Japanners slachten veertig dolfijnen

Harry

Vissers uit het Japanse dorp Taiji hebben dinsdag hun jaarlijkse slacht van dolfijnen voltooid. Van de grofweg 250 dolfijnen die vrijdag in een baai bij het dorp bijeen werden gedreven, werden er eerst 52 gevangen om te worden doorverkocht aan aquaria en andere klanten. Een stuk of veertig werden gedood om hun vlees; een dolfijn raakte verstrikt in een net en verdronk en de rest werd weer vrijgelaten, meldt de dierenrechtenrechtengroep Sea Shepherd.

De kudde van 250 dolfijnen die in de baai bij Taiji werd gelokt was de grootste sinds Sea Shepherd de jacht begon te volgen. Sea Shepherd verspreidde dinsdag videobeelden waarop te zien is hoe tientallen vissers in boten de verzamelde dolfijnen beoordelen.

De traditionele dolfijnenjacht kwam in het nieuws door de documentaire The Cove uit 2009, die een Oscar won. In de film is te zien hoe dolfijnen door vissers in een baai worden gelokt en worden geharpoeneerd. Volgens de vissers maakt de jacht onderdeel uit van de traditie van Taiji. Zij noemen het hypocriet dat westerlingen die andere soorten vlees eten zich er druk om maken.