Spellenspektakel 2021 biedt vol programma in Jaarbeurs

Er was nog een kleine twijfel en angst of na de persconferentie niet weer alle evenementen het onderspit moesten delven, maar dit was gelukkig niet het geval voor het Spellenspektakel. FOK! ging op onderzoek uit naar de populairste spellen, maar zag ook genoeg potentie voor een nieuwe groep bezoekers om langs te komen bij het evenement; de onervaren speler.

Aangezien er letterlijk de hele dag nieuwe spellen uitgeprobeerd konden worden die soms lange tijd in beslag kunnen nemen (een potje Qwixx van maximaal 15 minuten tegenover een uitgebreid bordspel van 2,5 uur) waren er ook bezoekers die dan maar hadden gekozen voor een weekendticket, zodat ze niet op de klok hoefden te kijken terwijl ze zich weer waagden aan een nieuw spel. Het was interessant om te zien hoe fabrikanten hun spelerservaring instaken. Zo liepen er bij White Goblin Games, een van de grotere fabrikanten in het circuit, verschillende leden van het demoteam rond om bij de verschillende zones waarin hun nieuwe spellen uitgeprobeerd konden worden uitleg te geven en waar nodig te assisteren als mensen er niet uitkwamen met de bijgeleverde spelregels.

Spelers konden er ook voor kiezen om bij fabrikanten aan tafel te gaan en een QR-code te scannen, waardoor er een uitlegvideo of een pdf'je opende met de spelregels. Zo is al snel te beleven of een spel aansluit bij jouw eigen interesses en manier van spelen, zonder dat je het gelijk mee hoeft te nemen uit een winkel of weer terug moet sturen naar Amazon of Bol.com.

Daarnaast waren er uiteraard ook fabrikanten die gingen voor de persoonlijkere beleving. Dat was voornamelijk bij de kleinere fabrikanten te zien, zoals Geronimo Games, maar ook bij een fabrikant als The Game Master, waar wij zelf het splinternieuwe King of the Valley hebben gespeeld. In het bordspel is het de bedoeling dat jij in de vallei der koningen zelf een compleet koninkrijk opbouwt, waarbij je rekening moet houden met strategie, keuzes voor onderdanen en een inzicht in wat je nodig hebt voor een groot aantal punten. We werden door een van de twee bedenkers zelf begeleid tijdens het spelen en dat maakte de beleving net iets authentieker dan bijvoorbeeld bij 999 Games, waarbij door het grote succes van spellen als Carcassonne, De Zoektocht naar El Dorado en uiteraard Kolonisten van Catan je soms lang moest wachten om een tafeltje te bemachtigen.

Dit overkwam ons sowieso een aantal keer door deze zeer succesvolle editie wat betreft bezoekersaantal. Door de grote drukte was er bij de grote fabrikanten vaak weinig ruimte om aan spelen toe te komen, als niet goed in de gaten gehouden werd of spelers in de afrondende fase zaten van het spel. Veel fabrikanten hadden daar gelukkig wel een oplossing voor; bij White Goblin waren er verschillende zones met spelletjes die een zeer kort spelverloop hebben, zoals bijvoorbeeld het nieuwere kaartspel Cahoots, maar ook het inmiddels razendpopulaire Machi Koro. Daarnaast was er een zone met spellen die een langere tijd in beslag namen, maar die zaten niet in de weg voor de andere spelers. 

Uiteraard draait een beurs zoals deze ook om het aanschaffen van nieuwe vulling voor de spelletjeskast en daar was genoeg mogelijkheid voor. Bijna alle fabrikanten wisten op geheel eigen wijze hun spel aan de man te brengen of er was een kans om alvast nieuwe uitbreidingen, boosterpacks of klassieke spelletjes te scoren bij het verkoopplein in de centrale hal. Wij waren vooral verrast over de opvallend mooie kortingen die sommige fabrikanten boden. Zo konden de kortingen zomaar oplopen tot 40 procent ten opzichte van de winkelprijs. Dat is nog eens leuk winkelen voor je volgende game night. 

De organisatie kan terugkijken op een drukke en geslaagde editie, waarbij voor de 2022 editie wellicht gekeken kan worden naar een extra hal. Het spelletjes spelen in Nederland neemt al jaren een grote vlucht en het lijkt alsof lockdowns en avondklokken er alleen maar meer nieuwe, fanatieke spelers bij heeft gebracht.

Het Spellenspektakel vindt volgend jaar opnieuw plaats in de Jaarbeurs, op 5 en 6 november. Tot volgend jaar!