FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 januari 2014

'Leven Snowden wordt bedreigd'

Het leven van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden wordt bedreigd, zo liet zijn advocaat dinsdag weten. Snowden wil meer beveiliging van de autoriteiten in Rusland, waar hij tijdelijk asiel heeft gekregen en woont.

De advocaat Anatoly Kucherena, wees op opmerkingen die zijn gemaakt op internet door niet met name genoemde Amerikaanse autoriteiten. In het Huis van Afgevaardigden noemde de Republikein Mike Rogers Snowden deze week "een dief" die mogelijk Russische hulp kreeg en het Amerikaanse leger "ongelofelijke schade" heeft berokkend.

Genk spreekt vertrouwen in Been uit

Mario Been hoeft nog niet te vrezen voor zijn baan als trainer van RC Genk, ondanks een dramatische reeks bij de club. Het bestuur van Genk heeft in een statement op de officiële website laten weten dat er voorlopig geen verandering komt in het beleid van de technische staf. Been krijgt het volledige vertrouwen van de Belgen.

"Na veelvuldig en grondig intern overleg tussen spelers, staf, directie en bestuur is gebleken dat het vertrouwen in trainer Mario Been intact is. De spelers hebben aangegeven dat ze honderd procent achter de coach staan", luidt het bericht van Genk.

Het bestuur neemt genoegen met de uiterst teleurstellende resultaten van de afgelopen weken. In de laatste vijf wedstrijden slaagde Genk er geen één keer in om tot scoren te komen.

"De coach heeft langs zijn kant aangegeven dat hij er alle vertrouwen in heeft dat hij de ambities met de huidige spelerskern zal verwezenlijken", verklaart de directie.

Ondanks de blamages van de voorbije weken staat Genk nog op de zesde plaats in de Belgische competitie. De subtopper is al uitgeschakeld in de nationale beker. Vorig seizoen kroonde Been zich nog met de club tot bekerwinnaar.

Soennieten Irak krijgen provincies

De Iraakse regering is van plan om drie betwiste gebieden in het land om te vormen tot provincies. Het lijkt erop dat de regering met het plan probeert het soennitische bevolkingsdeel tegemoet te komen. Bovendien moet er mee voorkomen worden dat de semi-autonome Koerdische regio in Irak zich uitbreidt.

Een van de nieuwe provincies moet worden gevormd rond de stad Fallujah, die eerder deze maand door opstandelingen werd ingenomen. Al maanden protesteren soennieten in Irak tegen de sjiitische regering. Ze menen dat ze worden behandeld als tweederangs burgers. Hoewel de soennieten nooit hebben aangedrongen op een eigen provincie, maakt dit wel de weg vrij voor meer geld van de overheid.

Naast Fallujah moeten ook Tuz Khormato en de Ninevah-vlakte een eigen provincie worden. Deze regio's grenzen aan Iraaks-Koerdistan.

Irak executeert 26 gevangenen

De Iraakse autoriteiten hebben 26 gevangenen geëxecuteerd. Dat heeft het Iraakse ministerie van justitie dinsdag meegedeeld. Alle gevangenen waren veroordeeld voor terrorisme.

Volgens het ministerie hadden de terechtstellingen zondag plaats. Een van de gevangenen was Adel al-Mashhadani, een soennitische leider uit Bagdad. Hij werd eind 2009 veroordeeld voor moord en ontvoering.

Mensenrechtenorganisaties hekelen de gang van zaken in Iraakse rechtbanken. Sommige veroordelingen zouden zijn gebaseerd op verklaringen die werden afgelegd na martelingen. De Iraakse regering houdt echter vast aan de doodstraf en noemt het een wapen in de strijd tegen opstandelingen die instabiliteit van het land nastreven.

Bokskampioen Klitsjko geweigerd door Janoekovitsj

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft dinsdag geweigerd oppositieleider Vitali Klitsjko te ontvangen. De bokskampioen was naar het kantoor van de president gekomen om te praten over een oplossing voor de politieke crisis die is uitgelopen op felle botsingen tussen demonstranten en de politie.

De crisis begon twee maanden geleden toen Janoekovitsj afzag van een associatieakkoord met de Europese Unie en in plaats daarvan de banden aanhaalde met Rusland dat hem grote financiële steun beloofde. De protesten zijn een nieuwe fase ingegaan nadat Janoekovitsj vorige week wetten doordrukte die het demonstratierecht aan banden leggen. Omdat de regering hun eisen naast zich neerlegt en de oppositie niet in staat blijkt een samenhangend plan op te stellen en één leider naar voren te schuiven, leveren radicale betogers sinds zondag slag met de oproerpolitie.

"Er is een revolutie gaande in Oekraïne", zei Petro Denkovets, een 34-jarige ondernemer. "Welke revolutie voltrekt zich vreedzaam? Iedere partij toont haar kracht. De regering haar troepen, wij onze onbevreesdheid."

In een poging de crisis te bezweren toog Klitsjko dinsdag naar het kantoor van Janoekovitsj, waar hij slechts diens medewerkers te spreken kreeg, die door Janoekovitsj zijn aangesteld om met de oppositie te praten. De president was bezet, zo kreeg Klitsjko te horen.

"Het centrum van Kiev staat al twee dagen in brand. De president zit twee straten verderop en hoort het niet", reageerde Klitsjko teleurgesteld.

Ondanks zware sneeuwval en vorst bleven enkele duizenden demonstranten op de been, voor rijen gehelmde oproeragenten die zich achter metalen schilden verscholen. IJspegels hingen aan de karkassen van uitgebrande autobussen; de grond lag bezaaid met brokken plaveisel, terwijl uit luidsprekers een populair protestlied over de menigte schalde.

De betogers wisten 's nachts stand te houden, zelfs toen de politie enkele van hun barricades opruimde. De gevechten luwden dinsdagochtend enigszins, nadat orthodoxe priesters beide kampen tot kalmte had gemaand. Toch hadden na de botsingen bijna vijftienhonderd betogers medische verzorging nodig, zei het hoofd van het medisch team van de demonstranten, Oleg Moesi.

Oppositieleider Arseni Jatsenjoek, die eerder gewelddadig protest veroordeelde, zei dat de situatie is veranderd. "Mensen hebben het recht van vreedzaam naar niet vreedzaam protest over te schakelen omdat de autoriteiten doof zijn voor de mensen", zei hij. Ook oud-premier Joelia Timosjenko deed vanuit de gevangenis een oproep aan de Oekraïners om de barricaden op te gaan. "Er is geen andere manier voor de mensen om met de maffia om te gaan. Degenen die aan het front staan voor Oekraïne zijn helden!", liet zij in een verklaring weten.

Tijdens de rellen van maandagavond zei Klitsjko dat regeringsgezinde groepen jonge mensen hadden ingehuurd om winkelruiten in te gooien en auto's in brand te steken, om de autoriteiten een excuus te geven voor het uitroepen van de staat van beleg. Betogers joegen de relschoppers op, namen hen gevangenen en voelden hen aan de tand. De gevangenen werden door de straten gevoerd en gedwongen excuses aan te bieden.

Ondertussen heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov westerse politici ervan beticht de protesten aan te zwengelen door zich onder de betogers te mengen. "Wij zouden liever zien dat onze Europese collega's, althans sommige van hen, zich niet zo onceremonieel gedragen in verband met de crisis in Oekraïne. Het is gewoon ongepast en het is daardoor dat de gemoederen verhit raken."

[Copa del Rey] Real Madrid wint eerste slag van Espanyol

Real Madrid heeft een goede uitgangspositie verworven in de kwartfinale van de Copa del Rey. De ploeg won op bezoek bij Espanyol met 0-1 door een goal van Karim Benzema. Trainer Carlo Ancelotti kwam voor het duel in Barcelona met een opvallende opstelling, want zowel Cristiano Ronaldo, als Gareth Bale als Ángel Di Maria stonden in de basis.

De Argentijn bezette de plek achter de spits, al wisselden de aanvaller veelvuldig van positie. De thuisploeg kreeg echter de eerste grote kans van de wedstrijd, via aanvaller Pizzi. Sergio Garcia omspeelde enkele Real-verdedigers en trok de bal terug op de Portugese spits. Zijn schot ging echter over het doel van Iker Casillas, waarna Real Madrid direct antwoordde.

Luka Modric speelde Ronaldo aan op de rand van de zestien en de Gouden Bal-winnaar vuurde met rechts op het doel van Espanyol. Doelman Kiko was reeds verslagen, maar kreeg hulp van de paal. Na 25 minuten spelen was het wel raak. Álvaro Arbeloa gaf een voorzet op Bale, die ineens doortikte naar Benzema. De Fransman kon hierdoor van dichtbij inkoppen en zette Real op voorsprong.

Espanyol drong vervolgens na rust aan, maar de verdediging van Real hield prima stand. Pizzi kreeg opnieuw kansen, maar zijn kopballen werden gered door Casillas. De Madrilenen kregen ook goede kansen om de score uit te bouwen, via afstandschoten van Ronaldo.

Doelpunten vielen er echter niet meer, ondanks dat Espanyol in de slotfase flinke druk zette. Real Madrid heeft zo een prima uitgangspositie voor de return, die volgende week in Bernabéu op het programma staat.

Telegraaf ook naar tabloidformaat

De Telegraaf gaat aan het einde van dit jaar over op tabloidformaat. De krant is daarmee het laatste landelijke dagblad die het originele broadsheetformaat vaarwel zegt. Dat heeft de krant dinsdag bekendgemaakt.

De introductie van de vernieuwde Telegraaf volgt in het vierde kwartaal. Voor de vaste lezer is het tabloidformaat niet helemaal nieuw. Zo verschijnt het katern Telesport op maandag al in het klein en ook in het weekeinde zijn er bijlages in tabloid.

"Wij zijn al een tijd bezig met de voorbereidingen voor tabloid en we weten nu zeker dat we de ijzersterke journalistieke formule van De Telegraaf nog beter tot zijn recht komt op tabloid", stelt hoofdredacteur Sjuul Paradijs.

De Telegraaf is al jaren bezig met plannen om de krant om te zetten naar tabloidformaat. Tot nu toe durfde de redactie het nog niet aan vanwege de vrees voor een daling van advertentie-inkomsten.

De krant geeft verder de zondagseditie een tweede leven als digitale versie. De herverschijning komt vijf jaar nadat De Telegraaf stopte met de papieren krant op de zevende dag van de week. Destijds waren de druk- en de bezorgkosten van de populaire zondagkrant te hoog. Het gaat om een experiment dat tot half juli duurt.

Het dagblad gaat verder digitale edities doordeweeks al om 23.00 uur online plaatsen en gaat ook een digitale avondeditie maken.

[League Cup] Manchester City simpel naar finale

Manchester City heeft probleemloos de finale van de League Cup bereikt. De nummer twee van de Premier League was na de 6-0 thuiszege van drie weken geleden ook in Londen veel te sterk voor West Ham United: 0-3. Álvaro Negredo scoorde twee keer, Sergio Agüero was de andere doelpuntenmaker.

Negredo, die in de eerste wedstrijd tussen beide clubs goed was voor een hattrick, maakte al in de derde minuut duidelijk dat West Ham zich geen illusies meer hoefde te maken. De Spanjaard nam na een uur spelen ook het derde doelpunt voor zijn rekening. Agüero had in de 24e minuut op Upton Park voor de 0-2 ruststand gezorgd.

In de finale, die op 2 maart op Wembley wordt gespeeld, treft City stadgenoot Manchester United of Sunderland. Het eerste duel werd begin deze maand door Sunderland verrassend met 2-1 gewonnen. Woensdag is de return op Old Trafford.

[Coppa Italia] AS Roma knikkert Juve uit beker

AS Roma heeft de halve finale van de Coppa Italia bereikt. Kevin Strootman was met een assist belangrijk bij de enige treffer van de wedstrijd. Juventus werd zo met 1-0 verslagen. Juventus heeft in de Serie A een flinke voorsprong op AS Roma, dus de inzet van deze kwartfinale van de Coppa Italia was misschien wel meer dan een plek bij de laatste vier.

De Romeinen konden bij winst een tik uitdelen aan de Bianconeri, die wellicht doorwerkt naar de competitie. De wedstrijd in Stadio Olimpico was van hoog niveau, maar beide ploegen hadden moeite om een opening te vinden. Bij Roma stond Kevin Strootman uiteraard in de basis en ook voor clubicoon Francesco Totti was een plek bij de eerste elf ingeruimd. Beide spelers kregen een kans op de openingstreffer. Strootman kwam een teenlengte tekort om een voorzet van Torosidis in te tikken, terwijl Totti een volley met links net naast het doel zag verdwijnen.

Na de pauze deed Juventus meer van zich spreken. Veel grote kansen leverde dit niet op, maar de spanning in het duel nam toe. Roma-trainer Rudy Garcia besloot spelmaker Miralem Pjanić in de ploeg te brengen en dat had succes. De Romeinen trokken de wedstrijd naar zich toe en tien minuten voor tijd kwamen ze op voorsprong.

Juve-middenvelder Mauricio Isla kree in de 77e minuut een kans om te schieten, maar mikte naast. Vervolgens was het Roma dat op voorsprong kwam en Strootman speelde een belangrijke rol. Pjanić pikte de bal op het middenveld op en dribbelde richting de zestien. De Bosniër gaf de bal op links mee aan Strootman, die met een bekeken balletje Gervinho bereikte. Van dichtbij tikte de Ivoriaan de bal achter doelman Storari en bracht hij Olimpico in extase.

Antonio Conte probeerde het nog door Carlos Tévez in te brengen, maar veel haalde het niet uit. Roma hield de poorten dicht en kon de score via een schot van Gervinho zelfs nog uitbouwen. Dat gebeurde niet, maar de Giallorossi plaatsten zich wel voor de halve finale van de Coppa Italia.

KroatiŽ moet inlichtingenchef uitleveren

Het hooggerechtshof van Kroatië heeft dinsdag een beroep tegen de uitlevering van het vroegere hoofd van de inlichtingendienst aan Duitsland afgewezen. Josip Perkovic moet nu binnen tien dagen aan de Duitse autoriteiten worden overgedragen.

Duitsland wil Perkovic vervolgen in verband met de moord op de Joegoslavische dissident Stjepan Djurekovic in 1983. Djurekovic werd in Duitsland vermoord, naar wordt aangenomen door de communistische Joegoslavische geheime dienst, waarin Perkovic toentertijd een hoge rang bekleedde. Nadat Kroatië zich begin jaren negentig van Joegoslavië had afgescheiden zette Perkovic de Kroatische inlichtingendienst op poten.

Kroatië, sinds juli vorig jaar lid van de Europese Unie, verzette zich in eerste instantie tegen de uitlevering van Perkovic, omdat zijn wetten dit niet toestonden. Onder druk van de EU en Duitsland paste Kroatië de wetgeving aan.

Aartsbisdom Chicago plaatste pedopriesters over

Katholieke priesters die zich schuldig maakten aan seksueel misbruik van kinderen werden in het aartsbisdom Chicago van parochie naar parochie overgeplaatst zonder dat de kerk aan het publiek iets losliet over hun verleden. De pedofiele priesters werden soms op therapie of training gestuurd, maar verder met rust gelaten als ze maar berouw toonden. Dat blijkt uit stukken die dinsdag zijn vrijgegeven als onderdeel van schikkingen tussen de advocaten van het aartsbisdom en van de slachtoffers.

De documenten hebben betrekking op maar dertig van de minstens 65 gevallen waarin volgens het aartsbisdom de klachten over misbruik gegrond waren. Ze beslaan een periode van tientallen jaren. Uit de stukken komt naar voren dat het overplaatsen van de pedofiele priesters vaak gebeurde met instemming van de toenmalige kardinalen John Cody en Joseph Bernardin. Het aartsbisdom Chicago is een van de grootste en prominentste in de Verenigde Staten.

In een verklaring erkende het aartsbisdom dinsdag dat 'tientallen jaren geleden soms besluiten zijn genomen die nu moeilijk zijn te rechtvaardigen'. Ook stelt het dat de manier waarop de samenleving met misbruik omgaat is geëvolueerd.

Volgens het aartsbisdom deden de meeste gevallen die in de stukken worden genoemd zich voor 1988 voor en geen enkele na 1996. Alle zaken zijn uiteindelijk bij de autoriteiten gemeld.

"De Kerk en haar leiders hebben herhaaldelijk toegegeven dat zij wilden dat zij meer hadden gedaan en ook sneller, maar werken er nu hard aan om het vertrouwen te herwinnen, om aan slachtoffers en hun gezinnen tegemoet te komen en te verzekeren dat alle kinderen en jongeren beschermd worden."

Een van de slachtoffers, Angel Santiago, zei op een persconferentie te hopen dat meer slachtoffers de moed kunnen opbrengen om zich te melden. "Wij zijn nu een heel leger", zei hij.

Sterren eren ex-Beatle Ringo Starr

Ringo Starr is in het zonnetje gezet door zijn vrienden en collega's. De 73-jarige ex-Beatle ontving tijdens een gala in het El Rey Theatre in Los Angeles de Lifetime of Peace and Love award voor zijn leven en werk. Onder anderen Paul McCartney en Yoko Ono brachten een eerbetoon.

McCartney en Ono hadden een videoboodschap opgenomen voor Starr en in het publiek zat onder anderen de weduwe van de overleden ex-Beatle George Harrison. "Al deze eer is echt overweldigend", zei Starr. Hij geeft maandag met McCartney een optreden om te vieren dat het vijftig jaar geleden is dat de Beatles in New York aankwamen.

De Lifetime of Peace and Love award is een initiatief van de David Lynch Foundation. De organisatie van regisseur David Lynch biedt probleemjongeren, veteranen en slachtoffers van huiselijk geweld de mogelijkheid om transcendente meditatie te leren.

[KNVB beker] Uitslag Roda JC - AZ

Vanavond werd de eerste wedstrijd in de kwartfinales van de KNVB-beker gespeeld. Op bezoek bij Roda JC won AZ met 0-2 en plaatst zich zo voor de halve finales.

Roda JC kreeg al snel in het duel enkele kansen, onder meer via Németh en Paulissen, maar deze werden niet benut. Ook AZ kreeg een aantal mogelijkheden, maar het was een eigen doelpunt van Roda waardoor de bezoekers op voorsprong kwamen. Uit een hoekschop kopte Wuytens de bal, die via Biemans in de goal belandde. Met een 0-1 voorsprong gingen beide ploegen de rust in.

Na rust was er eerst een grote kans voor Jóhansson, maar hij slaagde er niet in deze te benutten. Vervolgens werd Németh met rood van het veld gestuurd. Hij deelde een beuk uit aan scheidsrechter Gözübüyük toen hij hem tot woede van de speler geen strafschop gaf. Vlak daarna scoorde Jóhansson de 0-2 en was de wedstrijd beslist.

Roda JC

0 - 2

AZ

     32' Biemans 
 59' A. Jóhansson 
 
 Gele kaart: Kali (Roda JC)
 Rode kaart: Németh (57) (Roda JC)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 8.385
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Dijkhuizen
Luijckx
Biemans
Monteyne
Hupperts
Sutchuin Djoum
Donald
Kali
Paulissen (Hocher/74)
Németh
  Esteban
Reijnen
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Ortíz (Henriksen/86)
Elm
Berghuis (Gudmundsson/74)
A. Jóhansson
Beerens

Leden Pussy Riot naar Amsterdam

Twee leden van de Russische punkband Pussy Riot komen aan het einde van de maand naar Nederland. Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina doen op 31 januari onder meer De Balie in Amsterdam aan, zo maakt het debatcentrum dinsdagavond bekend.

De leden spreken in De Balie onder meer over hun tijd in de gevangenis, het regime van de Russische president Vladimir Poetin en het plan om een mensenrechtenorganisatie op te zetten.

Tolokonnikova en Aljochina kwamen eind december vrij nadat ze bijna twee jaar in een strafkamp doorbrachten vanwege een protestactie tegen Poetin in een kathedraal in Moskou. De twee zeiden direct al dat ze zich wilden toeleggen op de mensenrechten.

Fernandes: "Cruciaal seizoen voor Caterham"

Het Formule 1-team Caterham zal het aankomend seizoen moeten presteren, anders trekt Tony Fernandes wellicht de stekker eruit. Het Maleisische team is nog altijd op jacht naar het eerste punt in het Formule 1-kampioenschap. Afgelopen seizoen eindigde het team als laatste, een progressie is nu noodzakelijk anders kan het wel eens einde verhaal betekenen.

"Er komt een punt dat je moet gaan presteren. Ik ben de meest optimistische mens op aarde, maar op een gegeven moment dien je punten te pakken. Dit is een cruciaal seizoen. Ik zie optimisme binnen het team en vuur in de ogen van onze medewerkersaldus Fernandes.

"In de fabriek is veel goed werk gaande en hebben we sterke mensen van goede teams aangetrokken. Dat is al heugelijk nieuws op zich, want als engineer of monteur verlaat je niet een topteam tenzij je in ons project gelooft. Zakelijk doen we het ook prima, maar sportief is het zaak om vooruitgang te vertonen en dit is een belangrijk jaar."

Ontsporing trein Hilversum nader onder de loep

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat de ontsporing van een trein vorige week bij Hilversum nader onderzoeken. Direct na het incident werd op locatie al kort onderzoek gedaan. Op basis daarvan is dinsdag besloten om een uitgebreider onderzoek in te stellen, meldt de raad.

Uit een eerste analyse van ProRail bleek maandag dat de oorzaak waarschijnlijk te wijten valt aan een defecte wissel. De spoorbeheerder laat daarom uit voorzorg honderden wissels van hetzelfde type controleren.

Een deel van een intercity ontspoorde woensdag kort nadat die was vertrokken uit Hilversum. De schade was zo groot dat het treinverkeer dagenlang platlag. Het spoor moest over 250 meter worden vernieuwd.

Behalve de Onderzoeksraad voor Veiligheid en ProRail doet ook de Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoek naar het ontsporen van de trein.

'Fabrikanten gaan creatief om met woord suiker'

Levensmiddelenfabrikanten proberen op allerlei manieren te verdoezelen hoeveel suiker er in hun producten zit. Volgens de Consumentenbond gaan de fabrikanten op creatieve wijze om met het woord suiker. Zo kwam de organisatie bij de bestudering van etiketten wel vijftig verschillende benamingen tegen.

Onder de benamingen die de bond tegenkwam zaten woorden als rietsuiker en basterdsuiker, maar ook honing, siroop, appelstroop, lactose, kandij en vruchtensapconcentraat. Volgens de Consumentenbond doen fabrikanten het om hun producten gezonder te laten lijken.

Daarnaast maken producenten ook veelvuldig gebruik van misleidende claims op producten waar veel suiker inzit. "Ze noemen iets bijvoorbeeld een 'verantwoord tussendoortje', terwijl een derde van het product uit suiker bestaat", zegt directeur van de Consumentenbond Bart Combée.

Een andere misleidende term op verpakkingen is 'zonder toegevoegd suiker', terwijl vervolgens wel geconcentreerd appel- of druivensap in het product zit. "Dit is wettelijk niet toegestaan omdat dit sap zo veel suiker bevat dat de voedingswaarde gelijk staat aan gewone suiker", aldus Combée.

De organisatie vindt dat er eerlijker gecommuniceerd moet worden en gaat de producenten daarom aanpakken. Fabrikanten zal gevraagd worden misleidende teksten te verwijderen. Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, is het volgens de bond aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om in te grijpen.

Partner vermoorde Brabantse aangehouden

De partner van de vrouw die dinsdagmiddag dood werd aangetroffen in hun huis in het Brabantse Geertruidenberg is door de politie aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de vrouw. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De 50-jarige vrouw werd rond 15.00 uur dood gevonden door familie nadat de buren hadden geklaagd dat de hond maar bleef blaffen. Voor de politie was het direct duidelijk dat het om een misdrijf ging.

In de loop van de middag kon de partner, een 52-jarige man, worden aangehouden. Hij zit voorlopig vast. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Duitse deelstaat wordt tweetalig

De Duitse deelstaat Saarland, die grenst aan Frankrijk, heeft plannen gemaakt om de volgende generatie tweetalig op te voeden. Daarmee hoopt de deelstaat de economische perspectieven voor de inwoners te verbeteren. Hoewel Frankrijk en Duitsland goede betrekkingen onderhouden, leren de meeste kinderen op school Engels als tweede taal.

Saarland heeft te kampen met een grote schuld en een afnemende bevolking. De deelstaatregering wil dat alle jonge kinderen Frans gaan leren. Bovendien wil het Frans verplicht stellen voor ambtenaren. Uiteindelijk moet het zelfs mogelijk zijn dat Franse burgers als ambtenaar in Saarland aan de slag kunnen.

In 2043 moet de deelstaat tweetalig zijn.

Chelsea houdt niet langer vast aan Mata

Juan Manuel Mata verwisselt deze maand mogelijk toch van club. Zijn werkgever Chelsea heeft aan geïnteresseerde clubs laten weten dat elk bod vanaf nu serieus wordt genomen.

De Londenaren willen luisteren naar wat de handtekeningenjagers te bieden hebben, meldt Sky Sports. Manchester United en Paris Saint-Germain zouden de voornaamste kandidaten zijn om de Spaanse middenvelder annex aanvaller over te nemen.

De vorderingen in een transfer van Mata komen niet onverwachts. Door de reserverol die de speler sinds afgelopen zomer regelmatig vervult in Londen wordt zijn naam al maanden aan andere clubs gelinkt.

Engelse media meldden eerder vandaag dat Manchester United zo'n 44 miljoen euro over zou hebben voor de handtekening van Mata. The Mancunians zijn op zoek naar impulsen voor het middenveld om in de tweede seizoenshelft eerherstel te bereiken.

De carrière van Mata raakte in het slop na de komst van trainer José Mourinho bij Chelsea. De Portugese oefenmeester zag het niet zitten in de international, die vorig seizoen nog door de supporters werd verkozen tot Speler van het Jaar.

De 25-jarige speler is bezig aan zijn derde seizoen in dienst van Chelsea. Hij werd voor ruim 27 miljoen euro overgenomen van Valencia, waar hij op jonge leeftijd al een vaste waarde was in de hoofdmacht. Vorig seizoen scoorde hij elf keer in 35 competitieduels voor Chelsea.

EU-referendum gaat niet door

Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet niets in het pleidooi van het Burgerforum EU om een referendum te houden over de 'sluipende machtsoverdracht' aan Brussel. Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat over een 'burgerinitiatief' waarmee om zo'n referendum wordt gevraagd.

De VVD gelooft niet in referenda in het algemeen, zei VVD-Kamerlid Mark Verheijen. "Dat kan geen verrassing zijn. Gekozen volksvertegenwoordigers zijn integraal verantwoordelijk voor hun besluiten." Coalitiegenoot PvdA is voor een referendum als de EU-verdragen worden gewijzigd, maar is het niet eens met de indieners dat er nu sprake is van 'sluipende machtsoverdracht'. Alles wordt in de Tweede Kamer besproken, stelde Kamerlid Marit Maij.

Diverse oppositiepartijen zijn wel voor een referendum. Onder de voorstanders is de ChristenUnie. Dat is een novum voor die partij. Volgens Kamerlid Gert-Jan Segers zijn er extra 'drempels' nodig tegen verdere machtsoverdracht. "Bij afwezigheid van andere drempels aanvaarden wij in deze specifieke situatie een referendum."

Ook het CDA, van oudsher mordicus tegen referenda, sluit een referendum niet langer uit. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stelde voor de Raad van State advies te vragen over manieren waarop Nederland macht kwijtraakt aan Europa en wat voor waarborgen er mogelijk zijn om dat tegen te gaan.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) sprak tijdens het debat tegen dat er sprake is van een stiekeme overdracht van macht. "Over alles is hier in de Tweede Kamer besloten", stelde Timmermans. De onvrede over Brussel komt volgens Timmermans vooral doordat de EU niet doet wat zij moet doen. Daar moet verandering in komen, zei hij.

Het burgerinitiatief is door zo'n 63 duizend mensen ondersteund. Het werd dinsdagavond in de Kamer toegelicht door een van de initiatiefnemers, publicist Thierry Baudet. Hij stelde dat de Tweede Kamer zijn eigen macht uitholt door steeds meer macht over te dragen aan Europa. Volgens Baudet mag dat niet zonder dat de bevolking daarmee instemt.

Door middel van een burgerinitiatief kunnen niet-politici een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer krijgen. Daarvoor zijn minstens veertigduizend handtekeningen nodig.

Zamalek zet oud-Ajacied Mido voor de groep

Zamalek gooit oud-profvoetballer Ahmed Hossam, oftewel Mido, voor de leeuwen. Hij is aangesteld als hoofdtrainer. Mido staat morgen voor het eerst voor de groep bij Zamalek, meldt een correspondent van Goal.

De aanvaller stopte aan het einde van het afgelopen jaar al op 30-jarige leeftijd met betaald voetbal, maar kan er blijkbaar geen genoeg van krijgen. Zamalek is verre van een onbekende club voor Mido. Op 1 augustus 2000 verkocht Zamalek de toen piepjonge Egyptenaar voor 420.000 euro aan AA Gent. In 2009 keerde hij op huurbasis terug bij de club uit zijn land van herkomst.

Mido speelde ook in de nadagen van zijn carrière nog bij Zamalek. Na een mislukte terugkeer bij Ajax stapte hij transfervrij over naar de Egyptische topclub. Na vijftig competitiewedstrijden in de hoofdmacht ging hij nog één keer een Engels avontuur aan bij Barnsley.

De carrière van Mido leidde hem langs diverse Europese subtoppers. In 2003 stapte hij van Ajax over naar Olympiqeu Marseille, om een jaar later zijn geluk te beproeven bij AS Roma. Vervolgens kwam hij uit voor Tottenham Hotspur en Middlesbrough. Laatstgenoemde club verhuurde hem aan Wigan Athletic, Zamalek en West Ham United.

Debat over gaswinning over twee weken

De Tweede Kamer wil over twee weken debatteren over het besluit van het kabinet over de gaswinning in Groningen. Volgende week is er eerst een hoorzitting in Groningen, gevolgd door een technische hoorzitting in Den Haag.

Het kabinet besloot vrijdag de gaswinning in Groningen terug te schroeven en de provincie compensatie te bieden voor de schade door aardbevingen. Vrijwel alle partijen willen daarover snel in debat, om de Groningers zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden.

Eerder besloot de Tweede Kamer al tot een hoorzitting in Groningen. Dat de Kamer buiten Den Haag vergadert, is hoogst uitzonderlijk.

Cambuur trekt voormalig Nigeriaans international aan

SC Cambuur heeft besloten Bartholomew Ogbeche de rest van het seizoen in dienst te nemen. De Nigeriaan trainde vorige week al meer in Leeuwarden en baarde opzien door in een oefenwedstrijd tegen de reserves van Go Ahead Eagles vijf keer te scoren.

De 29-jarige spits speelde in het verleden onder andere voor Paris Saint-Germain en Middlesbrough. Daarnaast trad hij elf keer aan voor het nationale elftal van Nigeria en was ook actief op het WK van 2002 dat in Zuid-Korea en Japan werd gehouden.

Thuisbezorgd.nl wijst restaurants op alcoholregels

Thuisbezorgd.nl gaat de restaurants die zijn aangesloten bij de bestelwebsite actiever wijzen op de nieuwe alcoholregels. Als er alcoholische dranken worden besteld bij online maaltijden moet altijd naar identificatie worden gevraagd, stelt het bedrijf dinsdag in een reactie op een rapport van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

"We zijn geschrokken over de uitkomst van dit onderzoek", stelt directeur Jitse Groen in een verklaring. "De meeste bezorgrestaurants in Nederland zijn aangesloten op onze dienst. Wij zullen daarom bekijken of Thuisbezorgd.nl een rol kan spelen in het tegengaan van alcohol onder de 18."

De bestelwebsite verspreidt dinsdag een instructiebrief aan elk aangesloten bezorgrestaurant in Nederland. Daarnaast wil het bedrijf binnenkort bij elke bestelling van alcohol een extra waarschuwing aan het restaurant meezenden.

De bezorging is een verantwoordelijkheid van de restaurants en daarmee ook de controle op leeftijd, benadrukt Groen. "Wij kunnen helaas alleen de bezorgrestaurants informeren, het is uiteindelijk aan de rijksoverheid te handhaven", zegt hij.

Uit het dinsdag gepubliceerde rapport staat dat bij de verkoop van alcohol door webshops vrijwel nooit gevraagd wordt naar de leeftijd van de klant. Het ministerie liet voor het onderzoek 15-jarigen alcohol via internet kopen. Bij geen van de vijftig pogingen werd er gecontroleerd.

Sinds 1 januari is de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol opgeschoven van 16 naar 18 jaar.

'Het gaat weer 'lekker' met Rafael en Sabia'

Het gaat weer goed met Rafael van der Vaart en Sabia Engizek. Dat heeft de moeder van de voetballer dinsdagavond laten weten in RTL Boulevard. "Het gaat allemaal weer lekker met iedereen en daar gaat het om", aldus Lolita van der Vaart.

Rafael en Sabia maakten in oktober bekend ouders te worden. Begin december verloren de twee hun kindje echter. "Hij is weer helemaal blij en dan ben ik ook blij", vervolgde de moeder van de voetballer.

Ze is samen met Rafael en Sabia van een roerig jaar bijgekomen in Dubai. Lolita laat weten Sabia te zien 'als een dochter'.

Toegangspoortjes stations NS vanaf augustus dicht

De toegangspoortjes op een aantal stations van de NS gaan vanaf 1 augustus dicht. Vanaf die datum kan niet meer worden gereisd met het oude papieren kaartje. Om te kunnen reizen met de spoorwegmaatschappij moeten reizigers een OV-chipkaart hebben of een wegwerpkaartje met een chip kopen bij een NS-automaat.

De overgang vindt geleidelijk plaats, licht een woordvoerder toe. "Het is niet zo dat van de een op de andere dag alle stations in Nederland alleen nog maar toegankelijk zijn met een OV-chipkaart." Het systeem wordt volgens de zegsman 'gefaseerd' ingevoerd.

In Woerden loopt al enige tijd een proef waardoor het station alleen toegankelijk is voor gebruikers van een OV-chipkaart. De NS spreekt van een succes, en heeft daarom besloten om vanaf 1 augustus ook andere stations te laten volgen. Het gaat in eerste instantie om stations die wat omvang en aantal reizigers betreft vergelijkbaar zijn met Woerden.

Daarna volgen de grote en kleine stations. Al zijn Den Haag Centraal en Utrecht Centraal naar verwachting pas in 2015 aan de beurt, omdat die stations grootscheeps worden verbouwd.

De NS wilde het papieren kaartje eigenlijk al begin dit jaar afschaffen. Maar er waren problemen met de 'langeafstandskorting'. Hoe langer de reis, hoe meer voordeel de reiziger krijgt. Maar wanneer de reiziger overstapte naar een andere vervoerder, was de NS-korting niet meer geldig. Technische problemen bij een aantal regionale vervoerders waren hier de oorzaak van. NS verwacht dat de problemen voor 1 augustus zijn opgelost.

Hoffenheim ontbindt contract van doelman Wiese

Tim Wiese vertrekt per direct bij TSG Hoffenheim. De nummer twaalf van de Bundesliga heeft met de 32-jarige doelman overeenstemming bereikt over ontbinding van zijn contract. Hoffenheim wilde al een tijdje af van de op een zijspoor belandde doelman, wiens salaris zwaar op de begroting drukte.

Wiese kwam in de zomer van 2012 over van Werder Bremen en tekende in Hoffenheim een contract voor vier jaar. Na enkele povere optredens kwam de zesvoudig Duits international echter al snel op de bank terecht. Later verdween Wiese zelfs uit de selectie en moest hij de trainingen apart van de spelersgroep afwerken.

'Bod op PellŤ uit Qatar'

De Italiaanse journalist Gianluca di Marzio heeft bericht dat er een bod van acht miljoen euro is uitgebracht op Graziano Pellè. Het zou gaan om de club Al Jaish uit Qatar. Daarnaast zou ook West Ham United uit de Engelse Premier League concrete belangstelling hebben voor de Feyenoord-spits.

Pellè zelf geeft aan et een eer te vinden dat er belangstelling is, maar er momenteel niet mee bezig te zijn. "Mijn manager belt me nooit als ik in voorbereiding ben op een belangrijk duel", aldus de spits. Tevens heeft hij regelmatig al aangegeven van de club Feyenoord te houden en tevreden te zijn hoe het seizoen verloopt.

Di Resta keert terug in DTM

Paul di Resta zal terugkeren in het DTM. De 27-jarige Schot zal weer uit gaan komen voor Mercedes, het merk waarmee hij in 2010 de titel in deze raceklasse veroverde. Daarnaast lijkt hij te kunnen gaan rekenen op een reserverol bij het Formule 1-team van Mercedes.

Di Resta maakte na zijn titel in 2010 de overstap naar het Formule 1-team Force India waarvoor hij drie seizoenen in de koningsklasse van de autosport racete. De Schot kende afgelopen seizoen zijn beste jaar met een twaalfde positie in de titelstrijd met 48 punten. Zijn beste resultaat was een vierde positie in Bahrein, iets wat hij een jaar eerder in Singapore ook bereikt heeft.

Contractverlenging zat er niet in, waarna de DTM op zijn pad kwam. Via deze route en via de reserverol bij het F1-team van Mercedes hoopt Di Resta uiteindelijk de stap hogerop weer te kunnen maken.

De Boer wil tegen Feyenoord spelen zoals tegen PSV

Ajax-trainer Frank de Boer wil dat zijn ploeg woensdag tegen Feyenoord net zo speelt als in de tweede helft tegen PSV. Dat zei de oefenmeester dinsdag tijdens een persconferentie waarin hij vooruitblikte op de bekerkraker. De Boer beschikt over een vrijwel fitte selectie. Alleen aanvoerder Siem de Jong heeft een blessure.

De Jong werkt volgens De Boer 'keihard aan zijn herstel'. "We denken dat hij er nog twee à drie weken uit is."

De wedstrijd tegen Feyenoord leeft binnen de hele club, merkt De Boer. "Alle spelers trainen enorm hard en willen zich laten zien." Ook de supporters zijn er volgens de trainer al 'weken van tevoren mee bezig'.

De harde kern van die supporters roept overigens alle fans op in het zwart gekleed naar de Arena te komen voor het duel met Feyenoord. Daarmee willen ze protesteren tegen het feit dat er geen uitfans welkom zijn. De wedstrijd wordt daarmee volgens de Ajax-fans 'een kleurloze'.

Allegri genoemd als nieuwe trainer Monaco

Claudio Ranieri lijkt niet zeker van zijn baan bij AS Monaco. De club zou volgend seizoen de Champions League in willen met Massimiliano Allegri aan het roer.

Monaco schoot na de promotie naar de Ligue 1 direct naar de top van de competitie. De club strijdt met Paris Saint-Germain en OSC Lille om het landskampioenschap. De kans is groot dat de Monegasken komend seizoen Champions League-voetbal veiligstellen.

Volgens Chi staat Allegri bovenaan het lijstje van eigenaar Dmitri Rybolovlev om Ranieri aan het einde van dit seizoen te vervangen. Het contract van laatstgenoemde oefenmeester loopt weliswaar door tot medio 2015, maar de eerste gesprekken tussen Allegri en het bestuur van de club zouden al hebben plaatsgevonden.

Monaco wachtte naar verluidt eerst af tot de Italiaanse coach zou vertrekken bij AC Milan. Dat gebeurde een week geleden, na aanhoudende teleurstellende prestaties. Tegenwoordig zit Clarence Seedorf op de stoel van de voormalig profvoetballer.

Allegri schopte het dit seizoen met Milan niet verder dan de elfde plaats. Hij werkte bij een uitgekleed team, dat na het vertrek van Zlatan Ibrahimovic en Thiago Silva niet meer op het oude niveau terugkeerde. Na de 4-3 nederlaag bij promovendus Sassuolo was de maat voor de directie vol.

Snowden kanshebber rectorschap Glasgow

Edward Snowden, de voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider, is een van de kanshebbers om rector te worden op de universiteit van het Schotse Glasgow. De BBC meldde dinsdag dat Snowden door studenten is voorgedragen voor de post.

Als Snowden wordt gekozen, dan stapt hij in de voetsporen van eerdere prominenten als Winnie Mandela en Mordechai Vanunu, de Israëlische nucleaire technicus die onder meer wereldkundig maakte dat Israël kernwapens bezit. De benoeming is voor 3 jaar.

Snowden verblijft in Rusland, dat hem tijdelijk asiel heeft verleend. Hij sloeg op de vlucht toen door zijn toedoen een grote hoeveelheid informatie over de Amerikaanse geheime dienst NSA op straat kwam te liggen.

Snowden kanshebber rectorschap Glasgow
Snowden kanshebber rectorschap Glasgow (Foto: ANP)

Asscher: uitspraak eurocommissaris bizar

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dinsdag hard uitgehaald naar eurocommissaris Viviane Reding (Justitie). Die heeft in een interview gezegd dat EU-lidstaten die last hebben van arbeidsmigratie er te royale sociale voorzieningen op na houden. "Bizar en verwerpelijk" noemde Asscher deze uitspraak dinsdag op Twitter.

Reding suggereerde in een Zwitserse krant dat als de voorzieningen in sommige landen te genereus zijn, die landen dat probleem maar zelf moeten oplossen. Dat is volgens de Luxemburgse eurocommissaris niet de taak van de EU.

Asscher strijdt in Brussel al geruime tijd tegen wat hij de schaduwzijden van de arbeidsmigratie in de EU noemt. Hij doelt daarmee op constructies om de regels voor arbeidsomstandigheden te omzeilen.

Asscher: uitspraak eurocommissaris bizar
Asscher: uitspraak eurocommissaris bizar (Foto: ANP)

Utrecht zet geen loktieners meer in

Utrecht zet geen loktieners meer in bij alcoholcontroles in de horeca. Een woordvoerster van de gemeente heeft dat dinsdag gezegd naar aanleiding van een bericht van RTV Utrecht. De zogenoemde mystery guests werden ingezet om te kijken of er door het horecapersoneel goed op leeftijd werd gecontroleerd. Sinds 1 januari mag aan jongeren onder de 18 geen alcohol meer verkocht worden.

De VVD in Utrecht is blij dat burgemeester Jan van Zanen heeft besloten om de loktieners niet meer in te zetten. De fractie heeft de burgemeester gezegd dat het bij nader inzien nog maar de vraag is of deze manier van controleren juridisch wel standhoudt. Bovendien vindt de VVD dat de inzet van jonge mystery guests 'een veel te zwaar middel is voor een wet die net van kracht is'.

Utrecht zet geen loktieners meer in
Utrecht zet geen loktieners meer in (Foto: ANP)

'Clubs uit rechterrijtje melden zich voor Lurling'

Anthony Lurling vertrekt naar alle waarschijnlijkheid nog deze transferperiode bij NAC Breda. Naar verluidt hebben meerdere clubs zich al gemeld bij de aanvaller. Lurling werd door trainer Nebojsa Gudelj buiten de selectie gelaten voor het duel met AZ.

De ervaren aanvaller kon hier niet mee leven en stuurde aan op een vertrek. Lurling wil het komende halfjaar aan voetballen toekomen en wil dat doen bij een andere club. "Ik ben 36 jaar. Ik heb geen zin om de rest van mijn loopbaan op de tribune te zitten", aldus Lurling tegenover Voetbal International. "Dus als dat mijn vooruitzicht is bij NAC, ga ik liever weg. Ik ben een liefhebber en wil altijd voetballen. Ik ben geen type dat werkloos wil toekijken."

Volgens het weekblad hebben een aantal clubs zich al gemeld bij de zaakwaarnemer van Lurling. Welke clubs dat zijn wil de voormalige aanvaller van FC Den Bosch en Feyenoord niet aangeven. Bronnen hebben tegenover Voetbal International bevestigd dat het gaat om clubs uit het rechterrijtje van de Eredivisie.

Het contract van Lurlilng loopt komende zomer af. NAC heeft aangegeven zich schappelijk op te stellen wanneer Lurling per se weg wil uit het Rat Verlegh Stadion.

Anouk in studio met dj Nicky Romero

Anouk is de studio in gedoken met Nicky Romero. Dat blijkt uit een foto die de dj dinsdag deelde via Instagram. Op het kiekje is te zien dat de twee lachend in de camera kijken, terwijl ze aan het werk zijn. "In de studio met Anouk", luidt het bijschrift.

"Het gaat heel goed. We hebben iets heel tofs en origineels gemaakt", verklapt Romero aan RTL Boulevard. De 25-jarige dj laat weten dat de 38-jarige Anouk 'heel relaxed' is en dat het vooralsnog om een eerste kennismaking gaat.

Arnhemse zorginstelling schrapt 250 banen

Iriszorg schrapt 250 banen. Reden is onder meer de overdracht van taken aan de gemeenten en de daarmee gepaard gaande bezuinigingen. Dat heeft de in Arnhem gevestigde zorginstelling, die locaties heeft in Gelderland, Overijssel en Flevoland, dinsdag laten weten.

Iriszorg denkt het twintig procent minder inkomsten binnenkrijgt als gevolg van de decentralisatie van taken van het rijk naar de gemeenten. Tegelijkertijd wil het bedrijf de zorg anders organiseren, met meer zelfsturende zorgteams. "Inkrimping van het personeelsbestand is daarom onvermijdelijk", schrijft het bedrijf.

Iriszorg heeft in totaal 1250 arbeidsplaatsen. Vooral bij het management en de ondersteuning zullen mensen moeten omzien naar een andere baan. Iriszorg wil zo min mogelijk mensen gedwongen ontslaan, door tijdelijke contracten niet te verlengen en mensen te begeleiden naar een andere baan. Mochten er toch gedwongen ontslagen volgen, dan wordt overlegd met de vakbonden.

Japanners slachten veertig dolfijnen

Vissers uit het Japanse dorp Taiji hebben dinsdag hun jaarlijkse slacht van dolfijnen voltooid. Van de grofweg 250 dolfijnen die vrijdag in een baai bij het dorp bijeen werden gedreven, werden er eerst 52 gevangen om te worden doorverkocht aan aquaria en andere klanten. Een stuk of veertig werden gedood om hun vlees; een dolfijn raakte verstrikt in een net en verdronk en de rest werd weer vrijgelaten, meldt de dierenrechtenrechtengroep Sea Shepherd.

De kudde van 250 dolfijnen die in de baai bij Taiji werd gelokt was de grootste sinds Sea Shepherd de jacht begon te volgen. Sea Shepherd verspreidde dinsdag videobeelden waarop te zien is hoe tientallen vissers in boten de verzamelde dolfijnen beoordelen.

De traditionele dolfijnenjacht kwam in het nieuws door de documentaire The Cove uit 2009, die een Oscar won. In de film is te zien hoe dolfijnen door vissers in een baai worden gelokt en worden geharpoeneerd. Volgens de vissers maakt de jacht onderdeel uit van de traditie van Taiji. Zij noemen het hypocriet dat westerlingen die andere soorten vlees eten zich er druk om maken.

Sony onderzoekt problemen missende savegames

Niets is vervelende dan je savegames kwijt raken terwijl je bijna het spel hebt uitgespeeld. Sony gaat daarom onderzoeken waarom dit gebeurd bij onder andere Battlefield 4 en Assassin's Creed IV voor de PlayStation 4.

De ce-34878-0 bug, die vooral op de Europese PlayStations forums wordt gemeld, kan vervelende gevolgen hebben. Niets is vervelender dan 40 uur besteden aan ACIV: Black Flag om erachter te komen dat de savegame verdwenen is. Zelfs als je je savegames online opslaat op PSN Plus. Sony neemt de klachten serieus en gaat een onderzoek instellen. "We are aware of the cases and we appreciate your patience while we investigate", aldus Sony.

'Nederlanders krijgen olympische koorts te pakken'

De Nederlandse kaartverkoop voor de Winterspelen van Sochi verloopt uitstekend. Dat zegt althans de Nederlandse wederverkoper ATPI. Vooral de laatste weken zou er veel vraag zijn. Aantallen wil het bedrijf echter nog niet geven.

"Met name de schaatssessies verkopen goed", laat een woordvoerder van ATPI weten. Ook voor het snowboarden, shorttrackschaatsen en bobsleeën, de andere sporten waar Nederlanders aan meedoen is er gerichte vraag. "Maar als mensen toch gaan willen ze ook andere sporten zien", weet ATPI.

Nadat de eerste lading aan Nederland toegewezen kaarten was uitverkocht, verkreeg ATPI een twee lading. Sinds die vrijdag in de verkoop ging zou al zo'n driekwart aan de man zijn gebracht.

De Nederlandse vraag is opmerkelijk. Uit andere landen komen juist de berichten dat de vraag naar kaartjes tegenvalt. Angst voor terrorisme, gedoe om een visum te krijgen en dure hotels en vluchten worden als redenen genoemd. Drie weken voor de Spelen zijn dan ook nog dertig procent van alle beschikbare kaartjes niet verkocht.

Hoeveel kaartjes ATPI heeft verkocht maken het bedrijf pas na het begin van de Spelen bekend. Het bedrijf hoopt voor de Spelen nog een keer extra kaarten aan te kunnen bieden.

Formule 1-presentaties en coureursoverzicht 2014

De allereerste wintertest vindt vanaf dinsdag 28 januari plaats in het Spaanse Jerez. De meeste teams hebben al bekendgemaakt wanneer ze hun nieuwe 2014-bolide gaan presenteren.

Force India en Marussia hebben beiden nog geen exacte datum genoemd voor de presentatie van hun nieuwe bolide, verwachting is echter wel dat dit gebeurt tijdens de eerste wintertest in Jerez. Hieronder staat het volledige overzicht.

Team Datum
McLaren 24 januari
Ferrari 25 januari
Sauber 26 januari
Toro Rosso 27 januari
Mercedes 28 januari
Caterham 28 januari
Red Bull 28 januari
Williams 28 januari
Marussia n.n.b.
Force India n.n.b.
Lotus 19 februari


Vandaag maakte Caterham hun rijdersduo bekend. Hierdoor is de startlijst voor het komende F1-seizoen compleet. Niet alle teams beschikken over een reserve- en/of testcoureur. De meeste teams maken gebruik van hun rijdersduo als het gaat om de aankomende testdagen. In geval van ziekte of ander ongelukkige oorzaak zullen ze gaan zoeken naar een passende vervangende coureur. Het volledige overzicht:

Team Coureur 1 Coureur 2 Reserve/Test 1 Reserve/Test 2
Red Bull S. Vettel D. Ricciardo S. Buemi A. Felix da Costa
Mercedes N. Rosberg L. Hamilton    
Ferrari F. Alonso K. Raikkonen M. Gene P. De la Rosa
Lotus R. Grosjean P. Maldonado    
McLaren J. Button K. Magnussen G. Paffet O. Turvey
Force India S. Perez N. Hulkenberg    
Sauber E. Gutiérrez A. Sutil G. Van der Garde S. Sirotkin
Toro Rosso J. Vergne D. Kvyat    
Williams F. Massa V. Bottas    
Marussia M. Chilton J. Bianchi    
Caterham K. Kobayashi M. Ericsson A. Rossi R. Frijns

Voormalig Toto-zanger Frederiksen (62) overleden

Zanger Dennis 'Fergie' Frederiksen is op 62-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan maakte deel uit van verschillende bands, maar noemde zijn tijd bij Toto het hoogtepunt van zijn carrière. Hij was al enige tijd ernstig ziek.

"Met groot verdriet rouwen we om het overlijden van ons ex-bandlid, zanger Fergie Frederiksen, die een vier jaar durende strijd met kanker heeft verloren", laten de heren van Toto weten op hun Facebook-pagina. "We zullen hem enorm missen."

Frederiksen was Toto's leadzanger van 1984 tot en met 1986. Hij maakte ook deel uit van de bands Trillion, Angel en Le Roux.

Lindsay Lohan in film Inconceivable

Lindsay Lohan heeft een nieuwe filmrol te pakken. De actrice kondigde tijdens het Sundance Film Festival aan dat ze in de psychologische thriller Inconceivable gaat spelen en de film ook co-produceert. De opnamen beginnen in maart.

Volgens producent en financier Randall Emmett is de 27-jarige Lohan 'een van de grootste actrices van haar generatie'. Lohan zei dankbaar te zijn voor haar aanwezigheid op Sundance, het grootste Amerikaanse filmfestival voor onafhankelijke films. "Ik heb nog nooit de eer gehad om hier te zijn en met iets nieuws te komen", sprak een lachende Lohan, die binnenkort ook te zien is in een realityserie van Oprah Winfreys zender OWN.

Volgens Emmett kwam Lohan met het script voor de film en stond ze erop het project samen met hem te doen. "Ze las het, belde, en zei: wij maken deze film. Doe je mee of niet?" De actrice zoekt ook mee naar een regisseur en helpt met het casten. "Ik heb Juliette Lewis al een e-mail gestuurd, net als een paar andere mensen", aldus Lohan. Het liefst speelt de actrice echter met Jessica Lange. "Ik weet niet of zij het ziet zitten, maar ik zou een gat in de lucht springen als dat zo zou zijn."

Vidic drie duels geschorst bij Manchester United

Nemanja Vidic mist de komende drie wedstrijden van zijn club Manchester United. Hij is geschorst door de Engelse voetbalbond FA, meldt de club uit Manchester dinsdag. De 32-jarige Serviër kreeg zondag een rode kaart in de blessuretijd van de wedstrijd tegen Chelsea na een overtreding op Eden Hazard.

Vidic speelde dit seizoen tot dusver vijftien competitiewedstrijden voor de Mancunians. De 3-1 nederlaag tegen Chelsea betekende alweer het zevende verlies dit seizoen in de Premier League voor United. De ploeg staat momenteel op een zevende plek in de Engelse competitie.

De 56-voudig Servisch international mist woensdag het tweede duel in de halve finale van de League Cup tegen Sunderland en de competitieduels tegen Cardiff City en Stoke City.

Rechter fluit burgemeester Veenendaal weer terug

Burgemeester van Veenendaal Wouter Kolff (VVD) is opnieuw op de vingers getikt voor het opleggen van een gebiedsverbod van een inwoner van de gemeente. De bestuursrechter in Utrecht floot hem dinsdag voor de derde keer terug. Het ging dit keer om een man die eerder was veroordeeld voor uitgaansgeweld.

Kolff wilde dat de man zich drie maanden lang van donderdag tot zondagavond niet in het uitgaanscircuit van Veenendaal mocht komen. Hij vreesde dat de man opnieuw geweld zou gaan gebruiken en wilde hem daarom een verbod geven.

De rechter vindt dat op basis van die informatie geen verbod kan worden opgelegd. Alleen als er vrees is voor een ernstige verstoring van de openbare orde is zo'n maatregel toegestaan.

De burgemeester probeerde eerder een verdachte van seksueel misbruik en een veroordeeld pedofiel een gebiedsverbod te geven. In beide gevallen kreeg Kolff nul op het rekest.

Chinese seksslavinnenhouder geŽxecuteerd

Een Chinese man die zes vrouwen in een kerker gevangen hield als seksslavinnen is dinsdag terechtgesteld. Twee van de vrouwen vonden de dood in de kerker. De man werd in november 2012 al schuldig bevonden aan verkrachting, moord en vrijheidsberoving en ter dood veroordeeld, meldde persbureau Xinhua.

De vrouwen werden twee tot 21 maanden in de kerker gevangengehouden. De twee die omkwamen werden vermoord door drie anderen, op bevel van de man. Die drie vrouwen zijn ook schuldig bevonden aan moord, maar kregen vanwege de omstandigheden minder zware straffen opgelegd.

Obama bevestigt komst naar NSS

De Amerikaanse president Barack Obama komt naar de top voor nucleaire veiligheid (NSS) in Den Haag op 24 en 25 maart. Dat heeft het Witte Huis dinsdag bevestigd. Op de 26e bezoekt hij Brussel, waarna hij de dag daarna naar het Vaticaan reist.

Op de NSS in Den Haag zal Obama onder meer spreken met Nederlandse leiders, aldus het Witte Huis. De 26e reist hij naar Brussel, voor een top tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Onderdeel van dit bezoek zijn besprekingen met de voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie, met Belgische leiders en met de secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen.

Obama zal met paus Franciscus onder andere van gedachten wisselen over de strijd tegen armoede en groeiende ongelijkheid. Verder wil de president in Rome spreken met zijn Italiaanse ambtgenoot Giorgio Napolitano en premier Enrico Letta.

Premier Mark Rutte is blij met Obamas komst Nederland. "Goed dat initiatiefnemer NSS er ook weer bij is", twittert hij. "Zie ook uit naar bilateraal bezoek."

Utopiaan Andrea is 'scheinheilige tiefushoer'

Sophia-Deborah Bles, de biologische dochter van Utopia-bewoonster Andrea is woedend. De Utopiaan is volgens haar "een vieze vuile scheinheilige tiefushoer".

9 dagen na het begin van het SBS6-programma werd bekend dat de stiefdochter van deelneemster Andrea overleed. In de uitzending, die een week later op tv verscheen, was te zien dat de Utopiaan krokodillentranen huilde.

De biologische dochter geeft hierop in een bericht op Facebook aan: "Jankt de ogen uit haar kop (prachtig acteerwerk, chapeau) voor haar overleden stiefdochter, maar zelf nooit een traan gelaten om jou bloedeigen kind?"

Ze vervolgt haar verhaal met een lijst met gebeurtenissen, waaruit deels naar voren komt waarom de twee elkaar al 9 jaar niet hebben gezien. Zo zou Andrea gepoogd hebben haar te ontvoeren, haar in de steek hebben gelaten en met leugens familie uit elkaar hebben getrokken. Daarbij is de kinderbescherming en -rechter meerdere malen betrokken geweest.

Ook de tweelingzus van Andrea, Cristine, moet het ontgelden. Zij wordt uitgemaakt voor leugenaar, dief en dierenmoordenaar. Eerder deed Andrea nog met haar mee met het RTL-programma Oh Oh Europa.

Sophia-Deborah sluit haar verhaal af met "Een ding is zeker, ik zal later een zoveel betere moeder dan jou worden!"

Lees meer Utopia-verhalen in ons speciale forum. 


OM wil dat Ratelband windvaan Ridderzaal vergoedt

Tegen Emile Ratelband is opnieuw een voorwaardelijke werkstraf en een schadevergoeding geëist naar aanleiding van een promotiestunt. Hij liet een kleine vier jaar geleden een modelvliegtuigje over het Binnenhof vliegen, dat de windvaan van de toren van de Ridderzaal beschadigde.

De positiviteitsgoeroe ging in hoger beroep tegen de voorwaardelijke werkstraf van honderd uur en schadevergoeding van ruim achttienduizend euro die hij kreeg opgelegd. De eis van het Openbaar Ministerie was dinsdag onveranderd.

Ter promotie van zijn nieuwe boek lanceerde Ratelband in mei 2010 het radiografisch bestuurbare vliegtuigje met een spanwijdte van bijna anderhalve meter voor een korte vlucht over het Binnenhof. Het is verboden daar te vliegen. "De publiciteit is goed gelukt, maar het is een gevaarlijke en vooral ook dure grap gebleken", aldus het OM. "Verdachte heeft alleen maar gedacht aan zichzelf, om zichzelf op de kaart te zetten."

Het gerechtshof in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Opstelten overtuigt Kamer niet over 'spoofing'

De Tweede Kamer is niet overtuigd van de uitleg van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over manipulatie van telefoongegevens, oftewel spoofing. Volgens Opstelten is er geen gevaar dat mensen ten onrechte als verdachte worden aangemerkt, maar de Tweede Kamer betwijfelt dat.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt riep Opstelten dinsdag naar het wekelijkse vragenuur om tekst en uitleg te geven over het nieuws dat de 'afzender' van telefoongesprekken en sms-berichten gemakkelijk te manipuleren zijn. De PvdA'er vreest, net als veel andere partijen, dat mensen zo ten onrechte als verdachte worden gezien of ten onrechte een telefoontap krijgen.

Volgens Opstelten zijn er geen aanwijzingen dat er inderdaad problemen zijn. Ook zijn telefoongegevens nooit de enige grond waarop mensen als verdachte worden aangemerkt. "In opsporingsonderzoeken is men altijd alert op deze wijze van verbloeming", stelde Opstelten.

Dat overtuigde de Kamer echter niet. "Er zijn juist heel concrete aanwijzingen dat er sprake is van spoofing. Hoe weten we zeker dat we niet door grote criminelen bij de neus worden genomen?" vroeg Recourt zich af. VVD'er Ard van der Steur sloot zich bij die vragen aan. Ook wil hij weten of de software waarmee telefoonnummers worden vervalst, kan worden aangepakt.

Opstelten zegde toe nog eens te gaan praten met de politie, het Openbaar Ministerie en de telecomproviders, en daarna schriftelijk op de kwestie terug te komen.

De nieuwssite nu.nl onthulde maandag dat het mogelijk is te bellen of sms'en met valse telefoonnummers via diensten als Spoofcard of Spoofsms. De onjuiste gegevens worden vastgelegd door providers, die wettelijk verplicht zijn telefoonnummers te bewaren. Van die gegevens maakt niet alleen justitie gebruik, maar ook bijvoorbeeld de inlichtingendiensten.

ME traint op Veluwe voor nucleaire top

Ter voorbereiding op de Nuclear Security Summit (NSS) van eind maart in Den Haag trainen 22 mobiele eenheden 3,5 week lang op de Veluwe. Speciaal voor de nucleaire top zijn nieuwe tactieken en procedures ontwikkeld die de ME'ers tijdens een tweedaagse training onder de knie moeten zien te krijgen.

De trainingen zijn dinsdag begonnen en eindigen op 14 februari. "Demonstranten ontwikkelen steeds weer nieuwe methoden en tactieken. De mobiele eenheid moet daarop passend kunnen antwoorden", doet Arjan Derksen, hoofd openbare orde van het projectteam NSS, uit de doeken.

In verband met de tijdsdruk voor de top krijgen de eenheden van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Midden-Nederland, Noord-Holland en Zeeland-West-Brabant de training als eerste. Daarna volgt de rest van het land.

Elke twee dagen reizen de komende 3,5 week vier eenheden af naar legerplaats Harskamp op de Veluwe. "Gemiddeld zijn er zo'n driehonderd collega's per tweedaagse aanwezig. Daarnaast worden 175 figuranten ingezet, is de Duitse politie aanwezig met 75 personen en defensie met honderd mensen", zegt Derksen op de figurantensite.

De politieman noemt het een behoorlijk omvangrijke onderneming die normaal een jaar voorbereidingstijd vergt. "Door de juiste motivatie en het urgentiebesef zijn we toch gekomen tot een snelle en goede voorbereiding."

Voor de trainingen hebben defensie, de politie, de marechaussee en de Politieacademie de handen ineengeslagen. Bij de trainingen op de Veluwe zijn volgens een woordvoerder van de Nationale Politie geen pottenkijkers en pers welkom.

Het is overigens niet de eerste keer dat wordt getraind voor de beveiliging van de NSS. Begin januari werd in de omgeving van het oude CBS-gebouw in Voorburg een oefening gehouden met een helikopter. Daaruit werden meerdere mensen gedropt die uiteindelijk op het dak van het gebouw landden.

Aan de Nuclear Security Summit in Den Haag nemen in maart 53 landen deel. Naast vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten worden 58 wereldleiders verwacht, onder wie Barack Obama. Het Witte Huis bevestigde dinsdag formeel dat hij de top op 24 en 25 maart bijwoont.

Het wordt de grootste internationale conferentie die Nederland ooit heeft georganiseerd. De kosten zijn geraamd op 24 miljoen euro, exclusief de kosten voor de beveiliging. Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen noemde de organisatie van de top eerder al een 'gigantisch project'. De bijeenkomst wordt gehouden in het World Forum.

Kaartverkoop voor Winterspelen Sochi valt tegen

De kaartverkoop voor de Olympische Winterspelen van Sochi valt tegen. Ruim drie weken voor de Spelen zijn er nog honderdduizenden onverkochte kaartjes. Uit een door persbureau AP gezien IOC-document blijkt dat er 1,1 miljoen kaartjes zijn, waarvan er nog zo'n driehonderdduizend beschikbaar zijn.

Vorige week maakte de organisatie van Sochi 2014 bekend dat zeventig procent van de tickets aan de man was gebracht, dus een kleine dertig procent is nog beschikbaar. Buitenlandse toeristen zouden wegblijven vanwege onder meer de dreiging van terrorisme, dure vluchten en hotels en het gedoe om een visum te krijgen.

Volgens het Noorse IOC-lid Gerhard Heiberg, het hoofd van de marketingcommissie van de olympische beweging, hebben de Russen het aantal kaartjes bij de wedstrijden in het bergcluster om veiligheidsredenen al gehalveerd. In de bergen worden de sneeuwonderdelen en het bobsleeën gehouden.

De laatste Spelen ging de kaartverkoop erg goed. In 2010 had Vancouver 1,54 miljoen kaarten beschikbaar. Daarvan werd 97 procent verkocht. Ook bij de Zomerspelen in Londen werden 97 procent van de 8,5 miljoen beschikbare kaartjes aan de man gebracht.

Het hoofd van het organisatiecomité Dmitri Tsjernysjenko maakt zich geen zorgen. Hij vewacht ruim tweehonderdduizend bezoekers op de Spelen. Driekwart daarvan komt uit Rusland. De Winterspelen hebben twee verkoopkantoren, in Moskou en Sochi. Binnenkort komt daar nog een derde bij. "We verwachten een sterke lastminutevraag."

'Flinke som geld Sylvie Meis voor biografie'

Sylvie Meis heeft een riant aanbod gekregen om haar levensverhaal op te tekenen. De 35-jarige presentatrice mag van een uitgever een geldbedrag van zes cijfers op haar bankrekening bijschrijven in ruil voor haar biografie, weet het Duitse tijdschrift Focus.

Als Meis ingaat op het aanbod wordt ze bij het schrijven van het boek naar verluidt bijgestaan door Christian Schommers. De auteur hielp ook tennisser Boris Becker met zijn afgelopen najaar verschenen biografie, die een bestseller werd.

Meis was het afgelopen jaar volop in het nieuws vanwege haar roerige privéleven. Begin 2013 werd bekend dat haar huwelijk met Rafael van der Vaart op de klippen was gelopen. De voetballer vond troost bij Sylvies beste vriendin Sabia Engizek.

Engizek beweerde later dat Meis meerdere affaires had tijdens haar huwelijk. De presentatrice bekende in ieder geval schuld aan één.

Politie rolt bende internetoplichters op

De politie heeft de afgelopen maanden acht verdachten van internetoplichting aangehouden. Zes andere verdachten zijn verhoord. Vermoedelijk zijn de twaalf mannen en twee vrouwen verantwoordelijk voor bijna 550 gevallen van oplichting via een verkoopwebsite, met een totale waarde van ongeveer tachtigduizend euro.

De afgelopen jaren kwamen veel aangiften binnen van oplichting. Onderzoek leidde naar verdachten tussen de 16 tot 36 jaar in plaatsen als Almelo, Enschede, Hengelo, Goor en Arnhem. Ongeveer 225 zaken werden om verschillende redenen geseponeerd.

De verdachten boden vooral elektronica aan, maar lieten ondanks betaling na te leveren. De politie heeft het dossier overgedragen aan het Openbaar Ministerie, dat een beslissing neemt over de vervolging. De politie attendeert mensen erop alert te blijven bij aankopen via internet.

Toivonen: "Nieuwe uitdaging in ander team"

Ola Toivonen sloeg afgelopen zomer een aanbieding van Norwich City af, en nu vervolgt hij zijn loopbaan bij het kleine Stade Rennes. Toch kijkt de Zweed uit naar zijn nieuwe club.

"Ik ben vijf jaar bij PSV geweest. Dit is een nieuwe uitdaging in mijn carrière, spelen in een ander team, een andere taal leren", zei hij volgens De Telegraaf bij aankomst in Rennes.

De vraag is echter of hij achteraf niet liever voor een avontuur in de Premier League had getekend. Volgens een aantal personen in zijn directe omgeving had Toivonen een verkeerd zelfbeeld. Hij verwachtte een aanbieding van een grote Europese club, die echter nooit kwam.

Omdat die interesse van een grote club uitbleef, schakelde de Zweed zelfs een andere zaakwaarnemer in. Martin Dahlin werd ingeruild voor Mino Raiola, die diverse Europese topspelers begeleidt. De samenwerking ging pas in oktober van start, waardoor de inmenging van Raiola belemmerend werkte bij de interesse vanuit Norwich.

Uiteindelijk lukte het Raiola alleen om Trabzonspor, een club uit Saudi-Arabië en Stade Rennes te overtuigen van de kwaliteiten van Toivonen. De Franse club staat slechts vijftiende in Ligue 1. Toivonen speelde sinds januari 2009 voor PSV.

Coach Livorno na acht dagen vervangen

Livorno heeft na acht dagen alweer afscheid genomen van trainer Attilio Perotti. Hij wordt vervangen door Domenico Di Carlo, zo meldde de club dinsdag. Het niet in de smaak vallen van Perotti bij de harde kern van de club en de 3-0 nederlaag afgelopen zaterdag tegen AS Roma lagen ten grondslag aan de trainerswissel.

Di Carlo's laatste werkgever was Chievo Verona, waar hij in oktober 2012 werd ontslagen. Livorno staat momenteel samen met Catania laatste in de Serie A. Het vertrek van Perotti betekende alweer de tiende trainerswisseling dit seizoen in de Italiaanse competitie.

Turkse premier wijst EU-kritiek af

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zich dinsdag in Brussel geweerd tegen kritiek dat Ankara zich niet aan democratische waarden zou houden. Erdogan was in Brussel voor overleg met de leiders van de EU-instellingen.

Erdogan kreeg van voorzitters José Manuel Barroso van de Europese Commissie en Herman Van Rompuy van de Europese Raad te horen dat Turkije als kandidaat-lid van de EU de rechtsstaat moet naleven. Zij reageerden daarmee op de recente golf ontslagen bij politie en justitie in Turkije.

Volgens Ankara gaat het daarbij om een complot door aanhangers van de islamitische Gulen-sekte die in het staatsapparaat zouden zijn geïnfiltreerd. Maar critici zeggen dat Erdogan onderzoeken naar corruptie in regeringskringen wil tegenhouden.

"Ik ben voor de scheiding der machten, maar het is een probleem als de rechterlijke macht haar invloed op een niet-onafhankelijke wijze gebruikt", zei Erdogan op een gezamenlijke persconferentie met Barroso en Van Rompuy. De rechters moeten zich aan hun mandaat en bevoegdheden houden, aldus Erdogan, die klaagde over 'desinformatie' door mensen die Turkije in een kwaad daglicht willen stellen.

De crisis in Ankara wierp een schaduw over Erdogans bezoek aan Brussel, zijn eerste in vijf jaar tijd. En dat terwijl de afgelopen maanden weer vooruitgang werd geboekt in de onderhandelingen over Turkijes EU-lidmaatschap. Die begonnen in 2005, maar lagen vervolgens ruim drie jaar stil.

Brussel en Ankara praten nu over een versoepeling van het visumbeleid, maar dan moet Turkije wel doorgaan met hervormingen, aldus Barroso. Van zijn kant wil Ankara van Brussel een duidelijk tijdpad voor de lopende onderhandelingen over toetreding.

Barroso en Van Rompuy onderstreepten het belang van Turkije als partner in handel en energiezaken. Ze dankten Erdogan voor de Turkse opvang van Syrische vluchtelingen en voor de steun aan EU-hulpverleners die vanuit Turkije opereren.

Bakvis op matje voor schoolpleinmishandeling

Een 13-jarig meisje moet in gesprek met de officier van justitie over een passende straf voor het mishandelen van een leeftijdgenote. Het gesprek vindt plaats in maart, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

Het slachtoffer van het meisje werd 9 januari mishandeld op het schoolplein van het Edison College in Apeldoorn. Ze deed nog dezelfde dag aangifte. De even oude verdachte werd een dag later aangehouden, verhoord en weer vrijgelaten.

Beelden van de mishandeling werden verspreid via sociale media, wat tot de nodige verontwaardiging leidde. Maar het duurt dus nog even voordat bekend is wat voor staartje het incident krijgt.

Duplan twee maanden eruit bij FC Utrecht

FC Utrecht-speler Édouard Duplan is de komende twee maanden uitgeschakeld. De middenvelder heeft zondag in het duel met Feyenoord zijn knieschijf gebroken, zo meldde de club dinsdag. De 30-jarige Fransman kwam tijdens de wedstrijd in botsing met Feyenoord-doelman Erwin Mulder en werd in de 82e minuut gewisseld.

Duplan kampt al een tijdje met fysiek malheur en speelde dit seizoen pas vijf competitiewedstrijden. Begin dit seizoen brak hij een middenvoetsbeentje. Eind november maakte de middenvelder zijn rentree.

Utrecht verloor de thuiswedstrijd zondag met 5-2 van de Rotterdammers. De ploeg uit de Domstad staat momenteel op de negende plek in de Eredivisie. Woensdagavond speelt de club in de kwartfinale van de beker tegen N.E.C. Nijmegen.

Kamer eist steun Bulgarije bij innen toeslagen

De Tweede Kamer eist dat Bulgarije Nederland helpt bij het innen van de boetes die zijn opgelegd aan frauderende Bulgaren. De regering moet op korte termijn een verzoek doen voor invorderingsbijstand. Een grote meerderheid schaarde zich dinsdagmiddag achter een motie hiertoe van SP-Kamerlid Arnold Merkies.

Bulgarije is officieel niet verplicht tot bijstand als het gaat om het innen van onterecht uitgekeerde huurtoeslagen, omdat daarover geen Europese afspraken zijn gemaakt. Tijdens het debat over de Bulgarenfraude zei verantwoordelijk staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) al dat hij op korte termijn wil overleggen met zijn Bulgaarse ambtgenoot over de kwestie.

Vorige week werd duidelijk dat van de 805 boetes die aan Bulgaren zijn opgelegd, er nog maar 55 zijn geïnd. Van veel Bulgaren ontbreekt het adres en ook de capaciteit in Bulgarije voor het terugvorderen is beperkt. Het is daarom niet waarschijnlijk dat veel boetes alsnog kunnen worden geïnd, bleek tijdens dat debat.

De Tweede Kamer vindt dat Weekers zich maximaal moet inzetten om de resterende boetes alsnog te innen. Hij moet het parlement daarover elke twee maanden informeren, staat in een motie van D66 die dinsdag eveneens werd aangenomen. Ook wil het parlement dat het stelsel van toeslagen in de toekomst fraudebestendiger wordt.

Beloning voor gouden tip over staaf op rails

De NS looft 2500 euro uit voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de dader of daders die zondagavond een stuk staal op het spoor bij Lelystad hebben gelegd. Dat heeft het spoorbedrijf dinsdag bekendgemaakt.

De staaf waar de trein overheen reed, sloeg door de vloer en maakte een gat in het bordes achter de cabine van de machinist. Volgens de politie was het wonder dat er geen gewonden vielen. Alle 150 passagiers bleven ongedeerd.

De troep was rond 22.00 uur bij een fietstunneltje op de rails gelegd. Tot nu toe tast de politie nog in het duister over de mogelijke daders.

Siemerink voorziet zware opgave in Davis Cup

Davis Cup-captain Jan Siemerink verwacht een moeilijke wedstrijd tegen Tsjechië eind deze maand. "We moeten top zijn. Op een gemiddelde dag redden we het niet tegen de Tsjechen", zei de oud-tennisser. Hij presenteerde dinsdag zijn team, dat bestaat uit Robin Haase, Igor Sijsling, Thiemo de Bakker en Jean-Julien Rojer.

"Tsjechië is een beresterk team. Ze hebben niet voor niets de Davis Cup nu twee keer achter elkaar gewonnen", ging Siemerink in op de tegenstander. "Tomas Berdych staat al jaren in de top tien van de wereld. Hij is niet iemand die een grand slam wint, maar hij is de laatste tijd top bezig."

Siemerink koos voor De Bakker, ook al staat Jessa Huta Galung 45 plaatsen hoger op de wereldranglijst. "Ik vind Thiemo een uitgesproken Davis Cup-speler. Hij kan boven zichzelf uitstijgen en van toppers winnen", aldus Siemerink. "Jesse was natuurlijk teleurgesteld toen ik het hem vertelde, maar ik verwacht dat hij in de toekomst beschikbaar blijft."

Over de prestaties van de tennissers in het enkelspel bij de Australian Open was Siemerink niet tevreden. "Ze speelden daar niet op het niveau wat we nodig hebben om Tsjechië te verslaan." De Bakker werd al in de voorronde uitgeschakeld, terwijl Haase, Huta Galung en Sijsling de eerste ronde niet overleefden.

Poliobestrijders gedood in Pakistan

Aanvallen op twee teams van poliobestrijders in Pakistan hebben dinsdag aan drie mensen het leven gekost. Een vierde raakte gewond, aldus de Pakistaanse politie.

Beide teams werden in de zuidelijke havenstad Karachi onder vuur genomen. Het vaccinatieprogramma is naar aanleiding van de aanvallen afgeblazen.

Pakistan is een van de weinige landen waar polio nog veel voorkomt. Poliobestrijders worden vaak aangevallen door extremisten, die denken dat de poliobestrijders westerse spionnen zijn en dat het vaccin in werkelijkheid bedoeld is om islamitische jongetjes onvruchtbaar te maken.

RKC contracteert DaniŽl de Ridder

RKC Waalwijk heeft zich voor de rest van dit seizoen versterkt met Daniël de Ridder. De vleugelaanvaller was al een tijdje in Brabant op proef. De Ridder heeft tijdens zijn stageperiode laten zien dat hij fit is, en dat hij iets kan toevoegen aan het elftal.

"Daniël is op de flanken op z'n best en juist op die posities is onze huidige kern, mede door blessures, mager bezet. Wat ons allemaal erg aanspreekt, is de drive die hij heeft. Hij wil Nederland laten zien wat hij kan", reageert manager technische zaken Janus van Gelder op de officiële website van RKC Waalwijk.

Sinds vorig jaar was De Ridder clubloos, omdat zijn contract bij sc Heerenveen niet werd verlengd. In Friesland kwam de 29-jarige buitenspeler wegens blessures weinig aan spelen toe. Hij kampte lange tijd met een nekhernia.

In 2012 keerde De Ridder terug in Nederland, nadat hij bij verschillende clubs uit heel Europa terecht was gekomen. Na zijn doorbraak bij Ajax in het seizoen 2004/05 speelde de aanvaller onder meer in Spanje (Celta de Vigo), Engeland (Birmingham City, Wigan Athletic), Israël (Hapoël Tel Aviv) en Zwitserland (Grasshoppers).

Met De Ridder in de gelederen hoopt RKC Waalwijk de komende weken de weg naar boven in te zetten. De ploeg van Erwin Koeman hervatte de Eredivisie afgelopen weekend met een gelijkspel tegen FC Groningen (1-1), waardoor RKC nu vijftiende staat. Vrijdag volgt een lastige uitwedstrijd tegen Heracles Almelo.

Duitsland: gegevens 16 miljoen accounts gestolen

De Duitse Federale Dienst voor Informatiebeveiliging (BSI) heeft bij een analyse van een aantal botnets, een netwerk van gekaapte computers, de inloggegevens van zestien miljoen internetaccounts aangetroffen. De dienst wilde dinsdag niet zeggen om wat voor accounts het gaat en wanneer de analyse van het botnet heeft plaatsgehad.

De gegevens die werden aangetroffen bestaan uit de combinatie van een e-mailadres en een wachtwoord. Volgens woordvoerder Tim Griese hoort ongeveer de helft van de accounts tot een Duits domein.

Het is niet duidelijk om wat voor soort accounts het gaat. Omdat het gaat om de combinatie van e-mailadres en wachtwoord kan het gaan om de inloggegevens voor sociale netwerken of webwinkels. De BSI heeft een speciale website ingericht waar mensen kunnen controleren of hun e-mailadres voorkomt in de lijst met getroffen accounts.

OM: Demmink nog niet voor de rechter

Het is nog helemaal niet zeker of oud-secretaris-generaal van het ministerie van Justitie Joris Demmink voor de rechter moet verschijnen. Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie dinsdagmiddag weten. "Zover is het nog niet", aldus de zegsvrouw.

Het gerechtshof in Arnhem gaf dinsdagochtend opdracht een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de voormalige topambtenaar wegens verkrachting in Turkije. Het OM zag in december nog geen heil in strafrechtelijke vervolging, omdat er geen bewijs was dat Demmink in de periode van het vermeende misbruik daadwerkelijk in dat land verbleef.

"Het is een andere beslissing dan het OM voor ogen had", geeft de woordvoerder toe. Maar van vervolging is volgens de zegsvrouw nog geen sprake. "Het hof vindt dieper onderzoek noodzakelijk. Afhankelijk van de uitkomsten wordt bepaald of Demmink voor de rechter wordt gebracht."

Voor het strafrechtelijk onderzoek moet in ieder geval een Turkse politieagent worden verhoord. Ook moet nader onderzoek worden gedaan naar de vermeende reisdata van Demmink naar Turkije na 1986. Verder moet de beslissing van de Turken om niet over te gaan tot vervolging en de argumentatie daarvan nader worden onderzocht.

Als bij het onderzoek van de rechter-commissaris nieuwe zaken aan het licht komen, moet ook daar onderzoek naar worden gedaan. Het horen van Demmink zelf kan daar ook toe behoren. Het hof noemt een strafrechtelijk onderzoek gerechtvaardigd vanwege het feit dat de beschuldiging van Demmink 'al jarenlang met een zekere regelmaat opdoemt in de media'.

CDA-Kamerlid Peter Oskam stelt dat het ministerie van Veiligheid en Justitie niet meer de advocaat van voormalig topambtenaar Joris Demmink betaalt nu hij wordt vervolgd op verdenking van verkrachting. "Hij is nu verdachte in een zedenzaak. Dit heeft niets met zijn werk te maken", zei Oskam dinsdagmiddag in reactie op de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem dat Demmink moet worden vervolgd. Oskam heeft herhaaldelijk Kamervragen gesteld over de zaak.

EU voert eerste overleg met ServiŽ over toetreding

De Europese Unie is dinsdag in overleg getreden met Servië over het EU-lidmaatschap van het land. De Servische premier Ivica Dacic heeft dinsdag aangegeven dat Servië in 2020 als volwaardig lid wil toetreden. Hij wil dat Servië in 2018 aan alle voorwaarden voor toetreding heeft voldaan, zodat het land nog een buffer van twee jaar heeft.

Dacic zei dat de Serviërs er 'alles aan doen om snel tot resultaat te komen'. Eind december maakte de EU bekend dat Servië voldoende stappen heeft gezet om een begin te maken met de toetredingsgesprekken.

De EU wees met name op de verbetering van de betrekkingen met Kosovo en op het op gang brengen van een markteconomie. Servië hoopt dat de hervormingen die zijn doorgevoerd buitenlandse investeerders aantrekken.

Merknaam zorgverzekeraar Agis verdwijnt

Zorgverzekeringsconcern Achmea schrapt de merknaam Agis per volgend jaar. De klanten van Agis en jongerenlabel TakeCareNow! gaan over naar Zilveren Kruis, een van de andere bedrijven van Achmea. Dat heeft Achmea dinsdag bekendgemaakt.

De samenvoeging van de merken moet de efficiëntie verbeteren en de marketingkosten omlaagbrengen, aldus het concern. Agis en Zilveren Kruis waren aan de achterkant al langere tijd samengevoegd. Zo werden al gezamenlijk contracten afgesloten met zorgaanbieders.

Het verdwijnen van Agis heeft waarschijnlijk ook consequenties voor een deel van het personeel, zegt een woordvoerder van Achmea. Hoeveel banen er gaan verdwijnen, wordt pas de komende tijd duidelijk. Het aantal te schrappen banen maakt deel uit van de vierduizend banen die in totaal bij Achmea gaan verdwijnen in de komende drie jaar, zoals in december werd aangekondigd.

Voor de klanten van Agis verandert er dit jaar nog niets. Voor volgend jaar krijgen de klanten in november een aanbieding onder de naam Zilveren Kruis.

De overgang van de Agis-klanten moet nog wel worden goedgekeurd door De Nederlandsche Bank.

Schoonmakers maken uit protest goed schoon

Schoonmakers schrobben en poetsen een basisschool in Groningen woensdag 'zoals het hoort'. Ze doen dit omdat ze vinden dat ze doorgaans te weinig tijd krijgen om hun werk goed te doen. Dat zegt vakbond FNV Schoonmaak dinsdag, drie dagen voor werkgevers en vakbonden over een nieuwe schoonmaak-cao in gesprek gaan.

De schoonmakers krijgen volgens FNV normaal ongeveer anderhalve minuut de tijd om een klaslokaal te reinigen. Dat kan niet in die tijd, zegt de bond. "Dan wordt het niet echt schoon en dat is niet gezond voor de kinderen", zegt een van de schoonmakers volgens FNV.

Werknemers in de sector protesteren al langer voor een nieuwe cao. Ze vinden dat ze te weinig verdienen, onder te hoge druk werken en te weinig waardering krijgen voor hun werkzaamheden. In Nederland werken ongeveer 150 duizend schoonmakers.

Vakbonden FNV Schoonmaak en CNV Vakmensen gaan vrijdag met werkgeversorganisatie OSB praten over een nieuwe overeenkomst. Ook de politiek is bezig met de schoonmakers: het kabinet heeft plannen om de schoonmakers die in overheidsgebouwen werken weer in dienst te nemen om ze zo betere arbeidsomstandigheden te bieden.

FIFA: matchfixing strenger bestraffen

Wereldvoetbalbond FIFA wil dat personen die zich schuldig maken aan matchfixing zwaarder worden bestraft. De bond daarom een beroep op nationale overheden. Spelers die worden betrapt op matchfixing, krijgen van de FIFA vaak een levenslange schorsing.

De personen die verantwoordelijk zijn voor de manipulatie, blijven meestal echter buiten schot. "De fixer trekt van de ene speler of scheidsrechter naar de volgende, en is in principe onschendbaar, kan niet worden vervolgd", zegt Ralf Mutschke, die bij de FIFA de portefeuille 'veiligheid' heeft, tegen persbureau Reuters.

"Dat is geen goed afschrikmiddel voor de georganiseerde misdaad, voor criminelen, en ik wil duidelijk zijn: we hebben hierbij de hulp van overheden nodig, en de politieke wil om te veranderen", gaat Mutschke verder. "Ze lopen geen enkel risico, en dat is vreselijk."

Volgens de FIFA-man is het 'onacceptabel' dat overheden in de strijd tegen matchfixing weinig daadkracht tonen. "In de praktijk komt het erop neer dat vertegenwoordigers van de FIFA of de nationale bonden die bij de politie vragen om nader onderzoek, te horen krijgen dat er geen jurisdictie is en dat het geen prioriteit heeft."

In Europa kwamen de laatste jaren diverse omkoopschandalen aan het licht. Het meest recente nieuws van matchfixing kwam vanuit Italië, waar onder meer Gennaro Gattuso werd genoemd in een nieuw schandaal. De oud-speler van AC Milan ontkent ook maar iets ermee te maken te hebben.

Politie ontkent drugsmekka in huis Bieber

Justin Bieber heeft zijn huis helemaal niet vol liggen met drugs. Ingewijden zeiden eerder dat agenten koektrommels vol wiet en verschillende waterpijpen aantroffen bij een huiszoeking, maar de politie van Los Angeles ontkent dat.

De zanger, die naar verluidt een drugsprobleem heeft, kreeg vorige week bezoek van dienders omdat hij het huis van zijn buurman had bekogeld met eieren. Vervolgens werd Lil Za, een vriend van de 19-jarige Bieber, opgepakt met MDMA. Een politiewoordvoerder zei tegen entertainmentzender E! dat het huis van de zanger 'mooi schoon was' en 'niet raar rook'. Ook geruchten over een 'rookruimte' worden door de zegsman ontkend.

Bieber deed ondertussen van zich spreken in Colorado, schrijft entertainmentsite TMZ. Toen de zanger met zijn crew door de Amerikaanse staat reed stapte hij uit de auto om, omringd door bodyguards, zijn initialen in de sneeuw te urineren.

Puber kan probleemloos alcohol kopen via webshops

Bij de verkoop van alcohol controleren webshops vrijwel nooit wat de leeftijd van de klant is. Het ministerie van Volksgezondheid liet 15-jarigen proberen alcohol via internet te kopen, maar bij geen van de vijftig pogingen werd naar de leeftijd gevraagd, concludeert het ministerie van Volksgezondheid in een rapport dat dinsdagmiddag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Het ministerie werkte met 15-jarige mysteryshoppers omdat 16-jarigen vorig jaar nog wel alcohol mochten kopen. Nu ligt de grens bij 18 jaar. In een vorig onderzoek van het ministerie, in 2011, lukte het ook bij alle pogingen om alcohol via internetwinkels te kopen.

Onder meer websites die thuis maaltijden bezorgen verkopen alcohol, maar ook webshops van supermarkten en slijterijen doen dit. Bij de bestelling moet vaak een geboortedatum worden ingevuld, maar die zou vaak niet worden gecontroleerd door de koerier die de bestelling aflevert.

De webshops die alcohol verkopen aan minderjarige mysteryshoppers die het ministerie inzet kunnen overigens niet zomaar worden beboet, omdat dan sprake zou zijn van uitlokking van een strafbaar feit.

Het aandeel van onlineverkoop in de totale alcoholverkoop is volgens het ministerie vijf tot zeven procent. Het onderzoek richtte zich op de hele markt, inclusief slijterijen, supermarkten en sportkantines.

In totaal werden zo'n 1400 pogingen ondernomen om alcohol te kopen. In 2011 werd de alcohol nog bij 28 procent van de pogingen geweigerd. Dat is gestegen naar 47 procent. Volgens staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) is dat nog niet genoeg.

Iran stuurt marineschepen naar Atlantische Oceaan

Twee Iraanse marineschepen zijn dinsdag vertrokken naar de Atlantische Oceaan. Het is de eerste missie van de Iraanse marine in het gebied. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie bekendgemaakt. Iran wil met de missie laten zien dat het in staat is om ook buiten het Midden-Oosten zijn invloed te doen gelden.

De torpedojager Sanbalan en het helikoptervliegdekschip Khark zijn dinsdag vertrokken uit de haven van Bandar Abbas voor de drie maanden durende reis. "De oorlogsbodems hebben tot taak scheepvaartroutes te beveiligen en nieuw personeel op te leiden", aldus de Iraanse admiraal Habibollah Sayyari. Aan boord van de schepen zijn naast de reguliere bemanning ongeveer dertig kadetten.

Iran heeft geregeld schepen naar de Golf van Aden en de Afrikaanse Oostkust gestuurd om daar te patrouilleren en koopvaardijschepen te beschermen tegen piraten. Ook zijn er de afgelopen jaren schepen naar Syrische wateren gestuurd. In 2012 maakte Teheran bekend dat het binnen enkele jaren schepen in de internationale wateren voor de Amerikaanse kust wil hebben.

Normaal-drummer Jan Manschot (66) overleden

Jan Manschot, medeoprichter en voormalig drummer van Normaal, is maandagnacht op 66-jarige leeftijd overleden. Manschot had een hersentumor.

De drummer, die de afgelopen maanden flink kwakkelde met zijn gezondheid, is thuis overleden. De uitvaart van Manschot vindt na het weekeinde plaats in besloten kring, zei het management van Normaal tegen Novum Nieuws.

Manschot richtte Normaal begin jaren zeventig op met Bennie Jolink en verliet de groep in 1989. Later maakte hij diverse radioprogramma's voor Omroep Gelderland, zoals Achter d'n Issel en Superzondag. In de zomer van 2012 werden voor het eerst tumoren ontdekt bij Manschot.

Boze rechter schort proces kunstroof weer op

De rechter in Boekarest heeft het proces tegen vier verdachten van de kunstroof in Rotterdam dinsdag opgeschort, omdat hij niet accepteerde dat een van de advocaten niet aanwezig was op de zitting. Daardoor konden de cruciale getuigen die waren opgetrommeld om hun verhaal te doen, onverrichter zake terug naar huis.

Advocaat Catalin Dancu had zich afgemeld en om opschorting gevraagd, omdat hij nog een andere rechtszaak moest voeren elders in Roemenië. Dancu vertegenwoordigt in het kunstroofproces Olga Dogaru, haar reeds veroordeelde zoon Radu Dogaru en Petre Condrat. Maar de geïrriteerde rechter wees het verzoek van de advocaat af. Omdat Dancu toch niet kwam opdagen, heeft hij een boete gekregen.

Het vervolg is gepland op 14 februari.

World of Tanks pakt record

Het gaat de Wit-Russische studio Wargaming voor de wind met World of Tanks en de rek lijkt er nog altijd niet uit te zijn. De studio heeft nu bekendgemaakt een nieuw recordaantaal gelijktijdige spelers te hebben gevestigd op de Russische servers. 1.114.000 Russen speelden tegelijkertijd met hun tanks.

"Tankmen on the Russian servers all play at different times of the day and although their overall number has long since surpassed several million daily active users, the PCCU has been hovering around 900,000 gamers for the past few months. Finally, we’ve breached the one million mark. We are set to scale even greater heights with considerable improvements planned for World of Tanks in 2014", aldus Andrei Yarantsau, VP of Publishing bij Wargaming.

Pas geleden maakte de studio al bekend dat World of Tanks ruim 75 miljoen geregistreerde gebruikers heeft. Volgens Wargaming komen hier dagelijks nog nieuwe spelers bij. World of Tanks is gratis te downloaden op Windows en Xbox 360. 

[Upd] Hof: 'Demmink moet vervolgd voor verkrachting'

Oud-secretaris-generaal van het ministerie van Justitie Joris Demmink moet worden vervolgd. Justitie moet hem van het gerechtshof in Arnhem vervolgen voor verkrachting, zegt een woordvoerder.

Het onderzoek richt zich niet op misbruik van minderjarigen omdat de zaken waar het kinderen betrof al zijn verjaard. De 66-jarige Demmink wordt al jaren beschuldigd van het misbruik van drie minderjarige Turkse jongens in de jaren negentig, maar heeft altijd ontkend. Diverse onderzoeken leverden tot nu toe geen harde bewijzen op.

Zo maakten de Turken in december bekend dat ze geen bewijs hebben van een bezoek van Demmink aan het land in 1996. Terwijl dit eerder wel het geval bleek te zijn. Demmink stelt dat hij sinds 1986 niet meer in Turkije is geweest.

Het Openbaar Ministerie liet daarop weten dat het geen reden meer zag om een strafrechtelijk onderzoek naar de oud-secretaris-generaal van Justitie in te stellen. Het OM had afgelopen zomer na een rechtshulpverzoek aan Turkije informatie gekregen over een document van de Turkse justitie waaruit zou blijken dat Demmink op 20 juli 1996 wel degelijk in Turkije was.

De Turken lieten het OM eind 2013 echter weten dat die niet uit eigen onderzoek komt, maar van een aangifte die onder meer is gedaan door drugshandelaar Hüseyin Baybasin. Hij is in Nederland tot levenslang veroordeeld.

Ex-topambtenaar Demmink is overigens betrokken bij verschillende rechtszaken. Zo heeft hij het AD voor de rechter gesleept omdat hij schade zou hebben ondervonden van de berichtgeving van de krant over het vermeende misbruik.

De staat draait tot nu toe op voor de juridische kosten die Demmink maakt voor de rechtszaken.

Update 14.55 uur
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) beraadt zich erop of de staat nog langer moet opdraaien voor de advocaatkosten van Joris Demmink, nu het Openbaar Ministerie hem moet vervolgen voor verkrachting. Dat zei Opstelten dinsdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Opstelten zei verder dat hij 'kennis heeft genomen' van het besluit van het hof in Arnhem. "Mijn conclusie is dat het recht zijn loop zal hebben."

De advocaat van de Oud-secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat zijn client niet schuldig is aan het misbruiken van twee Turkse jongens. "Het nadere onderzoek zal bevestigen dat meneer Demmink geen blaam treft."

Vader en zoon aangehouden voor mishandeling agenten

Een vader en een zoon uit Rotterdam zijn afgelopen weekend aangehouden op verdenking van zware mishandeling van twee agenten. Een van de politiemensen werd donderdag meerdere malen hard tegen zijn hoofd geslagen tijdens een verkeerscontrole.

De 51-jarige vader weigerde mee te werken toen de politie zijn auto wilde controleren in de Stokroosstraat. Tijdens het gesprek dat volgde kwam een 23-jarige man aanlopen die aangaf de zoon van de automobilist te zijn. Even daarna ontstond een gevecht waarbij een van de agenten enkele rake klappen kreeg.

Om de twee mannen onder controle te krijgen, gebruikte de politie pepperspray. De vader en zoon wisten echter te voet te ontkomen. Omdat hun identiteit bekend was, gingen agenten direct naar de woning van het duo. Daar waren ze niet. Een andere zoon was wel thuis en bleek nog 360 euro aan boetes open te hebben staan. Hij moest die direct betalen.

De 51-jarige vader werd uiteindelijk zaterdag in de woning van een familielid in Rotterdam-West aangehouden. Een dag later werd de 23-jarige zoon op de 's Gravendijkwal in Rotterdam gearresteerd. De twee zitten vast.

Portugezen A2 krijgen huisvestingskosten terug

De Portugese bouwvakkers die werken aan de bouw van de A2-tunnel bij Maastricht krijgen met terugwerkende kracht hun huisvestingskosten terug. Dat heeft het bouwconsortium Avenue2 dinsdag laten weten aan de bouwvakkers. Volgens vakbond FNV Bouw is de toezegging echter niet voldoende, en moeten alle ingehouden kosten worden terugbetaald.

Avenue2 betaalt de werknemers, die zijn ingehuurd via de Ierse uitzender Rimec, de huisvestingskosten van 14,30 euro netto per dag terug over 2012 en 2013. De werknemers krijgen het bedrag volgens Avenue2 zo snel mogelijk uitbetaald. De verlaging geldt ook de voor de komende periode. Verder is afgesproken dat de sociale premies voortaan in Nederland worden afgedragen.

In november concludeerde een aantal experts, ingehuurd door het consortium van Ballast Nedam en Strukton, dat de werknemers te veel van hun loon moeten afstaan voor huisvesting en vervoer. De bouwers beloofden na het rapport de te veel in rekening gebrachte kosten terug te betalen.

FNV Bouw trok eind vorige maand al aan de bel dat dat nog niet gebeurd was. De vakbond concludeert nu dat de belofte om alle onterecht ingehouden kosten terug te betalen is gebroken. Volgens de bond hebben de werknemers maandelijks duizend euro tegoed, en krijgen ze nu maar vierhonderd euro.

Het consortium benadrukt dat het geen enkele juridische verplichting had om de huisvestingskosten terug te betalen. Mede op aandringen van de opdrachtgevers van de bouw van de tunnel - waaronder het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincies en de betrokken gemeentes - is nu toch gekozen om de huisvestingskosten terug te betalen.

Momenteel werken er ongeveer vijftig Portugezen aan de tunnel. Tijdens de zomer zullen dat er tachtig zijn. FNV Bouw heeft steeds gesteld dat de bouwvakkers worden uitgebuit en dat er sprake is van moderne slavernij. Avenue2 zegt nu 'te betreuren dat dat beeld is ontstaan'. Volgens de bouwers is de huisvesting goed geregeld en krijgen de werknemers voldoende uitbetaald en werken ze niet te veel uren.

FNV Bouw gaat de opdrachtgevers nogmaals vragen in te grijpen. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher wordt als verantwoordelijke voor de Inspectie SZW ook aangesproken. "De controle op de naleving van de cao moet veel scherper, de aanpak van misstanden veel directer en harder", zegt bestuurder Ellen Hoeijenbos.

Premier Spanje: prinses Cristina pleegde geen fraude

De Spaanse prinses Cristina, dochter van koning Juan Carlos, heeft zich niet schuldig gemaakt aan belastingfraude en witwassen. De Spaanse premier Mariano Rajoy liet maandagavond in een interview met tv-zender Antena 3 weten daarvan overtuigd te zijn.

Cristina is als verdachte opgeroepen voor verhoor in een onderzoek naar belastingontduiking en witwassen. Het onderzoek spitst zich toe op de echtgenoot van de prinses, Iñaki Urdangarin, die via zijn stichting miljoenen euro's voor aanbestedingen zou hebben doorgesluisd naar zijn bedrijf Aizoon.

Rajoy liet weten 'overtuigd te zijn van de onschuld van de prinses'. De premier wil niet dat zij haar titel moet opgeven, ook al is zij mede-eigenaar van Aizoon en heeft de kwestie het aanzien van de koninklijke familie flinke schade toegebracht.

[AO] Wawrinka verrast titelverdediger Djokovic

Stanislas Wawrinka heeft dinsdag op de Australian open voor een daverende verrassing gezorgd. De als achtste geplaatste Zwitser schakelde in de kwartfinale Novak Djokovic, de winnaar van de laatste drie edities in Melbourne, uit: 2-6, 6-4, 6-2, 3-6 en 9-7. De wedstrijd duurde net geen vier uur.

Voor Wawrinka is het na de US Open van vorig jaar zijn tweede halve finale bij een grandslamtoernooi. Daarin wacht de Tsjech Tomas Berdych (7). Die rekende eerder dinsdag af met David Ferrer.

In de eerste set had Djokovic weinig moeite met Wawrinka. Vanaf 2-2 liep de titelverdediger via twee breaks uit naar de setwinst. In het tweede bedrijf miste Wawrinka in de derde game al de kans om een break voorsprong te nemen, maar dat zette hij later recht en via een break trok hij de stand gelijk.

De Zwitser kreeg steeds meer de overhand in de partij en pakte de derde set met overmacht. Djokovic was echter niet van plan het bijltje erbij neer te gooien. De Serviër schakelde een tandje bij en pakte een break met oogstrelend tennis.

Ook in de beslissende set was het Djokovic die als eerste een break pakte. Wawrinka toonde nu echter veerkracht en brak meteen terug. Vervolgens hielden beide mannen hun opslag lange tijd. Ook een korte regenonderbreking bij 5-5 kon de twee niet van de wijs brengen.

Uiteindelijk was het Wawrinka die op 8-7 een breakpunt en dus een matchpunt kreeg. Djokovic serveerde goed, maar volleerde vervolgens de return van Wawrinka buiten de lijnen. Daarmee werd hij voor het eerst sinds Roland Garros 2010 voor de halve finale van een grandslamtoernooi uitgeschakeld.

Frijns blij met rol bij Caterham

Robin Frijns werd vandaag benoemd tot reservecoureur bij het Formule 1-team Caterham. De Nederlander is blij dat hij na zijn gedwongen vertrek bij Sauber weer onder de pannen is. Hij zal bij het team uit Leafield een aantal vrijdagen in actie komen en stapt ook regelmatig in de simulator.

"Ik ben blij dat Caterham en Renault mij de kans hebben gegeven om in 2014 in de Formule 1 aanwezig te zijn. Tegenwoordig is het zeldzaam om een F1-team te vinden dat zoveel vertrouwen in een jonge coureur al ik heeft, maar tijdens de onderhandelingen kreeg ik sterk het gevoel dat ze echt in mij geloven en dat waardeer ik ten zeerste. Daarom had ik al enige tijd de voorkeur voor Caterham en ik ben blij dat het nu gelukt is."

"De voortekenen dat Caterham in de komende jaren naar voren zal komen op de grid zien er goed uit en ik heb het gevoel dat ieder teamlid er hard voor werkt om dit voor elkaar te boksen. Toen ik de fabriek voor de eerste keer bezocht zag ik dat de werksfeer in Leafield zeer positief is, wat mij meteen een goed gevoel gaf. Mijn doel voor dit seizoen is om het team waar ik kan te helpen en om de belangrijke ervaring op te doen om zo een plaatsje in het team en in de F1 te veroveren. Ik ga er vanuit dat we samen veel fantastische jaren kunnen hebben."

Oudemannenhumor

Omdat de oude man nu eenmaal niet meer vanzelf in contact komt met de jongere vrouw, probeert hij vaak een vrouw aan te spreken op de mooi-weer-gesprek-plekken: bij de kassa van de supermarkt, op de vakantiebeurs, in een winkel met computerapparatuur. Het liefst kiest hij een werkneemster, omdat zij niet zomaar gillend van hem weg kan rennen. Met een grapje probeert hij het ijs te breken. Bij de kassa: “Als ik dat pak melk koop, krijg ik jou er dan bij?” Op de vakantiebeurs, tegen zijn kleinzoon: “Wil je die pen, of wil je liever die vriendelijke dame erachter?” In de Mediamarkt met een vriend: “Komt die computer ook met een vrouwtje?” Waarop de vriend zijn schouders ophaalt en mompelt: “Hij bedoelt Wifi…”

Lichtgewonden bij trambotsing Den Haag

Bij een botsing tussen twee trams in Den Haag zijn vier passagiers lichtgewond geraakt. Het ongeluk gebeurde rond 09.45 uur op de Meppelweg, laat een woordvoerder van stadsvervoerder HTM weten.

Het kwam volgens de woordvoerder tot een kop-staartbotsing tussen een lege tram op weg naar de remise en Randstadrail 4. Door het ongeluk is de dienstregeling verstoord. "Op onze site en via Twitter is de actuele situatie het beste in de gaten te houden."

Over de oorzaak van het ongeluk valt nog niks te zeggen. "Dat gaan we uitgebreid onderzoeken."

Tienerduo verdacht van tientallen misdrijven

Agenten hebben dinsdag twee 13-jarige jongens uit Eelde-Paterswolde verhoord die verdacht worden van tientallen misdrijven. De tieners vernielden een groot aantal auto's en bedreigden een 12-jarige jongen met een neppistool. Een van de jongens wordt daarnaast verdacht van inbraken in bouwketen. Dat meldt de politie.

Het duo gooide vanaf eind december tot nieuwsjaarsdag ramen in van 24 auto's en een camper. De voertuigen werden bekrast en spiegels eraf getrapt en getrokken. De schade zou tienduizenden euro's bedragen.

De bedreiging van de 12-jarige jongen gebeurde in een filmpje. In het filmpje werd de jongen uit Glimmen ook uitgescholden. Het 'vuurwapen' is door de politie in beslag genomen.

Een van jongens zou betrokken zijn geweest bij inbraken in twee bouwketen aan de Weeakkerweg in Eelde in juni. Daar werden volgens de politie gereedschappen en 'genotsmiddelen' gestolen. De politie sluit niet uit dat in deze zaken nog meer verdachten zullen worden gehoord.

Tegen de jongens is een proces-verbaal opgemaakt.

Unieke beelden Van Vrijberghe de Coningh online

Uniek beeldmateriaal van Coen van Vrijberghe de Coningh is maandag op internet verschenen. Het filmpje van de zeventien jaar geleden overleden Flodder-acteur is op Youtube geplaatst door regisseur Dick Maas, bedenker van de asociale film- en tv-familie.

Op de beelden is te zien hoe Van Vrijberghe de Coningh in de rol van zijn personage Johnnie Flodder een rondleiding achter de schermen van de film Flodder 3 geeft. "Zeldzame, nog nooit eerder vertoonde, video die een uniek kijkje achter de schermen geeft van de laatste Flodder-film", laat Maas weten. "Gefilmd, gespeeld en gemonteerd door Coen zelf."

Van Vrijberghe de Coningh, die de rol na twee films overnam van Huub Stapel, maakte met Maas naast de derde Flodder-film ook een tv-serie over de familie. De acteur overleed eind 1997 plots aan een hartstilstand, in zijn rol op een Flodder-feest. Hij werd 47 jaar.

[Pic] Miley toont tieten weer eens

Geen idee waarom, maar Miley Cyrus heeft weer een nieuw kiekje op haar Instagram gezet. Ditmaal zet ze haar tieten in de spotlights. Alweer ja.

Het enige wat duidelijk wordt, is dat de foto is gemaakt in het kader van 'MTV Unplugged'. Waren eerder al grootheden als Nirvana en Bruce Springsteen aan de beurt in het welbekende MTV-programma, nu blijkt het dus de beurt aan het gevallen Disney-sterretje. En wel op 29 januari.

Helaas is Miley niet zo stoer om haar tepels te tonen. Deze zijn afgeplakt met sterretjes. En ze heeft een lelijk gebit, dat ook...


Het bewuste kiekje van Miley Cyrus...

NL'se economie groeit 3% in ťťn dag

Voor degenen die het niet mee hebben gekregen: het gaat best wel kut met de Nederlandse economie. Met de verkiezingen in het vooruitzicht, zouden politici maar wat graag een manier hebben om de economie in één klap gezond te maken. En die manier hebben ze nu.

Vanaf 1 september hoeven we ons geen zorgen meer te maken. Onze economie groeit dan op één dag met drie procent en ons begrotingstekort voldoet aan de drieprocenteis van de EU. Sterker nog, de economie van de gehele EU zal op die dag met 2,4 procent groeien.

De groei is evenwel puur fictioneel: het komt doordat Eurostat, het statistisch bureau van de EU, het bruto binnenlands product (bbp) anders gaat uitrekenen. Dat wordt al twintig jaar op dezelfde manier uitgerekend, maar die manier houdt geen rekening met moderne ontwikkelingen zoals het internet.

De belangrijkste aanpassing is dat de fondsen voor ontwikkeling en onderzoek niet langer als uitgave gerekend worden, maar als investering. Dat veroorzaakt een toename van 2 procent van het bbp. Ook de aankoop van wapens wordt een investering, wat een 'groei' van 0,1 procent teweegbrengt.

Doordat bijna alle economische graadmeters en richtlijnen uitgerekend worden aan de hand van het bbp, zal de financiële toestand van Nederland - op papier tenminste - stevig verbeteren. De staatschuld zal van 77 procent van het bbp afnemen tot 74 procent van het bbp, hoewel de staatschuld in absolute cijfers identiek blijft.

De verandering wordt door verschillende mensen op een andere manier onthaald. Voorstanders menen dat de aanpassing eindelijk de economische waarheid goed weergeeft en dat de cijfers de afgelopen jaren te negatief waren. De Volkskrant stelt: "Brussel snoert eurosceptici op 1 september de mond."

Tegenstanders stellen echter dat dit een goedkope rekentruc is, een voorbeeld van 'Europese rekenkunde'. De truc zou de alles mooier voorstellen maar in feite niets veranderen aan de werkelijkheid.

Caterham: Kobayashi en Ericsson coureurs, Frijns testrijder

Het Formule 1-team Caterham heeft bekendgemaakt dat Kamui Kobayashi en Marcus Ericcson de coureurs voor het seizoen 2014 zullen gaan worden. De Nederlander Robin Frijns en de Amerikaan Alexander Rossi zullen de testrijders zijn. Laatstgenoemde gaat ook in de GP2 rijden, samen met Rio Haryanto.

De geruchten dat Caterham voor Kobayashi en Ericsson zou kiezen werden in de afgelopen weken steeds sterker. Gisteren liet de renstal weten dat er voor Charles Pic geen tweede seizoen in zat en vandaag werd duidelijk dat Giedo van der Garde reserverijder bij Sauber is geworden.

De 27-jarige Kobayashi keert terug in de Formule 1, nadat hij eind 2012 zijn biezen kon pakken bij Sauber. De Japanner debuteerde in 2009 voor Toyota en dwong in de twee races die hij had met zijn rijkunsten een zitje bij Sauber af. Nu keert hij terug en krijgt hij de 23-jarige Ericsson als teamgenoot. De Zweed reed in de afgelopen vier seizoenen in de GP2 Series en kan nu met sponsorgeld zijn F1-droom waarmaken.

Voor Frijns is er een reserverol weggelegd. De Nederlander zal de rol van derde coureur op zich nemen in de weekenden dat de GP2 rijdt en zal ook enkele vrijdagen in actie mogen komen. Ook Rossi vult gedurende een deel van het jaar de reserverol in en mag ook in de GP2 racen, net als Haryanto die twee seizoenen in die raceklasse erop heeft zitten.

Rus verkiest toernooi in Zuid-Amerika boven Fed Cup

Arantxa Rus heeft zich afgemeld voor de Fed Cup. Dat heeft Fed Cup-captain Paul Haarhuis dinsdag bekendgemaakt in Almere. De Monsterse tennisster verkiest deelname aan een toernooi in Zuid-Amerika boven de eerste ronde van de Europees/Afrikaanse zone I.

Een vervanger voor Rus heeft Haarhuis nog niet. De debuterende Fed Cup-captain polste Indy de Vroome, maar de 17-jarige speelt dan ook in Zuid-Amerika. Kiki Bertens, Richel Hogenkamp en Michaëlla Krajicek zijn de andere leden van het Fed Cup-team.

Nederland treft vanaf 4 februari in Boedapest België, Kroatië en Luxemburg in een poule. De poulewinnaar strijdt met drie andere poulewinnaars om twee plaatsen in promotieduels voor een plaats in de Wereldgroep II. De nummers vier moeten degradatie naar de Europees/Afrikaanse zone II zien te voorkomen.

[Video] Snoeiharde porno tijdens skiwedstrijd

Kijkers van een skiwedstrijd op een Zwitserse televisiezender kregen afgelopen weekend wel iets heel bijzonders te zien. De wedstrijd werd namelijk vergezeld van ondertiteling. Geen gewone ondertiteling, maar die van een snoeiharde pornofilm.

Het programma 'Sport Aktuell' op SRF 1 trekt als vanouds veel kijkers. Om ook doven te laten meegenieten, wordt het hele sportprogramma ondertiteld. Maar iemand van de regie bleek de videoband te hebben verwisseld.

In plaats van te lullen over de latten, prikstokken en 'Schnee', kregen de kijkers woorden als 'Schwanz', tepels en aftrekken te zien. Een dialoog tussen twee skiërs werd voorzien van de volgende ondertiteling: "Op mijn veertiende had ik al het lichaam dat je hier nu ziet. Ongelooflijk niet? De mannen waren zeer geïnteresseerd in mij. Vooral onze Guatemalteekse tuinman Javier."

Bild heeft navraag gedaan bij de Zwitserse omroep. Volgens SRF liep er op het tweede net een snoeiharde pornofilm. Door een serverstoring werd de ondertiteling daarvan echter op het eerste kanaal uitgezonden. Men vermoedt een kinderziekte, aangezien de zender net een nieuwe server in gebruik heeft genomen.


'Ha Olga, bist du geil?'

HRW: Wereld doet te weinig tegen geweld SyriŽ

Wereldleiders doen te weinig om gruweldaden in Syrië een halt toe te roepen. Die klacht uitte mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dinsdag bij de verschijning van haar jaarrapport. Rusland en China hebben de VN-Veiligheidsraad "gecastreerd" en houden daarmee het doden van burgers door de strijdende partijen in stand, stelt de organisatie.

HRW wijst erop dat Rusland, met steun van China, tot nog toe consequent het Syrische regime beschermt. Daardoor komt het niet van eenduidige veroordelingen, wapenembargo’s of het inschakelen van het Internationaal Strafhof (ICC). Ook de VS doen niet hun best om een procedure bij het ICC van de grond te krijgen, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Er zijn ook lichtpuntjes te vinden in het jaarverslag. Zo hebben de onthullingen van Edward Snowden, onder meer over het massaal bespioneren van communicatiestromen door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, geleid tot een internationale roep om verandering, constateert HRW met instemming.

In Afrikaanse brandhaarden gaat de internationale gemeenschap een stuk voortvarender te werk om burgers tegen geweld te beschermen dan in Syrië, constateert HRW. De organisatie noemt de vredesmissies in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Sudan als voorbeelden, maar tekent er wel bij aan dat "veel meer nodig is" om massamoorden te voorkomen.

Nog een belangrijke trend: regimes die de democratie heiligen, maar de belangrijkste rechten die bij democratisch bestuur horen aan de laars lappen. Goede voorbeelden daarvan zijn volgens de organisatie Myanmar en Egypte.

In Egypte hebben het afgelopen jaar zowel de Moslimbroederschap als de militairen die vervolgens aan de macht kwamen "de fatsoenlijke grenzen aan overheidsmacht genegeerd", stelt HRW. De situatie is verergerd sinds het leger de islamistische president Mohamed Mursi vorige zomer afzette, aldus de organisatie.

Vooral provincies rekenen op meer inkomsten

Lagere overheden hebben voor dit jaar met 12,8 miljard euro 2,1 procent meer inkomsten begroot dan vorig jaar. De opbrengst stijgt het sterkst bij provincies, door het wegvallen van de vrijstellingen op de motorrijtuigenbelasting op milieuvriendelijke auto's. Bij gemeenten is de stijging in jaren juist niet zo laag geweest.

Uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de begrotingen blijkt dat de provincies dit jaar anderhalf miljard euro aan opcenten motorrijtuigenbelasting verwachten te innen. Dat is 4,7 procent meer dan in 2013. Waterschappen verwachten 2,6 miljard euro binnen te halen, een stijging van 2,8 procent.

Veruit het grootste deel van de lokale heffingen wordt geïnd door gemeenten. De verwachte opbrengst ligt dit jaar 1,4 procent hoger dan vorig jaar, op 8,7 miljard euro. Met uitzondering van 2006 is de stijging in de afgelopen 25 jaar niet zo klein geweest, schrijft het het CBS. In 2006 werd de onroerendezaakbelasting (ozb) voor gebruikers van woningen afgeschaft, waardoor de opbrengsten uit heffingen voor gemeenten toen fors daalden.

De belangrijkste heffing voor gemeenten is de ozb. Gemeenten verwachten dat deze heffing 3,4 procent meer gaat opleveren. Vorig jaar werd nog 5,4 procent meer binnengehaald. Aan reinigingsheffingen verwachten de gemeenten 1,4 procent minder binnen te halen en ook uit bouwvergunningen wordt met een min van 10,5 procent flink minder inkomsten verwacht.

Voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Annemarie Jorritsma heeft recent gepleit voor ruimere mogelijkheden voor gemeenten om zelf belastingen te heffen. "In ons land is het zo geregeld dat de gemeenten het grootste deel van het budget van het rijk krijgen en slechts ongeveer tien procent via eigen belastingen verwerven. Dat is natuurlijk veel te weinig om je risico's te kunnen dragen. Zeker nu de risico's met de decentralisaties voor de gemeenten alleen maar groter worden."

Rechtbank bekijkt beelden zedenzaak Cuijk

Rechters gaan beelden die ontuchtverdachte Frank R. uit Cuijk heeft gemaakt bekijken. Dat gebeurt bij een schouw die na 18 maart moet plaatsvinden, zegt een woordvoerder van de rechtbank in Assen dinsdag.

R. werd in november opgepakt voor grootschalige ontucht. Hij zou in acht jaar tijd bijna driehonderd meisjes seksuele handelingen hebben laten verrichten voor een webcam. Ook minderjarige jongens zijn slachtoffer van hem geworden. Hij heeft volgens het OM afbeeldingen van hen misbruikt om zich voor te doen als jongen.

Om een goed oordeel over de ernst van de zaak te kunnen vormen wil de rechtbank de beelden nu zelf zien. Op welke dag dit gebeurt is nog niet bekend. "De zitting is uiteraard niet openbaar", zegt de woordvoerder. "Alleen de rechtbank en de raadsheer van de verdachte zijn erbij."

Op 18 maart staat een regiezitting gepland. De inhoudelijke behandeling staat voorlopig voor 26 tot en met 28 mei en op 5 juni op de agenda.

Huldigingsnummer Sochi van Woesthoff uitgelekt

Dinand Woesthoff was maandag onaangenaam verrast toen bleek dat een nummer dat hij heeft gemaakt voor het Holland House in Sochi voortijdig online was verschenen. Op Spotify stond Woesthoffs nummer Legendary Lane onbedoeld bij de band When We Are Wild.

"Goed, dat was dus niet helemaal de bedoeling", twitterde de Kane-zanger maandag. "Als in: helemaal niet de bedoeling. Lekker thuiskomen zo." 3FM-dj Domien Verschuuren had ook in de gaten dat er iets niet klopte. "Hee, maar, dit zijn jullie niet, toch?", twitterde hij naar When We Are Wild, nadat een luisteraar hem had getipt over het nummer.

Bij 3FM legde Woesthoff dinsdagochtend uit dat hij een tijdje geleden werd benaderd om een lied te maken voor de huldiging van olympische sporters in het Holland Heineken House. "Ik had gezegd: ik wil kijken of ik dat kan maken en dat heb ik gedaan. De Spelen beginnen over twee weken en dan zou de aftrap zijn, dus dit was een soort 'verrassing'."

De 41-jarige Woesthoff vindt dat Legendary Lane 'best wel vet' is geworden en probeert het voortijdig uitlekken nu van de positieve kant te bekijken. "We moeten het maar ombuigen naar iets positiefs."

Lagere straffen voor agenten die zwerver ontvoerden

De Rotterdamse oud-politieagenten Jurian W. en Jan D. hebben van het gerechtshof in Den Haag aanzienlijk lagere celstraffen gekregen dan van de rechtbank. W. kreeg dinsdagochtend negen maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd en D. werd veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 240 uur. De mannen zijn schuldig bevonden aan het ontvoeren en bedreigen van een Poolse zwerver.

Het hof rekent het de beide mannen 'zeer zwaar aan dat zij een persoon met waarschijnlijk psychische problemen als een pakketje naar een afgelegen plaats hebben gebracht en daar hebben achtergelaten, na hem ernstig bedreigd te hebben'. Zo kun je niet omgaan met mensen, stelt het hof.

Wel acht het hof het aannemelijk dat in het wijkteam waar beide ex-agenten werkzaam waren het verplaatsen van overlastgevers vaker voorkwam. Het was voor de agenten niet concreet duidelijk hoe moest worden gehandeld bij overlast. Ernstige bedreiging was echter nog nooit voorkomen bij het korps en dat maakt deze zaak anders dan andere voorvallen.

Ook woog het hof mee dat beide mannen zijn ontslagen bij de politie en moeite hebben gehad met het vinden van ander werk. Daarnaast was Jan D. nog in opleiding toen het incident plaatsvond.

De straf pakt lager uit dan de eis van het OM en de eerdere veroordeling van de rechtbank. De rechtbank had de mannen veroordeeld tot respectievelijk zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 240 uur taakstraf. Het OM had in hoger beroep dezelfde straffen geëist.

Het tweetal nam in augustus 2009 een Poolse zwerver die lag te slapen op een grasveldje mee in een politiebusje en bracht hem van Bleiswijk naar een afgelegen gebied in Moerkapelle. Daar werd de zwerver met een dienstwapen bedreigd en werd hem gezegd dat hij met een schep zijn eigen graf moest graven. Na de bedreiging lieten de mannen de Pool aan zijn lot over.

De agenten zwegen over de gebeurtenis, totdat er binnen het politiekorps de wildste verhalen de ronde deden. Jan D. stapte toen naar zijn leidinggevende, waardoor de zaak aan het rollen kwam. De Pool was intussen teruggekeerd naar zijn vaderland, maar werd opgespoord voor het onderzoek. De rechter noemde het optreden van de mannen in de eerste behandeling van de zaak 'verbijsterend, onterend en in strijd met de waarden en normen die Nederlandse politie hoog in het vaandel heeft'.

In de Volkskrant van dinsdag doet Jan D. zijn verhaal. Hij stelt dat justitie zijn rol verkeerd inschat. Zo zou het korps al vaker zwervers weg hebben gebracht uit de gemeente Bleiswijk. Jan D., net anderhalve maand in dienst, dacht daardoor het 'de gang van zaken was op het bureau'. Hij vindt daarom dat het hele korps moet worden aangepakt en niet alleen hij.

De leiding wist dat de zwerver steeds over de districtsgrens werd gezet, maar droegen geen betere oplossing aan, stelt de voormalig agent in de krant. De Pool hing rond in een kinderspeeltuintje, maar deed niks verkeerd. Daarom konden de agenten hem niet arresteren en wegbrengen naar de opvang kon niet, want die heeft Bleiswijk niet. "Wat moesten we anders met hem doen", stelt de voormalig agent in de krant.

Ook ontkent hij dat hij een schep heeft gebruikt om de zwerver te bedreigen. Verhalen rond de het voorwerp zijn volledig een eigen leven gaan leven, zegt D. tegen de Volkskrant. Hij verklaart dat hij pas uit de auto stapte toen zijn collega de zwerver al had bedreigd. Omdat hij naar eigen zeggen was geïntimideerd door de status van zijn collega als hoofdagent durfde hij het incident niet te melden.

Consumentenvertrouwen neemt opnieuw toe

Consumenten zijn in januari opnieuw iets minder somber geworden dan een maand eerder. De donderdag gepubliceerde index voor het consumentenvertrouwen van het Centraal Bureau voor de Statistiek stijgt met vijf punten en komt deze maand uit op -12. Ook de koopbereidheid verbetert. Het consumentenvertrouwen stijgt sinds de zomer.

Hoewel het consumentenvertrouwen daarmee al ruim een halfjaar groeit, is het aantal pessimisten nog altijd groter dan het aantal optimisten. Toch is het aantal pessimisten flink teruggelopen in vergelijking met februari vorig jaar, toen de index een dieptepunt van -44 bereikte. In november verbeterde het consumentenvertrouwen in het snelste tempo van de afgelopen maanden, met een stijging van negen punten.

Consumenten zijn minder negatief gestemd over het algemene economische klimaat. De deelindicator stijgt met acht punten tot -6. Dat is de hoogste stand in bijna drie jaar. Nederlanders zijn zowel positiever over de economie in de afgelopen maanden als over de economie in het jaar dat komen gaat.

Anders dan vorige maand neemt ook de koopbereidheid in januari toe, met vier punten naar -15. De Nederlandse huishoudens zijn vooral minder negatief gestemd over hun portemonnee in de afgelopen twaalf maanden. Over de ontwikkeling van hun financiële situatie in de maanden die komen gaan zijn zij echter nog net zo somber als in december. Ook vonden consumenten het een even ongunstige tijd voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines, auto's en televisies.

Russen zoeken drie 'terreurvrouwen'

De Russische autoriteiten hebben de jacht geopend op drie vrouwen die een zelfmoordaanslag zouden willen plegen. Een van hen zou zich schuilhouden in Sochi, de stad waar volgende maand de Olympische Winterspelen worden gehouden.

In Sochi werden dinsdag door de politie pamfletten verspreid waarop gewaarschuwd wordt voor drie potentiële zelfmoordterroristen. De vrouw die in Sochi wordt gezocht is de 22-jarige Roezanna Ibragimova, een zogenoemde zwarte weduwe, de vrouw van een omgekomen islamitische opstandeling. 'Zwarte weduwen' worden door de autoriteiten verantwoordelijk gehouden voor meerdere aanslagen in Rusland.

Geen verrassingen in Davis Cup-selectie

Robin Haase, Igor Sijsling, Thiemo de Bakker en Jean-Julien Rojer vormen het Nederlandse Davis Cup-team voor het duel in de Wereldgroep tegen Tsjechië. Dat heeft Davis Cup-captain Jan Siemerink dinsdag bekendgemaakt. Nederland neemt het van 31 januari tot en met 2 februari in Ostrava op tegen de Tsjechen.

Haase en Sijsling zijn de twee hoogst geklasseerde Nederlanders op de wereldranglijst en Rojer is een wereldtopper in het dubbelspel. De Bakker staat met een 145e plaats echter ruim lager dan Jesse Huta Galung, die de nummer honderd van de wereld is.

De KNLTB maakte verder bekend dat de Lotto sponsor wordt van het Nederlandse Davis Cup-team. De loterij verbindt haar naam ook aan de KNLTB Masters, het eindejaarstoernooi van het Nederlandse tennis.

Schorsing wacht Nicolas Anelka na 'quenelle'

Nicolas Anelka is door de Engelse voetbalbond FA aangeklaagd voor zijn racistische juichgebaar. Hem wacht een minimale schorsing van vijf wedstrijden. De spits van West Bromwich Albion scoorde eind vorige maand tegen West Ham United en vierde dat met een zogenoemde quenelle. Dat gebaar wordt als antisemitisch gezien. Anelka heeft tot donderdagmiddag om te reageren.

West Bromwich Albion steunde zijn Franse aanvaller. Anelka vindt dat het gebaar niet antisemitisch is. Het is bedacht door de omstreden Franse komiek Dieudonné M'bala M'bala, een vriend van Anelka. De quenelle is een soort omgedraaide nazigroet waarbij de rechterarm en hand richting de grond wordt gestrekt. Met de linkerarm wordt de rechterschouder vastgegrepen.

Maandag maakte shirtsponsor Zoopla al bekend te stoppen als geldschieter van West Brom. Het bedrijf gaf de quenelle aan als reden voor dat besluit.

Schoijen van Go Ahead naar VVV-Venlo

Joeri Schroijen maakt de overstap van Go Ahead Eagles naar VVV-Venlo. De 23-jarige verdediger zal dit seizoen op huurbasis afmaken in Venlo, waarna hij volgend seizoen definitief wordt overgenomen door de club uit Limburg.

Afgelopen zomer tekende Schroijen nog een tweejarige verbintenis bij de Eredivisionist, maar na een half jaar komt er al een einde aan de samenwerking. De linksback kwam tot dusver pas drie keer in actie.

Verscherpt toezicht in zorg om te zware diagnoses

Ruim twintig zorginstellingen zijn onder verscherpt toezicht geplaatst omdat ze de zorgbehoefte van cliënten erger voorstelden dan werkelijk het geval is. Deze instellingen mogen voorlopig niet meer zelf inschatten welke zorg een patiënt nodig heeft, meldt het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Eind november waarschuwde het CIZ al hier op toe te gaan zien. In een maand tijd zijn nu 23 instellingen onder toezicht gesteld.

Dat zorginstellingen aandoeningen zwaarder bestempelen dan werkelijk het geval is, is geen grote verrassing. NRC Handelsblad schreef vorige maand over een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Psychologen waaruit bleek dat psychologen vaak bewust een zware stempel op hun cliënten plakken.

Dat doen psychologen en zorginstellingen omdat de verzekeraar de therapie anders niet vergoedt. Meer dan vier op de tien psychologen zou aangeven te maken te hebben gehad met 'omhoog labelen'. Dit zou soms noodzakelijk zijn omdat een cliënt anders van hulp verstoken blijft.

VS bieden Rusland militaire steun bij Spelen

De Verenigde Staten hebben Rusland militaire steun geboden bij de beveiliging van de Olympische Winterspelen in Sochi. Dat heeft een woordvoerder van het Pentagon, schout-bij-nacht John Kirby, maandag gezegd.

In een videoboodschap die zondag op een website van de militante moslimgroep Vilajat Dagestan werd geplaatst, waarschuwen twee mannen in het Russisch president Vladimir Poetin dat als de spelen doorgaan 'wij u een presentje bezorgen voor het bloed van onschuldige moslims dat in de hele wereld wordt vergoten'. "Ook voor de toeristen die komen zal er een geschenk zijn".

De moslimgroep eist in de video de verantwoordelijkheid op voor twee bomaanslagen vorige maand in de zuidelijke stad Volgograd. Bij die aanslagen kwamen 34 mensen om het leven.

De VS zeggen twee oorlogsbodems naar de Zwarte Zee te sturen, die, in overleg met het Kremlin, beschikbaar zullen zijn 'in alle gevallen van onvoorziene' gebeurtenissen, zei Kirby. Daarnaast kunnen de Russen rekenen op luchtsteun.

[AO] Berdych schakelt Ferrer uit en bereikt laatste vier

De Tsjech Tomas Berdych heeft voor het eerst in zijn loopbaan de halve finale van de Australian Open bereikt. De nummer zeven van de plaatsingslijst was in de kwartfinale in Melbourne de als derde geplaatste Spanjaard David Ferrer de baas: 6-1, 6-4, 2-6 en 6-4. Berdych heeft nu bij alle vier de grandslamtoernooien op zijn minst de halve finale bereikt.

Berdych kwam in de Rod Laver Arena het beste uit de startblokken en in een halfuur trok hij de eerste set naar zich toe. De tweede set kostte Berdych iets meer moeite, maar ook die won hij voordat Ferrer in het derde bedrijf liet zien dat hij niet voor niets de nummer drie van de wereld is. In de vierde set ging het gelijk op, maar één break bleek voor Berdych voldoende.

In de halve finale treft Berdych Novak Djokovic (2) of Stanislas Wawrinka (8). De kwartfinale tussen die twee mannen wordt later dinsdag gespeeld.

Uitgebrande auto gevonden na moord Amersfoort

Na de dodelijke schietpartij in Amersfoort heeft de politie maandagavond enkele kilometers verderop een uitgebrande auto gevonden. De auto stond in Leusden. "Wij vermoeden dat de wagen door de dader of daders is gebruikt", zegt een politiewoordvoerder dinsdag. Het in brand steken van auto's is een veelgebruikte methode om sporen te wissen.

Het slachtoffer blijkt een 22-jarige man. Hij werd rond 22.00 uur neergeschoten op de parkeerplaats van een sportschool aan De Brand. De woordvoerder wilde niet zeggen of hij een bekende van de politie is.

Van der Garde reservecoureur bij Sauber

Giedo van der Garde zal komend seizoen de rol als reservecoureur op zich nemen bij het team van Sauber. Dit betekent dat Van der Garde niet aan de start zal verschijnen voor Caterham. Hij zal voor Sauber meerdere vrijdagsessies gaan rijden.

"Dit is een belangrijke stap in mijn loopbaan. Het is mijn doel om het team te helpen met de ontwikkeling van de nieuwe auto. Maar natuurlijk ben ik een coureur en wil ik het team en de wereld laten zien wat ik kan en dat ik een racezitje verdien bij Sauber in 2015. Mijn ambitie blijft immers onveranderd en ik ben enorm gemotiveerd om op lange termijn succes te hebben in de Formule 1", aldus Van der Garde.

"Ik ben Caterham erg dankbaar dat ze me de kans gaven om te debuteren in de Formule 1. Ik heb een fantastisch seizoen gehad met het team en heb veel geleerd. Deze ervaring neem ik zeker mee in de rest van mijn loopbaan. Voor nu ben ik erg blij met mijn contract bij Sauber. Voor iedere coureur is het een droom om met zo'n gevestigde naam als Sauber te werken. Ik ben heel dankbaar voor deze kans en ik zal mijn uiterste best doen om te slagen."

"We zijn blij om Giedo van der Garde aan boord te hebben Hij heeft vier jaar ervaring in de GP2 en een jaar in de Formule 1. Dat zijn prima voorwaarden om met succes bij ons team aan de slag te gaan. Giedo heeft zijn kunde als coureur veelvuldig laten zien en het team wil hem graag helpen met het ontwikkelen van zijn talenten. Hij heeft de juiste instelling om een stap voorwaarts te zetten" aldus Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn. De Rus Sergey Sirotkin werd eerder ook al aangekondigd als derde coureur van Sauber, het is echter onbekend wat zijn rol gaat zijn in het team.

Geruchten gaan rond dat Robin Frijns, die vorig jaar nog reservecoureur was bij Sauber, nu een plekje heeft gevonden als reservecoureur bij Caterham. Caterham zal deze week zijn rijders bekend gaan maken.

Van Gerwen uitgeroepen tot darter van het jaar

Michael van Gerwen is op het jaarlijkse Awards Dinner van de PDC verkozen tot de beste darter van het jaar. Hij versloeg Phil Taylor, Adrian Lewis en Dave Chisnall. Van Gerwen kende het beste dartjaar uit zijn leven. Naast de wereldtitel won hij de Premier League en de Player Championship Finals. 

Mighty Mike kreeg ook de award voor beste speler op de Pro Tour. Hij won twee toernooien van de Europese Tour, twee Player Championships en vijf UK Open Qualifiers. Hij won op de vloer 125.300 Britse pond. De nummer twee Dave Chisnall verzamelde slechts 68.400 pond. Van Gerwen werd ook door de fans verkozen tot beste speler. 

Naast Van Gerwen werd ook Peter Wright in het zonnetje gezet. Hij kreeg de award voor meest verbeterde speler. Hij steeg in één jaar van plek 22 naar plek zeven op de wereldranglijst. Naast zijn finaleplaats op het WK werd hij ook derde in het Pro Tourklassement. Hij zal komend jaar voor het eerst uitkomen in de Premier League. Ook werd Snakebite door zijn medespelers gekozen tot speler van het jaar. 

Simon Whitlock kreeg de award voor het mooiste televisieoptreden. In de kwartfinale van het Europees Kampioenschap stond hij 3-9 achter tegen Jamie Caven, maar wist toch de partij met 10-9 te winnen. Michael Smith kreeg de award voor beste jeugdspeler. Ook kregen 24 darters een speldje uitgereikt omdat zij allen een negendarter wisten te gooien. 

Ajax-lid uit functies gezet om misbruikzaak

Voetbalclub Ajax heeft het prominente clublid dat werd beschuldigd van seksueel misbruik van jeugdspelers uit al zijn functies ontheven. Dat besluit is volgens de club 'in gezamenlijk en goed overleg' genomen, schrijft de Volkskrant dinsdag.

De club heeft zich afgevraagd of het wenselijk was om door te gaan met de vrijwilliger, staat in de krant te lezen. De man, die ruim dertig jaar verschillende functies vervulde bij de club en daarbij ook in aanraking kwam met jonge spelers, kreeg eind vorig jaar al een kleedkamerverbod. Ook mocht hij geen contact meer opnemen met (jeugd)spelers en geen ballenjongens meer instrueren.

Via zijn advocaat laat het clublid aan de krant weten dat hij het eens is met het besluit, maar dat hij zich desondanks nooit schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Ook zijn er geen nieuwe meldingen over hem binnengekomen. De vrijwilliger mag wel op het jeugdcomplex blijven komen en blijft lid van Ajax, aldus de krant.

De zaak werd bekend toen een oud-speler ruim een jaar geleden onder ede verklaarde dat hij seksueel was misbruikt door de man. Een onderzoeksbureau constateerde toen dat de melding niet juist was, maar dat de vrijwilliger wel een 'risicobron' vormde en zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.

Rusland: ingetrokken invitatie Iran een fout

De beslissing van de Verenigde Naties de uitnodiging aan Iran voor de Syriëconferentie deze week in te trekken was een verkeerde, maar het is geen ramp. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov dinsdag gezegd.

Volgens Lavrov zal het besluit van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon vooral een negatief effect hebben op het imago van de VN.

De aanwezigheid van Iran op de conferentie, die woensdag in Montreux begint, is van essentieel belang voor het succes van de top, denkt Rusland. Iran is de belangrijkste bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad.

'Koeman gaat verlengen bij Feyenoord'

Feyenoord en Ronald Koeman gaan naar alle waarschijnlijkheid langer met elkaar door. Beide partijen zien geen reden om de huidige verbintenis niet te verlengen. Volgens Voetbal International is één gesprek waarschijnlijk voldoende om Koeman langer in Rotterdam te houden. Feyenoord heeft de intentie om het contract van de trainer met een seizoen te verlengen.

Volgens het weekblad gaan beide partijen begin februari met elkaar om de tafel. Technisch directeur Martin van Geel en Koeman zullen er snel uit zijn. Van Geel ziet immers geen struikelblokken en ook Guido Albers, zaakwaarnemer van Koeman, verwacht geen problemen omtrent de onderhandelingen. De agent van Koeman noemt de relatie tussen de club en trainer 'top' en de samenwerking 'zoals die moet zijn.

Van Geel heeft lovende woorden over voor de 50-jarige trainer van Feyenoord. "Hij heeft het hier de afgelopen tweeënhalf jaar fantastisch gedaan", aldus de technisch directeur. "We zijn tweede geworden, derde geworden en doen nu volop mee om de prijzen. De wederopstanding van Feyenoord is grotendeels aan hem te danken. Een trainer is toch de belangrijkste man binnen een voetbalclub."

Koeman hoopte Louis van Gaal op te volgen als bondscoach. Nu de KNVB voor Guus Hididnk heeft gekozen is de weg naar een langer verblijf in De Kuip vrij.

Timmermans pakt tankpas wanbetalende diplomaten af

Diplomaten die hun parkeerboetes niet betalen, moeten hun tankpasje inleveren. Ze moeten dan door een hele administratieve rompslomp om nog belastingvrij te kunnen tanken, zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandagavond in het televisieprogramma Knevel en Van den Brink.

Het aanpakken van diplomaten die verkeersboetes niet betalen, is al langere tijd een dilemma. Vanwege de diplomatieke onschendbaarheid zijn zij wettelijk niet verplicht de boetes te betalen, 'maar moreel wel', zei Timmermans. "Ik heb ook altijd gezegd tegen onze diplomaten in buitenland: als je een boete krijgt, moet je gewoon betalen."

Sinds Pownews het dilemma aan de orde stelde zouden meer diplomaten in Nederland hun boetes betalen. Nu wordt de helft van de boetes volgens Timmermans betaald.

De minister besloot na te gaan hoe andere landen wanbetalende diplomaten aanpakken. "Doen zij het misschien beter", vroeg hij zich af. Toen bleek volgens hem dat in België al langer tankpasjes worden ingenomen, een maatregel die Timmermans wel aansprak.

Er zijn ook landen die het kenteken afnemen, maar in de Nederlandse wet gaat dat volgens Timmermans niet zomaar. Hij wil wel bekijken of de wet kan worden aangepast.

VVD: accreditatie Islamitische Universiteit innemen

De accreditatie van de Islamitische Universiteit in Rotterdam moet worden ingetrokken. Uitspraken van rector Ahmet Akgündüz geven daar genoeg aanleiding toe, zegt VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg dinsdag in Trouw.

Akgündüz liet zich in juni uit over tegenstanders van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Hij haalde daarbij een uitspraak aan van de geestelijke leider Said Nursi, die in 1960 overleed. Over 'zij die van het rechte pad zijn afgeweken' zei Nursi: "Wij vervullen onze heilige taken altijd in gunstige zin. Maar helaas zet onze plicht om alle negatieve krachten te verijdelen ons soms aan tot ongunstige daden."

Volgens Duisenberg zouden mensen hieruit kunnen concluderen dat ze geweld mogen gebruiken. "Met dit soort uitspraken bevorder je segregatie en geen integratie", zegt hij in de krant. Akgündüz gaf bij het aanhalen van het citaat geen uitleg, daarom was het volgens Duisenberg zijn eigen mening.

De universiteit had volgens de VVD'er afstand van de uitspraken moeten nemen of uitleg moeten geven. "Als dit de uitspraken zijn van de rector, met ondersteuning van het bestuur, dan maak ik mij zorgen over het onderwijs dat gegeven wordt."

De Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie, die de accreditaties verleent, gaf beide opleidingen van de universiteit een voldoende. Het gaat om islamitische theologie en geestelijke verzorging. Wel scoorde de universiteit onvoldoende op de 'interne kwaliteitszorg'.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zei vorige week geen aanleiding te zien de universiteit te sluiten. Ze zou pas iets kunnen doen bij een aangifte of gerechtelijke veroordeling. Volgens Duisenberg kan ook een onderzoek worden ingesteld zonder tussenkomst van een rechter.

Als de accreditatie wordt ingetrokken krijgt de universiteit geen geld meer van de overheid en krijgen de studenten geen studiefinanciering meer. Ook is een diploma van de universiteit dan minder waard.

Vlaamse pedofiele priester uit ambt gezet

Een Vlaamse zendeling die in Canada wordt vervolgd voor het misbruiken van Eskimokinderen is door de paus uit het priesterambt gezet. Dat bleek bij de hervatting van zijn proces, melden Belgische media dinsdag.

De 66-jarige Vlaming moest zijn habijt al in 2011 inleveren, zei een woordvoerder van de Vlaamse paters Oblaten. Het genootschap diende zelf een dossier over de pedofiele priester in bij het Vaticaan.

De voormalige zendeling blijft op eigen verzoek wel lid van de Oblaten, maar dan in de hoedanigheid van broeder.

'Verdachte moord Nicole van den Hurk is tbs'er'

De man die vastzit voor de verkrachting en moord op Nicole van den Hurk is een tbs'er. Hij is zeker twee keer veroordeeld voor verkrachting en mishandeling van vrouwen, concludeert het Eindhovens Dagblad dinsdag na onderzoek.

De 46-jarige man werd in 2001 veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging vanwege de gewelddadige verkrachting van een 20-jarige vrouw uit Valkenswaard. De man woonde toen ook in die plaats. Het DNA kon volgens de krant destijds worden herleid naar een verkrachtingszaak uit 1987.

Tegenwoordig woont de verdachte in Helmond. Hij werd vorige week dinsdag aangehouden. Nicole van den Hurk fietste in de vroege morgen van 6 oktober 1995 vanaf het huis van haar oma naar de supermarkt waar zij werkte in het Eindhovense winkelcentrum Woensel. Ze kwam daar nooit aan. Op 22 november van dat jaar werd haar lichaam gevonden in de bossen langs de Mierloseweg in Lierop.

'Lagere gasrekening door milde winter'

Het milde weer deze winter levert een leuke meevaller op in de portemonnee van Nederlandse huishoudens. Door lagere stookkosten valt de energierekening van een doorsnee gezin tot dusver al ruim veertig euro lager uit dan in een gemiddelde winter, zo stelt energieleverancier Nuon dinsdag in De Telegraaf.

Hoe langer de winterse kou uitblijft, hoe hoger het voordeel bovendien oploopt, aldus Nuon. Bij veel gezinnen gaat twee derde tot driekwart van hun gasrekening op aan het verwarmen van hun woning. Minder stoken om het huis te verwarmen werkt dus direct door in de gasrekening.

"Zeker in vergelijking met de vorige twee winters is het weer nu zacht, dus loopt het voordeel snel op", aldus een zegsman van Nuon in de ochtendkrant. Toch levert een gasbesparing van enkele procenten niet een vergelijkbaar voordeel op. Het grootste deel van de energiekosten bestaat namelijk uit belastingen en de kosten voor transport.

'Ontuchtverdachte Cuijk bekent'

De 48-jarige Frank R. uit Cuijk heeft een bekentenis afgelegd in de omvangrijke zedenzaak waarin hij wordt verdacht. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden op basis van ingewijden.

R. werd in november opgepakt voor grootschalige ontucht. Hij zou in acht jaar tijd bijna driehonderd meisjes seksuele handelingen hebben laten verrichten voor een webcam. Elf meisjes zou hij fysiek hebben misbruikt.

Ook minderjarige jongens zijn slachtoffer van hem geworden. Hij zou afbeeldingen van hen hebben misbruikt om zich voor te doen als jongen.

Gerrans sprint naar etappezege Down Under

De Australische wielrenner Simon Gerrans heeft dinsdag de eerste etappe van de Tour Down Under gewonnen. De renner van Orica-GreenEdge, die eerder deze maand ook al de Australische titel op de weg veroverde, was de snelste in de massaprint na een rit over 135 kilometer van Nuriootpa naar Angaston.

Hij was op de meet rapper dan de erkende Duitse specialist André Greipel (Lotto), die tweede werd. De Australiër Steele van Hoff (Garmin) spurtte naar de derde plek. Robert Gesink was op de tiende plaats de beste Nederlander.

"Ik heb een aantal mensen verrast, inclusief mezelf", zei Gerrans na afloop. Hij won de Tour Down Under al twee keer, in 2006 en 2012.

[AO] Li Na bereikt halve finale en treft Bouchard

Tennisster Li Na heeft dinsdag voor de vierde keer in haar carrière de halve finale van de Australian Open bereikt. De als vierde geplaatste Chinese had 66 minuten nodig om Flavia Pennetta uit Italië te verslaan: 6-2 en 6-2.

In de halve eindstrijd treft Li Na Eugenie Bouchard uit Canada. Zij versloeg Ana Ivanovic, de nummer 14 van de plaatsingslijst die topfavoriet Serena Williams eerder uitschakelde, in drie sets: 5-7, 7--5 en 6-2.

De 19-jarige Bouchard is de eerste tennisster uit Canada die de laatste vier van de Australian Open bereikt.

Li Na bereikt halve finale in Melbourne
Li Na bereikt halve finale in Melbourne (Foto: ANP)

[pic] FOK! wat een weer... denderende dinsdag!

Goedemorgen! Ik had gister wat meer mot met de regen dan ik had voorspeld (andere weerberichten naroepen jeweets). Ik zal me vandaag proberen in te houden. Echt regen hoef je niet te verwachten, wel mooie wolkenluchten die zich redelijk koest houden. Koud is het wel, zelfs wat kouder dan gisteren. Maakt niet uit, afgevroren vingertjes groeien wel weer aan. Oh wacht, het vriest niet.

Morgen zal er her en der wel weer een vrij koude regenbui vallen, maar uitwijken kan. Naar de evenaar, that is. De temperaturen zouden als we het einde van de week naderen wel eens richting het vriespunt kunnen gaan. 's nachts in ieder geval.

Als ik hier nou gewoon neerzet dat het vanaf volgende week 20 graden gaat vriezen en dat zeker een week of 3 aan zal houden, zouden de rayonhoofden dan bij elkaar komen? Hmm. Eens overleggen met Gerrit en Piet.

Ohja, en tot slot ben ik door een user uitgeroepen tot "pauper van de maand". Dat wilde ik jullie even niet onthouden. Tot morgen!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Macho laat de zonnebril nog even achterwege. En, hij geeft het weer een 5 wegens de kou.
Macho laat de zonnebril nog even achterwege. En, hij geeft het weer een 5 wegens de kou.

[PD] Bilbao vierde na thuiszege op Valladolid

Athletic Bilbao heeft maandagavond een thuiszege geboekt op Real Valladolid. Ondanks een 1-0 achterstand bij rust wonnen de Basken in San Mames met 4-2. Bilbao keert door de overwinning terug op de vierde plaats in de Primera Division. Die positie was het zondag kwijtgeraakt aan Villarreal.

Valladolid, dat op de achttiende plaats net onder de degradatiestreep staat, kwam na een kwartier spelen via Oscar op voorsprong. Pas in de 65e minuut maakte Ibai Gomez gelijk. Oscar de Marcos, nogmaals Gomez en Ander Herrara Bilbao bezorgden de thuisploeg vervolgens alsnog een ruime zege. Pas in blessuretijd maakte Valdet Rama er 4-2 van.

Barcelona ziet af van nieuw stadion

FC Barcelona blijft ook in de toekomst voetballen in Camp Nou. Voorzitter Sandro Rosell maakte maandag bekend dat de Catalaanse club niet kiest voor de bouw van een nieuw stadion, maar er de voorkeur aan geeft het huidige onderkomen grondig te renoveren. Het voorstel van het bestuur wordt op 5 of 6 april in een referendum aan de leden voorgelegd.

Barcelona kwam vorige maand met het nieuws naar buiten dat er begin 2014 vergaderd zou worden over de toekomst van Camp Nou. Het huidige onderkomen voldoet volgens de club al een tijdje niet meer aan de eisen. Na renovatie moeten er 105 duizend toeschouwers in het stadion passen. Nu zijn dat er ruim 99 duizend.

De bouw van een nieuw stadion op een andere plaats zou volgens Rosell een te groot financieel risico hebben betekend. Verder wijst hij op de rijke historie van Camp Nou, dat in 1957 werd geopend. "Het stadion maakt deel uit van ons collectieve geheugen. Het is het grootste stadion van Europa en een icoon voor de stad Barcelona."

[upd] FOK! de bloemetjes en de bijtjes

FOK.nl plaatste vandaag een interview met imker Jan Bos, wiens bijenkasten met vuurpijlen werden vernield door vandalen. Al eerder was hij slachtoffer van vandalisme maar kon de politie niets betekenen. Nu wil Jan een camerasysteem. Probleem: Jan heeft daar geen kaas van gegeten en het kost nogal wat.

Vanaf 600 tot 1000 euro, meldden FOK!'ers in de reacties. Vijf users wierpen zich reeds als donateurs op, zonder dat daarom werd gevraagd. "Waarom beginnen we geen inzamelingsactie?" Die is er inmiddels: zie hier het topic in F&F.

FOK! voor de bloemetjes en de bijtjes, kortom: wil en kun je wat missen, geef! Om de al jaren kwakkelende bijenpopulatie te helpen, het vandalisme te stoppen en imker Bos een hart onder de riem te steken.

Stuur een pm aan superworm en/of meld je in het topic, dan krijg je het rekeningnummer toegestuurd.

(Geanonimiseerde) printscreens van de binnengekomen bedragen worden dan in het topic gepost en als er genoeg is voor een camerasysteem (of er niets meer binnenkomt) reist FOK! naar Bilthoven af om Bos en de bijen blij te kunnen maken. 

Update 01.13 uur [20-01-'14]:
Al €345 euro toegezegd, waarvan reeds €80 gestort!

Update 11.30 uur: 
Al €470,01 aan donaties gestort; in totaal al bijna €600,- toegezegd!

Update 16.18 uur:
17 uur na het begin van de actie is er al €555,01 gestort en is er ondertussen nog €159,99 onderweg. Dat komt op een totaal van €715,-!

Update 20.00 uur:
 
De actie is een uur of 20 geleden gestart en nu al is er €643,38 gestort. Daarnaast hebben tig users inmiddels toegezegd te storten of is geld onderweg, met een totaal van €255,-. Het totaal is daarmee na driekwart dag maarliefst €908,37!

Update 21.53 uur:
En inmiddels is de magische 'duizend'-grens gepasseerd, binnen 22 uur! €693,38 al ontvangen, €446,99 onderweg - met een magisch totaal van (momenteel) €1140,37! Hulde aan alle bijlievende donateurs!

Update 01.00 uur [21-01-'14]: 
Al ontvangen: €710,72!
Bedragen toegezegd/onderweg: €608,09

Totaal tot dusver: €1318,81!!! _O_

Donateurs (hulde! )

Gramps: €20,-
DestroyerOfWorlds €20,-
Broer van superworm €15,-
TLuit €20,-
Geerd: €30,- // 110
MWP €15,-
rammes €30,- 
Waterweg €20,-
Crazy Harry €20,-
plamboom €20,- 
Barbaaf €20,-
-anoniem1- €20,-
-anoniem4- €10,-
Kper-Norci €20,-
ioko €20,- //305
Xaryna €5,-
Queller €20,-
Keshet €5,-
Multani €25,-
patrick_1980 €10,-
-anoniem3- €5,01
Scorpie €20,-
-anoniem2- €10,-
zyx1981 €20,-
qltel + Rewimo €20,- 
Captain_Ghost €25,-
Verbodsbord €10,-
Dr_Flash €20,-
Digi2 €25,-
superworm €20,-
Candaasje €20,-
Brighteyes €10,- 
motorbloempje €5,-
Pagan €10,- 
Snakey €30,- 
MissBliss €5,-
CrashO €13,37
Etsu €10,-
MaLo €5,-
DjinN €10,-
beerten €20,- 
goh €5,-
Fopje €12,34
chroestsjov €5,-
hottentot €20,-
indaha €20,-
BasOne €25,-
Sitethief
Angry_Bird 
afivi €10,-
-anoniem5- 
-anoniem6- €20,-
sjeen €10,-
kanovinnie
tupolev141 €50,- 
Gala6183 €20,-
(Extra:) Dr_Flash €4,99
TwinkleStar001 €20,-
daanski82 
Pa en ma van Queller €10,-
KaBuf €15,-
swollywood €20,-
Uccie €25,-
Lavenderr €20,-
paarsbeestje
Felixa €25,-
Pumatje €30,-
Njosnavelin €5,-
BasEnAad €55,-
MichaelScott €4,50 
lady-wrb 
-anoniem7- €7,50 
schepseltje €15,-
swaffelsmurf €10,-
Cobra4 €30,-
Oma van Cobra4 €50,-
MaartenHaarlem €20,-
Vader van Patrick_1980 €10,-
senesta
Pino112 €21,10
MaJo €10,-
summer2bird
Greys €20,-

Trein geflitst in Zwitserland

Een Zwitserse treinmachinist werd zondag getrakteerd op een flitsende verrassing. De nietsvermoedende machinist werd namelijk door de politie geflitst bij een snelheidscontrole, meldt de Zwitserse krant 20 Minuten op haar website.

De machinist was onderweg van Bülach naar Winterthur toen hij plotseling een flits zag. Hij wist het meteen, het was een snelheidscontrole. Op de foto is inderdaad een stuk van de trein te zien, terwijl de straat parallel aan het spoor helemaal verlaten is.

Volgens een woordvoerder van de spoorwegmaatschappij Thurbo is het geval niet uniek. "Ik heb zo'n voorval één keer eerder meegemaakt, ongeveer twee jaar geleden. Het kan gebeuren als het spoor direct naast de weg loopt waar de controle plaatsvindt", aldus woordvoerder Gallus Heuberger. "Natuurlijk rijdt de trein daar harder dan de maximumsnelheid op de weg. Op het spoor gelden andere verkeersregels."

Volgens de politie komt het vaker voor dat andere 'verkeersdeelnemers' dan gehoopt worden geflitst. "Vaak zijn het wielrenners", meldt politiewoordvoerder Stefan Oberlin. "Maar we hebben ook al eens een eend geflitst."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.