'Vier PVV'ers wilden weg'

Gisteren schreef FOK.nl al dat PVV-Kamerlid Roland van Vliet in 2013 eigenlijk naar de VVD had willen gaan. Vandaag meldt het AD nog drie namen van PVV'ers die weg zouden willen uit hun partij.

Nummer vier op de lijst Lilian Helder wilde na de val van het vorige kabinet ook al naar de VVD overlopen, maar die partij zag dat niet zitten. Stef Blok stak persoonlijk een stokje voor haar toetreding tot zijn ooit liberale, tegenwoordig conservatief-rechtse partij.

Uit uitgelekte mailtjes bleek reeds dat Helder geen vriendin van Wilders is: "Mensen gewoon schofferen en negeren is mij een brug te ver. (...) Ik pik het niet langer. Als de tijd daar is, doe ik wat goed is voor mijzelf." Helaas bleek wat goed voor Helder zou zijn, niet goed voor de VVD.

Ook Dion Graus overwoog na Rutte-I weg te lopen. Hij zou zijn benaderd door een bestuurder van de 50Plus-partij en schermde daarmee in een interne mail aan o.a. Wilders, Agema en Bosma: "Men wil mij graag als rechterhand van Nagel aanstellen. Dierenwelzijn staat in de top 3 onder hun achterban."

Het AD meldt verder nog dat ook PVV-Kamerlid Joram van Klaveren heeft overwogen om een andere partij op te richten. De afgelopen vier jaar hebben reeds zes PVV-Kamerleden er de brui aan gegeven, vier anderen overwogen dat kortom.

Daarmee lijkt inmiddels bijna een meerderheid binnen de PVV geen voorstander meer te zijn van de 'verstikkende partijcultuur'. Als de partij ook maar enige vorm van interne democratie had gehad, hadden de Kamerleden wellicht iets aan zo'n meerderheid gehad.