FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 juni 2019

NBA: Raptors op voorsprong in finale tegen Warriors

De basketballers van de Toronto Raptors hebben in de NBA Finals een 2-1 voorsprong genomen op de Golden State Warriors. In Oakland wonnen de Raptors het derde duel met 109-123.

Al vanaf de eerste minuten nam Toronto een voorsprong en die stonden ze vervolgens geen seconde meer af. Met name in de tweede helft liepen de Warriors verder niet veel extra schade meer op, maar het leed was al geleden en de 47 punten van Stephen Curry waren niet genoeg om Kawhi Leonard (30 punten), Danny Green en Kyle Lowry te stoppen.

NBA play-offs vrijdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
03.00 Golden State Warriors - Toronto Raptors, NBA Finals - Wedstrijd 4 (2-1 Toronto)*
*Live op Ziggo Sport

Warriors - Raptors (Bron: YouTube)

Norman sprint langs Lyles in fraaie 200 meter

Atleet Michael Norman heeft tijdens de Diamond League in Rome de 200 meter gewonnen. De Amerikaan was in een fraai duel net te sterk voor landgenoot Noah Lyles: 19,70 om 19,72 seconden. De Ecuadoriaan Alex Quiñonez eindigde op gepaste afstand (20,17) als derde.

5000m mannen
Het werd een volledig Ethiopische strijd, maar wel een mooie. Telahun Bekele, Selemon Barega en Hagos Gebrhiwet wisten zich los te werken van de rest in een snelle race, waarin Barega in de slotfase de aanval opende. Gebrhiwet moest lossen, Bekele wist de leiding verrassend terug te pakken en snelde in een beste wereljaarprestatie van 12:52,98 minuten - zijn eerste keer onder de dertien - alsnog naar de winst, voor Barega en Gebrhiwet. Uiteindelijk liep de gehele top-6 overigens onder de dertien minuten.

400m vrouwen
Lisanne de Witte kwam er niet aan te pas en eindigde in 52,17 seconden als zevende van de negen. De winst ging niet verrassend naar de Bahreinse Salwa Eid Naser in 50,26 seconden, ruim voor Shericka Jackson (51,05) en Stephenie Ann McPherson (51,39) uit Jamaica.

1500m vrouwen
Ook hier werd het een mooie driestrijd en wel met de Britse Laura Muir en het Ethiopische duo Genzebe Dibaba en Gudaf Tsegay. Met een halve kilometer te gaan schopte Dibaba het tempo omhoog, waardoor Tsegay moest lossen. Muir bleef er nog aan hangen, maar kwam nét tekort en eindigde een halve seconde achter de 3:56,28 van Dibaba als tweede, voor Tsegay.

110m horden
Nog een race met een mooie driestrijd en dit keer ging de winst naar de Rus Sergey Shubenkov, die in 13,26 seconden de Brit Andrew Pozzi (13,29) net van het lijf wist te houden. De Zuid-Afrikaan Antonio Alkana pakte in 13,30 tellen een keurige derde plek.

3000m steeplechase mannen
Geen Diamond League-onderdeel in Rome, maar het thema van de avond - 'een mooie driestrijd' kwam ook hier terug. Chala Beyo en Getnet Wale uit Ethiopië legden de Keniaan Benjamin Kigen het vuur na aan de schenen, hoewel Beyo in de slotfase af moest haken. Wale zette door, maar kwam net tekort tegen Kigen, die in een beste wereldjaarprestatie van 8:06,13 de winst pakte, voor Wale en Beyo.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Het niveau was niet geweldig, maar Angelica Bengtsson zal er niet over klagen: met een Zweeds record van 4,76 meter sprong ze naar de winst, tien centimeter beter dan de Amerikaanse Sandi Morris en de Venezolaanse Robeilys Peinado, die plek twee deelden.

Hoogspringen mannen
Na heel veel blessureleed kon Bohdan Bondarenko weer eens juichen. De Oekraïner pakte met 2,31 meter de winst, geen geweldig indrukwekkende hoogte op dit niveau, maar wel een gedeeld beste wereldjaarprestatie en voor hem vooral hoopgevend. Majd Eddin Ghazal uit Syrië sprong met 2,28 meter naar de tweede plek, dezelfde hoogte als de op foutsprongen als derde eindigende Wit-Rus Maksim Nedasekau.

Hinkstapspringen mannen
De Amerikaan Omar Craddock sprong in zijn tweede poging naar 17,50 meter en dat bleek genoeg voor de winst. De eerste sprong van de Portugese Cubaan Pedro Pablo Pichardo leverde 17,47 meter en de tweede plek op, voor de 17,43 meter van Craddock's landgenoot Donald Scott.

Oranje naar finale Nations League na knappe comeback

Nederland mag zich na donderdagavond finalist van de Nations League noemen. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman klopte in de zinderende halve finale, die bol stond van blunders in de opbouw, tegenstander Engeland met 3-1. Na doelpunten van Marcus Rashford en Matthijs de Ligt bezorgde een eigen treffer van Kyle Walker Oranje in de verlenging de winst. Even later besliste Quincy Promes de wedstrijd door 3-1 te maken. Nederland speelt zondagavond de finale tegen Portugal, terwijl verliezer Engeland is veroordeeld tot het spelen van de troostfinale tegen Zwitserland.

Koeman koos grotendeels voor de vertrouwde opstelling van Nederland. De enige nieuwkomer ten opzichte van de laatste interland tegen Duitsland (2-3 verlies) was Steven Bergwijn, die Quincy Promes verving. Aan Engelse kant sleutelde Gareth Southgate wél flink aan zijn opstelling. Door het ontbreken van zeven deelnemers aan de Champions League-finale koos de bondscoach voor verrassende namen als Fabian Delph, Ross Barkley, Declan Rice en Jadon Sancho.

In de openingsfase was Oranje de dominante partij, zonder daarbij echt gevaarlijk te worden. Schoten van Memphis Depay en Steven Bergwijn konden doelman Jordan Pickford niet verontrusten. Na een half uur spelen maakte Matthijs de Ligt een grote fout in de opbouw, door de bal verkeerd aan te nemen. De verdediger van Ajax haalde daarna de weggesnelde Rashford onderuit, die vervolgens zelf de terecht gegeven strafschop nam en uiterst kalm binnenschoot: 0-1. Niet veel later kwam Rashford na een prachtige aanval van Engeland opnieuw gevaarlijk door. Denzel Dumfries greep echter op het laatste moment in met een perfect uitgevoerde tackle.

In de tweede helft kwam er meer tempo in de wedstrijd en dat leidde al snel tot kansrijke momenten. Zo kon Bergwijn in het strafschopgebied van Engeland ternauwernood gestopt worden door linksback Ben Chilwell. Niet veel later kreeg Sancho een vrije kopkans, maar de vleugelspits van Borussia Dortmund zag zijn inzet gekeerd worden door Jasper Cillessen. Daarna onderschepte Depay de bal in de opbouw na een fout van Walker. Het harde schot van de spits van Olympique Lyon belandde echter recht op Pickford.

Vanaf dat moment ging Oranje meer en meer op zoek naar de gelijkmaker, terwijl de Engelsen zich vooral beperkten tot verdedigen. Dat leidde in de 73ste minuut tot succes voor Oranje, doordat De Ligt zijn fout uit de eerste helft goedmaakte. De centrumverdediger torende bij een hoekschop boven de Engelse verdedigers uit en kopte van dichtbij raak: 1-1. Even later belandde een afgeslagen voorzet in het strafschopgebied bij invaller Donny van de Beek, die zijn poging over zag gaan.

Barkley stuurde in de slotfase Jesse Lingard diep, waarna de invaller de bal eenvoudig achter Cillessen plaatste en voor 1-2 leek te zorgen. Op aanraden van de VAR keurde scheidsrechter Clément Turpin het doelpunt echter af vanwege buitenspel. Aan de andere kant van het veld brak Nederland gevaarlijk door en claimde het een strafschop na vermeend hands van Chilwell, maar Turpin wilde daar niet aan. Depay miste in de blessuretijd nog een grote kans, terwijl Raheem Sterling de bovenkant van de lat trof.

In de verlenging die volgde sloeg Nederland al vroeg toe. John Stones blunderde in de opbouw, waardoor Depay kon onderscheppen. De 26-jarige spits zag zijn inzet nog gekeerd worden door Pickford, maar in de rebound kon Quincy Promes profiteren. De aanvaller probeerde binnen te tikken, waarna de bal via Walker over de doellijn ging: 2-1. Promes kon de wedstrijd zes minuten voor tijd beslissen, nadat de Engelsen opnieuw blunderden in de opbouw. De vleugelspits van Sevilla kon vrij intikken na een pass van Depay: 3-1.


Matthijs de Ligt juicht na het scoren van de 1-1. (Pro Shots / Stanley Gontha)

Nederland

3 - 1

Engeland

 73' De Ligt
 97' Walker (e.d)
 114' Promes
   32' Rashford (pen)
 
 Gele kaart: De Ligt, Dumfries, v.d.Beek, (Nederland), Kane, (Engeland)
 
Stadion: --, --
Toeschouwers: 25.711
Arbiter: Turpin (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Dumfries
De Ligt
v.Dijk
Blind
De Roon (v.d.Beek/68)
Wijnaldum
De Jong (Strootman/114)
Bergwijn (Pröpper/91)
Depay
Babel (Promes/68)
  Pickford
Walker
Stones
Maguire
Chilwell
Delph (Henderson/77)
Rice (Alli/106)
Barkley
Sterling
Rashford (Kane/46)
Sancho (Lingard/61)

Zeven jaar gevangenisstraf en TBS geëist voor gewelddadige verkrachting

Vandaag stond in de rechtbank in Rotterdam de man terecht die verdacht wordt van een gewelddadige verkrachting van een jonge vrouw in juli vorig jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste 7 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging tegen de man.

In de vroege ochtend van zaterdag 21 juli werd een 20-jarige vrouw in de Herman Bavinckstraat in Rotterdam het slachtoffer van een ernstig zedenmisdrijf. Ze raakte daarbij zeer ernstig gewond en moest met spoed overgebracht worden naar het ziekenhuis. De politie startte onder leiding van het Openbaar Ministerie direct met een grootschalig onderzoek, dat leidde tot de aanhouding van een 18-jarige verdachte op dinsdagavond 24 juli 2018. De man zit sindsdien vast op verdenking van poging moord en verkrachting.

Adolescentenstrafrecht
Tijdens de zitting werd in gegaan op de vraag of de man berecht moet worden volgens het adolescentenstrafrecht. Het OM vindt dit door de ernst van de feiten en de gevolgen die dat heeft gehad voor met name het slachtoffer niet passend. Het OM stelt zich op het standpunt dat daarom een langere gevangenisstraf dan mogelijk onder het adolescentenstrafrecht moet worden opgelegd en dat een behandeling in het kader van de TBS noodzakelijk is.

Impact op het slachtoffer
Het Openbaar Ministerie ging tijdens de zitting in op het gewelddadige gedrag en de persoon van de verdachte. Daarnaast benadrukte het OM de gevolgen voor het slachtoffer, dat door het zeer gewelddadige incident dat haar is overkomen sterk beperkt wordt in haar dagelijks functioneren. Volgens het OM moet compensatie van dit leed bij de strafoplegging voorop staan.

De man stond naast de verkrachting en poging moord van dit slachtoffer eveneens terecht voor een aantal andere strafbare feiten, waaronder aanranding en straatroof. Volgens het OM hoort bij deze serie feiten niets anders dan een aanzienlijke gevangenisstraf.

De rechtbank doet op 20 juni uitspraak.

Anonieme kwelgeest woonde in vervuild huis vol gestolen goederen

Wekenlang werd een Hagenaar in zijn huis ’s nachts lastig gevallen door een onbekende plaaggeest. Op zijn ramen, voordeur en in het slot werden poep, plas en verf gesmeerd. Ruiten sneuvelden en ook werden stinkbommen en vuurwerk naar binnen gegooid. Uiteindelijk was op camerabeelden zijn bovenbuurman te zien, iemand met wie hij goed omging. ‘Absurd gedrag’, aldus de officier van justitie. Zij eiste drie jaar cel tegen de 29-jarige boze bovenbuurman.

Van december 2017 tot januari 2018 was de Hagenaar slachtoffer van anonieme pesterijen. Dat ging zover dat hij niet meer in de kamer aan de voorkant durfde te slapen uit angst dat er ’s nachts weer iets door de ruit zou vliegen.

Zijn herhaalde aangiftes leidden tot de installatie van een camera. Daarop was te zien hoe zijn bovenbuurman ’s nachts voor de deur stond, op de ramen bonkte en smerende bewegingen maakte bij de voordeur.

Vervuilde woning
Besloten werd de man aan te houden. Maar toen de politie op 10 januari 2018 diens woning betrad, was hij niet thuis. Wel trof de politie (behalve een zeer vervuilde woning) honderden poststukken aan, bankbescheiden, gereedschappen, kentekenbewijzen, identiteitsbewijzen en navigatiesystemen. Een aanzienlijk deel daarvan bleek te zijn gestolen.

Nog dezelfde dag belde de verdachte met de politie omdat hij ontstemd was over de zoeking in zijn woning. Daarbij bedreigde hij een agent en zijn gezin. Hij wist de vrouw van de agent via social media op te sporen, belde haar op haar werk en bedreigde ook haar.

Overschrijvingsboekjes
Het daarop volgende politieonderzoek wees uit dat de verdachte de rekeningen van verschillende mensen leeg trok. Hij beschikte over overschrijvingsboekjes op hun naam, maakte daarmee geld over om bestellingen te plaatsen en liet die bestellingen bezorgen in de buitenbrievenbussen van weer anderen die hij leeg wist te halen. Zo wist hij bijna een ton af te boeken van de rekeningen van zijn slachtoffers.

In totaal legt het OM de man elf feiten ten laste, zoals stalking, heling van gestolen goederen, bedreiging, diefstal en verduistering. Zelf ontkent hij, zegt alles onzinnig te vinden en zijn zaakjes prima te kunnen regelen. Maar volgens de officier van justitie heeft hij hulp, begeleiding en behandeling nodig: “Maar zolang verdachte zelfs niets wil, wordt dat lastig. Dan resteert er niets anders dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.” Zij eiste daarom drie jaar cel tegen de bovenbuurman.

De uitspraak is over twee weken.

Jupiter volgende week met blote oog waarneembaar

Aankomende week in de nacht van 9 naar 10 juni is de grootste planeet in ons zonnestelsel, Jupiter, extra goed te zien. Dat is te danken aan de jaarlijkse uitlijning van de zon, Jupiter en onzer aarde die er voor zorgt dat onze blauwe planeet precies tussen de twee andere hemellichamen inzit.

Amerikaanse ruimtevaartorganisatie raadt ook aan om met een telescoop of een verrekijker naar Jupiter te kijken, de vier grootste manen die de planeet omcirkelen zijn dan namelijk ook goed zichtbaar. Er is zelfs nog een kleine kans dat je de fabelachtige wolken die die planeet omhullen kunt waarnemen. Jupiter staat op dit moment dan ook relatief gezien erg dichtbij op slechts zo'n 640 miljoen kilometer. Even ter vergelijk, de afstand is normaal tussen de 630 miljoen en 930 miljoen kilometer.

De komende weken is er sowieso astronomisch veel te zien. Zo zijn op 17 en 18 juni Mars en Mercurius visueel gezien zo dicht bij elkaar dat ze bijna tegen elkaar aan lijken te zitten. Dit is wel wat lastig te zien in ons volgebouwde land, de twee hemellichamen staan namelijk maar net boven de westelijke horizon.

En voor wie echt nachtenlang de hemel wil bestuderen is er ook nog een fenomeen waar te nemen dat de reden is dat we niet elke maand een maansverduistering hebben. Tussen 14 en 19 juni zijn namelijk Saturnus, Jupiter en de maan mooi op elkaar uitgelijnd. Doordat de maan elke dag een net iets andere lijn tussen de twee planeten door volgt wordt zichtbaar dat de maan een gekantelde baan om de aarde heeft ten opzichte van de baan die planeten om de zon hebben.

Mercedes komt met motorupdate in Grand Prix van Canada

Het Formule 1-fabrieksteam van Mercedes en klantenteams Racing Point en Williams krijgen tijdens de Grand Prix van Canada de beschikking over een nieuwe versie van de Mercedes M10 EQ Power+ krachtbron.

Mercedes was de enige fabrikant die dit seizoen nog geen update van de motor geïntroduceerd had. De introductie van de nieuwe motor in Canada is geheel volgens planning.

“In de afgelopen zes races waren we sterk in de bochten, maar verloren we tijd op de rechte stukken”, aldus Mercedes-baas Toto Wolff tegen Motorsport.com. “Dit maakt dat Canada voor ons een grote uitdaging is.”

Sprintster Thompson razendsnel op 100 meter

Atlete Elaine Thompson heeft tijdens de Diamond League in Rome indruk gemaakt op de 100 meter. De Jamaicaanse olympisch kampioene snelde naar de winst in een indrukwekkende beste wereldjaarprestatie van 10,89 seconden. Ze bleef de Britse Dina Asher-Smith (10,94) dankzij een sterke slotfase net voor, Aleia Hobbs uit de VS werd met 11,12 derde.

800m mannen
Met zo'n 150 meter te gaan trok Wycliffe Kinyamal ten strijde, maar de Keniaan bleek zijn sprint veel te vroeg aangegaan te zijn en werd zesde. De winst ging naar de Amerikaan Donovan Brazier, die met 1:43,63 twee honderdsten sneller was dan Nijel Amos uit Botswana, die even de winst leek te pakken.

400m horden mannen
Een Diamond League-onderdeel was het niet, maar er werd wel weer een scherpe tijd gelopen. De jonge Amerikaan Rai Benjamin scherpte zijn beste tijd van het jaar aan tot 47,58 seconden, maar bij gebrek aan onder meer Karsten Warholm en Abderrahman Samba werd het niet bepaald spannend.

400m horden vrouwen
De Amerikaanse Dalilah Muhammad won al in Doha en ook nu was ze duidelijk de beste in 53,67 seconden. Landgenote Shamier Little tekende met 54,40 voor de tweede plek, de Tsjechische veterane Zuzana Hejnova liet met 54,82 weer eens zien dat ze misschien wel weer een beetje op de weg terug is.

Speerwerpen vrouwen
De Letse Lina Muze nam in de tweede poging de leiding met 63,72 meter, maar bleef daar wel op steken. Eda Tugsuz uit Turkije kwam er met 64,51 meter in haar vierde worp overheen, maar in de vijfde van zes ronden pakte Lyu Huihui de winst: de Chinese gooide 66,47 meter, Tugsuz en Muze verbeterden zich niet.

Kogelstoten mannen
Met 21,68 meter had de Braziliaan Darlan Romani enige tijd de leiding in handen, tot Konrad Bukowiecki er overheen kwam: de jonge Pool stootte de kogel naar 21,97 meter, 27 centimeter verder dan zijn persoonlijk record en goed voor de winst. De Amerikaan Darrell Hill kwam in zijn laatste poging met 21,71m nog net voorbij Romani naar de tweede plek.

Verspringen vrouwen
Malaika Mihambo sprong voor het eerst over de zeven meter en met de 7,07m uit haar vierde poging pakte de Duitse knap de winst in een sterk veld. Caterine Ibarguen uit Colombia maakte weer een uitstapje vanuit het hinkstapspringen en won met 6,87 meter, de Amerikaanse Brittney Reese pakte met 6,76 meter de derde plek.

Persona Q2 launchtrailer laat laatste prominente 3DS-game zien

Persona Q2: New Cinema Labyrinth is misschien wel de laatste opvallende 3DS-release. De kleine handheld van Nintendo is al een tijdje aan het afbouwen en lijkt helemaal vervangen te worden door de Switch. De dungeon crawler is sinds 4 juni uit en is exclusief voor 3DS.

Persona Q2 is een spinoff die veel mechanieken gebruikt van Etrian Odyssey, een andere dungeon crawler van ontwikkelaar Atlus. Dat betekent dat je bijvoorbeeld de kaart van de dungeon zelf op het onderste scherm moet tekenen. In de game komen de casts van Persona 5, 4 en 3 samen om een mysterie op te lossen.

Crash Team Racing launchtrailer toont alle modi

Crash Team Racing Nitro-Fueled komt pas op 21 juni uit, maar we hebben alvast de launchtrailer. De game bevat naast de uitgebreide singleplayer Adventure Mode ook een Battle Mode en je kunt verder ook online of op de bank met vrienden samen spelen. Dit is een HD-remake van de klassieker uit 1999 die op de PS1 uitkwam. Voor de remake zijn niet alleen de graphics aangepast, er is ook content toegevoegd van latere delen en je kunt nu kart-onderdelen verdienen om je eigen wagentje te maken.

Nederlandse volleybalsters opnieuw onderuit in Nations League

De Nederlandse volleybalsters hebben ook de derde wedstrijd in Hongkong verloren in de Nations League. Japan won met 3-0 (25-17, 25-17, 25-21) van Oranje. Voor de Nederland was het alweer de zevende nederlaag in negen wedstrijden in de Nations League.

Net zoals de eerdere wedstrijden speelt Oranje vooral met jonge talenten, terwijl de meeste ervaren speelsters zich in Papendal zich aan het voorbereiden op het OKT in augustus. Toch was er enige hoop voor de Nederlandse ploeg, want Japan had de wedstrijden in Hongkong nog geen set gewonnen.

Toch was Oranje volledig kansloos tegen Japan. Alleen in de derde set had de Nederlandse ploeg een opleving, maar uiteindelijk ging die set ook makkelijk naar de Japanse volleybalsters.

Nederland is nagenoeg uitgeschakeld voor het eindtoernooi van de Nations League. Daar komen de beste vijf ploegen in actie, samen met het thuisland China.

Volgende week speelt het Nederlands team in Duitsland drie wedstrijden. Normaal gesproken komt Oranje dan weer in actie met het sterkste team.

Nederlandse volleybalsters opnieuw onderuit in Nations League (Pro Shots / SIPA USA)
Nederlandse volleybalsters opnieuw onderuit in Nations League (Pro Shots / SIPA USA)

Nederlandse waterpolosters boeken moeizame zege Australië bij World League

De Nederlandse waterpolosters hebben hun derde en laatste groepswedstrijd in het finaletoernooi van de World League gewonnen. In Boedapest won Oranje in een spannende wedstrijd met 8-7 (2-3, 4-2, 2-1, 0-1) van Australië.

Oranje kwam in het eerste kwart via een goal van Maud Megens op voorsprong, maar daarna kreeg Australië de overhand. De Australische waterpolosters liepen uit naar een voorsprong van 3-1. In het tweede kwart nam Australië nog een voorsprong van 4-2, waarna Nederland sterk terug kwam in de wedstrijd. Oranje nam de wedstrijd in handen en liepen uit naar een 6-4 voorsprong.

Aan het eind van het derde kwart had Nederland een 8-6 voorsprong. Toch gaven de Australische waterpolosters niet op en wisten in het vierde kwart terug te komen tot 8-7, maar verder kwam Australië niet.

Door de zege eindigt Nederland achter Italië als tweede in de poule en ontloopt het in de kwartfinales wereldkampioen Amerika en Rusland. De winnaar van dit toernooi krijgt een startbewijs voor de Olympische Spelen in Tokio.

Gamingplatform Google Stadia komt in november uit

Google heeft bekendgemaakt dat Google Stadia in november uitkomt en 10 euro per maand gaat kosten. Stadia is het nieuwe cloudgebaseerde gamingplatform van Google waarmee je je games direct op allerlei schermen kunt spelen.

Bij de start van de dienst heb je een Chromecast Ultra nodig als je het op tv wil spelen. Ook worden pc, een tablet met Chrome en Pixel-telefoons ondersteund. Later komen daar andere Android-toestellen en iPhones bij. Je hebt een internetverbinding van minimaal 10 Mbps/1 Mpbs nodig, al raadt Google 35 Mbps download aan om in 4K-resolutie te spelen.

Er worden allerlei controllers ondersteund, maar de Stadia-controller van Google belooft (natuurlijk) de beste prestaties. Die controller wordt rechtstreeks met de router van de speler verbonden, voor zo min mogelijk inputlag met de servers van Google.

Bij het Stadia Pro-abonnement van 10 euro per maand krijg je Destiny 2 met alle uitbreidingen erbij. Later worden er meer gratis games toegevoegd. Andere games moeten spelers los aanschaffen. Dit abonnement ondersteunt games in 4K-resolutie, HDR en met 60 frames per seconde. Volgend jaar komt een gratis Stadia-abonnement. Dan heb je geen gratis games, en een beeldkwaliteit tot maar 1080p.

Onder andere de volgende AAA-games zijn speelbaar op Stadia:

  • Assassin’s Creed Odyssey (Ubisoft)
  • Baldur’s Gate III (Larian Studios)
  • Borderlands 3 (2K Games)
  • The Crew 2 (Ubisoft)
  • The Division 2 (Ubisoft)
  • Darksiders: Genesis (THQ Nordic)
  • Destiny 2: The Collection (Bungie)
  • Doom Eternal (Bethesda Softworks)
  • Dragon Ball Xenoverse 2 (Bandai Namco)
  • The Elder Scrolls Online (Bethesda Softworks)
  • Farming Simulator 19 (Focus Home Interactive)
  • Final Fantasy XV (Square Enix)
  • Football Manager 2020 (Sega)
  • Get Packed (Coatsink)
  • Ghost Recon: Breakpoint (Ubisoft)
  • GRID (Deep Silver)
  • Just Dance 2020 (Ubisoft)
  • Metro Exodus (Deep Silver)
  • Mortal Kombat 11 (Warner Bros. Interactive Entertainment)
  • NBA 2K (2K Games)
  • Power Rangers: Battle for the Grid (nPlay)
  • Rage 2 (Bethesda Softworks)
  • Rise of the Tomb Raider (Square Enix)
  • Samurai Shodown (Athlon Games)
  • Shadow of the Tomb Raider (Square Enix)
  • Thumper (Drool)
  • Tomb Raider (Square Enix)
  • Trials Rising (Ubisoft)
  • Wolfenstein: Youngblood (Bethesda Softworks)

Amerikaanse miljardair Commisso nieuwe eigenaar Fiorentina

La Viola bevestigt via de officiële kanalen dat de Della Valle familie niet langer de eigenaars zijn van de club. Een nieuw tijdperk is aangebroken. De Amerikaanse zakenman Rocco Commisso is de nieuwe eigenaar van Serie A-club Fiorentina. Een jaar nadat hij er niet in slaagde om AC Milan over te nemen, is de in Italië geboren ondernemer nu wel succesvol gebleken aan de onderhandelingstafel met de familie Della Valle.

De 69-jarige, ook eigenaar van New York Cosmos, heeft naar verluidt 160 miljoen euro betaald om het nieuwe tijdperk in het Stadio Artemio Franchi in gang te zetten. "Ik ben al heel mijn leven fan van het Italiaanse voetbal en er zijn geen woorden om te beschrijven hoe vereerd ik ben met deze mogelijkheid om een nieuw hoofdstuk te schrijven bij een legendarische club als Fiorentina."

"Florence staat wereldwijd bekend als een cultuurstad en in de drie jaren van onderhandeling heb ik van dichtbij kunnen zien hoeveel La Viola betekent voor deze stad en haar fans. Ik wil de Delle Valle familie bedanken voor hun werk in de afgelopen zeventien jaar. Diego en Andrea verdienen alle lof voor het financieel stabiel houden van deze club. Ze laten een sterke fundering achter om op door te bouwen."

Fiorentina eindigde afgelopen seizoen op een teleurstellende zestiende plaats in de Serie A en won geen grote prijzen sinds de Coppa Italia in 2001. Dit jaar reikten ze wel tot de halve finale van het bekertoernooi. In de kwartfinale werd er met liefst 7-1 gewonnen van AS Roma. Daarna bleek Atalanta in de halve finale over twee duels nipt te sterk: 5-4.

Sterspeler Federico Chiesa blonk uit in het bekertoernooi en wordt dankzij zijn sterke optredens gelinkt aan Juventus en Internazionale, maar de nieuwe eigenaar Commisso hoopt hem te kunnen behouden, zodat er een nieuw team rondom de talentvolle aanvaller gebouwd kan worden.

Tequila Works kondigt Gylt aan voor Google Stadia

Tequila Works heeft Gylt aangekondigd, een nieuwe titel voor Google Stadia, het nieuwe gamingplatform van Google. Tequile Works zou je kunnen kennen van onder andere het spel Rime.

Gylt speelt zich af in een enge en melancholische wereld en is een griezelig verhaal dat fantasie en realiteit combineert op een surrealistische plek waar je nachtmerries werkelijkheid worden. Verberg je voor vreselijke wezens of confronteer ze terwijl je je probeert te ontsnappen uit deze slechte wereld.

My Friend Pedro komt 20 juni naar pc en Switch

Ontwikkelaar Deadtoast en uitgever Devolver Digital hebben aangekondigd dat My Friend Pedro op 20 juni naar Nintendo Switch en pc komt.

In My Friend Pedro ren je al springend en schietend verschillende levels door terwijl je in opdracht van een banaan hordes aan vijanden omlegt. Het opvallende aspect aan de gameplay is dat je twee wapens onafhankelijk van elkaar kunt richten, wat je moet doen met de analoge sticks die op iedere doorsnee controller tegenwoordig wel te vinden zijn. Behalve bloedige run&gun gameplay is er ook wat afwisseling voor bijvoorbeeld achtervolgingen op een racemotor of levels waarin op zwaartekracht gebaseerde puzzels opgelost moeten worden.

My Friend Pedro is nu op Nintendo Switch te bestellen met 15% korting op de standaardprijs van € 19,99.

Kwalificatie WK 2022 begonnen: Zeges Mongolië en Bhutan

In Azië is de kwalificiatie voor het wereldkampioenschap voetbal in 2022 begonnen. Te twaalf laagst gerankte landen van de FIFA-ranking nemen het tegen elkaar op in een playoff voor de tweede ronde, waar de rest van Azië zal instromen. Het is het eerste continent, waar de kwalificatie begonnen is. 

De eerste wedstrijd ging tussen Mongolië en Brunei. Het thuisland won 2-0 door treffers van Norjmoogiin Tsedenbal en Naranbold Nyam-Osor.  Het is de tweede keer op rij dat Mongolië is betrokken bij de eerste wedstrijd in een WK-campagne. Vier jaar geleden ging de ploeg met 4-1 onderuit tegen Timor-Leste, een uitslag die later werd geschrapt toen bleek dat Timor-Leste gebruik had gemaakt van enkele Brazilianen.

Later op de dag waren er nog vier kwalificatieduels in de eerste ronde in Azië. Cambodja was met 2-0 te sterk voor Pakistan, Laos verloor in eigen land met 0-1 van Bangladesh, Macau won met 1-0 van Sri Lanka en Bhutan was met dezelfde cijfers te sterk voor Guam. Vrijdag zal Maleisië nog spelen tegen Oost-Timor. 

De returns van deze wedstrijden zijn dinsdag. De tweede ronde van de Aziatische kwalificatie start dit najaar. Ook in Afrika zal dit najaar de kwalificatie starten. De overige continenten starten in 2020. 

Doelpunten Mongolië - Brunei. (Bron: YouTube)

Buthan - Guam. (Bron: YouTube)

Laporte wint eerste rit Ronde van Luxemburg na chaotische sprint

Christophe Laporte heeft na de proloog ook de eerste etappe gewonnen van de Ronde van Luxemburg. De rappe Fransman van Cofidis won in een chaotische sprint. Justin Jules kwam zwaar ten val, maar kwam nog wel als tweede over de streep, voor de Roemeen Eduard Michael Grosu.

De eerste rit in de Ronde van Luxemburg ging grotendeels over vlakke wegen en er werd dan ook een massasprint verwacht in Bascharage, de aankomst plaats vandaag. Lange tijd reden er vier renners voorop, alleen had Cofidis alles onder controle voor hun sprinter Laporte.

Op zes kilometer kwam alles weer samen en konden de renners zich opmaken voor de eerste massasprint deze ronde. In die massasprint begon Laporte als eerste te sprinten, maar leek vlak voor de finish gepasseerd te worden door Jules, alleen gooide de klassementsleider de deur dicht, waardoor Jules vlak voor de finish ten val. Zo pakte Laporte zijn tweede zege op rij in de Ronde van Luxemburg en is hij ook automatische leider. Jules werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

'El Ghazi gaat voor negen miljoen definitief Premier League in'

Aston Villa wil met Anwar El Ghazi de Premier League in, zo weet L'Équipe donderdag te melden. De gepromoveerde club is van plan de koopoptie in de huurovereenkomst met Lille te lichten. De Fransen ontvangen een transferbedrag van negen miljoen euro voor de vleugelaanvaller uit Nederland.

Het contract van de 24-jarige El Ghazi bij Lille liep nog twee seizoenen door. Hij speelde in de afgelopen voetbaljaargang op huurbasis voor the Villans en heeft 5 doelpunten en 6 assists op zijn naam in 31 optredens in de Championship. Zijn belangrijkste treffer kwam in de finale van de play-offs om promotie, toen Derby County met 2-1 werd verslagen op Wembley.

El Ghazi speelde in zijn jeugdjaren onder meer bij Feyenoord. In 2013 haalde Ajax hem naar Amsterdam. De aanvaller debuteerde in augustus 2014 in de hoofdmacht, in de met 0-1 verloren wedstrijd tegen PEC Zwolle om de Johan Cruijff Schaal. Begin 2017 tekende hij een langlopend contract in de Franse competitie en anderhalf jaar later kwam de voormalig Ajacied in Engeland terecht.

Nieuwe uitbreiding Pokemon Trading Card Game

Vandaag heeft The Pokémon Company International bekendgemaakt dat op 2 augustus een nieuwe uitbreiding voor de Pokémon Trading Card Game Sun & Moon-Unbroken Bonds uitgebracht wordt.

In deze uitbreiding zijn er nog meer Pokémon-koppels via acht nieuwe Tag Team Pokémon-GX-kaarten zoals Mewtwo & Mew-GX, Slowpoke & Psyduck-GX, Rowlet & Alolan Exeggutor-GX en Garchomp & Giratina-GX. Daarnaast bevat de uitbreiding negen extra Pokémon-GX, meer dan 25 Trainer-kaarten en twee nieuwe Special Energy-kaarten.

Bij de lancering worden kaarten van Sun & Moon-Unified Minds ook ondersteund in Pokémon TCG Card Dex, een mobiele app waarmee je eenvoudig kunt browsen en kaarten uit de serie Pokémon TCG: Sun & Moon kunt ontdekken.

Fans kunnen Sun & Moon-Unified Minds vóór de lancering uitproberen door deel te nemen aan een van de vele voorintroductie-toernooien die van 20 tot 28 juli plaatsvinden. De dichtstbijzijnde deelnemende onafhankelijke winkelier vind je op pokemon.com/locator.

Pokemon Trading Card - Unbroken Bonds (Foto: Pokemon Company)

CI Games onthult Sniper Ghost Warrior Contracts

Vandaag onthult CI Games de debuut-teaser voor Sniper Ghost Warrior Contracts gepland voor release op pc, PlayStation 4 en Xbox One later dit jaar. De teaser introduceert spelers aan de Siberische wildernis waar ze mee te maken krijgen, terwijl de kern van het snipen bewaard blijft.

Het is bijna tijd voor E3 en CI Games zal aanwezig zijn bij de jaarlijkse gamesbeurs om de eerste blik op de gameplay van Sniper Ghost Warrior Contracts te geven. Naast het uitbreiden van het snipen en het oog voor detail in het arsenaal wapens neemt Contracts de serie in een nieuwe richting met mission-based scenario’s in vernieuwde maps.

Omdat de missies meer puzzel-elementen bevatten en gebruik maken van het contract-systeem, kunnen deze open missies op een groot aantal verschillende manieren aangepakt worden en wordt tactisch en snel denken beloond. Op zoek naar een salarisverhoging? Missies bieden ook talloze zijmissies die je kan ondernemen voor extra geld waarmee je uitrusting kan upgraden.

Baldur's Gate 3 aangekondigd door Larian Studios

Zojuist is officieel het derde deel in de geroemde Baldur's Gate-serie aangekondigd. De Belgische ontwikkelaar Larian Studios, die we kennen van de briljante Divinity-games, maakte het nieuws bekend via een cinematische trailer op YouTube tijdens de Google Stadia livestream.

Na vorige week al een teaser uit te brengen waarin alleen de romeinse drie was te zien, maken onze zuiderburen nu bekend dat het wel degelijk gaat om Baldur's Gate 3 en niet om Divinity: Original Sin 3, wat volgens de geruchtenmolen ook nog tot de mogelijkheden behoorde. De trailer laat weinig zien en er is ook nog weinig losgelaten aan verdere details, maar Larian zal aanstaande zondag aanwezig zijn op E3 voor een praatje dus ongetwijfeld krijgen we dan meer te horen. 

Hoewel de game tijdens het Stadia-evenement werd aangekondigd is bekendgemaakt dat er sowieso een pc-versie komt. Of Bhaalspawn ook weer terugkeert is nog niet duidelijk.

Tweetal aangehouden voor faillissementsfraude

Op 5 juni heeft de politie een 62-jarige man uit Alkmaar en een 43-jarige vrouw uit Bergen aangehouden voor faillissementsfraude. Beide woningen werden doorzocht waarbij vooral administratie in beslag werd genomen.

De curator die het faillissement van het betreffende bedrijf behandelde, deed aangifte van faillissementsfraude. Ook werden er via het bedrijf goederen gekocht die door de curator niet in de boedel van het bedrijf werden gevonden. Onbekend is waar deze goederen nu zijn, tijdens deze zoekingen werden deze niet aangetroffen. Het tweetal is ingesloten voor onderzoek.

FC Twente pakt door en haalt derde zomeraanwinst op bij Standard Luik

FC Twente neemt Lindon Selahi transfervrij over van Standard Luik, zo meldt de promovendus uit Enschede donderdag via de officiële kanalen. De twintigjarige middenvelder zet zijn handtekening onder een tweejarig contract, met de optie op een derde seizoen in de Grolsch Veste. Selahi is na Julio Pleguezuelo (Arsenal) en Paul Verhaegh (VfL Wolfsburg) de derde aanwinst voor volgend seizoen.

"Terwijl we een andere speler volgden, kruiste opeens Lindon Selahi ons pad. Een technisch zeer vaardige verdedigende middenvelder van 20 jaar, met een sterke drive. Het leek ons een speler voor de toekomst. Hij moet nog wat stappen maken, maar heeft alles in zich een groeibriljant te worden. Voor zulke talentrijke jongens is het belangrijk spelers als Brama en Verhaegh in de kleedkamer te hebben", verklaart technisch directeur Ted van Leeuwen op de website van de Tukkers.

"Lindon was een beetje tussen wal en schip geraakt in Luik", vervolgt de Twente-directeur. "Dat spelers uit deze categorie in Nederland soms goed kunnen gedijen, hebben Dries Mertens en Nacer Chadli wel aangetoond. Dat zijn echter aanvallers, Lindon is een middenvelder. Een goed opgeleide, natuurlijk getalenteerde en intelligente speler die het spel goed leest en een zuivere pass in de benen heeft. We zien in hem toekomstig kapitaal voor FC Twente."

Selahi kijkt uit naar het avontuur in de Eredivisie. "FC Twente is een grote club met een rijke historie en een groot stadion. Ze zijn nu terug op het hoogste niveau van Nederland. Mijn toekomst ligt nu hier en ik wil het maximale geven voor deze club en de fans." De middenvelder is opgegroeid in België, maar komt als jeugdinternational uit voor Albanië, daar hij ook over een Albanees paspoort beschikt. De Twente-aanwinst speelde in zijn jeugdjaren voor Anderlecht, waarna hij verhuisde richting Luik.

Zestal berooft tiener van draadloze oordopjes

Een 16-jarige jongen is woensdagmiddag in Tilburg beroofd van zijn draadloze oordopjes. Zes jongeren, jongens en meisjes, bedreigden hem. Eén van hen had een taser.

Op woensdag 5 juni 2019 om 15:30 uur kwam de melding binnen bij het operationeel centrum. Zes jongeren hadden de jongen bedreigd op het Reitseplein. Hij heeft zijn oortjes afgegeven en zijn belagers namen de benen. Het slachtoffer is toen naar huis gegaan en daar is de politie gebeld.

Er is nog gezocht naar de verdachten maar deze zijn niet meer gevonden. De recherche is een onderzoek gestart, er is al een buurtonderzoek gehouden en er zijn camerabeelden veiliggesteld.

'PSV troeft Ajax en Barcelona af in strijd om Willem II-huurling'

PSV mengt zich ook in de strijd om Diego Palacios, zo meldt Sport donderdag. Volgens de Spaanse krant hebben de Eindhovenaren momenteel de beste papieren om de Ecuadoriaan te contracteren. De vleugelverdediger van SD Aucas werd eerder deze donderdag door El Télegrafo in verband gebracht met een mogelijke overgang richting Ajax.

Mundo Deportivo meldde woensdag dat ook Barcelona in de markt is voor Palacios. De linksback zou dan dezelfde route als Ludovit Reis moeten volgen. De negentienjarige middenvelder liet FC Groningen onlangs achter zich voor een driejarig contract in het Camp Nou, maar sluit in de voorbereiding op het nieuwe seizoen aan bij het B-elftal.

Palacios speelde afgelopen seizoen op huurbasis voor Willem II. De net als Reis pas negentienjarige verdediger kwam tot 27 wedstrijden in de Eredivisie. Daarnaast deed de Zuid-Amerikaan mee in de finale van de TOTO KNVB Beker, waarin de Tricolores met ruime cijfers verloren van Ajax (0-4). Zijn contract bij Aucas loopt door tot medio 2023.

Minister pakt knelpunt scheepvaart bij Nijmegen aan

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat neemt maatregelen om de bevaarbaarheid van de Waal bij Nijmegen te verbeteren. Binnenvaartschepen hebben door erosie van de bodem en droogte last van de ondiepe rivierbodem bij een lage waterstand in de rivier. De minister trekt in totaal €7,7 miljoen uit voor verbeteringen aan het knelpunt.

Bij een lage waterstand in de rivier hebben schepen last van de beperkte vaardiepte van de Waal. Het knelpunt wordt gevormd door een harde laag op de bodem van de rivier. Door de bodem van deze harde laag af te vlakken, verdwijnen de hobbels en verbetert de bevaarbaarheid. Verder komt er een geleidelijke overgang van de harde laag naar de zandige rivierbodem. Dit maakt de overgang van diep naar ondiep vaarwater minder abrupt waardoor de kans kleiner is dat binnenvaartschepen contact maken met de harde laag en beschadigd raken.

Minister Van Nieuwenhuizen: “Droogte zorgt voor problemen met de bevaarbaarheid van onze rivieren. Daarom moeten we ons niet alleen meer richten op waterveiligheid en de hoogste stand van het water, maar zeker ook op de laagste stand die ontzettend belangrijk is voor onze binnenvaart. De maatregelen bij Nijmegen zijn daar een mooi voorbeeld van.”

Het verbeteren van de bevaarbaarheid van de Waal gebeurt in samenwerking met brancheorganisatie BLN Schuttevaer en Topsector Water en Maritiem. De voorbereidingen voor de aanpak starten dit jaar. In 2020 moeten de aanpassingen gereed zijn. Naast de maatregelen om op korte termijn de binnenvaart te helpen, wordt ook verder vooruit gekeken. De verbeteringen aan de bodem geven inzicht in hoe waterstanden in de toekomst bij laag water positief zijn te beïnvloeden. Ook wordt bekeken wat deze ingrepen betekenen voor andere rivierfuncties, zoals waterveiligheid.

De Waal in Nijmegen  (Foto: FOK!)
De Waal in Nijmegen (Foto: FOK!)

Asphalt 9: Legends naar Nintendo Switch

Gameloft maakt bekend dat Asphalt 9: Legends binnenkort beschikbaar wordt gemaakt voor Nintendo Switch. De arcade racer was voorheen enkel beschikbaar voor smartdevices en Windows 10.

Verdere details ontbreken nog. Of de game een simpele port is, of de game nog free to play is en andere zaken zijn nog niet duidelijk. Wel zijn de eerste beelden getoond, die vind je hieronder.

E3-teaser voor DOOM Eternal

'What you interfere with now is bigger than you can imagine,' zo luidt de boodschap bij de nieuwe teaser voor DOOM Eternal. Bethesda wil graag dat je naar hun E3-persconferentie kijkt en wat is nou een betere warmmaker dan DOOM.

De teaser kun je hieronder bekijken, de E3-persconferentie van Bethsda wordt maandag 10 juni om 02:30 uur Nederlandse tijd live uitgezonden.

Ontwikkelaar Yooka-Laylee onthult morgen nieuwe game

Playtonic, ontwikkelaar van Yooka-Laylee, laat via Twitter weten dat hun volgende project morgen wordt onthuld. Met de tekst 'Bee back tomorrow' lijkt een bij een grote rol te gaan spelen.

Toevallig is de eindbaas en slechterik uit Yooka-Laylee een bij, dus een link met de serie lijkt een gegeven. Wat het precies wordt is nog even afwachten.

'Destiny 2 gaat free-to-play en richting Steam'

Vandaag komt Bungie met nieuws over de toekomst van Destiny 2 en dankzij een te vroege post van Engadget weten we hoogstwaarschijnlijk al wat Bungie ons gaat vertellen. De game wordt free-to-play, gaat voortaan door het leven als Destiny 2: New Light en krijgt ondersteuning voor cross-saves.

Wanneer nieuwe uitbreiding Shadowkeep uitkomt op 17 september, dan worden het basisspel en de content van het eerste jaar (Curse of Osiris, Warmind en andere activiteiten) gratis. Tegen die tijd wordt de game ook uitgegeven via Steam en verlaat tegen die tijd Battle.net. Personages en aankopen worden overdraagbaar naar Steam. Voor spelers, met uitzondering van PlayStation 4-spelers, wordt het mogelijk om te spelen met cross-saves. Ook verdwijnt (tijdelijk) exclusieve content.

Vanavond om 19:00 uur Nederlandse tijd komt Bungie met hun praatje en zullen we het zeker weten.

destiny 2: forsaken

Den Dolder-patiënt is terecht

De gezochte 43-jarige man, die verbleef op een forensisch psychiatrische afdeling van een kliniek in Den Dolder, is terecht. Hij werd herkend door mensen die zijn foto bij het opsporingsbericht van politie hadden gezien. De man keerde zaterdag 1 juni 2019 niet terug van zijn toegekende verlof.

Rond 13:30 uur werd hij herkend door publiek dat hem zag lopen. De politie werd ingeschakeld die hem aanhield en vaststelde dat het inderdaad de betreffende gezochte man was. Hij wordt op korte termijn overgebracht naar de kliniek in Den Dolder. De familie is op de hoogte gebracht door de familieagent dat hij weer terecht is.

De man zat in de kliniek na een veroordeling voor een mishandeling en een valse bommelding. De man was op grond van artikel 37 van het wetboek van strafrecht voor de periode van een jaar in een kliniek in Den Dolder geplaatst.  Zaterdag startte een onderzoek door politie naar zijn mogelijke verblijfplaats. Daarbij werd in de afgelopen dagen zijn foto gepubliceerd. Door oplettend publiek werd hij gelukkig herkend en kon hij worden aangehouden.

Darksiders Genesis aangekondigd door THQ

De tweede game die THQ heeft aangekondigd voor E3 begint is Darksiders Genesis. De game is een top-down action RPG in de stijl van Diablo en plaatst ons in de schoenen van Strife, een nieuwe Horseman van de Apocalypse.

De game bevat uiteraard intense gevechten, bazen, verkenning, loot en meer. Meer informatie volgt ongetwijfeld tijdens E3, tot die tijd kunnen we het doen met onderstaande cinematische trailer. De game komt naar Google Stadia, Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Storm brengt cocaïnelab aan het licht

Donderdagmorgen is in een boerenschuur aan de Molenweg in Oud-Vossemeer een zeer groot cocaïne-productielaboratorium ontdekt. Er is niemand aangehouden. Tijdens de storm die de nacht van woensdag 5 op donderdag 6 juni over Nederland raasde is er een boom langs de Molenweg omgevallen. In de loop van de ochtend is men begonnen met het opruimen van deze boom. Tijdens de werkzaamheden rook men een bijzondere geur en zag men bij de boerenschuur enkele mannen lopen. Dat kwam verdacht over.

Gealarmeerde agenten gingen op onderzoek uit en ontdekten in de schuur het laboratorium. De recherche en het team Landelijke Faciliteit Ondersteunen en ontmantelen (LFO), doen onderzoek. Het zal nog geruime tijd duren voordat het onderzoek is afgerond. Ook het de ontmanteling zal misschien wel enkele dagen in beslag nemen. De deskundigen van de politie beoordelen deze wasserij als één van de grootsten die in het land aangetroffen is.

Daar zat een luchtje aan
Dit lab is gevonden omdat er een vreemde lucht was waargenomen. Dat in combinatie met andere verdachte omstandigheden was genoeg. Bij de productie van XTC en andere synthetische drugs, is er altijd gevaar voor aanwezigheid van giftige stoffen, gassen, brand of ontploffing. Ook ontstaat er bij de productie gevaarlijk afval.

Dit afval wordt vaak geloosd op open water of in de natuur en levert gevaar op voor de gezondheid van mensen, dieren en planten. Als er sprake is van lozingen op open water of het riool, is er ook gevaar voor de drinkwatervoorziening. Het is mede hierom, dat het van belang is labs en dumpingen op te sporen en de daders van deze drugscriminaliteit te straffen. Want: XTC. Daar zit een luchtje aan. Lees meer over de campagne.

Storm brengt cocaïnelab aan het licht (Foto: Politie)
Storm brengt cocaïnelab aan het licht (Foto: Politie) 

FIOD doet invallen om accijnsfraude met bier

De FIOD heeft 6 juni vier panden in Nederland en twee in Duitsland doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar grensoverschrijdende fraude met bier. De drank zou vanuit een aantal accijnsdepots in Frankrijk op papier zijn geëxporteerd naar Nederland. Vermoedelijk werd het bier naar een ander land vervoerd en werd nergens accijns betaald. Het onderzoek naar accijnsfraude en valsheid in geschrift staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Volgens het onderzoek zijn in negen maanden tijd 1000 vrachtwagens met ca. 25 miljoen liter bier vervoerd. Als het bier op de Nederlandse markt zou zijn gebracht, zou circa 9,5 miljoen euro accijns zijn ontdoken.

De FIOD doorzocht vier woningen in Limburg en een bedrijfspand en woning in de omgeving van Duisburg (Dld). Hierbij is beslag gelegd op administratie, computers en telefoons. Er is niemand aangehouden.

Tennistiener Anisimova stunt door op Roland Garros en haalt halve finales

Tennisster Amanda Anisimova blijft bezig met haar absolute doorbraak. Op Roland Garros rekende de pas 17-jarige Amerikaanse nummer 51 van de wereld in de kwartfinales af met de Roemeense Simona Halep, naast titelverdedigster ook de mondiale nummer drie.

Anisimova was al de eerste speelster uit de 21e eeuw die zich voor de achtste finales (Australian Open) van een Grand Slam-toernooi plaatste, in Parijs werd ze de eerste in de kwartfinales en nu dus ook in de halve finales. Halep kreeg in de eerste set een dubbele break om de oren, in set twee leverde ze haar service gelijk al in. Anisimova sloeg een paar breakkansen weg, maar werd alsnog teruggebroken voor 4-4, waarna ze het op 5-4 alsnog afmaakte op haar eerste matchpoint.

In de andere kwartfinale was Ashleigh Barty (8) uit Australië in een dik uur te sterk voor Anisimova's landgenote Madison Keys (14). Een late break in set één bracht Barty op voorsprong, in de tweede set had ze twee breaks nodig om het vervolgens met een lovegame af te maken: 6-3, 7-5, waarmee ze voor het eerst de halve finales bereikt op een Grand Slam-toernooi.

Marokkaanse scholier gaat er vandoor tijdens uitwisselingsproject met Spinoza Lyceum

Een 14-jarige jongen uit Marokko die in Amsterdam was voor een uitwisselingsproject met het Spinoza Lyceum is er dinsdagnacht bij zijn gastgezin vandoor gegaan. Sindsdien is hij spoorloos.

De politie hoopt dat mensen naar hem uitkijken en heeft een foto met informatie van de jongen geplaatst op politie.nl. De jongen spreekt geen Nederlands.

Spinoza Lyceum
Het gaat om Mohammed Elhilal, hij is één van de 15 leerlingen die op uitnodiging van het Spinoza Lyceum een week te gast was in Amsterdam. Op de laatste dag van de uitwisseling heeft de 14-jarige jongen de woning waar hij verbleef 's nachts om 3 uur verlaten. Via het raam van zijn slaapkamer op de eerste verdieping is de jongen met zijn koffer naar buiten gesprongen.

'Vooropgezet plan'
'Het is heel spijtig dat zo'n succesvol uitwisselingsproject, wat wij al jaren met verschillende landen organiseren zo moet aflopen', zegt Jan Paul Beekman rector van het Spinoza Lyceum. De school heeft gelijk aangifte gedaan van vermissing bij de politie. 'De gastouders vonden al dat hij de laatste avond wat gek gedrag vertoonde, hij leek wat zenuwachtig en trok zich terug naar zijn slaapkamer op de eerste verdieping van het huis', vertelt de rector aan AT5. 'Wij gaan er dan ook wel van uit dat dit een vooropgezet plan is', vervolgt hij. 

Social media
Leraren van het Spinoza Lyceum zien dat de jongen nog wel actief is op social media. 'We weten in iedergeval dat hij nog leeft, maar we maken ons natuurlijk wel zorgen', zegt rector Beekman. De school heeft vanmorgen een brief naar alle ouders van de leerlingen rondgestuurd waarin de situatie wordt uitgelegd. In de brief staat onder andere dat het gastgezin zeer aangeslagen is door deze gebeurtenis. Ook de Marokkaanse docenten en leerlingen die in Amsterdam zijn zijn erg geschrokken, zij zijn woensdagavond, zoals gepland, weer vertrokken naar Marokko.

Mohammed Elhilal (Foto: Politie.nl)
Mohammed Elhilal (Foto: Politie.nl)

Betere screening binnen de Benelux

Nederland, België en Luxemburg hebben strengere afspraken gemaakt over het uitwisselen van justitiële gegevens. Hierdoor worden kwetsbare sectoren beter beschermd tegen het herhaald plegen van strafbare feiten. In Nederland heeft dit gevolgen voor Belgen en Luxemburgers die een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen. Het gaat om honderden aanvragen per jaar. Op dit moment wordt er al justitiële informatie uitgewisseld voor VOG-aanvragen die zien op het werken met kinderen, dit wordt nu uitgebreid naar andere sectoren. Vandaag tekende Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker een memorandum of understanding met zijn Belgische en Luxemburgse collega’s.

“Het is van groot belang dat landen justitiële informatie uitwisselen om bepaalde kwetsbare sectoren, zoals de zorg, onderwijs of burgerluchtvaart beter te beschermen. We moeten voorkomen dat iemand die veroordeeld is in Nederland voor geweld, fraude of terroristische misdrijven, vervolgens gewoon aan de slag kan in dezelfde sector in Luxemburg of België”, aldus Dekker.

In het MoU wordt niet alleen aandacht gevraagd voor versterken van de afspraken binnen de Benelux, maar ook voor het beter benutten van al bestaande Europese afspraken uit de richtlijn ter bestrijding van seksueel misbruik en seksuele uitbuiting van kinderen en kinderpornografie. Nederland maakt momenteel al actief gebruik van deze Europese richtlijn en vraagt altijd informatie op bij EU-lidstaten als een Europeaan in Nederland een VOG aanvraagt om te werken met kinderen. Met het aanscherpen van de afspraken met België en Luxemburg, wordt het belang van een goede screening onderstreept. Daarnaast zal Nederland zich inzetten om de Benelux-afspraken verder uit te rollen naar andere lidstaten in de Europese Unie.

Storing bij WhatsApp

Sinds 11:18 uur lijkt er een storing te zijn bij WhatsApp. Op de website van AlleStoringen.nl stromen de meldingen binnen. Berichten lijken niet afgeleverd te worden, de status blijft op één vinkje staan. Pas wanneer de ontvanger WhatsApp opent, worden de berichten als afgeleverd en gelezen gemarkeerd. 

Dus is je telefoon ineens stil terwijl je normaal doodgegooid wordt met appjes? Gewoon even de app openen en je berichtjes stromen vanzelf binnen  

Storing bij WhatsApp (Afbeelding: Pixabay)
Storing bij WhatsApp (Afbeelding: Pixabay)

Geen onderzoek naar oorzaken faillissement Slotervaart ziekenhuis

De curatoren van MC Slotervaart ziekenhuis hoeven op dit moment geen onderzoek naar de oorzaken van het faillissement te doen. Ook hoeven zij niet met de gemeente Amsterdam te onderhandelen. Dat heeft de rechter-commissaris in het faillissement dinsdag beslist.

Akkoord voorbereid
De gemeente wil dat de curatoren eerst een onderzoek naar de oorzaken van het faillissement van het ziekenhuis instellen, voordat met vastgoedbedrijf Zadelhoff verder kan worden gepraat over overname van het ziekenhuis. Met hulp van Zadelhoff wordt een akkoord voorbereid waarmee alle schulden voor 100% kunnen worden betaald.

Een onderzoek als door de gemeente gevraagd zal veel tijd kosten en ten koste van dit akkoord en de schuldeisers gaan, aldus de rechter-commissaris, die erop wijst dat in het faillissement de belangen van de gezamenlijke schuldeisers voorop staan. Als zij een 100% uitkering krijgen, is een onderzoek naar de oorzaken van het faillissement niet meer op zijn plaats.

De curatoren hoeven ook niet met het gemeentebestuur te onderhandelen over overname van het ziekenhuispand, omdat de gemeente nog geen bod heeft uitgebracht waaruit alle schulden kunnen worden betaald.

Tientallen kilo's cocaïne en heroïne in generatoren

De politie heeft maandag 3 en dinsdag 4 juni bij twee logistieke bedrijven in Veenendaal en Tiel tientallen kilo’s cocaïne en heroïne in beslag genomen. De verdovende middelen zaten verstopt in generatoren. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

De Douane ontdekte de verdovende middelen in de grote generatoren tijdens controles en lichtte direct de politie in. De generatoren waren bestemd voor Engeland. De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid stelt een nader onderzoek in naar de herkomst van de drugs en de mogelijke verdachten.

Tientallen kilo’s cocaïne en heroïne in generatoren (Foto: Politie)
Tientallen kilo’s cocaïne en heroïne in generatoren (Foto: Politie)

Anarchist in Anno 1800 beschikbaar

The Anarchist, de aanvullende content van de Digital Deluxe Edition en het Digital Deluxe Pack voor Anno 1800, is nu beschikbaar.

The Anarchist is een nieuw AI-personage genaamd Dr. Hugo Mercier tegen wie spelers kunnen strijden. Zijn unieke bouwstijl, met propagandabanners en speakertorens, heeft invloed op de gameplay en kan mogelijk rellen veroorzaken. Naast een nieuwe rivaal krijgen spelers toegang tot drie nieuwe ornamenten, 60 nieuwe quests, nieuwe items en zes nieuwe achievements om te ontgrendelen.

De content van The Anarchist is nu gratis beschikbaar voor bezitters van de Deluxe- en Collector-versies van Anno 1800. Andere spelers schaffen The Anarchist aan als onderdeel van het Deluxe-pakket.

Anno 1800 is reeds verkrijgbaar voor pc.

Anno 1800 - Anarchist Profile (Foto: Ubisoft)

Anno 1800 - Anarchist Town (Foto: Ubisoft)

Anno 1800 - Anarchist Town (Foto: Ubisoft)

Haagse gasexplosie leidt tot versnelde sanering grijs gietijzeren gasleidingen

SodM heeft onderzoek gedaan naar de gasexplosie in de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag. Uit dit onderzoek blijkt dat er sprake was van een scheur in een grijs gietijzeren gasleiding. Ook blijkt dat Stedin heeft gedaan wat het had moeten doen voor de Jan van der Heijdenstraat.

Ten aanzien van de uitvoering van een saneringsplan voor grijs gietijzeren gasleidingen in het algemeen ziet de SodM punten waar verbeterd kan worden. In het verlengde daarvan beveelt SodM alle netbeheerders aan om de grijs gietijzeren en asbestcement gasleidingen in dichtbevolkt gebied vaker te inspecteren en versneld te vervangen en hierover goed te communiceren met bewoners. SodM is blij dat de industrie haar verantwoordelijkheid hierin neemt. SodM houdt toezicht op deze aanpak en doet samen met de netbeheerders verdiepend onderzoek naar de oorzaken van scheuren en breuken in dit type leidingen. Doelstelling is om op basis van het verdiepende onderzoek dit jaar, in overleg met de betreffende grote gemeenten en waterleidingbedrijven, een versneld uitvoeringsplan te hebben.

Op 27 januari vond een ernstige gasexplosie plaats in de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag waardoor drie appartementen onherstelbaar beschadigd zijn geraakt. Het SodM is direct met een vooronderzoek gestart, parallel aan het strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het OM. Begin februari heeft SodM mede vastgesteld dat er sprake was van een scheur in de grijs gietijzeren gasleiding op circa andere halve meter van de gevel van de woning. Deze constatering was voor SodM aanleiding om een eigen onderzoek te doen. Vooruitlopend op de presentatie heeft SodM aan de netbeheerders gevraagd of een versnelde sanering van grijs gietijzeren gasleidingen mogelijk is.

Het onderzoek is afgerond en conclusie is dat netbeheerder Stedin voorafgaand aan het incident aan de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag, gedaan heeft wat het had moeten doen. SodM heeft wel kritiek op de aanpak in algemene zin van de vervanging van grijs gietijzeren en asbestcement gasleidingen door Stedin. SodM beveelt de netbeheerder onder andere aan om de eerder afgesproken en niet de eigen vervangingscriteria leidend te laten zijn.

Vervolgonderzoek
Als onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek heeft KIWA een onderzoek afgerond naar de oorzaak van het gaslek. Die ligt in een scheur in de hoofdgasleiding. Hoe de scheur in de grijs gietijzeren gasleiding heeft kunnen ontstaan, is niet duidelijk geworden. SodM start, in samenwerking met de netbeheerders, verder onderzoek naar oorzaken. Het onderzoek richt zich onder meer op consequenties van veroudering en trillingen. Het moet onder meer handvatten gaan geven voor prioriteitstelling binnen en versnelling van het saneringsprogramma.

Vooruitlopend op en ongeacht de uitkomsten van het gestarte vervolgonderzoek heeft SodM gevraagd aan de netbeheerders of het aanzienlijk versnellen van het vervangingsprogramma van grijs gietijzeren gasleidingen op onoverkomelijke bewaren stuit. Ook vroeg SodM de netbeheerders om de gietijzeren gasleidingen in dichtbevolkt gebied vaker, liefst jaarlijks te inspecteren op lekkages en de communicatie naar de bewoners te intensiveren. De netbeheerders hebben aangegeven beide, de versnelling en de frequentere controle, uit te gaan voeren.

Nieuwe maps in Battlefield Chapter 4: Defying the Odds

De Tweede Wereldoorlog woedt dit jaar voort in Battlefield V met vier nieuwe maps, want DICE heeft aangekondigd dat Chapter 4: Defying the Odds op 27 juni van start gaat. Van enorme grootschalige oorlogvoering met voertuigen in sandboxes tot kleinere infanteriegevechten.

De aftrap voor de nieuwe content wordt gegeven door twee nieuwe, grote maps voor 64 spelers. De eerste map in het begin van Chapter 4 is de Al Sundan-map. Deze is gemaakt voor klassieke multiplayer-actie en deze is gericht op grote afstanden, teamplay met voertuigen en alle soorten gevechten. De map is gebaseerd op de singleplayer war story in het spel, Under No Flag, dat zich afspeelt in de uitgestrekte Noord-Afrikaanse woestijn. Daarna, in juli, verschijnt de Marita-map. Dit is de tweede Griekse map in de game, na de lancering van Mercury in Chapter 3: Trial by Fire. Op deze map woedt de Slag om Griekenland voort. De map draait om infanteriegerichte gevechten, waarbij geallieerde strijdkrachten een laatste stelling verdedigen om het vijandelijke leger tegen te houden.

Later in de zomer volgen close combatgevechten met twee maps die zijn afgestemd op confrontaties tussen infanterie. Spelers vernietigen een productiefabriek voor explosieven op Lofoten Islands, en maken een einde aan de bezetting van de asmogendheden in Provence.

In oktober volgen Chapter 4 en 5 Operation Underground. Deze map, die is geïnspireerd door de Battlefield 3-map Operation Métro, draait om close combatgevechten in diverse speelgebieden, zoals straten in de stad, hofjes, het plaza-gebied, diensttunnels, perrons en nog veel meer.

De content voor Battlefield V is in een livestream te volgen op zaterdag 8 juni 18:30. De stream, die live wordt uitgezonden vanuit het Hollywood Palladium in Los Angeles, wordt gepresenteerd door Julia Hardy, Adam Freeman en een aantal speciale gasten.

Van Nieuwenhuizen: steun voor afvalwatervoorziening op Bonaire

De kapotte irrigatieleiding van de rioolwaterzuiveringsinstallatie op Bonaire wordt snel vervangen. Dat is de uitkomst van een bestuurlijk overleg dat minister Cora Van Nieuwenhuizen (IenW) vandaag samen met het ministerie van BZK heeft gevoerd met het bestuur van Bonaire.

Het eiland is een bijzondere Nederlandse gemeente en daarom vindt minister Van Nieuwenhuizen het belangrijk dat zowel de drinkwater- als de afvalwatervoorziening goed geregeld is.

De rioolwaterzuiveringsinstallatie op Bonaire draait al enige jaren, maar door de kapotte irrigatieleiding kan het gezuiverde water niet gebruikt worden als irrigatiewater. Dit terwijl hotels, bedrijven en inwoners wel behoefte hebben aan irrigatiewater. Nu wordt duurder drinkwater gebruikt voor irrigatie. De rioolwaterzuiveringsinstallatie draait daardoor met verlies. Op Bonaire is geen zoetwater. Drinkwater wordt gemaakt uit zeewater, via omgekeerde osmose. Het is daarom duurder dan in Europees Nederland.

Minister Van Nieuwenhuizen: “De inwoners van Bonaire hebben recht op schoon water. Met de financiële bijdrage zorgen we ervoor dat het afvalwater op Bonaire niet alleen gezuiverd wordt, maar ook gebruikt kan worden in tuinen en landbouwgebieden. Daarmee hoeft het duurdere drinkwater niet meer gebruikt te worden voor irrigatie.”

Kostendekkend
Inzet is om naast de reparatie van de irrigatieleiding ook te komen tot een op termijn kostendekkende exploitatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Om de drink- en afvalwatervoorziening op Bonaire toekomstbestendig te maken, is minister Van Nieuwenhuizen vandaag samen met het ministerie van BZK en het bestuur van Bonaire overeengekomen om het eiland hierin financieel te steunen met 1 miljoen euro per jaar tot en met 2025. Met de subsidie en de ondersteuning vanuit Den Haag kan Bonaire op zoek naar een structurele oplossing voor het probleem van de met verlies draaiende rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Koraal
Het ophalen en zuiveren van afvalwater op Bonaire is belangrijk voor de gezondheid van de inwoners van het eiland, maar ook voor het herstel van het koraal in de oceaan rond Bonaire, een uniek stuk natuur dat jaarlijks tienduizenden toeristen naar het eiland trekt. Minister van Nieuwenhuizen: “Eerst liep al het afvalwater gewoon de oceaan in, met nadelig effect voor het koraal. We slaan twee vliegen in een klap: geen ongezuiverd afvalwater meer in de oceaan en goedkoper irrigatiewater op het eiland zelf”.

Van Nieuwenhuizen: steun voor afvalwatervoorziening op Bonaire (Foto: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)
Van Nieuwenhuizen: steun voor afvalwatervoorziening op Bonaire (Foto: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)

Woningen ontruimd na plofkraak in Purmerend

In de nacht van woensdag op donderdag is er rond 04.20 uur een plofkraak gepleegd op een pinautomaat aan het Gildeplein in Purmerend. Twee daders zijn nog voortvluchtig.

Direct na de kraak zijn vermoedelijk twee personen weggereden op een scooter in onbekende richting. De pinautomaat is zwaar beschadigd. De omgeving is afgezet en omliggende woningen zijn ontruimd. De Explosieven Opruimingsdienst doet onderzoek naar een mogelijk niet afgegaan explosief. Of er iets is buitgemaakt is onbekend.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden bij de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Moonlighter krijgt 'Between Dimensions' DLC

Moonlighter, de populaire dungeon crawler, krijgt dit jaar een DLC-uitbreiding genaamd 'Between Dimensions'. Ontwikkelaar Digital Sun maakt ook bekend dat van de al vijfhonderdduizend exemplaren zijn verkocht sinds de release in mei 2018. De DLC, dat ook te zien is in de nieuwe trailer hieronder, voegt een nieuwe gebied toe met krachtige mini-bosses. Verder worden meer monsters toegevoegd aan de oude dungeons en krijgt de game een hoop meer wapens en uitrusting.

In Moonlighter zit je niet alleen dungeons te verkennen, je moet daarna de spullen die er vindt in je eigen winkel verkopen. Je eigen winkel managen is grotendeels ook wat deze game interessant maakt.

Borderlands 2: Commander Lilith & The Fight For Sanctuary gelekt

Door een fout van Steam weten we nu zeker dat Borderlands 2 nog één keer DLC krijgt. Commander Lillith & The Fight For Sanctuary heeft tijdelijk online gestaan en heeft een release date van 9 juni.

Het lijkt er dus op dat we de DLC als shadow drop krijgen, wellicht na de persconferentie van Microsoft. De DLC wordt gratis en verhoogd de levelcap naar 80. Ook wordt er een levelboost naar 30 geïntroduceerd, zodat nieuwe personages niet meer vanaf level 1 hoeven te beginnen.

In de DLC is Sanctuary weer onder aanval en is de map naar de Vault gestolen. Bovendien wordt Pandora bedreigd door gifgas. De DLC bevat nieuwe bazen, zones en nieuwe loot (waaronde reen nieuwe rariteit boven Legendary).

Borderlands 2 nieuwe DLC

Griezelige game Blasphemous krijgt bloederige trailer

Blasphemous is een 2D Metroidvania-game die ook inspiratie geleend lijkt te hebben van Dark Souls. Tot zover weinig origineel dus, maar de game valt toch erg op door de groteske art style. De game haalde meer dan driehonderdduizend dollar op met Kickstarter in 2017. Het moet eind dit jaar uitkomen voor Switch, PS4, Xbox One en pc.

Blasphemous speelt zich af in het koninkrijk van Cvstodia, dat vernietigd is door een vloek. Het is aan jou, 'The Penitent One', om de wereld te verkennen en het geheim achter de vloek te achterhalen.

NS Lab: van reisplanner naar reisbegeleider

NS introduceert vandaag NS Lab: een speciale app om samen met reizigers nieuwe functies uit te testen die de reis beter en leuker maken. NS wil met NS Lab sneller in kunnen spelen op de wensen van reizigers. Waar de reisplanner voorziet in een reisadvies, ligt in NS Lab de focus op de juiste (reis-)informatie op het juiste moment. Reizigers krijgen bijvoorbeeld te zien hoeveel minuten ze nog hebben om hun trein te halen en op grote stations navigeert de app ze naar het juiste perron. Onderweg in de trein ontvangen reizigers nuttige informatie of entertainment. Nieuwe functies kunnen voortdurend worden toegevoegd of juist weer verwijderd, wanneer blijkt dat reizigers er niet op zitten te wachten.

Tjalling Smit, in de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor innovatie: “Met ruim twee miljoen dagelijkse gebruikers is de bekende NS-app inmiddels een instituut. Reizigers verwachten een app om te gebruiken, niet om mee te experimenteren. Om toch snel te blijven innoveren en testen, introduceren we NS Lab. Een digitale proeftuin, waarin we reizigers op een nieuwe manier begeleiden tijdens hun reis. En waarin onze ontwikkelaars naar hartenlust kunnen experimenteren, zodat we sneller tot resultaten komen waar onze reizigers wat aan hebben.”

Juiste reisinformatie op het juiste moment
NS Lab biedt reizigers stap voor stap reisbegeleiding, maar is geen reisplanner. “Je plant je reis in de NS-app en deelt deze met de NS Lab-app. Vervolgens neemt de app je bij de hand”, legt Theo Su van het ontwikkelteam van NS uit. “Vanaf het moment van inchecken begeleidt de app je stap voor stap door je reis met de relevante informatie voor dit moment en deze locatie”. Dat proces wordt steeds verfijnder: “Wij verwachten dat de app je op termijn bijvoorbeeld precies kan vertellen waar er nog plek is in de trein. Maar je zou ‘m in de toekomst bijvoorbeeld ook aan je agenda kunnen koppelen, zodat de app je bij drukte kan adviseren een trein later te pakken, als je daarvoor voldoende tijd hebt. Misschien kunnen we je dan zelfs wel een kop koffie aanbieden”, droomt hij.

On-board entertainment
Naast de juiste reisinformatie zonder te hoeven zoeken, wordt in het NS Lab ook geëxperimenteerd met on-board entertainment. Zo werkten in het kader van de Dutch Design Week jonge designers aan de podcast-reeks “Luisterruit”: een serie interviews, verhalen en cursussen waardoor je jouw treinreis met nieuwe ogen en oren ervaart. Maar ook een cursus mindfulness behoort nu al tot de mogelijkheden van de NS Lab-app.

Blik in de toekomst
NS Lab gaat live als een uitgeklede versie. Nieuwe functies worden vanaf het vroegste stadium door gebruikers getest om op basis van hun ervaringen verder te ontwikkelen. Functies die goed werken en naar tevredenheid worden gebruikt, worden toegevoegd aan de bekende NS-app.

“Het zou mooi zijn als we straks een diverse testgroep van een paar duizend treinreizigers hebben, die aan de slag willen met NS Lab. Iedereen die wel eens met de trein reist, is van harte welkom om NS Lab uit te proberen”, aldus Su. “Als je het tenminste leuk vindt om alvast een blik in de toekomst te krijgen. En je het niet erg vindt als er af en toe iets niet werkt”, lacht hij.

NS Lab is vanaf vandaag gratis te downloaden in de Apple App Store en Google Play Store.

FOK! Wat een weer: opklaringen

Het is bewolkt en plaatselijk valt er nog wat lichte regen of motregen. In de loop van de ochtend klaart het van het zuidwesten uit op en wordt het op de meeste plaatsen droog. Vanmiddag hebben we een afwisseling van zon en stapelwolken, plaatselijk kan er een lichte bui tot ontwikkeling komen. De maxima liggen rond 18°C. De westelijke wind is matig, langs de kust (vrij) krachtig. In de loop van de dag zwakt de wind wat af en wordt langs de kust zuidwest.

In de nacht naar vrijdag is het helder en de minima liggen rond 10°C. De wind draait naar zuidoost tot oost en is zwak tot matig, aan de kust later vrij krachtig.

Vrijdag overdag is het eerst zonnig. De maxima liggen tussen 22°C in het Waddengebied en 26°C plaatselijk in het zuidoosten en oosten. Later in de middag bereikt een gebied met (onweers)buien het zuidwesten, dit trekt in de avond noordoostwaarts. Bij de buien kunnen opnieuw zware windstoten voorkomen van 75-100 km/uur. De wind is zuidoost, matig, aan de kust (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Afgelopen dagen was ik in Birkenfeld in Duitsland. Daar maakte ik zondag deze foto.
Afgelopen dagen was ik in Birkenfeld in Duitsland. Daar maakte ik zondag deze foto.


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ronaldo-show bezorgt Portugal ondanks bizar VAR-moment finaleplek

Portugal heeft zich woensdagavond verzekerd van een plek in de finale van Nations League. De ploeg van bondscoach Fernando Santos won in Estádio do Dragão in Porto met 3-1 van Zwitserland. Cristiano Ronaldo opende de score in Estádio do Dragão, maar in de tweede helft kwamen de Zwitsers nog langszij na een bijzonder VAR-moment. Vlak voor tijd was het Ronaldo die het twee keer scoorde en zijn ploeg naar de finale schoot. Portugal speelt zondag in de finale tegen de winnaar van het duel tussen Nederland en Engeland

Bij Portugal maakte João Félix zijn debuut. De twintigjarige aanvaller van Benfica, die wordt begeerd door de complete Europese top, vormde een aanvalsduo met sterspeler Cristiano Ronaldo. Ook Bruno Fernandes, die gelinkt wordt aan onder meer Manchester United en Manchester City, maakte zijn opwachting in de basiself. Aan de kant van de Zwitsers startte kersvers Champions League-winnaar Xherdan Shaqiri, die in de finale geen minuten maakte, op tien.

Al in de derde minuut miste Shaqiri, die oog in oog met doelman Rui Patrício kwam, een goede mogelijkheid. Even later gaf de Zwitserse verdediger Manuel Akanji de bal zomaar weg in de opbouw. Het speeltuig belandde bij Ronaldo, die naast mikte. Niet lang daarna was het wél raak voor de topscorer aller tijden van Portugal, die een zelfversierde vrije trap hard in de verre hoek schoot. Zwitserland ging op zoek naar de gelijkmaker en kreeg via Haris Seferovic een grote kans daarop, maar de spits zag zijn inzet op de lat belanden. Félix kon vlak voor rust een grote, door Ronaldo gecreëerde, kans niet benutten.

Na zeven minuten in de tweede helft deed zich een bizarre situatie voor. Seferovic werd door Nélson Semedo naar het gras gewerkt in het strafschopgebied van Portugal, maar scheidsrechter Felix Brych liet doorspelen. In de Portugese aanval die daar direct op volgde werd Bernardo Silva onderuit gehaald, waarvoor de Duitse arbiter wél een penalty gaf. De VAR liet Brych echter naar de zijkant komen, waarna de leidsman besloot om alsnog een strafschop aan de Zwitsers toe te kennen en die van diens tegenstander terug te draaien. Linksback Ricardo Rodríguez schoot vervolgens vanaf elf meter de 1-1 binnen.

Zwitserland had in het vervolg het meeste recht op de winnende treffer, maar het was Portugal dat toesloeg. Bernardo Silva vond in de 88e de vrijstaande Ronaldo, die de bal meedogenloos onder Sommer doorschoot. Twee minuten daarna completeerde de aanvaller van Juventus zijn hattrick. Ronaldo omspeelde Akanji en plaatste de bal in de verre hoek: 3-1.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.