Opstelten: Teeven valt niets te verwijten

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) valt niets te verwijten rond een deal die hij als officier van justitie sloot met een drugshandelaar. "Het was een normale en goede procedure voor die tijd", zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op Radio 1.

De deal die Teeven in 2000 sloot hield in dat drugshandelaar Cees H. 750 duizend gulden moest betalen, waarna hij miljoenen aan zwart geld kreeg teruggestort. De Belastingdienst werd hier niet van op de hoogte gesteld. Toch ontkent Opstelten dat de overheid zich hier schuldig maakte aan het witwassen van zwart geld. "Er is een schikking gesloten naar de normen en wetgeving van toen. Teeven hoeft zich zeker geen zorgen te maken."

Opstelten stelde verder dat 'het gezag van toen' het optreden van Teeven heeft goedgekeurd. Toenmalig minister van Justitie Benk Korthals (VVD) zou pas in 2002 op de hoogte zijn gebracht, toen alles al geregeld was. Maar daar wilde Opstelten niet op ingaan. "Het is uiteindelijk goegekeurd door de autoriteiten die er de verantwoordelijkheid voor droegen."

VVD-Kamerlid Ard van der Steur liet dinsdagavond al via Twitter weten dat hij Opstelten VVD om verdere opheldering heeft gevraagd over de deal. Teeven stelde dat er veertien jaar geleden ook al Kamervragen zijn gesteld. Toen was er 'niks aan de hand', zegt hij. "En dat is nog steeds zo."