Van den Hoogenband adviseur bij zwembond

Pieter van den Hoogenband is door de Nederlandse zwembond KNZB aangesteld als adviseur. De voormalig topzwemmer gaat samenwerken met technisch directeur Joop Alberda. De samenwerking loopt in ieder geval tot en met het EK in Berlijn van eind augustus, maakte de KNZB woensdag bekend.

De aanstelling van Van den Hoogenband past in de plannen van Alberda om oud-topzwemmers meer bij het beleid te betrekken. Binnenkort wordt er ook gesproken met Inge de Bruijn, Maarten van der Weijden, Nick Driebergen, Johan Kenkhuis en Hinkelien Schreuder.

"Ik ga met hen in gesprek over de toekomst van het zwemmen en wil leren van hun ervaringen", zegt Alberda. De technisch directeur volgde eind vorig jaar de naar Australië vertrokken Jacco Verhaeren op.

De bedoeling is dat de 35-jarige Van den Hoogenband Alberda adviseert bij sportinhoudelijke vraagstukken en meedenkt over de toekomst van het topzwemmen in Nederland. Daarnaast zal hij een inspiratiebron zijn voor de nationale zwemselectie en mee gaan naar trainingskampen.

Eerder vandaag had Van den Hoogenband nog kritiek op de zwembond. Van den Hoogenband vond dat de KNZB en de Stichting Internationale Zwem Evenementen (SIZE) een "melkkoe" hebben gemaakt van de zogeheten Pieter Cup. Deze ruzie lijkt echter te zijn uitgesproken.