Boekreview: 'Legends of Dune: The Butlerian Jihad'

Legends of Dune: The Butlerian Jihad, het eerste deel van de nieuwe trilogie, speelt zich een kleine tienduizend jaar voor de originele Duin-cyclus af. De strijd tussen mens en machine is op een keerpunt aangekomen.

Een handjevol mensen, waaronder Serena Butler en Xavier Harkonnen, zien het leven en het menselijk ras, als een wonderschoon iets en bereiden zich voor om de strijd met de machines aan te gaan, om zo het Oude Rijk te heroveren en voorgoed een einde brengen aan de dreiging van de denkende machines.

Ze zullen niet alleen moeten strijden tegen de machines, maar ook tegen hun eigen soort. Mensen, zoals de jonge Vorian Atreides, die er heilig van overtuigd zijn dat de denkende machines superieur zijn aan het zwakke menselijk ras, staan lijnrecht tegenover hen.

En terwijl er plannen worden gesmeed door de mensen, smeedt ook de zielloze artificiele intelligentie, Omnius, zijn plannen. Want de mechanische heerser over de denkende machines begint het eeuwige verzet van de, voor hem nutteloze, mensen te zien als een obstakel. Een die binnen afzienbare tijd moet worden verwijderd.