Bates Motel: First You Dream, Then You Die

Altijd al willen weten waarom Norman Bates in Psycho zo'n enorme psychopaat was en waarom hij zo gefixeerd was op zijn moeder? Dan mag je de serie Bates Motel absoluut niet missen.

Bates Motel 101

Bates Motel: First You Dream, Then You Die [S01E01]

Bates Motel is een soort van voorloper op het klassieke horrorverhaal van Alfred Hitchcock's legendarische slasherfilm Psycho die zich in de huidige tijd afspeelt. Freddie Highmore is Norman Bates, een 17-jarige jongeman die, na de dood van zijn vader, samen met moeder Norma Louise (Vera Farmiga) naar het kustplaatsje White Pine Bay in Oregon is verhuist om daar een nieuw leven te beginnen. Moeder Bates heeft het vervallen Seafairer Motel gekocht om samen met haar zoon een nieuwe start te maken. Norman raakt op zijn eerste schooldag bevriend met een groepje schoolmeisjes. Dezelfde dag maken ze ook kennis met de vorige eigenaar van het hotel die zijn eigendom terug komt eisen. Norma Louise is er niet van onder de indruk. Norman glipt die avond het huis uit om samen met het groepje vriendinnen te gaan 'studeren'.

Toen bekend werd gemaakt dat er een serie zou komen, gebaseerd op de klassieker Psycho van Hitchcock, en ik ook nog eens vernam dat deze zou worden geproduceerd door Carlton Cuse, één van de mannen achter het eveneens epische Lost, werd mijn nieuwsgierigheid wel gewekt. Met Hitchcock's film in het achterhoofd is het wel even wennen aan een jonge Norman Bates, die muziek luistert op zijn iPod en zijn vrienden met zijn iPhone berichten stuurt. Om echter volop van de serie te kunnen genieten kan je misschien beter de film even vergeten. Cuse heeft wel goed opgelet bij de film van Hitchcock en laat net als zijn wereldberoemde Britse collega veel aan de fantasie van de kijker over. Vera Farmiga speelt met verve de rol van Norman's moeder Norma Louise, een vrouw met een duister verleden. Gedurende de pilot-aflevering wordt al snel duidelijk van wie Norman zijn psychopatische trekjes geërfd heeft.

Bates Motel 102

Qua sfeer zit Bates Motel ergens tussen Twin Peaks en American Horror Story in. Moeder Bates mag dan nog zo zorgzaam zijn voor haar zoon, ze vertoont ook jaloerse trekjes als er een stel schoolmeisjes voor Norman langskomt. Je weet dat er iets dreigt te gebeuren, maar je hebt geen idee welke kant het op zal gaan. De meest herkenbare overeenkomst tussen Hitchcock's film en deze serie is het majestueuze huis waarin moeder en zoon Bates wonen. Zo zien we de beroemdste douchecel van Hollywood en ook de slaapkamer waar jaren later het gemummificeerde lijk van moeder mocht bivakkeren. Door de serie in de huidige tijd te laten spelen wordt echter voldoende afstand van de Hitchcock-film genomen om er een verhaal van te maken dat op zichzelf kan staan.

Bates Motel is geproduceerd door Carlton Cuse (Lost) en Kerry Ehrin (Friday Night Lights). De serie wordt in Amerika uitgezonden op de maandagavond door de zender A&E en trok bij de première zo'n 4,5 miljoen kijkers. Voor het eerste seizoen staan in totaal 10 afleveringen gepland.