'Nee' geen optie bij Krimreferendum

Het lijkt erop dat op het referendum aanstaande zondag 'nee' stemmen tegen de annexatie van de Krim door Rusland geen optie is. Dat meldt persbureau Reuters. 

Kiezers hebben de keuze tussen twee opties. Een: "Ben je voorstander van hereniging van de Krim met Rusland als deel van de Russische Federatie?" [Vul dan hier het kruisje in.]

Optie twee: "Ben je voorstander van het in ere herstellen van de Grondwet van 1992 en de status van de Krim als deel van Oekraïne?"

Die grondwet was echter de allereerste die het land na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie aannam en is nogal pro-Russisch. Er werd door het kersvers onafhankelijke Oekraïne al snel een andere, veel onafhankelijkere grondwet aangenomen.

Experts geven aan dat het kortom een schijnkeuze is en dat een meerderheid die voor optie twee stemt hooguit leidt tot een iets langer annexatieproces. De G7 -zeven der grootste industriële machten in de wereld die Rusland onlangs uit de G8 schopten- hebben al aangegeven het referendum noch de uitkomst te erkennen.