Alpaca’s kunnen iets heel bijzonders met hun penis

Weinig dieren hebben zo’n vriendelijke snuit als de alpaca. Maar dat is niet het enige wat het dier bijzonder maakt. Het mannetje is namelijk ook het enige zoogdier ter wereld dat direct de baarmoeder insemineert tijdens het paren. Dat ontdekten biologen van het Amerikaanse Mount Holyoke College toen ze de voortplantingsorganen van verschillende vrouwtjesalpaca’s bestudeerden vlak nadat ze waren geslacht. Daaruit bleek dat de mannetjesalpaca zijn penis helemaal tot in de baarmoeder duwt om het vrouwtje te bevruchten.

Lange, dunne penis
Eerder zagen fokkers van de dieren al dat het mannetje zijn geslachtsdeel wel erg ver bij het vrouwtje naar binnen stoot. Ook wisten ze wel dat het dier een bijzonder lange en dunne penis heeft, een zogenoemd fibro-elastisch exemplaar. Er zijn twee soorten: de muscovasculaire penis zoals de mens die heeft, maar bijvoorbeeld ook een paard en een kat. Die heeft veel bloedtoevoer nodig om een erectie te krijgen. Bij een fibro-elastische penis, die je vindt bij een stier, ram of varken (en dus de alpaca) is veel minder bloedtoevoer nodig en die wordt bij een erectie vooral veel langer.

De penis van de alpaca is nog extra bijzonder: hij heeft een harde top van kraakbeen en ziet er bijna een beetje uit als een speer. De alpaca brengt zo het sperma direct in de baarmoeder van het vrouwtje, in plaats van eerst in de vagina, zoals andere mannetjeszoogdieren doen.

Bloedende baarmoeder

Tot die conclusie kwamen de onderzoekers toen ze naar een alpacaboerderij togen waar de dieren gefokt worden voor hun vlees. Ze ontleedden diverse vrouwtjes die werden gedood vlak nadat ze gepaard hadden met een mannetje. Daarbij ontdekten ze dat de alpaca’s hevig bloedden bij diverse delen van het voortplantingsstelsel, van het maagdenvlies tot de baarmoederhals en de baarmoeder zelf. Ze vonden hetzelfde bij alle andere vrouwtjes die recentelijk hadden gepaard. En voor de extra bevestiging: vrouwtjes bij wie niet onlangs een mannetje was langs geweest, bloedden helemaal niet.

Meer kans op bevruchting
Dit is volgens de onderzoekers het bewijs dat mannetjes hun penis helemaal tot in de baarmoeder stoten tijdens het paren. De vrouwtjes vinden dat vermoedelijk niet zo prettig. Het harde stoten met de scherpe penis leidt namelijk niet alleen tot bloedingen, maar ook tot ontstekingen in de voortplantingsorganen. Dat is echter wel goed voor de kans van slagen. De manier waarop de alpaca’s paren vergroot de kansen op een succesvolle bevruchting en zwangerschap. De ontstekingen zouden zelfs helpen om het bevruchte eitje in de baarmoederwand te implanteren.