Interviews: sterren vermaken zich op Dutch Comic Con

2. Seth Gilliam (Father Gabriel, The Walking Dead)

Uit het hoofd van Robert Kirkman ontsproot het idee om The Walking Dead via FOX naar het scherm te brengen. Dat het zo'n groot succes zou worden, had waarschijnlijk niemand voorzien. Na de start in 2010 en een eerste seizoen met een bescheiden aantal van zes afleveringen, kijken in 2016 wekelijks miljoenen mensen naar de griezelige perikelen die Rick en zijn groep tegenkomen, nadat de wereld is bezweken onder een zombie-apocalypse. Seth Gilliam, die niet alleen bekend is geworden door zijn rol als Father Gabriel in bovengenoemde serie, maar ook door rollen in Teen Wolf, Oz en Starship Troopers, heeft wel wat te zeggen tegen de fans voordat ze op de bank gaan zitten op 4 april om de finale van het zesde seizoen te bekijken.

"Ik heb wel geluk gehad met deze rol. De producers van The Walking Dead waren een fan van m'n werk voor een andere serie, The Wire. Toen werd ik eigenlijk gebeld of ik auditie wilde komen doen voor een andere rol dan de rol die ik nu speel. Aan de hand daarvan kreeg ik allerlei scriptjes aangeboden, ook om spoilers tegen te gaan. Voordat ik het wist had ik drie dagen later de rol van Father Gabriel en een week later stond ik op de set." Het was voor Gilliam niet echt een probleem om het personage snel op te pakken; de religieuze en soms vervelende man die Gabriel kan zijn: "De moeilijkheid zit 'm vooral in de authenticiteit van het personage, maar dat is bij elk personage dat je speelt moeilijk. Gabriel is in een heel ander stadium van leven dan de andere mensen, aangezien hij het haast twee jaar alleen heeft moeten doen. Je kan zeggen dat hij misschien een beetje achterloopt op de gang van zaken." De grens tussen goed en slecht is vaak een uitgangspunt voor de serie en Gabriel is een personage dat ook te maken krijgt met dit dilemma: "Ik denk niet dat hij een slecht iemand is, hij heeft gewoon om moeten gaan met de omstandigheden en dat heeft er uiteraard in de hele wereld voor gezorgd dat de grens tussen goed en slecht vervaagd is."

Het acteren is bij Gilliam niet heel erg vroeg gekomen: "Op de middelbare school deed ik al wel aan acteren, maar het is pas later gekomen dat ik echt het serieus ben gaan doen, en van het werk dat ik tot nu toe heb gedaan ben ik denk het meest trots op Jefferson in Paris; de kwaliteit van die film vind ik nog steeds van een heel hoog niveau. Ook zorgden de makers van die film er voor dat ik een treinkaart kreeg om door heel Europa te reizen en dat heeft ervoor gezorgd dat ik zoveel heb gezien. Daar ben ik tot op de dag van vandaag nog heel erg dankbaar voor."

Het zesde seizoen zit er bijna op en dus is het vooruit kijken naar het zevende seizoen: "Daarin is zeker meer shock te zien en nog meer bloed. The Walking Dead is niet zo'n serie die naar de seizoensfinale toe een beetje afremt, het is er een die constant weer een hoog tempo weet te bereiken." Ook voor acteurs bleek het trouwens niet altijd gemakkelijk om zich te herinneren dat ze op een filmset waren: "De Walkers zijn best wel freaky en als je er paar centimeter vanaf stond leken ze net echt, dus dat was soms wel even flink schrikken. Dit bewijst ook maar eens wat voor goed werk de make-upafdeling van de show allemaal voor elkaar weet te krijgen." Er wordt door de show steeds vaker gevraagd aan een ieder wat hij of zij zou doen bij een zombie-apocalypse. Gilliam heeft wel een plan: "Ik zou wel me verbergen, maar ik weet niet of ik mensen echt buiten zou sluiten zoals Gabriel doet. Qua gevechten zou ik het zeker wel aangaan, maar ik zou het niet op gaan zoeken." In de serie is de omgeving natuurlijk te danken aan de setdesigners, maar dat blijkt bij sommige films van Gilliam nog wel eens anders te zijn geweest: "Starship Troopers, waar ik aan werkte met Paul Verhoeven, was voornamelijk CGI en greenscreen. Dan kwam Paul vlak voordat de scène geschoten zou gaan worden voor ons staan en ons vertellen dat er daar een héél groot insect zou lopen en dat die stokken die in de lucht hingen met tennisballen eraan dat moesten voorstellen. Daardoor was het wel fantastisch om met hem te werken." Een andere titel waarin Seth Gilliam te zien was, was Still Alice, waarvoor Julianne Moore een Oscar ontving: "Dat was ook een geweldige ervaring. De film zelf is in een hele korte periode opgenomen, en ik kwam dan ook vrij laat pas op de set. Maar Julianne was de gehele tijd dat ik daar was fantastisch. Ik was ook erg blij dat haar prestatie werd gewaardeerd. Je weet namelijk nooit met dit soort kleine films of ze gaan lopen of gezien gaan worden door een groot publiek en dat was gelukkig wel het geval."

Voor het zoeken van rollen heeft Gilliam een bepaalde techniek: "Ik zoek in rollen altijd iets dat totaal verschillend is van de rol die ik daarvoor heb gespeeld. Mijn rol in Teen Wolf was het totale tegenovergestelde van Father Gabriel en de rol die ik hierna zal gaan spelen zal dat ook weer zijn. Misschien moet ik maar als volgende film in een cowboycomedy gaan spelen." De rol maakte ook wel wat los bij sommige mensen: "Laten we zeggen dat nadat Gabriel zei dat Rick z'n mensen een slechte groep mensen waren dat er wat doodsbedreigingen binnen zijn gekomen, ik vond dat eigenlijk best wel grappig. Ze kwamen namelijk voornamelijk van kinderen, en dan stel ik altijd de vraag 'willen ze mij dood hebben of het personage'?" Een laatste advies voor kijkers van de seizoensfinale heeft Gilliam nog wel: "Eigenlijk wat mensen al doen als ze de show aan het kijken zijn: kijk niet weg en let goed op, dingen gebeuren heel snel."

De seizoensfinale van het zesde seizoen van The Walking Dead is in Nederland te zien op 4 april. Het zevende seizoen zal in oktober in première gaan bij FOX.