Zombie-games

Zombies

Het is deze week zombieweek op FOK!games en we starten met een special waarin we een aantal zombiegames bespreken. Zombies zijn door de jaren heen altijd een inspiratie geweest in games en nog steeds komen we ze in allerlei games tegen. De ene keer zijn het domme, trage vijanden, de andere keer zijn het rennende monsters en we zien ze zelfs in onze achtertuin!

Resident Evil
Zeg je zombie-game, dan zeg je Resident Evil. Hoewel de nieuwste delen behoorlijk van het pad zijn gegaan begon het allemaal heel kleinschalig. In een groot landhuis gaan Chris en Jill op zoek naar andere leden van het STARS team dat in Raccoon City onderzoek doet naar vreemde moorden. Het eerdere STARS team is nooit teruggekeerd van hun missie.

Iedereen weet inmiddels dat het om zombies gaat en dat Umbrella een grote rol speelt in het ontstaan van de zombies, maar toen de game uitkwam wisten we niets. Met samengeknepen billen en zwetende handjes liepen we door het grote huis. We hebben nog één kogel en de weg is nog lang...

In latere delen in de serie nemen we het niet alleen op tegen zombies, maar ook tegen Spanjaarden en negers die besmet zijn met een virus. Er staan nog meerdere Resident Evil titels gepland dit jaar waaronder The Mercenaries 3D (3DS), Revelations (3DS) en Operation Raccoon City (PS360). De laatste wordt meer een squadbased shooter dan een survival horror.

Z

Plants vs Zombies
Zombies zijn uiteraard altijd op zoek naar een heerlijk brein, maar jij bent aangesteld om te voorkomen dat je op het hoofdmenu staat van de ondode. Dit doe je nu eens zonder dikke wapens maar met planten. Jawel, de flora staat centraal in Plants vs Zombies. Van ontploffende aardappelen naar erwtschietende planten tot zombie-etende planten. Door deze planten op een strategische manier in je tuin te zetten voorkom je dat de zombies je huis bereiken.

De zombies in dit spel zijn ook nog een apart verhaal, want ze komen in alle soorten en maten. De opa-zombie die zijn sudoku aan het oplossen is wordt al snel boos wanneer je zijn krantje sloopt en de Michael Jackson-zombie danst graag op je tuintje met zijn gehele crew (geen kids). Dit concept zorgt voor een van de leukste zombie-games die er verkrijgbaar is. Strategisch, humor en ijzersterke gameplay. Oja, er is ook nog een Plants vs Zombies-videoclip...braaaaaaaains.

Z

House of the Dead: Overkill
Zombies op de Nintendo Wii, het is een zeldzaam fenomeen. In House of the Dead: Overkill gaan AMS agent G en detective Isaac Washington samen op pad om de snode plannen van Papa Ceasar tegen te gaan. Gaandeweg hoor je een hoop f-bommen vallen, nog meer slechte oneliners en een gigantische lading aan zombies. De typische zombies in deze game zijn geen groot fan van headshots en vooral de shotgun kan menig vloer, muur en plafond van een rode tint voorzien.

Powerups als de slomofo, een combinatie van slowmotion en motherfucker, maken het G en Isaac een stuk gemakkelijker om de zombies efficiënt neer te halen. De grindhouse-achtige setting maakt deze game een hilarische ervaring. Binnenkort krijgt de game een remake op de PlayStation 3 met ondersteuning van de Move-controller. De droogheid van G, het getier van Isaac en HD-graphics maken dit een game om zeker een keer op te pikken.

Z

Dead Rising
Dead Rising vertelt het verhaal van journalist/fotograaf Frank West, die oorlogen verslagen heeft, en terecht komt in een winkelcentrum dat wordt overspoeld door zombies. Qua setting lijkt het heel erg op de film Dawn of the Dead, maar dat is volgens Capcom puur toeval. Gaandeweg komt Frank steeds meer over de zombie-uitbraak te weten en blijkt dat deze niet zomaar ontstaan is.

In Dead Rising ben je vrij om te doen en laten wat je wilt. Je kunt vrij rondlopen en zombies neerhakken met allerlei verschillende 'wapens', of je kunt proberen iedereen te redden die nog leeft. De missies zijn allemaal op tijd gebaseerd en als je te laat bent voor een missie kun je de game niet meer volledig uitspelen. Dat geeft ook niet, want de opbouw is zo dat er van je verwacht wordt dat je meerdere keren de game start. Hoewel er veel kritiek is op het save-systeem maakt dat de game nou juist zo sterk.

Z

Left 4 Dead
Zombies zijn al eng, maar rennende zombies zijn nog veel enger! Valve wist deze zombies tot 'leven te wekken' in Left 4 Dead waarbij het gaat om overleven. Je speelt als één van de vier overlevenden van een zombie-apocalyps en samen met je vrienden zul je moeten proberen te ontsnappen. Dit zal niet makkelijk gaan want je zult moeten ploegen door zeeën van rennende zombies en zelfs speciale zombies die je kunnen grijpen met hun tong, kunnen ontploffen of zelfs zo sterk zijn dat ze hele auto's kunnen omgooien.
Wat Left 4 Dead zo speciaal maakt is de AI director die elke speelsessie uniek maakt door te anticiperen op de toestand van jou en je teamgenoten. Ben je al zeer verzwakt, dan legt hij wat extra health neer maar doe je het iets te goed, dan maakt hij het je nog even wat extra moeilijk. Je zult elke keer weer alles uit de kast moeten halen om het einde te halen wat er voor zorgt dat elke game spannend en uitdagend is. Daarnaast zorgen de verrassende aanvallen van de zombies maar ook de plotselinge stiltes en het gevoel dat je enorm zwak bent ervoor dat de game soms vrij eng kan zijn.
Z
Zombies ate my neighbours
Zombies ate my neighbours is verreweg de oudste titel in dit overzicht, het verscheen nog in het 16-bit tijdperk op Megadrive en Super Nintendo! De makers wilden met deze game een ode brengen aan de oude klassieke horror-films. Naast de Zombies kom je ook nog weerwolven, bezeten baby's en vampieren tegen.
Je speelt de game met Zeke en/of Julie (co-op mogelijk) en het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk gewone mensen redt uit de klauwen van de monsters. Om een level te halen moet je minimaal één persoon redden, terwijl je voor de hoogste scores alle tien de overlevenden moet zien te redden.
Z
Dead Nation
Dead Nation is niet veel anders dan andere zombiegames. Een middelmatig topdown shooter waarbij je veel zombies moet afknallen. Vinden wij dit erg? Helemaal niet. Dead Nation gaat om overleven (wat een verrassing) en zombies afknallen. Jouw personage komt erachter dat de mensheid gedoemd is en jij probeert te overleven in een zombi-infested stad. Het is vaak alleen maar de bedoeling om van punt A naar punt B te geraken. Op weg naar je doel toe zul je veel zombies tegenkomen. Heel veel zombies. Tussentijds heb je enkele checkpoints waar je spel opgeslagen wordt en je powerups kan kopen voor je guns en/of armour.

Het leukste aan Dead Nation is toch wel de co-op modus. Samen met je vrienden (of nog beter, met je vriendin) zombies knallen is leuk, maar moeilijk. Je moet namelijk ontzettend goed samenwerken. Besluit één van jou alvast door te lopen, dan komt hij een leger van zombies tegen die hij zelf niet aankan. Je moet dus dicht bij elkaar blijven, veel communiceren en hopen dat er geen zombie om dat hoekje zit waar jullie net naartoe lopen.

Dead Nation is één van de betere PSN-titels die er op dit moment te verkrijgen zijn. De sfeer is goed neergezet, het tonen van honderden zombies levert geen lag op en er zit genoeg variatie in de zombies om je even bezig te houden. Dead Nation hoort daarom zonder twijfel in deze lijst.

Z
Natuurlijk zijn er nog veel meer zombiegames verschenen de afgelopen jaren, maar we kunnen ze simpelweg niet allemaal noemen. Daarnaast verschijnen er de komende tijd nog veel meer zombiegames. Wat dacht je bijvoorbeeld van Resident Evil: Operation Raccoon City, of Dead Island? Beide moeten dit jaar nog in de winkels liggen. Zolang er games zijn, zijn er Z om af te schieten, en mocht de tijd ooit komen dat World War Z werkelijkheid wordt, dan weten wij gamers hoe we ze moeten aanpakken!