'Onduidelijkheid over koers vermist vliegtuig'

Redactie

Meer dan vier dagen na de mysterieuze verdwijning van een toestel van Malaysia Airlines is nog altijd niet duidelijk in welke richting het toestel vloog. Het werd voor het laatst gezien boven de Zuid-Chinese Zee, maar volgens de Maleisische luchtvaartautoriteiten en het leger is niet duidelijk of het vliegtuig vervolgens is omgekeerd of is doorgevlogen.

Rond de plek waar het toestel voor het laatst werd gezien wordt gezocht naar brokstukken, maar ook in de Straat van Malakka, ingeklemd tussen Indonesië en het westen van Maleisië wordt met schepen en vliegtuigen gezocht naar sporen.

Hoe het toestel precies van de radar heeft kunnen verdwijnen is een mysterie. Mogelijk waren er problemen met de elektrische systemen of met de transponders die radarsystemen in staat stellen het toestel te volgen. Als dat het geval was, en het toestel in de lucht bleef, dan is dat in strijd met andere theorieën dat het toestel plots zou zijn geëxplodeerd. Daar werd in eerste instantie vanuit gegaan, omdat er geen noodsignaal van het vliegtuig was opgepikt. Totdat het toestel of resten daarvan zijn gevonden is het echter onmogelijk om de exacte oorzaak van de verdwijning vast te stellen.

De onduidelijkheid over de gebieden waar moet worden gezocht naar het vliegtuig is te wijten aan tegenstrijdige verklaringen van regeringsfunctionarissen. De baas van de Maleisische luchtmacht, generaal Rodzali Daud, zou in een verklaring hebben gezegd dat een radar van het leger het toestel had opgepikt toen het van zijn oorspronkelijke koers was afgeweken en was omgekeerd. Het zou over land richting de Straat van Malakka zijn gevlogen. Dinsdag kwam Daud echter terug op die verklaring. Hij zei dat 'de mogelijkheid van een omkeer niet uitgesloten is' en voegde daar aan toe dat ook in de buurt van het eiland Penang, in het noorden van de Straat van Malakka, wordt gezocht.

"We doen nog steeds onderzoek en we bekijken de radarbeelden", aldus Azharuddin Abdul Rahman, chef van de Maleisische civiele luchtvaartautoriteiten.

Als gevolg van de onduidelijkheid wordt volop gespeculeerd dat verschillende takken van de regering er andere meningen op nahouden en zelfs dat de regering informatie achterhoudt.