Best Kept Secret 2019

2. Vrijdag

Of je nou de pendelbus pakt vanaf station Tilburg, of je auto in de brandende zon neerzet; het feest begint al onderweg naar het festivalterrein. Best Kept Secret maakt voor de camping gebruik van het naast gelegen vakantiepark, waar normaal bezoekers voor de Beekse Bergen zich terugtrekken na een dag van safari en dieren spotten. Voor dit festival worden er zeven podia uit de grond gestampt en maken zo'n 25.000 bezoekers drie dagen lang het terrein hun thuis. 

Blossoms mag dat bijzondere plekje in het tijdschema vervullen, namelijk openen op het hoofdpodium. En dat doen ze aardig. De indiepopgroep uit Stockport geniet zichtbaar van de steeds groter wordende massa mensen op het ministrand voor de One. Leadzanger Tom Ogden spreekt het publiek nog een aantal keer toe en bedankt hen voor het vroeger komen dan ze waarschijnlijk gewend zijn. De vrijdag is een dag van relaxen. Dat wordt gelijk duidelijk uit de lijst namen die dan nog gaan volgen.

Best Kept Secret 2019: Blossoms (Foto: Ben Houdijk)
Best Kept Secret 2019: Blossoms (Foto: Ben Houdijk)

In de Two, de grote tent naast het hoofdpodium waar elke keer een artiest staat te spelen nadat het geluid van het hoofdpodium is uitgeschakeld, was het allereerst tijdslot voor singer-songwriter Julien Baker. Waar veel mensen echter naar uitkijken is de komst van Stereolab. Iets meer dan een maand geleden kwam Mars Audiac Quintet uit, dat een successtempel drukte op de reünie waar veel mensen op hadden gehoopt sinds de aangekondigde pauze na Chemical Chords. De tent staat dan ook aardig vol wanneer blijkt dat de formatie de hoop helemaal waarmaakt. Dit waar de mensen al die jaren op hebben gewacht. Met een goed gevoel kan er worden doorgestapt naar ofwel Black Mamba in Four, Psychedelic Porn Crumpets in de Five of gelijk door naar Spiritualized op het hoofdpodium.

Ondertussen blijft er tijdens deze hele dag een aangename temperatuur hangen rondom het terrein en wagen zelfs al de eerste mensen een duik in het meer dat tegenover One ligt. Het zijn de eerste van nog vele duikjes die volgen, zeker op de heetste zondag van het jaar, die ook Best Kept Secret op haar naam mag schrijven. Die zinderende hitte werkt erg goed bij de alternatieve muziek van Charlotte Gainsbourg in Two. Een multitalent van een vrouw, want ze wisselt haar muzikale carrière al een aantal jaar succesvol af met een flink aantal films, waaronder het succesvolle Samba, tegenover Omar Sy uit 2014. In de tent blijkt dat haar stemgeluid nèt opgewassen is tegen de show die ze om zich heen heeft gecreëerd. 'Deadly Valentine' galmt heerlijk door de tent en past perfect bij de state of mind van de meeste bezoekers, waarvan vele ook inmiddels op het klokje zijn gaan kijken om een goed tijdstip te kiezen om af te reizen naar One. Daar staat namelijk zometeen een man die ze al tien jaar niet meer zagen op een festival. 

Best Kept Secret 2019: Bon Iver (Foto: Ben Houdijk)
Best Kept Secret 2019: Bon Iver (Foto: Ben Houdijk)

Justin Vernon stapt het podium op, gewapend met een koptelefoon en die stem waar zoveel kippenvelmomentjes door volgen. Bon Iver is gemist door veel mensen en dat blijkt ook wel wanneer de eerste noten worden ingezet. Het publiek lijkt in een soort van trance te raken en dat is het beste te zien als de camera's inzoomen op de mensen die zich vooraan hebben gestationeerd. De show zelf valt enigszins vlak, aangezien er vanuit de band weinig tot geen interactie met het publiek is. Wel is het een overwinning voor de organisatie dat ze zo'n grote act weer naar de festivalweide hebben weten te krijgen en dat is ook iets wat Best Kept Secret zo bijzonder maakt. Verwacht het onverwachte, ook van een vrijdag. En dan te bedenken dat er nog twee mooie dagen te gaan zijn. Na de afsluiting van de dag kan nog doorgegaan worden tot het licht is in de Three, Five, The Casbah en in Seven met elk acts die je uitdagen om tot het gaatje te gaan. Tot morgen!