Porte eindwinnaar Tour Down Under, Holmes wint slotrit

Richie Porte heeft voor de tweede keer in zijn carrière de eindzege in de Tour Down Under gewonnen. In de slotrit naar Willunga Hill ging de zege verrassend naar Matthew Holmes (Lotto Soudal), die deel uitmaakte van de vroege vlucht. In de slotkilometer reed Porte nog wel naar Holmes toe, maar in de sprint was Holmes toch net iets te sterk voor de renner van Trek-Segafredo.

Vanaf het begin van de slotetappe naar Willunga Hill waren er volop aanvallen. Uiteindelijk reed er een kopgroep van liefst 25 renners weg. De grote kopgroep pakte meer dan vier minuten op het peloton waar vooral Trek-Segafredo aan het werk moest om de voorsprong niet te groot te laten worden.

In aanloop naar de eerste van de twee beklimmingen van Willunga Hill liep de achterstand snel terug dankzij het werk van wereldkampioen Mads Pedersen, die volledig in dienst reed van zijn kopman Richie Porte. Aan de voet van de eerste beklimming was het verschil onder de twee minuten gezakt, maar op de top was het verschil weer boven de twee minuten gekomen.

Best gekwalificeerde renner in het algemeen klassement was Joey Rosskopf van CCC op 58 seconden. De Amerikaanse bergkoning deze ronde vormde een bedreiging voor de klassementsrenners en zeker omdat het met nog tien kilometer de voorsprong nog steeds ruim boven twee minuten was. Mitchelton-Scott besloot maar de helpende hand te bieden aan Trek-Segafredo, want de Australische ploeg had met Daryl Impey nog steeds de leider in het algemeen klassement.

Het zorgde ervoor dat de voorsprong snel slonk en bij het opdraaien van de slotklim Willunga Hill had de kopgroep nog maar iets meer dan een minuut voorsprong. In het peloton was het plots Jumbo-Visma die versnelde op de klim. Eerst was het de beurt aan Chris Harper en snel daarna versnelde Antwan Tolhoek voor hun kopman George Bennett. Het zorgde ervoor dat klassementsleider Impey snel in de problemen kwam en de eersten in het peloton moest laten gaan.

Na een versnelling van Porte kon alleen Simon Yates hem volgen. Porte bleef het tempo opschroeven en dat was te veel voor Yates, die moest lossen. Porte reed in een stuk naar de koplopers toe en sloot in de laatste kilometer aan bij Holmes en Michael Storer. Porte leek ook die te lossen, maar Holmes wist toch nog aan te pikken bij Porte. In de sprint die zou volgen was het op bij Porte en sprintte Holmes gemakkelijk naar de overwinning in de slotetappe. Voor Holmes betekende dat zijn eerste profzege uit zijn carrière.

Porte moest genoegen nemen met een tweede plaats. Dat was uiteindelijk wel ruim voldoende om voor de tweede maal uit zijn carrière zijn eigen thuisronde op zijn naam te schrijven. In het algemeen klassement won hij met 25 seconden voorsprong op de Italiaan Diego Ulissi. Simon Geschke werd derde. Dylan van Baarle reed ook een knappe Tour Down Under en werd uiteindelijk vijfde in het algemeen klassement achter zijn kopman Rohan Dennis, die vierde werd.

Porte eindwinnaar Tour Down Under (Pro Shots / SIPA USA)
Porte eindwinnaar Tour Down Under (Pro Shots / SIPA USA)