TV: De Dik Voormekaar Show

André van Duin is terug, en hoe! Samen met Ferry de Groot maakte hij vanaf 1973 De Dik Voormekaar Show op de radio en dat was een gigantische hit. Vooral in de jaren '70 en '80 was het een enorm succes en dit bleef zo totdat ze ermee stopten in 1985. De show was inmiddels legendarisch geworden toen zij 15 jaar later terugkeerden op de Nederlandse radio. Deze terugkeer was slechts van korte duur want drie jaar later vond de zendercoördinator van 3FM het niet meer passen op de zender. Helaas stierf de revival van De Dik Voormekaar Show een vroege dood.


Jaaaaaaaaaaaa hoooooooor!
Maar nu is De Dik Voormekaar Show weer terug op televisie en dat is niet onopgemerkt gebleven. Het kunstje wordt dus opnieuw vertoond op de Nederlandse televisie, al moet gezegd dat het vorige televisie-avontuur van De Dik Voormekaar Show niet met de twee komieken zelf werd vertoond maar met handpoppen. Maar liefst 2.438.000 kijkers hebben de eerste uitzending van deze legendarische show twee weken geleden gezien. En ook afgelopen vrijdag keken er 1.743.000 mensen naar de typetjes van de Groot en van Duin. Nu zijn de beide heren dus 'live' te zien met een zaal vol enthousiast publiek. Het enige dat de twee voor zich hebben is een mengpaneel en een laptop voor de samples en geluidjes.

'Hé Dik'
Dan de show zelf. Het zijn natuurlijk vooral de typetjes die de revue passeren in de show. Van Duin en de Groot blijven de grootmeesters van de stemimprovisatie. In de studio komen voorbij: Ome Joop, Harry Nak, Bep en Toos met alle rommeligheid van dien. Het is wel georganiseerde rommeligheid. Het zal hoogst waarschijnlijk net zo zijn als vroeger op de radio. Harry Nak laat weer de kopjes koffie vallen en Ome Joop loopt de hele uitzendig door te ruften. Lekker herkenbaar dus. En dat lijkt ook de opdracht van de makers geweest te zijn: houd het herkenbaar. Het mag gezegd dat ze dit met verve hebben gedaan. Van Duin gloreert naast De Groot door zijn sterke persiflages van bekende en onbekende mensen. Zo gaat hij als Meneer de Bok naar Anky van Grunsven om Mevrouw de Bok paardrijles te laten volgen. Dit is niet al te hilarisch, maar wel zoals we van André gewend zijn.


Zijn persiflage van Frans Bauer komt jammer genoeg minder goed uit de verf. Hij doet hem weliswaar goed na, maar het zelfde grapje wordt steeds herhaald en wordt uiteindelijk wat vervelend om naar te kijken. Het enige minpuntje aan de show. Verder maakt 'good old' Frits Bom ('Gezellig hč, Vakantieman!') zijn rentree op de Nederlandse televisie als verslaggever van de stunts van Twan de Stuntman. Ja, het 'gestolen' typetje. Hoe flauw en oubollig de grappen van deze stuntman misschien overkomen, het maakt je wel aan het lachen! En dat is nu precies waartoe André op aarde lijkt te zijn gezet.

Twan de Stuntman

'Weet jij waarom een Barbie geen kinderen heeft?', vraagt de Groot. 'Omdat Ken in een andere doos zit!' Dat is de toon van de show, en gelukkig maar! Want André van Duin is en blijft de meester van de typetjes en combineert in De Dik Voormekaar Show de oude radioshow met zijn latere televisiewerk. Kortom, een heerlijk vermakelijk half uurtje oud-Hollandse humor met André van Duin en Ferry de Groot. Ze zijn terug. Gelukkig! Kijken dus. Elke vrijdagavond rond de klok van 21.10 bij de TROS op Nederland 1.


Zender: Nederland 1 - TROS Gezien op: Vrijdagavond
Waardering: