Landen Cariben willen excuses voor slavernij

Landen in het Caribisch gebied willen excuses en herstelbetalingen van Europese staten die betrokken waren bij slavernij. Lidstaten van de gemeenschap Caribbean Community (Caricom) hebben een tienpuntenplan goedgekeurd dat daartoe moet leiden. Dat zei de Britse advocaat Martyn Day, die betrokken is bij de zaak, dinsdag.

De Europese staten worden verantwoordelijk gehouden voor slavernij, genocide, honderden jaren van apartheid en het lijden van bevrijde slaven. Volgens Caricom hebben de Europese mogendheden "geweigerd zulke misdaden te erkennen of slachtoffers en nazaten ervoor te compenseren".

Er is nog niet bepaald naar welke landen de aanklacht gaat, maar volgens Day zijn dat "ongetwijfeld" Engeland, Frankrijk en Nederland. Mogelijk worden ook Zweden, Noorwegen en Denemarken aansprakelijk gesteld. De aanklacht zal waarschijnlijk in april de Europese regeringen bereiken.

Naast formele excuses, willen de Caribische landen onder meer repatriëring naar Afrika, financiering voor culturele instituties, steun bij afbetaling van staatsschulden en annulering van internationale schulden.

Nederland was in de zeventiende en achttiende eeuw verkoper en handelaar van slaven. Ze werden veelal uit Afrika verscheept naar Curaçao om daar verkocht te worden. Nederland schafte slavernij in 1863 af, 30 jaar nadat de Britten dat deden.

Landen Cariben willen excuses voor slavernij
Beeldjes van hout (Foto: ANP)