Man zat 26 jaar onterecht vast in dodencel

Een man die bijna 26 jaar doorbracht in de dodencel in de Amerikaanse staat Louisiana in afwachting van de voltrekking van zijn vonnis is dinsdag vrijgelaten. Een rechter bepaalde maandag dat de veroordeling van de man, de 64-jarige Glenn Ford, voor de moord op een juwelier in 1983 moest worden vernietigd. De rechter kwam tot dat oordeel nadat er nieuwe informatie was opgedoken, waaruit duidelijk werd dat Ford niet betrokken was bij de moord.

Ford zat sinds augustus 1988 vast in verband met de moord op de 56-jarige Isadore Rozeman. Hij heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was. Bij zijn vrijlating zei hij zich goed te voelen, maar wel wrok te koesteren, omdat hij jarenlang onterecht vast heeft gezeten. "Ja, omdat ik dertig jaar vast heb gezeten, terwijl ik niets heb gedaan. Ik kan nu niet teruggaan en alles doen wat ik zou hebben gedaan toen ik 35, 38, 40 jaar was."

"We zijn erg blij dat de naam van Glenn Ford eindelijk gezuiverd is en we zijn in het bijzonder dankbaar dat de aanklagers en de rechtbank daadkrachtig hebben opgetreden om meneer Ford vrij te laten", zeiden Gary Clements en Aaron Novod, de advocaten van Ford.

In de wet van Louisiana staat dat mensen die vast hebben gezeten, maar later worden vrijgesproken recht hebben op een schadevergoeding. Per jaar dat iemand onterecht achter de tralies zit, moet een bedrag van 25 duizend dollar worden betaald, met een maximum van 250 duizend dollar. Daar kan nog een bedrag van maximaal tachtigduizend dollar bij komen voor 'het verlies van kansen in het leven'.