Privacywaakhond waarschuwt voor 'big data'

Redactie

Het verzamelen en analyseren van 'big data' door overheden en bedrijven brengt grote risico's met zich mee. In een aantal sectoren zou deze praktijk aan banden moeten worden gelegd. Dat heeft voorzitter Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) woensdag gezegd.

Door het opslaan, koppelen en analyseren van grote hoeveelheden persoonsgegevens kunnen bedrijven, maar ook de overheid, voorspellen of iemand gebruik zal maken van een bepaald aanbod, maar ook of iemand kans heeft op een bepaalde ziekte. "Dat kan ertoe leiden dat het ene individu anders wordt behandeld dan het andere. En dan zitten we met een groot probleem", zei Kohnstamm bij de presentatie van het CBP-jaarverslag in de Tweede Kamer.

Kohnstamm bepleit 'heel grote terughoudendheid' met het gebruik van tot individuen herleidbare data in sectoren die iedereen nodig heeft, zoals het onderwijs, politie en justitie, maar ook het bankwezen. Kohnstamm verwees naar het plan van ING om betalingsgegevens van klanten te verkopen aan bedrijven. "Wie zegt mij dat mensen die dat niet willen over een paar jaar veel meer moeten betalen voor hun rekening?"

Het fenomeen van 'big data' is niet per definitie slecht, zei Kohnstamm. "Als we bijvoorbeeld kunnen voorspellen hoe een griepepidemie zich zal ontwikkelen en zo kunnen voorkomen dat mensen ziek worden, is dat prachtig. Zolang het maar anoniem is."