Best Kept Secret 2019

3. Zaterdag

Als je om tien uur al niet je tent uit werd gebrand door de zon, dan werd je wel wakker gedreund door het wakker wordende publiek op de camping. Geen probleem; je haalt een uitsmijter en een spoelt je kater weg met een smoothie terwijl je even bijkomt op het Kornuit-strand, een nieuwe toevoeging aan de camping. Het leven is zo slecht nog niet, toch?

De band die de One mag inwijden voor de dag is gelijk een van de hoogtepunten van het weekend. Wallows, de band rondom frontman Dylan Minnette. Terwijl de band begint met een aantal nummers van eerder uitgebrachte EPs en het onlangs verschenen album Nothing Happens gaat er bij een aantal mensen in het publiek iets dagen. Die frontman heeft wel een heel bekend gezicht; het is de hoofdrolspeler van de hitserie 13 Reasons Why, maar daar gaat het vandaag totaal niet over. Vandaag is er alleen maar ruimte voor de muziek. Ze gooien alles in de strijd en wanneer er een cover van The Cure's Boys Don't Cry ingezet wordt, barst er nog een klein gevecht los op het podium wat ervoor zorgt dat de energie nu echt wel op is. De jongens hebben laten zien wat ze waard zijn en dat ze dit soort grote podia aankunnen. 

Ondertussen knallen de beats al van het strand met Oumuamua op Three en kan er doorgestoken worden naar ofwel Lucy Dacus in Five of Yves Tumor in Two. Tumor speelt met een live en dus is het zeker een goede keuze om daar een kijkje te gaan nemen. Dit is een artiest die alle clichés vervaagt, maar er tegelijkertijd ook een hele reeks van in de show gooit. Identiteit, gender, hier staat bij alles een groot vraagteken. Wat wel zeker is, is dat het glamrocksausje dat over de muziek wordt gegoten er als pap in gaat bij het publiek. Een aantal keer wordt er het publiek in getijgerd en staat hij zijn teksten tegen de voorste rij te schreeuwen, maar toch is er een gevoel van liefde aanwezig. Niets anders dan knap te noemen.

Best Kept Secret 2019: Yves Tumor (Foto: Mark Reitz)
Best Kept Secret 2019: Yves Tumor (Foto: Mark Reitz)

Even wat te eten halen bij de vele foodtrucks? Van een veganburger tot aan de milieuvriendelijke friet van Friethoes, het kan allemaal. Best Kept Secret zet al jaren in op een milieuvriendelijk beleid, wat allemaal begon met de keuze voor hardplasticbekers die herbruikbaar zijn. Zo ziet de festivalweide er overigens ook een stuk leuker uit, zonder een stroom aan plastic bekertjes waar maar een biertje uit gedronken is om vervolgens neergegooid te worden. 

Het is in de Two tijd voor een van de zelfuitgeroepen gevaarlijkste acts van het weekend. Fat White Family maakt in interviews nooit een geheim van hun 'fucked up'-gedrag, maar op het podium weten ze goed hoe ze een grote groep mensen moeten vermaken. Het optreden vliegt alle kanten op, van discorock tot aan gore rap, alles kan en alles mag. Het sluit goed aan bij de act die na de groep het podium onveilig mag maken, namelijk Death Grips. Het hiphoptrio heeft een duidelijke opdracht gekregen; vanaf het eerste moment helemaal naar de kloten gaan en het publiek diezelfde belevenis geven. Dat wil niet zeggen dat dit voor iedereen een toegankelijk optreden is. Als er buiten de tent wordt gekeken kom je soms verbaasde gezichten tegen of mensen die het een beetje proberen weg te lachen. Dat is tegelijkertijd wel weer het mooie aan een festival als Best Kept Secret; er is echt voor ieder wat wils.

Best Kept Secret 2019: Mac DeMarco (Foto: Ben Houdijk)
Best Kept Secret 2019: Mac DeMarco (Foto: Ben Houdijk)

Ondertussen heeft Mac DeMarco op One gelijk de award te pakken voor vreemdste soundcheck ooit. 'Fries with mayonaise, fries with mayonaise. Your mother's fat!', worden als sleutelzinnen gebruikt om te kijken of de microfoon goed werkt. Vervolgens wordt er ook eerder begonnen met spelen, iets wat het publiek helemaal niet erg vindt. DeMarco is geen onbekende in ons land. Zo heeft hij al een keer een succesvolle show gegeven op zo'n beetje elk alternatief festival en verkopen zijn clubshows ook vaak uit. Sigaret in zijn mond, gitaar in zijn hand vertelt hij over het leven en stelt af en toe zelfs even een vraag aan het publiek: 'Hebben jullie die nieuwe Godzilla-film al gezien? Heel slecht! Wie heeft hem ook al gezien?' Er kan teruggekeken op een optreden dat niet vermeld zal worden in de geschiedenisboeken, maar wel blijft hangen in het collectieve Best Kept Secret-geheugen.

Dan een lastige keuze; of de hele set van Cigarettes after Sex in de Two meepakken, een deel van de set van coryfee David Vunk missen, maar misschien ook de kans op dat felbegeerde 3D-brilletje mislopen...

Best Kept Secret 2019: Kraftwerk 3D (Foto: Ben Houdijk)
Best Kept Secret 2019: Kraftwerk 3D (Foto: Ben Houdijk)

Die ga je namelijk nodig hebben voor een van de meest bijzondere shows van het weekend. Al vanaf 1981 is Kraftwerk een synoniem voor innovatie. En ze houden van Nederland, dat blijkt ook wel weer uit deze set. Alle verwachte nummers komen voorbij. Er wordt afgetrapt met een vernieuwing op 'Computer Love' waarbij gelijk duidelijk wordt wat voor een optreden dit wordt. Ralf Hütter, het enige originele lid van de formatie laat zijn duister stemgeluid over het strand razen terwijl de 3D-effecten de nodige 'wooow'-reacties opleveren. Het is een prachtig gezicht om 20.000 man te zien die met een wit brilletje allemaal met hun aandacht vastgeplakt zitten aan het grote scherm achter de vier heren op het podium. De UFO's vliegen over het veld, terwijl nog eens via de visuals wordt duidelijk gemaakt dat we in Hilvarenbeek zijn. Het is een show die zeker wél de geschiedenisboeken ingaat en nog lang zal blijven hangen.