CD Review: Tatu - 200 Kmh In The Wrong Lane

De Russische dames Lena Katina en Yulia Volkova vormden in 1999 een duo. De op dat moment 14-jarige Lena en Katina kenden elkaar al van het zanggroepje Neposedy. Yulia was bij het zanggroepje weggestuurd, haar werd obsceen gedrag verweten, en ze zou onaardig zijn geweest tegen andere kinderen. Bij een casting van ruim 500 meisjes werden ze geselecteerd voor het nummer I've Lost my mind.

Yulia is overigens degene met het zwarte haar, en Lena met de kastanjerode krulletjes. Het lesbische imago van de meiden is alleen gebaseerd op de clip van All the things She Said, volgens wel geïnformeerde bronnen.

In september 2000 kwam hun single I've Lost my Mind uit. Het werd een ware hit in Rusland. Dit nummer werd al snel opgevolgd door het nummer All the things she Said. In oktober werd de clip van het nummer uitgezonden op MTV Rusland. Het nummer sloeg direct aan en werd de absolute nummer 1. Anderhalve maand heeft de clip een A-status gehad, goed voor zeven vertoningen per dag. Ook de maanden daarop bleef de clip mateloos populair.

In december 2000 verscheen hun eerste mini-cd met het nummer I've lost my mind. In de officiële verkoop gingen er ongeveer 50.000 stuks van over de toonbank. Ook als kopietje had de mini-cd succes; naar schatting werden er hier ongeveer 200.000 van gemaakt. Na wederom een succesvolle single in begin 2001 sloot Tatu op 16 mei 2001 een contract af met Universal Music Rusland. Deze bracht op 21 mei de Russische voorganger van deze cd uit, 200 in the wrong lane.

In de eerste 2 maanden werden 500.000 stuks legaal verkocht. Wederom was ook hier het kopietje een gewild exemplaar, maar liefst 2 miljoen stuks werden er in de eerste 2 maanden van gemaakt. Aan het eind van 2001 stond het officieel aantal verkochte cd's op 850.000.

In augustus besloot Tatu de refreinen van de nummers I've Lost My Mind en All The Things She Said in het Engels op te nemen. In november bracht Tatu hun cd uit in de Oost-Europese landen Slowakije, Tsjechië, Bulgarije en Polen. In december was ook daar de (Russische) cd de nummer 1.

In januari 2002 werd het album tot best verkochte cd van 2001 uitgeroepen. Ook begonnen de opnames voor de Engelstalige versie van de cd. Dit werd gedaan door top-producer Trevor Horn (o.a. bekend van Seal - Human Beings en Faith hill - There you'll be). In april werd het album in de VS en Duitsland gelanceerd. Al snel werd het nummer All The Things She Said een wereldwijde hit, en begon men Tatu te kennen.