit hun plaat gaan. 

alt-J (Foto: JOKKO)
alt-J (Foto: JOKKO)

Het is tijd om de nacht in te gaan met Jamie xx, die ook al een flinke tijd ons land niet meer heeft aangedaan. Met een dj-set stoft hij nog eens wat pluis uit de oren van de mensen. Bijkomende voordeel is dat het sinds dit jaar mogelijk is om tot 4 uur 's nachts door te gaan in verschillende tenten. Uitdaging genoeg dus. Tot morgen!