FOK! test de Xbox 360

Goed, we weten nu dus wat je in huis haalt (kan halen) als je een Xbox 360 gaat kopen. De vraag is nu, hoe goed voelt de hardware aan en hoe stevig is hij gebouwd?

De console

Het eerste dat opvalt aan de 360 zelf is dat, als je de 360 verticaal zet, het zwaarste gedeelte bovenin zit. Hierdoor is hij minder stabiel dan bijvoorbeeld een verticale PS2. Zolang je echter niet tegen de 360, of je TV-kastje aanstoot is er niets aan de hand en zal het apparaat wel blijven staan. Als tweede valt de gigantische adapter op. Deze externe voeding paste niet meer in de 360 zelf en heeft twee lange snoeren waardoor je hem netjes achter je kast kan wegwerken zonder dat je er last van hebt. Ook de AV kabels zijn trouwens erg lang, iets dat positief is als je veel consoles hebt staan. De Xbox 360 is ongeveer net zo groot als de gewone Xbox, ietsjes kleiner. Hij past dus goed in elk tv meubel, horizontaal, danwel vertikaal.

Qua warmte valt het allemaal wel mee overigens, natuurlijk wordt de adapter en de 360 zelf een stuk warmer als hij aanstaat, maar niet meer dan een normale PC. Je moet gewoon zorgen dat hij voldoende ventilatielucht heeft. De test 360 van FOK! heeft een uur of zeven continu aangestaan en er gebeurde niets, geen uitval, geen errors, niets. De verhalen op internet moet je dus maar met een korrel zout nemen. Er zullen vast wel defecte exemplaren tussen zitten, maar niet meer dan bij een ander apparaat waarschijnlijk.

Een ander punt wat betreft de prestaties is dat het apparaat redelijk wat lawaai maakt tijdens het spelen van een game. We konden hem toch wel goed horen als we aan het spelen waren, maar als je de TV of speakers gewoon nét even wat harder zet is dat probleem ook verholpen. Het is ook geen opstijgend vliegtuig ofzo, maar je hoort \\\'m wel.

De klepjes, knoppen en andere frutsels op de console voelen verder allemaal goed aan. Alle klepjes zijn een aantal keer geopend en weer dichtgedaan, maar er was geen verandering te merken. Deze zullen dus niet zo snel afbreken of lam worden. De aan- en uitknop op de console zelf is wat stroef en heeft niet echt feedback, maar werkt wel goed en is ook stevig. We gebruikten hem echter niet veel omdat er ook een aan- en uitknop op de controller en de afstandsbediening zitten!

De controller

De Xbox controller komt zoals gezegd in twee versies: met draad en zonder draad. De versie met draad hebben we niet kunnen testen, er zat een draadloze in ons pakket. De controller is gebaseerd op de S-controller van de huidige Xbox, maar heeft wel een aantal mutaties ondergaan. De witte en zwarte knop zijn verdwenen en deze zitten nu bovenop als schouderknoppen, daarnaast zijn start en select naar het midden verhuisd en zit daartussen nu een grote Xbox knop welke je naar je gamemenu brengt (zie Dashboard sectie voor meer info).

Het formaat van de controller is ietsjes kleiner dan de S-controller wat mede komt doordat er geen headset slot en geen memory card slot meer in de controller zit. De memory card gaat immers rechtstreeks in de 360 en de headset aansluiting is veel kleiner geworden.

De pookjes, A-, B-, X-, Y-, L- en R- knoppen zijn allemaal hetzelfde gebleven, deze waren immers al prima om mee te spelen. De algehele feel van de controller is goed, hij ligt lekker in de hand, is niet zwaar en voelt sterk aan (hij kraakt niet als je erin knijpt bijvoorbeeld).

Een draadloze controller heeft een eigen voeding nodig om te werken. Je kan er twee penlite batterijen instoppen, of een battery pack. In totaal zou moeten ze ongeveer 25 uur mee moeten gaan en dat halen ze ook wel, de penlites hebben we niet hoeven te vervangen in ieder geval en we zaten in totaal op 15 tot 20 uur. Een battery pack moet je los kopen en kan opgeladen worden met een Play & Charge kit.

De afstandsbediening

Er zijn twee afstandsbedieningen geschikt voor de 360. Een kleine en een grote. De kleine wordt meegeleverd met de Premium bundel (alléén de eerste lading) en de grote moet los gekocht worden. De basisfuncties zitten op allebei de afstandsbedieningen, maar de grote heeft ook extra functies als het besturen van je gewone TV. Je kan er meer apparaten mee besturen dus.

Hoe de grote werkt kunnen we niet zeggen, maar de kleine werkt in ieder geval prima. De knoppen voelen lekker aan en de afstandsbediening ligt lekker in de hand. Ook hiermee kun je de 360 aan en uitzetten, net als met de controller. Ideaal voor de luie gamer die we zijn.

Op de afstandsbediening zitten dezelfde knoppen als op de controller, met uitzondering van de analoge knoppen. Je hebt dus A, B, X, Y en de grote Xbox knop. Daarnaast zitten er ook nog DVD knoppen op als play, forward, stop en rewind. Deze zijn voor gebruik tijdens het spelen van een DVD of muziek. Iedereen die weleens met een afstandsbediening heeft gewerkt (iedereen dus eigenlijk) kan meteen met de afstandsbediening overweg. Het is een goed ontwerp met een prima bouwkwaliteit.

De headset

De meegeleverde headset die je kan gebruiken om te communiceren via Xbox live is de enige accessoire op dit moment die simpelweg kut is te noemen. Hij voelt zwak aan en je moet hem op je hoofd zetten in plaats van achterin je nek. Niet alleen gaan je haren hierdoor in de war, het zit ook nog eens niet lekker. De originele Xbox communicator is vele malen beter en fijner.

De aansluiting is zoals gezegd kleiner dan bij de gewone Xbox. Er zit geen onwijze unit meer aan, maar werkt gewoon via een soort GSM headset aansluiting: een klein tulpje met een connector dus. De rest van de accessoires (en dan vooral degene die los verkocht worden) zijn niet getest.