Game Review: Total Club Manager 2003

Verhaal

Het verhaal achter het spel is eigenlijk heel simpel: jij bent de manager van een voetbalclub en moet het met die club zo goed mogelijk doen. Je kunt kiezen uit drie varianten:
  • Een club kiezen en er het beste van maken.

  • Een permanente club kiezen (je kunt niet ontslagen worden).

  • Career mode: Er worden je drie slechte clubs aangeboden (waarvan je er met eentje aan de slag gaat) en het is jouw taak op te klimmen naar een betere club.


  • Je moet allerlei zaken regelen in het spel, het blijft niet bij simpel de opstelling bepalen. Je moet spelers aantrekken, spelers verkopen, spelers (laten) opleiden, trainingen verzorgen, sponsoring op reclameborden regelen, (eventuele) stadionuitbreiding regelen, etc. Dit alles maakt het spel veel leuker, al kun je je afvragen of die randzaken tot de taak van een manager behoren.

    Op dat laatste is dan ook wat gevonden. Je kunt al je taken uit handen geven aan de "assistant manager". Probleem is wel dat die soms de meest achterlijke dingen kan doen, of om het netter te zeggen: die haalt soms niet de meest snuggere acties uit. Je kunt je "assistant manager" overigens ontslaan en een andere aantrekken.

    Speelbaarheid

    De speelbaarheid van het spel is op zich goed, maar soms vond ik het wat onoverzichtelijk en wist ik niet precies waar ik zat in het spel.

    Het spel is overigens in het Engels, wat het af en toe wat lastig maakt. Ikzelf beheers het Engels (redelijk) goed en voor mij was het dus niet echt een probleem. Maar ik kan me voorstellen dat het spel voor sommige mensen best lastig te begrijpen is.

    Wat echter een absoluut minpunt aan het spel is, zijn de vele bugs. Tijdens het gebruik van de "3D engine" (zie Graphics & Geluid) crasht het spel vaak, maar dit gebeurt ook gewoon tijdens het spelen van het spel. Er zitten nog wel meer kleine bugs in, zo las ik op diverse internetsites, maar die zijn mijzelf niet opgevallen. De eerdergenoemde zijn de twee grootste, maar wel erg irritant.

    Inmiddels heeft EA daarvoor overigens een patch uitgegeven, die via deze site te downloaden is.