Oranje verliest van Wit-Rusland in finale op EK zaalhockey

De Oranje hockeysters zijn er na een zenuwslopende finale tegen Wit-Rusland niet in geslaagd de Europese zaaltitel te veroveren. Na een 1-1 eindstand moest de ploeg van Kristiaan Timman het hoofd buigen in een krankzinnige shootout-serie. Daarin vielen uitgerekend de zeer ervaren Mila Muyselaar en Lieke van Wijk uit de toon en hield de ploeg van Herman Kruis het beste het hoofd koel.

Oranje had dankzij een vroeg doelpunt van Lisa Post lange tijd zicht op de eerste Europese titel sinds 2016, maar kreeg in de hectische allerlaatste seconden van de spannende finale de gelijkmaker om de oren. In de shootout-serie die volgde gierden de emoties door het Sports Palace van Minsk.
Oranje nam een voorsprong, verspeelde die weer, zag hoe Wit-Rusland al een feestje vierde bij een cruciale misser van Van Wijk, maar kreeg weer hoop nadat een toegekende strafbal daarbij over het hoofd werd gezien.

Oranje krabbelde overeind in de serie, nam via Gabrielle Mosch weer een voorsprong, maar had uiteindelijk het nakijken na een cruciale misser van Muyselaar. Maryna Nikitsina pushte de laatste shoot-out achter Heerbaart, die daarvoor nog wel twee keer een inzet had gestopt. Einde wedstrijd en een primeur: de eerste Europese titel ooit voor Wit-Rusland.

Gewenste start
Oranje kreeg nog wel zijn gewenste start tegen de Wit-Russen. Veel meer dan in de halve finale tegen een passief Tsjechië kreeg de ploeg de ruimte om met combinaties de aanvallers in stelling te brengen. Dat resulteerde al na anderhalve minuut in een grote kans voor Margot van Hecking Colenbrander, die echter naast pushte.

Een paar aanvallen later was het wél raak: Lisa Post profiteerde optimaal van voorbereidend werk van Noor de Baat en Gabrielle Mosch en pushte met een leep backhandwippertje raak: 0-1. Wit-Rusland stond op dat moment met vijf speelsters in het veld na een dure groene kaart voor Karyna Syddykava.

Halverwege het tweede kwart dacht Oranje even op rozen te zitten toen Donja Zwinkels raak pushte uit een strafcornervariant, maar volgens de scheidsrechter maakte ze daarbij teveel een flitsende beweging met haar stick. Doelpunt afgekeurd.

Verdedigend kwam Oranje in de eerste twintig minuten niet in de problemen. Hoewel het lawaai vanaf de immens tribune telkens aanzwol bij elke Wit-Russiche cirkelpenetratie, bleef Oranje kalm in die hectiek. Alexandra Heerbaart hoefde maar één keer handelend op te treden, en daar bleef het bij.

Reflexen van Heerbaart
Na rust viel Oranje terug en nam het gastland, vurig aangespoord door de honderden toeschouwers in het Sports Palace, steeds meer het initiatie. Oranje moest veel vaker in de achteruit als het wilde. Er kwamen kansen voor Wit-Rusland, maar Heerbaart kon zich drie keer met katachtige reflexen onderscheiden op schoten van Yuliya Kurhanskaya (twee) en Yauheniya Filipovich. Zodoende bleef de kleine marge intact voor Oranje.

Toenemende druk
De belangrijkste opdracht voor Oranje in het zenuwslopende vierde kwart was het bewaren van de rust. De ploeg nam langzaam weer de controle over, maar slaagde er maar niet in tot uitgespeelde kansen te komen. Teveel speelsters presteerden onder hun kunnen en konden het verschil niet maken. Lisanne de Lange kon bijna profiteren van een zeldzame splijtende pass van achteruit, maar de aanvaller miste de bal op een haartje.

Kruis haalde in de laatste vijf minuten zijn keeper van het veld, om zodoende de gelijkmaker te forceren. Een domme gele kaart van Kurhanskaya hielp die opzet echter meteen om zeep, zodat goalie Navitskaya weer onder de lat plaats nam. Pas twee minuten vóór tijd kon Kruis dat kunststukje herhalen.

Uit de allerlaatste aanval van de wedstrijd oogstte de Wit-Russische omsingeling succes: Maryna Nikitsina tipte van dichtbij raak en zorgde zo voor de gelijkmaker die de voor Oranje zo vervelend afgelopen shootout-serie mogelijk maakte.