Ruiter verbaasd over voorselectie Vermeer

Nu het WK met rasse schreden nadert beginnen de contouren van de Nederlandse WK-selectie langzaam vorm te krijgen. De doelmannen tasten echter nog volledig in het duister. Louis van Gaal doet bij het samenstellen van zijn wedstrijdselectie bijna beurtelings een beroep op sluitposten als Jasper Cillessen, Maarten Stekelenburg, Michel Vorm, Tim Krul, Jeroen Zoet en Kenneth Vermeer. Voor Robbin Ruiter ruimde hij nog nooit een plek in.

De 26-jarige doelman is bij FC Utrecht bezig aan een ijzersterk seizoen, en wordt steeds vaker met het Nederlands Elftal in verband gebracht. Ruiter zelf wil zich nog niet bezig houden met Oranje, en trapt op de rem.

"Stel dat ik nu zeg dat ik een kans verdien in Oranje en ik ga over twee weken onder een hoge bal door. Wat denk je dan dat je voor reactie krijgt? Precies: 'Kijk hem nou, met zijn Oranje'. Daarom hou ik me er niet mee bezig", legt hij uit in Voetbal International. "Laat anderen het maar zeggen, dat voelt als een mooi compliment."

Ruiter weet dat de vijver waarin Van Gaal vist rijkelijk gevuld is. Het zal dan ook lastig worden om een plek in de WK-selectie te bemachtigen. "Volgens mij heeft Nederland momenteel de beschikking over een grote groep uitstekende keepers."

De geboren Amsterdammer had echter wel verwacht hoger dan Vermeer in de pikorde te staan. Dat bleek niet het geval te zijn, toen Van Gaal de reservedoelman van Ajax opnam in zijn voorlopige Oranje-selectie.

"Kenneth Vermeer vind ik een goede doelman, maar dat hij in de voorselectie zit, vind ik wel vreemd", aldus Ruiter. "Een reservedoelman van Ajax, die geen minuten maakt in het eerste elftal. Volgens mij is dat toch altijd een belangrijke voorwaarde in het selectiebeleid van Louis van Gaal."