Pogacar wint eerste rit in Giro d'Italia en neemt leiderstrui over van Narváez

Tadej Pogacar heeft de tweede etappe in de Giro gewonnen. Vlak voor de slotklim kwam de Sloveen ten val, zonder schade, en hij kon snel weer aansluiten, zou op 4,5 kilometer aanvallen en winnen met een kleine halve minuut voorsprong op Daniel Martinez en Geraint Thomas.

De tweede etappe was gemaakt voor de klimmers met aankomst op Orapa, een klim van bijna twaalf kilometer, waarvan de laatste zeven kilometer zwaar zijn. Vroeg in de rit kregen vijf Italianen de ruimte van het peloton. De voorsprong van de kopgroep ging richting de vijf minuten, waar vooral INEOS Grenadiers de controle pakte in het peloton.

In de laatste veertig kilometer lagen er verschillende beklimmingen onderweg en daar viel de kopgroep uiteen. Andrea Piccolo was de sterkste vooraan en de Italiaan begon met een voorsprong aan de slotklim. Aan de voet van Santuario di Oropa reed Tadej Pogacar opeens lek en kwam daarbij ook ten val, maar kreeg snel een andere fiets en kon snel weer aansluiten in het peloton.

Piccolo werd snel bijgehaald, waarna Pogacar op 4,5 kilometer zijn aanval opende. Alleen Ben O'Connor kon even het wiel van Pogacar volgen, waarna de Australiër moest afhaken. Pogacar reed zo onbedreigd naar zijn eerste ritzege in de Giro d'Italia. In de achtergrond sprintte Daniel Martinez naar de tweede plaats voor Geraint Thomas.

Pogacar is ook de nieuwe leider in de Ronde van Italië. Daarin heeft hij na twee etappes al een voorsprong van 45 seconden op Thomas en Martinez.