FOK! op het spoor van de Mol 2012 - Aflevering 10


MrManiak

Klaar! Het seizoen is klaar en ik ben er ook klaar mee. Het is niet dat ik de Mol fout had of veel van de gevonden theorieënuiteindelijk niet in de finale terug heb gezien, maar dit was bijna triest. Anne-Marie heeft nauwelijks een mollenstreek uitgehaald. Naast het weggooien van een krijtje als 'streek' (stoute meid...) heeft AM zich kunnen verschuilen achter het falen van de groep. Natuurlijk is het een eigenschap van een Mol om niet ontdekt te worden en natuurlijk staat de pot historisch laag, maar ga eens goed na wat AM écht heeft gedaan. Dan bedoel ik zélf heeft gedaan en niet gedropt worden bij het vliegtuig om de klok te verzetten. Het was een streek geweest als Anne-Marie net zoals de rest in de vlakte werd gedropt, een sprintje naar het vliegtuig trok, klok verzetten en daarna terug naar haar startplaats zou rennen. Dát is een streek. Ik voel me voor het eerst in twaalf seizoenen genept door de redactie van de Mol. Hofti-huis waar de Mol technologie aangereikt krijgt, het droppen bij het vliegtuig... de productie moet zich buiten het handelen van de Mol houden op dit soort gebieden. Verstrekken van antwoorden op vragen is tot daar aan toe, maar dit gaat mij een stap te ver. Hopelijk een leerpuntje voor het volgende seizoen van de Mol, die in januari van start gaat. Dames en heren, tot seizoen 13. Voor nu ga ik als een verzuurde WIDM-fan proberen om het te vergeten. Gisteren bedacht ik me dat zelfs Yvon Jaspers meer had zitten Mollen dan Anne-Marie...en dat zegt heel wat.

Dames en heren, hartstikke bedankt voor het inzenden van jullie hints, theorieën, hersenscheten, motivatie, enthousiasme en het plezier in de FOK!fora van Wie is de Mol. Tot volgend jaar!

Wat heeft de Mol gedaan? Onderstaande acties en aanwijzingen komen van de website van de AVRO:

MOLACTIES AFLEVERING 1

Dropping
De Mol heeft de klok in het vliegtuig een uur doorgeklikt, zodat er in plaats van drie uur, maar twee uur de tijd was om met z'n allen bij het vliegtuig te komen.

Gletsjer
De Mol heeft de posities van de kokertjes op de gletsjer zo onduidelijk getekend, dat Liesbeth ze niet kon vinden. Bovendien heeft de Mol de vrijstellingen niet gevonden, om zo bij de volgende opdracht (op de brug) een betere positie te hebben.

Brug
De Mol heeft zichzelf in de groep gemanoeuvreerd waar het meeste geld te verliezen was: de groep die Frits moest aanvallen. Nadat haar mede-aanvallers al waren geraakt door Frits, was het een koud kunstje om ook door Frits geraakt te worden.

MOLACTIES AFLEVERING 2

De Trap
De Mol heeft geprobeerd ‘min' en ‘keer' om te wisselen, zodat de som verkeerd zou worden gemaakt.

Jeep
De Mol heeft slingerend over de vlakte gereden, maar kreeg van Frits en Dio nog een kans in de schoot geworpen: ze mocht samen met Maarten het geschreven woord ontcijferen. In de wetenschap dat Maarten meer van de cijfers is dan van woorden, kon ze openlijk suggereren dat er een V en een N stond. Maarten maakte er WIDM van en ze hield hem niet tegen.

Rooksignalen
De Mol wist wat de voorspelling van Maarten was en dat de opdracht gehaald moest worden. Maar Tim en Dio maken er zo'n potje van, dat het veel te veel zou opvallen als de Mol ineens een goed antwoord zou geven en zo de pot op nul te houden.

MOLACTIES AFLEVERING 3

Riverjet
De Mol kon het bord van William niet lezen: Acteurs met een C.

Jokerspel
De Mol koos uiteraard voor een joker en niet voor de envelop, want daar zat geld in.

De Toren
De Mol wilde twijfelen aan de boodschap die van de toren kwam: ‘kom niet naar boven', maar die taak werd al door Tim vervuld.

MOLACTIES AFLEVERING 4

Munitiedepot
De Mol ging zolang fietsen, dat er bijna geen tijd meer was om de puzzel af te maken. Hierbij werd de Mol heel erg geholpen door Marit, die het hele terrein ging afzoeken. Dat er wel geld werd verdiend vond de Mol niet erg, want dat maakte de klap in de laatste opdracht van deze aflevering des te groter: de pot leeg.

Snorkelen
Aangekomen bij Art, wist de Mol dat zij en Hadewych de volgorde niet goed hadden gezien. Daardoor kon zij zonder problemen de volgorde door Hadewych laten vertellen, zodat zij de molactie op haar rekening zou krijgen.

Executie
Behalve haar eigen twee gesprekken, kon de Mol ook meeluisteren met de andere gesprekken. Daardoor ging ze ervan uit dat Hadewych zéker groen zou kiezen en dat Frits in ieder geval rood zou kiezen. Van Tim en Liesbeth wist ze het niet zeker. Om de kans zo groot mogelijk te maken dat de pot leeg ging, koos ze zelf voor groen, in de hoop dat Tim of Liesbeth dat ook zouden doen en er een meerderheid voor groen kwam. Dat lukte, dankzij Tim.

MOLACTIES AFLEVERING 5

Vliegtuig
De Mol wist dat sommige antwoorden fout waren, terwijl de kandidaten dachten dat ze het goed hadden. Er zou sowieso weinig geld worden verdiend dus de Mol gaf hier gewoon het juiste antwoord op haar vraag: €100,- erbij.

Westerndorp
De Mol speelde een keer tegen Marit en een keer tegen William. Het maakte niet uit wat ze pakte, ze zorgde ervoor dat de ander won en het door haar zelf gepakte geld niet in de pot kwam.

Kasteel
Tim dreef de Mol rechtstreeks naar het adres waar Art zat. Als de Mol een andere straat zou in lopen, zou dat teveel opvallen.

MOLACTIES AFLEVERING 6

Boogschieten
Hadewych schoot raak en verdiende daarmee € 2500,- voor de pot, daar kon de Mol niks meer aan doen. Om een wit voetje te halen bij de anderen, zei de Mol dat zij zelf raak had geschoten en daarmee verantwoordelijk was voor het geld in de pot.

Het Licht
De Mol heeft de hele tijd dat ze in het veld was, helemaal niks aangesloten.

Vispuzzel
De Mol zorgde er bij de laatste ronde voor, dat er in ieder geval een poging werd gewaagd om de €2000,- binnen te halen. Alleen zo kon het geld namelijk verloren gaan. Een minuut is niet lang, dus de kans op een mislukking groot. Daarbij werd ze zeer goed geholpen door Tim en William, die elk een andere oplossing voorstelden.

MOLACTIES AFLEVERING 7

De Stier
Eerst schreef de Mol de kop van de stier vol met woorden, in de wetenschap dat die woorden aan de finish niet te lezen zouden zijn. Bovendien gooide ze aan de finish een krijtje weg.

Drie Bruggen
De Mol kon niet weten wat iedereen écht zou doen, dus ze moest afgaan op haar intuïtie. Bij Hadewych en William ging dat mis, maar haar voorspellingen van wat Liesbeth en Tim zouden doen waren juist. Vanzelfsprekend had de Mol van zich zelf ook een juiste inschatting gemaakt.

Schilderijen
De Mol zorgde ervoor dat de naam Marie-Thérèse Walter niet viel tijdens deze opdracht. Dat was het antwoord op één van de kwisvragen in het het vliegtuig van IJsland naar Spanje en dat antwoord had nu alsnog €1000,- kunnen opleveren.

MOLACTIES AFLEVERING 8

Gedrag
De Mol hield Tim niet tegen toen hij voorstelde om als Flamenco-danseres op het plein te gaan staan. Met de ontdekking van Tim, lag het voor de hand dat de ander twee ook snel ontdekt zouden worden.
Bekijk hier het filmpje.

Labyrinth
De Mol wist in welke envelop het meeste geld zat. Het toeval wilde dat ondanks dat de Mol als laatste het doolhof inging, het hoogste geldbedrag nog op haar lag te wachten. Daarna was het alleen maar zaak om zich te laten pakken door de man met de zakdoek op z'n hoofd.

Casino
Hier was geen geld te verdienen, dus hier was ook geen molactie.

MOLACTIE AFLEVERING 9

Ontvoering
De Mol heeft aan het begin van deze opdracht Hadewych al het giswerk laten doen. De Mol wist dat Liesbeth in de brug van Ronda zat en hoopte dat ze te laat bevrijd zou worden.

VERBORGEN AANWIJZINGEN SEIZOEN 12

GLETSJER
In de eerste aflevering liep de Mol met een pikhouweel over een gletsjer. Bij een hoop zand zei ze: "Oh, ik mag niet graven. Ik wilde gaan graven".

VERBORGEN AANWIJZING: A M
In de vierde aflevering stond levensgroot A M ... ‘Anne-Marie' achter Frits en Liesbeth op de muur geschilderd.

VERBORGEN AANWIJZING: I AM
In de vierde aflevering stond de Mol bij een groot bord waarop stond: I AM.... I am de Mol.

VERBORGEN AANWIJZING: INITIALEN
In de vierde aflevering zag je ook de initialen van de Mol A J eruit springen op de zijkant van een schip.

VERBORGEN AANWIJZING: GOKMACHINE
De initialen AJ zag je ook op een gokmachine in aflevering 8.

VERBORGEN AANWIJZING: FASHION MOL
De Mol zei in aflevering 3 al van zichzelf dat ze de Mol was: "Ik ben de fashion Mol".

VERBORGEN AANWIJZING: TITELS
Alle titels van de afleveringen wezen naar de Mol of naar een Molactie.

1. "De eerste 2 uur": De Mol is de eerste die aankomt bij de Dakota (en de klok van 3 naar 2 uur spoelt) en is de eerste die geportretteerd wordt als kandidaat.

2. "In de min": De Mol probeert op de trap "keer" in "min" te veranderen.

3. "Geen toneel": De Mol ziet Williams bord ‘Acteurs met een C' niet tijdens de riverjet-opdracht.

4. "Iemand anders": De Mol staat staat bij Frits z'n bord "I AM" in het munitiedepot: I A(nne)-M(arie)... iemand anderers, namelijk: de Mol.

5. "Van achter naar voren": In deze aflevering was de Mol als laastste aan de beurt bij het beantwoorden van de vragen, als eerste én laatste aan de beurt in het westerndorp en ze kwam als eerste aan bij Art in de kasteelopdracht.

6. "Rookgordijn": De Mol "verdient geld" door het vlot in brand te schieten, terwijl het eigenlijk Hadewych was die raak schoot. Iedereen dacht dat ze € 2500,- verdiend, maar dat was niet zo.

7. "Zelfkennis": De Mol verbeeldt in een levend schilderij een vrouw met dezelfde naam (Marie) als de Mol.

8. "Tim, Anne-Marie, Liesbeth": Dit zijn de kwartetten die door de Mol worden verzameld (van de mensen die nog in het spel zitten). Bovendien voorspelt de Mol in deze aflevering dat dit de samenstelling van de finale wordt.

9. "Ja, nee... nee, ja": Ja en nee worden in deze zin omgedraaid. Als je ‘Ja, nee' omdraait, dan krijgt je: ‘Een aj': de initialen van de Mol.

10. "Maar een in Spanje": Als je de letters van "Maar een in" in een andere volgorde zet, dan krijg je de naam van de Mol

VERBORGEN AANWIJZING: MOLGELD
Er was een hele grote aanwijzing voor de kandidaten in het molgeld verstopt: Een foto van de Mol, vlak naast het logo van ‘De Mol'.

VERBORGEN AANWIJZING: 'JONGENS'
Art zei meerdere malen tijdens dit seizoen 'Jongens', een verbastering van 'Jung is'.