Damrak kleurt rood om aanhoudende zorgen Oekraïne

Harry

(Novum/ABM FN) - Het Damrak is woensdag lager gesloten na rode koersen in China en aanhoudende zorgen omtrent Oekraïne. De AEX verloor, in lijn met andere Europese beurzen, 0,7 procent op 391,41 punten.

Binnen de AEX hield slechts een handjevol fondsen het hoofd boven water. Hiervan was ASML met een winst van 0,4 procent de sterkste stijger, gevolgd door Aegon, dat bijna 0,4 procent bijschreef.

Verder sloot TNT Express licht lager. De pakketbezorger liet weten de activiteiten in het Belgische Luik te voorzien van een forse kwaliteitsimpuls door tientallen miljoenen te investeren in modernisatie.

De grootste verliezers waren SBM Offshore en Air France-KLM. De oliedienstverlener verloor 2,8 procent nadat uit een rondvraag onder analisten door ABM Financial News was gebleken dat SBM Offshore mogelijk een fors hogere boete krijgt opgelegd voor het betalen van steekpenningen dan was verondersteld. Verder werd bekend dat in Brazilië een parlementair onderzoek wordt gehouden naar SBM Offshore en dat Braziliaanse parlementariërs naar Nederland komen om het onderzoek dat het Openbaar Ministerie al enige tijd naar SBM Offshore zou uitvoeren te volgen

Air France-KLM kleurde 2,3 procent rood nadat brancheorganisatie IATA de winstverwachting voor de mondiale luchtvaartsector voor dit jaar neerwaarts bijstelde van 19,7 naar 18,7 miljard dollar. Aanleiding voor de lagere winstverwachting was vooral de hogere olieprijs.

In de Midkap (-0,9 procent) was Aperam met een winst van 1,0 procent één van de weinige fondsen die tegen de trend in hoger eindigde.

TKH Group, dat 0,1 procent in waarde steeg, profiteerde van de voorbeurs afgegeven jaarcijfers. Het bedrijf voldeed in 2013 aan de eigen doelstellingen met een nettowinst van 56 miljoen euro. Daarbij liet TKH volgens SNS Securities een positiever geluid horen over 2014 dan bij de resultaten over het derde kwartaal.

Delta Loyd sloot onveranderd, gesteund door een verhoging van het koersdoel door Bank of America Merrill Lynch naar twintig euro bij een ongewijzigd Neutraal advies.

De grootste verliezers in de AMX waren Nieuwe Steen Investment en USG People. Beide fondsen werden 3,4 procent goedkoper.

Smallcap Telegraaf Media Groep schreef 4,2 procent bij nadat het mediabedrijf door de boekwinst op de verkoop van het belang in ProSiebenSat.1 over 2013 zwarte cijfers liet optekenen. KBC Securities verlaagde het advies voor TMG van Kopen naar Accumuleren en stelde het koersdoel neerwaarts bij, terwijl SNS Securities het fonds juist op de Kooplijst plaatste.

Het lokaal genoteerde Ctac verloor maar liefst vijf procent na het openen van de boeken over 2013.