FOK! test de Xbox 360

Microsoft heeft besloten om twee verschillende soorten Xbox Live aan te bieden aan de gebruikers. Namelijk een Gold- en een Silver-abonnement; voor de gouden versie zul je moeten betalen en het zilveren abonnement is gratis. Het enige wat je met het Silver-abonnement niet kunt doen is het online gamen. Verder kun je van alle functies gebruik maken, zoals de Xbox Live Marketplace, achievements, chatten, enzovoort. Wat je allemaal kunt doen via Xbox Live zullen we hieronder bespreken.

<\/center>

Net als bij de eerste Xbox zoekt de Xbox 360 gelijk verbinding met Xbox Live als je hem aanzet. Wat gelijk opvalt is dat dit een stuk sneller gaat dan eerst. Ook de friendslist en je berichten bekijken gaat een stuk sneller. De friendslist en je inbox kun je vanuit elke game oproepen en bekijken. Het is mogelijk om vanuit bijvoorbeeld Kameo een berichtje te sturen naar iemand die PGR3 aan het spelen is zonder dat je met de game hoeft te stoppen. Hetzelfde geldt voor de voicechat: je kunt met vier verschillende personen tegelijk chatten en dezen hoeven niet eens in dezelfde game te zitten.

<\/center>

Een grote troef van Microsoft is de Marketplace en de zogenaamde microtransactions. Je kunt in de winkel of met je creditcard punten kopen en hiermee kun je weer allerlei content kopen voor op de Xbox 360. Deze content varieert van nieuwe avatars , thema\\\'s voor je Dashboard, nieuwe content voor een game en je kunt zelf een nieuwe gamertag aanschaffen. Naast deze dingen waarvoor je moet betalen kun je ook gratis demo\\\'s en trailers downloaden. Het downloaden ging nog niet heel erg snel en je kunt de download niet op de achtergrond laten draaien. Als je iets downloadt zul je dus moeten wachten totdat het op je Xbox 360 staat. Een goede downloadmanager had niet misstaan als je ziet hoeveel er te downloaden is. Wat wel handig is, is dat er wordt bijgehouden wat je hebt gedownload, zodat je dit altijd weer opnieuw kan downloaden (zonder weer te betalen).

Waar je ook je punten (dus geld) aan kunt uitgeven is Xbox Live Arcade. Hier vind je allerlei kleinere spellen: zoals Hexic (zit gratis op de HD), Bejeweled, Geometry Wars Advanced, enzovoort. Toen de Xbox 360 bij ons stond waren er een stuk of twaalf games te vinden, maar er zullen er de komende tijd nog veel meer bij komen. De prijs van deze games is maximaal 15 euro en van elke game is een gratis demo te downloaden zodat je het spel eerst op je gemakt kunt uitproberen.



<\/center>

In elke spel op de Xbox 360 zitten achievements die je kunt halen. Dit kan bijvoorbeeld een bepaalde score of een bepaald level zijn. Deze achievements kun je vervolgens vergelijken met andere spelers en zo kun je dus zien hoeveel beter jij bent dan een vriend in het spel Hexic. Deze achievements kun je ook bekijken op je PC, klik hier voor het profiel van Notorious_Roy. Voor deze achievements krijg je ook gamerpoints en deze worden gebruikt om je reputation te bepalen. Met behulp van deze reputation en het TrueSkill Matchmaking systeem is er een nieuw soort matchmaking opgezet, waardoor je makkelijker tegenstanders kunt vinden van je eigen niveau. Dit hebben we helaas nog niet kunnen uitproberen. Wat nieuw is op de Xbox 360 is dat je een speler kunt ontwijken met het matchmaking. Vind je het niet leuk om met bepaalde personen te spelen dan kun je dit aangeven en is de kans kleiner dat je hem/haar nog een keer tegenkomt tijdens Matchmaking. Andersom kan natuurlijk ook als je juist erg goed met iemand kan opschieten. Mocht iemand zich echt ernstig misdragen dan kan je een klacht indienen en Microsoft zal dan naar deze klacht kijken.