Wat moet je weten over PlayStation Vita

Vanaf 22 februari ligt de nieuwe handheld van Sony, genaamd PlayStation Vita, in de winkels. FOK!games zet alle feitjes even op een rijtje zodat je goed geïnformeerd op de fiets kunt stappen richting je lokale gameboer.

Als eerste is het belangrijk om te weten dat er twee versies te koop zijn. Net als met de meeste tablets heb je een WiFi only-versie en eentje met ondersteuning voor 3G door middel van een simkaartje. Een 3G PlayStation Vita is simlockvrij, al kun je een prepaid abbonement nemen met  Vodafone, de officiële partner. Buiten het wel of niet aanwezig zijn van 3G-functionaliteiten is er één verschil: de 3G-versie bezit GPS-mogelijkheden. Elders op FOK!games heb je al kunnen lezen wat we van de hardware vinden. In dat artikel staat alles over de hardware en haar functies. Je vindt deze review hier.

launch
Na Japan kunnen wij vanaf de 22e ook!

Qua games heeft Vita misschien wel de grootste line-up ooit voor een nieuwe console. De complete lijst met games die vanaf vandaag beschikbaar zijn voor Vita is als volgt, in willekeurige volgorde:

Uncharted Golden Abyss, Little Deviants, Ninja Gaiden Sigma Plus, Rayman Origins, Ridge Racer, Virtua Tennis 4, WipEout 2048, Modnation Racers Road Trip, Reality Fighters, FIFA Footbal, Lumines Electronic Symphony, F1 2011, Michael Jackson: The Experience, Army Corps of Hell, Everybody's Golf, Dungeon Hunter Alliance, Asphalt Injection, Shinobi 2, Touch my Katamari, Dynasty Warriors Next, Ultimate Marvel vs Capcom 3 en Blazblue Continuum Shift Extend.

Meer dan 20 titels direct beschikbaar in de winkel dus en dat is niet het enige! Escape Plan, MotorStorm RC en Super Stardust Delta zijn te downloaden en direct vanaf dag één beschikbaar in de PlayStation Store. Daarnaast zijn er op dit moment 275 PSP-games beschikbaar voor PlayStation Vita in de PlayStation Store. PSP-games kun je downloaden op je Vita (direct, via WiFi) of op je PS3 (waarna je ze overzet door middel van een usb-kabel).

De prijzen van games variëren van ongeveer twee tientjes voor Ridge Racer en Little Deviants tot vijftig euro voor games als Uncharted. De meeste games liggen echter op de viertig euro-grens, net als de meeste 3DS-games. Alle games voor PlayStation Vita die in de winkel liggen krijgen ook een digitale versie in de PlayStation Store. Kies je voor een download, dan ben je 10% goedkoper uit dan wanneer je de game in de winkel koopt. Let er wel op dat dit adviesprijzen betreft en winkels uiteraard zelf de prijzen omlaag kunnen gooien.

Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn, dan kun je altijd nog even wachten. Er staan op dit moment al een flink aantal games in de planning. Denk hierbij aan titels als Super Monkey Ball Banana Blitz, Resistance Burning Skies, Mortal Kombat, Street Fighter x Tekken en nieuwe titels in de Call of Duty-, Bioshock- en Assassin's Creed-franchises. 

16Tot slot kijken we naar de accessoires, want met enkel een Vita en wat games kom je er niet. Zo zul je een speciale memory card moeten hebben om de voortgang in je games op te slaan en vereisen sommige games een memory card om ze überhaupt te kunnen spelen. Deze memory cards zijn er op dit moment in drie uitvoeringen: 4GB, 8GB en 16GB. De prijzen zijn vrij fors. Voor de kleinste variant betaal je 20 euro terwijl je voor 16GB maar liefst 50 euro neer moet leggen. Er staat ook een versie van 32GB in de planning, maar die komt later pas naar Europa. In Amerika is de 32GB-variant wel beschikbaar.

Andere accessoires van Sony zijn onder andere een autolader, USB-kabel, draagbare batterijlader, oordopjes en screen protectors. Tot slot zijn er nog twee accessoire-pakketten waarin wat verschillende handige spulletjes zitten. Dit zijn een starter pack en een travel pack. Hierin vind je onder andere een hoesje, autolader en poetsdoekje.

Naast de officiële accessoires van Sony zijn er natuurlijk ook verschillende hoesjes, screenprotectors en andere spulletjes. Onder andere BigBen, Hori en Thrustmaster hebben een uitgebreide collectie beschikbaar. Check je lokale gameboer voor prijzen en assortiment.