Amersfoort lost woningprobleem weggepeste homo op

Amersfoort koopt de woning van de homo die vorig jaar werd weggepest uit de wijk Liendert. "De optie dat de gemeente de woning koopt kwam uiteindelijk als enige haalbare optie naar voren", laat burgemeester Lucas Bolsius (CDA) woensdag weten.

De weggepeste man deed vorige week dinsdag op Facebook zijn beklag over de situatie waarin hij vanwege zijn seksuele geaardheid verzeild was geraakt. Hij beschreef dat hij vijf jaar geleden op 22-jarige leeftijd een flat kocht en al vrij snel te maken kreeg met groepen die het op hem hadden voorzien.

Hij werd bedreigd en uitgescholden en uiteindelijk werden zijn ruiten ingegooid en zijn banden lek gestoken. De gemeente reageerde volgens hem in eerste instantie niet op zijn noodkreten. In augustus kreeg hij een vervangende woning toegewezen, maar dat was tijdelijk, waardoor de man terug moest keren 'naar een omgeving die niet veilig is'. Vanwege de restschuld kon hij de woning naar eigen zeggen niet verkopen, omdat hij dan in de schuldsanering terecht zou komen.

De gemeente liet na de noodkreet weten op zoek te zijn naar een woning voor de man. Amersfoort heeft nu dus besloten de woning over te nemen. "Met Henk worden hierover individuele afspraken gemaakt", vervolgt burgemeester Bolsius in de verklaring op de gemeentesite. "Dat wat Henk heeft ervaren, is schokkend. Het is een uitzonderlijke oplossing voor een unieke situatie."

De politie wil achterhalen wie de daders zijn van de pesterijen en roept de hulp in van inwoners uit de wijk Liendert. "Wie pest, discrimineert en bedreigt moet hard worden aangepakt", aldus Bolsius. Verder hebben de 'roze' organisaties in Amersfoort een verklaring opgesteld waarin ze vertellen hoe zij zich sterk maken voor een stad waar iedereen goed kan wonen.