FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 juni 2022

Random Pics van de Dag #649

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Europees Ruimteagentschap publiceert nieuwe sterrencatalogus

Voor de derde keer in tien jaar heeft de European Space Agency een sterrencatalogus gepubliceerd. Gegevens verzameld door de Gaia-sonde onthullen nieuwe en verbeterde details voor de 1,8 miljard sterren van onze melkweg, zei ESA.

Volgens hun eigen verklaringen hebben Esa-onderzoekers de gegevens gebruikt om de meest gedetailleerde kaart van de Melkweg tot nu toe te maken. De Gaia-ruimtetelescoop werd eind 2013 gelanceerd. De sonde meet de Melkweg in drie dimensies vanaf een positie op anderhalf miljoen kilometer van de aarde.

In 2016 en 2018 hadden de onderzoekers al kaarten van de Melkweg gepresenteerd op basis van "Gaia"-gegevens. De catalogus bevatte aanvankelijk slechts 1,15 miljard sterren. Tegen 2025 moeten gegevens van ongeveer twee miljard hemellichamen worden verzameld.

Tweepartijenovereenkomst in Senaat voor betere bescherming tegen wapengeweld

In de Amerikaanse Senaat heeft een tweeledige groep overeenstemming bereikt over voorstellen om een betere bescherming te bieden tegen vuurwapengeweld. De voorstellen omvatten onder meer een intensievere screening van vuurwapenkopers onder de 21 jaar.

Daarnaast moet het voor staten gemakkelijker worden gemaakt om de wapens van potentieel gevaarlijke mensen in beslag te nemen. Ook op federaal niveau moet illegale wapenhandel worden bestraft. Andere regels zijn gericht op veiligheid op scholen en een betere geestelijke gezondheidszorg in de VS.

President Biden zei dat de voorstellen niet alle maatregelen omvatten die volgens hem nodig zijn, maar een stap in de goede richting zijn.

Zijn Democraten hadden onder meer opgeroepen tot een verbod op aanvalsgeweren, wat de Republikeinen afwijzen. De achtergrond van de wijziging is de recente reeks geweldsmisdrijven gepleegd met vuurwapens.

The Alters is nieuwe survivalgame van Frostpunk-makers

Tijdens de PC Gaming Show gisteravond heeft Frostpunk- en This War of Mine-ontwikkelaar 11 Bit Studios The Alters aangekondigd, een naar eigen zeggen 'classic sci-fi tale'. 

De game volgt het verhaal van Jan Dolski, een vrijwilliger die zich heeft opgegeven voor een risicovolle ruimtemissie om een zeldzaam element te vinden dat het mogelijk maakt om 'alternatieve versies' van organisch materiaal te maken. Helaas crasht zijn schip en ziet hij zich gedwongen om het element, genaamd Rapidium, in te zetten om kloons van hemzelf te maken.

Er is geen gameplay getoond, hoewel er genoeg te speculeren valt. Bekijk de trailer hieronder en oordeel zelf.

Leknessund soleert naar ritzege in Ronde van Zwitserland

De tweede etappe in de Ronde van Zwitserland is gewonnen door Andreas Leknessund. De jonge Noor van team DSM maakte deel uit van de vroege vlucht, reed weg op de laatste klim van de dag en soleerde vervolgens naar de ritzege. Alberto Bettiol won de sprint van het peloton, dacht even dat hij de rit won, maar werd al snel duidelijk gemaakt dat hij de sprint voor de tweede plaats won.

De tweede etappe ging van Küsnacht naar Aesch over 198 kilometer. Onderweg zaten een aantal beklimmingen, maar echt zwaar was de rit te noemen, al lag er op veertien kilometer nog een klimmetje van de tweede categorie.

Na verschillende aanvallen vroeg in de rit zouden we uiteindelijk een kopgroep van tien krijgen. De kopgroep nam een mooie voorsprong op het peloton, en zeker niemand in het peloton wilde leiden hadden ze een goede kans om vooruit te blijven. Met nog vijftig kilometer melden zich toch een aantal ploegen aan kop van het peloton, en werd er wat van de achterstand afgedaan. Op het laatste klimmetje van de dag was het verschil teruggelopen tot anderhalve minuut en leek het toch nog te lukken voor het peloton, maar dat was buiten Andreas Leknessund gerekend. De jonge Noor van team DSM was op het klimmetje van de tweede categorie duidelijk te sterk voor zijn vluchtgenoten en had al snel een mooie voorsprong te pakken.

Leknessund had een stevig tempo te pakken en het peloton kwam ook niet dichter bij de Noor, waardoor hij op weg was naar zijn eerste zege van het seizoen. Hij won met een goede halve minuut voorsprong op het peloton, waar Alberto Bettiol de sprint won van het peloton. De Italiaan dacht dat hij de overwinning pakte, maar werd al snel duidelijk gemaakt dat hij de sprint voor de tweede plaats won.

In het algemeen klassement blijft Stephen Williams aan de leiding staan.

Ubisoft kondigt Assassin's Creed-stream aan

Ubisoft gaat morgen een feestje streamen want ze willen iets kwijt over Assassin's Creed. Wij vermoeden de aankondiging van een nieuwe game in de franchise. Er zijn twee 'geruchten' in de omloop: een kleinere game met de naam Assassin's Creed Rift en Assassin's Creed Infinite, een game waar steeds nieuwe content aan wordt toegevoegd. Maar een remaster of remake sluiten we natuurlijk ook niet uit. We gaan morgen horen of en welke games officieel worden aangekondigd.

Concert Rolling Stones afgelast, Mick Jagger ziek en positief op Covid

Het concert van de Rolling Stones vanavond in de Johan Cruijff ArenA is op het laatste moment afgelast door ziekte van frontman Mick Jagger. De zanger testte positief op Covid-19 en is ziek. Of en wanneer het concert ingehaald wordt is nog niet bekend.

Hamilton gewoon aan de start bij GP Canada

Ondanks dat Lewis Hamilton met de nodige pijntjes en blauwe plekken uit zijn Mercedes kwam afgelopen zondag na afloop van de Grand Prix van Azerbeidzjan zal hij komend weekend gewoon rijden bij de wedstrijd in Canada. Even werd er zondag gespeculeerd dat de zevenvoudig wereldkampioen de Grand Prix van Canada aan zich voorbij zou moeten laten gaan, maar daar is geen sprake van aldus de Brit.

"Ik heb een pijnlijke rug en ik heb blauwe plekken, maar het is geen serieuze blessure", zo laat Hamilton maandag op zijn Instagram weten. Fans en journalisten waren bang dat de pijn die hij overhield aan de stuiterende Mercedes in straten van Baku dermate serieus was dat de Brit een weekje rust moest houden. Maar na een behandeling vandaag zal de record kampioen gewoon kunnen rijden in Montreal.

"Ik heb acupunctuur gehad en mijn fysio Angela (Cullen, red) blijft eraan werken, samen met het team kijken we hoe we de situatie kunnen verbeteren. We moeten blijven vechten. Altijd zullen we ons samen inspannen om vooruit te gaan en dat is in dit geval niet anders. Ik ben er dit weekend, ik wil het voor geen goud missen. Ik wens iedereen een prachtige dag en week", zo besluit Hamilton zijn verklaring, lezen we op Motorsport.com.

Mogelijk vaker marineschip naar Indo-Pacific

Defensie streeft er naar eens per twee jaar in Europees verband met een marineschip in de Indo-Pacific regio aanwezig te zijn. Zo wil Nederland zich inspannen voor het behoud van de vrije scheepvaart. Dat heeft minister van Defensie Kajsa Ollongren gisteren gezegd bij de Shangri-La Dialogue in Singapore, de belangrijkste veiligheidsconferentie in Azië.

De minister sprak mede namens de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Josep Borrell, die niet aanwezig kon zijn. De speech werd door de minister gehouden tijdens een sessie over de gezamenlijke veiligheidsissues voor Europa en de Indo-Pacific.

Poetins territoriale oorlog laat zien hoe Europa en Azië met elkaar verbonden zijn. “De illegale en niet-uitgelokte invasie van Oekraïne door een lid van de VN-Veiligheidsraad heeft de mondiale veiligheidssituatie fundamenteel veranderd. Er is geen ‘ver weg’. Een oorlog in een deel van de wereld treft mensen over de hele wereld”, aldus de minister. Ze noemde de blokkades van graantransporten uit Oekraïne als voorbeeld. Die hebben een wereldwijde voedselcrisis tot gevolg.

Slagaders
De minister omschreef daarnaast de oceanen als de slagaders van de wereldeconomie. “De Indo-Pacifische regio is in dit opzicht cruciaal. De zeeën moeten voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Dat vereist actie van ons allemaal, collectief.” Ze gaf aan dat Defensie ernaar streeft om elke twee jaar met een marineschip in Europees verband aanwezig te zijn om de uitgesproken steun kracht bij te zetten.

Veiligheidsvraagstukken
Tijdens de Shangri-La Dialogue komen defensieministers, generaals, academici en professionele analisten uit de hele wereld samen om belangrijke veiligheidsvraagstukken voor de regio te bespreken. Onder de aanwezigen waren naast Ollongren ook de Amerikaanse en de Chinese ministers van Defensie.

Op militair niveau was Nederland vertegenwoordigd door commandant der strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim. Hij sprak daar onder andere met zijn counterparts uit Australië en Japan.

Zweden wil zijn wetten wijzigen om lid te worden van de NAVO

Vanwege de Turkse bezorgdheid over de toetreding van Zweden tot de NAVO, wil Stockholm een aantal nationale wetten wijzigen. Na een ontmoeting met premier Magdalena Andersson vertelde NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg dat Zweden al gestart was om zijn antiterreurwetten te wijzigen.

Daarnaast moeten de regels voor wapenexport worden herzien.Turkije - als het enige NAVO-lid - heeft tot dusverre de toetreding van Finland en Zweden geblokkeerd, daarbij verwijzend naar de vermeende steun van de landen aan "terroristische organisaties", zoals de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Ankara eist ook dat Helsinki en Stockholm de beperkingen op de wapenexport naar Turkije opheffen en leden van Koerdische organisaties uitleveren aan Turkije.

OekraÔne: tot nu toe zijn er 12.000 burgers gedood in oorlog

Volgens Oekraïense bronnen zijn er meer dan 12.000 burgers omgekomen in de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. De meeste slachtoffers zijn omgekomen door explosies, zei de Oekraïense politiechef Ihor Klymenko in een interview met het bureau Interfax-Oekraïne.

75 procent van de doden zijn mannen, twee procent zijn kinderen en de rest zijn vrouwen. "Dit zijn burgers, deze mensen hadden geen connectie met het leger of de wetshandhavingsinstanties", benadrukte Klymenko.

1200 slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd. Alleen al in het gebied rond de hoofdstad Kyiv zijn meer dan 1500 doden gevonden na de terugtrekking van Russische troepen eind maart.

De vondsten van massagraven en mensen die geboeid zijn doodgeschoten, vooral in de buitenwijk Bucha bij Kyiv, hebben wereldwijd enorm veel ophef veroorzaakt.

De Verenigde Naties hebben tot nu toe slechts 4.300 burgerdoden geregistreerd, maar geven aan meer doden te verwachten onder het puin in de diverse dorpen en steden. Rusland viel Oekraïne op 24 februari binnen.

Bij opleving corona wil het kabinet de samenleving zo lang mogelijk open houden

De samenleving zo open en veilig als mogelijk houden – dat is het uitgangspunt van de corona langetermijnstrategie. Om hiervoor te zorgen heeft het kabinet een basisparaatheid voor vaccineren, monitoren, testen en traceren, en wordt een juridisch instrumentarium voorbereid om maatregelen, zoals afstand houden, te kunnen treffen als dat nodig is. In de langetermijnstrategie, die minister Kuipers vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, is ook nadrukkelijk een rol voor de verschillende sectoren, maatschappelijke doelgroepen en de samenleving zelf weggelegd. Preventief kunnen we met elkaar al veel doen. Zo zijn sectoren bezig met plannen die beschrijven hoe zij omgaan met een potentiële opleving van het virus.

Het epidemiologisch beeld is nu gunstig: een relatief laag aantal besmettingen en weinig nieuwe opnames in de ziekenhuizen en op de IC’s. Het RIVM geeft wel aan dat we rekening moeten houden met een mogelijke opleving van het virus en de opkomst van nieuwe varianten. De situatie is anders dan de afgelopen twee jaar. Nederland is beter voorbereid en beschermd, vooral dankzij de opbouw van onze beschermingsgraad. Dat komt doordat veel mensen gevaccineerd zijn of eerder een infectie met het coronavirus hebben doorgemaakt. Die bescherming neemt af over tijd. Daarom bereiden we ons voor op verschillende scenario’s, waarin het aantal besmettingen weer toeneemt.

Zicht op het virus
Het RIVM houdt zicht op het virus door nieuwe oplevingen zo vroeg mogelijk te signaleren met instrumenten zoals rioolwatersurveillance, het monitoren van het aantal opnames in ziekenhuizen en op IC’s, de situatie in de verpleeghuizen en de internationale situatie. Het RIVM houdt de bescherming tegen het virus in de gaten door te kijken naar de vaccinatiegraad, het doen van onderzoek naar de (langetermijn-) effectiviteit van de coronavaccins en serologisch onderzoek.

Voorbereiding: testen en vaccineren
De GGD heeft een basiscapaciteit testen en vaccineren beschikbaar en kan snel opschalen wanneer nodig. Zelftesten bij klachten is het uitgangspunt, maar als het nodig is kan de GGD opschalen voor testen. Voor vaccineren is de huidige basiscapaciteit 300.000 vaccinaties per week, dit kan naar 500.000 in drie weken en naar wekelijks 1,5 miljoen vaccinaties binnen zes weken. Het ministerie van VWS houdt er rekening mee dat in de komende maanden nieuwe vaccinatierondes nodig zijn. Indien nodig is er voldoende voorraad coronavaccins om de hele Nederlandse bevolking een herhaalvaccinatie aan te bieden. Het RIVM en de Gezondheidsraad blijven adviseren over de noodzaak voor een herhaalprik. Diverse farmaceuten werken momenteel aan aangepaste coronavaccins, zoals voor de omikronvariant. Zodra aangepaste vaccins op de Europese markt verschijnen, kan Nederland binnen de huidige aankoopcontracten van dezelfde farmaceut, de vaccins die we dan nog tegoed hebben, omzetten naar de nieuwe.

Het Maatschappelijk Impact Team
Er komt een Maatschappelijk Impact Team dat adviseert over de sociale, maatschappelijke en economische impact van coronamaatregelen. Jolande Sap wordt kwartiermaker en beoogd voorzitter van dit Maatschappelijk Impact Team. Het Maatschappelijk Impact Team staat naast het Outbreak Management Team en zal parallel daaraan adviseren over de bredere maatschappelijk impact van voorgestelde maatregelen. Het staat het Maatschappelijk Impact Team vrij om ook ongevraagd advies te geven.

Zorgketen optimaliseren
Eén van de doelen van het coronabeleid is om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. Het is belangrijk dat de (reguliere) zorgketen goed kan blijven functioneren, ook bij een opleving van het virus. De zorg heeft zich dan ook voorbereid op een komende coronagolf na het advies van de Taskforce Ondersteuning optimale inzet zorgmedewerkers. Er wordt gewerkt aan een optimale en flexibele inzet van zorgmedewerkers. Op basis van de aanbevelingen van het expertteam COVID ziekenhuiszorg bevordert het kabinet een effectieve inzet van de bestaande capaciteit in de hele zorgketen. Belangrijk hierbij is bijvoorbeeld de brede inzet van nieuwe initiatieven in de zorg die in de afgelopen twee jaar succesvol zijn gebleken, maar nog niet in het hele land zijn toegepast. Het kabinet vraagt het LNAZ en de ROAZ- regio’s er voor te zorgen dat deze initiatieven tijdig in het hele land worden toegepast.

Sectoren
De overheid heeft zich voorbereid op een opleving van het virus, maar tegelijkertijd kan iedereen bijdragen aan het openhouden van de samenleving. Bijvoorbeeld door je te houden aan basisadviezen zoals handen wassen, thuis te blijven bij klachten, dan een zelftest te doen, te ventileren en de geadviseerde vaccinaties te halen. Het kabinet is verder ook het gesprek aangegaan met sectoren om samen te werken aan een langetermijnaanpak van corona. Ondernemers en instellingen hebben de afgelopen twee jaar veel ervaring opgedaan en weten welke preventieve maatregelen en interventies het beste in de praktijk werken. Sectoren als het onderwijs, de culturele sector, sport, busvervoer, contactberoepen en de reisbranche hebben al voorstellen gedaan. Sectoren noemen een registratie- en gezondheidscheck van bezoekers vaak als werkbare maatregel. Ook looproutes, kuch- en spatschermen en vaste zitplaatsen zijn voor sectoren reële opties. De komende maanden blijft het kabinet in gesprek met de sectoren om hun plannen verder vorm te geven. Er worden maatregelenladders per sector gemaakt, oplopend van minder ingrijpende naar zwaardere maatregelen. Bij een nieuwe opleving van het virus staan de uitgewerkte sectorplannen aan de basis van het coronabeleid als ze voldoende solide zijn. Alleen bij zwaarwegende redenen kan van de sectorplannen worden afgeweken: als er sprake is van een zwart scenario, kunnen verdergaande maatregelen onvermijdelijk zijn.

Het uitgangspunt van het kabinet daarbij is het sluiten van scholen of de kinderopvang te allen tijde voorkomen, vanwege de impact op de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Onderwijs ligt bij het treffen van eventuele maatregelen onderop de stapel. Er zal slechts sprake zijn van een (gedeeltelijke) sluiting als er een virus(variant) komt, waarbij scholieren, studenten en personeel in de scholen en onderwijsinstellingen direct gevaar lopen.

Kwetsbaren
Het openhouden van de samenleving vraagt om een preventieve aanpak, gezond verstand en is de verantwoordelijkheid van ons allemaal. In het bijzonder heeft het kabinet in de voorbereidingen voor de langetermijnstrategie aandacht voor kwetsbare groepen en mensen die nog steeds de impact van de epidemie aan den lijve ondervinden, zoals mensen met langdurige klachten na corona, ondernemers met schulden en jongeren. Sectoren is ook gevraagd rekening te houden met medisch kwetsbaren. Sectoren weten zelf wat het beste werkt om hun klanten, bezoekers, leerlingen en medewerkers met een kwetsbare gezondheid te blijven verwelkomen en het kabinet denkt hierin met hen mee.

J. Verstappen: "Ik vond Max in Baku ontzettend sterk"

In zijn column op Verstappen.nl blikte Jos Verstappen terug op het raceweekend van zijn zoon. Natuurlijk was hij zeer te spreken over de einduitslag van de Grand Prix van Azerbeidzjan. Wel erkende hij dat Red Bull Racing geholpen werd door de problemen bij Ferrari. Ook vond vader Verstappen dat de Italianen een slimme tactische keuze maakte.

"Ik vond Max in Baku ontzettend sterk tijdens de race en laten we eerlijk zijn: alles kwam ook heel goed uit. Ik denk namelijk wel dat Ferrari een goede call maakte, door Leclerc naar binnen te halen tijdens de virtual safety car. Toen Max later naar binnenkwam was zijn achterstand toch dertien seconden. En later kwam er nog een virtual safety car, daar had Leclerc in dat geval ook weer van kunnen profiteren", aldus Jos Verstappen. "Dat hij uitviel met een technisch probleem viel voor ons logischerwijs de goede kant uit. Max was er misschien wel bijgekomen, maar dan moet je toch weer risico’s nemen en inhalen. Zover kwam het dus niet."

Vader Verstappen legde nog wel de vinger op de zere plek voor Red Bull Racing en zijn zoon. "Het enige wat er op dit moment nog aan schort zijn de kwalificaties. Zaterdag zag je in het interview na afloop toch wel wat frustratie bij hem, omdat het nog niet gaat zoals hij wil. Als ze die kwalificaties beter voor elkaar krijgen, maakt hij het zichzelf nog een stuk makkelijker."

"Het goede nieuws is dat de Red Bull in de race als een speer gaat. Dan is de balans van de auto wel goed. Tijdens zo’n langere run gaan de banden zich anders gedragen en wordt de auto ook wat sneller met insturen. Daar kan Max goed mee uit de voeten", aldus Jos.

J. Verstappen: "Ik vond Max in Baku ontzettend sterk" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
J. Verstappen: "Ik vond Max in Baku ontzettend sterk" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Onderzoek: 'wandelen in vroeg stadium knie-artrose kan pijnklachten voorkomen'

Volgens een onderzoek kunnen regelmatige wandelingen pijn bij artrose van de knie voorkomen.

Grace Lo van het Baylor College of Medicine in Houston, Texas, en haar team onderzochten meer dan 1200 patiënten met artrose van de knie, schrijft ze in het tijdschrift Arthritis & Rheumatology. Dienovereenkomstig kan lopen in de vroege stadia van de ziekte de ontwikkeling van veelvoorkomende klachten voorkomen. Daarentegen was geen effect meetbaar bij mensen die al pijn hadden door artrose.

Lo en haar team richtten hun werk op patiënten ouder dan 50 in vier Amerikaanse ziekenhuizen. Terwijl sommigen aanvankelijk klaagden over kniepijn, was de ziekte bij anderen alleen zichtbaar op röntgenfoto's. Om de invloed van lopen op artrose te onderzoeken, vulden de getroffenen gedurende een periode van acht jaar herhaaldelijk vragenlijsten in over de frequentie van hun kniepijn. Tegelijkertijd gaven ze aan hoe vaak en hoe lang ze elke dag actief wandelden.

Patiënten die regelmatig wandelden en aan het begin van de observatieperiode niet klaagden over pijn, hadden een duidelijk voordeel: vergeleken met niet-wandelaars hadden ze 40 procent minder kans om kniepijn te ontwikkelen. Gewrichtsslijtage verliep ook langzamer. "Onze resultaten laten zien dat frequent lopen patiënten met artrose van de knie kan helpen om frequente pijn te beheersen - en mogelijk ook extra schade aan het gewricht te voorkomen", zegt Lo.

VS: Google wil schikking treffen van $ 118 miljoen in discriminatie rechtszaak

Het Amerikaanse bedrijf Google wil huidige en voormalige werknemers 118 miljoen dollar betalen om een rechtszaak wegens vermeende discriminatie te schikken.

Volgens de advocaten van de eisers voorziet de overeenkomst ook in het inhuren van een externe adviseur om de arbeidsomstandigheden te beoordelen. Een rechter moet nog beslissen over de schikking. Google zei in een verklaring dat de schikking niet als schuldbekentenis moet worden gezien. Na vijf jaar procederen waren beide partijen echter van mening dat dit de beste manier was om eruit te komen met elkaar. 

De belangrijkste aantijging in de rechtszaak is de ongelijke behandeling van vrouwen en mannen op het gebied van loon. Zo zouden vrouwelijke werknemers in dezelfde functie minder hebben verdiend dan mannen, wat in de Amerikaanse staat Californië tegen de wet is. Meer dan 15.000 vrouwen hebben zich aangesloten bij de class action-rechtszaak.

Farmers Defence Force bespreken nieuwe protestactie's

Leden van Farmers Defence Force bespreken vandaag of ze nieuwe acties gaan voeren  tegen de stikstofplannen die vrijdag door het kabinet zijn gepresenteerd. De vraag is niet óf ze gaan demonstreren, maar wanneer ze gaan demonstreren. Meer hierover bij WNL

Tientallen boeren van de actiegroep 'Voll Gass' bezochten VVD-minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) vrijdag bij haar thuis nadat zij haar plannen had gepresenteerd om de stikstofcrisis aan te pakken. Voorman Mark van den Oever vond het een 'topactie' en kondigde nieuwe protesten aan. “Reken er maar op dat we komen. En met méér”, zei hij op het YouTube-kanaal van de actiegroep.

Kyiv: honderden tanks en kanonnen nodig om de oorlog te winnen

Oekraïne heeft duidelijk gemaakt  welke wapenleveringen, er nog nodig zijn om de oorlog tegen Rusland te winnen. "1000 houwitsers met een kaliber van 155 mm, 300 meervoudige raketlanceersystemen, 500 tanks, 2000 gepantserde voertuigen, 1000 drones", schreef presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak op Twitter.

Kyiv verwacht een beslissing hierover van de vergadering van de NAVO-ministers van Defensie aanstaande woensdag in Brussel. Oekraïne verdedigt zich sinds eind februari tegen een Russische invasie.

Volgens informatie uit Kyiv maakt een tekort aan zware wapens en munitie de situatie op het ruim 2.400 kilometer lange front steeds moeilijker.

Ondanks de moeilijke situatie in het oosten, blijft Oekraïne een nederlaag van Rusland als duidelijk doel definiëren. "We zullen vechten tot Rusland verliest", zei de Oekraïense presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak in een interview met de Wit-Russische online krant Zerkalo.

Het minimumdoel dat door president Volodymyr Zelenskyy is geformuleerd, is nog steeds een terugtrekking van Russische troepen naar de linies van 23 februari - een dag voor het begin van de oorlog. "Het maximale doel: territoriale integriteit binnen de internationaal erkende grenzen van Oekraïne, nederlaag van Rusland en zijn annexaties", zei Podolyak.

Anders zal Rusland voortdurend proberen de oorlog met nieuwe intensiteit te hervatten, zei hij. "De oorlog zal zo lang duren als Oekraïne nodig heeft om te laten zien dat Rusland zich van ons grondgebied moet terugtrekken."

Spuit je zen met Powerwash Simulator op pc en Xbox

Square Enix Collective en FuturLab maken bekend dat Powerwash Simulator, de game die nu nog in Early Access op Steam staat, op 14 juli verschijnt voor Xbox Series X|S, Xbox One en Windows 10, en diezelfde dag ook een volledige release op Steam krijgt.

Powerwash Simulator laat spelers hun zorgen wegspoelen met het rustgevende geluid van water dat onder hoge druk wordt weggespoten. Spelers kunnen hun eigen power washing-bedrijf opbouwen en elk spikkeltje vuil dat ze maar vinden wegspuiten.

FuturLab-oprichter en co-CEO James Marsden kijkt erg uit naar de release en het debuut op nieuwe platformen: "Het meest gevraagde verzoek uit onze community, was een release op Xbox. Dus moesten we maanden op onze tong bijten, in afwachting van het juiste moment om dit nieuws te onthullen. Maar nu kunnen we dus met veel plezier aankondigen dat Powerwash Simulator naar de Xbox- en Windows 10-platformen komt."

"We zijn overweldigd door de community-support voor onze game en kunnen niet wachten op de release!", aldus Phil Elliott, studiohoofd van Square Enix Collective. "We hebben nog heel veel spannende plannen voor de komende weken en maanden, dus dit is zeker niet het einde van de ontwikkeling."

Strategisch vechten in Minecraft Legends

Mojang Studios heeft Minecraft Legends onthuld, een actiestrategiegame ontwikkeld in samenwerking met Blackbird Interactive. De game wordt in 2023 uitgebracht.

In Minecraft Legends zijn spelers een land vol weelderige biomen en rijke bronnen. Maar dit prachtige land staat aan de vooravond van verschrikkelijke veranderingen, de invasie is begonnen en de Bovenwereld wordt veroverd door boze zwijnen. Het is aan de speler om onverwachte vrienden te maken (waaronder enkele bekende personen die je uit Minecraft zult herkennen) om allianties te vormen en strategische gevechten tegen de felle indringers uit de Nether te voeren.

Minecraft Legends komt uit op Xbox Series X|S, Xbox One en Windows-pc's, Day One op Xbox Game Pass en PC Game Pass, en via Xbox Cloud Gaming.

Volgende maand Hot Wheels-uitbreiding voor Forza Horizon 5

De Hot Wheels komen weer terug naar Forza in de eerste uitbreiding van Forza Horizon 5. De uitbreiding is die op 19 juli beschikbaar voor Xbox-consoles, pc op Windows en Steam en Cloud Gaming (bèta).

Je kunt weer met Hot Wheels racen door de Forza Horizon 5: Hot Wheels-uitbreiding. De uitbreiding introduceert Horizon Hot Wheels Park, in de wolken hoog boven Mexico. Voltooi missies om speciale Hot Wheels Heats-evenementen te ontgrendelen en ervaar de geschiedenis van Hot Wheels in een nieuw vijfdelige Horizon Story. Dit keer kun je de hele uitbreiding vanaf het begin in coöp spelen. Er zijn tien nieuwe Forza-auto's te vinden in de uitbreiding, waaronder vier nieuwe Hot Wheels die zijn opgeschaald tot levensgrote.

Forza Horizon 5 is beschikbaar voor Xbox Series X|S en Windows-pc's, met Xbox Game Pass en PC Game Pass, en via Xbox Cloud Gaming.

Geschiedenis herschrijven in Ara: History Untold

Tijdens de Xbox & Bethesda Games Showcase hebben Oxide Games en Xbox Game Studios Publishing Ara: History Untold aangekondigd, een turn-based, historisch strategiespel voor Windows PC en beschikbaar vanaf dag één met PC Game Pass.

In Ara: History Untold bouw je een natie op en leidt je door de wereldwijde geschiedenis terwijl je nieuwe landen verkent, kunst en cultuur ontwikkelt, diplomatiek doet met andere landen en als het echt niet anders oorlog voert tegen je rivalen. Ara: History Untold wordt weergegeven door de zelfgemaakt Nitrous Engine.

Fallout 76 | Expeditions: The Pitt komt gratis in september 2022

Expeditions: The Pitt is de volgende grote content-update voor Fallout 76, die in september gratis beschikbaar is voor alle spelers.

Reis voorbij de grenzen van Appalachia naar The Pitt - een grimmige industriële woestenij die is verlamd door conflicten en overspoeld met straling. Je helpt de Union, een jonge bende vrijheidsstrijders in een wanhopige poging om hun thuis terug te veroveren op een machtsgeile overvallersgroep die bekend staat als de Fanatics.

De nieuwe gameplaytrailer biedt een blik op de uitbreiding, waaronder een nieuwe locatie - Pittsburgh, herhaalbare steeds veranderende missies voor maximaal vier spelers, nieuwe verhalen en facties, nieuwe beloningen voor spelers, en nieuwe vijanden om te verslaan.

'Zedendelinquent? Zeg maar sorry'

Ongeveer 870 zedendelinquenten - waaronder vijf gevallen van kinderverkrachting - zijn in de afgelopen twee jaar afgehandeld door de Britse politie middels een "gemeenschapsoplossing". De slachtoffers en hun belangenbehartigers zijn furieus. Zo meldt Mirror

De perverselingen moeten hun schuld bekennen en zich verontschuldigen, en ontsnappen zo aan hun straf en krijgen niet eens een strafblad.

Slachtoffers wordt om hun mening gevraagd, maar volgens officiële richtlijnen is hun mening "niet leidend in de beslissing".

De Britse politie wordt verondersteld de gemeenschapsresolutie alleen te gebruiken om kleine misdaden, zoals winkeldiefstal, af te wikkelen.

Maar het beleid in het land verschilt onderling enorm, omdat sommigen politiekorpsen het gebruiken om gevallen van verkrachting, potloodventen en grooming af te handelen.

Fiona Mackenzie, van campagnegroep We Can't Consent To This, zei: “Er is geen gerechtigheid voor slachtoffers en geen bescherming voor het publiek door daders vrij te laten als ze sorry zeggen. Zogenaamde 'kleine' zedendelicten kunnen een weg zijn voor daders die steeds meer ernstige delicten plegen."

De schaduwminister van Binnenlandse Zaken Yvette Cooper zei: "Het is een absolute schande dat onder deze regering gruwelijke misdaden gepleegd kunnen worden zonder straf."

Sinds 2020 zijn zeven verkrachtingszaken, waarvan vijf waar kinderen bij betrokken waren, afgehandeld door een gemeenschapsresolutie, blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er zijn 414 seksuele aanvallen - 349 op meisjes en vrouwen zo afgehandeld . En 23 gevallen van grooming en 166 van potloodventers of voyeurisme werden op dezelfde manier opgelost. Een strafrechtelijke bron zei: "Je vraagt je af of het deel uitmaakt van een missie om de kosten te drukken."

Newgarden domineert IndyCar-race Road America, Van Kalmthout in achterhoede

Op het circuit van Road America in de staat Wisconsin is zondagavond de achtste wedstrijd van het jaar in de IndyCar Series verreden. Dat leek niet heel spannend te worden, maar aan het einde kwam er toch nog wat spanning in.

De poleposition was voor Alexander Rossi, die Josef Newgarden naast zich had staan. Alex Palou en Marcus Ericsson stonden op rij twee, voor Colton Herta en Pato O'Ward en met Rinus van Kalmthout op de zeventiende plek.

Rossi behield de leiding in de eerste bocht, waarin Jimmie Johnson in het achterveld het grind in gleed: caution. Kort na de herstart stond Palou vanaf de derde plek in het grind na contact met teamgenoot Ericsson, terwijl in het achterveld Van Kalmthout door Cristian Lundgaard de baan af gebeukt werd.

Na een onderbreking konden we weer door, twee ronden later spinde kampioenschapsleider Will Power in het middenveld de muur in met 'hulp' van Devlin DeFrancesco. Na nog een caution kon er dan écht even geracet worden: Rossi voorop, voor Newgarden, Ericsson en Romain Grosjean.

Na zestien ronden kwamen Rossi en Newgarden als eerste van de toppers nieuwe harde banden halen, waarbij Newgarden er voorbij ging. Ericsson kwam na zijn stop ook voor Rossi terecht, Grosjean zat er achter, maar beiden verloren ze een plek: Rossi pakte Ericsson al snel en Colton Herta ging langs Grosjean.

Met Newgarden, Rossi, Ericsson, Herta en Grosjean als top-5 werd de tweede pitstopronde geopend, als eerste door Newgarden en Herta. Rossi en Ericsson volgden een ronde later en Grosjean kwam nog iets later een nieuw setje rubber halen.

Newgarden kwam er ruimschoots als leider weer uit, voor Rossi, terwijl Felix Rosenqvist zich er tussen nestelde, voor Ericsson, Herta, Graham Rahal en Grosjean. Ericsson en Herta knokten zich al snel langs Rosenqvist, die het lastig leek te hebben.

Vijftien ronden voor het einde opende Newgarden de laatste serie reguliere pitstops, Rossi volgde. Ericsson en Herta kwamen een rondje later, net als Grosjean, waarna we het overzicht richting de finish haddden: Newgarden voorop, vier seconden voor Rossi en veertien tellen voor de knokkende Ericsson en Herta.

Grosjean nam Rosenqvist te grazen voor de vijfde plek, terwijl Rossi langzaam richting Newgarden reed. Met nog acht ronden te gaan gaf O'Ward's auto de geest: caution, en dus kon Ericsson het grote gat naar de top-2 ineens weer gedicht zien worden.

Met nog vijf ronden te gaan en de boel weer dicht bij elkaar werd het groen gezwaaid, maar nog voor de finishlijn stond Helio Castroneves in het gras: caution. De veteraan werd met wat moeite op weg geholpen en met nu nog drie ronden te gaan kon er weer geracet worden.

Ericsson ging bij de herstart langs Rossi, maar op Newgarden stond geen maat: hij pakte de winst, voor Ericsson, Rossi, Grosjean en Herta - Van Kalmthout finishte een wat kleurloze race als zeventiende.

FOK! Wat een weer: de zon komt en gaat

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Deze ochtend trekken er in het noordoosten nog enkele buien over, langs de kust mogelijk met een klap onweer. Elders is het droog en wisselend bewolkt. In de middag blijft het overal droog en breekt de zon steeds vaker door. Het wordt 14°C op de Wadden tot 21°C in het zuidoosten. De wind waait uit het noordwesten en is matig, langs de noordkust vrij krachtig. In de avond neemt de wind sterk af.

In de nacht van maandag op dinsdag is er weinig bewolking en blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. Er staat nauwelijks wind.

Dinsdag overdag zijn er perioden met zon, al kan het in de ochtend in het noorden nog bewolkt zijn. Het blijft overal droog en de maximumtemperatuur varieert van 15°C op de Wadden tot lokaal 24°C in het zuiden van het land. In het noorden staat een matige westenwind, in het zuiden is de wind zwak en uit uiteenlopende richtingen. (Bron: KNMI)

DJMO dacht dat de Nescio erg was, tot zij deze transformer tegen het lijf liep.
DJMO dacht dat de Nescio erg was, tot zij deze transformer tegen het lijf liep. (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Obsidian kondigt Pentiment aan

Pentiment is een nieuw ietwat merkwaardig project van ontwikkelaar Obsidian Entertainment. De game, die tevens een uniek uiterlijk heeft, speelt zich af in de Bavaria-streek van Duitsland in de zestiende eeuw. Pentiment moet al eind dit jaar uitkomen voor Xbox Series X|S, Xbox One en pc. Het spel gaat twintig euro kosten, maar is ook beschikbaar via Game Pass.

In Pentiment speel je als Andreas Maler, een reiziger en artiest die verzeild raakt in een moordcomplot. Maler moet mensen ondervragen en uitvinden wie de moordenaar(s) zijn.

Grounded lanceert in september

Grounded is na twee jaar Early Access eindelijk bijna klaar voor de officiële release. De multiplayer survival game van Obsidian Entertainment moet in september uitkomen. Het spel is beschikbaar voor Xbox Series X|S, Xbox One en pc.

In Grounded speel je als een kind die na een experiment is gekrompen tot ongeveer de grootte van een insect. Denk aan de opzet van Honey, I Shrunk the Kids. Vervolgens moet je de tuin, die nu je zo klein bent geworden levensgevaarlijk is, zien te overleven. De game heeft straks tijdens de volledige release een complete campaign die je in co-op kunt spelen.

Flintlock: The Siege of Dawn uitgesteld naar 2023

Flintlock: The Siege of Dawn gaat niet meer in 2022 uitkomen. Het spel van ontwikkelaar A44 Games (bekend van Ashen), moet nu ergens begin 2023 uitkomen voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc. Deze Dark Souls-achtige RPG speelt zich af een een grote fantasiewereld waarin je gebruik kunt maken van zowel geweren als magische spreuken.

Over het verhaal van Flintlock wordt in het persbericht nog weinig over verteld. Je speelt als Nor Vanek, die de wereld moet reden van een leger ondoden. Daarbij krijgt ze hulp van Enki, een magische vos die haar in staat stelt om verschillende vaardigheden te doen. Bekijk de uitgebreide gameplaytailer hieronder.

The Last Case of Benedict Fox-trailer toont Metroidvania gameplay

The Last Case of Benedict Fox is een nieuwe 2D Metroidvania van Pixel Twist, een kersverse ontwikkelaar in Polen. Deze Metroidvania is interessant omdat het gebruikmaakt van een 'Lovecraft'-achtige esthetiek. Het ziet er in ieder geval een stukje anders uit dan andere games in het genre.

In deze game speel je als een detective genaamd Benedict Fox. Hij onderzoekt het lot van een familie en moet daarvoor in een duistere wereld duiken vol demonen. De game is in de maak voor Xbox Sereis X|S, Xbox One en pc. Het moet begin 2023 uitkomen en is dan ook gelijk beschikbaar voor Xbox Game Pass.

'De Amerikaanse grens is opnieuw een grondwetvrije zone'

In een 6-tegen-3 stemming oordeelde het Hooggerechtshof dat grensagenten ongrondwettelijk het huis van een persoon mogen betreden zonder een bevelschrift en hem mogen aanvallen en de federale rechtbanken kunnen alleen maar toekijken en zijn niet bij machte om er iets aan te doen.

De Amerikaanse grens is opnieuw een grondwetvrije zone.

De kwestie

 • Het Vierde Amendement van de Amerikaanse grondwet beschermt Amerikanen tegen willekeurige en willekeurige aanhoudingen en huiszoekingen. 
 • Volgens de Amerikaanse regering zijn deze grondwettelijke basisbeginselen echter niet volledig van toepassing aan de grenzen. Bij grensovergangen (ook wel "toegangspoorten" genoemd) hebben de federale autoriteiten bijvoorbeeld geen huiszoekingsbevel of zelfs maar een vermoeden van een overtreding nodig om een zogenaamde "routine-doorzoeking" uit te voeren, zoals het doorzoeken van bagage of een voertuig.
 • Zelfs op plaatsen ver van de grens, diep in het binnenland, hebben immigratieambtenaren ruime - zij het niet onbeperkte - bevoegdheden.
 • De federale regelgeving geeft de U.S. Customs and Border Protection (CBP) de bevoegdheid om binnen 100 mijl van een U.S. "buitengrens" te opereren.
 • In deze 100-mijlszone hebben agenten van de grenspatrouille bepaalde extra bevoegdheden. Zo kan de Border Patrol bijvoorbeeld immigratiecontroleposten beheren.
 • De grenspatrouille mag echter niemand aanhouden zonder "redelijke verdenking" van een immigratieovertreding of een misdrijf (redelijke verdenking is meer dan alleen een "vermoeden"). Evenzo mag de grenswacht geen voertuigen in de 100-mijlszone doorzoeken zonder huiszoekingsbevel of "mogelijke overtreding" (een op de omstandigheden gebaseerde redelijke overtuiging dat er waarschijnlijk een immigratieovertreding of -misdrijf heeft plaatsgevonden).
 • In de praktijk negeren of miskennen agenten van de grenspatrouille stelselmatig de grenzen van hun wettelijke bevoegdheid bij individuele aanhoudingen, hetgeen leidt tot schendingen van de grondwettelijke rechten van onschuldige mensen. Deze problemen worden nog verergerd door de ontoereikende opleiding van grenspatrouilleagenten, het gebrek aan toezicht door het CBP en het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, en het consequente verzuim van het CBP om agenten verantwoordelijk te stellen voor misbruik. Wat de agenten van het CBP en de grenspatrouille ook denken, onze grondwet is van toepassing in de hele Verenigde Staten, ook binnen deze "100-mijlsgrenszone".

Groot deel van de bevolking van de VS wordt getroffen

 • Veel mensen denken dat het beleid in verband met de grens alleen gevolgen heeft voor mensen die in grenssteden als El Paso of San Diego wonen. In werkelijkheid dringen de handhavingsoperaties van de Border Patrol tot diep in de Verenigde Staten door, wat gevolgen heeft voor het merendeel van de Amerikanen.
 • Ruwweg tweederde van de bevolking van de Verenigde Staten woont binnen de 100-mijlszone, dat wil zeggen binnen 100 mijl van een land- of kustgrens van de VS. Dat zijn ongeveer 200 miljoen mensen.
 • Connecticut, Delaware, Florida, Hawaii, Maine, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, Rhode Island en Vermont liggen geheel of bijna geheel binnen dit gebied.
 • Negen van de tien grootste stedelijke gebieden van de VS, zoals bepaald door de volkstelling van 2010, vallen ook binnen deze zone: New York City, Los Angeles, Chicago, Houston, Philadelphia, Phoenix, San Antonio, San Diego en San Jose.

Verouderde wettelijke bevoegdheden en gebrek aan toezicht

 • De verordeningen tot instelling van de 100-mijlszone aan de grens werden in 1953 door het Amerikaanse ministerie van Justitie goedgekeurd, zonder enig openbaar commentaar of debat. Destijds waren er in het hele land minder dan 1100 grenspatrouilleagenten; nu zijn dat er meer dan 21.000.
 • De grenspatrouille negeert deze verordening vaak en wijst, afgezien van het beperken van binnenlandse controleposten tot binnen de 100-mijlszone, elke geografische beperking van de bevoegdheid van agenten af. Ten minste twee rechtbanken van het federale circuit staan toe dat de grenspatrouille operaties uitvoert buiten de 100-mijlszone, ondanks de federale voorschriften en het precedent van het Hooggerechtshof.
 • Federale grensagenten houden dagelijks Amerikanen aan, ondervragen en fouilleren ze, zonder enige verdenking van wangedrag, en vaak op een manier die onze grondwet niet toestaat.
 • Volgens nieuwsberichten exploiteert de Border Patrol bijvoorbeeld ongeveer 170 controleposten in het hele land (het werkelijke aantal op een bepaald moment is niet publiekelijk bekend). De ACLU is van mening dat deze controleposten neerkomen op een sleepnet van aanhoudingen zonder verdenking, die niet te verenigen zijn met de bescherming van het Vierde Amendement. Het Hooggerechtshof heeft het gebruik van controleposten voor immigratie toegestaan, maar alleen voor zover de stops alleen bestaan uit een kort en beperkt onderzoek naar de verblijfsstatus. Controleposten mogen niet in de eerste plaats worden gebruikt voor het opsporen van drugs of voor algemene rechtshandhaving. In de praktijk beperken de agenten van de grenspatrouille zich echter vaak niet tot korte immigratieonderzoeken en verrichten zij regelmatig strafrechtelijk onderzoek en illegale huiszoekingen bij controleposten. De grenspatrouille houdt ook regelmatig automobilisten aan in "zwervende patrouilles", vaak zonder enig vermoeden dat er een immigratieovertreding is begaan.
 • De ACLU heeft talrijke gevallen van misbruik door de grenspatrouille gedocumenteerd en rechtszaken aangespannen om meer informatie te krijgen over de praktijken van de dienst. Gezien het gebrek aan transparantie van de grenspatrouille, en bij gebrek aan enig toezicht van betekenis, weten we nog steeds niet veel over de volledige omvang en impact van deze binnenlandse "grensbewakings"-operaties.

Onderdeel van een breder probleem

 • De uitbreiding van grensgerelateerde bevoegdheden naar het binnenland is onlosmakelijk verbonden met de bredere uitbreiding van de overheidsinmenging in het leven van gewone Amerikanen. Het CBP eist bijvoorbeeld de bevoegdheid op om zonder verdenking elektronische apparatuur van reizigers, zoals laptops en mobiele telefoons, te doorzoeken in havens van binnenkomst, met inbegrip van internationale aankomsten op luchthavens. Deze huiszoekingen zijn bijzonder ingrijpend, gezien de grote hoeveelheid persoonlijke informatie die op dergelijke apparaten is opgeslagen. Ten minste één rechtbank heeft geoordeeld dat federale ambtenaren ten minste een "redelijke verdenking" moeten hebben voordat zij dergelijke huiszoekingen kunnen verrichten en recente precedenten van het Hooggerechtshof lijken deze zienswijze te ondersteunen.
 • Deze praktijken vallen ook samen met de uitbreiding van talrijke grenstechnologieën, waaronder "watch list"- en databanksystemen (zoals het "Automated Targeting System Traveler Risk Assessment Program"), geavanceerde identificatie- en traceringssystemen (waaronder elektronische paspoorten), en indringende technologische programma's zoals het "virtuele grenshek" en onbemande luchtvaartuigen (ook wel "drone aircraft" genoemd). Nu veel van deze technologieën in handen zijn van particuliere bedrijven, zijn er sterke financiële stimulansen voor de voortdurende "militarisering" van het grensgebied.
 • De uitbreiding van de overheidsmacht aan en nabij de grens maakt deel uit van een trend om de bevoegdheden van de politie en de nationale veiligheid uit te breiden zonder rekening te houden met de gevolgen van een dergelijke uitbreiding voor onze meest fundamentele en dierbare grondwettelijke rechten. De sleepnetbenadering van de federale overheid op het gebied van wetshandhaving en nationale veiligheid maakt van ons allemaal steeds meer verdachten. Als de Amerikanen de uitbreiding van de federale macht over het individu niet blijven aanvechten, lopen we het risico de fundamentele rechten en vrijheden die we geërfd hebben te verliezen - inclusief het recht om gewoon onze gang te gaan, vrij van bemoeienis, intimidatie en misbruik door de overheid.

Relatief veel onbenut arbeidspotentieel boven de grote rivieren

Het onbenut arbeidspotentieel in de bevolking van 15 tot 75 jaar is het kleinst in de drie zuidelijke provincies: Noord-Brabant, Zeeland en Limburg. Koplopers zijn Groningen en Noord-Holland. Ook in Amsterdam en de provinciehoofdsteden is het onbenut arbeidspotentieel doorgaans groter dan in het omliggende gebied. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het onbenut arbeidspotentieel bestaat uit werklozen, semiwerklozen en onderbenutte deeltijdwerkers. Het gaat daarbij om de bevolking tussen 15 en 75 jaar. Volgens de richtlijnen van de International Labour Organization (ILO) is iemand werkloos als hij of zij geen betaald werk heeft, recent naar werk heeft gezocht én direct aan de slag kan. Semiwerklozen staan iets verder af van de arbeidsmarkt. Zij hebben óf recent werk gezocht óf zijn direct beschikbaar. Onderbenutte deeltijdwerkers werken in deeltijd in hun grootste werkkring, willen meer uren werken en zijn daarvoor ook beschikbaar.

Hoogste percentage onbenut arbeidspotentieel in Groningen
Het onbenut arbeidspotentieel in 2021 was met 11,6 procent van de 15- tot 75-jarigen naar verhouding het grootst in de provincie Groningen, gevolgd door Noord-Holland met 11,1 procent. Ook in Zuid-Holland, Flevoland en Fryslân was het onbenut arbeidspotentieel groter dan gemiddeld. Zeeland en Noord-Brabant hadden met 8,5 procent het kleinste onbenut arbeidspotentieel.

Meer potentieel bij vrouwen door onderbenutte deeltijders
In 2021 maakte 11,3 procent van de vrouwen van 15 tot 75 jaar deel uit van het onbenut arbeidspotentieel. In negen provincies lag dat aandeel boven de 10,0 procent. Van alle mannen in Nederland in dezelfde leeftijdsgroep behoort een aanzienlijk kleiner deel tot het onbenut arbeidspotentieel, namelijk 8,8 procent. In alle provincies, uitgezonderd Groningen, was het onbenut arbeidspotentieel onder mannen kleiner dan 10,0 procent. Provincies met een groot onbenut arbeidspotentieel bij vrouwen hebben over het algemeen ook een groot onbenut arbeidspotentieel bij mannen. Het grotere onbenut arbeidspotentieel bij vrouwen, die relatief vaak in deeltijd werken, is vooral toe te schrijven aan het grotere aandeel onderbenutte deeltijdwerkers. Bij mannen was dit landelijk 3,1 procent, bij vrouwen 5,4 procent.

Onbenut Arbeidspotentieel 2021 ( Foto:CBS)
Onbenut Arbeidspotentieel 2021 ( Foto:CBS)

Nederlander zwaargewond doordat jager hem voor wild zwijn aanziet

Een 54-jarige Nederlander die was ingehuurd als jachthulp is in de nacht van vrijdag op zaterdag neergeschoten in Duitsland terwijl hij even pauze hield. De 65-jarige jager, ook een Nederlander, had hem aangezien voor een wild zwijn.

Het voorval gebeurde in de buurt van het Duitse Niedersohren, tussen Frankfurt en Luxemburg. De jagende man had hier een jachtterrein gehuurd en werd geholpen bij de jacht door de jachthulp.

Na eerste hulp in het ziekenhuis is de zwaargewonde man overgebracht naar een speciale kliniek. Er is geen levensgevaar. Tegen de jager is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld en zijn jachtwapen is in beslag genomen.

Idaho: politie arresteert 31 leden 'Patriot Front' die wilden rellen op Pride-festival

De politie in de Amerikaanse staat Idaho heeft 31 leden van een blanke supremacistische groep gearresteerd en beschuldigd van samenzwering om rellen te plegen tijdens een gay pride-evenement.

De politie zegt getipt te zijn door een lokale inwoner van de stad Coeur d'Alene, die de mannen met maskers en schilden in een vrachtwagen had zien stappen.

Het voertuig kon snel worden aangehouden en de leden van de Patriot Front-groep werden gearresteerd. "Ze kwamen om in het centrum van de stad rellen", zei politiechef Lee White van Coeur d'Alene. Hij voegde eraan toe dat de mannen kaki-broeken en bivakmutsen droegen enonder meer schilden, scheenbeschermers en een rookgranaat bij zich hadden.

De vrachtwagen werd tegengehouden in de buurt van waar de North Idaho Pride Alliance het Coeur d'Alene Pride in the Park-evenement hield.

Op sociale media zijn foto's en video's opgedoken waarop te zien is hoe de beschuldigden met maskers op het gras knielen met hun handen op hun rug gebonden.

De politie onthulde dat ze waren gewaarschuwd door de lokale bewoner, die hen belde om te zeggen dat het "er uitzag als een klein legertje" dat een vrachtwagen aan het laden waren.

De gearresteerde leden van Patriot Front komen uit 11 verschillende Amerikaanse staten, en slechts één van hen komt uit Idaho, aldus de politie.

Patriot Front werd in 2017 opgericht na de dodelijke Unite the Right-rally in Charlottesville, Virginia. Het manifest van de groep roept op tot de vorming van een blanke etnostaat in de VS, volgens het Southern Poverty Law Center, dat haatgroepen volgt. "Patriot Front richt zich op theatrale retoriek en activisme die gemakkelijk kunnen worden verspreid als propaganda voor zijn afdelingen in het hele land", zei de SPLC over de groep.

De antiracismeorganisatie ADL zegt dat Patriot Front tot het alt-rechtse segment van blanke supremacisten behoort, maar beweert "patriottisch" te zijn. Het heeft opgeroepen tot "Amerikaans fascisme" en beschrijft het als een "terugkeer naar de tradities en deugden van onze voorouders", zegt ADL.

Het manifest van de groep beweert dat niet-blanken geen "Amerikanen" zijn en de symbolen omvatten de fasces - een Romeinse bundel stokken die autoriteit vertegenwoordigen en vorige eeuw werd gebruikt door Mussolini's Italiaanse fascisten, zegt ADL.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #198 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1206
special
Random Pics van de Dag #1205
special
Random Pics van de Dag #1204
review
Helldivers II
special
Random Pics van de Dag #1203
©FOK.nl e.a.