Hartenstraat

Hartenstraat brengt je naar de Negen Straatjes van Amsterdam. Iedereen lijkt er op zoek naar de liefde, zoals womanizer Bas (Tygo Gernandt), de senioren Bep (Kitty Courbois) en Aart (Frits Lambrechts) en het koppel Rein (Egbert Jan Weeber) en Jacob (Sieger Sloot). Iemand die niet op zoek is naar de liefde, is single vader Daan (Marwan Kenzari). Beste vriend Bas besluit zich desondanks op te werpen als Cupido. Samen met zijn dochter Saar (Nadia Koetje), woont Daan in de Hartenstraat. Hier runt hij zijn eigen traiteurszaak ... van Daan. Vader en dochter krijgen een nieuwe buurvrouw in Katje (Bracha van Doesburgh), die er een trendy modezaak opent. De gloednieuwe buren zijn elkaars uitersten, maar zaken zijn zaken en dus wordt er het nodige gecommuniceerd.

Vervolgens krijg je een intieme en hilarische kijk in de levens van Katje en Daan. Zo heeft Katje een nogal stroeve relatie met hipster Thomas (Benja Bruijning) en moet ze haar twee eigenaardige medewerkers (Terence Schreurs en Gigi Ravelli) blijvend aansturen. Daan heeft op zijn beurt, nu hij toch op een datingsite zit, een hele rits dates. Mara (Georgina Verbaan) is hiervan de markantste. Eigenlijk is er maar één persoon die de aandacht van Daan serieus weet vast te houden; de anonieme vrouw waar hij online ellenlange berichten mee uitwisselt.

Zij komt als eerste met het idee om elkaar in levenden lijve te zien. Daan is hier wel voor te vinden. Maar juist deze ontmoeting zet zijn verstandhouding met Katje onder druk. Of het gezegde 'Beter een goede buur dan een verre vriend' ooit nog op zal gaan voor deze twee is zeer de vraag.

Alle liefde en plezier, die de cast en crew in het maken van Hartenstraat hebben gestopt, spatten van het scherm af. Het begint allereerst bij het goede, vrolijke scenario dat Judith Goudsmit schreef voor debuterend regisseuse Sanne Vogel. In de film zitten namelijk leuke dialogen, grappige scènes en de onmiskenbare Amsterdamse sfeer. Dat Vogel vervolgens al haar (bekende) vrienden heeft opgetrommeld om de ensemblecast te vormen, is een slimme en toffe zet. Niet knipperen met je ogen, want dan mis je er zo vijf. Het is natuurlijk niet zo dat dit gegarandeerd een bioscoophit oplevert, maar dat Sanne's vrienden haar een succesvolle eersteling gunnen, is te zien. Het onderliggende gevoel tijdens de gehele film is immers erg hartverwarmend.

hartenstraat

Niet in de laatste plaats omdat Marwan Kenzari een lieve en charmante hoofdrol neerzet als vader Daan. Daan is open en oprecht naar zijn dochter toe. Wat heel prettig en geloofwaardig is om naar te kijken. Moeders, dochters en misschien ook wel zonen, die nog niet wisten wie Kenzari is, zullen dat nu wel wel weten en een beetje verliefd de bioscoopzaal verlaten. Toch is de absolute ster van Hartenstraat, Nadia Koetje. Met haar blije gezicht en spontane karakter is zij het stralende middelpunt dat de cast en de film uiteindelijk samenbrengt. Na het zien van de film is wel te begrijpen dat Marwan en Sanne nog steeds een zwak voor het meisje hebben.

Vanaf morgen is Hartenstraat zeker een aanrader voor liefhebbers van romantische komedies. Hier en daar heeft de film wel wat weg van favorieten als Alles is Liefde en Notting Hill. Als je niet zo'n liefhebber van het genre bent, is dit een goede opstap. Films die gemaakt zijn door regisseurs die zelf acteren, zijn net even anders. Dat geldt ook voor Hartenstraat.