"Door publiciteit Hiddink alles verstoord"

Pino112

Gerard Bouwer, terugtredend commissaris en voorheen lid van sectie-bestuur van de KNVB, heeft kritiek op de aanstaande bondscoach Guus Hiddink.

Bouwer (72) vindt dat Hiddink zich te nadrukkelijk in de media heeft gepresenteerd. Het nieuws dat de ervaren oefenmeester de opvolger zou worden van Louis van Gaal was bekend voordat de KNVB het nieuws officieel had bevestigd. Vanuit Zeist is nog steeds geen officiële bevestiging gekomen.

Hiddink heeft in de media aangegeven bezig te zijn met het formeren van een technische staf. De Achterhoeker was eerder tussen 1994 en 1998 bondscoach van het Nederlands elftal. De verwachting is dat Danny Blind na het WK in Brazilië aanblijft als assistent. Giovanni van Bronckhorst, Ruud van Nistelrooy en Jaap Stam worden ook genoemd als mogelijke assistenten.

De commotie rond de opvolging van Van Gaal had voorkomen kunnen worden volgens ex-commissaris Bouwer, die na twintig jaar afscheid neemt. Ronald Koeman ergerde zich aan de procedure rond de benoeming. Koeman merkte vanuit de media dat Hiddink de voornaamste kandidaat bleek om Van Gaal op te volgen. De trainer van Feyenoord had ook de ambitie Oranje te leiden.

"Ik vind dat Guus een behoorlijke procedure onmogelijk gemaakt heeft. Door de publiciteit te zoeken is alles verstoord", zegt Bouwer tegen Voetbal International. "Pagina's vol met Guus en met Cees van Nieuwenhuizen (zaakwaarnemer), dan heb je geen procedure meer."

Bouwer was niet betrokken bij de aanstelling van Hiddink. Het voormalig lid van sectie-bestuur van de KNVB moet gissen naar de beweegredenen van Hiddink en zijn management om zich in de media te profleren. "Ik weet het niet. Toen ik dat in de krant las, vond ik het onbegrijpelijk. Maar de KNVB werd er mee geconfronteerd. De afgelopen aanstellingen verliepen altijd gladjes, zonder problemen", besluit Bouwer.

Hiddink is de opvolger van Louis van Gaal (PROSHOTS/Kay int Veen)