Biatleten Fillon Maillet en Öberg met 1e zege van de winter richting WK

In het Sloveense Pokljuka zijn zondag de laatste World Cup-wedstrijden in het biatlon gehouden voor het wereldkampioenschap in Antholz volgende maand van start gaat. Na de individuele wedstrijden en gemengde estafettes was het zondag tijd voor de massastarts.

Mannen
Bij de eerste schietbeurt bleef de groep redelijk samen: de Franse en Noorse toppers schoten vijf keer raak, behalve Johannes Thingnes Bø, die vlak voor de tweede schietbeurt met moeite weer aan kon sluiten. Die tweede schietbeurt zorgde door het hoge langlauftempo voor de nodige schietfouten en nog een paar man bleven voorin over: Martin Fourcade en Quentin Fillon Maillet voor Frankrijk, de Noren Vetle Sjåstad Christiansen en Johannes Dale, met Bø, Philipp Nawrath en Lukas Hofer in het kielzog - zeven man die halverwege de ronde bij elkaar kwamen.

De eerste staande schietbeurt werd een dure voor de Fransen: Fillon Maillet en Fourcade betaalden de prijs voor hun tempo en schoten één keer mis, terwijl Bø en Christiansen samen de leiding namen, gevolgd door de ook nog foutloze Nawrath, die op de ski's echter door jan en alleman gepasseerd werd. Op weg naar de laatste schietbeurt bleven Bø en Christiansen tien seconden voor de vier achtervolgers, nu bestaande uit Fillon Maillet, Fourcade, Dale en nóg een Noor, Erlend Bjøntegaard.

Die laatste schietbeurt gooide de boel nog eens overhoop: Bø én Christiansen gingen de mist in, Fillon Maillet en Fourcade troffen vijf keer en vertrokken als leiders de slotronde in, zeven tellen uit elkaar. Benedikt Doll kwam na zijn ene misser ook keurig naar voren en lag ineens derde op dertien seconden, met Bø en Christiansen vlak achter hem. Die drie kwamen al snel bij de flink gekookte Fourcade, terwijl Fillon Maillet onbedreigd naar zijn eerste zege van het jaar ging. Doll sprintte Bø er uit in het gevecht om plek twee, Christiansen duwde zijn ski nog nét voor die van Fourcade over de finish.

Vrouwen
De twee liggende schietbeurten leverden geen fouten op de eerste acht vrouwen, plus de niet zo snelle Russische Irina Starykh. Hanna Öberg (Zweden) en Marte Olsbu Røiseland (Noorwegen) gingen aan de leiding, Lisa Vittozzi (Italië) en de Finse veterane Kaisa Mäkäräinen kwamen met tien treffers achter hen aan en ook Monika Hojnisz-Starega, Ingrid Landmark Tandrevold en Anaïs Bescond zaten er met louter treffers nog goed bij.

Het staand schieten leverde hier en daar de nodige problemen op, maar Vittozzi schoot weer vijf keer raak en nam de leiding, zo'n tien seconden voor Røiseland (één misser), de foutloze Tandrevold, Öberg en Wierer (beiden één misser). De achtervolgers konden het gat redelijk dichten, maar Røiseland, Tandrevold én ook Dorothea Wierer gingen twee keer de fout in bij de laatste schietbeurt. Öberg en Vittozzi troffen nog eens vijf keer en doken gezamenlijk de slotronde in, op dik twintig seconden gevolgd door de nog altijd foutloze Bescond.

In de slotronde was al snel duidelijk dat Vittozzi niet echt het tempo had om Öberg bij te houden en de Zweedse pakte dan ook haar eerste zege van het seizoen. Vittozzi was overigens nog altijd blij, want de nummer twee van de World Cup vorige winter pakte zo eindelijk haar eerste podium van 2019/20, terwijl Bescond's derde plek niet meer in gevaar kwam.

World Cup-leidster Tiril Eckhoff was niet van de partij: de Noorse voelde zich niet lekker en besloot met het oog op het WK geen risico te nemen.