FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 maart 2016

Ariana Grande tongt met fan

Zangeres Ariana Grande heeft woensdag een fan nogal verrast. Na een optreden bij de ochtendshow van BBC Radio 1 verliet ze het pand temidden van een groep fans. Op foto's is te zien dat ze op zeker moment bijna met haar tong de tong van een van haar fans aanraakt, terwijl het meisje ondertussen een foto maakt.

Volgens People lijkt de situatie een beetje op die van een jaar geleden. Toen was op beelden van bewakingscamera's te zien dat Grande in een donutwinkel aan een donut likt. Daarna zou ze hebben gezegd: "Ik haat Amerika." Na het incident bood Grande haar excuses aan. Ze noemde haar gedrag destijds 'aanstootgevend'. "Er is geen excuus voor, er is niets te rechtvaardigen, maar ik denk dat we als mensen altijd dingen doen en zeggen die we niet altijd menen en daar moeten we van leren."

Ariana Grande verrast fan
Ariana Grande verrast fan (Foto: BuzzE)

Homohuwelijk in meer dan twintig landen

Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mochten trouwen. Nu, vijftien jaar later, is het homohuwelijk in meer dan twintig landen toegestaan. Een overzicht.

2001: Nederland, 2003: België, 2005: Canada, Spanje, 2006: Zuid-Afrika, 2009: Zweden, Noorwegen, 2010: Portugal, IJsland, Argentinië, 2012: Denemarken, 2013: Uruguay, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Brazilië, Engeland, Wales, 2014: Schotland, 2015: Verenigde Staten, Ierland, Luxemburg.

Homohuwelijk in meer dan twintig landen
Homohuwelijk in meer dan twintig landen (Foto: ANP)

Vermeende zoon wil 170 mln van Captain Kirk

Een 59-jarige radio-dj eist 170 miljoen dollar (150 miljoen euro) van Star Trek-ster William Shatner, die volgens hem zijn vader is. Ook eist Peter Sloan dat Shatner een DNA-test doet om korte metten te maken met zijn hardnekkige ontkenning van het vaderschap. Dat heeft New York Post gelezen in de juridische documenten.

Sloan werd kort na zijn geboorte geadopteerd. Zijn biologische moeder, de Canadese actrice Kathy McNeil, zou een affaire hebben gehad met Shatner, die bekend is van zijn rol als Captain Kirk in Star Trek. Sloan ontmoette Shatner voor het eerst in 1984 en beweert dat hij aanvankelijk toegaf zijn vader te zijn. Een week later kreeg Sloan via een woordvoerder van de acteur het bericht dat Shatner het vaderschap ontkende.

Sloan liet het daar niet bij zitten. Hij begon in 2011 een radioshow onder de naam Peter Shatner. Daarop kreeg hij een brief van Shatners advocaat waarin het vaderschap opnieuw werd ontkend. Ook tegenover New York Post ontkent de inmiddels 85-jarige acteur de vader van Sloan te zijn. "Meneer Shatner heeft drie mooie dochters, maar geen zonen", aldus een woordvoerder.

Vermeende zoon wil 170 mln van Captain Kirk
Vermeende zoon wil 170 mln van Captain Kirk (Foto: BuzzE)

Whoopi Goldberg stapt in medicinale wiet

Actrice Whoopi Goldberg slaat een nieuwe richting in: ze is een samenwerking aangegaan met een bedrijf dat zich bezighoudt met producten op basis van medicinale marihuana. De producten zijn specifiek gemaakt voor vrouwen; ze moeten vooral menstruatiepijnen en krampen tegengaan. Dat schrijft USA Today.

Vooralsnog zijn de producten van Goldberg alleen in Californië te koop voor mensen met een doktersverklaring. Goldberg wil rustig aan beginnen. "Ik wil niet dat mensen denken dat het een grap is. Het is geen grap voor vrouwen", aldus de actrice.

Goldberg is altijd open geweest over het feit dat ze marihuana gebruikt. Ook andere Hollywoodsterren zijn in de wereld van de marihuana gedoken. Zo heeft de familie van Bob Marley de samenwerking gezocht met een cannabisfabrikant. Ook Snoop Dogg zit in de cannabisbusiness.

Whoopi Goldberg stapt in medicinale wiet
Whoopi Goldberg stapt in medicinale wiet (Foto: BuzzE)

Kim en Emily maken topless selfie

Kim Kardashian West en Emily Ratajkowski hebben de wereld weer eens laten zien dat ze weinig moeite hebben met toplessfoto's. Op het Twitteraccount van Kim en Emily plaatste het duo een foto, waarop de dames te zien zijn zonder bovenkleding. Zwarte balkjes verhullen een deel van hun voorgevel.

Het bijschrift bij de tweet van Kim: "Als we zoiets hebben van ... we hebben niets om aan te trekken. Lol." Emily geeft wat meer uitleg. Ze schrijft dat de foto een statement is. "We moeten als vrouwen de vrijheid hebben om te kiezen wanneer en hoe we onze seksualiteit tot uitdrukking brengen." En ze gaat verder. "We zijn meer dan slechts lichamen." Ze sluit de reeks tweets af met de vraag: "Waarom wordt onze vrouwelijke seksualiteit gedemoniseerd?"

Kim en Emily maken topless selfie
Kim en Emily maken topless selfie (Foto: BuzzE)

Nieuw bewijs voor bestaan van planeet X.

Wetenschappers zeggen nieuw bewijs gevonden te hebben voor het bestaan van planeet X, een negende, nog niet ontdekte planeet in ons zonnestelsel. Een object met een onregelmatige baan in de Kuipergordel, zou het nieuwe bewijs zijn. De enige mogelijke verklaring voor deze vreemde baan is de aanwezigheid van een planeet, volgens de onderzoekers.

Planeet X zou zich aan de rand van ons zonnestelsel bevinden en 10.000 tot 20.000 jaar doen over 1 elliptisch rondje rond  de zon. De nieuwe planeet zou, net zoals de planeten Neptunus en Uranus, een ijsklomp zijn. De onderzoekers schatten dat hij een massa heeft van 10x de massa van de aarde.

De planeet werd nog niet echt gezien. Ontdekkers Mike Brown en Konstantin Batygin leidden het bestaan ervan af van de banen van recent ontdekte dwergplaneten in de Kuipergordel. De onregelmatigheden in die banen zijn alleen te verklaren door de zwaartekrachteffecten van een groter object dat nog verder weg ligt.

De NASA benadrukt dat er geen rechtstreekse observaties zijn en dat het bestaan van deze planeet puur theoretisch en hypothetisch is. De planeet bevindt zich zo ver van de zon dat de kans bestaat dat het gereflecteerde licht niet met bestaande technieken geobserveerd kan worden. Vandaar dat astronomen op zoek zijn naar meer theoretische bewijzen voor het bestaan van de planeet.

Trump: zet na verbod ook straf op abortus

Donald Trump, de koploper in de voorverkiezingen van de Amerikaanse Republikeinse Partij, wil vrouwen die een abortus ondergaan straffen zodra de Verenigde Staten de ingreep hebben verboden. De omstreden vastgoedmiljardair liet in het midden welke straf hij zou willen opleggen.

In een vraaggesprek met nieuwszender MSNBC stelde Trump zich voor dat abortus in de VS verboden zou zijn. Dan zouden er ongetwijfeld nog vrouwen clandestien hun zwangerschap afbreken, vermoedde de flamboyante Republikein. "Er moet enige vorm van straf volgen", zei hij.

De uitlatingen van Trump ontketenden onmiddellijk een storm van verontwaardiging. Hij krabbelde daarop enigszins terug, noemde de kwestie "onduidelijk" en bepleitte dat die "teruggestuurd moet worden naar de staten voor uitsluitsel".

Trump: zet na verbod ook straf op abortus
Trump: zet na verbod ook straf op abortus (Foto: ANP)

Pelé klaagt Samsung aan voor 30 miljoen

Voormalig voetballer Pelé klaagt Samsung voor 30 miljoen dollar aan, omdat het bedrijf zonder zijn toestemming een lookalike voor een advertentie in de New York Times zou hebben gebruikt. Dat meldt Reuters woensdag.

In 2013 waren Pelé en Samsung in gesprek over een eventuele samenwerking. De onderhandelingen liepen stuk, waarop Samsung een advertentie voor televisies plaatste met een man die sterk op de 75-jarige voetballegende lijkt. Pelé eist nu een schadevergoeding omdat hij afhankelijk is van reclame-inkomsten. Toekomstig werk zou volgens de oud voetballer door de campagne negatief kunnen worden beïnvloed.

Pelé klaagt Samsung aan voor 30 miljoen
Pelé klaagt Samsung aan voor 30 miljoen (Foto: BuzzT)

'Korting pensioenen dit jaar niet heel acuut'

Voor dit jaar zijn vrijwel geen kortingen op de pensioenen te verwachten. Dat stelde staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken woensdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de toekomst van het Nederlands pensioenstelsel.

De situatie is niet heel acuut, benadrukte Klijnsma. Ze verwacht geen grootschalige kortingen. "Behalve bij een paar heel kleine fondsen zijn kortingen niet aan de orde", zei ze.

Ze reageerde op de onrust bij verzekerden over de lage rentestanden. Daardoor moeten pensioenfondsen een hogere buffer handhaven en wellicht hun pensioenen verlagen.

Klijnsma wees erop dat De Nederlandsche Bank (DNB) in april de stand van zaken opmaakt over de situatie tot en met eind maart van dit jaar. In mei komt het kabinet met een standpunt. DNB houdt toezicht op pensioeninstellingen en levensverzekeraars waar mensen een aanvullend pensioen opbouwen.

'Korting pensioenen dit jaar niet heel acuut'
'Korting pensioenen dit jaar niet heel acuut' (Foto: ANP)

Stijging ziekteverzuim politie 'tegenvaller'

De stijging van het ziekteverzuim bij de politie is een tegenvaller. Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) woensdag gemeld aan de Tweede Kamer. Van der Steur zegt dat hem en de korpsleiding er alles aan zullen doen om het tij te keren.

In 2015 meldde 6,8 procent van de politiemedewerkers zich ziek. Een jaar eerder was dat nog 6,1 procent. De stijging komt vrijwel geheel voor rekening van politiemensen die zich voor langere tijd ziek meldden. Een deel van het verzuim heeft te maken met stress door de reorganisatie bij de Nationale Politie.

Volgens Van der Steur is er al een verbetertraject ingezet. Dat steunt vooral op leidinggevenden. Zij gaan meer doen om verzuim te voorkomen en om zieken terug naar het werk te begeleiden.

Stijging ziekteverzuim politie 'tegenvaller'
Stijging ziekteverzuim politie 'tegenvaller' (Foto: ANP)

Hugh Hefner getuige in zaak tegen Cosby

De beroemde Playboy-baas Hugh Hefner wordt mogelijk opgeroepen in de zaak tegen de Amerikaanse comedian Bill Cosby. De zaak draait om seksueel misbruik van Judy Huth in de Playboy Mansion in 1974. Huth was destijds vijftien jaar oud.

Huth heeft een rechtszaak tegen Cosby aangespannen. Ze wordt vertegenwoordigd door advocate Gloria Allred. Die wil Hefner zo snel mogelijk horen. "Meneer Hefner wordt volgende week negentig jaar en we moeten voortmaken met zijn getuigenverklaring", zei Allred aldus de New York Daily. De rechter moet nog beslissen over het toelaten van de getuigenverklaring, maar lijkt daar wel naar te neigen.

Hugh Hefner getuige in zaak tegen Cosby
Hugh Hefner getuige in zaak tegen Cosby (Foto: BuzzE)

Vos wint na anderhalf jaar weer op de weg

Marianne Vos heeft voor het eerst in anderhalf jaar weer een wedstrijd gewonnen. De voormalig wereldkampioene was de beste in de Pajot Hills Classic.

Vos  klopte onder meer haar ploeggenote Pauline Ferrand-Prévot, de wereldkampioene van 2014. Haar laatste zege dateerde van de Holland Ladies Tour in 2014. Daarna werden de prestaties minder en bleek ze overtraind te zijn. Een periode van totale rust was nodig, waardoor ze onder meer het gehele cross-seizoen van afgelopen winter moest missen.

Begin maart maakte Vos in Drenthe haar rentree op de weg. De Pajot Hills Classic van vandaag was pas haar tweede officiële koers sindsdien.

Schaatser Van Beek betrapt op epo

De marathonschaatser Thom van Beek is betrapt op het gebruik van epo, dat meldt de KNSB in een persbericht. De schaatser liep tegen de lamp bij een controle na een wedstrijd, ook de B-staal van de atleet verraadde de aanwezigheid van het verboden middel.

De bond neemt naar eigen zeggen de zaak 'zeer serieus'. De 24-jarige schaatser wordt voorlopig geschorst totdat de tuchtcomissie een uitspraak doet over de zaak. Het is nog niet bekend wanneer er een uitspraak wordt gedaan over de strafmaat van de schaatser.

Zelf ontkent Van Beek in alle toonaarden:  "Ik ben oprecht verbijsterd en heb geen epo gebruikt, nu niet en ook in het verleden niet. Ik ben mij er overigens van bewust dat ik met deze uitspraak de schijn tegen mij heb. In het verleden zijn er sporters geweest die eerst hebben ontkend en waarbij later toch dopinggebruik is vastgesteld. Ik zal er dan ook alles aan doen wat in mijn macht ligt om de oorzaak te achterhalen en te bewijzen dat ik onschuldig ben. Onderzoeken met gerenommeerde wetenschappers op dopinggebied zijn inmiddels gestart."

Van Beek begon zijn schaatsloopbaan als langebaanschaatser. Hij richtte zich de laatste jaren echter op het marathonschaatsen bij team Van Werven. Eerder dit jaar werd bekend dat Van Beek met ingang van volgend seizoen weer terug zou keren op de langebaan. De schaatser tekende een contract bij het team van Sven Kramer: Lotto-Jumbo.

Afgelopen weekend meldde Lotto-Jumbo echter dat de transfer niet door kon gaan. De schaatser had volgens de ploeg een 'medisch probleem' en daarom werd afgezien van een overstap.

Doodgeschoten 'terrorist': geen vervolging Britse agenten

Leden van een antiterreur-eenheid van de Britse politie hoeven niet te worden vervolgd voor het doodschieten van de Braziliaan Jean Charles de Menezes in 2005. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) woensdag bepaald.

De Menezes was op 22 juli onderweg naar een klus als elektriciën, drie weken na de bomaanslagen op het Londense openbaar vervoer waarbij 52 mensen omkwamen. Een dag eerder was er juist een aanslag verijdeld. Zijn huis werd geobserveerd omdat de politie dacht dat er een verdachte van de verijdelde aanslag woonde.

In het hoofd
Undercoveragenten volgden de Braziliaan toen die met de bus naar het Stockwell-metrostation ging. Hij zette het op een lopen om zijn trein te halen. In de metro werd De Menezes uiteindelijk overmeesterd en meteen achtmaal beschoten, waarvan zeven kogels van dichtbij in het hoofd werden afgevuurd.

De politie gaf aan ervan overtuigd te zijn geweest met een zelfmoordterrorist te maken te hebben gehad, onder meer omdat de man aan het rennen was. Ze kwamen er echter direct achter dat ze het mis hadden. Naar verluidt was de eenheid door het Israëlische leger getraind om via het onmiddellijk vernietigen van het centrale zenuwstelsel het risico de kop in te drukken.

Recht op leven
Eerder was binnen het Britse rechtssysteem al bepaald dat er geen leden van de eenheid zouden worden vervolgd. De familie van De Menezes stapte daarop naar het EHRM. Ze waren het niet eens met de zogeheten 51%-test op basis waarvan die beslissing was genomen: deze stelt dat het OM enkel moet vervolgen indien een veroordeling waarschijnlijker is dan vrijspraak. Daarmee zou ook de grens voor het toelaten van bewijslast te hoog zijn gesteld en dus zou de beslissing niet stroken met Artikel 2 van de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens: het recht op leven.

De rechters verwierpen de zaak echter met een meerderheid van 13 tegen 4 stemmen. Hiermee zijn de juridische mogelijkheden van de familie uitgeput.

Moskee krijgt 30.000 euro van koning Marokko

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft 30.000 euro gedoneerd voor de nieuwbouw van de Al-Ihsane moskee in Amsterdam Nieuw-West. De grote schenking kwam volkomen onverwacht, meldt de moskee op haar website.

"Een grote eer van een persoon met een groot hart", schrijft de moskee, die tot nu toe vooral geld ophaalt bij eigen leden, op straat, in winkels en voor de deur van moskeeën. De Marokkaanse koning is deze week in Amsterdam voor een privébezoek. Voor het hotel waar hij verblijft, staan elke dag honderden fans om een glimp op te vangen van de vorst.

De Amsterdamse moskee heeft nog 600.000 euro nodig voor het gebouw in de wijk Geuzenveld. Het gebedshuis is ontworpen door architect Gerard Rijnsdorp in de stijl van Dudok. De moskee heeft geen minaret en koepel en volgt daarmee de lijnen van de bestaande bebouwing in de buurt.

Moskee krijgt 30.000 euro van koning Marokko
Moskee krijgt 30.000 euro van koning Marokko (Foto: ANP)

Microsoft komt met grote Windows 10-update

Microsoft komt in de zomer met een grote update voor Windows 10. Het bedrijf heeft dat bekendgemaakt tijdens de ontwikkelaarsconferentie Build 2016. De zogeheten Anniversary Update, die eerder nog bekend stond als Redstone, wordt gratis beschikbaar gesteld aan alle Windows-gebruikers. Een exacte datum heeft Microsoft nog niet gegeven.

Met Anniversary Update wil Microsoft het afgelopen jaar gelanceerde Windows 10 vooral verfijnen. De verbeteringen vinden dan ook vooral onder de motorkap plaats, al heeft Microsoft ook een paar nieuwe functies voor zijn gebruikers in petto. Zo gaat de Windows-maker de biometrische beveiliging Windows Hello ondersteunen in de webbrowser Edge. Op sites die Hello ondersteunen kan voortaan worden ingelogd via Hello.

Windows Ink wordt ook aangepakt. Zo komt er in de Windows Store een aparte categorie voor apps die een stylus ondersteunen. Cortana, de spraakassistent van Microsoft, wordt met de komst van Anniversary Update weer een beetje slimmer. Vooral het begrijpen van natuurlijke spraakpatronen zou beter moeten gaan.

Microsoft komt met grote Windows 10-update
Microsoft komt met grote Windows 10-update (Foto: BuzzT)

Robben 'volgende week weer in training'

Arjen Robben zit langer aan de kant dan verwacht met zijn bovenbeenblessure. Het is niet bekend hoelang de geboren Bedummer uit de running is. De vader van de aanvaller van Bayern München, Hans Robben, is tevens zaakwaarnemer van de vleugelflitser. Robben senior reageerde tegenover de NOS op de (zoveelste) blessure van zijn zoon.

"Arjen begint volgende week weer met trainen", vertelde Hans Robben. Hij reageerde daarmee op berichtgeving van Bild, dat woensdag meldde dat Robben tot zeker medio april uit de roulatie zou zijn. Als dat het geval is, dan mist Robben de kwartfinales van Bayern tegen Benfica in de Champions League. Het tweeluik wordt gespeeld op 5 en 13 april.

Het zit Robben ook dit seizoen niet mee. Onlangs moest de aanvaller al de interlands van Oranje tegen Frankrijk en Engeland aan zich voorbij laten gaan. Ook was hij in de return tegen Juventus al niet van de partij voor de Rekordmeister.

Jupiter mogelijk getroffen door komeet

Twee amateursterrenkundigen hebben waarschijnlijk een inslag van een object op de planeet Jupiter gefilmd.

Gerrit Kernbauer uit Mödling in Oostenrijk filmde Jupiter met een spiegeltelescoop. Toen hij 10 dagen later de video bekeek, zag hij een lichtflits die gedurende een fractie van een seconde te zien was aan de rand van de planeetschijf.

De Ierse amateurastronoom John McKeon die in de buurt van Dublin woont heeft een 3,5 uur durende timelapse gemaakt van de planeet en hierop was deze flits ook te zien.

Marc Delcroix, een specialist op het gebied van afbeeldingen van planeten, heeft de ruwe opnamen zodanig bewerkt dat de flits beter zichtbaar is. Volgens hem heeft de flits iets meer dan een seconde geduurd. Het ziet ernaar uit dat het een kleine asteroïde of komeet was, aangezien er geen inslagresten op het oppervlak of in de atmosfeer van Jupiter te zien zijn.

Een inslag op Jupiter is niet uitzonderlijk. In de afgelopen 22 jaar vonden al zeker 6 inslagen van asteroïden en kometen plaats. De zwaarste inslag was in juli 1994 toen de komeet Shoemaker-Levy 9 op de planeet insloeg en hierbij enkele zwarte vlekken achterliet op het oppervlak.

Meer foto's in het bronartikel

Kabinet verwacht nek-aan-nekrace referendum

Het kabinet verwacht dat het Oekraïne-referendum een nek-aan-nekrace wordt. Dat zei een woordvoerder van het campagneteam van het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. "De focus ligt op deze laatste week."

Een week voor de volksraadpleging staat volgens de meeste peilingen het ja-kamp op verlies. De komende dagen moeten meer bewindslieden hun stem laten horen in kranten en op televisie. Ook via Twitter moeten zij tot de stemdag van 6 april vaker hun standpunt naar voor brengen.

"Er zijn nog een paar bewindslieden die weinig tot niets doen", meldt een uitgelekte e-mail van het campagneteam in handen van RTL Nieuws. Volgens de woordvoerder wordt de campagne echter niet opgeschaald met het oog op de peilingen. ,,We voeren uit wat we van plan waren."

Kabinet verwacht nek-aan-nekrace referendum
Kabinet verwacht nek-aan-nekrace referendum (Foto: ANP)

Grootste woningvastgoeddeal in anderhalf jaar

De Duitse vastgoedbelegger Patrizia Immobilien koopt in één keer bijna 1300 huurwoningen in Nederland. Patrizia betaalt 152,5 miljoen euro. Volgens vastgoedadviseur CBRE, die de deal begeleidde, gaat het om de grootste woningvastgoeddeal van de afgelopen anderhalf jaar.

De transactie betreft een portefeuille van 1275 woningen, voornamelijk appartementen, plus vier bedrijfspanden en 500 parkeerplaatsen. Het merendeel ligt in Amsterdam, Zwolle, Dordrecht en Den Bosch. De panden waren eigendom van zeven vastgoedfondsen die worden beheerd door fondsenaanbieder Holland Immo Group.

Patrizia is al langer actief in Nederland. De onderneming nam vorig jaar bijvoorbeeld nog voor meer dan 300 miljoen euro aan winkelvastgoed over. Patrizia heeft in ons land nu voor zo'n 1,1 miljard euro aan panden in beheer.

Grootste woningvastgoeddeal in anderhalf jaar
Grootste woningvastgoeddeal in anderhalf jaar (Foto: ANP)

Hollande laat omstreden wetswijziging vallen

De Franse president François Hollande ziet af van plannen om de grondwet te wijzigen. De wijziging was onder meer gericht op het afnemen van het staatsburgerschap van personen die veroordeeld zijn wegens terrorisme. Hollande zei woensdag dat hij het debat hierover nu stopzet. Hij geeft het op, nadat volgens hem was gebleken dat de Franse Tweede Kamer en de Senaat er toch niet uit zouden komen.

De maatregel werd in Versailles met veel ceremonieel vertoon aangekondigd, kort na de bloedige aanslagen op 13 november vorig jaar in Parijs. Maar hij leidde tot heftige debatten over het nut en de wettigheid ervan. Het laten vallen van dit plan, is volgens waarnemers een pijnlijke nederlaag voor de socialistische president Hollande.

Hollande laat omstreden wetswijziging vallen
Hollande laat omstreden wetswijziging vallen (Foto: ANP)

Mol weg als bestuurslid bij ruimtereisbedrijf

De Nederlander Michiel Mol stopt als bestuurslid bij ruimtereisbedrijf XCOR Aerospace. De ondernemer blijft als grootste aandeelhouder wel actief betrokken bij de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

XCOR wil binnenkort beginnen met het aanbieden van commerciële vluchten naar de ruimte. De onderneming is zich nu aan het omvormen van een 'bedrijf van uitvinders' naar een 'goed georganiseerde' ruimtevaartorganisatie. Naast Mol treden nog twee bestuurders terug. Zij maken plaats voor meer ervaren krachten in de ruimtevaartsector.

Zakenman Mol is vooral bekend van softwarebedrijf Lost Boys en het Nederlands Formule 1-team van Spyker. Hij had ook een eigen ruimtevaartbedrijf: SXC. Dat verkocht hij in 2014 aan de Amerikaanse raketbouwer XCOR. De ondernemingen werkten al langer met elkaar samen.

Mol weg als bestuurslid bij ruimtereisbedrijf
Mol weg als bestuurslid bij ruimtereisbedrijf (Foto: ANP)

'Nederland goedkoop bij vestigen bedrijf'

Nederland is van de ontwikkelde Europese landen het meest aantrekkelijk om er een onderneming te vestigen. Buitenlandse bedrijven zijn in Nederland aanzienlijk goedkoper uit dan in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië, meldt KPMG in een onderzoek.

KPMG keek onder meer naar de kosten voor huisvesting, arbeid, transport, energie en de fiscale kosten. Nederland is vooral relatief voordelig als het gaat om de belastingen op zakelijk onroerend goed, het tarief voor elektriciteit en de vennootschapsbelasting, aldus het advies- en accountantsbureau.

Vooral voor bedrijven die actief zijn in onderzoek en ontwikkeling is ons land aantrekkelijk vanwege fiscale stimuleringsmaatregelen. Dat Nederland goed scoort in het onderzoek is volgens KPMG een belangrijk signaal naar buitenlandse bedrijven die in deze tijd het accent leggen op kosten.

'Nederland goedkoop bij vestigen bedrijf'
'Nederland goedkoop bij vestigen bedrijf' (Foto: ANP)

'Samenwerking jeugdhulp moet beter'

De samenwerking tussen gemeenten, cliëntenorganisaties en aanbieders van jeugdhulp gaat beter, maar is nog altijd niet goed genoeg. Zo zouden gemeenten meer het initiatief moeten nemen om met die partijen regionale plannen te maken. De Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) pleit woensdag in de tweede jaarrapportage voor intensievere samenwerking.

Het sluiten van contracten tussen gemeenten en aanbieders van jeugdhulp verliep in 2015 beter dan in 2014. De TAJ moest minder bemiddelen, zo staat in de rapportage. In sommige regio's blijft de samenwerking achter, en daardoor komen vooral de complexe en regio-overstijgende vormen van jeugdhulp onder druk te staan.

De TAJ zegt zich zorgen te maken over de toenemende administratieve lasten in de jeugdhulp. Die kosten soms ook te veel geld.

Doelstellingen
De Transitie Autoriteit Jeugd werd in 2014 door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Veiligheid en Justitie (V en J) in het leven geroepen toen zorgtaken werden overgeheveld naar gemeenten. Een van de doelstellingen is om te voorkomen dat belangrijke functies in de jeugdhulp verdwijnen. De TAJ biedt ondersteuning aan alle partijen die bij jeugdhulp betrokken zijn.

'Samenwerking jeugdhulp moet beter'
'Samenwerking jeugdhulp moet beter' (Foto: ANP)

Eenmalig concert ter ere van Notorious BIG

Ter ere van de verjaardag van de overleden rapper Notorious B.I.G. wordt op 20 mei een uniek concert gegeven in het Barclays Center in Brooklyn, schrijft Billboard. Puff Daddy, Faith Evans, Lil' Kim, Jay Z, Mary J. Blige, 112, Total, Marion Winans en Mase staan die avond op de planken.

"Dit is niet zomaar een concert, dit is hiphop-geschiedenis", zegt Sean Combs, zoals Puff Daddy in het echt heet, in een aankondiging. "In de Bad Boy Family zitten een paar van de grootste namen in de muziek die muziek hebben gemaakt die een hele generatie heeft bepaald. Bovendien eren we een van de grootste namen allertijden: Notorious B.I.G. Dit wordt een avond om nooit te vergeten. Ik kan niet wachten om jullie daar te zien."

Eenmalig concert ter ere van Notorious BIG
Eenmalig concert ter ere van Notorious BIG (Foto: BuzzE)

Vluchtelingen demonstreren in Athene

Naar schatting 2000 vluchtelingen hebben woensdag in de Griekse hoofdstad Athene gedemonstreerd voor de heropening van de zogenoemde Balkanroute. Die route, van Griekenland naar Macedonië, is sinds drie weken afgesloten, waardoor tienduizenden vluchtelingen in Griekenland vastzitten.

De demonstranten keerden zich tevens tegen het verdrag van de Europese Unie met Turkije over het terugsturen van vluchtelingen. De betogers in Athene noemden dat pact racistisch. Vanaf maandag is het verdrag effectief. Het bepaalt dat migranten die na 20 maart illegaal vanuit Turkije via de Egeïsche Zee naar Griekenland zijn overgestoken, onder dwang kunnen worden teruggestuurd.

Vluchtelingen demonstreren in Athene
Vluchtelingen demonstreren in Athene (Foto: ANP)

Halle Berry maakt topless debuut op Twitter

Halle Berry heeft dinsdag haar debuut gemaakt op Instagram en Twitter. Om dit moment niet ongemerkt voorbij te laten gaan, begroette de actrice haar volgers met een topless foto.

Halle staat op het kiekje in een bos vol bamboe. Haar blote rug maakt duidelijk dat ze geen topje draagt. Op Twitter deelde ze de foto enkel met de tekst 'Hallo iedereen...'. Op Instagram schreef ze er een meer uitgebreide boodschap bij. "Ik kijk er naar uit mijn wereld te delen via beelden die mijn emoties en standpunten reflecteren. Ik bewonder fotografie en zijn mogelijkheid deze buitengewone wereld waarin wij leven vast te leggen en te weerspiegelen. Ik wil graag mijn liefde voor de natuur, kunst, mode en veel meer met jullie delen in de hoop dat de beelden inspireren, gesprekken uitlokken en jullie een plezier doen."

Zeven uur na het plaatsen van de foto had Halle al 107.000 volgers op Instagram en 16.400 volgers op Twitter.

Halle Berry maakt topless debuut op Twitter
Halle Berry maakt topless debuut op Twitter (Foto: BuzzE)

Eerste namen Mysteryland bekend

De eerste artiesten die optreden op het festival Mysteryland zijn bekend. Onder anderen Martin Garrix, Afrojack en Robin Schulz vullen de podia op 27 en 28 augustus in Haarlemmermeer.

Grote afsluiter is dit jaar Grammy-winnaar Diplo. De dj heeft de hit 'Lean On' samen met Major Lazor op zijn naam staan. Andere muzikanten zijn Galantis, Gorgon City, Tchami, Lost Frequencies en Sam Feldt. De Nederlandse popmuziek wordt vertegenwoordigd door onder anderen Ronnie Flex & Lil' Kleine, The Partysquad en De Jeugd Van Tegenwoordig.

Het 23 jaar lopende festival trekt ook techno-acts zoals Seth Trocler, Dave Clarke, Green Velvet en Skream aan. Daarnaast is er ruimte voor internationale kunstenaars. Het Mainstage is komende zomer ontworpen door Kate Raudenbush, een Amerikaanse kunstenares die onder andere bekend is van haar werk op het Burning Man Festival.

Tijdens het weekend treden zo'n 350 artiesten op. De volledige line-up van Mysteryland wordt in april bekendgemaakt.

Eerste namen Mysteryland bekend
Eerste namen Mysteryland bekend (Foto: BuzzE)

Juncker laakt Turkse reactie op Duitse satire

Turkije verwijdert zichzelf van Europa door de Duitse ambassadeur te ontbieden vanwege een satirische tv-uitzending over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat vindt voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

In het twee minuten durende liedje 'Erdowie, Erdowo, Erdogan', dat twee weken geleden op de Duitse publieke omroep is uitgezonden, werden onder meer Erdogans paleis en het muilkorven van de Turkse pers aan de kaak gesteld.


Erdowie, Erdowo, Erdogan (Video: YouTube)

De Duitse ambassadeur in Ankara moest deze week tekst en uitleg komen geven. "Deze stap lijkt niet in overeenstemming te zijn met de vrijheid van de pers en van meningsuiting", zei Junckers woordvoerder woensdag.

Juncker laakt Turkse reactie op Duitse satire
Juncker laakt Turkse reactie op Duitse satire (Foto: ANP)

OM eist taakstraf asielzoekers om aanranding

De officier van justitie heeft woensdag voor de rechtbank in Lelystad werkstraffen geëist tegen twee jonge Eritrese mannen uit het asielzoekerscentrum in Almere. Ze worden ervan verdacht dat ze op 27 september 2015 drie vrouwen onzedelijk hebben betast in een donkere steeg.

De jonge mannen vroegen de vrouwen in de steeg eerst om een sigaret. Vervolgens werden de slachtoffers bij hun borsten en billen gegrepen. De twee werden dezelfde avond nog opgepakt.

De oudste van het duo, een man van 21, hoorde een werkstraf van 120 uur tegen zich eisen. De ander, een jongen van 18, moet als het aan het OM ligt 140 uur werkstraf uitvoeren en hij moet een Respect Limits-cursus volgen, waarin hij leert seksuele grenzen te herkennen en te respecteren.

OM eist taakstraf asielzoekers om aanranding
OM eist taakstraf asielzoekers om aanranding (Foto: ANP)

Billen van Jennifer Lopez niet verzekerd

In tegenstelling tot wat veel mensen dachten is het beroemde achterwerk van Jennifer Lopez niet verzekerd. Dinsdagavond ontkrachtte JLo voor eens en voor altijd de geruchten dat haar billen voor een miljoen euro verzekerd zijn. In een aflevering van Carpool Karaoke in The Late Late Show with James Corden zegt de zangeres dat dat echt niet het geval is.

Het antwoord op de vraag of haar derrière is verzekerd was een duidelijk 'nee'. "Hoe kan je nou je billen verzekeren?", vraagt Corden door. "Ik denk dat er vast wel een plek is, in jouw vaderland, waar je bepaalde dingen kunt verzekeren, bepaalde lichaamsdelen", zegt ze, waarna ze aangeeft het over iets anders te willen hebben. Corden neemt echter geen genoegen met het antwoord en gaat erop door. Uiteindelijk zingen de twee het nummer 'Booty'.

Billen van Jennifer Lopez niet verzekerd
Billen van Jennifer Lopez niet verzekerd (Foto: BuzzE)

'Rusland bedreiging voor iedereen'

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond vindt dat Rusland een bedreiging vertegenwoordigt voor iedereen, door de minachting voor internationaal gedrag en normen. Hij zei dit woensdag op een persconferentie in de voormalige Sovjet-staat Georgië toen hem werd gevraagd of Rusland nog steeds een bedreiging is voor de landen in de regio, zoals Georgië en de Baltische staten.

Hammond: "Rusland negeert de normen van internationaal gedrag en breekt de regels van het internationale systeem. Dat is een uitdaging en een bedreiging voor ons allemaal."

Hammond: Rusland bedreiging voor iedereen
'Rusland bedreiging voor iedereen' (Foto: ANP)

Communicatie pensioenfondsen onder de loep

Toezichthouders AFM en DNB gaan samen onderzoek doen naar de manier waarop pensioenfondsen hun deelnemers informeren over de te verwachten pensioenontwikkelingen. De waakhonden vinden het belangrijk dat de fondsen hier heel helder over zijn.

Veel fondsen hebben momenteel te weinig geld in kas om aan hun toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. In een aantal gevallen moet er komende jaren mogelijk gekort gaan worden op de pensioenen, vrezen DNB en AFM. De grootste fondsen ABP en PFZW waarschuwden in januari al dat ze in 2017 mogelijk de pensioenen moeten verlagen.

Bij het onderzoek worden ongeveer 140 fondsen betrokken. Dit zijn partijen die er eind vorig jaar zo slecht voor stonden dat ze hun pensioenen niet meer mochten indexeren. DNB en AFM gaan onder meer kijken of hun informatie over toeslagen en verlagingen correct, evenwichtig en duidelijk is.

Communicatie pensioenfondsen onder de loep
Communicatie pensioenfondsen onder de loep (Foto: ANP)

'Integriteitsregels politie moeten helderder'

De regels die bij de politie gelden voor het aannemen van geschenken en het ingaan op uitnodigingen, zijn niet bij alle agenten bekend en niet voor alle medewerkers helder. Dit concludeert de Auditdienst Rijk in een rapport dat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Aanleiding voor het onderzoek waren Zembla-uitzendingen in 2014 en 2015 waaruit bleek dat er 'ongewenste contacten' hadden plaatsgevonden tussen ICT-leverancier Ordina en ambtenaren van onder meer de Nationale Politie. Zembla repte over een sfeer van 'smeren en fêteren' om het gunnen van aanbestedingen te beïnvloeden.

Het rapport beveelt onder meer aan dat binnen het politieapparaat meer over dilemma's inzake integriteit wordt gesproken. Ook moet integriteit op een betere manier aan de orde komen in functionerings- en beoordelingsgesprekken.

'Integriteitsregels politie moeten helderder'
'Integriteitsregels politie moeten helderder' (Foto: ANP)

Grootste inbeslagname voedsel en drank ooit

Bij een politieoperatie in 57 landen zijn meer dan 10.000 ton voedsel en een miljoen liter drank in beslag genomen die gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Dat maakten Europol en Interpol, de Europese en internationale samenwerkingsorganen van nationale politiediensten, woensdag bekend.

"Door de stijgende voedselprijzen en het mondiale karakter van de voedselketen is de verkoop van nagemaakt voedsel en producten van slechte kwaliteit uitgegroeid tot een industrie waar vele miljarden mee gemoeid zijn", zegt Chris Van Steenkiste van Europol.

Onder de in beslag genomen goederen is 9 ton nagemaakte suikers waar meststoffen aan toegevoegd waren in Soedan, tot 85 ton olijven die met kopersulfaat waren overschilderd om hun kleur te verbeteren in Italië.

Grootste inbeslagname voedsel en drank ooit
Grootste inbeslagname voedsel en drank ooit (Foto: ANP)

WoensdagCulinair #36 Je kan van alles met tomaat

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

   

Shakshuka, Eieren in lekkere pittige tomatensaus

   

Tomaat bacilicum taartje, Eigenlijk gewoon een pizza

   

Tomatensoep

   

Tomaatjes drogen, lekker voor in de salade of pasta

   

Gevulde tomaatjes


  


   Van Bommel (SP) doet aangifte wegens laster

Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de SP heeft een aanklacht wegens laster en smaad ingediend tegen een Nederlandse oud-militair. Die beschuldigt Van Bommel ervan eind februari zijn vrouw te hebben aangerand in Suriname, waar het Kamerlid op vakantie was.

Volgens Van Bommel is op de bewuste avond in Paramaribo "niets onbetamelijks" gebeurd. "Een getuige die er de hele avond bij zat heeft ook een verklaring afgegeven die dat bevestigt", aldus het Kamerlid, dat woensdag reageerde op een publicatie in Privé.

De man heeft alles en iedereen laten weten mij te gronde te willen richten, stelt Van Bommel. Op de bewuste avond heeft de man volgens Van Bommel nog gemaild dat het gezellig was. "Pas twee dagen later kreeg ik een scheldmail." Hij heeft gehoord dat er een aangifte wegens aanranding is gedaan, "maar ik heb het formeel nog niet vernomen".

Van Bommel (SP) doet aangifte wegens laster
Van Bommel (SP) doet aangifte wegens laster (Foto: ANP)

Mohamed A. vrijgesproken van terrorisme

De 23-jarige Mohamed A. uit Delft is woensdag in hoger beroep vrijgesproken van voorbereidingshandelingen voor terroristische misdrijven en het financieren van terrorisme. Volgens het gerechtshof uit Den Haag dat deze zaak behandelde in de extra beveiligde rechtbank van Schiphol, is daar onvoldoende bewijs voor.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde A. juni vorig jaar nog wel voor terrorisme en legde hem vier jaar celstraf op. A. kreeg die straf omdat hij met de buit van een geplande overval de jihadistische strijd in Syrië zou hebben willen steunen. Volgens het Openbaar Ministerie is de man uit Delft in 2013 zelf in Syrië geweest.

Het hof heeft A. voor de voorbereiding van de geplande overval en het verboden wapenbezit wel veroordeeld tot 2,5 jaar cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Mohamed A. vrijgesproken van terrorisme
Mohamed A. vrijgesproken van terrorisme (Foto: ANP)

Zelf rondkijken in de nieuwe Batcave met Street View

Nu er een nieuwe Batman-film is, met een nieuwe Batman, Batmobile, Batplane en andere vleermuis-themed gadgets, is er natuurlijk ook een nieuwe Batcave. De ruimte onder het landgoed van Bruce Wayne (Ben Affleck) is ruim voorzien van technologie, wapens en dient natuurlijk als parkeerplek voor de Batmobile. Wie daar altijd al eens in rond had willen lopen, krijg nu zijn kans. Nou ja, min of meer.

De makers van Batman v Superman: Dawn of Justice hebben namelijk de camera's van Google Street View toegang gegeven tot de set, gelegen in Michigan, vlakbij Detroit. Wie zoekt op Bruce Wayne's Residence belandt op de plek van de set en krijgt de optie om binnen te kijken.

Opnames Top Gear in de problemen

Grote problemen voor de crew van Top Gear. De bedoeling was dat er opnames zouden worden gemaakt in Kazachstan, maar dat liep anders dan gepland. De crew en de presentatoren konden op de luchthaven van Moskou niet aan boord van het vliegtuig dat ze naar Kazachstan zou brengen, meldt The Sun.

De BBC houdt vol dat de omroep geen blaam treft en dat de problemen het gevolg zijn van een ruzie tussen Kazachstan en de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot. Het hele Top Gear-team moest onverrichter zake terug naar Londen. Het foutje kostte wel ruim een half miljoen pond. De BBC gaat proberen de kosten te verhalen.

Het kostbare foutje kan de toch al krappe opnameschema's danig in de war gooien. Bovendien moet de eerste uitzending al in mei op televisie moet verschijnen. De BBC is wel van plan om later nog een keer een poging te wagen naar Kazachstan te vliegen.

Kortgeleden kwam Top Gear ook al in de problemen toen er voor een scène 'donuts' werden gedraaid met een auto rond de Cenotaph in Londen. De autoriteiten waren niet blij met de capriolen rond het oorlogsmonument en de beelden worden dan ook niet gebruikt.

Opnames Top Gear in de problemen
Opnames Top Gear in de problemen (Foto: BuzzE)

Meer zout in sauzen en kippenragout

Het zoutgehalte in sauzen is met gemiddeld ruim 15 procent gestegen ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Ook in conserven als kippenragout, tomatenpuree, tonijn in water en rode kool met appeltjes is flink meer zout komen te zitten. In levensmiddelen als groente en peulvruchten uit blik en pot, maar ook chips, kant-en-klaarmaaltijden, vleeswaren, kaas en brood is de hoeveelheid zout juist aanzienlijk gedaald in de periode 2011-2015. Gemiddeld daalde het zoutgehalte in levensmiddelen met 6,8 procent in deze periode.

Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid zout in dezelfde productgroepen sterk uiteenlopen. Zo bevat de ene fles ketchup 1,1 gram zout per 100 gram en de ander meer dan het dubbele. Zulke verschillen komen ook voor bij bijvoorbeeld ketjap, curry, satésaus en mosterd. Het Voedingscentrum adviseert om die reden om producten in de schappen goed met elkaar te vergelijken.

Ziekten
De levensmiddelenindustrie is al jaren bezig het zoutgehalte in voedingsmiddelen geleidelijk omlaag te brengen. Te veel zout vergroot het risico van een verhoogde bloeddruk en daarmee van hart- en vaatziekten. De NVWA bekijkt elk jaar het zoutgehalte in producten.

Volgens de Nierstichting eten Nederlanders gemiddeld 1 kilogram zout per jaar te veel. De maximaal aanbevolen hoeveelheid bedraagt 6 gram per dag.

Meer zout in sauzen en kippenragout
Meer zout in sauzen en kippenragout (Foto: ANP)

'Apple laat oude naam Mac OS terugkeren'

Onlangs dook het gerucht op dat Apple overweegt de oude naam voor zijn Mac-besturingssysteem OS X van stal te halen en het Braziliaanse MacBrazil lijkt het bewijs daarvoor gevonden te hebben in een in OS X 10.11.4 verstopt bestand.

Het bestand maakt onderdeel uit van een softwareframework waaraan kennelijk al werk is verricht voor de volgende release van Apples desktopbesturingssysteem. Als Apple OS X hernoemt naar Mac OS doet dat oude tijden herleven. Tot de lancering van Mac OS X, heette het systeem namelijk al Mac OS. Volgens MacBrazil krijgt de opvolger van OS X 10.11.4 El Capitan wel een andere schrijfwijze: macOS. Die stijl komt overeen met Apples andere besturingssystemen: iOS, tvOS en watchOS.

Dat Apple afstand doet van de letter X in de naam van zijn besturingssysteem, is niet heel verwonderlijk. De X staat voor de Romeinse tien en inmiddels is Apple al behoorlijk lang met versie tien van het systeem bezig. De eerste release was Mac OS X 10.0 Cheetah in 2001, inmiddels zitten we op 10.11. Overigens stond de X in 2001 ook voor Unix. Met de komst van OS X deed Apple afstand van de basis van zijn oude besturingssysteem en maakte het de overstap op een nieuw systeem, gebaseerd op Unix. De move was te danken aan de terugkeer van Steve Jobs bij Apple. Zijn eerdere bedrijf NeXT maakte het op Unix gebaseerde NeXTSTEP. Dat, destijds veelgeprezen besturingssysteem, werd uiteindelijk Mac OS X.

'Apple laat oude naam Mac OS terugkeren'
'Apple laat oude naam Mac OS terugkeren' (Foto: BuzzT)

Holleeder moet oude straf volledig uitzitten

Willem Holleeder moet vanwege de bedreiging van misdaadverslaggever Peter R. de Vries in april 2013 vier maanden de cel in. Daarnaast moet hij ook de volledige drie jaar van een oude straf uitzitten, waarvoor hij begin 2012 onder voorwaarden eerder vrij werd gelaten. Dit heeft het gerechtshof in Amsterdam woensdag bepaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden vier maanden celstraf tegen Holleeder geëist. Omdat hij ten tijde van de bedreiging in zijn proeftijd van zijn vervroegde vrijlating zat, wilde het OM dat hij daar nog een jaar voor zou worden vastgezet. Het hof legde uiteindelijk twee jaar meer op.

Holleeder moet oude straf volledig uitzitten
Holleeder moet oude straf volledig uitzitten (Foto: ANP)

Een eerste blik op Wayward Pines 2

De serie Wayward Pines, die vorig jaar werd uitgezonden op Fox en geheel overwacht een tweede seizoen kreeg, heeft de eerste hints van de verhaallijn van het nieuwe seizoen vrijgegeven.

De serie is een verfilming van de Wayward Pines-boekentrilogie van Blake Crouch. Het eerste seizoen vertelde het verhaal van alledrie de boeken, en er was eigenlijk geen plan voor een vervolgseizoen.

"Dit was altijd bedoeld als een miniserie, een verhaallijn van 10 afleveringen," aldus Crouch, die aan de serie verbonden is als executive producer. "We vonden het idee van een miniserie wel mooi, want het heeft een sterk begin, midden en einde. We waren overweldigd door de ontvangst die we van publiek en critici kregen, maar dat was niet genoeg voor een tweede seizoen. M. Night Shyamalan en ik maakten een pact dat we het alleen zouden doen als we een geweldig idee konden krijgen."

En blijkbaar was er dus een goed idee voor het tweede seizoen, waarin de First Generation inmiddels de leiding over het afgesloten stadje Wayward Pines heeft overgenomen. Voor wie het eerste seizoen niet heeft gezien bevat deze video enkele spoilers.

Wayward Pines 2 gaat eind mei in de VS van start op Fox. Ook in Nederland zal de serie bij Fox te zien zijn, maar een startdatum is nog onbekend.

'Manager Corona had invloed op transferbeleid Twente'

Manager Matias Bunge heeft bij FC Twente tot op zekere hoogte het transferbeleid rond zijn speler Jesus Corona kunnen bepalen. De Mexicaanse aanvaller werd afgelopen zomer volgens Football Leaks voor 10,5 miljoen euro aan FC Porto verkocht. FC Twente heeft inmiddels een onderzoek laten instellen naar de contracten rondom Corona.

Twente nam in augustus 2013 Corona voor 3,5 miljoen euro over van het Mexicaanse Monterrey. Een maand later ontvingen de Tukkers drie miljoen dollar van investeerders rond Bunge in ruil voor 60 procent van de transferrechten van de aanvaller. Bij de verkoop aan FC Porto haalden zij hun investering er ruimschoots uit. Grupo Comercializador Conclave kreeg als aandrager van de investeerders 10 procent, terwijl de resterende 30 procent voor FC Twente was.

Bij de vandaag opgedoken documenten rond het eigendom van Corona is niet duidelijk in hoeverre deze bekend waren in Transfer Management Systeem (TSM) bij de FIFA en KNVB. Als de destijds door Joop Munsterman en Aldo van der Laan ondertekende contructie genoemd wordt is er niets aan de hand voor Twente. Inmiddels zijn de regels zodanig dat investeerders en makelaars geen invloed meer mogen hebben op het beleid bij een club. Voor een soortgelijke zaak kregen de Tukkers dinsdag nog een boete van 170.000 euro opgelegd bij de FIFA.

Uit de documenten van Football Leaks blijkt dat op Corona bij Twente een transferwaarde had van 30 miljoen euro. Bij een bedrag lager dan twintig miljoen euro moest Bunge toestemming geven voor de transfer, anders zou er een boeteclausule in werking treden. Bij een bedrag van boven de twintig miljoen waarbij Twente niet mee zou werken zou deze clausule eveneens gelden.

Eerder deze maand werd bekend dat bij de verkoop van Corona aan Porto 1,25 miljoen euro aan twee spelersmakelaars overgemaakt was. Het Mexicaanse Cantera Latina kreeg 750.000 euro voor hun diensten om Corona te overtuigen naar Portugal te verhuizen, terwijl voor 500.000 euro het Volendamse Northfield Sports FC Twente overtuigde dat de deal voor het juiste bedrag gesloten werd. Uit dat uitgelekte contract bleek dat Porto tot 31 juli heeft om het gehele transferbedrag te voldoen.

Republikeinse kandidaten vallen elkaar af

De man die uiteindelijk de Republikeinse kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap binnensleept, kan niet zomaar rekenen op steun van zijn verslagen partijgenoten. Dat werd dinsdag duidelijk tijdens een debat dat CNN had georganiseerd. Favoriet Donald Trump zei desgevraagd dat hij niet meer achter zijn eerdere belofte staat om de Republikeinse kandidaat sowieso te steunen, ongeacht wie dat is.

Alle kandidaten hebben vorig najaar nog toegezegd dat ze de uiteindelijke winnaar van de voorverkiezingen zullen steunen. Nu de strijd om de kandidatuur verhardt, blijkt die belofte weinig meer waard. Trumps belangrijkste rivaal Ted Cruz kreeg dezelfde vraag voorgelegd, maar gaf een ontwijkend antwoord. "Laat mij u zeggen hoe ik dit oplos", zei Cruz. "Donald wordt niet de Republikeinse kandidaat. We gaan hem verslaan."

John Kasich, die nog in de race is en zich probeert te manifesteren als gematigde stem, wilde zijn eerdere toezegging niet herhalen. Hij zei dat hij verontrust is door dingen die hij heeft gezien tijdens de campagne.

Republikeinse kandidaten vallen elkaar af
Republikeinse kandidaten vallen elkaar af (Foto: ANP)

'Kindvriendelijke advocaten bij scheiding'

Advocaten die te maken hebben met familiezaken zoals (v)echtscheidingen moeten veel kindvriendelijker te werk gaan. Daarvoor pleit Kinderombudsman Marc Dullaert woensdag.

"Een kindvriendelijke werkwijze moet de norm zijn voor alle advocaten. Mijn overtuiging is dat kinderen die met een echtscheiding te maken krijgen hierdoor beter worden beschermd", aldus Dullaert. Zo pleit hij voor gespecialiseerde gezinsadvocaten die extra oog hebben voor de belangen van de kinderen.

Steeds meer kinderen krijgen te maken met de scheiding van hun ouders. Jaarlijks gaat het om circa 70.000 kinderen. 20 procent van de scheidingen kunnen gekarakteriseerd worden als een vechtscheiding, zo blijkt uit onderzoek.

Dullaert deed onderzoek naar de rol van de advocaten als preventieve schakel bij vechtscheidingen. Veel experts, onder wie advocaten, rechters, gedragsdeskundigen en wetenschappers, maar ook driehonderd kinderen werkten mee aan dit grote onderzoek.

'Kindvriendelijke advocaten bij scheiding'
'Kindvriendelijke advocaten bij scheiding' (Foto: ANP)

Shell verdacht van omkoping in Nigeria

Shell wordt verdacht van omkoping rond de toekenning van een oliecontract in Nigeria. Onderzoekers van de fiscale opsporingsdienst FIOD en het Openbaar Ministerie hebben in verband met die zaak onlangs het hoofdkantoor in Den Haag bezocht, bevestigde een woordvoerder van het Nederlands-Britse olieconcern woensdag.

De krant Corriere della Sera meldde eerder dat Shell ook in Italië onderwerp van een onderzoek is, samen met oliemaatschappij Eni, die bij dezelfde deal betrokken is. Shell laat weten de beschuldigingen serieus te nemen en volledig mee te werken aan het onderzoek.

Shell verdacht van omkoping in Nigeria
Shell verdacht van omkoping in Nigeria (Foto: ANP)

Met deze tip kom je gratis de Efteling binnen

Gratis de Efteling binnenkomen? Ja, het kan! Zoek op Marktplaats of een ander verkoopsite (lees Facebookgroepen waar mensen met een kort pittig kapsel al hun zooi verkopen) naar tickets van de Efteling waarop de barcode zichtbaar is. Met wat handig knip- en plakwerk zet je die zo op je eigen gefabriceerde ticket. Vervolgens laat je die bij de ingang scannen en ben je gratis binnen. Appeltje-eitje, doe je er je voordeel mee.

De vloggers van DoeNormaal laten het allemaal nog eens zien. De video is al een weekje oud, maar wat maakt het uit. Je kunt vanaf nu gratis de Efteling binnen, veel plezier!

Scroll wel even naar 01:56 voor de uitleg, tenzij je blije tieners wilt zien die net de Efteling binnen zijn gekomen.

Apple zit nu achter FBI aan

Wekenlang achtervolgde de FBI de computerfirma Apple om gedaan te krijgen dat de iPhone van een terrorist zou worden gekraakt. Nu de federale politie de telefoon zelf wist te kraken, zijn de rollen plots omgedraaid. Apple wil nu weten hoe de FBI dat voor elkaar heeft gekregen.

De speurders van de FBI maakten maandag bekend dat het de iPhone 5c van een van de terroristen die in december vorig jaar in San Bernardino veertien mensen doodschoten en 22 anderen verwondden, zonder de software van Apple had weten te ontgrendelen. Apple vindt dat de overheid nu verplicht is het bedrijf in te lichten. Als Apple namelijk met een veiligheidslek in zijn producten zit, kan dat de consument afschrikken.

De FBI, dat een rechtszaak tegen Apple inmiddels niet meer nodig acht, heeft nog niets laten weten over de techniek waarmee de iPhone is gekraakt. Bij Apple zijn de advocaten hard aan het werk om te kijken hoe men de overheid kan dwingen te onthullen hoe het is gelukt, zo schrijft de Los Angeles Times.

Apple zit nu achter FBI aan
Apple zit nu achter FBI aan (Foto: BuzzT)

Raad Amsterdam wil Van der Laan houden

Eberhard van der Laan blijft nog zes jaar burgemeester van Amsterdam. De gemeenteraad besloot woensdag de burgemeester voor herbenoeming aan te bevelen.

Van der Laan had in oktober al laten weten dat hij graag nog een tweede termijn als burgemeester van de hoofdstad wil aanblijven. In een brief benadrukte hij dat hij 'naast meer balans in de stad' ook meer balans wil in zijn leven. "Dat betekent niet dat ik mij voor minder dan 100 procent zal inzetten, maar wel dat ik mijn tijd anders zal proberen in te delen zodat deze functie een voorrecht blijft, maar een minder zware wissel trekt op mijn privéleven en dat van mijn gezin."

De gemeenteraad doet de aanbeveling tot herbenoeming formeel bij de commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes. Uiteindelijk beslist de minister van Binnenlandse Zaken hierover.

Raad Amsterdam wil Van der Laan houden
Raad Amsterdam wil Van der Laan houden (Foto: ANP)

Man vast in eigen brievenbus

De Duitse brandweer heeft een 19-jarige man bevrijd die vast was komen te zitten in zijn eigen brievenbus. Dat meldden Duitse media woensdag. De man had zichzelf buitengesloten door de sleutel te vergeten van zijn woning in Parchim, in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Hij probeerde via de brievenbus de sleutel aan de binnenkant van de voordeur te pakken maar dat lukte niet.

Wel bleef hij met zijn arm steken in de postgleuf en wist zich niet meer los te wurmen. Het duurde uiteindelijk vier uur voordat de onfortuinlijke man door de brandweer kon worden bevrijd.

Man vast in eigen brievenbus
Man vast in eigen brievenbus (Foto: BuzzO)

OM eist 8 jaar cel en tbs tegen Bart van U.

De aanklager heeft woensdag in Rotterdam acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Bart van U. (40). Hij wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst in februari 2014 en zijn eigen zus Loïs in januari 2015.

In beide zaken vindt het Openbaar Ministerie doodslag bewezen. Het OM gaat dus niet uit van voorbedachte rade.

Beide vrouwen werden met tientallen messteken gedood. Van U. heeft beide misdrijven bekend. Volgens deskundigen is hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Opdracht
Van U. doodde Borst (81), oud-minister van Volksgezondheid, naar eigen zeggen vanwege een goddelijke opdracht om degene die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid te doden. Toen hij bij haar in de garage stond, besefte hij in een flits dat zij dat was. "Dat juist zij die streed voor zelfbeschikking en een waardig levenseinde zelf door geweld om het leven is gekomen, is ontzettend wrang en voor velen onverdraaglijk", aldus de officier van justitie.

Directe aanleiding voor het doden van Loïs (43) was boosheid omdat ze eierkoeken had gekocht voor hem, terwijl hij die niet lust. Bovendien speelde ook een aankomende verbouwing, denkt het OM. Van U.'s zus Loïs, in wier huis hij woonde, had daar concrete plannen voor, die als gevolg hadden dat hij tijdelijk het huis uit zou moeten.

Psychiatrie
Van U. heeft zelf verklaard dat het voor zijn gevoel zijn leven was of het hare: zij zou hem willen laten opnemen in de psychiatrie, waar hij zou worden gedwongen tot zelfmoord of heel makkelijk geëuthanaseerd zou worden.

Het OM typeerde Loïs als een gastvrije vrouw die altijd klaar stond voor de ander en erg was begaan met haar jongere broer. "Ze bood hem woonruimte aan in huis, ondanks zijn psychische problemen."

Tbs
Van U.'s advocate Noëlle Pieterse hoopt dat haar cliënt toch volledig ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard door de rechtbank en alleen tbs krijgt opgelegd.

Het OM herhaalde woensdag dat er fouten zijn gemaakt in het onderzoek, bijvoorbeeld door geen DNA af te nemen van Van U. en hem niet gevangen te zetten terwijl dat wel had gemoeten. Het OM vindt dat echter geen reden tot

OM eist 8 jaar cel en tbs tegen Bart van U.
OM eist 8 jaar cel en tbs tegen Bart van U. (Foto: ANP)

Ori and the Blind Forest: Definitive Edition

Bijna exact een jaar geleden verscheen Ori and the Blind Forest voor Xbox One en Windows. De game, afkomstig van indie-ontwikkelaar Moon Studios, kon een zeer warm onthaal verwachten vanwege de prachtige graphics, uitdagende gameplay, het bijzondere verhaal en de uitstekende muziek. De Definitive Edition bevat naast de originele game een aardige rits aan extra content in de vorm van vaardigheden, locaties en gameplaymechanieken.

Instagram laat filmpjes tot 60 seconden toe

Gebruikers van Instragram kunnen binnenkort allemaal langere filmpjes opnemen, dat meldt het sociale medium woensdag. De lengte van de filmpjes wordt opgerekt van 15 naar 60 seconden.

IOS-gebruikers kunnen met de nieuwe functie ook video's maken die uit verschillende beelden bestaan. Androidgebruikers moeten hier nog even op wachten.

Eerder kregen adverteerders al de mogelijkheid om langere filmpjes te plaatsen op Instagram.

Instagram laat filmpjes tot 60 seconden toe
Instagram laat filmpjes tot 60 seconden toe (Foto: BuzzT)

Mugabe wil best nog een termijn als president

Robert Mugabe wil in 2018 meedoen aan de presidentsverkiezingen in Zimbabwe. De inmiddels 92-jarige president zei dat woensdag in een interview met journalisten in de Japanse hoofdstad Tokio, waar hij op bezoek is. De internationaal sterk omstreden regeringsleider is al president sinds 1987.

Als zijn gezondheid het toelaat en zijn partij Zanu-PF stemt ermee in, dan doet hij over twee jaar gewoon mee aan de verkiezingen. ,,En iedereen die het niet eens is met mijn bewind, moet het volk van Zimbabwe veroordelen, dat heeft mij het regeermandaat gegeven." Mugabe waarschuwde alvast dat wie ook president wordt in 2018, rekening moet houden met het westerse neokolonialisme.

,,Een leider moet altijd eerst aan het volk denken, dan pas aan zichzelf. De wensen van het volk gaan voor alles." Zelf heeft hij, zo vertelde de president, zich ook altijd zo opgesteld.

Mugabe wil best nog een termijn als president
Mugabe wil best nog een termijn als president (Foto: ANP)

'Airbagmaker voorziet strop 21 miljard euro'

Problemen met ontploffende airbags gaan de Japanse fabrikant van auto-onderdelen Takata in het slechtste geval zo'n 2,7 biljoen yen (21 miljard euro) kosten. Dat is althans de huidige inschatting van het bedrijf zelf, meldde persbureau Bloomberg woensdag op gezag van ingewijden.

In dat zwartste scenario zouden wereldwijd 287,5 miljoen airbags moeten worden nagekeken en eventueel aangepast omdat het opblaasmechanisme niet deugt. Wereldwijd zijn al zeker tien mensen om het leven gekomen doordat hun airbag ontplofte en stukjes metaal en plastic met hoge snelheid door de auto vlogen.

De producten van Takata liggen onder de loep bij toezichthouders in verscheidene landen, waaronder Japan en de Verenigde Staten. Het bedrijf is nog in gesprek met autofabrikanten over hoe de kosten van de vele terugroepacties van de afgelopen paar jaar precies worden verdeeld.

'Economisch herstel houdt aan'

Het economisch herstel van de afgelopen jaren houdt aan, maar de koopkracht van huishoudens verbetert niet en die voor werkenden slechts licht. De koopkracht van gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden neemt iets af.

Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) woensdag. Het onderzoeksbureau verwacht een groei van gemiddeld 1,8 procent per jaar over de periode 2018-2021.

Het CPB benadrukt dat de groei kwetsbaar blijft "bij aanhoudende internationale onzekerheden", zoals terreurdreigingen. Ook een oplaaiende schuldencrisis of een mogelijk uittreden van Groot-Brittannië uit de Europese Unie kan nadelige gevolgen hebben.

Overschot
Het CPB verwacht verder dat de werkloosheid daalt naar 5,5 procent in 2021, tegen 6,5 procent nu. Het overheidssaldo verbetert tot een overschot van 0,6 procent in 2021, waar er nu nog een begrotingstekort is.

De berekeningen van het CPB staan in een verkenning waarmee het bureau traditioneel een jaar voor de verkiezingen komt. Het gaat om een schets van de economische ontwikkeling voor de volgende kabinetsperiode, bij ongewijzigd, reeds ingezet beleid.

Werkgelegenheid
De groei van de consumptie en van de investeringen is bescheiden in vergelijking met de periode 2014-2017. De bestedingen van huishoudens groeien met 1 procent per jaar. Het besteedbaar inkomen van alle huishoudens neemt voornamelijk toe doordat de werkgelegenheid stijgt. De investeringen groeien met 2,7 procent per jaar.

CPB: economisch herstel houdt aan
'Economisch herstel houdt aan' (Foto: ANP)

Oosting voor de zomer klaar met Teeven-deal

De commissie die voor de tweede keer de zogeheten Teeven-deal onderzoekt, is daarmee ruim voor de zomervakantie klaar. Dat schrijft justitieminister Ard van der Steur woensdag aan de Tweede Kamer.

De commissie onder leiding van oud-Ombudsman Marten Oosting is sinds eind januari bezig met een vervolgonderzoek naar de omstreden schikking die VVD'er Fred Teeven in 2000 als officier van justitie trof met een drugscrimineel. Vorig jaar zocht Oosting de kwestie al uit, maar in januari bleek uit nieuwe informatie dat de zoektocht naar het vermiste 'bonnetje' van de deal op het ministerie in 2014 bewust was stopgezet.

Inmiddels zijn met 35 mensen gesprekken gevoerd, van wie enkele zelf contact zochten met de commissie. Van der Steur heeft opnieuw een oproep gedaan aan alle medewerkers van de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Binnenlandse Zaken om alle informatie te verstrekken die er is. Daarbij heeft hij nogmaals benadrukt dat zij bescherming krijgen als mogelijke klokkenluider.

Oosting voor de zomer klaar met Teeven-deal
Oosting voor de zomer klaar met Teeven-deal (Foto: ANP)

Brand communicatietoren, zenders uit de lucht

Door een brand in een communicatietoren aan de Anthony Fokkerweg in Rotterdam zijn meerdere radiozenders uit de lucht. De zenders in de regio, radio Rijnmond en Radio West, hebben last van de brand. Maar ook andere zenders die gebruikmaken van de zendmast in de Rotterdamse Waalhaven, zoals Radio 1, Radio 4 en de commerciële zenders, ondervinden hinder.

De brandweer is ter plaatse en bezig het vuur te bestrijden. Op de begane grond kwamen dikke rookwolken naar buiten, constateerden brandweerlieden ter plekke. Eén persoon zit in de toren opgesloten, aldus een woordvoerder van de brandweer. De ingesloten persoon heeft verbinding met de hulpdiensten via het nummer 112.

Demichelis aangeklaagd voor gokken op wedstrijden

Martin Demichelis is door de FA aangeklaagd wegens het gokken op wedstrijden. Volgens de bond zou de verdediger twaalf keer de regels hebben overtreden. Over welke wedstrijden het precies gaat is niet bekendgemaakt. De verdediger van Manchester City heeft tot vijf april om te reageren op de aanklacht. Demichelis hangt een hoge boete boven het hoofd.

"De speler heeft twaalf keer de regels van de FA overtreding met betrekking rond het gokken op wedstrijden, tussen de periode van 22 januari tot 28 januari", luidt het statement van de bond op de officiële website.

In die periode speelde Demichelis twee wedstrijden voor Manchester City, tegen West Ham United (2-2) en Everton (3-1 overwinning).

Elton John ontkent seksuele intimidatie

Elton John heeft ontkent een politieagent die voor hem werkte te hebben betast. De agent, die als beveiliger voor de zanger werkte, begon maandag een rechtszaak waarin hij dit beweert.

Elton zou de man in 2014 in zijn kruis hebben gegrepen, zijn vinger tussen zijn billen hebben gestoken en in zijn tepels hebben geknepen. Ook zou hij seksueel getinte opmerkingen hebben gemaakt. "Deze beweringen zijn onjuist en tegenstrijdig met meerdere eerdere verklaringen van de aanklager", zo liet een advocaat van Elton volgens USA Today weten in een persverklaring.

De advocaat noemt de agent een 'ontevreden voormalig beveiliger' die een 'onverdiende betaling' probeert te krijgen. De advocaat van de agent heeft niet gereageerd op Eltons verklaring.

Elton John ontkent seksuele intimidatie
Elton John ontkent seksuele intimidatie (Foto: BuzzE)

Ronnie Flex wil geen bier meer op podium

Ronnie Flex heeft helemaal genoeg van al het bier dat tijdens optredens om z'n oren vliegt. De rapper werd de laatste weken meermaals bekogeld en is nu van plan maatregelen te nemen. "Het is heel vervelend", zei Ronnie maandag in de Qmusic-ochtendshow van Mattie en Wietze.

Een paar weken terug kreeg Ronnie het eerste pilsje naar zijn hoofd geslingerd. Een filmpje van het voorval ging viral, waarna het hek van de dam was. Inmiddels is er een heuse 'NK bier naar Ronnie Flex gooien'-Facebookpagina aangemaakt. "Het is heftig ja, ik werd best emotioneel", zei de 23-jarige rapper over een optreden van afgelopen weekeinde, toen hem weer een bierdouche stond te wachten.

Het optreden in Saarsveld liep volgens Ronnie uit de hand omdat hij 'zijn mensen' op de biergooiers afstuurde. "Dat werd een beetje matten." Om toekomstige vechtpartijen te voorkomen, wil Ronnie zijn contract aan laten passen. "Ik heb met mijn boeker gesproken. Ik wil aanpassingen in mijn contract." De rapper wil 'strakkere security' en een optreden kunnen staken als hij het tweede biertje om zijn oren krijgt.

"Dit moet stoppen", vindt Ronnie. "Er staan ook mensen die me wel graag willen zien." Voor iedereen die bier naar hem heeft geslingerd had de rapper nog een boodschap: "Stop met maagd zijn en doe je best op school."

Ronnie Flex wil geen bier meer op podium
Ronnie Flex wil geen bier meer op podium (Foto: BuzzE)

KLM sluit deal met Facebook Messenger

KLM gaat het kopen van vliegtickets via Facebook Messenger mogelijk maken. Het Nederlandse bedrijf is de eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld die nauw gaat samenwerken met de communicatiedienst van Facebook, meldt De Telegraaf woensdag.

De deal wordt woensdagmiddag gelanceerd. KLM-directeur Tjalling Smit stelt dat zijn bedrijf meer gemak wil bieden voor consumenten die nu niet een aparte app meer hoeven te installeren. "Wij merken een groeiende app-moeheid.''

KLM sluit deal met Facebook Messenger
KLM sluit deal met Facebook Messenger (Foto: BuzzT)

Van der Steur: mogelijk politieke gevolgen

Justitieminister Ard van der Steur sluit politieke gevolgen niet uit omdat hij de Tweede Kamer verkeerd heeft ingelicht over Amerikaanse terreurinformatie. "Dat kan altijd wel, maar dat is niet aan mij", zo zei hij woensdagochtend nadat hij de Kamer over de vergissing had geïnformeerd. Hij wilde verder niet op de kwestie ingaan.

De Kamer kan op meerdere manieren de fout van de minister bekritiseren. De zwaarste stappen zijn een motie van wantrouwen of afkeuring. Maar dergelijke moties moeten worden gesteund door een regeringspartij om aan een meerderheid te komen. In de praktijk worden zij zelden aangenomen.

Tijdens een debat dinsdagavond over de terreurinformatie stelde PVV-leider Geert Wilders dat de bewindsman zich op zijn positie moest beraden.

Van der Steur: mogelijk politieke gevolgen
Van der Steur: mogelijk politieke gevolgen (Foto: ANP)

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Bahrain

header

Als de grote prijs van Australië een voorbode is voor de rest van jaar, kunnen miljoenen racefans zich opmaken voor een spetterend raceseizoen. Haperend startende Mercedessen, Ferrari dat lange tijd op de zege afstevent, een horrorklapper, een rode vlag, een fulminerende Max Verstappen: de première van 2016 was geladen met actie. Wat echter aan de race ontbrak was het vooraf gehoopte antwoord op de vraag hoe de krachtsverhoudingen liggen. Door het aparte raceverloop is die vraag immers nog altijd in nevelen gehuld. Wellicht zal het antwoord komend weekend gegeven gaan worden, tijdens een nachtelijke voorstelling vanuit de woestijn van Sakhir. Dan staat namelijk de grote prijs van Bahrein op het programma. 

Het wordt alweer de twaalfde keer dat er een Grand Prix zal worden verreden in de rijkelijk met oliedollars gevulde golfstaat. Het ultramoderne circuit werd ontworpen door de Duitse architect Herman Tilke en stond in 2004 voor het eerst op de kalender. Het was een jaar waarin Ferrari oppermachtig was en Michael Schumacher en Rubens Barrichello derhalve een overtuigende één-twee grepen. Derde in die race werd de toen nog jonge Jenson Button die in zijn BAR-Honda bijna een halve minuut moest toegeven op het tweetal. De Brit is samen met Fernando Alonso, Kimi Raikkonen en Felipe Massa één van de vier overlevers uit die tijd. Doordat mensenrechten in Bahrein een overschat fenomeen zijn, braken er in 2011 rellen en demonstraties uit waarbij 93 doden vielen. Hoewel oliedollars voor Bernie Ecclestone vaak zwaarder lijken te wegen dan mensenrechten, besloot hij onder druk van teams en media de race eenmalig van de kalender te halen. 

Volgens Daniel Ricciardo kunnen we ons opmaken voor een race waarin flink ingehaald kan worden. “De baan is er geschikt voor,” stelt de Red Bull-rijder. “Als je goed door de laatste bocht vloeit, kan je met DRS dichtbij je voorganger komen en in bocht één inhalen. Lukt het niet dan kun je het proberen in bocht vier of in de middelste sectie.” Inhaalmogelijkheden genoeg dus. Het moet als muziek in de oren van Max Verstappen klinken. De Nederlander kwam in Melbourne vast te zitten achter teamgenoot Carlos Sainz en ditmaal kon zelfs het Nederlandse inhaalfenomeen er niet langs. Zelf verklaarde Verstappen deze week in Gazzetta dello Sport dat Toro Rosso weleens het derde team zou kunnen zijn. Mocht alles gaan zoals hij voor ogen heeft, zal hij komend weekend dus mikken op plek vijf: achter Mercedes en Ferrari, maar ditmaal toch echt vóór teamgenoot Sainz. 


kopje circuit


circuit


circuitbahrain


Circuit Guide F1.com

Historie Grand Prix van Bahrain

FIA Grand Prix Informatie


kopje kalender


Ronde Datum Race plaats Lokale tijd NL tijd
1 20 maart Grand Prix van Australie Melbourne 16:00 06:00
2 03 april Grand Prix van Bahrain Sakhir 18:00 17:00
3 17 april Grand Prix van China Shanghai 14:00 08:00
4 01 mei Grand Prix van Rusland Sochi 15:00 14:00
5 15 mei Grand Prix van Spanje Barcelona 14:00 14:00
6 29 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo 14:00 14:00
7 12 juni Grand Prix van Canada Montreal 14:00 20:00
8 19 juni Grand Prix van Europa Baku 18:00 15:00
9 03 juli Grand Prix van Oostenrijk Spielberg 14:00 14:00
10 10 juli Grand Prix van Engeland Silverstone 13:00 14:00
11 24 juli Grand Prix van Hongarije Budapest 14:00 14:00
12 31 juli Grand Prix van Duitsland Hockenheim 14:00 14:00
13 28 augustus Grand Prix van Belgie Spa-Francorchamps 14:00 14:00
14 04 september Grand Prix van Italie Monza 14:00 14:00
15 18 september Grand Prix van Singapore Singapore 20:00 14:00
16 02 oktober Grand Prix van Maleisie Kuala Lumpur 15:00 09:00
17 09 oktober Grand Prix van Japan Suzuka 14:00 07:00
18 23 oktober Grand Prix van Verenigde Staten Austin 14:00 21:00
19 30 oktober Grand Prix van Mexico Mexico City 13:00 20:00
20 13 november Grand Prix van Brazilie Sao Paulo 14:00 17:00
21 27 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi 17:00 14:00


kopje stand


Stand Coureurs:

# Coureur Land Team Punten
1 NICO ROSBERG GER MERCEDES 25
2 LEWIS HAMILTON GBR MERCEDES 18
3 SEBASTIAN VETTEL GER FERRARI 15
4 DANIEL RICCIARDO AUS RED BULL RACING 12
5 FELIPE MASSA BRA WILLIAMS 10
6 ROMAIN GROSJEAN FRA HAAS 8
7 NICO HULKENBERG GER FORCE INDIA 6
8 VALTTERI BOTTAS FIN WILLIAMS 4
9 CARLOS SAINZ ESP TORO ROSSO 2
10 MAX VERSTAPPEN NED TORO ROSSO 1
11 JOLYON PALMER GBR RENAULT 0
12 KEVIN MAGNUSSEN DEN RENAULT 0
13 SERGIO PEREZ MEX FORCE INDIA 0
14 JENSON BUTTON GBR MCLAREN 0
15 FELIPE NASR BRA SAUBER 0
16 PASCAL WEHRLEIN GER MANOR 0

Stand constructeurs:

# Constructeur Punten
1 MERCEDES 43
2 FERRARI 15
3 WILLIAMS 14
4 RED BULL RACING 12
5 HAAS 8
6 FORCE INDIA 6
7 TORO ROSSO 3
8 RENAULT 0
9 MCLAREN 0
10 SAUBER 0
11 MANOR 0


kopje tijdschema

Datum Training/race Tijd
Vrijdag 01 April Vrije training 1 13:00 - 14:30
  Vrije training 2 17:00 - 18:30
Zaterdag 02 April Vrije training 3 14:00 - 15:00
  Kwalificatie 17:00 - 18:00
Zondag 03 April Race 17:00


kopje tvgids

Datum Training/Race TV Zender
Vrijdag 1 april Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
Zaterdag 2 april Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
Zondag 3 april Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)

kopje het weer

hetweer

Actueel weer

 

Arrestaties na wilde achtervolging

De politie heeft woensdagmorgen in Zaandijk een 33-jarige Beverwijker aangehouden na een wilde achtervolging, waarbij werd geschoten door de marechaussee. Ook een 23-jarige man uit Beverwijk en een 30-jarige man uit Zandvoort zijn aangehouden, omdat ze de arrestatie van de 33-jarige probeerden te verhinderen, aldus de marechaussee.

De 33-jarige Beverwijker viel op omdat hij met hoge snelheid op de A9 en A22 reed. Toen de marechaussee de man bij IJmuiden aanhield voor controle, leek zijn rijbewijs te zijn vervalst. De bestuurder ging er vervolgens vandoor en doofde zijn lichten. De marechaussee vuurde enkele schoten af, maar de auto werd niet geraakt. Er vielen geen gewonden.

Uiteindelijk kon de politie de automobilist in Zaandijk aanhouden. Toen de politie daarmee bezig was, verschenen de ander twee mannen om de arrestatie te verhinderen. Alle drie personen zijn uiteindelijk aangehouden en overgedragen aan de marechaussee.

Wegens politieonderzoek was de A22 bij de Velsertunnel in de richting van Beverwijk woensdagochtend enige tijd dicht.

Arrestaties na wilde achtervolging
Arrestaties na wilde achtervolging (Foto: ANP)

Omzet McDonald's dikt aan in Nederland

McDonald's ziet zijn omzetgroei in Nederland versnellen. Ruimere openingstijden en nieuwe toevoegingen aan het assortiment, zoals de in oktober ingevoerde Maestro Burger, wisten vorig jaar meer klanten naar de hamburgerrestaurants te trekken. Vooral in het laatste kwartaal gingen de zaken goed.

De omzet steeg in 2015 met 3,4 procent tot 673,8 miljoen euro. Daarmee ging de groei beduidend harder dan de toename van 1,1 procent in 2014. De keten verwelkomde in ons land vorig jaar daarbij 1,8 procent meer gasten, werd woensdag bekend.

Topman Manu Steijaert van McDonald's Nederland rekent voor 2016 op een verdere omzetgroei. Nederland behoorde vorig jaar tot de sterkst groeiende markten van McDonald's wereldwijd, samen met onder meer Polen en China. Volgens Steijaert was Nederland ook een van de vijftien meest winstgevende markten van het internationale concern. Precieze cijfers wilde hij in dat verband niet noemen.

Vernieuwen
Het fastfoodbedrijf, dat in 2015 wereldwijd een omzet behaalde van omgerekend bijna 23 miljard euro, zet in Nederland vooral in op het vernieuwen en moderniseren van zijn restaurants. Afgelopen jaar hield McDonald's onder meer een proef waarbij mensen zelf hun eigen burger kunnen samenstellen. Die optie wil de keten dit jaar gaan aanbieden in 150 restaurants. Kleinschalige proeven met koffietent McCafé en de Salad Bar lopen nog.

Achter de schermen wordt verder gewerkt aan de mogelijkheid om mobiel bestellingen te plaatsen. Die optie wordt naar verwachting in 2017 geïntroduceerd. Het gaat dan wel om orders die bij de winkel moeten worden afgehaald. Steijaert ziet vooralsnog geen kansen in het thuisbezorgen van burgers, frietjes en andere snacks.

Filialen
McDonald's bouwt in Nederland ook nog steeds restaurants bij: vorig jaar vier en dit jaar weer zes. Er werken nu circa 17.000 medewerkers in 246 filialen.

Omzet McDonald's dikt aan in Nederland
Omzet McDonald's dikt aan in Nederland (Foto: ANP)

Radler en alcoholvrij stuwen bierconsumptie

Nederlandse bierbrouwers hebben afgelopen jaar vooral goede zaken gedaan met alcoholvrije en met limonade aangelengde biertjes. De verkoop daarvan zat stevig in de lift. Maar ook de dorst naar pils was in ons land net iets groter dan in 2014, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie Nederlandse Brouwers.

In totaal werd vorig jaar in Nederland ruim 11,5 miljoen hectoliter bier gedronken. Dat was 1,8 procent meer dan in 2014. Het overgrote deel daarvan, bijna 10 miljoen hectoliter, was pilsener. Die categorie groeide wel het minst van allemaal: slechts 0,2 procent. Er werd bijna 27 procent meer alcoholvrij bier genuttigd. De consumptie van mixbieren, zoals radler, nam met 13 procent toe. Ook speciaalbieren waren meer in trek. De verkoop daarvan steeg met ruim 8 procent.

Niet alleen in de huiselijke kring werd meer alcoholvrij of -arm bier gedronken, maar juist ook in de horeca. Cafés en restaurants schonken 44 procent meer alcoholvrij bier en 35 procent meer radler.

Export
Nederlanders geven nog altijd duidelijk de voorkeur aan bier van eigen bodem. Van al het verkochte bier werd 86 procent in ons land gebrouwen. Wel nam de verkoop van geïmporteerd bier vorig jaar sterker toe dan de totale bierconsumptie, namelijk met 6 procent tot 1,7 miljoen hectoliter. Andersom nam de export van Nederlands bier met 1,2 procent toe tot 14,1 miljoen hectoliter.

Nederlandse Brouwers behartigt de belangen van tien Nederlandse brouwerijen, die samen goed zijn voor 95 procent van de bierproductie in Nederland. Daaronder zijn grote spelers als Heineken, InBev Nederland en Grolsch. Volgens de organisatie telt ons land in totaal meer dan driehonderd brouwerijen. Dat is tweeënhalf keer meer dan in 2012.

Radler en alcoholvrij stuwen bierconsumptie
Radler en alcoholvrij stuwen bierconsumptie (Foto: ANP)

Jake Bugg en De Staat naar Lowlands

De Britse singer-songwriter Jake Bugg en de Nijmeegse rockband De Staat zijn toegevoegd aan het programma van Lowlands. Het festival maakte woensdag de namen van 25 van de 250 acts bekend.

Andere namen zijn onder meer Warpaint, Noisia, The Kills, Andy C, Edward Sharpe & The Magnetic Zeros en Tiiga Live.

Lowlands vindt dit jaar plaats van 19 tot en met 21 augustus in Biddinghuizen. Eerder werd al bekend dat onder meer Muse, Disclosure, LCD Soundsystem, The Last Shadow Puppets en Hans Teeuwen komen.

Jake Bugg en De Staat naar Lowlands
Jake Bugg en De Staat naar Lowlands (Foto: BuzzE)

Meer details voor Pokémon GO

In Japan is de field test begonnen voor Pokémon GO, de mobiele app die je Pokémon laat vangen in de echte wereld. Het duurde dan ook niet lang voordat leaks verschenen van de testers zelf en dataminers.

Een greep uit de ontdekkingen: vooralsnog zijn er alleen de originele 151 Pokémon aanwezig. Alle types zijn wel ondersteund. Er zijn 232 moves aanwezig in de game, waarvan 95 'quick moves'. Het wordt mogelijk om je eigen trainer aan te passen met 52 kledingstukken en je kan maximaal level 50 bereiken. Vechten met wilde Pokémon kan niet en het lijkt erop alsof Pokémon slechts twee aanvallen kunnen leren (in plaats van de gebruikelijke vier).

Het lijkt erop dat The Pokémon Company en Niantic zich in ieder geval niet teveel op hun stok nemen en een relatief beperkt begin neerzetten wat ze in de toekomst uiteraard kunnen uitbreiden. Alle details rustig nalezen kan uiteraard via het bronartikel.

Pokémon Go Squirtle

Infantino wil WK voetbal met 40 landen

De nieuwe FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft een plan gelanceerd om bij het WK voetbal van 2026 niet 32 maar 40 landen te laten deelnemen. De Zwitser liet dit weten vanuit Zuid-Amerika waar hij voor een bijeenkomst aanwezig was. Tijdens zijn verkiezingscampagne opperde hij al een soortgelijk idee.

Infantino: "We moeten het WK openbreken. Mijn idee is om dat in 2026 te doen. Niet alleen geef je zo meer teams de kans om mee te doen, je laat ook meer teams dromen van deelname." Voordat het zover is zullen de diverse partijen er wel mee in moeten stemmen. "We gaan er eerst over praten. Met iedereen: spelers, FIFA-bestuur."

Het sterke Zuid-Amerika zou als het aan Infantino ligt in ieder geval een extra deelnemer mogen leveren. "Mijn voorstel zou zijn om Zuid-Amerika vijf plaatsen te geven en misschien nog een mogelijk zesde ticket om voor te spelen." Ook werd gesproken over het WK van 2030 waar het 100-jarig bestaan van het wereldkampioenschap voetbal zal worden gevierd. Mogelijk zullen Uruguay en Argentinië zich voor dit evenement gezamenlijk kandidaat stellen. Zij waren de eerste WK-finalisten.

ChristenUnie: 'meer kerels voor de klas'

Het basisonderwijs moet interessanter worden voor mannen. Dat vindt de ChristenUnie, die samen met onderwijsorganisaties plannen heeft gemaakt om "meer kerels voor de klas" te krijgen. Kamerlid Eppo Bruins pleit onder meer voor meer fulltime banen, aangezien mannen vaak liever fulltime werken dan vrouwen. Ook wil hij dat er ruimere mogelijkheden komen voor mannelijke zij-instromers.

Volgens Bruins is het hoog tijd dat de overheid structurele en "onorthodoxe" maatregelen moet nemen om meer mannen voor de klas te krijgen. "Met zo'n 111.000 juffen en nog geen 18.000 meesters is het tijd voor meer en structurele actie", vindt hij. Maar het tegendeel dreigt te gebeuren: veel meesters stromen de komende jaren uit, terwijl de PABO's vol vrouwen zitten.

De ChristenUnie vindt dat de opleidingen ook aantrekkelijker moeten worden voor mannen. Later dit jaar wil het Kamerlid een intitiatiefnota indienen om meer mannen aan te trekken voor het basisonderwijs.

ChristenUnie: meer mannen op basisscholen
ChristenUnie: meer mannen op basisscholen (Foto: ANP)

Grootste partij stapt uit coalitie Brazilië

De grootste partij van Brazilië stapt uit de regeringscoalitie van president Dilma Roussef. De PMBD kondigde dinsdag aan dat het haar kabinetsleden terugtrekt. Het gaat om zes ministers.

De breuk in het kabinet werd al enige tijd verwacht in Brazilië. De regering van Roussef, zelf lid van de Arbeiderspartij, wordt geconfronteerd met enorme corruptieschandalen en de ergste recessie in een kwart eeuw. Tegen de president loopt al enige tijd een afzettingsprocedure.

Grootste partij stapt uit coalitie Brazilië
Grootste partij stapt uit coalitie Brazilië (Foto: ANP)

Left 4 Dead 2 naar backward compatibility-lijst Xbox One

Opnieuw maakt een populaire Xbox 360-game zijn debuut op Xbox One middels backward compatibility. De immer uitdijende lijst van 360-games die speelbaar zijn op Xbox One wordt ditmaal uitgebreid met Valves populaire co-op survival shooter Left 4 Dead 2.

Microsoft timmert hard aan de weg der achterwaartse compatibiliteit. Eerder deze week werden al drie andere titels beschikbaar gemaakt, te weten Halo Wars, The King of Fighters '98 Ultimate Match en Soul Calibur 2 HD. Of we naast L4D2 ook het eerste deel nog kunnen verwachten op Xbox One is niet bekend.

IJsfabriek Hengelo afgebrand, flats gered

Een felle brand heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een ijsfabriek in Hengelo verwoest. Bewoners van twee flatgebouwen in de buurt moesten halsoverkop hun appartementen verlaten. Ze zijn ondergebracht in een middelbare school. De brandweer wist uitbreiding van de brand naar hun flats te voorkomen, maar wanneer ze terug naar huis mogen is nog onbekend.

Rond half vier gaf de brandweer het sein 'brand meester'. Voor het getroffen bedrijf, Van der Poel Desserts, konden de brandweerlieden niet veel meer betekenen. "Het pand kan door de brand als verloren worden beschouwd", luidde in de loop van de nacht al de conclusie. Op foto's die omwonenden deelden via Twitter was te zien dat hoge vlammen uit het dak van het gebouw aan de Turbinestraat sloegen.

Het afgebrande pand stond op een industrieterrein naast het spoor. De ontruimde flats staan aan de rand daarvan, aan de Weideweg.

Het treinverkeer werd vanwege de brand stilgelegd. De brandweer waarschuwde voor de flinke rookontwikkeling en hield met meetapparatuur in de gaten in welke mate gevaarlijke stoffen in de lucht kwamen. Omwonenden die thuis mochten blijven, kregen het advies hun ramen en deuren gesloten te houden en eventuele ventilatiesystemen uit te zetten. Met een NL Alert informeerde de brandweer mensen in de omgeving over de brand.

Een medewerker van Van der Poel maakte tegenover De Twentsche Courant Tubantia duidelijk dat hij een ernstig vermoeden heeft van brandstichting. Volgens hem stonden naast het pand pallets. "Het kan niet anders dan dat die zijn aangestoken."


Sein brand meester.

Grote stroomstoring West-Friesland

Verscheidene plaatsen in West-Friesland zijn woensdagochtend getroffen door een grote stroomstoring. Volgens netbeheerder Liander viel hierdoor bij ongeveer 8700 huishoudens de elektriciteit uit.

De storing begon rond 07.15 uur. Het gaat onder meer om de plaatsen Andijk, Benningbroek, Zwaagdijk, Oosterleek, Hem en Venhuizen. Rond 08.30 was de storing deels verholpen, maar zaten volgens Liander nog altijd rond de 3700 huishoudens zonder stroom. De oorzaak van de storing is nog onduidelijk.

Grote stroomstoring West-Friesland
Grote stroomstoring West-Friesland (Foto: ANP)

'Belastingaangifte moet naar 1 mei'

De deadline voor het doen van belastingaangifte moet naar 1 mei. De oude datum van 1 april is niet langer haalbaar voor de fiscus, zegt directeur-generaal Hans Leijtens van de Belastingdienst woensdag in het AD.

De meeste Nederlanders doen namelijk pas in maart aangifte omdat de Belastingdienst dan de meeste gegevens al heeft ingevuld. "Pas eind januari zijn alle gegevens van belastingplichtigen bij ons binnen. De vooraf ingevulde aangifte is vanaf 1 maart beschikbaar. Een maand voor 9 miljoen aangiftes is simpelweg te kort."

In 2015 werd de aangiftetermijn vanwege computerproblemen die zich een jaar eerder voordeden al met een maand verlengd. Ook dit jaar hebben mensen tot eind april om aangifte te doen.

'Belastingaangifte moet naar 1 mei'
'Belastingaangifte moet naar 1 mei' (Foto: ANP)

Selfiemakende gijzelaar wilde bom beter zien

De man die dinsdag in het gekaapte vliegtuig op Cyprus een foto van zichzelf en de kaper liet maken, deed dat om de vermeende bomgordel van de luchtpiraat beter te kunnen bekijken. De 26-jarige Brit Ben Innes heeft dat woensdag tegenover Britse media verklaard.

Terwijl de wereld in spanning de ontknoping van de kaping op het vliegveld van Larnaca volgde, vroeg Innes een stewardess om hem samen met de kaper op de foto vast te leggen. De kaper gaf daar toestemming voor. "Ik weet niet zeker waarom ik het deed. Ik dacht: als die bom echt is, dan maakt het ook niks meer uit, dus ik nam de kans om het een beetje beter te kunnen bekijken," aldus Innes. "Dit is vast de beste selfie ooit." De foto ging via onder andere sociale media de wereld over.

Innes was een van de 55 passagiers in het toestel dat op een binnenlandse vlucht van het Egyptische Alexandrië naar Caïro werd gekaapt door een Egyptenaar die met een bomgordel dreigde. Die bomgordel bleek later nep. Behalve passagiers waren zeven bemanningsleden aan boord. Onder de passagiers waren zes Nederlanders.

Innes was als medewerker van een gezondheidsorganisatie op terugreis van een zakentrip. Hij was een van de drie gijzelaars die tot het laatste moment door de kaper werden vastgehouden. Ze konden het vliegtuig verlaten kort voordat de kaper, Seif al-Din Mustafa, zich overgaf.

Selfiemakende gijzelaar wilde bom beter zien

Selfiemakende gijzelaar wilde bom beter zien (Foto: ANP)

Stroom migranten naar Griekenland groeit

Het aantal vluchtelingen dat vanuit Turkije naar Griekenland komt is de afgelopen 24 uur sterk toegenomen. Bij elkaar streken 766 migranten neer op een van de Griekse eilanden nabij de Turkse kust. Dinsdag en maandag waren dat er respectievelijk 192 en 232, aldus Griekse autoriteiten. Zondag werden nog maar 73 asielzoekers geteld.

Aangenomen wordt dat betere weersomstandigheden de oorzaak zijn van de grotere stroom migranten. Dezer dagen wordt een begin gemaakt met het terugsturen van vluchtelingen naar Turkije, zoals dat is afgesproken tussen Ankara en de EU.

Migranten op het eiland Lesbos protesteren tegen die maatregel. "Dood ons hier, maar stuur ons niet terug naar Turkije", was te lezen op spandoeken die aan het hek rond een vluchtelingenopvang waren gehangen.

Stroom migranten naar Griekenland groeit
Stroom migranten naar Griekenland groeit (Foto: ANP)

Basketbal in april naar Rocket League

Populaire voetbalgame Rocket League krijgt volgende maand een nieuwe modus. In  'Dunk House' is het niet meer de bedoeling om een goal te scoren, maar om te dunken in een hoop op het veld. Basketbal dus.

Veel meer details zijn er nog niet, maar we hebben wel de eerste bewegende beelden gekregen van de nieuwe modus. Er moet via boven gescoord worden, wat ongetwijfeld nieuwe tactieken met zich meebrengt. Bekijk de beelden in de tweet hieronder.

Rocket League is beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One en is een groot succes met miljoenen verkochte eenheden.

Terroristen Brussel hadden premier in vizier

De terroristen die de aanslagen in Brussel pleegden, hadden ook de Belgische premier Charles Michel en zijn kabinet in het vizier. Dat meldden Belgische media woensdag op basis van goed geïnformeerde bronnen.

Op een computer van de terroristen die in een vuilnisbak in Schaarbeek werd ontdekt, stonden onder andere bestanden met informatie over het kabinet van de premier in Brussel en zijn ambtswoning. Het gaat niet alleen om plattegronden, maar ook om foto's die vanaf de straat waren gemaakt. Michel is volgens de Belgische media al langer op de hoogte van de vondst.

'Terroristen Brussel hadden premier in vizier'
'Terroristen Brussel hadden premier in vizier' (Foto: ANP)

Scheiding komt vaakst voor bij twee vrouwen

Huwelijken tussen twee vrouwen eindigen vaker in een scheiding dan een huwelijk tussen een man en een vrouw of een huwelijk tussen twee mannen. Van de 580 in 2005 gesloten huwelijken tussen twee vrouwen was tien jaar later ruim 30 procent geëindigd in een echtscheiding. Bij man en vrouw was dit in 18 procent van de gevallen zo en bij de huwelijken tussen twee mannen 15 procent, zo meldt het CBS woensdag.

Het is 1 april (komende vrijdag) vijftien jaar geleden dat in Nederland het eerste homohuwelijk werd gesloten. Nederland was daarmee het eerste land ter wereld waar twee mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mochten trouwen.

Vrouwen trouwden sinds de invoering van het homohuwelijk in 2001 vaker met een partner van gelijk geslacht dan mannen, aldus het CBS. De eerste twee jaar was dat nog niet het geval. Maar vanaf 2003 trouwden elk jaar meer vrouwen met elkaar dan twee mannen. In 2015 werden in Nederland 765 huwelijken tussen twee vrouwen gesloten en 644 huwelijken tussen twee mannen.

Nu steeds meer paren van hetzelfde geslacht getrouwd zijn, neemt ook het aantal echtscheidingen toe. Sinds 2011 strandden jaarlijks meer dan tweehonderd huwelijken tussen twee vrouwen en ruim honderd huwelijken tussen twee mannen.

Het CBS berekende verder dat huwelijken vaker eindigen in een echtscheiding als mensen voor hun twintigste of tussen hun veertigste en vijftigste trouwen. De kans op scheiding is ook groter bij een groter leeftijdsverschil tussen de partners. Maar ook als rekening wordt gehouden met de leeftijd en de leeftijdsverschillen, blijkt de kans op echtscheiding bij een vrouwenhuwelijk groter dan bij een mannenhuwelijk en een heterohuwelijk.

Scheiding komt vaakst voor bij twee vrouwen
Scheiding komt vaakst voor bij twee vrouwen (Foto: ANP)

Holleeder hoort vonnis om bedreiging Peter R.

Willem Holleeder hoort woensdag in hoger beroep zijn vonnis in de strafzaak waarin hij wordt beschuldigd van het bedreigen van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Dat gebeurde in april 2013. De aanklager eiste eerder een celstraf van vier maanden voor de 'topcrimineel'.

Holleeder werd een jaar geleden veroordeeld tot 46 dagen cel voor het bedreigen van de misdaadjournalist. Het OM ging toen in beroep bij het gerechtshof.

Holleeder belde een kleine drie jaar geleden aan bij de woning van De Vries in Hilversum. Toen hij de deur opendeed, bedreigde Holleeder hem. De Vries deed daarvan aangifte. Holleeder was boos op de misdaadjournalist vanwege een film over de Heinekenontvoering, gebaseerd op een boek dat De Vries daar over schreef.

Holleeder zit nu vast op verdenking van betrokkenheid bij verschillende liquidaties in het criminele milieu. Zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex Sandra den Hertog hebben daarover inmiddels belastende verklaringen afgelegd.

Holleeder hoort vonnis om bedreiging Peter R.
Holleeder hoort vonnis om bedreiging Peter R. (Foto: ANP)

Flatgebouwen Hengelo ontruimd om brand

Bewoners van twee flatgebouwen in Hengelo hebben in de nacht van dinsdag op woensdag hun appartementen moeten verlaten vanwege een zeer grote brand in een nabijgelegen ijsfabriek. De brandweer heeft veel mensen en materieel ingezet. Een peloton brandweerlieden moet de brand zelf blussen, een tweede groep moet proberen uitbreiding naar de twee flats en een taxibedrijf te voorkomen.

Voor het getroffen bedrijf, Van der Poel Desserts, kan de brandweer niet veel meer doen: "Het pand kan door de brand als verloren worden beschouwd". Voor de geëvacueerde omwonenden is opvang geregeld in een middelbare school in de buurt.

Op foto's die omwonenden delen via Twitter is te zien dat het gebouw aan de Turbinestraat in lichterlaaie staat. Hoge vlammen slaan uit het dak. De brandweer waarschuwt dat veel rook vrijkomt. Die trekt richting Borne, ten noordwesten van Hengelo.

Het bedrijfspand ligt op een industrieterrein aan het spoor. De flats die worden ontruimd, staan aan de rand daarvan, aan de Weideweg. Hoeveel mensen zijn geëvacueerd, is nog niet precies duidelijk. De gebouwen tellen twee verdiepingen.

Het treinverkeer is vanwege de brand stilgelegd. De brandweer houdt met meetapparatuur in de gaten in welke mate gevaarlijke stoffen in de lucht komen. Omwonenden die thuis mogen blijven, krijgen het advies hun ramen en deuren gesloten te houden en eventuele ventilatiesystemen uit te zetten. Met een NL Alert heeft de brandweer mensen in de omgeving gewaarschuwd. Zij ontvangen een sms-bericht over de brand op hun mobiele telefoon. Omstreeks 4 uur was het gevaar voor de omliggende gebouwen geweken en was de brand onder controle

.

FOK! Wat een weer: overwegend droog

We beginnen de dag droog, maar in de ochtend trekken enkele buien over het land. In de middag is het dan weer overwegend droog en laat de zon geregeld zijn neus zien. De temperatuur ligt rond de 11 graden. De wind komt uit het zuidwesten en is aan de kust aanvankelijk nog krachtig, maar in de middag en avond is er weinig wind meer te bekennen. 

Zon op 07:18
Zon onder 20:11

Tijdens de vakantie maakte Rewimo deze mooie foto van een boomstam, begroeid met zwammen, en qltel maakte een foto van een brug over de Moezel. Prachtig uitzicht! 

Zwammen (Foto: Rewimo)
Zwammen (Foto: Rewimo)

Bezoek woensdagmorgen aan een kapel op een berg aan de Moezel. Het was wel wat miezerig. (Foto: qltel)
Bezoek aan een kapel op een berg aan de Moezel. Het was wel wat miezerig. (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1972 Het eerste biljet van f 1.000,- met de afbeelding van Baruch Spinoza werd gedrukt. 
 1945 De eerste aflevering van Rikki en Wiske (de voorloper van Suske en Wiske) verscheen in De Nieuwe Standaard
 2004 Prinses Juliana werd bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft. 
 1492 Ferdinand II van Aragon en Isabelle I van Castilië ondertekenden een decreet dat alle joden uit Spanje verbande, tenzij ze zich zouden bekeren tot het katholicisme. 
 1953 Einstein publiceerde voor de laatste keer een herziene versie van zijn unificatietheorie


De bijzetting van Prinses Juliana. Een indrukwekkende plechtigheid. 

Michael Douglas ontkent geruchten over kanker

Michael Douglas ontkent dat hij opnieuw kanker heeft. Op Facebook schrijft de acteur dinsdag dat de geruchten over een terugkeer van de kanker niet waar zijn.

"Ik kan me niet gezonder of vrolijker voelen nu ik vandaag mijn vijfde jaar kankervrij vier", schrijft hij bij een foto van een korte vakantie in Mexico. Douglas zegt dat de artsen een paar weken geleden nog een controle hebben gedaan. Daaruit is gebleken dat hij volledig 'schoon' is.

Bij de 71-jarige acteur werd in 2010 keelkanker geconstateerd. Vijf maanden later werd hij genezen verklaard. Drie jaar later onthulde Douglas dat het eigenlijk om tongkanker ging, maar dat hij van een arts het advies had gekregen te zwijgen over het soort kanker waar hij aan leed. De artsen waarschuwden destijds dat de kanker kon terugkeren.

Michael Douglas ontkent geruchten over kanker
Michael Douglas ontkent geruchten over kanker (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
review
Sea of Solitude
©FOK.nl e.a.