PvdA'er 'lacht met haatimam'

De PVV in Almere spreekt er schande van dat een kandidaat-raadslid van de PvdA op de foto is gegaan met de omstreden Britse imam en shariageleerde Haitham al-Haddad. PVV-lijsttrekker Toon Van Dijk noemt de PvdA'er Hassan Buyatui op Twitter woensdag een 'haatsjeikfan'.

De foto is vorige maand genomen tijdens een bezoek van Al-Haddad aan de Moslimjongeren Almere. Het bezoek van de imam was veelbesproken en zorgde voor protest. Zo is Al-Haddad voorstander van de doodstraf voor afvallige moslims en mensen die overspel plegen.

Buyatui, die op plek 22 van de kieslijst in Almere staat, wijst in een tweet de extreme opvattingen van Al-Haddad af. "Grondwet en universele rechten van de mens zijn wezenlijke waarden, neem afstand van alle uitspraken die daar niet mee te verenigen zijn."

Daarmee lijkt voor de PvdA de kous af te zijn. Lijsttrekker John van de Pauw stelt dat de opvattingen van de sjeik niet bij de PvdA passen, en spreekt van een onbezonnen actie. "Buyatui heeft afstand genomen van de extremistische uitspraken van die imam. Zulke opvattingen passen niet bij de PvdA", zegt Van de Pauw. "Voor de PvdA is vrijheid van godsdienst een essentiële waarde."