Bates Motel: Ocean View

Deze review is een recap van Bates Motel, aflevering 5 en beschrijft details uit het verhaal. Bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd.

Bates Motel 101

Bates Motel: Ocean View (S01E05)

Zoals elke week begint ook de vijfde aflevering in de succesvolle reeks Bates Motel met een terugblik op de vorige afleveringen van de serie. Dat is maar goed ook, want de kijker heeft in korte tijd al heel wat voor de kiezen gekregen. Zo zagen we hoe Bradley, na de plotselinge dood van haar vader, zich steeds meer tot Norman aangetrokken voelt. Sterker nog, aan het einde van de vorige aflevering zagen we hoe de twee de koffer indoken. Tenminste, zo beleefde Norman het gebeuren.

Aan het begin van de aflevering Ocean View zien we hoe Norman, zo trots als een haantje, op weg naar huis is. Zijn goede humeur verdwijnt echter als sneeuw voor de zon als hij verneemt dat moeder Norma is gearresteerd door sheriff Romero. Norma wordt verdacht van de verdwijning van Keith Summers, een enorme hufter die Norma probeerde te verkrachten en hiervoor zijn verdiende loon kreeg. Norman en zijn broer Dylan zijn oprecht bezorgd en bezoeken hun moeder in de cel. De verbitterde Norma scheld ze echter de huid vol en wil niet door hun geholpen worden. Maar daar heeft Norman een duidelijke andere mening over.

Bates Motel 104-1
(foto: A&E)

Om moeder op borgtocht vrij te krijgen, zal er diep in de buidel getast moeten worden. Samen met zijn vriendinnetje Emma, die gelukkig weer wat is opgeknapt, gaat Norman met de koopakte van het motel naar John’s Bail Bonds en weet daar het geld voor Norma's vrijlating te regelen. Als Norman de volgende ochtend, strak in pak, met een bosje bloemen op zijn moederlief staat te wachten komt de jonge psycho van een koude kermis thuis. Moeders is namelijk pisnijdig op haar jongste zoon en laat hem dat duidelijk merken door hem op weg naar het motel zelfs uit haar auto te zetten. Ze tiert: "Als jij zo bang bent voor mij, dan wil je ook zeker niet bij mij in de auto zitten" waarna ze vervolgens de arme Norman zo maar in de berm achterlaat. Gelukkig komt broer Dylan op dat moment op zijn motor aangescheurd en de twee broers rijden samen terug naar huis.

Dylan probeert Norman ervan te overtuigen dat zijn moeder een zwaar gestoorde feeks is en dat het tijd wordt dat Norman wat afstand van haar gaat nemen. Maar Dylan heeft gemakkelijk praten. Hij zit niet meer op de middelbare school en heeft zelfs een baan waarmee hij zijn geld verdient. Dylan heeft een huisje op het oog, maar aangezien het bewaken van een enorm wietveld niet zoveel geld in het laatje brengt, vraagt hij zijn 'collega' Ethan om een gunst. Niet veel later zien we hoe Ethan 5000 dollar aan Dylan geeft om nog geen minuut later door een geflipte junk door zijn nek te worden geschoten. Dylan dropt de zwaargewonde Ethan bij het lokale ziekenhuis en gaat er vandoor. Op weg naar huis ziet Dylan de schutter, achtervolgt hem met zijn auto door een aantal nauwe straatjes, om vervolgens de bodemplaat van zijn auto te tectyleren met het stuk straattuig.

Dan speelt ook nog steeds de kwestie van hulpsheriff Shelby en de Aziatische seksslavin in zijn kelder. Het meisje is spoorloos verdwenen, maar zowel Norman als Emma zijn ervan overtuigd dat er duistere dingen gebeuren in White Pine Bay. Vooral Emma lijkt zich als een pitbull vastgebeten te hebben in deze mysterieuze kwestie en ontdekt dat Keith Summers een boot had. Norman en Emma gaan naar de scheepswerf en ontdekken, in de boot van de oud-eigenaar van het motel, het meisje uit de kelder van Shelby. Norman en Emma brengen het verwarde meisje naar het Bates motel, waar moeder Bates het drietal in een hotelkamer aantreft. Norma is er nog steeds niet van overtuigd dat hetgeen haar zoon zegt waar is, maar als ze een lokale krant met een foto van Shelby aan het bange meisje laat zien worden al haar grootste angsten bewaarheid. Norma's wereld lijkt in te storten.

Bates Motel 104-2
(foto: A&E)

Nadat we de vorige afleveringen steeds meer sporen van de gestoordheid van Norman Bates zagen opborrelen, ligt de focus van deze episode meer op moeder Norma. Norman heeft duidelijk een oedipuscomplex, maar ook moeder is niet helemaal fris tussen de oren. Zo is ze eigenlijk bozer om het feit dat Norman de nacht bij een ander vrouwspersoon in bed doorbracht, dan dat hij niet thuis was toen ze door de sterke arm der wet achter de tralies werd gezet. Ook het feit dat de twee broers steeds bondiger lijken te worden zint Norma niet. Is het jaloezie of heeft ze verlatingsangst?

Met zijn keuze voor Freddie Highmore als Norman Bates heeft Anthony Cipriano, de bedenker van de serie, een gouden zet gedaan. Highmore heeft van die gelaatstrekjes die je bij een psychopaat kan verwachten. Norman heeft een grimas op zijn gezicht, maar weet tegelijkertijd de indruk te wekken allerlei andere emoties te moeten onderdrukken. Een kruitvat dat elk moment kan ontploffen. Ook Vera Farmiga schittert weer in de rol van Norma Bates en is misschien wel stiekem de echte hoofdrolspeler in dit complexe verhaal. Max Thieriot (Dylan Massett) krijgt een steeds groter wordend aandeel in dit sinistere verhaal en zijn personage is gedurende de eerste helft van het eerste seizoen behoorlijk veranderd. Was hij in het begin nog een rebelse eenling met een grote bek, die zijn moeder voor hoer uitmaakt, uiteindelijk wil hij alleen maar het beste voor zijn enige broertje. Bates Motel biedt zoveel uitgangspunten dat men nog een tijdje door kan gaan met deze, tot nu toe zeer succesvolle serie. Zoals ik eerder al zei is White Pine Bay een kuststadje waar een heleboel zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen.

Bates Motel 104-3
(foto: A&E)

Het is een bijzonder stel, de familie Bates. Het lijkt moeder Norma niet te deren dat ze de kerel, die haar probeerde te verkrachten, heeft afgemaakt met dertig messteken en ook broer Dylan kent maar één manier om openstaande rekeningen te vereffenen en gaat daarbij ook over lijken. Ja mensen, die psychopathische trekjes zitten duidelijk in de DNA van het gezin. Het Twin Peaks-achtige stadje White Pine Bay lijkt alleen maar inwoners te herbergen, waaraan iets mankeert of die op zijn minst iets in de kelder te verbergen hebben. Aan het einde van de spannende vijfde aflevering zitten we als kijker wel weer met een aantal vragen, waarop we hopelijk in de nabije toekomst antwoord zullen krijgen. Want wie, behalve Shelby en Summers, hebben te maken met de slavinnenhandel in het stadje? Hoe reageert Norma, nu ze het ware gezicht van haar geliefde Zack heeft leren kennen? We kunnen er haast niet op wachten maar we zullen het volgende week wel weer zien krijgen, in de nieuwe episode van het geweldige Bates Motel.