FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 september 2002

Kindersterfte bij allochtonen erg hoog

Het was al eens eerder in het nieuws, maar vandaag is het opnieuw onder de aandacht gebracht: Omdat allochtonen vaak binnen de familie trouwen, sterven hun kinderen ook twee keer zo vaak aan erfelijke ziektes als bij autochtone Nederlanders.

Wie trouwt met zijn neef of nicht loopt veel meer kans op kinderen met een (verstandelijk) handicap of erfelijke ziektes. Uit een onderzoek blijkt dat dit vooral bij Marokkanen en Turken kan voorkomen, daar 30% van hen die een partner uit het land van herkomst haalt, trouwt met zijn neef of een nicht.

Hoogleraar Schulpen openbaart vanavond in Nova zijn bevindingen naar deze kwestie. Hij onderzocht de sterfte in de grote steden. Marokkaanse kinderen gaan 5 keer vaker dood aan erfelijke ziektes dan Nederlandse kinderen, en Turkse kinderen 4 keer. Ook komen er veel meer gehandicapte kinderen ter wereld bij deze twee groepen.

Volgens Schulpen komen veel ziektes alleen in bepaalde streken in die landen voor: "Trouw je iemand uit dezelfde streek, dan is de kans op een ziek kind groot, zeker als je binnen de familie trouwt".

-
Nova, Nederland 3: 22:15 en herhaling om 00:50

Oudkerk: ''Top PvdA moet opstappen''

Rob Oudkerk, oud PvdA Tweede Kamerlid en nu wethouder voor die partij in Amsterdam, vindt dat het voltallige partijbestuur van de PvdA, met voorzitter Ruud Koole voorop, moet opstappen. Oudkerk zegt dat na de mislukte verkiezingscampagne, en de dramatische verkiezingsnederlaag, een cultuuromslag absoluut nodig is. Volgens hem kan dat niet met de huidige PvdA-top.

Oudkerk wijst op het rapport van de commissie-De Boer dat deze week naar buiten kwam, en waaruit blijkt dat de PvdA-top gefaald heeft. ''Er moet iets drastisch anders, maar het huidige bestuur is niet tegen deze taak opgewassen'', zo zei Oudkerk vanavond in het tv-programma 2Vandaag.

Zoals het nu naar uit ziet lijkt PvdA-voorzitter Ruud Koole er niets voor te voelen om te vertrekken. Volgens hem is dat aan de leden om te beslissen.

LPF overleg over De Jong

De Tweede Kamer fractie van de LPF zal komende dinsdag beslissen over het lot van fractielid Winny de Jong. Vandaag is in Rotterdam de top van de fractie, samen met de LPF-ministers, bijeengekomen om de kwestie te bespreken. Fractieleider Harry Wijnschenk liet weten dat het aan de fractie is of De Jong mag aanblijven of niet.

Afgelopen donderdag kwam De Jong met harde kritiek op fractievoorzitter Wijnschenk en zijn rechterhand Ferry Hoogendijk. Ook beklaagde ze zich over de ondemocratische structuur van de fractie. Partijvoorzitter Ed Maas steunt haar in die kritiek, en vreest dat de partij zo crisis op crisis stapelt.

De Jong vindt Wijnschenk incapabel als leider van de fractie. Hij zou in de ,,achterste bankjes van de klas'' het vak moeten leren. Kamerlid Hoogendijk, rechterhand van Wijnschenk, zou wat De Jong betreft helemaal moeten ,,ophoepelen''. Ze noemde hem een ,,dictator''. De boute bewering dat Hoogendijk zijn plek in de fractie gekocht zou hebben, trok ze overigens gisteren weer in.

De positie van Hoogendijk, die niet bij het overleg aanwezig was, staat voor Wijnschenk overigens niet ter discussie.

Afsplitsing partij noord-Nederland opgericht

Een groep mensen gaat in Groningen een politieke partij, die zich inzet voor autonomie van de drie noordelijke provincies, opnieuw leven inblazen. De initiatiefnemer van de partij, Zanen, wil de partij in november heroprichten, om in maart aan de Statenverkiezingen mee te kunnen doen.

Volgens de oprichters moet het nieuwe landsdeel, bestaande uit Friesland, Groningen en Drenthe, een eigen gekozen parlement krijgen. Ze beweren dat er veel animo is voor de toekomstige partij.

Belangrijkste issue is dat de noordelijke provincies vinden dat ze steeds meer achtergesteld worden door Den Haag. Volgens de noordelijke provincies komt het kabinet gemaakte afspraken over financiële steun aan de regio niet na.

Arsenal vestigt 3 records

Vandaag heeft Arsenal 3 records gebroken in de gewonnen uitwedstrijd tegen Leeds United (uitslag: 1-4).
De 'Gunners' hebben al 47 duels achter elkaar gescoord, ze zijn al 29 duels achter elkaar ongeslagen, een evenaring van het record van Manchester United van 3 jaar geleden en Arsenal is nou al 23 wedstrijden ongeslagen als het gaat om de uitduels. Het laatste record is afgesnoept van Nottingham Forrest, behaald in de jaren zeventig.

Scoreverloop Leeds United - Arsenal:
Tijd Speler Score
9. Kanu 0 - 1
20. Touré 0 - 2
47. Henry 0 - 3
84. Kewell 1 - 3
86. Kanu 1 - 4

Major geeft affaire met Currie toe

De Britse oud-minister Edwina Currie heeft onthuld dat ze tussen 1984 en 1988 een verhouding heeft gehad met John Major. Major erkende vandaag dat het bericht juist is. Beiden waren getrouwd in die periode.

'Ik schaam me er diep over, en ik heb de dag gevreesd dat het openbaar zou worden. Norma (zijn vrouw) wist ervan en heeft me allang vergeven.', aldus Major.

Major was tussen 1990 en 1997 premier. De verhouding eindigde toen Major tot het kabinet-Thatcher toetrad. Currie schrijft in haar dagboek, waarvan The Times een voorpublicatie bezit, dat de verhouding op haar initiatief begon.

160 duizend sportblessures per jaar

Uit nog niet gepubliceerde cijfers van de Stichting Consument en Veiligheid blijkt dat in de periode 1998-2000, maar liefst 160.000 Nederlanders per jaar langs de spoedeisende hulp moesten vanwege een sportongeval. Bijna 70 procent van de blessuregevallen zijn mannen, en van alle 160.000 slachtoffers zijn er 55.000 tussen de 10 en de 20 jaar. Jaarlijks moeten ongeveer 51.000 amateur-voetballers zich in het ziekenhuis laten behandelen.

De eerste hulpposten draaien vooral overuren voor het behandelen van beenblessures. Maar polsen, handen en vingers blijven ook niet gespaard. Jaarlijks breken 9.000 sporters hun pols. Elk jaar moeten meer dan 17.000 sporters op de spoedeisende hulp worden behandeld aan hun hoofd. De behandeling van sportblessures kost jaarlijks zo'n 115 miljoen euro.

17 jongens veroordeeld voor verkrachting

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Franse Pontoise bij Parijs zijn zeventien jongeren veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf tot twaalf jaar wegens het herhaaldelijk verkrachten van een 15-jarig meisje. Twee meisjes kregen drie en vijf jaar wegens medeplichtigheid. Hiermee overtreft de rechtbank de eis van de offcicier.

Toen het meisje in december 1998 en januari 1999 door de groep meerdere malen verkracht werd, was zij vijftien jaar. Tien van de veroordeelden waren toen onder de achttien. De twee meisjes hielpen de daders door het slachtoffer mee te lokken naar de liftkoker, school of toiletten van een kinderrechtbank, waar de mannen zich aan haar vergrepen.

Volgens de advocaten van de verdachten zijn de straffen buitensporig hoog omdat het slachtoffer bekend stond als iemand die gemakkelijk te verleiden was. Zij zullen dan ook in hoger beroep gaan.

Straten NY vernoemd naar slachtoffers 11-9

Dovenwereld had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren hebben in New York 81 straten officieel een nieuwe naam gekregen. Voortaan dragen de straten de namen van brandweerlieden, politiemensen en burgers die door de aanslagen op 11 september vorig jaar zijn omgekomen.

De meeste straten liggen in het stadsdeel Staten Island, waar veel agenten en brandweerlieden woonden. Twee straten liggen in Manhattan, het deel waar de aanslagen plaatsvonden.

Man stopt broek vol met beleg

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Raalte ondervond de politie een nieuwe manier van stelen. Om detectiepoortjes van winkels te omzeilen gebruiken dieven ook wel eens aparte 'Gaptassen'. Maar nu was er een man die een 'gapbroek' gebruikte.

In een winkel ontdekte personeel dat een man bezig was allerlei beleg in zijn pantalon te stoppen. Onder de broek had de man namelijk een speciale katoenen zak vastgenaaid met elastiek erin zodat de buit er niet uit viel.

Huurlingen roven zoontje terug

j0han en Adnan hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Australische kranten hebben zaterdag bekend gemaakt dat een moeder haar ontvoerde zoon heeft teruggehaald met behulp van huurlingen. Vorig jaar was haar 5 jaar oude zoon tijdens een bezoek aan Griekenland ontvoerd door zijn vader.

De moeder, Diane Livingstone probeerde eerst via de legale wegen haar kind terug te krijgen. Dit mislukte, mede omdat de Griekse autoriteiten weigerden mee te werken. Via de organisatie Hug Ur Kids kwam ze in contact met de internationale organisatie Trojan Securities. Deze organisatie heeft zich gespecialiseerd in het terugroven van gestolen kinderen.

Toen haar zoontje Theo met zijn grootmoeder op een dag aan het wandelen waren, sprong Diane uit de auto die naast hen was gestopt. Een wachtende speedboot heeft de twee naar het eiland Kos gevaren. Vanuit Kos zijn ze doorgereisd, via Athene, naar Australië.

De moeder heeft 27.000 euro voor de hele missie moeten betalen.

Schotenwisseling na overval

Zaterdagmorgen is er een schotenwisseling geweest tussen de politie en een paar overvallers. Dit gebeurde toen drie mannen een supermarkt in Lochem overvielen. Toen de overvallers naar hun auto vluchtten heeft de politie het vuur geopend. De overvallers schoten vanuit de auto terug.

Volgens de politie kwamen de overvallers tegen half zeven door de personeelsingang naar binnen. De mannen eisten geld en bedreigden de afdelingschef met een mes en een onbekend ander wapen. Een werknemer die net aankwam waarschuwde de politie.

Er is een overvaller, een 19-jarige man, aangehouden. Op zijn naam stond ook de vluchtauto. De twee andere overvallers zijn nog voortvluchtig.

Bij het incident zijn geen gewonden gevallen. Ook hebben de overvallers geen geld kunnen bemachtigen omdat op de kluis van de winkel een tijdsslot zit.

Turkse politie pakt mannen met uranium

De Turkse politie heeft zaterdag twee Turkse mannen aangehouden die in het bezit waren van 15.7 kilo uranium wat verpakt was in een loden cilinder. De mannen werden opgepakt vlakbij de grens van Syrië.

De twee Turkse mannen deden zich voor als kooplieden. Het uranium was verborgen onder de zitting van een taxi waarin zij zich bevonden.

Aangenomen wordt dat het uranium afkomstig is uit een van de landen uit de voormalige Sovjet-Unie. De waarde van het 15 kilo zware "cilindertje" wordt geschat op 5,5 miljoen euro.

Minardi nog niet zeker van Cosworths

XxPl0SiVe wist ons vandaag het volgende te melden:

De verwachte aankondiging van het Minardi team in verband met de keuze van haar motoren voor 2003 lijkt er niet te zullen komen in Indianapolis. Het team heeft volgens Cosworth vertegenwoordiger Niki Lauda nog steeds geen contract getekend.

Diverse bronnen meldden eerder deze week dat Minardi in Indianapolis haar motorenleverancier voor 2003 zou bekend maken. De kans dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren is echter klein als we Niki Lauda mogen geloven. De Jaguar baas en Cosworth vertegenwoordiger zegt dat er nog steeds geen contract getekend is tussen beide partijen.

"We zijn nog altijd aan het onderhandelen," bevestigde Lauda de interesse van Minardi nogmaals. "Er is echter nog geen overeenkomst, maar de mogelijkheid bestaat zeker."

Lauda sluit dus niet uit dat Minardi volgend jaar met Cosworth motoren aan de start zal verschijnen. Logistiek zou het alvast geen enkel probleem vormen om drie teams van motoren te voorzien.

"Eigenlijk hebben we drie verschillende motoren ter beschikking. De beste hebben wij bij Jaguar, de op één na beste gaat voorlopig naar Jordan en dan schiet er nog een eerdere versie over. Daarvan hebben we er meer dan genoeg aangezien we er veel van geproduceerd hebben. Ik zie die motoren trouwens liever op een positieve manier de deur uitgaan."

Van een officiële aankondiging is momenteel dus nog geen sprake, al kan het in de F1 soms allemaal heel snel gaan.

OM onderzoekt TV-programma Paul de Leeuw

Het OM in Amsterdam is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar een omstreden scène over de vooraanstaande anesthesist Bob Smalhout in het NCRV-televisieprogramma 'Herberg de Leeuw' van Paul de Leeuw. Smalhout had de strafklacht ingediend. Justitie is inmiddels begonnen met het onderzoek.

Uit het onderzoek moet blijken of De Leeuw of de NCRV vervolgd kunnen worden. Smalhout, die zich in zijn eer en goede naam voelt aangetast, noemt De Leeuw vandaag in zijn wekelijkse column in De Telegraaf 'een geestelijk ziek mens' die dringend psychiatrische hulp nodig heeft. Hij vindt echter dat de NCRV hoofdverantwoordelijk is.

Op 15 september veranderde er in het tv-programma 'Herberg de Leeuw' een portret van Smalhout via computeranimatie in dat van Adolf Hitler. Het was een persiflage op tv-spelletjes, waarin kijkers veranderende portretten van bekende Nederlands kunnen raden.

De NCRV heeft zich schriftelijk verontschuldigd bij Smalhout. De omroep benadrukt echter dat het niet op de hoogte was van de achtergrond van Smalhout. In de Tweede Wereldoorlog heeft Smalhout ruim 100 familieleden verloren.

De Leeuw zag in de ophef aanleiding om zijn vertrek bij de NCRV aan te kondigen. Hij zou zich niet meer kunnen vinden in de koers van de omroep.

Meisjes vermoord door eigen vader

Mrln had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Pakistan is een man ervan beschuldigd zijn dochters te hebben vermoord. Hij begon ze met een stok te slaan terwijl ze sliepen. Twee van de drie dochters zijn later in het ziekenhuis overleden.

De dochters die om het leven zijn gekomen waren 2 en 4 jaar oud. Ze werden met een stok door de man geslagen. De 12-jarige zus van de twee is in kritieke toestand. De moeder verklaarde dat de man woedend was geworden toen hij er achter kwam dat zijn dochter naar school was gegaan.

Mogelijke kuur Glutenvrij dieet

Tja had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het laatste nummer van Sciene Magazine is een artikel te vinden over de oorzaak van de chronische aandoening Coeliakie. Tegelijk weten de onderzoekers te melden dat ze een enzym hebben gevonden dat de voor patiënten ziekmakende bestandsdelen onschadelijk maakt.

Coeliakie, ook wel Glutenvrij dieet genoemd, is een aandoening aan het immuunsysteem waardoor de patient een heftige reactie krijgt bij het eten van gluten, een eiwit gevonden in tarwe, haver, gerst en rogge. Alleen het volgen van een strikt Glutenvrij dieet kan de klachten, welke variëren van hoofdpijn, altijd moe zijn, buikpijn en gewichtsverlies, doen ophouden.

In de westerse wereld heeft ongeveer één op de 150 mensen de aandoening, waarvan een groot gedeelte het zelf niet weet. Volgens de onderzoekers is een geneesmiddel binnen 5 tot 8 jaar op de markt.

Grootscheepse actie op de A16

Vrijdagavond is op de A16 tussen Breda en Rotterdam een grote verkeerscontrole gehouden. Totaal met 85 man hebben de politie, douane en Koninklijke Marechaussee opvallend veel drugs aangetroffen.

Automobilisten zijn ter hoogte van Hendrik-Ido Ambacht van de weg gehaald. Volgens een politiewoordvoerder zijn er zo'n 750 auto's gecontroleerd en 18 voertuigen doorzocht. In 16 verschillende auto's vond de politie totaal 25 kilo soft drugs en 240 gram harddrugs. De actie was dan ook vooral gericht op drugs en wapens. Ook worden er 16 mensen vervolgd wegens het rijden onder invloed. De grootscheepse actie moet een signaal zijn voor drugssmokkelaars. Drugstoeristen en drugsrunners komen vanuit België of Frankrijk vooral via de A16 naar Nederland om hier drugs in te slaan.

In totaal werden er 135 processen verbaal opgemaakt. 6 mensen zijn aangehouden in verband met de verdovende middelen.

Na het trouwen worden mensen dikker

t.t had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is onderzoek verricht naar een feit dat mensen al lang wisten. En het resultaat is dat trouwen inderdaad dik maakt. Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Minnesota.

Mensen gaan als ze eenmaal getrouwd zijn minder bewegen, waardoor ze dikker worden. De universiteit geeft in zijn rapport meteen tips om weer op gewicht te komen. Echter het op gewicht komen, dient gezamenlijk te gebeuren. Het blijkt dat het dikker worden kan leiden tot relatieproblemen, waardoor er gezamenlijk tegenop getreden moet worden.

Een van de tips is om geen competitie te maken van het afvallen, mannen vallen namelijk veel sneller af, en het vooraf bespreken van het eten in de aankomende week. Dit helpt bij het bewust uitkiezen van het eten en daarbij voor een gezondere levensstijl.

Meer misdrijven opgelost in 2001

Keo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft in 2001 meer misdrijven opgelost dan het jaar daarvoor. In 2000 werden er 18.000 minder misdrijven opgelost dan de 209.000 opgeloste misdrijven in 2001. Dit blijkt uit cijfers die bekend zijn gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2001 heeft de politie 15,4 procent van de misdrijven opgelost, in 2000 lag dat percentage nog op 14,6 procent. Toch zijn dit afnames ten opzichte van 1997, toen werd er 16,6 procent van de misdrijven opgelost.
In totaal gaat het om 1,4 miljoen misdrijven over heel 2001. Hiervan bestaat tweederde uit vermogenscrimininaliteit, dus inbraak en diefstal. Ongeveer een op de zeven misdrijven heeft te maken met geweld.

Een woordvoerder van de politie, C. Den Bakker, zei het volgende: "Zorgelijk is dat geweld de sterkst gestegen vorm van criminaliteit is. Ten opzichte van 2000 is het aantal daarvan met maar liefst 11 procent toegenomen. Ten opzichte van 1997 zelfs meer dan 35 procent. Dat is ons een doorn in het oog en besteden we dan ook extra aandacht aan."

Engelse clubs onder de indruk van Pardo

Verschillende Engelse clubs waren zeer onder de indruk van het optreden van Sebastian Pardo tijdens de wedstrijd van Feyenoord tegen Newcastle United.

Niet alleen de goal trok de aandacht, maar ook zijn algehele optreden was prima.

Een club wou hem al direct aantrekken.

Pardo wordt momenteel gehuurd door Feyenoord van Universidad de Chile. Feyenoord heeft de eerste optie tot koop, een optie die op 28 februari van het volgend jaar afloopt.

Zijn zaakwaarnemer acht het verstandiger voor zijn ontwikkeling dat hij nog twee jaar bij Feyenoord blijft. Dan is hij pas 22.

Concert van Alicia Keys afgelast

SiR_ScrooB had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteravond is het tweede optreden van Alicia Keys in de Heineken Music Hall afgelast. De zangeres had last van haar stem. Mensen die in het bezit zijn van kaarten van het concert van gisteravond, krijgen maandag meer informatie over het eventueel inwisselen van de kaarten of dat er een extra concert plaats gaat vinden.

Alicia Keys heeft voor het publiek de volgende brief geschreven:

My family in Amsterdam

I’m terribly sorry about tonite! We had such a wonderful time last nite. I was sooo looking forward to the show... You must have worn me out cuz when I woke up my voice was burning. The doctor said my vocal chords are inflamed & I will be fine, but need to rest! Thanks for understanding.

Always, Alicia Keys

Boekreview: 'Legends of Dune: The Butlerian Jihad'


Ook voor jullie is het mogelijk om een leuke boekreview aan te leveren die wij als FP-crew dan kunnen plaatsen. Deze keer een boekreview van PhalanX (Plaks) over Legends of Dune: The Butlerian Jihad.

De review
Ik moet toegeven dat mijn verwachtingen voor dit boek niet bijster hoog lagen. Het Dynamische Duo bracht namelijk nog niet al te lang geleden een soortgelijke trilogie uit. Een trilogie die zich, net als Legends of Dune, afspeelt voor de originele boeken van Frank Herbert. Dat de eerste trilogie van een niet erg hoogstaand niveau bleek te zijn, is af te lezen aan het feit dat er vandaag de dag nog steeds hevig wordt gespeculeerd over hoe snel Frank Herbert nu in zijn graf aan het tollen is. Daarnaast worden er op verschillende plaatsen nog steeds mensen geronseld om de wapens op te nemen en ten strijde te trekken tegen het vleesgeworden kwaad dat Brian Herbert en Kevin J. Anderson zijn.

Dit boek is een milde verbetering...
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.