FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 maart 2012

Intern onderzoek De Waag na fatale steekpartij Den Haag

De psychiatrische kliniek De Waag heeft een intern onderzoek ingesteld, nadat een patiënt van de instelling een 15-jarig meisje had doodgestoken. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer.

De 25-jarige man uit Den Haag, een voormalig jeugd-tbs'er, stak het meisje uit Nootdorp eind vorige maand in zijn woonplaats dood. De 15-jarige werd naakt en bebloed op straat aangetroffen. De verdachte meldde zich kort daarna op het bureau. Het slachtoffer en de dader kenden elkaar niet. De man zit nog vast.

In zijn brief geeft Teeven aan dat de man in december 2002 is veroordeeld tot plaatsing in een inrichting voor jeugdigen, de zogenoemde pij-maatregel, vanwege een geweldsdelict. In augustus 2005 ging zijn proefverlof van start en eind november 2007 besloot het gerechtshof in Arnhem de pij-maatregel moest worden beëindigd. Daarmee stopte ook het toezicht van de reclassering.

Eerder werd bekend dat de man psychiatrische hulp zocht en zich in oktober vrijwillig had gemeld bij De Waag. De 25-jarige wilde hulp vanwege zijn agressie. Begin vorige maand zou de Hagenaar nog een noodkreet hebben gestuurd aan De Waag omdat hij hulp nodig had.

Uitlating Hiddema over pistool heeft geen consequenties

De deken van de Orde van Advocaten in Maastricht ziet er geen brood in om een verdere actie tegen advocaat Theo Hiddema te ondernemen.

De raadsman die zou hebben gezegd dat mensen zichzelf met een wapen moeten kunnen verdedigen, heeft volgens deken Eduard Prickartz 'geen oproep gedaan tot onrechtmatig wapenbezit en er zijn ook geen klachten over hem binnengekomen'.

De strafpleiter die vorige week was uitgenodigd op een besloten bijeenkomst voor ondernemers, sprak onder meer over de brute overvalmethodes in de grensstreek door MOE-landers. Hij antwoordde daar volgens Prickartz op vragen uit het publiek dat hij het in bepaalde situaties prettig zou hebben gevonden als hij een pistool op zak zou hebben.

Prickartz die vindt dat ook advocaten recht hebben op een vrije uiting van hun mening, zegt dat een tuchtrechter daar net zo over zou denken.

Na de ondernemersbijeenkomst schoof Hiddema aan in het programma Pauw & Witteman. Daar zei hij: "Als u in de bedstede ligt en u hoort wat rumoer, dan bent u de klos als u geen pistool heeft. Heeft u er wel een, dan kunt u tenminste vanaf een zekere afstand het ongenode bezoek te weer staan.

Rutte vindt vertrekpremie topman Vestia ongepast

Premier Mark Rutte (VVD) is het ermee eens dat het totaal ongepast is dat de vertrokken topman van woningcorporatie Vestia, Erik Staal, ruim 3,5 miljoen euro meekrijgt. "Daar ben ik net zo boos over als iedereen", zei hij vrijdag in het wekelijkse televisiegesprek met de minister-president.

Rutte gaf op de vraag hoeveel loon een directeur van een woningcorporatie hoort te krijgen aan zijn eigen salaris al behoorlijk hoog te vinden. Netto vangt hij maandelijks zesduizend euro, gaf hij aan. "Dat vind ik heel veel geld. Als ik daarvoor deze baan kan doen, kan een directeur van Vestia daar ook prima van functioneren."

De premier zei blij te zijn dat er onderzoek naar de situatie bij Vestia plaatsvindt. Hij vindt het terecht dat minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) daarover heeft gezegd te hopen en verwachten dat daar strafbare feiten uit naar boven komen. "Wat daar gebeurd is, is natuurlijk verschrikkelijk."

Vestia, met ongeveer 89.000 woningen een van de grootste corporaties van Nederland, kwam in acute geldproblemen door te speculeren met risicovolle financiële producten. Verantwoordelijk topman Erik Staal, die ruim een half miljoen euro per jaar verdiende, ruimde het veld en kreeg 3,5 miljoen euro mee.

James Cameron naar diepste plaats op aarde

Filmregisseur James Cameron probeert in de komende weken te duiken naar de diepste plaats op aarde, dieper dan een mens ooit solo is gegaan. Hij wil opnames en soorten meenemen uit de Marianentrog in de Stille Oceaan, die 11 kilometer diep is.

Cameron gaat daarvoor een boord van een duikboot die net zo futuristisch is als zijn films, aldus organisator National Geographic vrijdag. Cameron regisseerde eerder de films Avatar, Abyss en Titanic. Tijdens testduiken bij Papoea-Nieuw-Guinea is de 57-jarige Canadees al tot 8,2 kilometer diepte gegaan. Dat is een record voor een solomissie, aldus National Geographic.

James Cameron naar diepste plaats op aarde
James Cameron naar diepste plaats op aarde (Foto: ANP)

Samsom biedt Wolfsen excuses aan

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft vrijdagmorgen de tweet gelezen waarin zijn partijgenoot Diederik Samsom excuses aanbiedt voor zijn uitlatingen donderdagavond. "Daarmee is de kwestie voor hem afgedaan", aldus de woordvoerster van Wolfsen vrijdag.

Wolfsen en Samsom hebben donderdagavond contact gehad. Wat er toen is gezegd en of de Utrechtse burgemeester excuses heeft geëist, wil de woordvoerster niet zeggen. "Het is klaar zo."

Kandidaat-partijleider Samsom zei donderdagavond tijdens een PvdA-bijeenkomst dat Utrecht gelukkiger zou worden van een andere burgemeester dan partijgenoot Aleid Wolfsen. Vrijdag bood Samsom excuses aan voor de manier waarop hij zijn twijfels naar buiten had gebracht.

Wolfsen struikelt in Utrecht van de ene affaire naar de andere. Zijn positie ligt al geruime tijd onder vuur.

Samsom biedt Wolfsen excuses aan
Samsom biedt Wolfsen excuses aan (Foto: ANP)

Burgemeesters: Meer betrokken bij nationale politie

De regioburgemeesters van de tien politieregio's die er met de vorming van de nationale politie moeten komen, willen meer betrokken worden bij dit proces. De burgemeesters hebben vorige week in Den Haag hierover gepraat en er zijn goede afspraken gemaakt, heeft burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan vrijdag gezegd tegen AT5.

Woensdag zei voorzitter van de Amsterdamse Politie Vakorganisatie Ronald Pronk dat bijna de helft van de Amsterdamse politiebureaus dichtgaat wanneer de nationale politie wordt ingevoerd. Hij vreest dat de veiligheid van burgers en agenten achteruitgaat.

Van der Laan gaf vrijdag aan op te kijken van het bericht. Volgens de Amsterdamse burgemeester is het echter een zaak van de regering. Wel gaf hij aan zich ervoor in te zetten te houden wat Amsterdam heeft, 'een goede bediening van de verschillende wijken en buurten'.

De burgemeester zegt samen met de negen andere regioburgemeesters in Den Haag te hebben gesproken over de nationale politie. "Wij hebben gezegd dat wij beter betrokken willen zijn. Wij moeten het straks vooral doen in die regio's."

Tijdens het overleg is onder meer afgesproken dat de burgemeesters inzage krijgen in de conceptversie van het inrichtingsplan voor de nationale politie. Voordat dit plan definitief wordt, wordt het met de burgemeesters besproken.

Opnamen Van God Los heftig voor Kim Feenstra

De opnamen van Van God Los zijn Kim Feenstra niet in de koude kleren gaan zitten. Ze speelt in een van de afleveringen van de BNN-dramaserie, waarin per keer een misdaad wordt belicht. Dat bracht enkele slechte herinneringen boven bij het model, dat meerdere malen in aanraking kwam met justitie.

"Er zijn bepaalde scènes in de aflevering die wel dicht bij me staan", zei ze vrijdagavond in RTL Boulevard. "Je moet je emoties erin leggen en je moet geloofwaardig overkomen, dus je moet heel diep graven naar bepaalde situaties die je eigenlijk al had afgesloten of waarvan je denkt dat die zijn afgesloten."

"Door zo'n rol komt dat weer allemaal naar boven", vervolgt Feenstra. "Dat is wel een paar keer heftig geweest." Het model was enkele jaren geleden betrokken bij een aantal vechtpartijen. In 2007 werd ze veroordeeld tot een werkstraf voor het stelen van een pinpas.

BraziliŽ schort wet loondiscriminatie vrouwen op

De Braziliaanse Senaat heeft goedkeuring van een wet die het mogelijk maakt boetes op te leggen aan bedrijven die vrouwen minder betalen dan mannen opgeschort. De wet werd eerder deze week bij acclamatie aangenomen nadat hij was goedgekeurd door de mensenrechtencommissie van de Senaat.

Romero Juca, leider van de regerende coalitie, wil nu echter dat er in de Senaat over de wet wordt gediscussieerd. Hij zei beter te willen definiëren wat loondiscriminatie is.

Onder de wet kunnen bedrijven boetes krijgen die tot vijf keer het opgetelde verschil in salarissen zijn gedurende de tijd dat de vrouw er werkt.

Rapper Coolio achter de tralies

Coolio is vrijdagochtend in de boeien geslagen. De politie arresteerde de 48-jarige Gangsta's Paradise-rapper in Las Vegas, nadat bleek dat er twee arrestatiebevelen tegen hem openstonden.

Coolio was passagier in een auto die tijdens een verkeerscontrole aan de kant werd gezet, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Toen de politie erachter kwam dat er nog twee arrestatiebevelen wegens meerdere verkeersovertredingen tegen hem openstonden, werd hij meegenomen.

De rapper zit vast in het Clark County Detention Center. Zijn borgsom is vastgesteld op bijna zesduizend dollar. Saillant detail is dat de zoon van Coolio in hetzelfde complex vastzit. De 22-jarige Grtis Ivey verblijft er sinds eind vorig jaar, vanwege beroving met een vuurwapen.

Contraband

Chris Farraday heeft zijn bestaan als smokkelaar opgegeven. Gelukkig met zijn gezin probeert hij zijn oude leven zo goed mogelijk te vermijden. Wanneer zijn zwager in de problemen komt door een fout afgelopen drugsdeal en moet vrezen voor zijn leven wordt Chris tegen zijn zin gedwongen om zijn afgezworen verleden weer op te pakken.

Trailer en poster voor horrorfilm Citadel

Aanstaande zondag om middernacht beleefd de film Citadel zijn wereldpremière op het SxSW Film Festival in Austin. Vandaag verscheen een trailer voor de film die doet denken aan een kruising van The Brood en Jacob's Ladder die samen zijn gaan wonen in een huis in de wereld van Contagion.

Tommy Cowley is een jonge vader die lijdt aan pleinvrees sinds zijn vrouw om het leven kwam bij een aanval van een groep gestoorde jongeren. Cowley ontdekt dat de groep capuchonklootzakjes het nu op hem en zijn baby dochter hebben gemunt. Met de hulp van een afvallige priester gaat hij de strijd aan met de wilde bende kinderen. Teneinde zijn angsten te kunnen overwinnen moet Cowley de confrontatie aangaan met de demonen uit zijn verleden. Hiervoor moet hij naar de plaats die hij het meeste vreest; een verlaten torenflat genaamd de Citadel.

Voor de film Citadel verscheen inmiddels ook al een poster die je HIER kan bekijken.

Veldhuis wint 50 meter vrij in Londen

Marleen Veldhuis zal tevreden zijn over haar eerste ervaring met het olympische bad van Londen. De Nederlandse won er vandaag in 24,49 seconden, de snelste tijd van dit jaar.

Achter Veldhuis eindigde de Belgische Jolien Sysmans op bijna een seconde achterstand als tweede. Hinkelien Schreuder, die in de series nog 25,17 zwom, werd derde in 25,59.

Overigens was Veldhuis niet de enige die vandaag een toptijd noteerde. De Duitse Britta Steffen zwom tijdens kwalificatiewedstrijden in Magdeburg een tijd van 24,73. Francesca Halsall kwam in de halve finale van de Britse trials tot 24,63. Zij zwemt morgen nog een finale.

CŠceres snakt naar overwinning met Juventus

Martin Cáceres hoopt dat Juventus tegen Genoa weer eens een driepunter kan pakken. De Oude Dame verspeelde in de laatste weken behoorlijk wat punten.

Hoewel de Turijnse grootmacht als enige Serie A-club na 26 competitieduels nog ongeslagen is, werden de laatste drie competitiewedstrijden teleurstellend gelijkgespeeld. Koploper AC Milan staat inmiddels twee punten voor. Dit weekend wacht Juventus een lastig uitduel bij Genoa en Cáceres hoopt dan ook op drie punten.

De Uruguayaan, die dit seizoen weer terugkeerde in Turijn, weet dat zijn ploeg van goeden huize zal moeten komen. "We weten dat het een erg moeilijke wedstrijd wordt. Daarom bereiden we ons zo goed mogelijk voor", aldus de verdediger tegenover de clubsite. "Maar dit Juventus heeft het karakter om zowel thuis als uit met dezelfde overtuiging te spelen. We gaan daarheen om te winnen."

Cáceres is blij om weer terug te zijn bij Juventus. "Sinds ik hier anderhalf jaar geleden vertrok wilde ik altijd weer terug naar de club en ik was dus erg blij toen die kans zich uiteindelijk voordeed. Er heerst altijd een goede sfeer bij Juventus."

Uitslag Roda JC - VVV-Venlo

Roda JC heeft in de Eredivisie een einde gemaakt aan de zegereeks van VVV-Venlo. In de Limburgse derby was de ploeg uit Kerkrade met 3-1 te sterk voor de Noord-Limburgers, waardoor Roda voorlopig naar de achtste plaats op de ranglijst klimt.

Roda JC

3 - 1

VVV-Venlo

 51' Malki
 60' De Beule
 86' Malki (pen)
   39' Yoshida
 
 Gele kaart: De Regt (VVV-Venlo)
 Rode kaart: Yoshida (73) (VVV-Venlo)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 16.333
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Kieszek
Monteyne
Biemans
Vukovic (Broekhof/89)
Hempte
De Beule (Delorge/71)
Vormer
Donald (Fledderus/74)
Ramzi
Junker
Malki
  Gentenaar
Timisela
Vorstermans
Yoshida
Leiwakabessy
Meeuwis
Holla
Kruysen (Linssen/65)
Berghuis (Cullen/65)
Nwofor (De Regt/76)
Wildschut


Wildschut (VVV) in duel met Monteyne (Roda) (Foto: Pro Shots)

[REC]≥ Gťnesis tv-spot en teasers uitgebracht

Er is een tv-spot gemaakt voor de horrorfilm [REC]³ Génesis. Voor degenen die na het bekijken van de reclame voor de nieuwe film van Paco Plaza niet kunnen wachten tot de film uit komt zijn er ook twee fragmenten uit de film op het wereldwijde web gezet.

[REC]³ Génesis is vandaag te zien op het South by Southwest Film Festival in Austin, Texas. De film draait vanaf 28 maart in de Nederlandse bioscopen. Bekijk hieronder de tv-spot en de fragmenten uit het nieuwste deel van de veelbelovende horrorreeks uit Spanje.

Wenger: "Geruchten Van Persie niet te stoppen"

Arsène Wenger begrijpt dat de uitstekende prestaties van Robin van Persie niet onopgemerkt blijven door Europese topclubs. Deze week verscheen het bericht dat Manchester City serieuze belangstelling heeft voor de Nederlander, die dit seizoen in totaal maar liefst 32 doelpunten maakte.

Het contract van Van Persie loopt na dit seizoen nog één jaar door, maar de spits heeft nog geen aanstalten gemaakt om in te gaan op contractverlenging. Mede daardoor zijn de geruchten over een vertrek uit Londen snel op gang gekomen. Wenger vertrouwt er echter op dat Van Persie Arsenal niet zal verlaten. "Ik kan de speculaties rondom Van Persie niet stoppen. In een ideale wereld had ik dat misschien gekund, maar het stoort me aan de andere kant ook weer niet heel erg."

"Robin is de leider van onze club en ik wil even benadrukken dat hij nog niet aan het einde van zijn contract zit. Dat is namelijk pas in 2013 het geval. Dus laat iedereen zijn werk doen en focus je daarop. Van Persie doet dat zelf heel erg goed", zo laat de Fransman weten aan diverse Engelse media.

Hiddink schrapt Roberto Carlos van spelerslijst

Het einde van de voetbalcarrière van Roberto Carlos lijkt aanstaande. Trainer Guus Hiddink heeft de Braziliaan van de spelerslijst van Anzhi Makhachkala afgehaald. Anzhi bevestigt dat via de officiële clubsite, maar maakt daar de reden voor het besluit niet bekend.

Wel is duidelijk dat Anzhi Carlos graag wil behouden voor de club. De Braziliaan kan wellicht de nieuwe technisch directeur worden. Eerder bekleedde de verdediger al de functie van ad interim-trainer.

Carlos maakte onlangs al bekend binnenkort zijn voetbalschoenen aan de wilgen te willen hangen. De inmiddels 38-jarige Braziliaan kent een indrukwekkende loopbaan, waar hij onder meer speelde voor Internazionale, Real Madrid en Fenerbahçe.

In de laatste wedstrijd tegen Dinamo Moskou schitterde Carlos al door afwezigheid. De Braziliaan was tijdens de debuutwedstrijd van Hiddink (die met 1-0 werd gewonnen, red.) al geen deel meer uit van de selectie.

Gietenaar zet weg af met betonblokken

Een man uit Gieten (Drenthe) is zo boos op de gemeente Aa en Hunze dat hij een gedeelte van zijn straat vrijdagochtend blokkeerde met betonblokken. De Gietenaar beweert dat de betreffende weg zijn eigendom is, de gemeente beweert dat de weg openbaar is.

Ondanks dat de Gietenaar vorig jaar een rechtszaak heeft gewonnen tegen de gemeente inzake het slepende gevecht, wil de laatstgenoemde nog steeds geen actie ondernemen. De gemeente heeft aangegeven nog enkele weken te willen wachten tot de uitspraak van het hoger beroep dat ze heeft ingediend.

De gefrustreerde Gietenaar heeft aangegeven de blokken voorlopig te willen laten staan. Zijn buren zijn op dit moment afhankelijk van een zandweggetje om hun woning te bereiken.

Nieuwe content voor Starhawk-bŤta

PlayStation 3-gebruikers kunnen al enkele dagen aan de slag met de bèta van Starhawk. Sony publiceerde vandaag een nieuwe update die een hoop nieuwe content toevoegt. Naast het verhelpen van enkele problemen, voegt Sony vandaag een hoop extra's toe aan de proefversie van Starhawk.

Het gaat hier om een geheel nieuwe map, Planet Dust, waar twee teams van 32 spelers het tegen elkaar opnemen. Verder mogen testers hun handen leggen op twee nieuwe voertuigen: de Ox Heavy Tank en de Sidewinder Jetbike.

De bèta van Starhawk loopt nog tot 27 maart aanstaande. Starhawk zal op 8 mei in de Europese schappen liggen.

Massa: "Podium niet onmogelijk in AustraliŽ"

Ferrari-coureur Felipe Massa denkt dat het goed mogelijk is dat Ferrari volgende week in de Grand Prix van Australië toch mee zal gaan doen met de podiumplaatsen. De Italiaanse renstal kende een moeilijke winter, maar de Braziliaanse rijder houdt hoop.

"Het klopt dat we elk jaar minder testen, waardoor het lastiger is om de rangorde in te schatten. Vorig jaar presteerden we uitstekend in de tests en stonden we in Melbourne een seconde achter de snelsten. Ik kan niet verhullen dat we niet honderd procent tevreden zijn met wat we in de drie voorbereidingstests hebben laten zien. Ik had graag wat sneller voor de dag gekomen. Onze auto is nieuw en we moeten nog leren om alle potentie eruit te halen," zei Massa.

"Echter, Ferrari is een sterk team en ik heb alle vertrouwen in hun capaciteiten om de wagen te ontwikkelen. De waarheid komt pas aan het licht in Australië, als we allemaal met weinig brandstof en op de zachte band rijden. Red Bull Racing, McLaren, Mercedes en Lotus ogen snel, en de groep met Force India, Toro Rosso en Sauber is dichterbij gekomen. Wij kunnen vechten voor het podium, dat is het enige dat in mijn hoofd speelt. Maar pas volgende week krijgen we het antwoord."

Assaidi terug in basis bij Heerenveen

Oussama Assaidi keert zaterdagavond tegen Excelsior weer terug in de basiself van sc Heerenveen. De Marokkaan lag er lang uit vanwege blessureleed. Helemaal pijnvrij is Assaidi overigens nog niet.

"Ik heb nog wel wat kleine pijntjes. Ik heb nog wat spelritme nodig, want ik heb natuurlijk een tijdje niets kunnen doen. We zien wel hoe lang ik het volhoud", zo laat hij weten aan de officiële clubsite van de Friezen. "Ik heb de bal heel erg gemist."

De laatste keer dat Assaidi in de basis begon was bijna drie maanden geleden. "Het heeft voor mij lang genoeg geduurd. Ik wilde zo ontzettend graag weer voetballen. Hopelijk houd ik het zaterdag vol, maar dat zullen we moeten afwachten. Ik hoop echt dat ik pijnvrij uitkom. Zo niet, dan moet ik nog even geduld houden."

Heerenveen won het eerdere duel met Excelsior eenvoudig met 0-5. Ondanks dat de Kralingers laaggeklasseerd staan, wil Assaidi van onderschatting niets weten. "Ik denk niet dat we het makkelijk gaan krijgen, ook al staan ze laatste. Maar we hebben wel vertrouwen in een overwinning."

FIA past DRS-regels voor natte races aan

De World Motor Sport Council van de FIA heeft de regels omtrent het gebruik van het Drag Reduction System in natte races aangepast. Tijdens een wedstrijd heeft de racedirecteur uit veiligheidsoverwegingen de mogelijkheid om het systeem uit te schakelen als hij in natte omstandigheden het zicht te slecht acht.

Daarnaast zijn de regels over de avondklok aangepast om de teamleden tijdens een raceweekend voldoende rust te gunnen. Vorig jaar braken enkele teams in Singapore de avondklok omdat ze in de war waren over het afwijkende tijdsschema. Hierin zijn nu aanpassingen gemaakt.

Verder zijn de bandenregels voor de natte vrijdagen aangepast. Als beide sessies op de vrijdag als nat bestempeld worden dan mogen de teams per coureur één set droogweerbanden extra meenemen naar de zaterdagen. De FIA hoopt dat er zo op de zaterdag meer gereden zal gaan worden.

Recordaantal exemplaren The Sun on Sunday verkocht

Uit officiële cijfers blijkt dat Rupert Murdochs The Sun on Sunday een sterke start heeft gemaakt. Er werden van het eerste nummer 3,2 miljoen exemplaren verkocht.

Murdoch lanceerde op 26 februari de zondageditie van de krant, die de plaats moet innemen van het door schandalen ter ziele gegane News of the World. Nog altijd komen nieuwe illegale praktijken van de boulevardkrant aan het licht.

De cijfers zijn het eerste officiële teken van succes van de krant. De oplage van The Sun on Sunday is meer dan twee keer zo groot als die van zijn directe concurrent Sunday Mirror en is zelfs hoger dan de 2,7 miljoen exemplaren die van News of the World werden verkocht vlak voor het werd opgedoekt. Volgens mediakenners zal de oplage zich echter waarschijnlijk ver onder dat aantal stabiliseren.


Recordaantal exemplaren The Sun on Sunday verkocht (Foto: Novum)

Bulgaarse premier: lever bonus in

De Bulgaarse premier Boiko Borisov heeft vrijdag leden van voorgaande regeringen gevraagd hun bonus in te leveren om zo te helpen de economische crisis te verzachten. In tijden van crisis is het volgens Borisov niet gepast als regeringsfunctionarissen bonussen aannemen.

Borisov heeft de oppositiepartijen in het parlement gevraagd het voorbeeld van zijn partij te volgen en bonussen terug te geven of over te maken aan een goed doel. Na een eerdere oproep van de premier werd meer dan 300 duizend euro teruggestort.

Man gewond door schietende vriend

Een 21-jarige man uit Duisburg is vrijdagavond bij een vriend thuis gewond geraakt door een schot uit een vuurwapen. Een 22-jarige vriend van hem uit Velp had het wapen in zijn hand, waarna door onbekende oorzaak een schot werd gelost, meldt de politie.

De Velpenaar en de vriend uit Duiven bij wie de mannen thuis waren, zijn aangehouden. De drie mannen waren na het schot op eigen houtje naar een ziekenhuis gegaan. De toestand van het slachtoffer zou stabiel zijn.

De politie gaat op voorhand niet uit van opzet.

Spelers Rangers stemmen in met salarisverlaging

Het Schotse Glasgow Rangers zit in diepe financiële problemen. Zo diep, dat de spelersgroep heeft besloten ook een duit in het zakje te steken. Zij zijn akkoord gegaan met een salarisverlaging van tussen de 25 en 75 procent.

Mervan Celik en Gregg Wylde gingen nog verder lieten zelfs hun contracten ontbinden. Door deze maatregelen is de Schotse club voorlopig gered van de ondergang en hoeven er verder geen personeelsleden ontslagen te worden.

Button: "Teams lieten zich niet in kaarten kijken"

McLaren-coureur Jenson Button is ervan overtuigd dat vele Formule 1-teams bij de wintertests niet het achterste van hun tong hebben laten zien. De Britse wereldkampioen van 2009 weet dan ook niet hoe volgende week bij de eerste race in Australië de pikorde zal zijn.

"Ik ben tevreden over onze voorbereiding. In vergelijking met vorig jaar hadden we een zeer solide voorseizoen. Het is lastig om nu al iets over de onderlinge krachtsverhoudingen te zeggen, omdat veel teams zich niet in de kaarten lieten kijken tijdens de tests, maar volgens mij zit het extreem dicht bij elkaar. Ik kan niet wachten om erachter waar wij staan," zei Button.

De Brit kijkt erg uit naar de start van het nieuwe seizoen in Australië. "Ik heb veel goede herinneringen aan Melbourne. In 2000 reed ik er mijn eerste race, wat een behoorlijk intense ervaring was, en in 2006 scoorde ik er de pole. Mijn mooiste herinneringen zijn echter de overwinning die ik er in 2009 boekte voor Brawn GP, vanaf pole, en mijn onverwachte zege in 2010, wat mijn eerste overwinning voor McLaren was."

[Upd] Verbeek in beroep tegen schorsing

De tuchtcommissie heeft AZ-trainer Gertjan Verbeek voor drie duels, waarvan één voorwaardelijk, geschorst. Dit naar aanleiding van zijn gedrag in het thuisduel met Heracles Almelo. De oefenmeester werd in het door AZ met 3-1 gewonnen duel tot zijn eigen verbijstering naar de tribune gestuurd door arbiter Ruud Bossen.

Verbeek zou de vierde man, Jochem Kamphuis, herhaaldelijk hebben bejegend en zelfs een 'beuk' hebben uitgedeeld. Verbeek reageerde furieus op de beslissing van Bossen om hem weg te sturen en stak zijn woede na afloop van het duel niet onder stoelen of banken. De trainer ontkent stellig dat er contact is geweest tussen hem en Kamphuis.

Verbeek verscheen vrijdag bij de tuchtcommissie, die hem vervolgens voor drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, schorste. De kans lijkt groot dat de oefenmeester in hoger beroep zal gaan.

Update 20.44 uur

De KNVB meldt dat Verbeek in beroep is gegaan tegen de opgelegde straf. Hierdoor zal de oefenmeester zondag langs de lijn mogen staan bij het duel van AZ bij De Graafschap.

Roeier Simon (41) naar zijn vijfde Olympische Spelen

Diederik Simon zal komende zomer meedoen aan zijn vijfde Olympische Spelen op een rij. De 41-jarige roeier kreeg vandaag van technisch directeur René Mijnders te horen dat hij uitverkoren is voor de Holland Acht.

Dit is besloten na een week met selectiewedstrijden in het Italiaanse Varese. Naast Simon zullen ook Olivier Siegelaar, Jozef Klaassen, Sjoerd Hamburger, Matthijs Vellenga, Rogier Blink, Mitchel Steenman, Roel Braas en stuurman Peter Wiersum in de boot plaatsnemen.

Simon won goud met de Holland Acht bij Atlanta 1996. Daarna volgden zilver bij Sydney 2000 en Athene 2004. Bij Peking 2008 eindigde hij met de acht op de vierde plaats.

Drť Hazes had op 15-jarige leeftijd wilde uitspatting

Dré Hazes heeft op 15-jarige leeftijd een avontuurtje beleefd met een dame van lichte zeden. De nu 18-jarige zoon van de overleden zanger André Hazes heeft dat onthuld tijdens de opnamen van het BNN-programma Spuiten en Slikken.

"Dat moet je toch eens geprobeerd hebben, dat is toch niet zo raar?", zegt hij tegen RTL Boulevard. "Ze vragen wel naar je leeftijd, maar als je zegt dat je ouder bent dan achttien, dan vinden ze dat goed."

De uitzending van Spuiten en Slikken waarin Dré zijn onthulling doet wordt volgende week uitgezonden door BNN.

FOK! op het spoor van de Mol 2012 - Aflevering 10

Net als de twee voorgaande seizoenen gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Net als vorig jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 3 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 4 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 5 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 6 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 7 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 8 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 9 

Vrouw Dennis Quaid vraagt scheiding aan

Dennis Quaid gaat scheiden van echtgenote Kimberley. De vrouw van de 57-jarige The Day After Tomorrow-acteur heeft de scheidingspapieren ingediend, bevestigt haar woordvoerder.

"We kunnen bevestigen dat Kimberly Quaid een scheiding heeft aangevraagd", zegt de woordvoerder tegen de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. "Er wordt gewerkt aan een overeenkomst die beide partijen tevreden stelt."

Kimberley wil het huwelijk beëindigen wegens 'onenigheid en botsende karakters', schrijft TMZ, dat de scheidingspapieren inzag. Ze wil dat hun bezittingen eerlijk worden verdeeld.

Dennis Quaid trouwde in 2004 met Kimberley. Ze kregen in 2007 een tweeling. De jongen en het meisje kwamen kort na hun geboorte bijna te overlijden, omdat ze in het ziekenhuis een overdosis bloedverdunners toegediend kregen.

Het is de derde scheiding voor Quaid. Hij was tot 1983 getrouwd met actrice P.J. Soles en tot 2001 met actrice Meg Ryan.

Smith zevende in finale kogelstoten bij WK indoor

Rutger Smith is bij de finale van het kogelstoten op het Wereldkampioenschap indoor slechts als zevende geëindigd. Smith wist slechts één geldige poging te noteren en kwam met die worp niet verder dan 20,30 meter.

"Dit leek helemaal nergens op", zei Smith na de finale. "Ik voelde me hartstikke goed. De eerste worp vloog net als in de kwalificatie volledig uit mijn vingers. Jammer, want dat was een verre stoot geweest. De tweede was ongeldig. Toch werd ik niet wanhopig. Zoiets gebeurt me ook wel eens in de training. Het kwam er in de finale gewoon niet uit."

"Ik weet niet goed wat ik deed, er moet minimaal driekwart meter bij. Het niveau van de top vier is ongelofelijk. Er is werk aan de winkel." Het goud was voor de Amerikaan Ryan Whitling, die met 22 meter de Duitser David Storl twaalf centimeter voorbleef.

15-jarig vermist meisje heelhuids teruggevonden

Een 15-jarig meisje dat sinds woensdagavond vermist werd uit een instelling in Venlo, is vrijdagmiddag teruggevonden in Rotterdam-Zuid. Ze liep op de Hilledijk samen met drie Rotterdammers van 16, 18 en 28 jaar. Deze werden door een arrestatieteam aangehouden.

Soumia werd teruggevonden nadat ze contact had gehad met de vriendin met wie ze samen weggelopen was. Een woordvoerder van de politie verklaart: “Kort daarna maakte een onderhandelaar van de politie een afspraak met haar, maar plotseling was er geen telefonisch contact meer mogelijk omdat Soumia haar telefoon had uitgezet.” Uit onderzoek was al getraceerd waar Soumia zich bevond op dat moment. 

De vriendin van Soumia was al eerder teruggevonden. Ze was gewond en alarmeerde bewoners aan de Hyacintstraat. Zij is hierop naar het ziekenhuis overgebracht. Zij verklaarde dat ze met een paar jongens iets gedronken had en daarna met ze was meegegaan. Hierna is het onduidelijk wat de meisjes is overkomen.

Angry Birds Space extra's op de Samsung Note

Rovio heeft een exclusiviteitsdeal met Samsung gesloten, en de eerste details ervan zijn slecht nieuws voor de toegewijde, alles verzamelende Angry Birds-fan die geen Samsung Note heeft. De grote smartphone/ kleine tablet krijgt namelijk een uniek level.

Daarnaast wordt het eerste level-pack genaamd Danger Zone, met 30 levels, gratis voor bezitters van het apparaat.

Ook is een gameplay-video van de nieuwste telg in de Angry Birds-franchise verschenen, waarin te zien is hoe de vogels zich in de ruimte laten besturen. Zo hebben verschillende planeten verschillende zwaartekracht, en zien we een nieuwe groene vogel.

Angry Birds Space zal vanaf 22 maart te downloaden zijn voor IOS, Android, Mac en pc.

Wasvoorschrift: Geef het aan je vrouw

Het Britse kledingmerk Madhouse, dat zich richt op mannen, is in opspraak geraakt. Een journaliste plaatste namelijk een foto van het wasvoorschrift in een broek op Twitter. Onder de gebruikelijke instructies staat er nog een tweede optie: Of geef het aan je vrouw, het is haar taak. Verdomd handig, zullen de meeste mannen denken, maar vrouwen hebben al massaal op internet laten weten hier niet van gecharmeerd te zijn.

Emma Barnett, de journaliste in kwestie twitterde een foto van het wasvoorschrift met daarbij de tekst: "Ik ben nog steeds totaal verbijsterd over de tekst op het label in mijn vriendjes nieuwe broek." Anderen relativeren de grap met uitspraken als: "Als je het niet grappig vindt, koop je de kleding toch niet?" Maar er zijn ook reacties als: "Dit is niet normaal, 'name and shame' dit merk."

Het kledingmerk heeft aangegeven niet op de hoogte te zijn geweest van de tekst in de broeken. Ze zeggen dat ze de broeken niet zouden hebben ingekocht als ze dat wel hadden geweten.

A. Rossi testrijder bij Caterham

Na Giedo van der Garde heeft het Caterham F1 Team in Alexander Rossi een tweede testcoureur vastgelegd. De 20-jarige Amerikaan zal een aantal vrijdagsessies in actie gaan komen en rijdt daarnaast voor Arden Caterham het seizoen in de World Series by Renault.

Van der Garde zal bij het team zes tot acht vrijdagtrainingen gaan rijden en daarnaast in de GP2 Series uitkomen. Rossi zal in het Europese seizoen de rol van vrijdagcoureur op zich gaan nemen. Het is niet bekend hoeveel trainingen hem toegezegd zijn. Wat betreft de Formule Renault zal 2012 het tweede seizoen voor de Amerikaan in deze klasse worden. Vorig jaar werd hij rookiekampioen en pakte hij twee overwinningen.

Amsterdams vijfsterrenhotel ontruimd om chloorlucht

Gasten en personeel van het Conservatorium Hotel Amsterdam zijn vrijdagmiddag geëvacueerd omdat zich in de lucht een flinke concentratie chloordampen had opgehoopt. Voor het zwembad waren enkele liters zwavelzuur met chloorbleekloog gemengd, wat voor een chemische reactie zorgde, laat de brandweer weten.

Niemand raakte gewond. Vier mensen zijn uit voorzorg door ambulancepersoneel nagekeken, maar zij bleken niets te mankeren.

De brandweer kreeg rond 16.00 uur een melding dat er iets aan de hand was. Het recent geopende vijfsterrenhotel aan de Van Baerlestraat werd ontruimd en geventileerd, waarna de gasten rond 18.00 uur weer naar binnen mochten. De kelderverdiepingen blijven voorlopig gesloten.

Woordvoerders van de brandweer en het hotel konden niet zeggen hoeveel mensen het hotel moesten verlaten.

The Legend of Heroes komt naar PS Vita

Het spel The Legend of Heroes debuteerde in 1989 met Dragon Slayer: The Legend of Heroes. Origineel uitgekomen op de NEC PC-8801. De titel verscheen op verschillende systemen zoals de Super Fanicom, de Megadrive en de TurboGrafx-16.

Met het spel The Legend of Heroes: Zero no Kiseki Evolution komt de serie nu naar PS Vita. De game was origineel gepland voor de PSP met complete voice over maar er was niet genoeg UMD-ruimte op het apparaat om de game te ondersteunen.

De minigames in het spel maken gebruik van de motion sensor in de PS Vita. De titel maakt ook nog eens gebruik van touch controls.

The Legend of Heroes: Zero No Kiseki Evolution is gepland voor een release deze zomer in Japan.

De video is hieronder te bekijken, hij is helaas wel in het Japans.

Sanchez: "Hadden wat recht te zetten"

Luis-Leon Sanchez boekte vandaag de tweede zege van Rabobank van het seizoen. In Parijs - Nice kon de ploeg tot nu toe niet imponeren, maar de Spanjaard zorgde door zijn zege toch voor zout op de wonden.

"Het was een loodzware dag, maar ik wilde tot het randje gaan, want we hadden nog iets goed te maken", aldus Sanchez na afloop van de etappe. "We zijn hier met een goed team gestart en we zijn wel degelijk in goede conditie. Maar in de waaieretappe hebben we niet opgelet. Dat was onze eigen schuld en een grote fout. Ik ben blij, dat ik dat nu recht heb kunnen zetten. Daarmee is deze ronde voor het team toch nog een goede."

The Walking Dead binnenkort op Facebook te spelen?

Eyes Wide Games is bezig met het ontwikkelen van een zogenaamde social game gebaseerd op de tv-serie The Walking Dead.
De term social game wordt gebruikt voor games die ontwikkeld worden voor social network sites zoals bijvoorbeeld Facebook. 

Facebook staple RockYou brengt de game uit en richt zich daarbij op de 'mid tot hardcore gamers'. Stephen Griffin, de CEO van Eyes Wide Games prijst het spel als onderdeel van de volgende generatie games voor sociale netwerken. De game heeft volgens hem drama, diepe speelbaarheid maar is toch benaderbaar voor het minder fanatieke publiek. Hij zegt echter dat gamers die op zoek zijn naar een diepgaandere game om te spelen op sociale netwerken deze game zeker in de gaten moeten houden.

Het zal mogelijk zijn voor spelers om te vechten tegen zombies met "win of verlies" consequenties op een flexibel sociaal platform. Het bergen van materialen, nieuwe kampen opzetten en het zoeken naar nieuwe items zal met andere elementen gebaseerd worden op de televisieserie van AMC.

KNVB onderzoekt biergooiende PSV-fans

De KNVB is een onderzoek gestart naar PSV-fans die zondag tijdens de wedstrijd tegen FC Twente bier naar spelers zouden hebben gegooid. "De aanklager wil weten welke maatregelen PSV tijdens en na afloop van de wedstrijd heeft genomen om het gooien van bekers bier te voorkomen dan wel te beëindigen", schrijft de KNVB op de bondswebsite. PSV heeft tot 21 maart de tijd om te reageren.

Tijdens Studio Voetbal waren zondagavond vertraagde beelden te zien van Luuk de Jong die één van de treffers van FC Twente tegen PSV viert. Op die beelden leek het alsof de spits van de Tukkers een bierdouche over zich heen krijgt.

SW:TOR game update 1.2 trailer

EA heeft de nieuwe trailer vrijgegeven van Star Wars: The Old Republic. In de trailer is te zien wat Bioware van plan is te implementeren in de volgende patch.

Update 1.2 is gepland voor april en zal zo te zien behoorlijk wat extra content toevoegen. Enkele voorbeelden hiervan zijn het nieuwe legacy-systeem, guildbanks en uitgebreide opties voor de user interface. Verder voegt Bioware extra content toe met een nieuwe flashpoint en een nieuwe warzone. Ook zullen er extra schoonheidsopties beschikbaar komen voor bijvoorbeeld het opnieuw kleuren van je gear.

Bekijk hier de trailer voor alle update-informatie.

Vooronderzoek tegen Oss na oerwoudgeluiden

De aanklager van de KNVB is een vooronderzoek gestart naar FC Oss. Supporters van de club worden ervan beschuldigd in de competitiewedstrijd tegen Sparta oerwoudgeluiden te hebben gemaakt naar de Congolees Jeremy Bokila. De Brabantse eerstedivisionist heeft tot 21 maart de tijd om te reageren.

Bokila liet direct na de wedstrijd weten de zaak liever te laten rusten om de supporters niet te veel aandacht te geven. Sparta won de wedstrijd in Oss vorige week vrijdag met 5-1, mede dankzij twee doelpunten van Bokila.

Drama Wes Anderson opent filmfestival van Cannes

Moonrise Kingdom van de Amerikaanse filmmaker Wes Anderson opent het filmfestival van Cannes. De film gaat op woensdag 16 mei in première in de Franse kustplaats, laat de organisatie van het festival weten.

In Moonrise Kingdom lopen twee jonge padvinders weg van hun kamp, waarna een grootse zoektocht volgt. In het drama zijn onder anderen Edward Norton, Bruce Willis, Bill Murray, Tilda Swinton, Frances McDormand en Harvey Keitel te zien.

De president van het filmfestival is trots. "Doordat Wes Anderson het 65e festival in Cannes opent, wordt de jonge Amerikaanse cinema gevierd," zegt Gilles Jacob in een verklaring. Het is de zevende film van de 42-jarige filmmaker, bekend van de animatiefilm Fantastic Mr. Fox en The Royal Tenenbaums.

Het filmfestival van Cannes vindt plaats van 16 tot 27 mei. Moonrise Kingdom draait vanaf 23 augustus in de Nederlandse bioscopen.


Drama Wes Anderson opent filmfestival van Cannes (Foto: Novum)

Karelse: "We kunnen ook van PSV winnen"

Trainer John Karelse heeft goede hoop dat NAC Breda aankomende zondag tegen PSV voor een stunt kan zorgen. Zowel NAC als PSV kunnen een driepunter goed gebruiken. De Eindhovenaren leden in de laatste twee wedstrijden tegen FC Twente en Valencia forse nederlagen, waardoor het binnen de club steeds onrustiger lijkt te worden.

NAC verloor afgelopen weekend pijnlijk bij VVV-Venlo en de nacompetitie lijkt inmiddels steeds dichterbij te komen. Karelse ruikt kansen tegen de Eindhovenaren. "De verdediging barst uiteraard niet van het zelfvertrouwen, maar de aanval daarentegen is van hoog niveau. Het is zaak om het te profiteren van hun fouten en we moeten lef tonen", zo laat de oefenmeester weten aan de officiële website van NAC.

Karelse beseft dat zijn ploeg snel punten moet gaan pakken. "Het zou raar zijn als je je geen zorgen maakt als je naar de stand kijkt. Van paniek wil ik overigens niets weten, want we hebben een ploeg die ook van PSV kan winnen."

Bos winnaar Dwars door Drenthe

Theo Bos heeft zijn eerste zege van het seizoen geboekt. De sprinter van Rabobank was in Dwars door Drenthe de snelste in de massasprint. Hij bleef zijn landgenoot Barry Markus (Vacansoleil) en de Italiaan Danille Colli voor.

Eind vorig jaar werd Bos geopereerd aan zijn lies, waardoor hij later aan de voorbereiding aan het nieuwe seizoen kon beginnen. Zijn eerste piek wil hij leggen bij de Scheldeprijs en de Giro d'Italia.

KroatiŽ ratificeert toetredingsverdrag EU

Het Kroatische parlement heeft vrijdag eenstemmig het toetredingsverdrag met de Europese Unie geratificeerd. Hiermee is de weg vrij voor Kroatische toetreding tot het blok volgend jaar.

Alle 136 afgevaardigden keurden het verdrag op een speciale zitting goed. Premier Zoran Milanovic sprak de verwachting uit dat toetreding tot de EU van Kroatië een sterkere en succesvollere natie maakt.

Kroatië tekende het verdrag vorig jaar na jaren van onderhandelingen. In januari stemde de Kroatische bevolking al in met de toetreding. Het is nu aan de 27 EU-lidstaten om het verdrag te ratificeren en de toetreding van het jongste lid in juli 2013 mogelijk te maken.

[WB] BÝkko wint 1500 en wereldbekerklassement

Havard Bøkko heeft vrijdag op de 1500 meter uitstekende zaken gedaan tijdens de wereldbekerfinale in Berlijn. De Noorse wereldkampioen won de middenafstand in 1.47,49 minuten en schreef daardoor ook het wereldbekerklassement op zijn naam. Kjeld Nuis werd tweede in 1.47,69 en steeg in het klassement naar de tweede plaats.

Shani Davis was de grote verliezer. De Amerikaan verspeelde zijn leidende positie door slechts de zesde tijd te rijden (1.47,85) en zakte naar de derde plaats.

Koen Verweij en Mark Tuitert lieten zich van hun positieve kant zien op de 1500. Het tweetal eindigde gebroederlijk in 1.47,72 op de derde plaats. Stefan Groothuis stelde teleur met de vijftiende tijd:1.48,69. Sjoerd de Vries eindigde een plaats lager met 1.48,88.

Uitslag 1.500 meter

# Schaatster Nat Tijd
1 Harvard Bokko Noo 1.47,49
2 Kjeld Nuis NED +0,20
3 Koen Verweij NED +0,23
4 Mark Tuitert NED z.t.
5 Konrad Niedzwiedzki Pol +0,28
6 Shani Davis VS +0,36
7 Brian Hansen VS +0,83
8 Denny Morrison Can +0,88
13 Stefan Groothuis NED +1,20
15 Sjoerd de Vries NED +1,39


Eindklassement

# Schaatster Nat Punten
1 Harvard Bokko Noo 472
2 Kjeld Nuis NED 430
3 Shani Davis VS 425
4 Denny Morrison Can 312
5 Ivan Skobrev Rus 301
6 Stefan Groothuis NED 300
7 Mark Tuitert NED 216
8 Brian Hansen VS 212

Studenten komen vanaf dinsdag in actie

Studenten gaan vanaf dinsdag actievoeren. In hun ogen doet staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) niet genoeg voor de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) waarschuwden hem vrijdag in een gesprek voor de gevolgen van zijn beleid.

De studentenorganisaties maken zich ernstig zorgen over oplopende studieschulden en de toegankelijkheid van het onderwijs. Ze wijzen op de opeenstapeling van maatregelen, zoals de langstudeerboete, een veel duurdere tweede studie en het verdwijnen van de basisbeurs in de masterfase.

Het ISO en de LSVb vinden daarnaast dat de maatregelen te snel worden ingevoerd, zonder fatsoenlijke overgangsregelingen. Studenten die nu een tweejarige masterstudie volgen, zouden door de afschaffing van de basisbeurs al volgend jaar een domper van 3200 euro te verwerken krijgen.

De acties die de twee studentenorganisaties nu aankondigen beginnen dinsdag bij de TU Delft. Acties in Nijmegen, Amsterdam en Zwolle volgen. Op 23 maart moet een landelijke manifestatie plaatsvinden op de Dam in Amsterdam.

VVD wil boeventronies op Amsterdamse billboards

De VVD in Amsterdam wil overvallers kunnen pakken door hun foto's in het straatbeeld te brengen. Op schermen in bussen, trams en bibliotheken, maar ook op billboards en in winkelcentra. Dat staat in een voorstel dat de VVD vrijdag heeft ingediend bij de gemeenteraad om de stad veiliger te maken. Ook moeten er meer camera's in de stad komen te hangen.

"Wij denken dat potentiële overvallers zich nog wel eens drie keer achter de oren krabben", verwacht fractievoorzitter Robert Flos van het verspreiden van de beelden van overvallers.

Camera's moeten bovendien slimmer en flexibeler worden gebruikt. De liberalen willen dat er meer live meegekeken wordt met camera's die op straat hangen. Ook willen ze dat er slimmere camera's komen met automatische herkenning van gezichten en nummerborden. De beelden moeten zo lang mogelijk worden bewaard.

De liberalen wijzen erop dat de drugsproblematiek op de Wallen mede door cameratoezicht is teruggedrongen. Camera's zouden locaties veiliger maken.

Billboards met foto's van verdachten werden eerder ingezet in Rotterdam. Het gaat om hooligans die in september protesteerden tegen het beleid van Feyenoord. Ze probeerden met geweld het Maasgebouw bij het stadion binnen te komen. Agenten konden dat verhinderen door hun dienstwapen te trekken. Met de beelden werden in totaal 32 verdachten opgepakt.

Het College Bescherming Persoonsgegevens laat in een reactie weten over deze specifieke zaak geen uitspraken te kunnen doen. Het college werkt aan een advies over een wetsvoorstel dat staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) in voorbereiding heeft over het gebruik van camerabeelden van strafbare feiten.

'The Pirate Bay staat inval te wachten'

Torrentsite The Pirate Bay kan binnenkort wellicht een tweede inval verwachten van de Zweedse autoriteiten. Het team achter The Pirate Bay vermoedt dat de zowel de servers als de nieuwe .se domeinnaam het doelwit zullen zijn van deze nieuwe inval.

In 2006 werd er al eens een inval gedaan in het datacentrum waar de servers van de torrentsite stonden. Die inval heeft er destijds toe geleid dat de vier oprichters werden veroordeeld. De website bleef daarbij gewoon in de lucht.

Het team heeft van klokkenluiders te horen gekregen dat sinds de nieuwe domeinnaam actief is, het onderzoek zich geïntensiveerd heeft en er dus nu een niewe politie-inval te verwachten is. The Pirate Bay laat op de website weten het voornamelijk interessant te vinden: "We vinden het interessant dat Zweden zo door lobbyisten misbruikt wordt en dat dit zolang kan doorgaan. Ze gebruiken bangmakerij, zetten druk op de verkeerde mensen, zoals providers en gebruikers. Allemaal uit angst voor het grote land in het westen, en met een bewondering voor hun grote mooie portemonnee." 

Ik ga scheiden 13

"Je zult nog veel meer mail en andere ellende van hem krijgen. Die Miranda is de oplossing niet voor zijn problemen. Hij doet alsof. Het lijkt een beetje op intimidatie. Nu wordt het jouw probleem, terwijl hij gelukkig lijkt. Kijk uit Petra, kijk uit dat je niet in zijn valkuil valt."
"Ik ben niet goed in spelletjes, Jolanda. Ik wil gewoon mijn kinderen zien. Jan kan mij gestolen worden.

Pornosite lekt gegevens van 72.000 gebruikers

Aanvallers hebben de e-mailadressen en wachtwoorden van 72.000 gebruikers van de pornowebsite DigitalPlayground.com weten te stelen en gepubliceerd. Hier zaten ook de gegevens van 70 Amerikaanse militairen en ambtenaren bij, die zich met hun .mil of .gov mailadres hadden geregistreerd. Naast deze gegevens werden ook 40.000 creditcardgegevens gestolen.

Zowel de wachtwoorden als de creditcardgegevens waren onversleuteld opgeslagen, De aanvallers over de website: "De beveiliging van deze website is een grap. Een grap die we veel vermakelijker vinden dan zij." Ook de beheerders van de website kregen een veeg uit de pan: "Deze admins zijn een grap. Ik geloof niet dat ik een wachtwoord heb gezien dat in de buurt van 10 tekens kwam."

DigitalPlayground is momenteel niet bereikbaar, en laat weten dat abonnees gedurende de tijd dat ze offline zijn, geen abonnementsgeld hoeven te betalen. Over de aanval en de gelekte gegevens wordt met geen woord gerept. DigitalPlayground is een van de vijf grootste pornosites op het web. Eerder waren ook YouPorn en VideosZ doelwit van aanvallen.

Rutte laat niets los over onderhandelingen

Mark Rutte (VVD) denkt dat de Nederlandse bevolking er begrip voor heeft dat hij niets zegt over de voortgang van de onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen. Dat zei de premier vrijdag tijdens zijn persconferentie na afloop van de ministerraad.

Dat VVD, CDA en PVV de komende weken een 'totale mediastilte' hebben afgesproken, zal niet leiden tot 'onzekerheid' bij burgers, denkt Rutte. Hij benadrukte dat het zwijgen juist van belang is om de kans op succes te vergroten. "We zeggen helemaal niets", antwoordde Rutte vrijdag dan ook op vragen. "Zelf niet over de sfeer aan tafel."

Ook andere bewindslieden deden er het zwijgen toe. Staatssecretaris voor Europese Zaken Ben Knapen (CDA) liet bij het verlaten van de ministerraad niets los over de vraag of het mes in ontwikkelingssamenwerking gaat, zoals Geert Wilders (PVV) graag ziet.

De onderhandelaars komen vrijdagmiddag voor de vijfde dag op rij bijeen in het Catshuis. Rutte, vicepremier Maxime Verhagen, Wilders en hun secondanten moeten in de ambtswoning van Rutte op zoek naar minimaal negen miljard euro om volgend jaar aan de Europese begrotingsregels te voldoen. De gesprekken duren naar verwachting zeker drie weken.


Rutte laat niets los over onderhandelingen (Foto: Novum)

Boasson Hagen wint in Tirreno-Adriatico

Edvald Boasson Hagen heeft Team Sky in de Tirreno-Adriatico zijn tweede dagsucces op rij bezorgd. De Noor was vrijdag in de derde etappe de sterkste in de massasprint. Na een etappe van 178 kilometer bleef hij in de straten van Terni André Greipel (Lotto-Belisol) en Peter Sagan (Liquigas) voor. Donderdag won teamgenoot Mark Cavendish al de tweede rit.

Matthew Goss (GreenEdge) bleef in het bezit van de blauwe leiderstrui. Zaterdag krijgen de renners de langste etappe van deze Tirreno voor hun kiezen. De vierde rit voert het peloton van Amelia naar Chieti over een afstand van 252 kilometer.

[Upd] Zieke WŁst niet in actie in Berlijn

Ireen Wüst zal vandaag niet deel gaan nemen aan de 3.000 meter bij de wereldbekerfinale schaatsen in Berlijn. De rijdster uit de TVM-ploeg heeft al twee dagen last van buikloop. Het is nog onduidelijk of ze later dit weekend wel deel kan gaan nemen aan de 1.500 en de 1.000 meter.

De afmelding van Wüst betekent dat ze zich officieel op de 3.000 meter niet kan kwalificeren voor het WK afstanden dat over twee weken wordt gehouden. De KNSB heeft echter meteen laten weten voor de wereldkampioene allround een uitzondering te maken. De snelste Nederlandse van vandaag verdient het tweede startbewijs.

Bij de mannen heeft Stefan Groothuis zich afgemeld voor de 500 meter. De wereldkampioen sprint wil zich gaan richten op de 1.000 en 1.500 meter. Hij zal hierdoor over twee weken in Thialf niet op de kortste afstand mogen starten. In Berlijn wordt hij vervangen door Ronald Mulder.

Update 17.27 uur

Ireen Wüst heeft zich inmiddels ook afgemeld voor de 1.000 en 1.500 meter. Ze voelt zich te ziek om dit weekend in actie te gaan komen.

De top 100 Nintendo Games van ONM

Het blad Official Nintendo Magazine heeft weer een top 100 uitgebracht van alle tot nu toe uitgekomen Nintendo-games.

Hun top vijf van allerbeste games:

  1. Mario Galaxy 2 (Wii)
  2. The legend of Zelda Skyward Sword (Wii)
  3. Super Mario Bros (NES)
  4. The legend of Zelda Ocarina of Time (N64, 3DS)
  5. Pokemon Black and White (DS)


Hoofdredacteur Niel Long over hun nummer 1: "If there's one game that encapsulates what Nintendo does as a games developer, it's Super Mario Galaxy 2. It's an explosion of colour, creativity, brilliant game design and it's the deserved number one in our list."

De volledige lijst vind je in het nieuwe nummer van ONM.

Tom Hardy als bendeleider van motorclub

Acteur Tom Hardy heeft getekend voor een nog titelloze actiefilm over een motorclub. De acteur zal te zien zijn als leider van een motorbende, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De 34-jarige Hardy speelt een arts die in Vietnam heeft gediend en terugkeert naar het roerige San Francisco van de jaren zestig. Hij besluit de hippies de rug toe te keren en wordt de leider van een van de gewelddadigste motorbendes in de omgeving. Zuid-Californië is ook de bakermat van de Hells Angels, die vlak na de Tweede Wereldoorlog door vooral ex-militairen werd opgericht.

De Britse Hardy is eerst nog als opgepompte terroristenleider Bane te zien in The Dark Knight Rises. De laatste Batman-film in de trilogie van Christopher Nolan draait vanaf 25 juli in de Nederlandse bioscopen. Wanneer Hardy's motorfilm in productie gaat, is nog onbekend.


Tom Hardy wordt motorbendeleider (Foto: Novum)

Roof Supermanstrip van Nicolas Cage wordt verfilmd

De diefstal van een zeldzame strip over Superman uit de collectie van Nicolas Cage wordt verfilmd tot een komedie. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. De acteur, al jaren een fervent stripverzamelaar, werd in 2000 beroofd en zag zijn pronkstuk uit 1938, waarin 's werelds bekendste superheld voor het eerst verscheen, pas vorig jaar terug.

De film gaat Action No.1 heten, naar de titel van de comic waarin 'The Man of Steel' voor het eerst verscheen. Het scenario is van de hand van de bedenkers van de komedieserie Reno 911! en de komediefilm Night at the Museum, Robert Ben Garant en Thomas Lennon. Zij gaan de film ook produceren. De plot draait om een stel nerds dat de strip probeert te stelen uit het huis van Cage.

Het scenario is geschreven met de gedachte dat Cage zichzelf zou spelen, maar dat plan lijkt inmiddels van de baan. De naam van Jason Statham wordt al genoemd voor een hoofdrol in de film, maar het is onduidelijk of hij Cage speelt.

Het gestolen stripboek werd vorig jaar gevonden in een verlaten kluis en in november geveild voor 2,1 miljoen dollar.

Wanneer de film in productie moet gaan, is nog onbekend.


Roof Supermanstrip van Nicolas Cage wordt verfilmd (Foto: Novum)

Activision-rechtszaak neemt wending

Twee oude bazen van Infinity Ward, Jason West en Vince Zampella, hebben twee aanklachten ingediend tegen activision. Staatsrechter Elihu Berle heeft één van de twee aanklachten nietig verklaard waardoor nog maar één claim overblijft.

Zampella en West hebben Activision voor $36 miljoen aangeklaagd voor fraude terwijl Activision Zampella, West en EA heeft aangeklaagd voor $400 miljoen. Electronic Arts heeft namelijk Zampella en West 'afgepakt' terwijl zij nog onder contract stonden bij Activision.

Activision, Zampella, West en Electronic Arts zullen elkaar 7 mei in de rechtsbank zien als de zaak voorkomt.

Gorinchem weer in teken stripboekenwereld

Gorinchem is vanaf zaterdag het mekka voor liefhebbers van stripboeken. Naar schatting reizen komend weekend tienduizend mensen naar de Zuid-Hollandse stad voor De Stripdagen, het grootste stripfestival van Nederland.

Het tweedaagse evenement staat in het teken van Marten Toonder, die op 2 mei honderd jaar geleden werd geboren. In een tentoonstelling over zijn werk is aandacht voor vroege strips als Bram Ibrahim en oude bekenden als Olivier B. Bommel en Tom Poes. Ook wordt aandacht besteed aan Toonders commerciële werk.

Zaterdag worden diverse prijzen uitgereikt. Stripmaker Eric Heuvel krijgt de Stripschapprijs 2012 voor zijn oeuvre. Stripdistributeur Ron Poland ontvangt de P. Hans Frankfurtherprijs voor zijn inzet voor de stripwereld. Wie de Stripschapjaarprijzen voor beste stripalbums winnen, wordt zaterdag bekendgemaakt.

De Stripdagen worden al ruim veertig jaar georganiseerd. Vorig jaar streek het evenement neer in Gorinchem. Bezoekers langer dan 1,50 meter betalen 9,50 toegang voor een dag, kleinere bezoekers zijn voor zes euro welkom. Liefhebbers die in een op stripboeken geïnspireerd kostuum komen, betalen drie euro.

Twaalf jaar geŽist voor doden vriend kleindochter

Tegen een 66-jarige man uit Den Haag is vrijdag twaalf jaar cel geëist voor het doodschieten van de vriend van zijn kleindochter. Het Openbaar Ministerie in Den Haag verdenkt de man ervan dat hij in april vorig jaar twee keer met een revolver op het slachtoffer schoot. De man stierf in de armen van zijn vriendin.

De kleindochter en haar vriend waren de bewuste nacht uitgeweest in Amsterdam. De man bracht zijn vriendin samen met een paar vrienden thuis. Voor de woning van de vrouw stonden ze nog even te praten, volgens getuigen heel hard. Ook haar opa en oma wonen in het appartementencomplex van de vrouw.

Volgens de opa en oma hadden het slachtoffer en zijn vriendin ruzie op straat en sloeg de man de kleindochter. De kleindochter ontkent dit echter en ook getuigen zeggen niets te hebben gezien. De oma zou daarna het raam hebben geopend en het slachtoffer hebben uitgescholden. Ook gooide ze spullen in de richting van de vriend van hun kleindochter. Die gooide iets terug.

De oma kwam daarop gewapend met een klok en een mes naar buiten, gevolgd door haar echtgenoot, die vanaf zijn nachtkastje een revolver had gepakt. Het slachtoffer liep weg richting de auto waarmee hij was gekomen, maar de opa liep recht op hem af en schoot hem van dichtbij met twee kogels dood.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Boekenweek ook van start met Radioboekenbal

De Boekenweek die woensdag van start gaat, wordt niet alleen afgetrapt met het traditionele Boekenbal, maar voor het eerst ook met een Radioboekenbal. De KRO organiseert voor de gelegenheid een muzikale ontmoeting tussen luisteraars en de schrijvers van hun favoriete boek, meldt de omroep vrijdag.

Dertig luisteraars krijgen voor het programma Tijd voor Twee de kans om een dansje te maken met een schrijver. Onder anderen Arthur Japin, Renate Dorrestein, Tommy Wieringa en Peter Buwalda bestijgen het podium tijdens de uitzending van woensdag.

Het Radioboekenbal is vanaf het middaguur twee uur te horen op Radio 2. In de Stadsschouwburg in Amsterdam wordt dinsdagavond met het 61ste Boekenbal het startsein gegeven voor de Boekenweek.

Nieuwe Gothic pakketten in april

Nordic Games heeft aangekondigd dat ze een distributie-deal heeft gesloten met Piranha Bytes voor alle titels in de Gothic serie. In april verschijnen twee gamebundels: de Gothic 3: Enhanced Gold Edition en de Gothic Complete Collection.

De Gothic 3 Enhanced Gold Edition bevat: Gothic 3 en Gothic 3: Forsaken Gods in verbeterde versies.

De Gothic Complete Collection bestaat uit: Gothic, Gothic 2, Gothic 2: Night of the Raven, Gothic 3: Enhanced en Gothic 3: Forsaken Gods Enhanced.

gothic 3 enhanced

[WB] SŠblikovŠ wint alle lange afstanden

Martina Sábliková heeft de 3000m gewonnen tijdens de wereldbekerfinales in Berlijn. Daarmee heeft ze alle wereldbekerwedstrijden dit seizoen gewonnen. De winnende tijd is 4.03,14. Plek twee en drie zijn voor de Duitsers Stephanie Beckert en Claudia Pechstein. 

De Nederlanders zijn terug te vinden op de plekken 4, 5, 6, 8 en 10. Ook in de einstand van de wereldbeker komen de Nederlanders niet op het podium. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Martina Sábliková Tsj 4.03,14
2 Stephanie Beckert Dui 4.05,62
3 Claudia Pechstein Dui 4.07,64
4 Linda de Vries Ned 4.07,80
5 Diane Valkenburg Ned 4.09,11
6 Jorien Voorhuis Ned 4.09,90
8 Marije Joling Ned 4.11,82
10 Annouk van der Weijden Ned 4.12,63

Klassement

# Naam Land Punten
1 Martina Sábliková Tsj 650
2 Stephanie Beckert Dui 410
3 Claudia Pechstein Dui 405
4 Diane Valkenburg Ned 295
5 Linda de Vries Ned 246
8 Ireen Wüst Ned 210
13 Annouk van der Weijden Ned 133
14 Jorien Voorhuis Ned 111
18 Marije Joling Ned 91
19 Janneke Ensing Ned 85

Uncharted populairst voor PlayStation Vita

Het actiespel Uncharted: Golden Abyss is het populairste spel voor de PlayStation Vita. Het voetbal spel FIFA Football en het deze week verschenen schietspel Unit 13 volgend de actiegame. Dat blijkt uit de verkooptoptien voor de PlayStation Vita van marktonderzoeksbureau GfK.

Spellen voor de Vita zijn nog niet te vinden in de algemene top tien waarin de verkoop van spellen voor alle spelcomputers is meegenomen. Het marktaandeel van de Vita, die sinds 22 februari op de markt is, is nog maar klein in vergelijking met die van bijvoorbeeld de Nintendo Wii en de PlayStation 3.

Bij de in vorig jaar maart verschenen Nintendo 3DS duurde het drie maanden voordat een game in de verkooptoptien verscheen. Mocht dit een indicatie zijn, dan verschijnt in mei het eerste spel voor de Vita in de verkooptoptien.

PlayStation Vita top tien softwareverkoop:
01. Uncharted: Golden Abyss
02. FIFA Football
03. Unit 13
04. Rayman Origins
05. Modnation Racers: Roadtrip
06. Dungeon Hunter Alliance
07. Asphalt Injection
08. Wipeout 2048
09. Ridge Racer
10. Virtua Tennis World Tour


Uncharted populairst voor PlayStation Vita

Mass Effect 3 voert verkooptoptien aan

Het ruimteavontuur Mass Effect 3 voor de Xbox 360 is het populairste spel van deze week. Gevolgd door het gezelschapsspel Mario Party 9 voor de Nintendo Wii en de snowboardgame SSX voor de PlayStation 3. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Het is de eerste keer in vier en een halve maand dat een spel voor de Xbox 360 op de eerste plaats van de verkooptoptien staat. Toen was het de racegame Forza Motorsport 4 die het best scoorde.

De verkooplijst wordt gedomineerd door spellen die nieuw op de markt zijn. Het dansspel Just Dance 3, dat hiervoor wekenlang de eerste plaats innam, heeft plaats moeten maken voor onder meer het tekenspel uDraw Studio Instant Artist voor de Wii en het uitbreidingspakket De Sims 3: Showtime voor de pc.

De verkooptoptien van week 10:
01. Mass Effect 3 (Xbox 360)
02. Mario Party 9 (Nintendo Wii)
03. SSX (PlayStation 3)
04. uDraw Studio Instant Artist (Nintendo Wii)
05. Mass Effect 3 (pc)
06. De Sims 3: Showtime (pc)
07. SSX (Xbox 360)
08. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
09. Mass Effect 3 (PlayStation 3)
10. FIFA 12 (PlayStation 3)


Mass Effect 3 voert verkooptoptien aan

'Slechts helft NS-klanten tevreden'

De NS toont zich zeer tevreden met zijn prestaties in 2011. Nog nooit reden zoveel treinen op tijd, stelt de NS. De maatschappij voor beter openbaar vervoer (MVBOV) denkt daar heel anders over en verwijst naar het tevredenheidscijfer onder klanten over het op tijd aankomen: 51 procent.

Voor Beter OV zegt: "Met dit verschil van tevredenheid wordt op niet mis te verstane wijze aangetoond dat cijfers over het aantal treinen dat minder dan vijf minuten te laat is, amper iets zeggen over de vraag hoe het zit met de punctualiteit van de reizigers." MVBOV stelt ook dat volgens de cijfers van NS zelf, dit gegeven ook nog eens wordt onderstreept. Volgens de cijfers van de NS was in 2011 5,3 procent van de treinen te laat, maar ook werden 7,2 procent van de aansluitingen gemist! De vraag van andere consumentenorganisaties hoe het dan kan dat de klanttevredenheid achterblijft, is bij deze wel beantwoord aldus de reizigersclub.

Voor Beter OV vindt het hoog tijd om de prestaties van NS anders te gaan meten. 'Aan de hand van in hoeverre reizigers op de in de dienstregeling beloofde tijd, op die tijd op hun bestemming aankomen, is een veel betere methode.' De huidige methode die op basis van het heen en weer rijden van treintjes functioneert, zegt niet veel bij het vervoeren van klanten die vaak een langere reisketen hebben dan alleen met een enkele trein. Voor Beter OV heeft de minister van I & M gevraagd, dit in de nieuwe spoorconcessie op te nemen.

De punctualiteitscijfers geven ook om andere redenen een vals postitief beeld, stelt de reizigersclub. "De laatste jaren zijn de rijtijden tussen belangrijke stations verlengd. Dan wordt het eenvoudiger om op tijd aan te komen." Verder zeggen de punctualiteitscijfers niets over de vraag, of de treinen wel met het in de dienstregeling voorziene aantal rijtuigen hebben gereden. Veel treinen zijn korter dan gebruikelijk, of er wordt met minder comfortabel materieel gereden.

Verder stelt MVBOV dat uitspraken van de NS niet kloppen. Zoals onder andere de matige start van het afgelopen jaar, die zou zijn veroorzaakt door streng winterweer. Er moest toen wel een nooddienstregeling worden gereden, doch dat was niet aan het weer te wijten dat nog niet eens extreem was. MVBOV wijt dat eerder aan ontwerpfouten bij veel treinen die niet tegen lichte tot matige sneeuwval bestand blijken te zijn. Tevens duurde reparatie van de defecte treinen enkele weken.

Ook het persbericht dat de NS deed uitgaan over het jaarverslag en waarin totaal niets was geschreven over de uiterst slechte prestaties en winterbestendigheid van de Fyra-treinen, die een ongekend hoog vertragings- en uitvalpercentage hebben, en niet zijn meegeteld in de binnenlandse punctualiteitscijfers, vindt MVBOV getuigen van zaken op het spoor mooier voorspiegelen dan zij in werkelijkheid zijn.

Sanchez bezorgt Rabobank ritzege in Parijs-Nice

Luis Leon Sanchez heeft de zesde etappe in Parijs-Nice gewonnen. De Spaanse renner van Rabobank was na een rit van 176 kilometer tussen Suze-la-Rousse en Sisteron zijn Duitse medevluchter Jens Voigt te snel af. Bradley Wiggins behoudt de leiding in het klassement. Zijn voorsprong op Lieuwe Westra bedraagt zes seconden.

Sanchez en Voigt waren de enige overblijvers van een kopgroep die al na veertig kilometer was ontstaan. De Spanjaard, in 2009 winnaar van Parijs-Nice, drong de Duitser in de laatste kilometer slim de kop op en sloeg toe in de sprint. Heinrich Haussler won op zestien seconden de sprint van het peloton.

Zaterdag staat een 220 kilometer lange etappe op het programma, met in totaal vier beklimmingen. De Franse rittenkoers eindigt zondag met een tijdrit van 9,6 kilometer.

Shade Survival-DLC voor Uncharted 3

Aanstaande woensdag komt er een nieuwe co-op-mode voor Uncharted 3 uit: Shade Survival. In de co-op-mode nemen spelers het op tegen de Djinn, één van de moeilijkste tegenstanders uit de serie.

De Djinn kunnen tegen vlammen en teleporteren waardoor ze lastig te raken zijn. In de nieuwe mode nemen jij en jouw vrienden het op in acht rondes tegen de Djinn. Elke ronde worden ze sterker en moeilijker te verslaan. Deze mode laat spelers meer geld verdienen en sneller levels te halen als ze het allemaal overleven.

Aanstaande woensdag is de mode te downloaden voor €5,99 of gratis voor mensen die lid zijn van de Fortune Hunters Club.

Opbrengst wietaccijns geschat op kwart miljard

De fiscus zou jaarlijks 260 miljoen euro kunnen opstrijken aan accijns en belastingen op cannabis. Dat hebben ambtenaren van het ministerie van Financiën intern becijferd. Dat blijkt uit een document met de berekeningen, dat in handen is gekomen van het KRO-programma Reporter International.

De omzet van de ruim zevenhonderd coffeeshops die Nederland rijk is, bedraagt zevenhonderd miljoen euro per jaar. Het aandeel hasj en marihuana daarvan is naar schatting 525 miljoen euro per jaar. Daar kan nu geen belasting over worden geheven doordat de verkoop van cannabis technisch gesproken illegaal is.

Een accijnstarief van zestig procent, vergelijkbaar met het tarief voor sigaretten, zou - rekening houdend met een omzetdaling - de schatkist jaarlijks 252 miljoen euro kunnen opleveren. Omdat ook de toeleveranciers winstbelasting zouden kunnen gaan betalen, zou het legaliseren van cannabis de staat jaarlijks zo'n 260 miljoen in het laatje kunnen brengen.

Het huidige kabinet is van plan de verkoop van softdrugs aan banden te leggen. In het zuiden van het land mogen coffeeshops alleen nog drugs verkopen aan mensen met een wietpas. In de rest van het land wordt de wietpas volgend jaar ingevoerd, hoewel diverse steden al hebben aangegeven hier geen heil in te zien.

Excuses na Fritzl-filmpje studentenvereniging

Studentenvereniging Circumflex uit Maastricht biedt haar excuses aan voor een promotiefilmpje voor een themafeest. In het filmpje is een afbeelding van Josef Fritzl te zien, met daaronder de tekst "An animal. A monster. A DIY hero."

Over het filmpje was ophef ontstaan nadat protestblog MaasAction erover berichtte. "Zou jij verkleed als verkrachter Josef Fritzl, die zijn dochter 24 jaar lang keer op keer verkrachtte, naar een feestje gaan?", schreef MaasAction over het filmpje, waarin de afbeelding van Fritzl gebruikt wordt om een feest met het thema 'boeven en schurken' te afficheren.

Circumflex laat in een reactie weten dat de vereniging nooit de intentie heeft gehad om te shockeren of mensen te kwetsen. Bij het maken van het filmpje heeft de vereniging zich onvoldoende gerealiseerd dat de beelden als schokkend kunnen worden ervaren. Circumflex zal het filmpje verwijderen.

Hells Angel gepakt voor bezit kinderporno

Op de computer van een 50-jarige Hells Angel uit Zeist zijn honderden foto's met kinderporno aangetroffen. De man is dinsdag aangehouden. De rechter-commissaris heeft vrijdag besloten dat het bestuurslid van de Hells Angels in Zeist langer mag worden vastgehouden, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De afdeling van de motorclub in Zeist wordt verdacht van betrokkenheid bij wapenhandel. Daarom werd begin vorige maand de woning van de 50-jarige man doorzocht, waarbij een computer en twee externe harde schijven in beslag zijn genomen. Hierop stonden 328 foto's met kinderporno.

Deze week zijn nog vijf computers van de man in beslag genomen. Daarop vonden rechercheurs in ieder geval 122 pornografische afbeeldingen van kinderen. Het OM vermoedt dat nog veel meer versleutelde afbeeldingen met kinderporno op de computers staan.

Vanwege het onderzoek naar handel in wapens en soft- en harddrugs zijn begin februari drie mannen en twee vrouwen uit Amersfoort en Putten opgepakt. Een van hen is een 52-jarige man die bij de motorclub de functie bekleedt van 'sergeant at arms', waarmee hij verantwoordelijk is voor de bewapening van leden.

Soms 280 euro verschil tussen tandartsen

Een wortelkanaalbehandeling kost bij de goedkoopste tandarts 282 euro minder dan bij de duurste. Dat blijkt uit een onderzoek van de website zorgkiezer.nl. Zij zijn de afgelopen 2 maanden bezig geweest de tarieven van tandartsen inzichtelijk te maken.

Zorgkiezer.nl heeft van ongeveer de helft van de 5600 tandartsen in Nederland de tarieven openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat tandartsen soms drie keer zo duur zijn als collega's, dat ze de tarieven regelmatig veranderen en dat de tarieven niet 3 procent, naar 7 procent zijn gestegen ten opzichte van 2011.

Soms 280 euro verschil tussen tandartsen
Soms 280 euro verschil tussen tandartsen (Foto: ANP)

Schultz legt NS en ProRail boetes op

De NS en ProRail hebben van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen boetes gekregen vanwege hun slechte prestaties in 2010 en 2011. Dat maakte minister vrijdag bekend.

ProRail krijgt een dwangsom opgelegd van driehonderdduizend euro vanwege het onvoldoende informeren van reizigers in 2010. De spoorbeheerder kreeg van de minister nog een kans om de boete te voorkomen door beter te presteren in 2011, maar dat is onvoldoende gelukt. Over 2011 krijgt ProRail geen boete. Inmiddels is de NS verantwoordelijk voor de reisinformatie.

Voor de NS heeft Schultz een eerder opgelegde boete over 2010 verlaagd van 2 naar 1,1 miljoen euro. Omdat de prestaties van de NS wat betreft punctualiteit verbeterden, besloot de minister tot de verlaging. De NS maakte eerder op vrijdag bekend dat het een recordpunctualiteit van 94,7 procent heeft behaald.

De NS heeft in 2011 echter slechter gepresteerd wat betreft klanttevredenheid. Die daalde van 75 naar 74 procent. Daarom legt de minister over dat jaar de maximale boete op die ze kan opleggen: 2,75 miljoen euro. Als de NS in het huidige jaar de prestaties weer weet te verbeteren, dan kan het bedrag weer omlaag.

"Er reden nog nooit zoveel treinen op tijd", licht Schultz haar besluit toe. "Maar klanttevredenheid is minstens zo belangrijk als punctualiteit. Daar ligt nu de uitdaging voor de NS.'" Een woordvoerder van de NS zei eerder dat zijn bedrijf er alles aan doet om een boete over 2012 te voorkomen.

Boetes voor de NS en ProRail zijn momenteel niet direct opeisbaar. Als de beide bedrijven onvoldoende blijven presteren, dan is Schultz van plan in 2015 weer directe opeisbare boetes in te voeren.

Lokale interruptie: Coffeeshop geheimen

Soms is het nodig om een vergadering in beslotenheid te hebben. Enkele onderwerpen zijn soms dermate gevoelig dat ze niet in alle openheid kunnen worden besproken. Het gaat dan vooral over onderwerpen die onrust kunnen veroorzaken, de veiligheid in gevaar kunnen brengen of de onderhandelingspositie van de gemeente aantasten. Vooral de commissie Financiën & Bestuur is een commissie waarbij besloten vergaderingen nogal eens voorkomen. In sommige steden blijven bepaalde partijen principieel weg bij besloten onderdelen. In Eindhoven wordt er niet moeilijk over gedaan. Er wordt dan ook zorgvuldig mee omgesprongen waardoor er geen onnodige dingen achter gesloten deuren worden besproken.

Agent 47 toont hoe menigtes werken

Official PlayStation Magazine was bij een presentatie van IO Interactive waar de crowd-technologie uit de Glacier 2-engine getoond werd en hebben dit opgenomen. In de presentatie zien we gameplaybeelden van Hitman: Absolution.

In de beelden zien we hoe Agent 47 bepaalde acties uitvoert in een grote menigte en hoe de menigte daar op reageert. De video is opgenomen met een camera dus de kwaliteit is wat minder. Het is nog even wachten op de officiële beelden van IO Interactive als deze nog komen.

Vader bijt penis zoontje af

In het centrum van de Chinese stad Shenzen heeft een 32-jarige man de penis van zijn 6-jarige zoon afgebeten. Omstanders keken stomverbaasd toe.

De man liep over straat met zijn poedelnaakte zoontje en dochtertje (4). Vanuit het niets viel hij de jongen aan, waarna omstanders het kind te hulp schoten. Ze konden niet voorkomen dat de vader het geslachtsdeel van de jongen afbeet.

Met spoed werd de jongen naar het ziekenhuis gezet, waar artsen trachtten het afgebeten geslachtsdeel weer aan te hechten. Of het orgaan ooit weer normaal functioneert, kunnen de artsen nog niet zeggen.

De vader bleek al langer problemen te hebben. Hij werd in 2010 door zijn vrouw verlaten en had schulden. Eerder had hij al gedreigd zijn zoontje te wurgen toen de de verhuurder van zijn woning de huur kwam opeisen. De man is opgenomen in een instelling. Zijn dochtertje is bij familie ondergebracht.

Bruins keert terug bij Excelsior

Luigi Bruins keert terug bij zijn oude club Excelsior. De aanvallende middenvelder, die na zijn vertrek bij Red Bull Salzburg zonder club zat, tekent een contract tot het einde van het seizoen. Als de formaliteiten op tijd worden afgehandeld, is hij zaterdagavond al inzetbaar in de uitwedstrijd tegen Heerenveen.

Bruins begon zijn profcarrière in 2004 bij Excelsior en dwong drie seizoenen later een transfer naar Feyenoord af. Afgelopen zomer vertrok hij uit Rotterdam, waarna Red Bull Salzburg toehapte. Zijn verblijf in Oostenrijk was echter van korte duur.

In januari probeerde Bruins tevergeefs een contract bij Glasgow Rangers af te dwingen. Nadat ook een deal met VVV afketste, klopte Bruins aan bij zijn oude club. "De komende tijd hoop ik zoveel mogelijk aan spelen toe te komen en ervoor te zorgen dat Excelsior in de Eredivisie blijft", zegt de vrijdag 25 jaar geworden speler op de clubsite.

'Mass Effect 3 doet het goed'

Mass Effect 3 heeft in de eerste 24 uur zo'n 890.000 stuks verkocht en volgens EA-baas John Riccitiello is dat naar verwachtingen. Die cijfers zijn alleen van de eerste 24 uur in Noord Amerika afgelopen week. Momenteel verwacht de baas dat het totaal al boven de één miljoen ligt.

Riccitiello geeft daarnaast aan dat de eerste DLC die voor de game beschikbaar is het ook erg goed doet. Mass Effect 3 is het derde en afsluitende deel van een trilogie die sinds dinsdag te koop is in Noord Amerika en vanaf vandaag in Europa.

Stokslagen voor vijf gokkers op Atjeh

Vijf gokkers zijn in de streng-islamitische Indonesische provincie Atjeh in het openbaar met stokslagen gestraft. De mannen kregen elk zes slagen te verduren voor het oog van honderden mensen in de oostelijke districtshoofdstad Langsa.

Volgens Putra Masduri, het hoofd algemene misdaad van het plaatselijke openbaar ministerie, maakte het vijftal deel uit van een groep van twintig personen die in januari de sharia heeft geschonden. Hij zweeg over de kerfstok van de vijftien andere veroordeelden.

De regering van het overwegend islamitische Indonesië houdt islam en staat formeel gescheiden, maar stond het conservatieve Atjeh toe een vorm van de islamitische wet in te voeren.

[WB] Gregg wint 500m nipt voor Koskela, R. Mulder vierde

De Canadees Jamie Gregg heeft verrassend de 500meter gewonnen tijdens de wereldbekerfinales in Berlijn. Hij was de snelste in een tijd van 35,06. De Fin Pekka Koskela had oorspronkelijk dezelfde tijd als Gregg maar zijn tijd werd naar beneden bijgesteld. De Olympisch kampioen Tae-Bum Mo werd derde. 

Ronald Mulder moet genoegen nemen met plek vier. De leider in het klassement Tucker Fredericks kwam niet verder dan een viertiende plaats. Morgen is de laatste 500m waar er 150 punten te verdienen is voor het eindklassement.  

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Jamie Gregg Can 35,06
2 Pekka Koskela Fin 35,07
3 Tae-Bum Mo Z-Ko 35,17
4 Ronald Mulder Ned 35,19
5 Kang-Seok lee Z-Ko 35,28
6 Jan Smeekens Ned 35,29
7 Hein Otterspeer Ned 35,33
8 Michel Mulder Ned 35,34
17 Jesper Hospes Ned 35,54

Klassement

# Naam Land Punten
1 Tucker Fredericks VS 610
2 Pekka Koskela Fin 584
3 Tae-Bum Mo Z-Ko 582
4 Jan Smeekens Ned 520
5 Joji Kato Z-Ko 507
11 Michel Mulder Ned 367
12 Ronald Mulder Ned 287
13 Stefan Groothuis Ned 258
19 Hein Otterspeer Ned 188

Heidi Klum vindt scheiding een wervelstorm

Heidi Klum heeft voor het eerst gereageerd op haar breuk met Seal. "Het voelt alsof ik in een tornado zit. Een wervelstorm van emoties", vertelt het topmodel aan de Amerikaanse editie van Elle.

De breuk heeft Klum erg geraakt. "Ik ben geen robot en ook niet van steen." Toch kan het model het wel relativeren. "Hoe moeilijk het ook is, zo is het leven nou eenmaal." Het paar kondigde eind januari aan dat ze na zeven jaar een eind maken aan hun huwelijk.

Het Duitse model praat liever niet over de breuk met de media. "Ik denk niet dat het nodig is, zeker vanwege de kinderen, dat al onze problemen in tijdschriften staan en dat er over wordt gepraat." Heidi en Seal kregen samen drie kinderen, ook adopteerde Seal de dochter van het model uit een eerdere relatie.

Klum wil haar kinderen beschermen. "Ik ben een leeuwin. Ik wil voor mijn kinderen zorgen en ze beschermen." Seal vond privacy wat minder belangrijk en sprak uitgebreid over de breuk. "Hij is een volwassen man. Ik kan niet tegen hem zeggen wat hij wel en niet mag doen ook al vind ik dat moeilijk."

Bellator komt met MMA-game

345 Games heeft bekendgemaakt dat ze bezig zijn met XBLA- en PSN-titel Bellator: MMA Onslaught. De game wordt ontwikkeld door het bedrijf Kung Fu Factory dat ook Supermacy MMA heeft gemaakt.

De game zal meer een arcade-gevoel krijgen zodat het toegankelijker is voor alle gamers en niet alleen hardcore MMA-fans. De game zal een career-mode bevatten, multiplayer en leaderboards. Wie bovenaan de leaderboards staat zal "onsterfelijk" worden gemaakt bij live Bellator-evenementen.

De game moet komende zomer uitkomen en zal nieuwe vechters in Bellator en updates aan de vechters aangeboden krijgen via DLC.

Bild stopt met bloot op voorblad

Bild, het grootste dagblad in Duitsland, plaatst geen foto's van topless vrouwen meer op zijn voorpagina. De grotendeels blote blonde schone die vrijdag op het voorblad prijkt is de laatste, deelde de krant mee. Het is misschien een kleine stap vanuit het gezichtspunt van vrouwen, maar voor 'Bild en alle mannen in Duitsland' is het een reuzesprong, aldus de redactie.

In 1984 toonde een vrouw voor het eerst haar borsten aan het lezerspubliek van Bild. Sindsdien poseerden meer dan vijfduizend vrouwen met ontbloot bovenlijf op de voorpagina.

Donderdag, toen de vrouwen bij Bild vanwege Internationale Vrouwendag een vrije dag hadden gekregen en dus niet aanwezig waren, besloten de mannelijke medewerkers tot de borstloze voorpagina. Het Bild-meisje verdwijnt echter niet in zijn geheel uit de krant. Ze blijft 'sexy', belooft Bild, en zal 'moderner' worden gepresenteerd op een andere pagina.

Amsterdam geeft groen licht voor terraskachels

Horecaondernemers in Amsterdam mogen het hele jaar terrasverwarming aan de gevel plaatsen. Hiervoor is wel een vergunning nodig. Met de horecabranche wordt een convenant afgesloten over klimaatcompensatie en het gebruik van de minst belastende apparatuur.

Het stadsbestuur heeft dit besloten na een proef van twee jaar met 62 terrassen in het centrum. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met de wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening die de terraskachels mogelijk maakt.

Een uitspraak van de Raad van State ondersteunt het besluit. De hoogste bestuursrechter bepaalde in december dat terrasverwarming op grond van de milieuwetgeving niet kan worden verboden.

Uit de proef is gebleken terrasverwarming minder negatieve gevolgen voor het milieu heeft dan was verwacht. Ondernemers blijken hun terrasverwarming in de praktijk namelijk uit te schakelen als er geen bezoekers op het terras zitten, waarschijnlijk om de energiekosten te drukken. Ook zijn niet meer klachten van overlast binnengekomen.

Terrasverwarming aan de gevel wordt toegestaan, maar op de uitgaanspleinen, waar terrassen in het midden staan, mag verwarmingsapparatuur aan verankerde parasols worden bevestigd.

"We willen in Amsterdam minder regels en de regels die we hebben beter handhaven", licht burgemeester Van der Laan het besluit toe. "Daarnaast is het belangrijk dat in de hele stad dezelfde regels gelden. Daarom schrappen we het verbod op terrasverwarming."

Acht jaar en tbs geŽist voor Wassenaarse villamoord

De man uit Wassenaar die twee jaar geleden met Pasen zijn echtgenote wurgde moet acht jaar de cel in voor doodslag. Dat is de eis die het Openbaar Ministerie vrijdag uitsprak. Ook moet de man tbs met dwangverpleging krijgen. De verdachte heeft de moord bekend.

De 37-jarige vrouw werd op tweede paasdag dood aangetroffen in de villa van het paar aan de Koekoekslaan. De verdachte had zelf 112 gebeld. Wel was zijn vrouw toen al twee of drie dagen dood. In de tussentijd probeerde de man, twaalf jaar ouder dan zjin vrouw, een aantal keer zelfmoord te plegen. "Oneerbiedig en niet respectvol", oordeelde de officier.

De verdachte, een man van adel, verdiende volgens verschillende media zijn vermogen met het uitbaten van parkeerterreinen. Ook zou hij een van de grote geldschieters zijn geweest van Maurice de Hond, in diens poging om Ernst Louwes, de verdachte in de Deventer moordzaak, vrij te krijgen.

Beaus shows storten verder in

De tv-programma's van Beau van Erven Dorens blijken donderdag nog dieper gezonken te zijn. De halve finale van de SBS 6-talentenjacht The Winner Is daalde van een toch al magere 559.000 naar 449.000 kijkers, blijkt uit gegevens van Stichting KijkOnderzoek.

De Wereld van Beau, het eigen avontuurprogramma van de geliefde SBS 6-presentator, bereikte echter pas echt de kelder van kijkcijferland. De uitzending trok slechts 187.000 liefhebbers.


Beaus shows storten verder in

Hemelse Vita-video's

Vandaag heeft Sony in Japan een hoop nieuwe titels bekendgemaakt voor de PlayStation Vita in een webshow genaamd 'Welcome! PlayStation Vita Game Heaven'. Hieronder kan je alle trailers en beelden bekijken. Let wel op, alles is in het Japans.


Phantasy Star Online 2


Metal Gear Solid HD


Persona 4 The Golden


Keiji Inafune gametease


Discovery Project


Ciel NoSurge


Legend of Heroes Zero


Gundam Seed Battle Destiny

Negerdag valt niet bij iedereen in smaak

Howard Komproes initiatief om vrijdag uit te roepen tot Negerdag is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. "Op 9 maart wordt de neger in het zonnetje gezet", staat op een website die de komiek lanceerde. "Onder het motto 'Heb Uw Neger Lief' is Negerdag een dag waarop iedereen zich als een neger mag gedragen."

De speciale dag was vrijdag al snel trending topic op Twitter, maar niet alle reacties waren positief. "Flink wat 'negativity' over Negerdag", twittert Komproe vrijdagmiddag. "Alles was ondergeschikt aan de lach, nooit mijn bedoeling geweest om mensen te beschadigen/kwetsen. De gevoeligheid van vooroordelen zijn input voor heel veel jokes, dus ik hoop dat mensen hebben kunnen lachen vanochtend."

Komproe hield in het kader van Negerdag onder meer de verkiezing Meest Geliefde Neger van Nederland, die werd gewonnen door Humberto Tan. Ook mochten nieuwe programma-ideeën worden aangedragen, wat resulteerde in onder meer Goede Neger, Slechte Neger, De Neger Draait Door, Help! Mijn Man is Geen Neger en Pauw en Zwarteman.

Hillegommer op de bon voor verwaarlozen dieren

Een 66-jarige man uit Hillegom heeft zijn 53 konijnen, drie honden, 32 kippen en pony verwaarloosd. De pony is weggehaald en wordt verzorgd op kosten van de eigenaar. Dat laat de Landelijke Inspectie Dierenbescherming vrijdag weten, die de man samen met de dierenpolitie bezocht.

De shetlandpony was sterk vermagerd en leefde in een donkere met aarde en mest gevulde stal. Het dier was besmeurd met aarde en mest. De konijnen lagen in hun eigen uitwerpselen in hokken zonder bodembedekking. Hoewel de dieren slecht werden verzorgd, was hun conditie normaal.

Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. De Hillegommer is opgedragen snel orde op zaken stellen.


Hillegommer op de bon voor verwaarlozen dieren (Foto: Novum)

[WB] Jing wint 500m, Boer vijfde

Yu Jing heeft de 500m gewonnen tijdens de wereldbekerfinales in Berlijn. De Chineze was de enige die een tijd van onder de 38 seconden neerzette. De winnnende tijd was 37,94. Tweede werd Sang-Hwa Lee en derde Jenny Wolf. Deze drie dames zullen morgen uitmaken wie de eindzege in het klassement gaat pakken. 

De eerste Nederlandse vinden we terug op plek vijf. Het is Margot Boer, zij is ook al zeker van een plek op de WKafstanden. Andere tickets zullen morgen verdeeld worden tijdens de laatste 500m. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Yu Jing Chi 37,94
2 Sang-Hwa Lee Z-Ko 38,00
3 Jenny Wolf Dui 38,37
4 Christine Nesbitt Can 38,39
5 Margot Boer Ned 38,48
6 Thijsje Oenema Ned 38,52
17 Laurine van Riessen Ned 38,89
18 Annette Gerritsen Ned 38,94

Klassement

# Naam Land Punten
1 Yu Jing Chi 760
2 Jenny Wolf Dui 744
3 Sang-Hwa lee Z-Ko 730
4 Margot Boer Ned 502
5 Thijsje Oenema Ned 489
10 Annette Gerritsen Ned 302
11 Laurine van Riessen Ned 297

Glee brengt eerbetoon aan Whitney Houston

Glee draagt een aflevering op aan Whitney Houston. In de aflevering zingen de acteurs acht liedjes van de op 11 februari overleden zangeres. Dat vertelt een ingewijde aan entertainmentzender E!.

Volgens de ingewijde worden Houstons nummers in de aflevering gebruikt terwijl een paar personages uit de school waar de serie plaatsvindt vaarwel zeggen. "Whitney's muziek wordt gebruikt om afscheid te nemen en om haar te bedanken voor haar muziek", zegt de bron.

Glee-actrice Lea Michele liet al op Twitter weten dat ze blij is met het eerbetoon, ook al wilde ze nog niet zeggen aan wie de aflevering wordt opgedragen. "Een heel speciaal eerbetoon aan een van de beste zangeressen van de wereld." Wanneer de aflevering wordt uitgezonden, is nog niet bekend.

Vorige maand ontstond er per toeval al een ode aan de zangeres. Toen zong Glee-actrice Amber Riley Houstons hit I Will Always Love You. Deze aflevering was voor haar overlijden al opgenomen en werd na het nieuws van haar dood aan Houston opgedragen.

Het is niet de eerste keer dat Glee een aflevering aan een artiest wijdt. Zo werden eerder thema-uitzendingen gemaakt rond Madonna, Lady Gaga, Britney Spears en Michael Jackson. Ook werden er in een aflevering alleen nummers van het album Rumours van Fleetwood Mac gebruikt.

Onimusha komt terug als webgame

De actieserie Onimusha wordt na acht jaar afwezigheid nieuw leven in geblazen als gratis webgame. Onimusha Soul is een strategisch rollenspel, waarin spelers hun rijk moeten vergroten. Het spel wordt volgens het gameweblog Andriasang alleen voor de Japanse markt gemaakt voor de pc en smartphones.

Spelers kunnen online groepen vormen op basis van de 47 provinciën van Japan. Op die manier kunnen zij samenspelen of juist tegen elkaar strijden. Uitgever Capcom wil geld verdienen met de verkoop van virtuele goederen, bijvoorbeeld de valuta die in het spel gebruikt wordt.

De uitgever heeft al ervaring met het aanbieden van soortgelijke spellen. Vorig jaar was Capcom financieel succesvol met het boerderijspel Smurfs Village. Wel zorgde dit spel voor commotie doordat het gamers zou misleiden tot de aanschaf van virtuele besjes die gelden als de valuta in het spel.


Onimusha komt terug als webgame

Deadly Premonition krijgt geen vervolg

Het horroravontuur Deadly Premonition krijgt geen vervolg. Wel wordt een verbeterde versie van het spel uitgegeven voor de PlayStation 3. Dat heeft producer Yasuhiro Wada gezegd tegen de Amerikaanse entertainmentwebsite IGN. Hiermee zijn hardnekkige geruchten over een vervolg ontkracht.

Deadly Premonition werd in oktober 2010 uitgegeven voor de Xbox 360. Een beperkte PlayStation 3-versie verscheen alleen in Japan. Het horroravontuur kreeg bijzonder uiteenlopende recensies. Zo noemde IGN het spel 'verschrikkelijk slecht', terwijl gameweblog Destructoid het spel de hemel in prees. Sommige recensenten vonden dat de horrorgame door de vele bizarre spelelementen een cultstatus heeft.

Ondertussen werkt Wada samen met zijn collega Suehiro Hidetaka aan een nieuw spel. Tegenover IGN gaf hij aan dat het spel wellicht in juni tijdens de E3-beurs voor het eerst getoond gaat worden.


Deadly Premonition krijgt geen vervolg

Adele koopt huis met vriend

Adele heeft een strandhuis gekocht in Brighton. De zangeres kocht het stulpje aan zee samen met haar vriend, Simon Konecki. Volgens een ingewijde werd Adele op slag verliefd op het huis. "Het is prachtig en ze hebben een mooi uitzicht op de zee", vertelt de bron aan de Britse boulevardkrant The Sun.

De Britse zangeres is niet de eerste ster die in de buurt komt wonen. Dj Fatboy Slim woont al jaren in Brighton en zegt dat Adele helemaal welkom is. "We hebben een eigen kleine gemeenschap hier op het strand, daar past ze prima tussen", zegt de dj.

Adele heeft tweeënhalf miljoen pond voor het stulpje neergelegd. Eerder huurde de 23-jarige zangeres een enorm landhuis in Sussex. Dat huis deed ze ze weg, naar verluidt om dat ze ervan overtuigd was dat het er spookte.

Enoh terug in selectie Ajax tegen RKC

Ajax-trainer Frank de Boer kan zondag in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk weer beschikken over Eyong Enoh. De middenvelder is hersteld van een hamstringblessure die hem bijna een maand aan de kant hield. Enoh hervatte onlangs al de groepstraining.

De Boer liet zich niet uit over of Enoh aan spelen toe zal komen. Vurnon Anita heeft in afwezigheid van de Kameroener enkele goede wedstrijden gespeeld als verdedigende middenvelder.

Ook met Kolbeinn Sigthorsson gaat het de goede kant op. De IJslander, die al sinds oktober kampt met een stressfractuur in zijn enkel, kan volgende week weer aansluiten bij de groep. De rentree van Derk Boerrigter is eveneens aanstaande, al komt de wedstrijd tegen RKC nog te vroeg. De vleugelspeler moest vrijdag voortijdig het trainingsveld verlaten.

De liesblessure van Gregory van der Wiel duurt langer dan verwacht. De rechtsback kan mogelijk pas over twee weken de groepstraining hervatten. Nicolai Boilesen moet voorlopig ook rust houden. De Boer maakt zich zorgen over de hardnekkige hamstringblessure van de Deense verdediger.

Hogere straf voor Damschreeuwer

De Damschreeuwer is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot acht maanden cel. Van de rechtbank kreeg de man, die twee jaar geleden tijdens de dodenherdenking op de Dam paniek veroorzaakte met een luide schreeuw, in oktober zes maanden. Tegen die uitspraak was de man in beroep gegaan.

Justitie had in hoger beroep, net als eerder voor de rechtbank, een jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. "Als de schreeuw van verdachte er niet was geweest, was er geen paniek ontstaan, waren de dranghekken niet omgevallen en hadden de mensen geen verwondingen opgelopen", aldus het OM tijdens de zitting twee weken geleden.

Behalve zijn celstraf mag Gennaro P. van de rechters vijf jaar niet in de buurt komen van de Dam tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Als hij dat wel doet dan moet hij nog eens acht maanden de gevangenis in. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van ruim zevenduizend euro betalen.

Bij de paniek die na de schreeuw ontstond raakten 87 mensen licht- tot zwaargewond. Vorig jaar was P. niet bij de dodenherdenking. Hij was twee weken daarvoor opgepakt voor diefstal. Omdat hij een veelpleger is, was hij voor negentig dagen vastgezet.

De Damschreeuwer was, net als bij de uitspraak van de rechtbank, niet aanwezig om het vonnis aan te horen. Hij zal gevorderd worden zich te melden bij een huis van bewaring.


Hogere straf voor Damschreeuwer (Foto: Novum)

De Heineken Ontvoering verkocht aan VS

De Nederlandse speelfilm De Heineken Ontvoering is deze week verkocht aan de Verenigde Staten en komt daar in het najaar in de bioscoop. Dat maakte distributeur A-Film vrijdag bekend. Eerder werd de film over de ontvoering van biermagnaat Alfred Heineken al aan het Verenigd Koninkrijk en Ierland verkocht.

De Heineken Ontvoering wordt in het Nederlands vertoond met Engelse ondertiteling. De film trok in Nederland al ruim 350.000 bezoekers.

De Heineken Ontvoering vertelt het waargebeurde verhaal van de ontvoering van topman Alfred Heineken in 1983 door vier voor hem onbekende mannen. De film laat de machtsstrijd zien tussen een van 's werelds succesvolste zakenmannen en zijn ontvoerders. Na zijn vrijlating laat Heineken het er echter niet bij zitten en opent hij een grootse klopjacht op de vier mannen.

Rutger Hauer is te zien in de hoofdrol van Heineken. Teun Kuilboer, Gijs Naber, Reinout Scholten van Aschat en Korneel Evers spelen zijn ontvoerders. De film is sinds 8 maart verkrijgbaar op dvd, blu-ray en video on demand.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries gaf vorig jaar te kennen dat hij met zijn eigen Amerikaanse verfilming van het verhaal over de ontvoering van Heineken bezig is.

Hillen betreurt beperkingen Afghanistan

Het is jammer voor Afghanistan dat de Nederlandse trainers in dat land hun werkterrein niet kunnen uitbreiden. Dat zei minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

De bewindsman gaf aan dat Nederlandse militairen definitief geen agenten van de grenspolitie en van buiten de provincie Kunduz gaan opleiden. Het ontbreekt het kabinet aan steun in de Tweede Kamer. Hij zei dat er wordt geprobeerd binnen het mandaat zo veel mogelijk te doen.

"Ik heb te rekenen met de binnenlandse mogelijkheden", zei Hillen. Het kabinet was voor de uitbreiding van de missie afhankelijk van D66, GroenLinks en de ChristenUnie, aangezien gedoogpartner PVV tegen is.

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het eveneens jammer dat de missie niet kan worden uitgebreid. "We kunnen niet zo ver gaan als we wilden. Maar ook dat is de realiteit van een minderheidskabinet", zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. De huidige missie geniet nog veel steun en dat is ook van groot belang, aldus Rutte.

Framerateproblemen bij Mass Effect 3 op PS3

Mass Effect 3 heeft framerate-problemen op PlayStation 3, volgens een onderzoek gedaan door Eurogamer.net. De eerder uitgebrachte demo van de game had een opmerkelijke vertraging op bepaalde punten, een probleem dat blijft bestaan in het volledige spel, volgens het onderzoek.

De PlayStation 3-versie heeft moeite om een soepele dertig frames per seconde te houden tijdens een aantal cutscenes met meerdere personages en transparante effecten. Bij het verkennen van de omgeving zie je het spel vertragen met maar liefst een derde tot twintig frames per seconde voor de "gewone stukken".

Terwijl de Xbox 360-versie hapert in vergelijkbare gebieden, is het nooit zo veel met slechts een enkele hapering. "Echter, met retail-code van de nieuwe game die nu beschikbaar is, kunnen we bevestigen dat die prestaties op de PS3 zeer vergelijkbaar zijn, zo niet identiek aan die van het stotteren demo-code", aldus het rapport.

"Rekeninghoudend met dat de dagen waarin grote verschillen tussen de PS3- en Xbox 360-games grotendeels een zaak van het verleden is, is dit duidelijk een teleurstelling - niet alleen op visueel vlak, maar ook in termen van gameplay omdat de frameratedalingen invloed hebben op controller respons tijdens shoot-outs tot op zekere hoogte". Bekijk de video met de verschillen hier.

Het is niet de eerste keer dat de PlayStation 3 te kampen heeft met framerateproblemen. Skyrim op PS3 had ook grote problemen.

[OS 2012] Bouwmeester; een zekerheid voor goud?

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Eén van de grootste kansen voor Nederland op een gouden medaille bij de Olympische Spelen in Londen is te vinden op het water. Om precies te zijn in Weymouth, waar de olympische zeilwedstrijden worden gehouden. Marit Bouwmeester domineert de laatste jaren in de Laser Radial-klasse en geldt daarin als topfavoriete.

Gebied met wrakstukken Titanic in kaart gebracht

Onderzoekers hebben het gebied op de oceaanbodem waar het wrak van de Titanic ligt, in kaart gebracht. Ze hopen nieuw inzicht te krijgen in wat er die nacht honderd jaar geleden precies is gebeurd. De ramp kostte aan ruim vijftienhonderd mensen het leven.

De wrakstukken liggen verspreid over een gebied van vijf bij acht kilometer. Op de oceaanbodem aangetroffen sporen suggereren dat de achtersteven van het passagiersschip, nadat het op een ijsberg was gevaren en in tweeën was gebroken, niet steil onder water is verdwenen, maar eerst heeft rondgetold.

Een expeditieteam maakte de kaart aan de hand van sonorapparatuur en 130.000 foto's van onderwaterrobotten. De foto's werden als puzzelstukjes in elkaar gepast, waardoor een mozaïsch overzicht ontstond van waar al de wrakstukken liggen.

Eerder werden ook wel kaarten gemaakt van het wrak, maar daarop waren niet alle overgebleven onderdelen van het schip te zien, zegt een Titanic-historicus die bij de expeditie in 2010 betrokken was. Van honderden voorwerpen en wrakstukken is nu precies te zien waar ze liggen.

Details over nieuwe vondsten worden op 15 april, precies honderd jaar na de ramp met het 'schip dat niet kon zinken', bekendgemaakt. History Channel zendt dan een twee uur durende documentaire uit over de expeditie en de vondsten.


Gebied met wrakstukken Titanic in kaart gebracht (Foto: Novum)

Radiohead na ruim een uur uitverkocht

Het concert van Radiohead in Amsterdam was vrijdag na ruim een uur uitverkocht. Dat laat concertorganisatie Mojo weten aan Novum Nieuws. De Britse band staat op 14 oktober in de Ziggo Dome.

De laatste keer dat Radiohead in Nederland stond was vier jaar geleden. Het optreden in Amsterdam maakt deel uit van een wereldtournee. Zo staan de heren in onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië op de planken om hun vorig jaar verschenen album The King of Limbs ten gehore te brengen. De rockers zijn bekend van hits als Creep en Karma Police.

Ook het concert van Tenacious D is uitverkocht. Het Amerikaanse duo, bestaande uit acteurs Jack Black en Kyle Gass, staat op 3 juni in de Heineken Music Hall. De heren waren negen jaar geleden voor het laatst in Amsterdam. Hun nieuwe plaat, Rize of the Fenix, komt uit in mei. Het duo is vooral bekend van de film Tenacious D in: The Pick of Destiny uit 2006.

Polen haalt etenswaren uit schap om strooizout

De Poolse voedsel- en warenautoriteit heeft opdracht gegeven om meer dan tweehonderdduizend kilo aan etenswaren uit de schappen te halen, omdat de producten verontreinigd kunnen zijn met strooizout dat als consumptiezout zou zijn verkocht. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, zei de autoriteit vrijdag.

Inmiddels is in Polen een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de verkoop van strooizout, dat in de winter wordt gebruikt om wegen ijsvrij te houden en chemicaliën kan bevatten die na consumptie schadelijk kunnen zijn voor het menselijk lichaam. Laboratoriumtesten hebben ondertussen uitgewezen dat de gehaltes aan dioxines en andere zware metalen in het zout minimaal zijn en waarschijnlijk niet tot problemen zullen leiden.

[WK 2014] AustraliŽ loot Japan in finaleronde

In Maleisië heeft de loting voor de finaleronde van de WK-kwalificatie plaatsgevonden. Zuid-Korea werd aan Iran gekoppeld en Australië zal het op moeten nemen tegen Japan. 

Bij Zuid-Korea en Iran zitten ook Oezbekistan, Qatar en Libanon in de groep. De andere groep wordt aangevuld door Irak, Jordanië en Oman. Er zal een volledige competitie worden gespeeld tussen juni 2012 en juni 2013. De groepswinnaar's en de nummers twee gaan rechtstreeks naar het WK. De nummers drie van iedere groep mogen het onderling uitmaken wie het vijfde ticket krijgt. 

De verliezer van de playoffs heeft nog een kans, deze zal moeten spelen tegen de winnaar van Oceanië om alsnog naar Brazilië te mogen afreizen. Opvallende afwezigen bij de laatste tien zijn onder andere Noord-Korea en Saudi-Arabië. Noord-Korea haalde nog het WK in 2010, maar het land moest nu de meerdere erkennen in Oezbekistan en Japan. Frank Rijkaard lukte het niet om met Saudi-Arabië om Australië en Oman te verslaan. Ook Bahrein en Verenigde Arabische Emiraten zijn er niet bij. Deze landen haalden vier jaar geleden wel de finaleronde. Nieuw in de finaleronde zijn Oman, Jordanië, Libanon en Irak. 

Loting 

Groep A Groep B
Zuid-Korea Australië
Iran Japan
Oezbekistan Irak
Qatar Jordanië
Libanon Oman

Valve gaat nog geen console maken

Valve Software gaat geen gamingconsole in de nabije toekomstmaken en geeft aan dat de verschillende geruchten rondom de onbestaande console ze ook niet op ideeën heeft gebracht.

"We zijn bezig met het klaarstomen van de Steam Big Picture Mode UI, dus we bouwen apparaten om dat erop te testen", zegt Valve marketing director Doug Lombardi, verwijzend naar een nieuwe Steam-interface die gaat zorgen dat de online gaming service goed bruikbaar wordt voor mensen die Steam-spellen willen spelen op een pc die aangesloten is op een televisie. "We zijn ook bezig met een aantal verschillende experimenten met biometrische feedback en dat soort dingen, die we hebben vrij uitgebreid hebben besproken."

Hij voegt toe: "Aan al die dingen werken we, maar het is een lange weg voordat Valve enige vorm van hardware gaat verschepen."

Lombardi weigerde te zeggen dat Valve helemaal niet bezig is met een console. Op de vraag "Wat je zegt is, dat er absoluut niets komt binnen afzienbare termijn, niets op GDC of E3, maar je sluit niet uit dat de mogelijkheid bestaat dat op een dag Valve hardware zou kunnen verkopen", gaf Lombardi een "juist."

Nieuwe hoofdsponsor schaatsteam Groenewold

De schaatssters van Team Op=Op hebben een nieuwe hoofdsponsor gevonden in Corendon vliegvakanties. Dat meldde de ploeg van trainers Renate Groenewold en Peter Kolder vrijdag bij de finale van de wereldbeker in Berlijn.

Het contract loopt tot en met de Olympische Spelen van 2014 in Sochi. Bekende namen in het schaatsteam zijn Thijsje Oenema, Annouk van der Weijden, Moniek Kleinsman en Marije Joling.

Glock: "Nieuwe Marussia voelt goed aan"

Timo Glock vindt dat de nieuwe Marussia MR01 positief aanvoelt. De Russiche Formule 1-renstal kreeg de auto niet op tijd door de crashtests om te mogen deelnemen aan de wintertesten en was daarom veroordeeld tot het inzetten van enkele filmdagen om de bolide een shakedown te geven.

"De eerste paar kilometers verliepen prima en de auto deed verder ook precies wat we hadden verwacht. De basis lijkt dus goed te zijn," zei Glock tegen Speedweek. In zijn column in Auto Motor und Sport gaat hij verder: "Alle systemen werkten prima en alle data die we hebben verzameld kwam overeen met de prognoses van onze technische afdeling. Over de balans en het downforce niveau van de auto valt vanwege het lage aantal gereden kilometers en de testbanden die we gebruikten nog niet veel zinnigs te zeggen, maar het is in ieder geval fijn dat we de eerste tweehonderd kilometer zonder problemen hebben kunnen afleggen."

"Natuurlijk moeten we straks in Melbourne nog wel flink aan de slag om de auto helemaal af te stellen en finetunen, dus dat worden drukke dagen. We zullen veel werk moeten verrichten tijdens de vrije trainingen, maar als de auto daar net zo goed functioneert als tijdens de shakedown, dan geloof ik wel in een goede afloop."

Klantoordeel over NS blijft achter bij prestaties

Bijna driekwart van de treinreizigers was vorig jaar tevreden over de dienstverlening van de Nederlandse Spoorwegen. Het oordeel van de klanten van het spoorbedrijf blijft daarmee achter bij de prestaties van de NS. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het spoorbedrijf vrijdag heeft gepubliceerd.

Van de reizigers gaf 74 procent het spoorbedrijf het cijfer 7 of hoger, tegenover 75 procent een jaar eerder. Het punctualiteitcijfer bereikte in 2011 met 94,7 procent daarentegen een record, zo werd eerder al bekend. Een jaar eerder kwam nog 92,5 procent van de treinen niet meer dan vijf minuten later dan gepland binnen.

Consumentenorganisaties willen in overleg met de NS om meer duidelijkheid te krijgen over waarom het oordeel van de klanten achterblijft bij de prestaties van de NS.


Klantoordeel over NS blijft achter bij prestaties (Foto: Novum)

Risen 2: Dark Waters releasedatum bekendgemaakt

Deep Silver maakt vandaag de releasedatum bekend voor de piraten-RPG Risen 2: Dark Waters. Het spel is beschikbaar op 27 april voor pc en op 25 mei in Europa voor Xbox 360 en PlayStation 3.

De pc-versie zal daarnaast ondersteuning bieden aan de 3D-technologie van Nvidia. Om het 3D-effect te ervaren is een compatible Nvidia grafische kaart nodig, een 3D-bril en 3D-monitor.

In Risen 2: Dark Waters stuurt de Inquisitie de speler uit op zoek naar een remedie tegen de monsterlijke zeemonsters die steeds de rederijen verstoren, waardoor het eiland verstoken blijft van de noodzakelijke toevoer van goederen en middelen. De piraten lijken te weten hoe ze met deze beestjes om moeten gaan... maar ze willen niet echt meewerken.

Risen 2: Dark Waters wordt op pc via digitale distributie beschikbaar en als retailversie voor zowel pc- als consoleversies. Ook komt er een Collector's Edition van het spel uit.

Sony kondigt nieuwe Japanse Vita-games aan

Sony heeft een groot aantal nieuwe PlayStation Vita-games voor Japan aangekondigd. Onder de titels zijn Phantasy Star Online 2 en Persona 4 The GoldenPersona 4 is te zien in onderstaande video.

Phantasy Star Online 2 was eerder een exclusieve titel voor pc. De producent Sakai Satoshi geeft aan dat de pc- en Vita-versies zullen worden gespeeld op dezelfde server en dat spelers in staat zijn om hetzelfde personage te spelen op beide versies.

Super Robot Wars, Heroes Zero no Kiseki Evolution, Gundam Mosou en een nieuw spel van Mega Man-bedenker Keiji Inafune zijn ook aangekondigd. In een videoboodschap beschrijft Inafune zijn mysterieuze Vita-titel als een "Inafune-achtige" spel. Het is ook "amazing" zegt hij. Het spel zou worden uitgegeven door Sony Computer Entertainment.

Een ander spel is Discovery Project, een samenwerking tussen Sony en het Japanse bedrijf Kadokawa Games. Het is onduidelijk wat het project is, maar het zal Vita-eigenaars samen laten te werken op een of andere manier.

Heroes Zero no Kiseki Evolution is een bijgewerkte Vita-poort van een spel dat oorspronkelijk gepland was voor de PSP. De ontwikkelaars besloten om de overstap te maken naar Vita vanwege de beschikbare UMD-ruimte op een PSP.

Of en welke games ook naar Europa komen is niet bekend.

Negerdag

Gisteren was het natuurlijk vrouwendag. Heel belangrijk, maar niet zo belangrijk als vandaag want vandaag is het Negerdag. Van die site:

In Nederland houden we van ‘bijzondere dagen’. Zo is er de Warme Truiendag, Doe Vriendelijk Dag, Complimentendag, Roodharigendag, Secretaresse Dag en Vrouwendag. Er is zelfs –believe it or not- een Pannenkoekendag. Dus vroegen we ons af: waarom is er geen Negerdag?

Op 9 maart wordt de neger in het zonnetje gezet. Een plek waar de neger zich overigens het beste thuis voelt. Onder het motto ‘Heb uw Neger Lief’ is Negerdag een dag waarop iedereen zich als een neger mag gedragen. Althans, op de manier waarom velen dénken dat negers zich gedragen. Dus ga gerust voor je lunch (of ontbijt) naar de KFC, meet jezelf een gouden tand aan, werk niet of niet te hard, bezoek eerst je buitenvrouw voordat je naar huis gaat en schaam je niet voor je relatief grote geslachtsdeel.

www.negerdag.nl

De Jager tevreden over Griekse schuldenruil

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is tevreden over het feit dat de schuldenruil tussen banken en de Griekse overheid gelukt is. Dat zei hij vrijdag tegenover de camera van RTL Z.

"Er is nu meer kans om uit de crisis te komen", zei De Jager nu een wanordelijk faillissement van het land is afgewend. "De schuld moest omlaag."

Vrijdagochtend maakte de Griekse collega van De Jager bekend dat bijna 86 procent van de financiële instellingen met schuldpapieren van het land zich hebben ingeschreven voor de ruil. Na een wetswijziging een maand geleden kan nu bijna 96 procent van de private schuldeisers worden gedwongen de ruil te slikken.

In ruil voor de oude obligaties krijgen de banken nieuwe schuldpapieren voor de helft van de waarde. Omdat ook looptijd en rente zijn gewijzigd, schrijven banken hiermee ruim zeventig procent van de waarde af.

De schuldenruil was een voorwaarde van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds voor het vrijgeven van het tweede steunpakket van 130 miljard euro. Dat was nodig om een faillissement medio deze maand te voorkomen. Dan moet het Zuid-Europese land miljarden aan schulden afbetalen.

De Jager belt vrijdagmiddag met zijn collega's uit de eurozone om de deal te bespreken. Volgende week wordt besloten of de miljardensteun ook echt wordt overgemaakt.

Viaduct Utrecht op instorten

In Utrecht staat vrijdag een spoorviaduct op instorten. Het viaduct in de Bleekstraat is in aanbouw en vrijdagochtend door onduidelijke oorzaak verzakt, meldt een woordvoerder van ProRail. De politie heeft de straat afgesloten.

De verzakking heeft geen gevolgen voor het treinverkeer, omdat het viaduct nog niet gebruikt werd. Het wegverkeer kan echter voorlopig geen gebruik maken van het viaduct en wordt omgeleid. Het viaduct ligt op het traject van verschillende buslijnen.

Rotterdam pakt Marokkaanse drugsfamilies aan

De gemeente Rotterdam neemt in haar pogingen om de drugsoverlast in de deelgemeente Delfshaven terug te dringen vier families van Marokkaanse afkomst op de korrel. Dat meldt een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb vrijdag. De families zullen desnoods tot in Marokko worden aangepakt.

Aboutaleb wil met de strenge aanpak de structuren van de families verbreken. Vermoed wordt dat het geld dat ze met de drugshandel verdienen naar Marokko verdwijnt. De families wonen in Rotterdam in betrekkelijke anonimiteit.

Hoe groot de families zijn en met welke strafbare feiten ze zich precies zouden inlaten wil de woordvoerder niet zeggen. Ze kwamen in beeld sinds gemeente en politie vorig jaar besloten intensief de orde te handhaven en de drugsproblemen integraal aan te pakken.

In totaal zijn daarbij 268 mensen aangehouden, van wie 131 voor drugsgerelateerde misdrijven. Ook zijn achttien panden gesloten in verband met drugs.

Metal Gear Solid HD naar Vita

Vandaag kondigt Konami aan dat Metal Gear Solid HD Collection naast de PS3-versie ook uitkomt voor de nieuwe PlayStation Vita. De veelgeprezen regisseur van de serie, Hideo Kojima, heeft de twee meest populaire titels van de Metal Gear Solid-serie bewerkt en verwerkt tot de Metal Gear Solid HD Collection.

De PlaySation Vita-collectie bevat de verbeterde versies van de veelgeprezen titels Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty en Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Beide games hebben een grafische metamorfose ondergaan, daarnaast zijn de trofeeën en het bestureing zo ontworpen om het meeste uit de mogelijkheden van het PlayStation Vita's touch-screen te halen. Daarnaast is de gebruikersinterface in evenwicht gebracht met Kojima Productions unieke TRANSFARRING-systeem om zo de gegevens uit te wisselen met de PlayStation 3.

"De PlayStation®Vita biedt de fans een nieuwe manier om de Metal Gear Solid HD Collection te ervaren", aldus Martin Schneider, General Manager van Konami Digital Entertainment GmbH. "We zijn ervan overtuigd dat de gebruikers blij zijn met de nieuwe innovaties die Kojima Productions heeft doorgevoerd naar de nieuwe PlayStation Vita, wat voor een unieke ervaring zorgt van het nieuwe format."

Metal Gear Solid HD Collection voor PlayStation Vita wordt deze zomer uitgebracht.

MGS 2

Vita enthousiast ontvangen in Amerika

De Amerikaanse lancering van de PlaySstation Vita werd beantwoord met "overweldigende enthousiasme" van gamers geeft Patrick Seybold, SCEA-baas van de afdeling Corporate Communications, aan. De Vita heeft volgens hem een "uitzonderlijk" omzet in de VS gegenereerd.

"Na maanden van wachten zag de Amerikaanse lancering van PlayStation Vita overweldigende enthousiasme bij gamers, wat resulteert in uitzonderlijke hardware-, software- en randapparatuurverkoop", zei hij.

Seybold geeft echter geen cijfers van de Amerikaanse omzet of verkopen. In plaats daarvan wijst hij op de reeds aangekondigde wereldwijde verkoop van 1,2 miljoen sinds de lancering van Vita in Japan in december 2011.

"De klanttevredenheid is zeer hoog en dat zal zo blijven als gamers de lange line-up van toptitels kunnen krijgen die gebruik maken van de unieke eigenschappen van de PlayStation Vita, waaronder cross-platform spelen met de PlayStation 3", gaat Seybold verder.

Vorige week gaf analist Nicholas Parker aan dat de Vita 61.000 stuks verkocht had tijdens de Britse lancering. Indien dat cijfer juist is, heeft de Vita aanzienlijk minder eenheden verkocht dan zijn voorganger, de PSP, die 185.000 eenheden verkocht tijdens de lancering in 2005 in het Verenigd Koninkrijk. Dat record staat nog steeds. Verkoopcijfers van de Vita in Nederland zijn ook nog niet bekend.

'Britney Spears dicht bij deal met X Factor'

Britney Spears zet mogelijk volgende week haar handtekening onder een contract met X Factor. Dat zegt een ingewijde tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Jason Trawick, de verloofde van de zangeres, is in onderhandeling over het contract.

Simon Cowell zou zijn zinnen hebben gezet op de 30-jarige Spears. Tijdens een persconferentie in februari wilde Cowell dat niet bevestigen, maar hintte hij wel dat er 'de komende weken een hoop gaat gebeuren'. Spears zou naast Cowell en L.A. Reid het derde jurylid worden van de talentenjacht. Eerder gingen geruchten dat ook Janet Jackson in de race was, maar die zou zijn afgehaakt.

Volgens entertainmentzender E! heeft Cowell de zangeres tien miljoen dollar geboden voor een plek achter de jurydesk van X Factor. Spears zou echter minimaal zestien miljoen eisen.

City voorlopig zonder Kompany

Manchester City moet het voorlopig stellen zonder aanvoerder Vincent Kompany. De verdediger viel donderdag in de met 1-0 verloren Europa Leaguewedstrijd tegen Sporting Portugal al na twaalf minuten uit met een blessure aan zijn kuit. "Ik hoop dat we Kompany binnen twee weken terug hebben", reageert City-coach Roberto Mancini.

Onderzoek moet de komende dagen uitwijzen wat de exacte schade is in de kuit van Kompany. De competitiewedstrijd van komend weekeinde tegen Swansea City en de return tegen Sporting van volgende week moet hij zo goed als zeker missen. Mogelijk kan hij op 21 maart tegen Chelsea zijn rentree maken.

Kompany is een belangrijke schakel in het sterrenteam van City. De centrale verdediger speelde dit seizoen 23 wedstrijden en scoorde twee keer.


City voorlopig zonder Kompany (Foto: Novum)

Vrouw parkeert auto in Chinees restaurant

Een automobiliste is vrijdagochtend een Chinees restaurant in het Gelderse Huissen binnengereden. De vrouw raakte lichtgewond, laat de politie weten.

Het ongeluk gebeurde rond 10.00 uur op De Brink. De automobiliste, waarvan de identiteit nog onbekend is, werd onwel en verloor de macht over het stuur. Ze wordt onderzocht door haar huisarts.

De omvang van de schade is onduidelijk.

'Geen disc-drive in next-gen Xbox'

Volgens MCV vertelt Microsoft softwarepartners dat de volgende generatie Xbox geen disc-drive heeft. De informatie is volgens bronnen gegeven onder de strengste NDA, die ze ooit zijn tegengekomen. Blijkbaar heeft in ieder geval iemand er alsnog lak aan.

De console zal geen disc-drive hebben, maar er wordt wel een solid-stategeheugen ingezet om ondersteuning te bieden al weet men niet of het een standaard of een eigen formaat zal zijn. Een release in 2013 is door diezelfde bronnen bevestigd. Maar wanneer Microsoft echt naar buiten wil treden met het nieuws is nog niet bekend.

Microsoft heeft inmiddels gereageerd met het standaard verhaaltje:

"Het Xbox 360-platform heeft nieuwe manieren gevonden om langer te bestaan, zoals de introductie aan de wereld van de controllervrije ervaringen met Kinect en het heruitvinden van de console door het nieuwe dashboard en bijbehorende services van entertainmentpartners. We denken continu aan wat het volgende kan zijn om de levensvatbaarheid van het platform verder te rekken en zo de algemene regels omtrent lifecycles uit te dagen. We reageren niet op verdere geruchten en speculatie."

Verzekeraars zwichten voor duurdere tandarts

Enkele zorgverzekeraars zijn gezwicht voor de hogere kosten van tandartsen. VGZ en CZ hebben de maximale vergoedingen geschrapt en betalen nu de gehele rekening, terwijl andere zorgverzekeraars dat niet doen. Dat meldden verschillende woordvoerders.

Zowel VGZ als CZ kreeg veel klachten van klanten. Die moesten, ondanks een goede aanvullende verzekering, toch bijbetalen omdat de tarieven van hun tandarts veel duurder uitvielen dan de zorgverzekeraars hadden ingecalculeerd. De verzekeraars vergoedden namelijk maar tot een vastgesteld maximum voor een specifieke behandeling. "Je kan dat de klanten nauwelijks uitleggen. Vandaar dat we de maximale tarieven schrappen, al kost het miljoenen", aldus CZ.

Kramer: "Seizoen duurt te lang"

Schaatser Sven Kramer vindt dat het seizoen te lang duurt. Dit weekend staat de wereldbekerfinale in Berlijn op het programma en pas over twee weken is het WK afstanden in Heerenveen. Voor de TVM-rijder een uitkomst, maar voor andere schaatsers hoogstwaarschijnlijk niet.

"Voor mij duurt het seizoen nog een paar races, maar stuk voor stuk zijn ze belangrijk. De eerste in de serie staat morgenmiddag op het programma, hier in Berlijn tijdens de World Cupfinale. Op de vijf kilometer moet ik me nog zien te kwalificeren voor de WK afstanden, over twee weken in Heerenveen," zei Kramer in een column op Telesport. "Ik heb geloot tegen Havard Bökko en dat is in ieder geval een goede tegenstander. Na mij rijden Bob de Jong en Jorrit Bergsma tegen elkaar. Duidelijk is wel dat ik er vol voor zal moeten rijden, maar dat was ik sowieso al van plan."

"Tussen de World Cupfinale en de WK afstanden zit nog een 'schaatsloos' weekeinde. Het komt mij persoonlijk goed uit, maar ik denk dat het voor het schaatsen beter was geweest wanneer beide evenementen dichter op elkaar hadden gezeten. Straks is het bijna april en zijn wij nog aan het schaatsen. Dat is niet goed, het seizoen zou wat mij betreft wat korter mogen."

Tibetaanse dichter wil einde aan zelfverbrandingen

De Tibetaanse dichter Tsering Woeser heeft opgeroepen tot een einde aan de zelfverbrandingen waarmee wordt geprotesteerd tegen de Chinese overheersing van Tibet. Zulke zelfdestructieve acties doen niets voor het Tibetaanse doel om onafhankelijk te worden van de Volksrepubliek, vindt de schrijfster.

In een online appel donderdag zei ze veel verdriet te voelen over de ruim twintig mensen die zich het afgelopen jaar in brand hebben gestoken. Ze riep invloedrijke Tibetanen op, onder wie monniken en intellectuelen, om te helpen een halt toe te roepen aan deze dodelijke vorm van protest.

De afgelopen weken heeft Woeser, die door de Chinese autoriteiten onder huisarrest is geplaatst, foto's en informatie op haar blog gezet over de zelfverbrandingen. Ook besteedde ze aandacht aan de veel scherpere veiligheidsmaatregelen in Tibetaanse gebieden.

Het huis van de Tibetaanse Woeser, die in Beijing woont, wordt in de gaten gehouden door staatsveiligheidsagenten. Vorige week werd ze ervan weerhouden een haar toegekende onderscheiding van het Prins Claus Fonds op te halen bij de Nederlandse ambassadeur in Beijing.

Naast Woeser ondertekenden ook dichter Gade Tsering en de in Verenigde Staten wonende boeddhistische docent Arjia Lobsang de oproep tegen de zelfverbrandingen. Ze zeggen dat Tibetanen zich alleen tegen onderdrukking kunnen verzetten als ze in leven blijven.

Eerder deze week betoogden Chinese regeringsfunctionarissen dat Tibetanen die zichzelf uit protest in brand steken criminelen en geestelijk gestoorden zijn die worden gemanipuleerd door de Tibetaanse spiritueel leider de Dalai Lama. Deze maand wordt de Tibetaanse opstand tegen China in 1959 herdacht, die tot gevolg had dat de Dalai Lama moest vluchten.


Tibetaanse dichter wil einde aan zelfverbrandingen (Foto: Novum)

Recept cola aangepast vanwege kankerwaarschuwing

Pepsi en Coca Cola passen in de Verenigde Staten de manier aan waarop zij cola karamelkleurig maken. Hiermee willen de colafabrikanten voorkomen dat er een waarschuwing tegen kanker op de verpakking van de frisdrankmerken moet komen te staan.

De twee frisdrankgiganten, die samen negentig procent van de markt in handen hebben, lopen hiermee vooruit op de landelijke invoering van een wet uit de Amerikaanse staat Californië. Die schrijft voor dat bij een bepaald niveau aan kankerverwekkende stoffen de waarschuwing moet worden geplaatst. Voor de Californische markt waren de recepten al aangepast.

De maker van Dr. Pepper paste de receptuur al eerder aan. De Amerikaanse Drank Associatie zegt dat de aangesloten frisdrankfabrikanten karamel als kleurstof zullen blijven gebruiken. De hoeveelheid is alleen teruggebracht om aan de nieuwe eisen te voldoen. "Consumenten zullen geen verschil merken. Ook hoeven zij zich geen enkele zorg te maken over hun gezondheid", zegt een zegsman van de brancheorganisatie.

Coca Cola trekt overigens de claim in twijfel dat de stof in frisdranken kankerverwekkend is. "Er is alleen bewezen dat het kankerverwekkend is bij ratten", stelt een zegsman.

Volgens de fabrikant moeten consumenten meer dan duizend blikjes cola drinken voordat ze de aangeraden maximale dosis van de omstreden kleurstof binnenkrijgen. Het recept wordt toch aangepast, omdat het bedrijf geen 'wetenschappelijk niet bewezen waarschuwing' op de verpakking wil hebben.


Recept cola aangepast vanwege kankerwaarschuwing (Foto: Novum)

Xander de Buisonjť boos om verkeersboete

Xander de Buisonjé is behoorlijk nijdig nadat hij vrijdag op de bon werd geslingerd wegens te hard rijden. De 38-jarige zanger werd in Hilversum gesnapt door politieagenten met laserguns.

"Pas op, Loodijk Hilversum", twittert De Buisonje, die beweert niet te hard te hebben gereden. "De honden zijn de staatskas weer aan het spekken. Stuitend, schofterig. Ik reed 30!"

De zanger brengt vrijdag zijn eerste Engelstalige single uit, genaamd Life. "De reden is dat je jezelf als creatief mens moet blijven verrassen", zei hij eerder deze week. "Ik wilde gewoon een keer iets anders doen."

Smith naar finale kogel op WK indoor

Rutger Smith heeft zich op het WK indoor in Istanbul geplaatst voor de finale bij het kogelstoten. De 30-jarige Groninger kwam tot een afstand van 20,21 meter en werd daarmee zesde in de kwalificaties. De Duitser David Storl toonde zich met een worp van 21,43 meter de favoriet voor de finale, die voor vrijdagavond op het programma staat.

"Ik ben blij met deze finaleplaats. De hele wereldtop is aanwezig, iedereen doet hier mee", reageerde Smith, voor wie het zijn eerste internationale finale is sinds de Olympische Spelen van Beijing in 2008. "Vanavond denk ik mee te kunnen doen om de plaatsen vier, vijf en zes. De strijd om de medailles wordt lastig."

Ook Sharona Bakker komt vrijdagavond in actie. Zij start in de series van de 60 meter horden.

Ecclestone: "Eťn Grand Prix in Spanje"

Volgens Formule 1-baas Bernie Ecclestone zal er vanaf het seizoen 2013 slechts één Grand Prix in Spanje gehouden gaan worden. Nu rijden de coureurs nog in Barcelona en in Valencia, maar vanaf dat jaar zullen die races elkaar af moeten gaan wisselen.

De wedstrijden in Spanje hebben moeite om de budgetten rond te krijgen en vooral de race in Valencia staat er financieel gezien slecht voor, omdat de regio moet bezuinigen. "De organisaties in Barcelona en Valencia zijn het erover eens dat dit de beste oplossing is. We zijn op dit moment data aan het uitzoeken en de contracten aan het opstellen waarin deze nieuwe situatie geregeld is," zei Ecclestone tegen Cadena Ser.

De Grand Prix van Spanje wordt dit jaar op 13 mei in Barcelona verreden, terwijl de Grand Prix van Europa op 24 juni in de straten van Valencia zal worden gehouden.

'Houdbaarheidsdatum vaak onnodig'

Het Voedingscentrum vindt dat van een flink aantal producten het label 'tenminste houdbaar tot' zou moeten verdwijnen omdat de spullen veel langer houdbaar zijn dan de datum doet vermoeden. Dat zei een woordvoerder van het centrum vrijdag naar aanleiding van een uitzending van Zembla vrijdagavond.

Het gaat bijvoorbeeld om pasta, rijst en meel. Die zijn veel langer houdbaar dan de tht-datum doorgaans aangeeft. Volgens het centrum kan door het wegnemen van het etiket worden voorkomen dat mensen voedsel weggooien.

Volgens het centrum kent meer dan de helft van de mensen het verschil niet tussen de aanduidingen 'te gebruiken tot' voor bederfelijke waar en 'tenminste houdbaar tot' voor minder bederfelijke spullen. De gemiddelde Nederlander gooit volgens het Voedingscentrum per jaar 40 kilo goed voedsel weg.

Boete voor marktmanipulatie tijdens Business Class

Oprichter en voormalige bestuurder van Homburg Invest, Richard Homburg, heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een boete opgelegd gekregen van 96 duizend euro wegens marktmanipulatie. Homburg heeft volgens de AFM onjuiste informatie verspreid tijdens een uitzending van het televisieprogramma Business Class van Harry Mens.

Homburg meldde in het televisieprogramma in juni 2009 dat voorafgaand aan een aandeelhoudersvergadering positief nieuws naar buiten zou worden gebracht. In de dagen daarna ging de beurskoers van Homburg Invest met 38 procent omhoog.

Volgens de AFM had Homburg echter moeten vermoeden dat de informatie uit het betreffende persbericht door beleggers negatief zou worden ontvangen, omdat onder meer bekend werd gemaakt dat er geen dividend zou worden uitgekeerd. Na het verschijnen van het nieuws daalde de koers van Homburg Invest naar onder het niveau van voor het optreden in Business Class.

Door de informatie tijdens een uitzending ging volgens de AFM een 'onjuist en misleidend signaal' uit met betrekking tot het aandeel Homburg Invest. Daarmee overtrad meneer Homburg het verbod op marktmanipulatie, meent de AFM.

De boete werd eind december al opgelegd maar nu pas naar buiten gebracht. Homburg, die in 2011 terugtrad uit het bestuur van het bedrijf, kan de boete van de AFM nog aan de rechter voorleggen.

[NBA] Orlando maakt einde aan zegereeks Chicago

Chicago Bulls heeft na acht overwinningen op rij eindelijk weer eens een nederlaag moeten incasseren. De koploper van de Eastern Conference in de NBA werd in eigen huis met 99-94 verslagen door Orlando Magic, dat op de derde plaats staat. Dwight Howard eiste met 29 punten en achttien rebounds de hoofdrol voor zich op.

Net als Howard had ook Ryan Anderson een belangrijk aandeel in de zege van Orlando. Met een driepunter en twee rake vrije worpen werkte hij in de slotfase een 91-89 achterstand weg. Orlando leed twee dagen geleden nog een verrassende nederlaag tegen hekkensluiter Charlotte Bobcats.

Dallas Mavericks werd voor de vijfde keer op rij op vreemde bodem verslagen. De titelverdediger ging ondanks achttien punten van Vince Carter en Dirk Nowitzki met 96-94 onderuit tegen Phoenix Suns.


Orlando maakt einde aan zegereeks Chicago (Foto: Novum)

Man met kinderporno gepakt op Schiphol

Een 45-jarige man is vorige week op Schiphol aangehouden voor het bezit van kinderporno. De man bleek bij een bagagecontrole foto's bij zich te hebben waarop naakte kinderen stonden, meldt de marechaussee vrijdag.

Na de aanhouding op Schiphol heeft de marechaussee doorzoekingen gedaan op verschillende locaties in de woonplaats van de man, die in het belang van het onderzoek niet wordt bekendgemaakt. Er zijn meerdere gegevensdragers in beslag genomen die worden onderzocht.

De rechercheurs van de marechaussee hielden later ook een 57-jarige man aan voor kinderpornobezit. Beide mannen zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijven voorlopig vastzitten.

Diederik Samsom valt partijgenoot Wolfsen af

Diederik Samsom betwijfelt of het verstandig is als burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen na zijn huidige termijn aanblijft. De kandidaat-leider voor de PvdA zei zich donderdagavond op een bijeenkomst in de stad niet voor te kunnen stellen dat een tweede termijn voor zijn partijgenoot een optie is.

Samsom noemde het functioneren van de burgemeester 'niet op alle punten succesvol', zo is te horen op beelden op de website van De Nieuwe Utrechter. "Ik denk dat een andere burgemeester van Utrecht gelukkiger wordt en dat Utrecht gelukkiger wordt van een opvolger."

Wolfsen ligt al langere tijd onder vuur vanwege zijn aanpak in verschillende zaken. Hij kreeg de afgelopen jaren meerdere keren een motie van wantrouwen aan zijn broek, onder meer vanwege zijn optreden rond een weggepest homostel in de wijk Leidsche Rijn. Elke keer overleefde hij die.


Diederik Samsom valt partijgenoot Wolfsen af

Kauwgomaanslag eeuwenoud doek 'onbezonnen' daad

Een bezoeker van het stadhuis van Deventer heeft kauwgom geplakt op een bijna vier eeuwen oud schilderij, De Magistraat van Deventer. Waarschijnlijk ging het om een onbezonnen daad van een scholier, zegt de directeur van het Historisch Museum Deventer Charles Boissevain vrijdag in de Stentor.

De kauwgomaanslag veroorzaakte weinig blijvende schade. Het stukje kauwgom was in de linker benedenhoek van het doek geplakt. "We hebben het er door een expert voorzichtig af laten halen. Er is alleen nog maar een licht vlekje op te zien", zegt Boissevain.

Het grote schilderij van Gerard ter Borch komt uit 1667 en hangt naast de raadzaal van het stadhuis. Of er aangifte is gedaan van de plakactie is onduidelijk.

'F-duct keert terug in Formule 1'

Het lijkt erop dat de F-duct teruggekeerd is in de Formule 1. Het systeem werd door McLaren voor het seizoen 2010 ontwikkeld om meer snelheid op de rechte stukken te genereren door de luchtstromen rond de achtervleugel te veranderen, maar werd een jaar later door de FIA verboden en vervangen door het DRS.

Eind vorig jaar kwam Mercedes voor de voorvleugel met een W-duct op de proppen. Deze werkt passief en is omdat de coureur er geen invloed op heeft legaal. Volgens Auto Motor und Sport heeft de Duitse renstal het systeem ook weer op de nieuwe W03 gemonteerd en ook McLaren zou er mee rondrijden.

De F-duct zelf zou nu ook teruggekeerd zijn. Lotus, McLaren, Mercedes en Red Bull zouden een systeem ontworpen hebben waarbij ook het systeem aan de achterzijde van de auto passief kan werken en tegelijk met het DRS zou kunnen werken om op de rechte stukken meer snelheid te genereren.

'Guardiola tekent bij in Barcelona'

Josep Guardiola zal naar verwachting gewoon bij gaan tekenen bij FC Barcelona. De oefenmeester heeft bij de Catalaanse club een aflopend contract, maar zal daar voor een jaar bij gaan tekenen. Dit betekent dat onder meer Chelsea tevergeefs heeft gehengeld naar de Spanjaard.

Guardiola is met Barcelona uiterst succesvol met vanaf 2008 onder meer drie titels in de Primera División en twee keer de Champions League, de wereldbeker en de Europese Supercup. Het verlengen van zijn contract tot medio 2013 duurde lang, maar is volgens El Mundo Deportivo inmiddels rond. Een officiële bevestiging van het nieuws zou binnen een week moeten komen.

Man van de pil overleden

Wetenschapper Max de Winter is donderdag op 91-jarige leeftijd overleden. Dat maakte het bedrijf MSD, waar de scheikundige jarenlang voor werkte, vrijdag bekend. De Winter wordt gezien als de belangrijkste man achter de eerste wereldwijd succesvolle anticonceptiepil.

Nadat hij in de Tweede Wereldoorlog Auschwitz had overleefd, ging De Winter aan de slag bij het bedrijf Organon in Oss. Daar ontwikkelde hij, samen met twee andere scheikundigen, het anticonceptiemiddel Lyndiol.

In 1962 kwam dit middel op de markt. Het was toen niet de allereerste pil, maar werd wel een wereldwijd succes. Organon kreeg daardoor een leidende rol op het gebied van anticonceptie.

Man van de pil overleden
Man van de pil overleden (Foto: ANP)

Knegt start met zesde plaats op WK

Shorttracker Sjinkie Knegt is het WK in Shanghai begonnen met een zesde plaats op de 1.500 meter. De Nederlander haalde de finale waarin hij af moest rekenen met drie Zuid-Koreanen, twee Canadezen en een Rus.

Knegt haalde de finale omdat hij in de halve eindstrijd gehinderd werd, waarna de jury besloot om hem toch door te laten gaan. In de finale was de Zuid-Koreaan Jinkyu Noh de sterkste. Niels Kerstholt eindigde als zeventiende.

Bij de vrouwen wist Jorien ter Mors op de 1.500 meter niet te halen. Ze kreeg bij een poging een andere rijdster in te halen materiaalpech, waarbij de punt van haar ijzer afbrak. Ze werd uiteindelijk als tiende geklasseerd, terwijl de tweede Nederlandse Annita van Doorn 23e werd. De zege ging naar de Chinese Jianrou Li.

Nederland gaat OekraÔne voorbij

Nederland is naar de achtste plaats geklommen op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. Door de zeges van AZ en FC Twente ging het Oekraïne voorbij.

De twee ploegen verdienden 0,8 punt voor Nederland. Oekraïne is nog maar met één club Europees actief. Metalist Kharkiv verloor donderdag met 1-0 van Olympiakos Piraeus. Dat Nederland een plek is gestegen, heeft geen gevolgen voor het aantal Europese plaatsen dat het toegewezen krijgt.

Op basis van de coëfficiëntenlijst, die gaat over de afgelopen vijf seizoenen, wordt het aantal Europese tickets verdeeld. Pas als Nederland zesde staat, krijgt het een Champions League-plek erbij. Het verschil met de huidige nummer zes Frankrijk is groot.

Nummer zeven Rusland is wel in zicht. De achterstand van Nederland bedraagt drie punten, maar Rusland raakt volgend jaar ruim elf punten kwijt uit het seizoen 2007/'08. In dat seizoen verzamelde Nederland slechts vijf punten, meldt het Algemeen Dagblad.

Castillion krijgt kans bij Ajax

Geoffrey Castillion krijgt tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen de kans om zich te bewijzen bij Ajax. Dat zegt de aanvaller, die momenteel op huurbasis voor RKC Waalwijk speelt, vrijdag in de Telegraaf. "Ik heb de trainer gesproken en ben blij dat ik de voorbereiding mag meemaken. Ik wil laten zien dat ik in Waalwijk stappen heb gemaakt."

Castillion is door de komst van Krisztián Németh in de winter lang niet altijd zeker van een basisplaats. "Ik besef dat ik bij RKC goede en minder goede wedstrijden heb gespeeld", zegt de maker van vijf eredivisiedoelpunten. "Mijn belangrijkste winst is dat ik na een jaar blessureleed nu een seizoen fit ben en alles meetrain. Eind maart heb ik nog een gesprek met meneer De Boer."

Ook als hij het niveau van Ajax niet aan blijkt te kunnen, hoopt de 20-jarige spits volgend seizoen een stap te maken. "Mocht ik nog een jaartje nodig hebben en Ajax me weer willen verhuren, dan wil ik het liefst naar een club uit de middenmoot van de Eredivisie. RKC staat daar nu wel, maar ik wil dan graag naar een stabiele subtopper."

Mogelijk krijgt Castillion zondag al de kans om zijn kunsten aan De Boer te vertonen. Ajax en RKC staan dan in de Arena tegenover elkaar.

Ubisoft Toronto kondigt snel nieuwe game aan

Ubisoft Toronto heeft aangegeven dat ze spoedig met een nieuwe game komen. Ubisoft Toronto werd in 2009 opgericht en heeft tot dusver nog geen game uitgebracht. Op dit moment werkt Ubisoft Toronto samen met Ubisoft Montreal aan een nieuwe Splinter Cell-game.

“We are about to announce our first big triple-A being developed by the studio. I’ve got to say I think it’s going better than I could’ve imagined. I’m really amazed at the team we’ve put together and what we’ve been able to accomplish and I think Ubisoft is pretty excited too. Soon we’ll find out what everyone else thinks. Right now we’re 100% focussed on Splinter Cell,” aldus Jade Raymond.

De nieuwe Splinter Cell-game zou mogelijk Tom Clancy’s Splinter Cell: Retribution gaan heten, en zal waarschijnlijk in 2013 uitkomen.

Dodelijke schorpioenen en kevers in postpakketten

Op een postsorteercentrum in Amsterdam zijn deze week vier kevers en acht schorpioenen onderschept. Alle dieren zijn zeer giftig en dodelijk voor mensen. Ze zaten in vier pakketjes die via luchtpost naar Nederland waren vervoerd, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag.

Medewerkers van de douane zagen toen ze de pakketjes door de scan haalden dat er levende dieren in zaten. Na het openen van de pakketjes bleek dat twee van de acht schorpioenen de reis niet overleefd hadden.

De dieren zijn naar een opvangadres gebracht. De NVWA onderzoekt waar de dieren vandaan komen en voor wie ze bestemd waren.


Dodelijke schorpioenen en kevers in postpakketten (Foto: Novum)

Halo 4 bŤta niet in de planning

Een bèta staat helaas niet op de planning. Dat geeft Frank O'Connor aan, development director bij 343 Industries. Voorgaande games in de serie, Halo 3 en Halo: Reach, kregen wel een bèta. 343 Studios geeft aan dat Halo 4 zelf op dit moment uitgebreid getest wordt.

“While we are testing Halo 4 code, gameplay, and systems at significant scale to get excellent data, input, and feedback, we are focused on polishing and shipping our experience for the duration of the year, and splitting resources to manage and build a beta is not on our schedule,” aldus Frank O'Connor.

Halo 4 is het eerste deel uit een nieuwe trilogie van de Halo-games, bekend als de Reclaimer-trilogie. Halo 4 verschijnt eind dit jaar voor Xbox 360 en is in ontwikkeling bij 343 Industries.

Halo 4

'Onvoldoende ondernemerschap in cultuursector'

Musea, orkesten en theatergezelschappen slagen er niet voldoende in cultureel ondernemerschap te ontwikkelen. Dat zegt voorzitter van de Raad voor Cultuur Joop Daalmeijer vrijdag in een interview in het Financieele Dagblad. Volgens hem wordt er teveel geconcentreerd op het ophalen van geld.

"Als ik met mensen praat over cultureel ondernemerschap, hebben ze het vooral over het binnenhalen van extern geld, waarmee ze de afkalvende subsidies willen vervangen", zegt Daalmeijer in de krant. Volgens hem is dat echter maar een heel klein deel van het culturele ondernemerschap.

Daalmeijer vindt dat musea en orkesten vooral naar hun bedrijfsvoering moeten kijken. "Heb je alle functies in je organisatie wel echt nodig? Als je twee campagnes per jaar doet, heb je dan een eigen marketingafdeling nodig, of kun je dat beter outsourcen?"

De voorzitter van de Raad voor Cultuur pleit voor een meer bedrijfsmatige aanpak van culturele instellingen. "Als je expertise niet in huis hebt, huur die dan in."

De raad beoordeelt in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de subsidieaanvragen van culturele organisaties. Vanwege bezuinigingen van het kabinet is er vanaf volgend jaar 125 miljoen euro minder geld beschikbaar.

Installeren The Witcher 2 aangeraden

Als je de mogelijkheid hebt The Witcher 2: Assassins of Kings op de harde schijf van je Xbox 360 te installeren, dan kun je dat maar beter doen, aldus Marek Ziemak, level-designer voor CD Project RED, de ontwikkelaar van het spel. Het levert je snellere laadtijden, mooiere grafische pracht en een soepeler spelverloop op.

"The hard drive is much faster than any media," zegt Ziemak. "It will improve loading times, it will improve the quality of the meshes, probably also because we have faster streaming means faster movement between memory and hard drives, so you'd be able to load the good chunks and then just change them directly from your hard drive."

The Witcher 2: Assassins of Kings komt in april naar Xbox 360. Het is de eerste console-port voor de serie.

China zoekt steun voor bestandsvoorstel SyriŽ

De Chinese regering stuurt een afgezant naar Saudi-Arabië, Egypte en Frankrijk om daar steun te krijgen voor haar voorstel voor een staakt-het-vuren in Syrië. De Chinese onderminister van buitenlandse zaken Zhang Ming gaat een week lang op pad.

Zondag spreekt hij allereerst met leiders van de Arabische Liga. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken vrijdag bekendgemaakt.

China heeft een plan opgesteld voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en een dialoog tussen de strijdende partijen in Syrië. Het is fel gekant tegen buitenlands militair ingrijpen.

Japanse gamesindustrie moet evalueren

Resident Evil-producer Masachika Kawata heeft gereageerd op zijn voormalige baas Keiji Inafune die gisteren meldde  dat de Japanse game-industrie in een "tragische toestand" was.

"Zoals Inafune gisteren zei, misschien moeten wij, de Japanse ontwikkelaars, opnieuw evalueren", vertelde Kawata het publiek voor zijn presentatie over Resident Evil: Revelations op 3DS op de Game Developers Conference. "Ik ben het eens met delen van wat hij zei."

Hij zei dat de Japanse industrie financieel gezond was door het succes van social games in het land. Maar diezelfde industrie heeft nog steeds een onvoldoende begrip van de huidige wereldwijde gaming markt.

"Ik denk dat we meer zouden moeten onderzoeken, onderzoeken wat de wereld wil en wat verkoopt over de hele wereld. Ik denk dat we meer leren en hopelijk producten maken die geaccepteerd en leuk worden gevonden over de hele wereld", gaat Kawata verder.

Het tegelijkertijd ontwikkelen van The Mercenaries 3D en Revelations ging soepel en efficiënt legt hij uit. Kawata geeft  aan dat er meer spinoff-titels zoals deze games gebaseerd op de Resident Evil-franchise komen. Hij hoopt dat ze mensen zullen verrassen.

"Ik hoor dat er een Resident Evil 6 uitkomt", grapte hij, om aan te geven dat hij niet kon niets over te zeggen. "Maar naast dat hoop ik dat we deze andere titels kunnen blijven maken en de IP meer uitbreiden. Ik hoop verder echt dat we in staat zullen zijn om nieuwe Resident Evil-games te maken voor nieuwe markten ... dat mensen echt niet weten wat er gaat komen."

Avalanche kondigt nieuwe game op E3 aan

Ontwikkelaar Avalanche Studios zal op de komende E3 een nieuwe game aankondigen. De ontwikkelaar heeft al bevestigd dat het niet om Just Cause 3 of Renegade Ops 2 zal gaan.

Het is een nieuwe, gelicenseerde game die ze gaan maken. Volgens de studiobaas hoeven we ons geen zorgen te maken dat het een filmgame zal zijn. Volgens de baas is het beangstigend om te zien hoeveel geld er in waardeloze filmgames gestoken is. Welke game het wel zal worden is dus nog niet bekend en moeten we nog een maandje of drie voor wachten.

“We aren’t particularly interested in movie-based games, I think the whole industry destroyed that. So much money’s been pumped into those crappy games, it’s amazing. It’s really scary when you look at how bad they are.”

Borderlands 2 krijgt zo min mogelijk cutscenes

Als het aan Gearbox ligt, krijgt Borderlands 2 zo min mogelijk cutscenes. Dat vertelde schrijver Anthony Burch in een interview. De game krijgt drie cutscenes: aan het begin, in het midden en op het eind. Gameplay moet centraal staan, niet het verhaal, volgens Burch. Environmental storytelling moet de rest doen.

“The story informs the gameplay and makes you feel like the things you’re doing in the gameplay are for a bigger reason. It’s never, ‘Hey, I’m going to grab you by the neck and make you watch this nine-minute cutscene about this character I really like, so deal with it,’” aldus de schrijver. De informatie moet komen van de karakters die met je praten, zoals bijvoorbeeld in de Half-Life serie.

Dat wil overigens niet zeggen dat het verhaal in Borderlands 2 geen gewicht zal dragen. Volgens Gearbox is de scope groter dan ooit, en zul je meer dan in het eerste deel het belang voelen van de missies die je krijgt. 

borderlands2

Borderlands 2 komt in september uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Douane Schiphol houdt stiptheidsactie

Medewerkers van de douane op Schiphol houden dinsdag een stiptheidsactie voor een betere cao. Ze eisen meer loon en willen dat er goede afspraken worden gemaakt over reorganisaties bij de rijksoverheid, meldt Abvakabo FNV vrijdag.

Douanemedewerkers balen volgens de vakbond van de 'stugge houding' van het kabinet, die hen voor het tweede jaar op de nullijn houdt. Ze houden daarom dinsdag tussen 12.00 en 13.00 uur stiptheidsacties op de Amsterdamse luchthaven en gaan in de aankomstterminals van alle passagiers herkomst, tickets en bagagestickers controleren. Dat kan leiden tot oponthoud bij de douane.

Ook bij de vertrekterminals zijn stiptheidsacties. Hiermee krijgen reizigers die langs de douane moeten voor bijvoorbeeld btw-teruggave te maken. Het personeel op de vrachtafdeling werkt een zondagsdienst. Daardoor moeten veel aangiften voor cargo een uur wachten tot ze in behandeling worden genomen.

Volition geÔnspireerd door dildo

Ontwikkelaar Volition heeft aangegeven dat ze bij de ontwikkeling van Saints Row: The Third serieus last hadden van een ontwikkelaarsblokkade. Dit was opgelost toen de paarse dildoknuppel van de tekentafel kwam en uitgeprobeerd werd in het spel.

Tijdens het ontwikkelen was Saints Row op een gegeven moment een verhaal over een undercoveragent die moeilijke keuzes moest maken. Dit voelde voor Volition niet goed aan en dat idee is toen geschrapt. Volition wist wel wat Saints Row niet was maar wist niet wat het wel moest zijn.

Toen het Art-team hun eigen weg ging en de paarse dildoknuppel gemaakt hadden vielen alle stukjes op hun plaats en wisten ze wat Saints Row: The Third moest zijn en dat is het uiteindelijk ook geworden.

Fallout zou oorspronkelijk tijdreizen en dino's bevatten

Op de GDC worden verschillende post-mortem-sessies gehouden, waarin teruggeblikt wordt op oude games door de oorspronkelijke makers. Gisteren werd in zo'n sessie een boekje opengedaan over het originele Fallout. Volgens de makers is in het begin het spelconcept nogal eens veranderd.

Fallout zou oorspronkelijk een traditionele Dungeons & Dragons-game worden. Dat idee liet men echter snel varen. "A lot of people who came on board said we could do something that's better than D&D - let's put our own twist on that," vertelde maker Tim Cain in het panel. "We quickly threw that out as there were so many other fantasy games being developed. This is the one choice we made that saved us from being canceled."

Het volgende idee was wat ambitieuzer. De speler zou starten in de moderne wereld, en vervolgens terug in de tijd geworpen worden. Je zou de aap vermoorden van waaruit het menselijk ras zou moeten evolueren, door de ruimte reizen en terecht komen op een planeet gedomineerd door dinosaurussen. Uiteindelijk zou je via een fantasie-planeet weer terugkomen in je eigen tijd om je vriendin te redden.

Dat ging de producers toch wat te ver, aldus Cain. En dus werd een nieuw concept geboren, waarin de nasleep van een buitenaardse invasie centraal stond, en je vanuit de enige overgebleven stad kon avonturieren. Dit zou uiteindelijk leiden tot de bekende post-apocayptische setting.

fallout

Dark Souls-serie gaat verder

From Software heeft aangegeven dat ze niet zomaar zullen stoppen met games zoals Dark Souls. De ontwikkelaar geeft aan dat het genre in hun DNA zit en ze zeker dat soort games blijven maken.

Vanwege het succes van Dark Souls en Demon Souls, die beiden meer dan één miljoen keer wereldwijd verkochten, is de ontwikkelaar wel anders gaan denken. Zo willen ze nu de games gaan ontwikkelen met een wereldwijd publiek in gedachten. De ontwikkelaar kijkt daarom ook naar de mogelijkheden voor games op tablets en telefoons. Mocht het zover komen dan zullen die games wel anders zijn dan de games die nu al speelbaar zijn. De ontwikkelaar zal zich blijven richten op de core-gamer.

Dust 514 krijgt vrij spel

Ontwikkelaar CCP heeft aangegeven dat Sony alle restricties voor het gebruik van het PSN opgeheven heeft voor het spel Dust 514. De ontwikkelaar kan het spel lanceren en updaten zonder enige problemen vanuit het PSN.

CCP en Sony hebben samen gezeten en gekeken naar alle barrières die in de weg stonden voor de gratis MMOFPS. Dit was belangrijk omdat gebeurtenissen in de pc-game Eve Online het spel Dust 514 kunnen beïnvloeden en vice versa. Volgens CCP kan het opheffen van alle restricties voor een game ook een goed toekomstig model zijn voor Sony. Als dit goed werkt kunnen er meer van dit soort games naar het PSN.

Dust 514 komt ergens dit jaar uit voor de PS3.

Parkeergarages flink duurder sinds crisis

De uurtarieven in parkeergarages zijn sinds het begin van de economische crisis fors gestegen. In sommige garages zijn de prijzen dit jaar vijftig procent hoger dan in 2009. Dat blijkt vrijdag uit de jaarlijkse parkeertest van Detailhandel Nederland.

De brancheorganisatie van winkeliers bezocht voor de test 75 garages in 24 steden. Daaruit bleek dat de tarieven van de meeste garages harder stegen dan de inflatie.

Een uitschieter is parkeergarage Torenlaan in Assen, waar het uurtarief met ruim vijftig procent is gestegen ten opzichte van 2009. Bij parkeergarage De Barones in Breda ging de prijs voor een uur parkeren met bijna 43 procent omhoog.

Ook parkeren op straat is dit jaar duurder geworden. In 13 van de 24 onderzochte steden bleken de prijzen gestegen ten opzichte van vorig jaar. Vergeleken met het jaar 2010 waren dat er zelfs 19.

Detailhandel Nederland vindt dat gemeenten met de hoge tarieven klanten weghouden bij winkeliers. "Als de tariefverhogingen zo doorgaan, komt helemaal niemand meer in de binnenstad", vreest secretaris vestigingszaken Jelger Zee.


Parkeergarages flink duurder sinds crisis (Foto: Novum)

Resident Evil: Retribution: Trailer 1

Ergens in de herfst van dit jaar kunnen we weer genieten van een Resident Evil in 3D. Wederom is het Alice die van alles gaat bevechten. 

De trailer die nu net uit is lijkt te beginnen met een reclame waar je normaal gesproken omheen probeert te F5en, maar het is voor de verandering in de trailer verwerkt, en ook Alice neemt je mee in haar wereld.

De beelden zijn weinig verrassend, maar met de hoeveelheid actie en natuurlijk Mila Jovovich lijkt deze film precies te geven wat je er van zou kunnen verwachten.

Deal Griekenland gaat door

Er zijn genoeg partijen gevonden die bereid zijn om Griekenland zijn schulden kwijt te schelden. Dit werd vrijdag gemeld door de Griekse overheid. De partijen ruilen hun lopende schuld in voor een schuld met lagere rente en een langere looptijd. De schuldenlast van Griekenland is met 107 miljard gedaald. 

Europa had als belangrijke voorwaarde gesteld dat Griekenland kwijtschelding, of op zijn minst sanering, kreeg van zijn schulden. Eerder zou er geen tweede noodlening van 130 miljard euro aan het in financiële nood verkerende land verstrekt worden. Aan de deal werken onder andere Allianz, Deutsche Bank en onze eigen ING mee.

Releasedatum van Star Trek bekend

Vroeger haalde je dingen vooral uit persberichten en mails of werder er dingen in televisie programma's medegedeeld aan het publiek.

Tegenwoordig gaat het allemaal veel directer en sneller via de social media. Ook voor deze releasedatum is dat het geval, het is bijna een nietopvallend bericht op de algemene Star Trek facebook pagina, maar het is er toch eentje om vast in je agenda te zetten.

17 mei 2013 gaat de volgende star trek film in premiere.

Eerste blik op de Lone Ranger

Het lijkt wel dat Johnny Depp vaker met een grote laag makeup oploopt in zijn rollen dan dat hij 'au naturel' zijn opwacht maakt op het witte doek. De verfilming van "Lone Ranger" is hier wederom geen uitzondering op.

Jerry Buckheimer die de film regisseert heeft gisteren op zijn twitteraccount het eerste blik op de twee belangrijkste karakters uit de film geplaatst. Depp, die "Tonto" speelt is te zien naast de "Lone Ranger" die door Armie Hamme vertolkt wordt. 

'Winkeldief krijgt straatverbod'

Winkeldieven kunnen nog dit jaar een straatverbod opgelegd krijgen waarmee een heel winkelgebied verboden terrein voor ze wordt. De officier van justitie kan de maatregel opleggen zonder tussenkomst van een rechter, schrijft De Telegraaf vrijdag.

Nu kunnen ondernemers al een winkelverbod opleggen aan winkeldieven, maar justitie wil een stapje verder gaan. "Het opleggen van een straatverbod aan een winkeldief is een goed voorbeeld van hoe wij willen bestraffen", zegt een woordvoerder van het Parket-Generaal van het Openbaar Ministerie in de krant.

Vorig jaar deelden ondernemers een recordaantal van tienduizend winkelverboden uit aan winkeldieven. Detailhandel Nederland is blij dat dieven straks ook een straatverbod kunnen krijgen. "Dit heeft veel meer effect op een dief dan dat een ondernemer een winkelverbod uitvaardigt", vindt secretaris winkelcriminaliteit Sander van Golberdinge.

De schade van winkeldiefstal liep vorig jaar verder op naar een bedrag van rond de 350 miljoen euro. Zo'n 35 duizend winkeldieven werden in de kraag gevat.


'Winkeldief krijgt straatverbod' (Foto: Novum)

Monsieur Lazhar grote winnaar Genie Awards

De 32e Annual Genie Awards, de Canadeze tegenhanger van de Oscars, zijn gisteren in Toronto uitgereikt. Grote winnaar is Philippe Falardeau's Monsieur Lazhar met zes filmprijzen waaronder beste film, beste regisseur en beste acteur.

Een andere grote winnaar was David Cronenberg's A Dangerous Method. De film won vijf awards waaronder één voor Viggo Mortensen als beste acteur in een bijrol.


De grote winnaar Monsieur Lazhar

Kijk hieronder voor een overzicht van alle winnaars

Beste film
Monsieur Lazhar - Luc Déry, Kim McCraw

Beste regisseur
Philippe Falardeau - Monsieur Lazhar

Beste acteur in een hoofdrol
Mohamed Fellag - Monsieur Lazhar

Beste acteur in een bijrol
Viggo Mortensen - A Dangerous Method
 
Beste actrice in een hoofdrol
Vanessa Paradis - Café de Flore
 
Beste actrice in een bijrol
Sophie Nélisse - Monsieur Lazhar

Beste productie ontwerp
James Mcateer - A Dangerous Method
 
Beste camerawerk
Jean Francois Lord - Snow & Ashes
 
Beste kostuum ontwerp
Marie-Chantale Vaillancourt - Funkytown
 
Beste montage
Stéphane Lafleur - Monsieur Lazhar
 
Beste Make-Up
Christiani Fattori, Frédéric Marin - Café de Flore
 
Beste Muziek - Originele Filmmuziek
Howard Shore - A Dangerous Method
 
Beste muziek - Originele lied
Carole Facal - Starbuck - Quelque part
 
Beste originele scenario
Starbuck
 
Beste scenario bewerking
Philippe Falardeau - Monsieur Lazhar
 
Beste geluid
A Dangerous Method
 
Beste Geluidsmontage
A Dangerous Method
 
Beste visuele effecten
Café de Flore
 
TED ROGERS AWARD voor de beste documentaire
La Nuit, Elles Dansent / At Night They Dance - Lucie Lambert, Isabelle Lavigne, Stéphane Thibault
 
Beste korte documentaire
Sirmilik - Zacharias Kunuk, Joel McConvey, Kristina McLaughlin, Kevin McMahon, Michael McMahon, Geoff Morrison, Ryan J. Noth
 
Beste korte Live Action film
Doubles With Slight Pepper - Ian Harnarine, Ryan Silbert
 
Beste korte animatie
Romance - Georges Schwizgebel, René Chénier, Marc Bertrand
 
Speciale Awards:
 
CLAUDE JUTRA AWARD / PRIX CLAUDE-JUTRA
Anne Émond - Nuit #1
 
CINEPLEX GOLDEN REEL AWARD / PRIX DE LA BOBINE D'OR CINEPLEX
Starbuck
Producer: André Rouleau

Heinenoordtunnel deels open voor vrachtverkeer

De Heinenoordtunnel in de richting van Zierikzee/Roosendaal is in de nacht van donderdag op vrijdag opengesteld voor vrachtverkeer. De tunnelbuis in de richting van Rotterdam is voorlopig nog wel dicht voor vrachtwagens. Ander verkeer mag van beide tunnelbuizen gebruikmaken.

Volgens de ANWB negeert het vrachtverkeer dat richting Rotterdam rijdt het verbod echter massaal. Deze truckers worden door het KLPD op de bon geslingerd.

De watertoevoer van de tunnel werd dinsdag afgesloten vanwege een lekkage in de automatische blusinstallatie, waardoor een laag water in de tunnel kwam te staan. Uit vrees dat er ongevallen gebeuren waarbij brand ontstaat, mochten er sindsdien geen vrachtwagens de tunnel in.

De lekkage is volgens Rijkswaterstaat ontstaan in een koppeling van een slang. Als die wordt vervangen, ontstaat bij andere koppelingen lekkage.

Haase onderuit in Indian Wells

Tennisser Robin Haase is er donderdag (lokale tijd) niet in geslaagd zich te plaatsen voor de tweede ronde van het ATP-toernooi in het Amerikaanse Indian Wells.

Haase, de nummer 55 van de wereld, verloor in drie sets van de Spanjaard Pablo Andujar: 2-6 6-3 6-7 (2).

Andujar, die op de wereldranglijst tien plaatsen hoger staat dan Haase, komt in de volgende ronde uit tegen de Duitser Florian Mayer. Haase was nog de enige Nederlander in het mannentoernooi. Thomas Schoorel sneuvelde eerder al in de kwalificaties.

Haase onderuit in Indian Wells
Haase onderuit in Indian Wells (Foto: ANP)

Starbucks komt met eigen koffiemachine

De Amerikaanse koffieketen Starbucks gaat een eigen koffiemachine op de markt brengen. De Verismo moet komend najaar in de Verenigde Staten en Canada in de winkels liggen, op tijd voor de feestdagen. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf donderdag bekendgemaakt.

De Verismo wordt verkocht in Starbucks-winkels, in koffiespeciaalzaken en via internet. Of en wanneer het apparaat in Nederland te koop is, is nog niet bekend. Over de prijs doet Starbucks nog geen mededelingen.

Jachtseizoen Japanse walvisjagers voorbij

Japanse walvisjagers zijn op hun weg terug van het Zuidpoolgebied. Daar hebben ze de afgelopen maanden 267 walvissen gevangen.

Dat is nog geen derde van het doel van 900 walvissen dat gesteld was. Dat heeft het Japanse Visserij Agentschap vrijdag bekendgemaakt. De terugkeer stond al gepland.

De walvisjagers zijn gedurende het jachtseizoen bijna constant achtervolgd door activisten van de natuurorganisatie Sea Shepherd. Zo bekogelde de groep de Japanse boten met stinkbommen en probeerde touwen in de schroeven van de boten te wikkelen.

Japan claimt om wetenschappelijke redenen op walvissen te jagen, maar voor veel Japanners is walvisvlees een lekkernij.

Jachtseizoen Japanse walvisjagers voorbij
Jachtseizoen Japanse walvisjagers voorbij (Foto: ANP)

Oudste verfilming Dickens verhaal teruggevonden

Een archivaris van het Brits Film Instituut heeft een 111 jaar oude verloren gewaande filmopname teruggevonden. Het betreft een opname van 1 minuut uit 1901 dat de oudste filmbeelden bevat van een figuur uit de boeken van Charles Dickens.

Archivaris Bryony Dixon deed onderzoek naar oude films uit China en stuitte daarbij op een aantekening in een catalogus met de titel The Death of Poor Joe tegenkwam. De link met het boek Bleak House van Dickens was snel gemaakt. Tot haar grote verbazing bleek het oude stuk film nog steeds in de collectie te zitten, alhoewel onder een verkeerde titel opgeslagen.

De ontdekking van de film werd precies een maand na de 200e verjaardag van Dickens bekendgemaakt. De oudste verfilming van een Dickens verhaal was tot nu toe de film Scrooge or Marley's Ghost die in november 1901 werd opgenomen. The Death of Poor Joe is opgenomen in maart 1901 en werd geregisseerd door de Britse filmpionier G.A. Smith. Smith werd voor zijn film geïnspireerd door het sprookje Het Meisje Met De Zwavelstokjes van Hans Christian Andersen.

The Death of Poor Joe
Laura Bayley en Tom Green in The Death of Poor Joe. (foto: Bfi/PA)

The Muppets Hunger Games Spoof Trailer

De Muppets film draait alweer een tijdje succesvol in de Nederlandse bioscopen. De promotiecampagne voor de film gaat echter ongehinderd door en zo kunnen we nu alweer een nieuwe parodie trailer bewonderen.

The Muppets namen eerder al de films Green Lantern, The Hangover en Twilight op de hak. Ditmaal is het de beurt aan The Hunger Games, de nieuwe film van regisseur Gary Ross met onder meer Woody Harrelson, Donald Sutherland en Lenny Kravitz.

The Hunger Games is vanaf 21 maart op het witte doek te bewonderen. The Muppets verschijnt op 23 mei op dvd.


The Muppets doen The Hunger Games.

Zanger The Trammps overleden

Gisteren is zanger Jimmy Ellis in zijn woonplaats Rock Hill, South-Carolina  overleden. Ellis was het meest bekend als zanger van de legendarische discoband The Trammps.

The Trammps werden in 1972 in Philadelphia opgericht door Jimmy Ellis, Harold Doc Wade, Stanley Wade en Earl Young. De eerste opname van de groep 'Zing Went the Strings Of My Heart' was een cover van het gelijknamige liedje van Judy Garland uit 1943. Vanaf het midden van de zeventiger jaren zijn The Trammps één van de bestverkopende disco-acts in Amerika.

In 1977 scoren Ellis en The Trammps hun grootste hit met het liedje 'Disco Inferno'. Het nummer wordt uitgebracht op de soundtrack van Saturday Night Fever, die tot ver in de jaren negentig de bestverkochte soundtrack ter wereld was. De groep kreeg voor 'Disco Inferno' zelfs een Grammy Award in 1979.

Ellis is 74 jaar geworden.


Burn Baby Burn. Disco Inferno!

Jake Gyllenhaal niet in Motor City

Gisteren maakten we hier bekend dat Jake Gyllenhaal in onderhandeling was voor een hoofdrol in de film Motor City. De gesprekken zijn op niks uitgelopen toen bleek dat men de planning niet rond kon krijgen.

Gyllenhaal wilde de opnamedata verplaatsen maar daar was geldschieter Dark Castle het niet mee eens. Momenteel is men alweer druk op zoek naar een nieuwe acteur voor de rol van een voormalig militair die wordt aangeklaagd en toe mag kijken hoe zijn leven en zijn vriendin van hem af worden genomen door een schurk. Gary Oldman en Amber Heard zullen in elk geval wel in de rolprent te aanschouwen zijn.

Twee doden bij schietincident in inrichting VS

Bij een schietincident in een psychiatrische inrichting in de Amerikaanse stad Pittsburgh zijn donderdag twee mensen om het leven gekomen. Een van hen zou de schutter zijn. Zeven anderen raakten gewond. Zij zijn in een nabijgelegen ziekenhuis opgenomen.

Dat hebben medewerkers van de kliniek gemeld. De schutter handelde volgens een woordvoerster alleen. Zijn identiteit en motieven zijn niet bekend. Over de identiteit van het tweede slachtoffer is niets bekendgemaakt.

Direct na het incident werd de inrichting afgesloten voor de buitenwereld, omdat er mogelijk sprake was van een gijzelingsactie. Daar bleek niets van te kloppen. De situatie is volgens een woordvoerster weer onder controle.

Vervolg voor Gnomeo and Juliet

De filmmaatschappij Rocket Pictures van Elton John is momenteel druk bezig met de voorbereidingen van een vervolg voor hun animatie hit Gnomeo and Juliet. De eerste film bracht 190 miljoen dollar op.

Gnomeo and Juliet schrijvers Andy Riley en Kevin Cecil werken op dit moment aan het script voor de vervolgfilm, getiteld Gnomeo and Juliet: Sherlock Gnomes. Elton John is ondertussen bezig met het componeren van nieuwe muziek. Men verwacht dat James McAvoy en Emily Blunt terug zullen keren om de stemmen van de hoofdrolspelers te verzorgen maar hierover zijn nog geen afspraken gemaakt.

Gnomeo en Juliet huren Sherlock Gnomes, de meest decoratieve detective aller tijden in, als er kabouters uit de tuinen beginnen te verdwijnen. Steve Hamilton Shaw en David Furnish gaan de nieuwe film produceren. Elton John treedt op als uitvoerend producent. Gnomeo and Juliet regisseur Kelly Asbury zal als adviseur bij de opnames aanwezig zijn maar zal niet plaatsnemen op de regiestoel. De productie van de animatiefilm zal in de herfst van dit jaar beginnen.

Hulk Hogan kan zich sekstape niet herinneren

Hulk Hogan kan zich niet herinneren dat hij ooit een sekstape heeft opgenomen. Ook heeft de worstelaar geen idee wie de brunette is die in een pikant filmpje met hem te zien is. "Er zijn wel meer brunettes geweest", vertelt Hogan aan entertainmentsite TMZ.

Een groot Amerikaans pornobedrijf zegt benaderd te zijn met een sekstape van de worstelaar. In het filmpje is volgens TMZ te zien zijn hoe de 58-jarige Hogan zijn kleren uittrekt, terwijl op het bed een naakte brunette ligt.

Hogan denkt dat als het filmpje inderdaad is gemaakt, dat het dan vijf jaar geleden is opgenomen. Hulk scheidde in 2007 na 24 jaar huwelijk van Linda en heeft toen een wilde periode beleefd en met veel vrouwen het bed gedeeld. "Ik was altijd de getrouwde man. Na mijn scheiding ben ik een paar maanden los gegaan."

De namen en gezichten van zijn bedpartners zijn niet bij de blonde spierbundel blijven hangen. "Ik weet nu al niet meer de namen van mensen die ik vorige week heb ontmoet, laat staan van vijf jaar geleden." Wel weet Hogan zeker dat hij niet bewust de liefdesdaad heeft gefilmd. "Ik ben dom, maar niet zo dom."

Nadat Hogan zijn wilde haren had verloren ontmoette hij zijn huidige vrouw, de 22 jaar jongere Jennifer. De worstelaar heeft naar eigen zeggen na de ontmoeting met Jennifer met niemand anders het bed gedeeld. Hogan is van plan de persoon aan te klagen als diegene de sekstape naar buiten brengt.

Minister: toezicht Vestia schoot tekort

Het interne toezicht op Vestia door de raad van commissarissen schoot te kort. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) donderdag in de Tweede Kamer tijdens een overleg over de Rotterdamse woningcorporatie.

De commissarissen faalden niet allen door de inmiddels vertrokken topman Erik Staal een riante beloning toe te kennen. Ook vindt Spies het onbegrijpelijk dat de raad van commissarissen in juli 2011 nog een jaarverslag publiceerde waarin staat dat Vestia voorlopig niet in de problemen komt.

Enkele maanden later raakte de corporatie in grote financiële problemen door de handel in financiële producten waarmee de corporatie zich wilde indekken tegen een rentestijging. Spies hekelt ook de accountant van Vestia, die in datzelfde jaarverslag aangeeft dat de financiële situatie gezond is. "Ik vraag mij af of ze dezelfde conclusie zouden hebben getrokken met de kennis van vandaag."

Inmiddels zijn twee nieuwe commissarissen aangesteld. De bewindsvrouw liet doorschemeren dat de nog zittende toezichthouders vetrekken; er wordt gewerkt aan een 'rooster van aftreden'. Dat gaat een aantal Kamerleden niet snel genoeg. "Hoe kan het dat de commissarissen er nog zitten?", vroeg Sadet Karabulut (SP). Zij hebben immers 'keihard gefaald' en een 'brevet van onvermogen' afgegeven.

De minister vroeg zich verder af of geen eisen moeten worden gesteld aan de producten die banken verkopen aan woningcorporaties en die zich onttrekken aan het toezicht door de overheid. "We moeten ons de vraag stellen of we dit soort financiële producten naar toekomst mogelijk willen blijven maken." De derivatenportefeuille van Vestia wordt binnen enkele maanden afgebouwd.

Inmiddels is een forensisch onderzoek gestart naar de problemen bij Vestia, zei Spies. Bij dat onderzoek wordt ook gekeken naar de vertrekpremie van Staal, die 3,5 miljoen euro meekreeg. Spies hoopt dat de uitkomsten van het onderzoek leiden tot strafrechtelijke stappen. Dat kan er mogelijk toe leiden dat Staal de miljoenen euro's weer moet inleveren. Verschillende Kamerleden hadden daarvoor gepleit.

Tijdens het debat werd Kamerbreed afschuw uitgesproken over het handelen van Staal, de 'alleenheersende directeur' die zichzelf op een 'gluiperige' manier heeft verrijkt zoals Eric Lucassen (PVV) het verwoordde. Wat bij Vestia is gebeurd is 'schandalig en immoreel', zei Jacques Monasch (PvdA). Spies zei dat de kwestie bij haar ook 'het nodige heeft losgemaakt'.

Dat Vestia van plan is de huren te verhogen schoot ook vele partijen in het verkeerde keelgat. Spies hoopt dat de huurder en de corporatie daar op een 'fatsoenlijke manier' over met elkaar in gesprek gaan. "Of dat leidt tot een huurverhoging of niet is primair aan die twee partijen." De minister toetst slechts of Vestia zich aan de wet houdt bij eventuele huurverhogingen.


Minister: toezicht Vestia schoot tekort (Foto: Novum)

Boete Tunesische krant om foto met blote vrouw

De uitgever van de Tunesische krant Attounisia heeft een boete gekregen voor het schenden van de publieke moraal. Dat heeft een Tunesische rechtbank bepaald. Attounisia plaatste onlangs een foto van de Duits-Tunesische voetballer Sami Khedira en zijn blote vriendin.

Uitgever Nasreddine Ben Said kreeg een boete van duizend dinar (ruim vijfhonderd euro). Ook gaf de rechtbank opdracht alle exemplaren van het desbetreffende nummer van de krant te vernietigen. Op de foto staat Khedira, die voor Real Madrid speelt, gekleed in een smoking met zijn handen op de borsten van zijn blote vriendin, het Duitse model Lena Gercke.

Critici vinden de zaak een aanval op de mediavrijheid in een land waar vorig jaar de eerste opstand van de Arabische lente plaatsvond.

'Dode bij brand in toeristenhotel Thailand'

Bij een brand in een bij toeristen populair hotel in de Thaise hoofdstad Bangkok is donderdag een dode gevallen. Dat hebben Thaise media gemeld. Twaalf mensen moesten worden behandeld, omdat ze rook hadden ingeademd.

De brand brak uit op de vierde etage van het hotel dat in totaal vijftien verdiepingen telt. Wat de oorzaak is is vooralsnog niet bekend. De brandweer wist de vuurzee aan het begin van de avond onder controle te krijgen. Tientallen toeristen werden met ladderwagens uit het hotel gehaald.

Verdachte fatale schietpartij aangehouden in Spanje

De Spaanse politie heeft donderdagmiddag een 49-jarige man uit Barendrecht aangehouden in het onderzoek naar de schietpartij waarbij in december een 52-jarige man om het leven kwam. Twee eerder opgepakte verdachten zitten nog vast.

Het slachtoffer uit Papendrecht werd op de avond van 11 december dood aangetroffen in een bedrijfspand aan de Brugge in Barendrecht. De politie hield de volgende ochtend de 37-jarige eigenaar van het bedrijfspand uit Barendrecht aan, evenals een 48-jarige Rotterdammer. Een derde verdachte uit Rotterdam die was opgepakt bleek er later niets mee te maken te hebben.

Uitgebreid onderzoek van het rechercheteam leidde naar Spanje. Na een grootscheepse zoektocht hield de Spaanse politie donderdagmiddag de 49-jarige verdachte aan in de provincie Alicante. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij. De politie en het Openbaar Ministerie hopen dat de man op korte termijn wordt overgeleverd.

Brand verwoest bedrijfspand in Veenendaal

Een grote brand in Veenendaal heeft donderdagavond een bedrijfspand met medische apparatuur in de as gelegd. Drie naburige woningen moesten worden ontruimd, laat een brandweerwoordvoerder weten. Niemand raakte gewond.

In het pand lag veel schuimrubber, dat gevaarlijke dampen kan veroorzaken. Om te bepalen of dit schadelijk is, worden metingen verricht. Het pand is zo goed als uitgebrand. De brandweer is vooral bezig met nablussen.

De brand werd om 20.45 uur gemeld. De oorzaak is nog onduidelijk.

Griekse schuldendeal lijkt geslaagd

Griekenland lijkt erin te zijn geslaagd om genoeg investeerders mee te laten doen aan de beoogde schuldverlichting voor het noodlijdende land. Dat bleek donderdagavond uit uitspraken van Griekse regeringsbronnen.

Volgens een hooggeplaatste Griekse ambtenaar had ongeveer een uur voor het verstrijken van de deadline bijna 95 procent van de schuldeisers ingestemd met het plan. "En de reacties kwamen toen nog steeds binnen", voegde hij eraan toe. Een andere bron sprak van een deelname van ruim 85 procent.

Investeerders met Griekse obligaties hadden tot donderdagavond 21.00 uur (Nederlandse tijd) om aan te geven of ze meewerken aan het schuldenplan. Dit akkoord is een voorwaarde van de EU en het IMF voor nieuwe financiële steun aan Griekenland, ter waarde van 130 miljard euro.

Griekenland mikte op deelname van minstens 90 procent van zijn schuldeisers. Bij deelname van driekwart van de investeerders kunnen echter clausules in werking worden gesteld die ook de onwilligen verplichten om hun bijdrage te leveren.

De obligatieruil moet de schulden van Griekenland aan private investeerders met 107 miljard euro verlagen. De claims van banken, verzekeraars, hedgefondsen en andere investeerders bedragen momenteel ongeveer 206 miljard euro.

De investeerders krijgen door het akkoord nieuwe obligaties, die ruim de helft minder waard zijn dan hun oorspronkelijke leningen aan Griekenland. Doordat de rente op de obligaties lager is en de looptijd van de nieuwe leningen langer, loopt de totale afschrijving op tot circa 75 procent.

Griekse schuldendeal lijkt geslaagd
Griekse schuldendeal lijkt geslaagd (Foto: ANP)

Demonstratie tegen afscheidsceremonie Wulff

Het afscheid van de voormalige Duitse president Christian Wulff is donderdag verstoord door betogers. De actievoerders, die zich in de parken rondom Schloss Bellevue hadden verzameld, sprake schande van de ceremonie voor Wulff en overstemden met vuvuzela's de taptoe, het hoogste militaire eerbetoon.

De 52-jarige Wulff trad op 17 februari af nadat hij in opspraak was geraakt door dubieuze privéleningen en zijn pogingen publicaties daarover tegen te houden. De afscheidsceremonie, de Große Zapfenstreich, voor Wulff was dan ook omstreden. Talrijke belangrijke politici en voorgangers van Wulff lieten verstek gaan. Bondskanselier Angela Merkel en minister van defensie Thomas de Maiziere waren wel aanwezig in Berlijn.

Staande in de rook van fakkels nam hij van een vrouwelijke Duitse militair een oorkonde in ontvangst. "Hartelijk dank, dit betekent heel veel voor mij", zei Wulff. Ondertussen scandeerden de demonstranten onophoudelijk 'Schande! Schande!'. De muziekkapel kon het boegeroep niet overstemmen.


Demonstratie tegen afscheidsceremonie Wulff (Foto: Novum)