Rutte biedt excuses aan voor tekortschieten overheid tijdens Holocaust

Premier Mark Rutte heeft excuses gemaakt aan overlevenden van de Holocaust, dit voor het tekortschieten van overheidsinstanties destijds.

Rutte deed dit in het Wertheimpark, tijdens de herdenking van de Holocaust. "Nu de laatste overlevenden nog onder ons zijn, bied ik vandaag namens de regering mijn excuses aan voor het overheidshandelen van toen", zei hij tijdens zijn speech. Ook ging hij in op het gebrek aan verzet.

"Toen het gezag een bedreiging werd, zijn onze overheidsinstanties tekortgeschoten, als hoeders van recht en veiligheid", zei Rutte. "Zeker, ook binnen de overheid was er individueel verzet, maar te veel Nederlandse functionarissen voerden uit wat de bezetter van hen vroeg. Het was alles bij elkaar te weinig. Te weinig bescherming. Te weinig hulp. Te weinig erkenning."

Het is de eerste keer dat een Nederlandse premier zijn excuses aanbiedt voor het overheidshandelen tijdens de Holocaust. "75 jaar na Auschwitz is antisemitisme nog altijd onder ons", zei Rutte. "Juist daarom moeten we voluit erkennen wat er destijds is gebeurd en dat ook hardop uitspreken."