FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 januari 2014

[PD] Atlťtico profiteert niet van misstap Barcelona

Atlético Madrid heeft zondag verzuimd alleen aan de leiding te komen in de Primera División. De hoofdstedelingen wonnen in het eigen stadion Vicente Calderon niet van Sevilla: 1-1. David Villa zette Atlético na achttien minuten wel op 1-0, maar Sevilla knokte terug. Iets meer dan een kwartier voor tijd maakte Ivan Rakitić vanaf de strafschopstip gelijk.

Atlético probeerde in de slotfase nog iets te forceren toen de ploeg met een man meer op het veld stond. Sevilla-speler Alberto Moreno had in de laatste minuut van de reguliere speeltijd namelijk rood gekregen wegens natrappen.

Omdat Barcelona eerder zondag ook al gelijk had gespeeld, had Atlético goede zaken kunnen doen in de Spaanse competitie. Nu blijft de ploeg in punten gelijk met de Catalanen op 51 punten. Real Madrid profiteerde wel en naderde de twee koplopers tot op één punt.

O'Sullivan zegeviert op Masters

Snookeraar Ronnie O'Sullivan is voor de vijfde keer in zijn loopbaan winnaar geworden van de Masters in Londen. De Engelsman was in de finale zijn landgenoot Mark Selby met 10-4 de baas. Na de middagsessie stond het al 7-1 voor The Rocket.

O'Sullivan opende de avondsessie met een break van 90 om 8-1 voor te komen. Het had 9-1 moeten worden, maar hij miste echter een simpele bruine bal bij het wegspelen van de kleuren. Selby profiteerde en pakte het frame. Ook het volgende frame ging naar Selby (8-3) en uiteindelijk werd het 10-4. 

Na overwinningen in 1995, 2005, 2007 en 2009 is het de vijfde Masterstitel voor O'Sullivan. Daarmee is hij slechts één zege verwijderd van recordhouder Stephen Hendry, die het toernooi zesmaal won.

[Serie A] Balotelli bezorgt Seedorf zege bij debuut

Clarence Seedorf het zijn eerste zege als trainer van AC Milan op zak. Een penalty van Mario Balotelli leverde zondagavond drie punten op tegen Hellas Verona (1-0).

Seedorf was woensdagavond als een held onthaald in Milaan en zat zondag voor het eerst in een maatpak op de bank in San Siro. De nieuwe coach van de Rossoneri werd geflankeerd door assistent Mauro Tasotti. Seedorf had in het competitieduel met Hellas Verona basisplaatsen ingeruimd voor Urby Emanuelson en Nigel de Jong.

De bezoekers stonden voor de wedstrijd zeven plaatsen hoger met een voorsprong van tien punten op nummer twaalf Milan. Dat was op het veld niet te zien. Hellas trok zich veelal terug rond de eigen zestien. Milan had zeer veel moeite om door de defensieve stellingen van nummer vijf van de Serie A te komen.

Hellas-doelman Rafael hoefde zich zelden bovenmatig in te spannen voor rust. Kaká dook onder een voorzet van Keisuke Honda door en Riccardo Montolivo haalde van afstand uit. Het vlammende schoot scheerde langs de paal. Verder dan die mogelijkheden kwam Milan eigenlijk niet in een weinig verheffende eerste helft.

Met Edgar Davids op de tribune, hij wordt genoemd als mogelijk nieuwe assistent van Seedorf, bleef het beeld na de pauze hetzelfde. De thuisploeg worstelde met de bezoekers uit Verona, die niet konden beschikken over Luca Toni. Tien minuten voor tijd kwam Milan toch aan de leiding in de stromende regen.

Kaká werd onderuit gehaald door Alejandro González en verdiende een strafschop. Mario Balotelli ging achter de bal staan en faalde niet: 1-0. Hellas kroop in de slotminuten nog uit de schulp, maar Milan wist de eerste zege voor Seedorf over de streep te trekken. Milan klimt door de winst naar de elfde plaats.

Fataal vliegtuigongeluk op Molukken

Op de Molukken is zondag een klein vliegtuigje in zwaar weer verzeild geraakt en neergestort. De vierkoppige bemanning heeft het ongeluk niet overleefd.

De Piper PA-34 Seneca was van Sentani, in de Oost-Indonesische provincie Papua, onderweg naar het Javaanse Surabaja. Op het vliegveld van Tual, op de Molukse Kei-eilanden, wilde de piloot een tussenstop maken om te tanken. Het vliegtuigje stortte niet ver van Tual neer in een sawa.

Aan boord van het toestel waren behalve de piloot nog een technicus en twee medewerkers van de eigenaar, luchtvaartmaatschappij Intan Angkasa Air, liet het Indonesische ministerie van vervoer zondag weten. Het vliegtuigje zou in Surabaja de periodieke keuring ondergaan.

Het ministerie kon nog niets zeggen over de toedracht van het ongeluk.

Obama: marihuana niet gevaarlijker dan alcohol

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat marihuana niet gevaarlijker is dan alcohol.

Hij pleit er niet voor om wiet te legaliseren, maar in een interview met het tijdschrift The New Yorker zegt hij dat wiet 'wat zijn uitwerking op de individuele gebruiker betreft' minder gevaarlijk is dan drank.

De president heeft toegegeven dat hij in zijn jeugd marihuana heeft gebruikt, 'een slecht idee'. Hij zegt dat het hem verontrust dat arme kinderen, voornamelijk van Afrikaanse Amerikanen en Latino's, veel vaker worden opgepakt en veroordeeld voor wietroken dan rijkere kinderen.

Obama dringt aan op een voorzichtige benadering. Mensen die denken dat met het legaliseren van marihuana maatschappelijke problemen uit de wereld zijn 'stellen het waarschijnlijk te mooi voor'.

Met harddrugs zijn de schade voor gebruikers en de maatschappelijke kosten evident, zegt hij.

[Upd] Toch geen brons voor shorttracker Knegt op EK

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft zondag de bronzen medaille veroverd op het EK. In Dresden hoefde hij in de superfinale over 3000 meter alleen de Rus Viktor Ahn voor zich te dulden. Ahn ging in het oosten van Duitsland met de Europese titel aan de haal.

Achter Ahn en Knegt kwam Niels Kerstholt in de superfinale als derde over de streep. Freek van der Wart werd achtste van de negen deelnemers.

In het klassement eindigde Ahn op 102 punten. Zijn landgenoot Semion Elistratov werd met zestig punten tweede, voor Knegt met 44 punten. Kerstholt viel met 34 punten net buiten het podium. Van der Wart werd met negentien punten zesde.

Update 20.55 uur

Knegt is na afloop gediskwalificeerd door de organisatie omdat hij met twee opgestoken middelvingers over de streep kwam. Het is nog niet bekend of nu Kerstholt opschuift naar de derde plaats. Meteen na de finish reageerde Knegt al op het voorval. "Ik had het natuurlijk beter niet kunnen doen. Maar dit zijn emoties en dat hoort bij sport. Ik kwam hier om te winnen. De frustratie zit in het hele weekend. Ik zat een paar keer op de verkeerde plek, dan zit het niet mee"

Update 22.40 uur

De bronzen medaille is nu zoals verwacht voor Niels Kerstholt. De uitsluiting van Knegt heeft geen gevolgen voor de estafetteploeg, die zilver won. Volgens de ISU betrof het een individuele actie en is hij daarom geschrapt uit alle individuele uitslagen.

Duizenden betogen tegen abortus in Parijs

Duizenden mensen zijn zondag in Parijs de straat opgegaan om tegen een soepelere abortuswetgeving te protesteren. Volgens de politie deden er circa 16.000 mensen mee aan de betoging. De organisatoren repten van 40.000 deelnemers.

Onder de betogers waren veel mensen die een Spaanse vlag droegen. De conservatieve Spaanse regering van premier Mariano Rajoy wil abortus alleen nog maar bij wijze van uitzondering toegestaan als de vrouw verkracht is of als haar gezondheid gevaar loopt. Een handicap van de foetus is volgens het wetsontwerp geen reden meer voor abortus. Nu hebben alle Spaanse vrouwen tot de 14e week van de zwangerschap de mogelijkheid tot abortus.

In Frankrijk vergadert het parlement maandag juist over een wet die het vrouwen makkelijker moet maken een ongewenste zwangerschap af te breken.

Duizenden betogen in Parijs tegen abortus
Duizenden betogen in Parijs tegen abortus (Foto: ANP)

Ter Mors: dit is een bijzondere titel

Jorien Ter Mors werd zondag voor het eerst in haar carrière Europees kampioen shorttrack en was daar erg blij mee. "De vorige twee keren viste ik net achter het net, maar driemaal is scheepsrecht. Mijn eerste titel voelt als een bijzondere. En eindelijk heb ik mijn concurrent Arianna Fontana verslagen. Mijn toernooi is geslaagd."

In tegenstelling tot de vorige keren heeft Ter Mors het dit EK per afstand bekeken. "De andere EK's was ik heel erg met mijn tegenstandsters bezig en was ik aan het kijken hoe ik het EK kon winnen. Ditmaal heb ik me alleen gefocust op de eerstvolgende afstand", legt ze haar tactiek uit. "Dat heeft me veel rust opgeleverd. En het resultaat mag er wezen", lachte ze.

Op de 3000 meter ontsnapte Ter Mors al op zeventien rondes voor het einde. "Dat was een raar moment. Niemand ging achter mij aan, dus ik pakte gewoon een ronde op die andere meiden." Met een ronde voorsprong twijfelde Ter Mors of de titel al binnen was. "Jeroen Otter moest tegen mij zeggen dat ik gewonnen had en dat ik achterin de rij moest rijden."

Ter Mors heeft er niet aan gedacht om toen al te juichen. "Dat is toch raar", vindt ze. "We moesten nog zoveel rondes. Pas in de laatste ronde durfde ik mijn handen in de lucht te steken."

'Rusland hielp Snowden bij onthullingen'

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, die vorig jaar onthulde dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op grote schaal afluistert en data verzamelt, heeft daarbij mogelijk hulp gekregen van Rusland. Dat zei Mike Rogers, voorzitter van een commissie van het Huis van Afgevaardigden, zondag.

"Ik geloof dat er een reden is dat hij in de handen - de liefdevolle armen - van een FSB-agent in Moskou belandde", aldus Rogers, verwijzend naar de Russische geheime dienst. "Ik denk niet dat dat toeval is." De Republikein zei verder dat er een onderzoek gaande is naar een link tussen Rusland en Snowden, een voormalig NSA-medewerker.

Snowden vluchtte na zijn onthullingen vorig jaar naar Hongkong en later naar Rusland. Daar zit de Amerikaan nog steeds op een onbekende plek, bang dat de geheime diensten hem op het spoor komen.

'Rusland hielp Snowden bij onthullingen'
'Rusland hielp Snowden bij onthullingen' (Foto: ANP)

'Homo's hebben in Sochi niets te vrezen'

Homoseksuelen die als deelnemers of toeschouwers naar de Olympische Winterspelen in Sochi komen hoeven volgens de Russische president Vladimir Poetin niet te vrezen voor discriminatie. Dat heeft hij gezegd in een interview met Russische en buitenlandse televisiestations dat zondag is uitgezonden. Maar in datzelfde interview stelde Poetin homoseksuelen gelijk aan pedofielen en zei hij dat Rusland zich van homoseksualiteit moet 'zuiveren' als het zijn geboortecijfer wil opkrikken.

Er is internationaal veel ophef over een wet die Rusland vorig jaar heeft aangenomen die 'propageren van niet-traditionele seksuele relaties' onder minderjarigen verbiedt. Poetin weigerde in het interview in te gaan op een vraag van de BBC of hij denkt dat mensen als homo geboren worden of homo worden. De Russische wet suggereert dat informatie over homoseksualiteit de seksuele oriëntatie van een kind kan beïnvloeden.

De wet heeft bijgedragen aan grotere animositeit jegens homoseksuelen in de Russische samenleving; rechtenactivisten maken melding van een toeneming van pesterijen en geweld.

"Mensen met deze niet-traditionele oriëntatie die als gasten of als deelnemers naar Sochi willen komen hoeven niet bang te zijn", zei Poetin. Hij zei dat de wet gericht was tegen propaganda voor homoseksualiteit en pedofilie, alsof homoseksuelen eerder geneigd zijn kinderen te misbruiken.

Ook merkte Poetin met trots op dat het geboortecijfers in Rusland vorig jaar voor het eerst sinds twintig jaar hoger lag dan het sterftecijfer. Bevolkingsgroei is essentieel voor de ontwikkeling van Rusland en 'alles wat dit in de weg staat moet worden opgeruimd', zei Poetin, die daarbij een woord gebruikte dat doorgaans alleen in verband met militaire operaties wordt gebezigd.

De wet tegen 'homopropaganda' is in stelling gebracht om gay pride-optochten te verbieden, omdat kinderen die zouden kunnen zien. Dit heeft vragen opgeroepen over hoe sporters en toeschouwers behandeld zullen worden als ze zich tijdens de spelen voor homorechten uitspreken.

Op een vraag hierover van de Amerikaanse ABC zei Poetin dat protesten tegen de wet op zich niet als propaganda zullen worden beschouwd. Direct daarna beschuldigde hij de Verenigde Staten van het aanleggen van dubbele standaarden, waarbij hij verwees naar sommige staten waar nog steeds wetten in de boeken staan die homoseks als misdaad beschouwen. Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft zulke wetten in 2003 in strijd met de grondwet verklaard.

In de gehele Sovjet-Unie, die in 1991 in elkaar stortte, was homoseksualiteit verboden. In 1993 werd het in Rusland uit het wetboek van strafrecht gehaald.

[PD] Levante snoept Barcelona punten af

Barcelona heeft zondag opnieuw puntenverlies geleden in de Primera Division. Op bezoek bij Levante kwamen de Catalanen niet verder dan 1-1. Gerard Pique maakte gelijk voor Barcelona nadat Loukas Vyntra de thuisploeg in de elfde minuut verrassend op voorsprong had gezet.

Door het gelijkspel kan Atletico Madrid later zondag alleen aan de leiding komen. Barcelona heeft na twintig wedstrijden 51 punten en Atletico na negentien duels vijftig punten. Real Madrid staat ook op vijftig punten, maar speelde evenveel wedstrijden als Barça.

Eerder zondag won Villarreal met 2-0 van Almeria. Ikechukwu Uche opende de score al in de derde minuut. 84 minuten later gooide Bruno Soriano de wedstrijd pas definitief in het slot voor de nummer vier van de ranglijst.

Nummer zes Real Sociedad verloor punten bij Getafe: 2-2. Via Imanol Agiiretxe kwamen de Basken in iets meer dan een kwartier op een 2-0 voorsprong, maar de thuisploeg toonde veerkracht. Ciprian Marica zorgde voor de 2-1 ruststand, Pedro Leon bracht Getafe aan het begin van de tweede helft langszij.

FOK!toen: 3DO Interactive Multiplayer

Midden jaren 90 werd er een hevige strijd gevoerd tussen verschillende spelcomputers. De legendarische Super Nintendo en Sega Megadrive werden vervangen door nieuwe hardware en het was geenszins duidelijk wie er zou gaan winnen. Niet in de minste plaats vanwege nieuwe media: cd's.

Van de vijfde generatie zijn de Nintendo 64 en Sony PlayStation het bekendst, gevolgd door de derde van die generatie de Sega Saturn. Er waren echter veel meer fabrikanten die onze guldens in die periode wilden hebben. Zo was er de Atari Jaguar, de Apple/Bandai Pippin en de Panasonic 3DO. Over die laatste gaan we het vandaag hebben.

In tegenstelling tot de concurrentie was 3DO geen console van één fabrikant, het was een platform waar meerdere fabrikanten een console voor konden maken. Enigszins vergelijkbaar met wat Valve nu van plan is met hun Steam Machines. The 3DO Company verschafte verschillende fabrikanten met een licentie en Panasonic was in 1993 de eerste die een console klaar had. In 1994, nu twintig jaar geleden, verscheen de Panasonic FZ-1 R.E.A.L. 3DO Interactive Multiplayer.

Panasonic FZ-1 3DO (Beeld: Wikipedia)


De hardware bestond uit een 32-bits ARM60 processor die draaide op 12,5MHz gecombineerd met 2MB RAM. De machine ondersteunde 16-bits stereo geluid en Dolby Surround. De games verschenen op een CD-ROM die werd ingelezen door een double speed drive die 300 kb/s kon lezen.

Het was voor die tijd een enorm krachtig apparaat, en dat was te zien aan de prijs. Tijdens de launch in Amerika kostte een Panasonic 3DO maar liefst $699,-, vele malen duurder dan concurrenten PlayStation ($299,-) en Nintendo 64 ($199,-). Die gigantische prijs zorgde er uiteindelijk mede voor dat 3DO niet kon opboksen tegen de concurrentie en de verkoopcijfers zijn blijven hangen op twee miljoen verkochte exemplaren wereldwijd.

Die twee miljoen exemplaren geldt overigens voor alle versies. Naast Panasonic maakten ook Goldstar en Sanyo een versie van 3DO, sommige daarvan waren enkel bedoeld voor de Japanse of Koreaanse markt. Aan het einde van het leven van het 3DO-platform verscheen er overigens nog een 3DO Blaster. Dit was een uitbreiding voor pc's die het mogelijk maakte om 3DO-games op een pc te spelen.


The Need for Speed, 1994

Hoe krachtig de hardware ook is, uiteindelijk zijn de games ook een belangrijke factor voor een spelcomputer. In het begin leek het erop dat 3DO een zeer sterke line-up zou krijgen. Dit komt mede omdat The 3DO Company opgericht werd door Trip Hawkins, die eerder al Electronic Arts oprichtte. EA maakte voor 3DO bijvoorbeeld The Need For Speed, die in eerste instantie exclusief was.

Andere bekende games voor 3DO zijn Gex, Doom, Wolfenstein, Road Rash en Jurassic Park Interactive. Wat dat betreft was het dus zeker niet slecht. Het grote probleem was alleen het feit dat developers problemen hadden om met de krachtige hardware om te gaan. Een flink aantal games die voor de launch gepland stonden liepen vertraging op waardoor er slechts één launchgame beschikbaar was: Crash 'n Burn van Crystal Dynamics (die van Tomb Raider).

Het imago van de console liep hierdoor direct al flinke schade op en een aantal grote prijsdalingen mochten niet baten. In 1996 werd 3DO al weer uitgefaseerd en werd de opvolger geannuleerd. Titels als The Need for Speed werden in die periode ook voor andere platformen uitgebracht en groeiden uit tot zeer populaire franchises die ook nu nog populair zijn.

Schaars: "Minimaal een punt verdiend"

Stijn Schaars vond dat PSV recht had op meer tegen Ajax. De captain van de Brabanders zag de thuisploeg met 1-0 winnen in eigen huis.

Een doelpunt van Kolbeinn Sigthórsson betekende de beslissing in de wedstrijd. Voor rust had PSV nog diverse kansen om aan de leiding te komen in Amsterdam. "We hadden voor rust op voorsprong moeten komen", aldus Schaars tegen FOX Sports. "In de tweede helft was Ajax de bovenliggende partij, maar we hadden minimaal een punt verdiend."

PSV zag Ajax beter uit de kleedkamer komen. De Eindhovenaren moesten vooral tegenhouden na rust. "Het kostte veel energie om één op één te spelen. Voor rust kregen we zeven kansen, maar we lieten het na om ook te scoren. Ajax krijgt twee grote kansen waarvan ze er één maken. Wij hadden het in de eerste helft moeten doen", zei de middenvelder.

Bryan Ruiz kon niet het verschil maken bij zijn debuut voor PSV. Schaars is wel gelukkig met de komst van de huurling. "Hij heeft altijd creatieve ideeën. Bryan is iemand die vooruit denkt, de bal vast kan houden, maar ook een steekbal kan geven én kan scoren. Ik denk dat we nog veel plezier aan hem gaan beleven. Hij had zich goed geïnformeerd over het team en had veel zin om bij ons te beginnen."

De achterstand van PSV op Ajax en Vitesse is na zondag veertien punten. "We willen nu een goede reeks gaan neerzetten en tegenstanders onze wil opleggen. Dat deden we vandaag ook in de eerste helft. We beloonden onszelf alleen niet. Maar het is niet allemaal voor niets geweest. We hoeven alleen niet over de titel te praten", besluit de teleurgestelde aanvoerder van PSV.

De Boer: "Miste geilheid in eerste helft"

Frank de Boer toonde zich gelukkig met de zege van Ajax op PSV (1-0), maar over de eerste helft was de coach van de koploper minder tevreden.

De Boer weet dat PSV na de nederlaag op veertien punten staat. "Het wordt heel lastig voor PSV om nu nog kampioen te worden. Ik denk dat het klaar is voor hen", zegt De Boer tegen FOX Sports. "Ik heb natuurlijk te doen met Phillip, een goede vriend van mij. Maar ik weet zeker dat het uiteindelijk goed komt met hem en PSV."

De Eindhovenaren kregen in de eerste helft de nodige kansen om aan de leiding te komen. "PSV deed het goed, maar wij hadden ook bij vlagen de overhand. Vooral via de linkerflank. Gezien de kansenverhouding had PSV misschien recht op een voorsprong, maar je moet niet vergeten dat Fischer Klaassen nog alleen voor de keeper had moeten zetten en Serero nog een goede kans krijgt", aldus De Boer.

In de rust sprak de trainer van Ajax de spelers stevig toe. "Als je vol gaat, moet je ook vol gaan. Voor mijn gevoel speelden ze op tachtig procent. Ik miste de geilheid om de bal af te snoepen. Dat moet je met een bepaalde agressiviteit doen", zegt de winnende coach.

Kolbeinn Sigthórsson maakte het verschil voor Ajax tegen PSV. Maar de assist van Lasse Schöne was van nog grotere schoonheid. "Het was een wereldgoal. Fantastisch hoe Lasse die bal in één keer neemt. In één tijd, zoals de Belgen zeggen. En Kolbeinn maakte het fantastisch af", vertelde De Boer met een glimlach.

Schöne was met zijn assist bepalend. "Er zat een beetje geluk bij, maar de bal kwam precies goed terecht. Kolbeinn kopte 'm daarna goed binnen. We hadden het doelpunt echt nodig. De tweede helft was ook beter dan de eerste helft", vertelt de Deen, die weet dat PSV op een straatlengte achterstaat na dit weekend.

"Deze overwinning was erg belangrijk voor ons. Het verschil is nu veertien punten, maar wij weten alles van inhaalraces", aldus Schöne. Ajax komt door de overwinning opnieuw boven Vitesse. De Arnhemmers hebben evenveel punten (40), maar de regerend landskampioen heeft een beter doelsaldo.

Van Calker ook met viermansbob niet in top 10

Een dag nadat bobsleeër Edwin van Calker naast een olympisch ticket voor de tweemansbob greep, is de piloot in de viermansbob ook niet in de top 10 geëindigd bij de wereldbekerwedstrijd in Igls. Samen met Bror van der Zijde, Yannick Greiner en Arno Klaassen eindigde Van Calker als 15e in 1.42,91. Zaterdag werd Van Calker met de tweemansbob 16e.

De wedstrijd in Igls werd gewonnen door de Letse slee van Oskars Melbardis in 1.42,22, die voor de tweede keer op rij een wereldbekerwedstrijd won. De Amerikaanse bob met piloot Steven Holcomb eindigde op de tweede plek met 0,11 achterstand op Melbardis. De Duitser Thomas Florschütz sleede in de derde tijd (1.42,43) over de finish.

Met de viermansbob was Van Calker al zeker van deelname aan de Spelen, die in februari worden gehouden in Sochi.

Van Calker ook met viermansbob niet in top 10
Van Calker ook met viermansbob niet in top 10 (Foto: ANP)

Kerk fel tegen erkenning homostellen Rome

De Rooms-Katholieke Kerk in Italië is fel gekant tegen plannen van de hoofdstad Rome voor de juridische erkenning van relaties van mensen van hetzelfde geslacht. Dit zou een belediging zijn voor "de stad van de paus, het hart van het christendom", stond zondag te lezen in Roma Sette, een nieuwsbrief van Avvenire, de krant van de Italiaanse bisschoppenconferentie.

Het linkse stadsbestuur van Rome wil een geregistreerd partnerschap invoeren, ook voor mensen van hetzelfde geslacht. Daarmee zouden ongehuwde stellen dezelfde sociale rechten krijgen als getrouwde stellen. De gemeente moet het plan nog goedkeuren.

Kerk verzet zich tegen erkenning homostellen
Kerk verzet zich tegen erkenning homostellen (Foto: ANP)

Egyptisch OM klaagt Morsi aan om belediging rechter

De afgezette Egyptische president Mohammed Morsi is al verwikkeld in drie rechtszaken, maar krijgt er een vierde bij. Het Egyptische openbaar ministerie heeft hem zondag in staat van beschuldiging gesteld voor belediging van de rechterlijke macht.

Niet alleen Morsi moet voor dat misdrijf terechtstaan. Tegen nog 24 andere politici, mediafiguren, activisten en juristen is dezelfde aanklacht ingediend. Moslimbroeder Morsi zou zich aan het vergrijp schuldig hebben gemaakt toen hij een rechter publiekelijk en met naam en toenaam betichtte van verkiezingsfraude.

De in juli door het leger afgezette president moet al rekenschap afleggen in drie andere rechtszaken. Hij wordt berecht voor het aanzetten tot moord op zijn tegenstanders, voor het beramen van een gevangenisuitbraak tijdens de volksopstand tegen Hosni Mubarak en voor samenzwering met buitenlandse strijdgroepen om de orde in Egypte te ondermijnen. Alleen het eerste proces is inmiddels begonnen.

40% NL'ers doet aan 'bingewatching'

Bijna vier op de tien Nederlanders kijken meerdere afleveringen van een serie achter elkaar. Deze zogenoemde bingewatchers kijken gemiddeld zo'n drie uur. Ruim de helft (53,9 procent) doet dit alleen. Dat meldt RTL Nieuws zondag op basis van een enquête van DVJ Insights.

Op deze manier kan een heel seizoen in één of een paar dagen worden afgewerkt. Series worden gemaakt met het oog op bingewatching, zegt film- en televisiewetenschapper Dan Hestler-Forest tegen RTL Nieuws. "Deze series worden opgezet als één geheel. Er wordt opgebouwd naar de volgende aflevering, in plaats van afleveringen waarin een afgerond verhaal wordt verteld."

De makers richten zich ook op een ander publiek, zegt Hestler-Forest. "Namelijk op mensen die niet van tv-kijken houden. Mensen die niet op een vast moment voor de buis willen zitten, maar die zelf in de hand willen hebben wanneer ze kijken. En hoelang ze dan kijken."

De 'bingetrend' nam een hoge vlucht na de introductie van dvd-boxen, maar groeit verder door het downloaden van series en diensten met video on demand, zoals Netflix en Videoland. "Elk van die manieren geeft de kijker de controle", aldus Hestler Forest.

Iraaks offensief tegen Al-Qaida

Iraakse regeringsstrijdkrachten en geallieerde tribale milities hebben zondag een groot offensief ingezet tegen strijders van Al-Qaida in Ramadi, de hoofdstad van de westelijke provincie Anbar. De militanten hebben delen van Ramadi in handen en beheersen ook het centrum van het nabijgelegen Fallujah, samen met andere tegenstanders van de door sjiieten gedomineerde regering.

Volgens een legerofficier werd er zwaar gevochten. Twee lokale functionarissen maakten aan het begin van de avond melding van minstens twintig doden onder de politietroepen en de tribale milities.

Premier Nouri al-Maliki zei dat het offensief in de eerste plaats bedoeld is om 'het terrorisme te verslaan en te elimineren'. Tegelijkertijd zei hij open te staan voor 'iedere oplossing, elk voorstel en elk politiek overleg' dat dit doel kan verwezenlijken.

Het geweld in Irak is in het afgelopen jaar geëscaleerd, vooral sinds de autoriteiten eind vorige maand een protestkamp van soennieten ontmantelden en een soennitisch parlementslid oppakten op beschuldiging van terrorisme. Om de spanningen te verminderen trok het leger zich terug uit Ramadi en Fallujah, waarop militanten van Al-Qaida hun kans schoon zagen om delen van beide steden te bezetten.

Bij de beschieting van een controlepost van de regeringsgezinde soennitische Sahwa-militie buiten Baqouba werden zondagochtend de lokale leider en vier van diens medewerkers gedood. Baqouba ligt zestig kilometer ten noordoosten van Bagdad.

'BBC-coryfee maakte wel duizend slachtoffers'

Voormalig BBC-coryfee Jimmy Savile heeft in zijn vijftigjarige loopbaan bij de Britse publieke omroep mogelijk duizend jongeren misbruikt. Hij kon zoveel slachtoffers maken door een cultuur van onachtzaamheid. Dat blijkt volgens Britse media uit een onafhankelijk onderzoek dat voormalig lid van het hooggerechtshof Dame Janet Smith heeft ingesteld.

De rechter is door de BBC gevraagd om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar 'cultuur en gebruiken' bij de omroep in de tijd dat Savile daar werkte. Zij heeft slachtoffers, getuigen, vroegere collega's en chefs van de televisiepresentator om verklaringen gevraagd. Haar bevindingen worden later dit jaar gepubliceerd.

Ingewijden zeggen dat een bericht in het blad Observer, dat mogelijk duizend mensen het slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik door Savile, en dat anderen daarvan wisten maar er niets aan deden, waarschijnlijk klopt.

"Ik denk dat het aantal van duizend is gebaseerd op vijftig jaar misbruik door hem. Er wordt gezegd dat hij nooit een dag stil zat in zijn leven", zei Peter Saunders van een vereniging van mensen die als kind zijn misbruikt. "Er was geen dag dat hij niets om handen had, dus duizend zal er niet veel naast zitten."

Volgens Saunders wisten veel mensen wat voor man Savile was. "Margaret Thatcher kreeg het advies om hem vanwege zijn gedrag geen onderscheiding te geven. Wat deed zij? Zij negeerde het. Savile werd beschermd door het establishment", zei Saunders tegen het Britse persbureau Press Association.

Savile werkte in de jaren zestig en zeventig als radio-deejay bij de BBC en presenteerde later het televisieprogramma Jim'll Fix It. Hij werkte van 1964 tot 2007 bij de Britse publieke omroep. Savile overleed in 2011 op 84-jarige leeftijd, niet lang daarna kwam het misbruik aan het licht.

De voormalige televisiecoryfee zou jonge mensen hebben misbruikt in panden van de BBC, in ziekenhuizen, verzorgingshuizen en een psychatrisch ziekenhuis. Het schandaal trof de BBC toen een bericht van het programma Newsnight over het misbruik werd geschrapt en de daarvoor opgegeven reden niet bleek te kloppen.

De BBC liet weten pas te willen reageren als het onderzoeksrapport verschijnt.

Koeman: "Ik heb genoten op de bank"

Feyenoord-coach Ronald Koeman was erg tevreden met de wijze waarop zijn team bij FC Utrecht won. Feyenoord bleek in De Galgenwaard ruim te sterk (2-5).

Feyenoord blijft door de overwinning bovenin meedoen. De huidige nummer vier in de Eredivisie houdt het gat met koploper Vitesse op vier punten. Feyenoord creëerde kans op kans in Utrecht, maar zag de thuisploeg de twee kansen die ze kregen ook direct benutten. Jens Toornstra vond twee keer het net voor de Domstedelingen.

Toch ging Feyenoord met een voorsprong de rust in. Ruben Schaken, Graziano Pellè en Stefan de Vrij maakten de doelpunten van Toornstra ongedaan. In de tweede helft liepen de Rotterdammers uit naar een ruime zege. Schaken maakte zijn tweede goal van de middag en het slotakkoord was voor Tonny Vilhena.

Koeman toonde zich tevreden na de 2-5 zege. "Ik heb genoten op de bank. We hebben vanaf de eerste minuut goed gespeeld. We hebben veel kansen gecreëerd en vijf goals gescoord. Dat is meer dan goed. Het enige wat je de ploeg kan verwijten, is dat ze het niet eerder afgemaakt hebben", zei de coach tegen FOX Sports.

"Dit was één van de betere uitwedstrijden. Het elftal herkent steeds beter waar de kracht ligt. We vroegen ons lange tijd af wat we uit anders deden dan thuis. Vandaag hebben we ook uit vroeg druk gezet en het initiatief genomen", aldus Koeman, die zich kan opmaken voor het bekerduel met Ajax volgende week.

FC Utrecht-collega Jan Wouters vond de overwinning van Feyenoord meer dan verdiend. "Ik vond dat wij de goals te makkelijk weggaven. Als de backs beter uitstappen, dan zijn twee doelpunten al buitenspel. Dat is scherpte, maar Feyenoord was vandaag gewoon de betere ploeg", aldus de oud-teamgenoot van Koeman.

Oud-doelman Bert Williams (93) overleden

De Engelse oud-international Bert Williams is overleden. Dat heeft zijn voormalige club Wolverhampton Wanderers zondag bekendgemaakt. Waaraan Williams stierf is niet bekendgemaakt. Hij werd 93 jaar. Williams was de oudste nog levende Engelse oud-international.

Tussen 1937 en 1959 speelde Williams ruim vierhonderd wedstrijden voor Walsall en Wolverhampton. Met die laatste club won hij in 1949 de FA Cup. In 1954 volgde de landstitel.

Zijn grootste bekendheid verwierf hij in het buitenland echter met Engeland. Hij verdedigde 24 keer het doel van de nationale ploeg, onder meer op het WK van 1950, het eerste waaraan Engeland meedeed. Op dat toernooi stond hij onder de lat toen Engeland in de poule met 1-0 van de Verenigde Staten verloor.

In 2010 werd Williams door koningin Elizabeth onderscheiden voor zijn bijdragen aan het voetbal en goede doelen. Sindsdien was hij lid van de Order of the British Empire.

Skiongeluk buiten piste kan duur uitpakken

Skiërs en snowboarders die buiten de piste een ongeval krijgen, krijgen de kosten in de meeste gevallen niet vergoed. Offpisteskiën valt vaak buiten de dekking, laat het Verbond van Verzekeraars zondagavond weten in KRO Brandpunt. Sommige verzekeraars vergoeden alleen als een plaatselijke gids of skileraar aanwezig is.

De kosten van een ongeluk buiten de piste kunnen flink oplopen. "Een traumahelikopter kost al gauw drieduizend euro en een gipsvlucht duizend tot vijfduizend euro", zegt de Consumentenbond in het televisieprogramma.

Het offpisteskiën is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, maar de gemiddelde wintersporter is zich echter nauwelijks bewust van de gevaren. "Nederlanders willen hun eigen skiniveau nog wel eens overschatten", zegt Bert Romani, commercieel directeur van de Nederlandse Ski Vereniging.

Wintersporters kunnen bedolven raken onder een lawine, maar ook botsen op een rots of steen, zoals Michael Schumacher overkwam. "Voorbij het skipaaltje begint een totaal ander spelletje", waarschuwt Romani. "Zodra je off piste gaat, zou iedere wintersporter een lawinepieper, sonde en schep bij zich moeten dragen."

In de Alpen zijn dit wintersportseizoen bij offpisteskiën inmiddels 22 doden gevallen door lawines, weet Brandpunt. In twaalf gevallen gebeurde dat in Zwitserland, terwijl lawines in dat land vorig jaar rond deze tijd vier slachtoffers fataal waren geworden.

[PL] Chelsea geeft Manchester United pak slaag

Chelsea heeft zondag in de Premier League een ruime zege geboekt op Manchester United. In Londen werd het, met dank aan Samuel Eto'o, 3-1 voor de thuisploeg. De Kameroener scoorde voor rust twee doelpunten en voltooide vlak na rust zijn hattrick. Javier Hernández maakte de eretreffer voor United.

United haalde niet ongeschonden het laatste fluitsignaal. Nemanja Vidić kreeg in blessuretijd nog een rode kaart.

Op de ranglijst blijft Chelsea door de zege in het kielzog van Arsenal en Manchester City. De Blues hebben 49 punten uit 21 wedstrijden, twee minder dan Arsenal en één minder dan City. Manchester United blijft op 37 punten staan en is daarmee zevende.

D66 wil grootste partij worden in Utrecht

D66 denkt de grootste partij te kunnen worden in Utrecht. "We hebben de unieke kans om na 19 maart de koers uit te zetten in Utrecht", zei D66-leider Alexander Pechtold zondag bij de campagnestart van D66 Utrecht.

GroenLinks is nu met tien zetels de grootste partij in de raad, waarin D66 en PvdA beide negen zetels bezetten. Deze drie partijen vormen ook het stadsbestuur, waarin VVD'er Jan van Zanen onlangs het burgemeestersstokje overnam van Aleid Wolfsen (PvdA). De gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht lijken volgens D66 uit te draaien op een nek-aan-nekrace.

"D66 heeft in deze stad de afgelopen vier jaar laten zien inhoudelijk het verschil te kunnen maken voor mensen", zei Pechtold. "Nu willen we met optimisme en goede ideeën de stad verder vooruitbrengen." Volgens Pechtold laat D66 zowel landelijk als lokaal zien een verantwoordelijke partij te zijn met goede plannen. "Landelijk weten we via politieke akkoorden de koers bij te stellen in de richting van meer banen, minder lasten en beter onderwijs.

Ook de Utrechtse D66-lijsttrekker Klaas Verschuure kijkt met vertrouwen uit naar de verkiezingen. "D66 staat er goed voor in Utrecht, maar alleen met keihard werken kunnen we de grootste worden." Verschuure is tegen conservatisme, maar voor een progressieve blik. "Wij willen in Utrecht geen ruk naar links, geen stilstand, wij willen in Utrecht verder vooruit. Dat doen we door in te zetten op meer werk, minder regels en beter onderwijs."

Goud en zilver shorttrackploegen op estafette

De Nederlandse shorttrackploegen hebben zondag op de estafettenummers goud en zilver gewonnen op het EK. In Dresden legden de vrouwen beslag op de Europese titel. De mannen leken lang ook op weg naar goud, maar bogen in de laatste ronden voor Rusland.

De Nederlandse vrouwen (Jorien ter Mors, Lara van Ruijven en Sanne en Yara van Kerkhof) pakten al snel op de 3000 meter estafette de leiding en gaven die niet meer uit handen. Groot-Brittannië moest genoegen nemen met de tweede plaats en Hongarije greep het brons.

De mannen deden het op de 5000 meter estafette ook uitstekend. Na een moeizaam begin sloegen de Oranjemannen (Niels Kerstholt, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Sjinkie Knegt) een gaatje naar de rest van het veld. Semion Elistratov reed dat namens Rusland dicht, maar uiteindelijk was het Viktor Ahn die Nederland de das omdeed. Hij haalde Sjinkie Knegt in en bezorgde de Russen het goud. Duitsland werd in eigen huis derde.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 19

Na vier weken winterstop werd de Eredivisie dit weekend weer hervat. De negentiende speelronde stond op het programma, die afgesloten werd met de topper tussen de nummer 1 Ajax en de nummer 8 PSV. Ajax won de wedstrijd met 1-0 door een doelpunt van Sigthórsson. Feyenoord wist met grote cijfers van FC Utrecht te winnen: 5-2.

Ajax begint tweede seizoenshelft met overwinning

FC Twente en Heracles Almelo trapten op vrijdagavond het tweede deel van het seizoen af. In de Overijsselse derby kwam Twente halverwege de eerste helft op voorsprong door een doelpunt van Promes. Na rust werd de score verdubbeld door Castaignos. Een minuut na de goal moest Heracles met een man minder verder nadat Veldmate de doorgebroken Mokhtar neerhaalde. De thuisploeg verzuimde hierna om het duel definitief op slot te gooien, want een kwartier voor tijd zette Uth de 2-1 op het scorebord. Met nog twee minuten te spelen benutte Tadić zijn zevende strafschop van dit seizoen.

In Alkmaar nam AZ het op tegen NAC Breda. In het begin waren beide ploegen nog wel in evenwicht. Wuytens en Elm misten namens AZ een aantal kansen, en voor NAC was het Poepon die er niet in slaagde om te scoren. In de 23e minuut opende Berghuis de score voor de thuisploeg. AZ werd beter en op slag van rust maakte Jóhannsson hier 2-0 van. Ook na rust was AZ de betere ploeg en twintig voor het einde scoorde Berghuis zijn tweede van de avond. De ploeg uit Alkmaar wist voor het eerst sinds 2 november weer te winnen en stijgt daardoor naar de zevende plaats.

Vitesse ging in Zwolle op bezoek bij PEC Zwolle. De nummer twee van de Eredivisie begon goed aan de wedstrijd, want na drie minuten maakte Atsu al de 0-1. Tien minuten later maakte Fernandez al weer gelijk. In de dertiende minuut kreeg Vitesse een penalty, omdat Van Hintum Ibarra vloerde. Piázon miste echter, waardoor de stand lange tijd op 1-1 bleef. Na rust kreeg PEC kansen via Van der Werff en Broerse, maar deze gingen respektievelijk over en naast. In de 90e minuut maakte Van Aanholt alsnog de winnende goal, waardoor zijn ploeg drie punten meeneemt terug naar Arnhem.

Zaterdagavond stond ook het treffen tussen RKC Waalwijk en FC Groningen op het programma. Voor rust was het een ongevaarlijk, gelijkopgaand duel waar na een half uur gescoord werd door De Leeuw: 0-1. Na rust was Groningen de betere ploeg zonder veel kansen te creëren. In de 69e minuut kreeg Groninger Hateboer een directe rode kaart na een wilde tackle. Hierna kreeg RKC lucht en ging het op zoek naar de gelijkmaker. Deze kwam uit een penalty nadat Kieftenbeld hands maakte. Sno faalde niet en zorgde voor de 1-1. 

Roda JC reisde helemaal vanuit Kerkrade naar het noorden van het land, want in Heerenveen speelden ze tegen de plaatselijke sc. Al na twaalf minuten kwamen de Friezen op voorsprong door een doelpunt van Ziyech. Hierna zakte de thuisploeg weer weg en kon Roda na een paar gemiste kansen de 1-1 maken door een fraaie aanval van Németh. In de tweede helft was Heerenveen weer bij de les en na iets meer dan een uur spelen kwamen ze op voorsprong nadat Finnbogason een penalty benutte. De topscorer van de Eredivisie maakte zijn achttiende doelpunt van dit seizoen. Lang kon er niet genoten worden van de voorsprong, want vijf minuten later maakte Hupperts de gelijkmaker. Dit was ook de eindstand, waardoor Jon Dahl Tomasson in zijn eerste wedstrijd als trainer van Roda een punt pakte.

Op zondag vond in Nijmegen het duel in de onderste regionen van de Eredivisie plaats. N.E.C. Nijmegen (18e) speelde tegen ADO Den Haag (16e) om drie belangrijke punten in de strijd om degradatie. Het was een boeiend begin van de wedstrijd, want een doelpunt van Van Eijden werd afgekeurd en Koolwijk (beiden N.E.C.) miste een onterecht gegeven strafschop. Na een half uur spelen opende Conboy voor de thuisploeg de score. Twee minuten later kreeg ADO een strafschop en Holla miste niet. Weer twee minuten kwam N.E.C. voor de tweede keer op voorsprong na een doelpunt van Vermijl. Hierna bleef het lange tijd rustig, tot de 67e minuut. Van Eijden scoorde en zette hiermee de eindstand op 3-1. N.E.C. verlaat door de gewonnen wedstrijd de laatste plaats en staat nu zeventiende.

FC Utrecht nam het thuis op tegen Feyenoord. In de eerste helft regende het kansen en ook doelpunten. Toornstra opende na twaalf minuten de score voor Utrecht. Vijf minuten later maakte Schaken de gelijkmaker en vlak daarna zette Pellè zijn ploeg zelfs op een 1-2 voorsprong. Het was echter Toornstra die daarna beide ploegen weer naast elkaar bracht. Na een half uur spelen kwam Feyenoord weer op voorsprong door een doelpunt van De Vrij. Na rust waren de bezoekers minder overheersend, maar ze bleven nog wel gevaarlijk. Schaken maakte zijn tweede van de middag met nog twintig minuten te spelen. Vlak voor tijd zette Vilhena de eindstand op het bord: 2-5.

In Leeuwarden speelde SC Cambuur tegen Go Ahead Eagles. De bezoekers uit Deventer kwamen na bijna twintig minuten op achterstand te staan toen Ritzmaier met links uithaalde. Vlak daarop was de Oostenrijker opnieuw gevaarlijk, maar dit keer ging de bal er niet in. Ook na rust was Go Ahead amper te zien in het spel, tot Barto de 2-0 maakte. Veel maakte het niet uit, want er vielen geen doelpunten meer.

In de Amsterdam ArenA vond de topper tussen Ajax en PSV plaats. In de eerste helft begon Ajax fel en zette het PSV goed onder druk. Kansen waren er genoeg, maar er volgde geen doelpunt. Vijf minuten na rust zette Schöne de thuisploeg bijna op een voorsprong, maar de bal werd door Rekik over de achterlijn gewerkt. Tien minuten later was het Sigthórsson die Ajax op een voorsprong kopte na een fraaie aanval. In het vervolg kwam PSV amper aan spelen toe, waardoor ze met nul punten teruggaan naar Eindhoven. Ajax behoudt door de overwinning de eerste positie in de Eredivisie. PSV zakt een plaatsje en staat nu achtste. 

Ruiz voor PSV aan de bal, in duel met Serero (l) namens Ajax. (Foto: Pro Shots)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Twente Heracles Almelo 3 - 1
AZ NAC Breda 3 - 0
RKC Waalwijk FC Groningen 1 - 1
PEC Zwolle Vitesse 1 - 2
sc Heerenveen Roda JC Kerkrade 2 - 2
N.E.C. Nijmegen ADO Den Haag 3 - 1
FC Utrecht Feyenoord 2 - 5
SC Cambuur Go Ahead Eagles 2 - 0
Ajax PSV 1 - 0


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 19 12 4 3 40 42 - 17
2 Vitesse 19 12 4 3 40 44 - 25
3 FC Twente 19 10 7 2 37 44 - 19
4 Feyenoord 19 11 3 5 36 41 - 24
5 sc Heerenveen 19 8 6 5 30 44 - 34
6 FC Groningen 19 7 7 5 28 37 - 33
7 AZ 19 8 3 8 27 32 - 33
8 PSV 19 7 5 7 26 35 - 26
9 FC Utrecht 19 7 3 9 24 28 - 39
10 Go Ahead Eagles 19 6 5 8 23 29 - 43
11 PEC Zwolle 19 5 7 7 22 26 - 26
12 NAC Breda 19 6 4 9 22 29 - 35
13 Heracles Almelo 19 6 4 9 22 26 - 34
14 SC Cambuur 19 5 4 10 19 18 - 26
15 RKC Waalwijk 19 4 7 8 19 26 - 35
16 Roda JC Kerkrade 19 4 7 8 19 32 - 43
17 N.E.C. Nijmegen 18 4 6 9 18 32 - 50
18 ADO Den Haag 19 5 2 12 17 22 - 43


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 18 16
Graziano Pellè Feyenoord 14 17
Aron Jóhannsson AZ 12 19
Lucas Piazón Vitesse 11 17
Luc Castaignos FC Twente 11 19
Quincy Promes FC Twente 9 16
Dušan Tadić FC Twente 8 18
Krisztián Németh Roda JC Kerkrade 8 19
Jens Toornstra FC Utrecht 8 19
Davy Klaassen Ajax 7 10


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
Heracles Almelo RKC Waalwijk 24 jan 2014 20.00
ADO Den Haag Feyenoord 25 jan 2014 18.45
NAC Breda PEC Zwolle 25 jan 2014 19.45
Roda JC Kerkrade FC Utrecht 25 jan 2014 19.45
PSV AZ 25 jan 2014 20.45
SC Cambuur sc Heerenveen 26 jan 2014 12.30
Vitesse N.E.C. Nijmegen 26 jan 2014 12.30
FC Groningen FC Twente 26 jan 2014 14.30
Go Ahead Eagles Ajax 26 jan 2014 14.30

Ter Mors wint Europese titel shorttrack

Jorien ter Mors heeft zich zondag tot Europees kampioene shorttrackschaatsen gekroond. Ze won de 3000 meter superfinale en hield daardoor de Britse Elise Christie en de Italiaanse Arianna Fontana, die tweede en derde werden, achter zich. Ter Mors is de eerste Nederlandse vrouw die de Europese titel wint.

De Nederlandse begon aan de superfinale met een ruime puntenvoorsprong op Christie en Fontana. Vroeg in de superfinale zette ze aan en omdat Christie en Fontana alleen naar elkaar keken, pakte ze een ronde voorsprong. Met die voorsprong op zak kon de titel haar niet meer ontgaan.

Franse biatleten winnen estafette

De Franse biatleten hebben in Antholz de laatste World Cup-wedstrijd voor de Olympische Spelen gewonnen. De estafette kende een spannend verloop, maar Simon Fourcade, Alexis Boeuf, Jean-Guillaume Béatrix en Martin Fourcade hielden hun zenuwen het best in bedwang.

Na de eerste van vier biatleten was er een klein kopgroepje ontstaan. De Noor Alexander Os wisselde als eerste, voor de Duitser Erik Lesser en Simon Fourcade uit Frankrijk. Na de derde schietbeurt van de wedstrijd, de eerste van de tweede lopers, bleef deze kopgroep intact. Henrik L'Abee Lund voor Noorwegen en Andreas Birnbacher namens Duitsland moesten één keer naladen, Fransman Alexis Boeuf had nog een extra patroon nodig. Hij kon de hierdoor opgelopen schade echter snel goedmaken en bij de volgende schietbeurt bleef hij als enige van de kopgroep foutloos. Vervolgens was Boeuf helemaal leeg, en smolt zijn voorsprong van 15 seconden als sneeuw voor de zon. Bij de wissel lag hij maar liefst 35 seconden achter de Noor.

Voor de Noren leek er geen vuiltje aan de lucht toen Martin Eng na de vijfde schietbeurt ruim een halve minuut voorsprong had op Jean-Guillaume Béatrix. Bij zijn staande schietbeurt mistte Eng echter liefst vijf schoten, waardoor hij twee strafrondes moest lopen. Beatrix nam de leiding over, voor de Zweed Fredrik Lindström en Arnd Peiffer namens Duitsland. De Duitse slotloper Simon Schempp kon zijn rivalen Martin Fourcade (Frankrijk) en Carl Johan Bergman (Zweden) niet volgen toen zij foutloos schoten in beurt zeven. Schempp moest twee keer naladen. In de laatste schietbeurt bleven alle drie foutloos, waardoor Fourcade en Bergman voor de overwinning mochten vechten. De Fransman was echter duidelijk te sterk en liet de Zweed Bergman kansloos. Duitsland werd uiteindelijk derde. 

Ook voor de vrouwen stond een estafette op het programma. Tegen de tijd dat de vrouwen bij de vierde schietbeurt waren aangekomen daalde er echter plots een dichte mist neer over het parcours. De vrouwen konden zelfs de schietschijven niet meer zien, waarna al zeer snel besloten werd de wedstrijd te staken.

Alarm Rosetta gaat af vanwege missie

Een van de meest gewaagde ruimtemissies ooit ondernomen bereikt maandag een mijlpaal. De Europese sonde Rosetta was 10 jaar geleden gelanceerd om achter een komeet aan te gaan en daarop te landen. De laatste tweeënhalf jaar heeft de sonde in een slaapmodus gezeten om energie te besparen.

Maar maandag om 10 uur (GMT) gaat de interne klok af en wordt de sonde uit zijn slaapmodus gehaald. De sonde zal eerst zijn systemen opwarmen voordat hij een signaal naar de aarde verstuurt.  De sonde Rosetta is op weg naar de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, en de ontmoeting staat gepland voor augustus.

Na enkele maanden bestuderen van de 4km wijde komeet, gaat de sonde een kleine robot (Philae) op de komeet laten landen, om oppervlaktemateriaal te bestuderen en foto’s te maken. De European Space Agency (ESA) in Darmstadt, Duitsland weet niet hoe laat het belangrijke bericht “ik ben wakker” ontvangen wordt, maar de verwachting is tussen 17:30 en 18:30 GMT. Voordat de sonde een bericht kan sturen, moet hij een aantal systeemtests voltooien die enkele uren in beslag nemen.

Als eerste moet de sonde de temperatuur in de sensoren en navigatie-instrumenten verhogen om deze te kunnen activeren. De volgende stap is het stoppen van een gecontroleerde ‘spin’ waar de sonde zich in bevindt sinds hij in slaapmodus is.

Het bericht is een ‘carrier signal’ en er komt dus geen data mee. “Wij ontvangen een frequentie, wat in theorie een continue piep is als je het zou veranderen in geluid.” “Hoewel er geen informatie beschikbaar is over de sonde, weten wij wel dat alles in orde is en dat de sonde in een goede staat verkeert.”
Als de sonde tijdens de systeemtest een fout tegenkomt in de voorgeprogrammeerde  controletesten, dan gaat hij terug naar het begin van het vorige commando en begint de test opnieuw. Dit kan inhouden dat het “ik ben wakker”-bericht pas laat in de nacht kan aankomen bij de ESA. De operators gaan dinsdag pas commando’s sturen naar de sonde als er geen bericht ontvangen wordt.

Rosetta werd omstreeks juni 2011 in een diepe slaapstatus gebracht. Deze keuze is gemaakt omdat dat de sonde zo ver van de zon verwijderd was dat de zonnepanelen te weinig energie opleverden om het systeem actief te houden.

Sinde zijn lancering in 2004 heeft de sonde een zeer aparte route afgelegd naar de komeet.  Hij heeft diverse vluchten langs planeten gemaakt om de snelheid te verhogen.

Als de operators alles hebben beoordeeld en ‘groen licht’ hebben gekregen, gaan ze de motoren van de sonde activeren om dichterbij de komeet te komen. De huidige afstand tussen de komeet en de sonde is ongeveer 9 miljoen kilometer, halverwege september zal dit rond de 10 kilometer liggen. De landing van de Philae staat momenteel gepland op 11 november.

De intentie is dat Rosetta de komeet zal blijven volgen, terwijl hij dichter bij de zon komt.  De sonde zal tijdens deze vlucht de oppervlakte continu in de gaten houden en eventuele veranderingen direct verzenden naar het ESA.

Kometen zouden materialen bevatten die sinds het ontstaan van het zonnestelsel (4.6 miljard jaar geleden) onaangetast zijn gebleven. Hierdoor zouden de data die Rosetta verzamelt de wetenschappers kunnen helpen om het ontstaan van het zonnestelsel te begrijpen.

ESA-directeur Jean-Jacques Dordain vertelt: “Rosetta is een unieke missie, unieke technologie, uniek wetenschappelijk gezien en van een filosofisch standpunt ook uniek gezien, omdat kometen mogelijk de sleutel bevatten tot ons ontstaan.”

Uitslag AFC Ajax - PSV

Om 16.30 uur begon in de Amsterdam ArenA de topper tussen Ajax en PSV. Ajax is de winterkampioen en PSV kent tot nog toe een moeizaam seizoen.

Ajax begon fel en zette de bezoekers goed onder druk. Naar mate de eerste helft vorderde kwam PSV beter in het spel en creeerden ze een aantal kansen. De bal ging er echter niet in bij kansen van PSV-debutant Ruiz, Depay, Maher en Locadia. Vlak voor rust had Ajax op 1-0 kunnen komen, maar Serero kreeg de bal niet in het doel.

Na rust kwam de thuisploeg beter uit de kleedkamer. Onder meer via Schöne, Klaassen en Fischer werd de ploeg gevaarlijk. PSV moest meer terug naar de eigen helft en alleen via Schaars waren ze nog dichtbij een doelpunt. Het was Ajax dat na ruim een uur spelen op voorsprong kwam. Moisander speelde de bal op Schöne die de bal in één keer voorlegde op Sigthórsson waarna de IJslander hem fraai binnenkopte.

Het resterende half uur was ook voor Ajax. Sigthórsson had nog twee keer kunnen scoren, maar slaagde hier niet in. PSV kwam niet meer aan kansen maken toe, waardoor de eindstand 1-0 is. PSV zakt door de nederlaag naar de achtste positie.


Sigthórsson scoort de 1-0, wat later ook de eindstand blijkt te zijn. (Foto: Pro Shots)

AFC Ajax

1 - 0

PSV

 64' Sigthórsson    
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.396
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v. Rhijn
Veltman
Moisander
Boilesen
Klaassen
Blind
Serero (Poulsen/86)
Schöne
Sigthórsson (Hoesen/76)
Fischer
  Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems
Park (Hiljemark/83)
Maher (Bakkali/86)
Schaars
Ruiz (Narsingh/75)
Locadia
Depay


'Vuilnissoep' overstroomt delen Jakarta

Overstromingen hebben in Jakarta de afgelopen dagen minstens zeven mensen het leven gekost. De Indonesische hoofdstad ondervindt ieder jaar wel hinder van de stortbuien van de regentijd, maar nu zijn volgens deskundigen de afwateringskanalen ook nog eens door vuilnis verstopt.

Het stadsbestuur stelt alles in het werk om de wateroverlast het hoofd te bieden, maar de problemen houden aan. Duizenden mensen hebben hun ondergelopen huizen moeten verlaten. Een vloed van vuil water zetten hele buurten blank en zet er een laag afval af.

''We ergeren ons wild aan die mensen die achteloos hun vuilnis in de rivier gooien'', klaagde een getroffen hoofdstedeling. ''Het heeft geen zin de afwateringskanalen uit te diepen en te verbreden, want het water blijft afval aanvoeren.

Schansspringer Bardal wint ingekorte wedstrijd

Schansspringer Anders Bardal heeft in Zakopane zijn eerste overwinning in ruim een jaar geboekt. In een door de weersomstandigheden ingekorte wedstrijd was de Noor na één ronde de beste.

De omstandigheden in het Poolse Zakopane veranderden per springer. Zo had Bardal een sterke wind van voren, terwijl Peter Prevc na hem wind in de rug had. De Sloveen slaagde er wel in om een goede sprong af te leveren, waarmee hij naar de tweede plek achter Bardal ging. Prevc was de enige springer die met rugwind bij de beste tien wist te komen. Derde werd de Duitser Richard Freitag. 

De nummers negen en zeven van de World Cup, Thomas Diethart en Andreas Wellinger, hadden teveel last van water in het aanloopspoor en mochten na de laatste springer nog een poging wagen. Na vele vertragingen leverde het echter niks op en waren de problemen niet opgelost. Oostenrijker Diethart kwam niet verder dan de 43e plaats, terwijl Wellinger zelfs 50e en laatste werd. De Oostenrijkse coach Alexander Pointer probeerde nogmaals protest in te dienen, maar tevergeefs. Na korte tijd wachten werd besloten dat de uitslag van de eerste ronde genomen zou worden als uitslag van de wedstrijd. 

Arrestant ontsnapt via ziekenhuisraam

Een 24-jarige arrestant is zaterdagavond een minuut of twintig op vrije voeten geweest nadat hij uit het ziekenhuis in Zaandam was ontsnapt. Hij was onwel geworden in de cel in het politiebureau in Zaandijk, waarna hij naar het ziekenhuis werd gebracht. Hij wist te ontkomen door een raam te vernielen, maar werd even later in een woonwijk in de omgeving in de kraag gegrepen.

De man zat vast omdat hij een gevangenisstraf van 110 dagen moest uitzitten en een aantal boetes had openstaan. Wat hij precies op zijn kerfstok had, heeft de politie niet bekendgemaakt.

Frenzel voltooit triple in noordse combinatie

Eric Frenzel heeft ook de derde en laatste wedstrijd in de Nordic Combined Triple op zijn naam geschreven. Daarmee is de Duitser de eerste winnaar van deze nieuwe "etappewedstrijd" in de noordse combinatie.

De Noor Håvard Klemetsen was opnieuw de winnaar van het schansspringen, maar hij wist slechts tien seconden voorsprong bij elkaar te springen ten opzichte van Frenzel. Ook de derde en vierde plaats gingen naar Duitsland, dankzij Tino Edelmann en Johannes Rydzek. Zij moesten echter al meer dan een minuut toegeven op Klemetsen en Frenzel.

Bij het langlaufen moest dit keer 15 kilometer afgelegd worden, 5 kilometer langer dan in normale wedstrijden. Na minder dan een derde van de afstand had Frenzel de Noor Klemetsen al bijgehaald en van zich af weten te schudden. Daarachter ontstond al snel een groep met Rydzek, Edelmann en de Noor Magnus Moan. Deze bleven lang bij elkaar, tot Edelmann moest lossen. Een kleine 2 kilometer voor de finish moest ook Rydzek zijn Noorse rivaal laten gaan. Moan leek landgenoot Klemetsen nog in te gaan halen, maar slaagde daar niet in. Frenzel won onbedreigd, met de twee Noren achter hem.

[Serie A] Inter pakt ook geen punten bij Genoa

Internazionale heeft zondag verloren in de Serie A. De ploeg van trainer Walter Mazarri ging met 1-0 onderuit bij Genoa. Luca Antonelli maakte in de 83e minuut het enige doelpunt, waardoor Inter blijft steken op de vijfde plaats met 32 punten. Genoa staat negende met 26 punten. Inter bleef voor het derde competitieduel op rij zonder zege.

Ook Napoli wist niet te winnen. De Napolitanen speelden met 2-2 gelijk bij Bologna. De thuisploeg was via Rolando Bianchi op voorsprong gekomen, maar vervolgens draaiden Gonzalo Higuain en Jose Callejon de rollen om. Na een rode kaart voor Panagiotis Kone leek het duel beslist, maar met zijn tweede van de middag sleepte Bianchi een punt uit het vuur voor Bologna.

Napoli raakt daardoor verder achterop bij Juventus en AS Roma. De club heeft 53 punten, twaalf minder dan de koploper uit Turijn. Bologna klimt naar de zeventiende plaats met zeventien punten, maar is nog allerminst uit de zorgen.

Alessandro Matri toonde direct zijn waarde bij zijn debuut voor Fiorentina. De van AC Milan gehuurde aanvaller scoorde twee keer tijdens de 3-0 zege op Catania. Matias Fernandez opende de score voor de bezoekers, die vierde staan met veertig punten. Lazio knokte zich naar een 3-2 zege op Udinese. De winnende treffer van Hernanes viel pas in blessuretijd.

Overige uitslagen Serie A
Atalanta - Cagliari 1-0
Chievo Verona - Parma 1-2
Sassuolo - Torino 0-2

[JL] Willem II wint subtopper bij Sparta Rotterdam

Willem II heeft zondag goede zaken gedaan in de titelstrijd in de Eerste Divisie. De Tilburgse club won uit bij concurrent Sparta Rotterdam met 2-1. Daarmee profiteert Willem II van de misstap van koploper FC Dordrecht dat vrijdag gelijkspeelde. Het verschil op de ranglijst bedraagt nog maar vier punten.

Op het Kasteel van Sparta was het de thuisploeg die in de eerste helft nog op voorsprong kwam via Donovan Deekman. In het beladen duel was er kort na rust een opstootje wat Spartaan Johan Voskamp en Willem II'er Jordens Peters rood opleverde.

Met tien tegen tien trokken de Tricolores de wedstrijd naar zich toe. Ruud Boymans scoorde in de 72e en de 82e minuut. Sparta, dat dankzij een tweede plaats in de tweede periode achter Jong PSV al zeker is van deelname aan de nacompetitie, staat nu vijfde. De ploeg heeft 38 punten uit 23 wedstrijden, negen minder dan Dordrecht.

SkiŽr Pinturault wint slalom Wengen

Skiër Alexis Pinturault heeft in Wengen de slalom in de World Cup gewonnen. De Fransman wist een fenomenale tweede run te skiën en kon zo de tweede slalomzege uit zijn carrière boeken. 

Na de eerste run ging Marcel Hirscher aan de leiding. De Oostenrijker had een voorsprong van 0,23 seconden op André Myhrer uit Zweden. De Duitser Felix Neureuther stond derde op 0,64 seconden. Tot en met de nummer tien, Reinfried Herbst, stond iedereen binnen een seconde van Hirscher.

Pinturault, na de eerste run nog zevende op 0,88 seconden, wist een geweldige tweede run neer te zetten. Neureuther was de eerste die hem aan leek te gaan vallen, maar de Duitser kwam uiteindelijk 0,34 seconden te kort. Ook Hirscher, leider in de stand om de World Cup slalom, kon zijn grote voorsprong niet vasthouden. Vooral op het onderste deel moest de Oostenrijker veel inleveren. Hij moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plek, nog achter Neureuther.

Goud voor Volosozjar en Trankov op EK kunstrijden

Kunstschaatsers Tatjana Volosozjar en Maksim Trankov zijn zondag voor de derde keer op rij Europees kampioen bij het paarrijden geworden. Het ervaren duo, dat vorig jaar in Londen ook de wereldtitel veroverde, verwees in Boedapest twee andere Russische koppels naar zilver en brons.

Volosozjar en Trankov staken vrijdag in de korte kür met kop en schouders boven de concurrentie uit en konden zich zondag tijdens de vrije kür zelfs enkele valpartijen veroorloven. Ksenia Stolbova en Fedor Klimov eindigden als tweede, voor Vera Bazarova en Joeri Larionov.

Door hun Europese titel gelden Volosozjar en Trankov volgende maand als favorieten bij de Olympische Winterspelen in Sochi.

[PL] Tottenham wint bij Swansea ondanks goal Bony

Tottenham Hotspur heeft zondag een zege bij Swansea City geboekt in de Premier League. De Londense club was in Wales met 3-1 te sterk. Emmanuel Adebayor zette de Spurs voor rust op voorsprong en na een eigen goal van Michu maakte de Togolees er ook 3-0 van. Wilfried Bony deed iets terug.

Bij de bezoekers mochten voormalig eredivisiespelers Nacer Chadli, Moussa Dembélé en Christian Eriksen, die de assist gaf bij de openingstreffer, in de basis beginnen. Dwight Tiendalli viel niet in voor Swansea, dat de geblesseerde Michel Vorm en Jonathan de Guzman nog moest missen.

Tottenham is na 22 wedstrijden de nummer vijf met 43 punten, acht minder dan koploper Arsenal. Swansea bezet de vijftiende plek, maar staat slechts drie punten boven de degradatiestreep.

Jassendieven na wilde achtervolging gepakt

Drie mannen van 16, 19 en 27 jaar oud zijn zaterdag gearresteerd na een wilde achtervolging door en buiten Doetinchem (Gelderland). Er zijn geen gewonden gevallen. Dat heeft de politie zondag gemeld.

De politie kreeg zaterdag een melding binnen over een diefstal van twee jassen in het nabijgelegen Wehl. Daarbij zou een auto met een Duits kenteken zijn weggereden. Toen surveillerende agenten de auto zagen, zetten ze de achtervolging in. De auto reed met hoge snelheid over een fietsbrug waar de wagen op een haar na een aantal voetgangers raakte.

Bierdrinker betaalt Duitse kartelboetes

De kans is groot dat uiteindelijk de bierdrinker de boetes zal moeten ophoesten die vijf grote Duitse bierbrouwers afgelopen week opgelegd kregen wegens illegale prijsafspraken, Dat meldde het Duitse blad Der Spiegel zondag op gezag van bronnen in de sector.

Warsteiner, Bitburger, Krombacher, Veltins en Barre moeten samen 106,5 miljoen euro aan boetes betalen. Zij maakten in 2006 en 2008 afspraken over een gecoördineerde prijsverhoging. Daardoor betaalden horeca-ondernemers en consumenten te hoge prijzen voor vaten en kratten pils, oordeelde het Bundeskartellamt maandag.

Over-the-top actie met Rambo

Reef Entertainment heeft een nieuwe gameplay trailer van Rambo: The Video Game vrijgegeven. Als een combinatie van over-the-top actie en on-rail shooter je aanspreekt, dan is de game vast wel iets voor jou. Dat Rambo een one man army is, weet iedereen wel en daar houdt het spel zich aan.

Rambo: The Video Game komt uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Een releasedatum heeft de game nog niet.

Uitslagen Eredivisie 19/01/2014

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord ging op bezoek bij FC Utrecht en won met 2-5. Go Ahead Eagles reisde af naar Leeuwarden, maar verloor de wedstrijd met 2-0. Bekijk hieronder de karakteristieken van de wedstrijden.


Pellè scoort de 1-2 voor Feyenoord. (Foto: Pro Shots)

FC Utrecht

2 - 5

Feyenoord

 12' Toornstra
 22' Toornstra
   17' Schaken 
 18' Pellè 
 33' De Vrij 
 72' Schaken 
89' Vilhena 
 
 Gele kaart: Vilhena (Feyenoord)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d. Maarel
Markiet
Heerings
Bulthuis
Diemers
Toornstra
Ayoub
Duplan (Badjeck/82)
De Ridder
Oar (Schepers/75)
  Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Clasie
Immers
Vilhena
Schaken
Pellè
Boëtius (Goossens/82)GA Eagles-speler Doke Schmidt (l) met Cambuur-speler Mohamed El Makrini (r). (Foto: Pro Shots)

sc Cambuur Leeuwarden

2 - 0

Go Ahead Eagles

 18' Ritzmaier
 65' Barto
   
 
 Gele kaart: Bijker, Ritzmaier (sc Cambuur Leeuwarden), Overgoor, Falkenburg (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.345
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Pereira
Leeuwin
v.d. Laan
Bijker
El Makrini
v. Moorsel (Bakker/46)
Ritzmaier (v. Brakel/90)
Lukoki
Barto
Manu (Christovao/87)
  Room
Schmidt
Vriends
v.d. Linden (Amevor/87)
Schenk
Overgoor
Falkenburg
Turuc
Antonia
Kolder (Rijsdijk/71)
Houtkoop (Godee/79)

'Dampend drugslab grof schandaal'

Burgemeester Paul Depla van Heerlen is woedend om het drugslab dat zaterdagavond werd ontdekt in een garage bij een woning aan de Nieuwstraat in stadsdeel Hoensbroek. "Volstrekt onacceptabel, zo'n chemisch bedrijf midden in een woonwijk", zei hij. "Schandalig dat op deze manier onschuldige mensen in gevaar worden gebracht. Je moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als de zaak was ontploft."

De brandweer ontdekte het werkende drugslab zaterdagavond na een brandmelding. Bij aankomst stegen dampen en rook uit de garage. De politie arresteerde de 33-jarige bewoner, die in het pand aanwezig was. De man is in verzekering gesteld. De verdachte wordt verhoord. Wat voor drugs er in het lab werden geproduceerd, kon de politie nog niet zeggen.

Het landelijk Forensisch Onderzoeksteam LFO van de politie heeft het drugslab zondag ontmanteld.

Depla nam zondag een kijkje bij het pand. "Je ziet dit de laatste tijd steeds vaker in het zuiden van Nederland", zei de burgemeester. "De resten worden vervolgens in de natuur gedumpt."

Burgemeester Depla noemt drugslab schandalig
Burgemeester Depla noemt drugslab schandalig (Foto: ANP)

'Geen uitkering voor anderstaligen'

David Cameron, premier van het Verenigd Koninkrijk heeft er tabak van dat mensen die geen enkele moeite doen om Engels te spreken, doodleuk aanspraak kunnen maken op een uitkering. Daar wil hij nu een stokje voor gaan steken.

Tevens is David van mening dat aanvraagformulieren niet meer in een andere taal dan de officiële landstaal gedrukt moeten worden. Op deze manier hoopt hij de gigantische kosten die een verzorgingsstaat met zich meebrengt, drastisch terug te brengen. Veel leden van de Conservative Party vermoeden dat er binnenkort een tsunami van Bulgaren en Roemenen naar het Britse eiland gaat plaatsvinden en dat deze Oostblokkers een onevenredig beroep zullen doen op de Engelse schatkist. Op deze manier hoopt men dit verschijnsel enigszins af te remmen. Bijkomend voordeel is dat iedereen gewoon Engels gaat leren, hetgeen alleen maar ten goede komt aan de integratie.

Tot voor kort was het in Groot-Brittannië de normaalste zaak van de wereld om een tolk mee te nemen naar een uitkeringsinstantie. Deze tolken worden uiteraard bekostigd door de belastingbetaler. Ook ingezeten van het Verenigd Koninkrijk die het Engels niet machtig zijn, kunnen door de maatregel getroffen worden.

Star Wars 1313 officieel verlaten

Star Wars 1313 lijkt de overgang naar Disney niet te hebben overleefd. De handelsmerkregistratie van het spel is verlopen, waardoor de kans erg klein is dat het spel nog in ontwikkeling is.

De registratie van het handelsmerk van de game bij het United States Patent and Trademark Office is nu officieel "abandoned because no Statement of Use or Extension Request timely filed after Notice of Allowance was issued.”

In het spel zou premiejager Boba Fett de hoofdrol spelen.

Star Wars 1313 Leader

Garagehouder dood door auto die van hefbrug valt

Een 59-jarige garagehouder uit Munstergeleen die zaterdagochtend onder een auto terechtkwam is in een ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. De Limburger was in zijn bedrijf in het naburige Windraak aan het werk onder een auto die op een hefbrug stond. Het voertuig schoof door nog onbekende oorzaak van de hefbrug af en kwam op de garagehouder terecht.

De man werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, waar hij zondag overleed.

Thief maakt zijn eisen bekend

Eidos Montreal heeft op de officiële forums de systeemvereisten van Thief bekendgemaakt. Als je van plan bent om de game op pc te spelen, zul je toch een aardig systeem moeten hebben om de game op de hoogste settings te draaien. De minimale systeemvereisten zijn niet erg hoog.

Minimale systeemvereisten:

OS: Windows Vista met platform update
CPU: High-performance dual core CPU or quadcore-CPU
RAM: 4 GB
Grafische kaart: AMD Radeon 4800-serie / Nvidia GTS 250
DirectX: DirectX 10
HDD/SSD: 20 GB

Aanbevolen specificaties:

OS: Windows 7 or 8
CPU: AMD FX 8000-serie of beter / Intel i7 quadcore-CPU
RAM: 4+ GB
Grafische kaart: AMD Radeon HD / R9-serie of beter / Nvidia GTX 660-serie of beter
DirectX: DirectX 11
HDD/SSD: 20 GB

Thief komt eind februari uit voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Thief (Foto: Square Enix)

IsraŽl verwondt Palestijnse militant

De Israëlische luchtmacht heeft zondag in de Gazastrook een Palestijn onder vuur genomen die zij verdenkt van raketbeschietingen op Israël. Het doelwit is levensgevaarlijk gewond geraakt. Door rondvliegende scherven liepen ook twee burgers verwondingen op, liet een medewerker van de gezondheidsdienst in Gaza weten.

Ahmad Saad, die lid is van de militante beweging Islamitische Jihad, vuurde volgens het Israëlische leger afgelopen week vijf raketten af op Israël. Het salvo werd onderschept door de raketafweer. Saad zou broeden op nieuwe beschietingen.

Militairen, niet piraten enteren schip

Niet piraten, maar militairen uit Eritrea zijn zaterdag aan boord gegaan van een koopvaardijschip in de Rode Zee waarvan werd gedacht dat het gekaapt was. Dat meldde een woordvoerster van de Europese antipiraterijmissie zondag.

Het is niet bekend waarom de militairen de MV Marzooqah hebben geënterd. Het containerschip voer in Eritrese wateren. Zaterdagavond sloeg het schip alarm, omdat piraten de Marzooqah zouden hebben aangevallen. Het schip zette daarna in eerste instantie koers richting Somalische wateren.

Sinds 2012 is het Somalische piraten niet meer gelukt om schepen te enteren en de bemanningen te gijzelen. Ook het aantal pogingen is scherp gedaald. Dat is vooral te danken aan de betere beveiliging van de scheepvaart in de regio.

Nederland voerde in 2013 nog het commando over de succesvolle EU-operatie Atalanta. Frankrijk is op dit moment de leverancier van het vlaggenschip.

Bloedbad onder vluchtende moslims CAR

Gewapende lieden hebben in de Centraal-Afrikaanse Republiek een bloedbad aangericht onder moslims die het land wilden ontvluchten. De overvallers doodden 22 mensen, onder wie drie kinderen, meldt hulporganisatie Save the Children.

De moordpartij vond volgens Save the Children vrijdag plaats, even buiten Bouar in het ordeloze en moeilijk toegankelijke noordwesten van het land. ''Ook een voorval als dit komt ons slechts ter ore dankzij onze contacten in het ziekenhuis van Bouar'', zei woordvoerder Mike McCusker zondag. ''Veel soortgelijke verhalen komen misschien nooit naar buiten.''

De hulporganisatie kon het ijzingwekkende relaas van ziekenhuisartsen optekenen omdat medewerkers Bouar regelmatig proberen aan te doen om het ziekenhuis van medicamenten te voorzien. ''Onze arts vertelde dat er overal bloed was, dat het uit de gewonden gutste als leidingwater'', zei McCusker.

De groep moslims wilde over de grens een veilig heenkomen zoeken, maar liep in een hinderlaag. Een granaatinslag dwong hen halt te houden. Vervolgens richtten de overvallers met vuurwapens, kapmessen en knuppels een slachtpartij aan.

Het bloedige incident toont nog maar eens aan dat de Afrikaanse en Franse vredessoldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek de orde in afgelegen gebieden niet weten te handhaven, meent Robert Lankenau van de Britse tak van Save the Children. Het bloedvergieten in die streken blijft bovendien buiten het blikveld van de wereld. Volgens McCusker heeft nagenoeg de gehele veertigduizendkoppige bevolking van Bouar zich uit vrees voor geweld verschanst in moskeeën en kerken.

De Centraal-Afrikaanse Republiek is de afgelopen maanden meegesleurd in een draaikolk van geweld. Christelijke en islamitische milities wreken zich om beurten voor elkaars wandaden en trekken moordend en brandschattend rond.

Maandag wijst een overgangsraad een nieuwe interim-president aan. Het lijkt een haast onmogelijke klus een kandidaat te vinden die de diepe kloven tussen de verschillende bevolkingsgroepen kan overbruggen. Het bloedvergieten heeft de spanningen tussen christenen, die ongeveer de helft van de bevolking uitmaken, de islamitische en de animistische minderheid flink aangewakkerd.

Oppositie OekraÔne trotseert demonstratiewet

In weerwil van nieuwe, strenge demonstratieregels zijn zondag tienduizenden Oekraïners de straat opgegaan om lucht te geven aan hun onvrede over het bewind van president Viktor Janoekovitsj. De protestbeweging lijkt echter veel van haar kracht te hebben verloren en onderlinge meningsverschillen steken de kop op. Bokskampioen Vitali Klitsjko, tot dusver de gevierde voorman van de demonstranten, werd zondag op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev door een aantal betogers uitgejouwd.

Vorige week voerde de Russischgezinde president Janoekovitsj een reeks wetten in die het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting aan banden leggen. De Verenigde Staten noemen de nieuwe regels 'ondemocratisch'. Janoekovitsj wil de protestbeweging, die in Kiev en andere Oekraïense steden maandenlang demonstreerde tegen zijn regering, met de nieuwe wetgeving definitief het zwijgen opleggen.

Het sein voor de Europeesgezinde oppositie om de straat op te gaan was Janoekovitsj' weigering een associatieverdrag met de Europese Unie te tekenen, in november vorig jaar. In het begin trokken de betogingen honderdduizenden mensen, maar de opkomst is inmiddels aanzienlijk geslonken. De president lijkt erin te zijn geslaagd de touwtjes in handen te houden zonder al te grote concessies te doen aan de oppositie.

'Verpleegafdeling ziekenhuis steeds voller'

Het blijkt lastig om patiënten die na een ziekenhuisbehandeling verpleegzorg nodig hebben door te laten stromen naar een verpleeghuis. Sommige ziekenhuizen kampen met wachtlijsten voor de uitplaatsing van patiënten, waardoor het relatief dure ziekenhuisbed langer bezet blijft. Dat blijkt zondag uit berichtgeving van de NOS, die een rondgang langs een kwart van de ziekenhuizen maakte.

Sinds 1 januari gelden nieuwe regels waardoor patiënten minder snel een indicatie voor verpleeghuiszorg krijgen. De twee lichtste categorieën konden al niet meer in verpleeg- of verzorgingshuizen terecht en daar is nu een derde categorie patiënten bij gekomen. De overbruggingsperiode in een verzorgingshuis voor mensen die nog moeten aansterken is ook geschrapt.

Dit betekent dat mensen soms langer in een ziekenhuis verblijven. Er zijn echter ziekenhuizen die patiënten zonder verpleegindicatie gewoon huiswaarts sturen. Ook komt het voor dat ziekenhuizen door het gebrek aan doorstroming geen nieuwe patiënten meer kunnen opnemen.

In weer andere, vaak kleinere ziekenhuizen in landelijke gebieden doet dit fenomeen zich helemaal niet voor. Ook zijn er ziekenhuizen die zelf verpleeg- en verzorgingshuizen hebben en daardoor met patiënten kunnen schuiven.

De problemen worden volgens de NOS versterkt doordat sommige zorgbedrijven locaties afstoten, wat het lastiger maakt een verpleeghuisbed te vinden voor mensen die daar wel een indicatie voor hebben. Patiënten zonder zo'n indicatie moeten na het ziekenhuis eigenlijk naar huis, waar ze het moeten doen met mantel- en thuiszorg, maar die zijn niet in alle gevallen beschikbaar.

In sommige regio's pakken verpleeghuizen het probeem aan door bijvoorbeeld logeerbedden aan te bieden die patiënten kunnen huren. Ook zogenoemde zorghotels voorzien in een oplossing, die overigens voor rekening komt van de patiënten.

Overgang Enoh naar Antalyaspor afgerond

De overgang van Eyong Enoh naar Antalyaspor is afgerond. De Turken huren de middenvelder tot het eind van het seizoen van Ajax, waarna hij komende zomer definitief wordt overgenomen. Dat meldden de Amsterdammers zondag. Enoh had nog een contract tot de zomer van 2015 bij Ajax.

De 27-jarige international van Kameroen kwam sinds 2008 uit voor Ajax, nadat hij van Ajax Cape Town was overgekomen. Hij speelde 98 eredivisieduels, waarin hij drie keer scoorde. Met Ajax werd Enoh in 2011 en 2012 kampioen van Nederland en in 2010 won hij de KNVB-beker.

Vorig seizoen werd Enoh al een halfjaar verhuurd aan Fulham. Dit seizoen speelde hij alleen voor Jong Ajax in de Jupiler League.

Luiten zesde in Abu Dhabi

Golfer Joost Luiten heeft zijn goede start van het seizoen 2014 een vervolg kunnen geven met een zesde plaats op het Abu Dhabi Championship. Vorige week werd de Nederlander in Zuid-Afrika nog gedeeld derde.

Vandaag sloot Luiten af met een ronde van 68 slagen (-4), waarmee hij uitkwam op een totaal van 278 slagen (-10). De Nederlander startte vandaag sterk met vier birdies op rij, maar kwam daarna niet meer dichterbij de koplopers. De zege ging naar Pablo Larrazábal die dankzij ook een ronde van 68 slagen uitkwam op een totaal van 274 slagen (-14). Hiermee deed de Spanjaard het een slag beter dan Phil Mickelson en Rory McIlroy.

Mickelson stevende af op de zege, maar een quadruple bogey (+4) op de dertiende hole zorgde ervoor dat hij niet verder kwam dan een gedeelde tweede plaats. Craig Lee leidde na de derde dag, maar hij kwam na een ronde van 77 slagen (+5) niet verder dan plaats tien.

Bond 24 gaat verder waar Skyfall stopte

Bond 24 zal verdergaan waar Skyfall is gestopt. Dit bevestigde John Logan, die het script voor Bond 24 (en Bond 25) schrijft, in een interview. Hij schreef eerder al het script voor Skyfall.

Logan wilde verder niet uitwijden over de nieuwe Bond-film: ''Ik vind het geweldig dat ik het mag gaan schrijven, dat is het enige wat ik er verder over kan zeggen. Met Skyfall wilde ik een unieke basis bouwen en met de volgende film zal op dit fundament verder gebouwd worden"

Ook over een eventuele slechterik wilde hij niets kwijt: ''De slechterik zal worden gekozen aan de hand van het verhaal dat verteld wordt''

De werktitel voor de nieuwe Bond-film werd eerder al bekend gemaakt, namelijk Devil May Care.

De 24e Bond-film draait vanaf 23 oktober 2015 in de Nederlandse bioscopen.

Daniel Craig als James Bond in SkyfallDaniel Craig als James Bond in Skyfall

Uitslag N.E.C. Nijmegen - ADO Den Haag

Om 12.30 uur werd er in Nijmegen afgetrapt voor het Eredivieduel tussen N.E.C. Nijmegen en ADO Den Haag. De thuisploeg wist het duel uit de onderste regionen van de Eredivisie te winnen en klom aar de zestiende plaats. ADO zakte een plek en kan bij een overwinning van SC Cambuur vanmiddag zakken naar de laatste plaats.

N.E.C. Nijmegen

3 - 1

ADO Den Haag

 31' Conboy
 35' Vermijl
 67' v. Eijden
   33' Holla (pen) 
 
 Gele kaart: Haitz, Rieks, v. Eijden, Foor (N.E.C. Nijmegen), Holla, v. Duinen, Beugelsdijk (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 10.550
Arbiter: Makkelie
Bijzonderheden: Koolwijk (N.E.C.) mist penalty (18)
 
Opstelling:   Opstelling:
Johnsson
Vermijl
v. Eijden
Haitz
Conboy
Stefánik
Rieks
Koolwijk
Hemlein
Higdon (Castillion/83)
Jantscher (Foor/64)
  Zwinkels
Zuiverloon
Wormgoor (Supusepa/36
Schet/70)
Beugelsdijk
Meijers
Holla
Malone
v. Haaren
Alberg
v. Duinen
Gouriye

N.E.C. won met 3-1 van ADO, ondanks dat Zwinkels een penalty van Koolwijk wist te stoppen. (Foto: Pro Shots)

[AO] Wawrinka tegenstander Djokovic in kwartfinale

Stanislas Wawrinka heeft de kwartfinale van de Australian Open bereikt. De als achtste geplaatste Zwitser rekende zondag in drie sets af met de Spanjaard Tommy Robredo (17): 6-3, 7-6 (3) en 7-6 (5). In de kwartfinale stuit Wawrinka op Novak Djokovic, de titelverdediger en nummer twee van de plaatsingslijst.

Bij de vrouwen drong het Canadese talent Eugenie Bouchard door tot de laatste acht. De nummer dertig van de plaatsingslijst versloeg thuisspeelster Casey Dellacqua, die met een wildcard was toegelaten in Melbourne. Het werd 6-7 (5), 6-2 en 6-0 voor de 19-jarige Bouchard, die nooit eerder kwartfinalist was bij een grandslamtoernooi.

De volgende tegenstander van Bouchard is Ana Ivanovic. De Servische (14) zorgde eerder op de dag voor een grote stunt door favoriete Serena Williams uit te schakelen.

Brand verwoest schuur in Weert

Een brand heeft zaterdagnacht een schuur in Weert verwoest. Ook twee auto's gingen in vlammen op, meldt de brandweer. Niemand raakte gewond.

De brandweer kon voorkomen dat het vuur zich kon uitbreiden naar aangrenzende woningen aan de Kerkstraat in de Limburgse plaats. De bewoners zijn opgevangen door familie.

Bij de brand is mogelijk asbest vrijgekomen. Een gespecialiseerd bedrijf is ingeschakeld voor onderzoek. De politie onderzoekt hoe de brand heeft kunnen ontstaan.

[Dakar] Kees Koolen schrijft historie

Kees Koolen heeft een nieuw hoofdstuk aan de historie van de Dakar Rally toegevoegd. De Nederlander is de eerste deelnemer die de wedstrijd op zowel de motor, quads, met de auto als met een vrachtwagen uitgereden heeft.

Koolen reed de wedstrijd in 2009 uit met de motorfiets, in 2012 met een buggy en vorig jaar met de quad. Dat hij het dit jaar met de vrachtwagen moest proberen kwam door navigator Jurgen van den Goorbergh die hierover enkele jaren geleden grapte toen hij en Koolen de wedstrijd na de derde poging met de buggy uit wisten te rijden.

Rijden met de vrachtwagen was volgens Koolen het makkelijkste. "In ieder geval fysiek. Je hebt er weinig van te lijden, je hoeft niet superfit te zijn, tenzij je voor de topklasseringen gaat, en je komt overal vrij gemakkelijk doorheen. Het is mij heel erg meegevallen, terwijl dit toch echt een zware Dakar was. Ik zal ongetwijfeld mensen beledigen, maar ik vind het met de truck een vakantieritje."

Toch was het niet zo eenvoudig als geschetst, want de equipe van Koolen kreeg in de oude servicewagen van Edwin van Ginkel regelmatig te maken met pech. Zo waren de problemen in de tweede en tiende etappe groot, maar van opgeven wilden ze niet weten. Uiteindelijk finishte het team van Koolen met Van den Goorberg en monteur Gijs van Uden op een 37e positie in het klassement en was het geschiedenis schrijven een feit. Wat Koolen in 2015 gaat doen is nog niet bekend. Van den Goorbergh aast in ieder geval op het deelnemen als kistrijder in het motorenklassement.

Bosbranden bedreigen zuidoosten AustraliŽ

De Australische deelstaat Nieuw-Zuid-Wales dreigt in de greep te raken van tientallen bosbranden. Buurstaten Victoria en Zuid-Australië halen na een aantal spannende dagen juist opgelucht adem.

Een groot aantal van de 93 branden in de dichtstbevolkte deelstaat van Australië is ontstaan door blikseminslag, meent de brandweer. Minstens drie huizen in de omgeving van Minimbah, ten noorden van miljoenenstad Sydney, zouden in vlammen zijn opgegaan. Negenhonderd brandweerlieden zetten alles op alles om de branden te bedwingen.

Het smoorhete zuiden van Australië kampt al dagen met om zich heen grijpende bosbranden. In Victoria en Zuid-Australië vielen zeker 25 huizen ten prooi aan de vlammen. Het grootste gevaar is daar volgens de brandweer nu echter geweken.

Kamp niet verbaasd over woedende Groningers

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vindt het begrijpelijk dat veel Groningers boos zijn over de gaswinning in de provincie en de daarmee gepaarde aardbevingen. Dat de emoties vrijdag tijdens de persconferentie in Loppersum lichtelijk uit de hand liepen neemt hij daarom voor lief.

"Ik ben niet verbaasd over het feit dat de dingen gebeuren zoals die nu gebeuren. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om daarop te reageren", aldus de minister. "Sommigen praten of vergaderen er over en sommigen reageren meer fysiek of agressief. Daar moet je rekening mee houden."

Door het toenemende aantal krachtige aardbevingen is er volgens Kamp veel spanning opgebouwd in Groningen. "Niet alleen onder de grond, maar ook bij de mensen." Normaal gesproken is het volgens de minister 'geen gebied met een kort lontje'.

Kamp wilde niet ingaan op de wens van betogers die meer geld willen zien dan de beloofde 1,2 miljard euro. Ze vonden het volgens hem al te weinig toen hij nog niet eens had gezegd wat het bedrag was.

Het kabinet kondigde vrijdag aan de gaswinning terug te schroeven en geld beschikbaar te stellen voor het versterken van gebouwen en infrastructuur en het verbeteren van de leefbaarheid. Kamps bezoek aan Groningen ging gepaard met demonstraties. Tijdens de toelichting voor de pers 'bestormden' betogers het gemeentehuis in Loppersum.

Visconti breekt scheenbeen bij valpartij

Giovanni Visconti heeft tijdens een valpartij in de People's Choice Classic zijn scheenbeen gebroken. In de door Marcel Kittel gewonnen wedstrijd ging de Italiaan van de Movistarploeg al vroeg onderuit nadat een aantal renners voor hem in aanraking met elkaar kwamen.

Visconti wordt vandaag nog geopereerd en kan daardoor niet deelnemen aan de Tour Down Under. Het is nog niet bekend hoe lang de tweevoudig winnaar van een Giro-etappe niet kan fietsen.

De Bruyne verloor bij Chelsea het plezier

Kevin De Bruyne is dolblij met zijn transfer naar VfL Wolfsburg. De Belgische middenvelder had het bij Chelsea niet meer naar zijn zin.

"Afgelopen zomer overtuigde José Mourinho mij om te blijven, ook al was er een bod binnengekomen van Borussia Dortmund", zegt De Bruyne in Het Laatste Nieuws. "Ik heb ook met Atlético Madrid gepraat, maar ik wist niet zeker of ik daar veel zou spelen." Wolfsburg betaalde uiteindelijk 21,5 miljoen euro om De Bruyne over te nemen.

"Ik ben niet bij Chelsea vertrokken omdat ik naar het WK moet, want dat kan na drie duels al voorbij zijn. Ik ben vooral weggegaan, omdat ik het plezier was kwijtgeraakt." De Bruyne vertelt dat hij keihard trainde en drie kilo verloor, maar dat de situatie met Mourinho niet veranderde.

De moeizame relatie tussen Mourinho en De Bruyne kwam voor het eerst aan het licht toen de Portugees zijn speler bekritiseerde in de media. "Mijn voorbereiding op het seizoen was goed en mijn eerste wedstrijd ook. Ik weet nog steeds niet waarom ik na de wedstrijd tegen Manchester United mijn plek verloor", zegt hij.

"Ik heb het Mourinho ook nooit gevraagd en hij heeft nooit tegen mij gezegd dat ik niet goed trainde. Het is jammer dat hij dat op een persconferentie wel zei, want het klopt niet. Op de training geef ik altijd 100 procent. Die uitspraken hebben een verkeerd beeld over mij gecreëerd."

The Wolf of Wall Street succesvolste Scorsese-film

The Wolf of Wall Street is nog steeds in staat volle zalen te trekken. In Nederland is het op dit moment dan ook een van de meest bezochte films.

De nieuwe Scorsesefilm die vertelt over de frauduleuze beurshandelaar Jordan Belfort, wist in nog geen twee weken tijd ruim 2,4 miljoen euro op te halen. Dit meldt Dutch FilmWorks, de Nederlandse distributeur van de film.

In Nederland is de film qua box-office prestatie, de best presterende Scorsesefilm ooit. The Wolf of Wall Street leverde (nu al) 30.000 euro meer op dan Cape Fear, tot nu de meest succesvolle Scorsesecreatie. Films als Shutter Island en The Departed wisten ook al 2 miljoen euro op te halen in Nederland.

Filmposter The Wolf of Wall Street (Foto: Novum)
Filmposter The Wolf of Wall Street (Foto: Novum)

Mogelijk nieuwe Kleine IJstijd

We zijn halverwege januari en het kwik is nog niet onder nul gedaald. Je zou bijna gaan bidden om wat winterweer. Maar misschien is dat helemaal niet nodig. Wetenschappers denken namelijk dat er een gerede kans is dat er een nieuwe Kleine IJstijd aan zit te komen.

Ze doen die voorspelling aan de hand van zonneactiviteit. De zon zou momenteel namelijk op het hoogtepunt moeten zijn van zijn elfjarige cyclus van activiteit. In plaats daarvan is het opvallend rustig. "De vorige keer dat de zon zo inactief was, was ongeveer honderd jaar terug," zegt ruimtefysicus Richard Harrison.

Tijdens de late 17e eeuw was er een periode waarin de zonneactiviteit extreem afnam en er amper nog zonnevlekken waargenomen werden, het zogenaamde Maunder-minimum. Die periode vormde het dieptepunt van de Kleine IJstijd, toen temperaturen in Europa sterk afnamen.

Mogelijk zien we dat minimum snel weer terug, zegt Harrison: "Er is een sterke aanwijzing dat de zon zich weer gedraagt zoals het deed voordat hij het Maunder-minimum bereikte." Professor Mike Lockwood acht de kans groot dat de 'ongewoon snelle' afname van zonneactiviteit zich doorzet: "We schatten dat er een kans van zo'n 20% is dat we binnen 40 jaar weer op het Maunder-minimum zitten."

Als dat gebeurt, zal het  door veranderingen in de golfstroom in Europa een stuk kouder worden. Toch zal het het tij van de antropogene klimaatverandering niet doen keren. Daarop heeft zonne-activiteit te weinig invloed: "Als we naar het globale klimaatsysteem kijken, zal het verschil erg klein zijn, zelfs als we teruggaan naar het Maunder-minimum."

Op dit moment kunnen we echter slechts één zekere conclusie trekken, zegt Harrison: "Dit voelt als een heel rare periode, maar het benadrukt vooral dat we niets snappen van de ster waarmee we leven. Het is een ingewikkeld beestje."

Assad: vertrek is geen discussiepunt

De Syrische president Bashar al-Assad heeft kort voor het begin van de vredesconferentie komende week benadrukt dat hij niet van plan is om af te treden. Een vertrek is niet bespreekbaar, aldus Assad.

"Als we het op hadden willen geven, dan zouden we dat al in het begin hebben gedaan. De kwestie is niet aan de orde", zei Assad volgens het Russische persbureau Interfax. De president sprak in Damascus tegen Russische parlementariërs.

Het overleg begint woensdag in Montreux en zal later verder gaan in Genève.

Assad: vertrek is geen discussiepunt
Assad: vertrek is geen discussiepunt (Foto: ANP)

Vuurzee verslindt eeuwenoud houten dorpje Noorwegen

Een enorme brand heeft zondag het historische Noorse dorpje Lærdalsøyri in de as gelegd. Tientallen van de beroemde houten huizen van het plaatsje, die door Unesco als werelderfgoed zijn aangemerkt, zijn volgens de Noorse publieke omroep NRK verloren gegaan.

De metershoge vlammen zouden al minstens dertig monumentale huizen en winkels hebben verzwolgen. Het centrum van het dorp is ontruimd en tientallen inwoners zijn met verwondingen en ademhalingsproblemen in het ziekenhuis opgenomen, meldt NRK.

De brandweer is de brand, die in de nacht van zaterdag op zondag uitbrak, nog altijd niet meester. Brandweerlieden zagen zich genoodzaakt in allerijl een aantal houten panden te slopen om te beletten dat het vuur zich verder een weg door het dorp kon vreten.

Lærdalsøyri telt maar ongeveer 1200 inwoners, maar trekt een veelvoud daarvan aan toeristen. Die komen af op de beroemde houten huisjes en de staafkerk van het plaatsje aan de Sognefjord.

Drankorgel blaast aftocht na lege tank

De politie in Tilburg heeft zondagochtend weinig moeite hoeven doen om een vluchtende automobilist te pakken te krijgen. De achtervolging viel stil toen de bestuurder zonder benzine kwam te staan. Agenten konden hem vervolgens zonder problemen in de boeien slaan.

De man bleek een borrel te veel achter de kiezen te hebben. Desondanks kroop hij toch achter het stuur van zijn bolide. De alcohol zorgde er vermoedelijk voor dat hij op de Jan Aartestraat een lantaarnpaal uit de grond reed.

De man verloor bij de botsing zijn kentekenplaat. Agenten troffen hem echter niet thuis aan maar zagen hem uren later rijden op de Bredaseweg. De politie zette de achtervolging in maar hoefde de man niet klem te rijden. Toen de bestuurder met een lege tank kwam te staan kon hij simpel worden opgepakt. De man bleek ruim twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol op te hebben.

Stuk gereedschap door voorruit auto

Een 23-jarige automobilist is zaterdagmiddag in het Friese dorp Burgum hevig geschrokken toen er een zwaar stuk gereedschap door de voorruit van zijn auto werd gegooid. Op de brug over het Prinses Margrietkanaal versplinterde de ruit plotseling en belandde er een moersleutel op de passagiersstoel. Dat maakte de politie zondag bekend.

Even verderop bij een verkeerslicht werd de automobilist uit Hallum aangesproken door twee vrouwen die hadden gezien dat de moersleutel was gegooid vanuit een passerende witte bestelbus.

De politie is op zoek naar getuigen van wat ze noemt zware mishandeling.

Rechtszaak om gemist concert Miley Cyrus

Een Amerikaanse concertorganisator heeft een rechtszaak aangespannen vanwege een geannuleerd concert van Miley Cyrus. De organisator beweert 125 duizend dollar te hebben betaald aan een agent van de zangeres, maar dat Cyrus nooit op is komen dagen voor het concert op nieuwjaarsdag.

Volgens het bedrijf is het bedrag overgemaakt naar een bankrekening en is die later leeggehaald, meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De agent zegt echter dat ze enkel als tussenpersoon fungeerde en het geld te hebben overgemaakt naar mensen die wel voor Cyrus werkten.

Woordvoerders van Miley laten weten dat de zangeres niets met het gemiste optreden en het geld te maken heeft. Ook heeft de agent volgens hen geen connecties met de persoon die normaal gesproken de boekingen van Cyrus regelt. Het is niet duidelijk wat er nou precies met het geld is gebeurd.

Gecrashte dronkaard rijdt door met gewonde in auto

Een dronken automobilist is zaterdagavond na een botsing bij Zwolle kilometers lang doorgereden terwijl zijn auto zwaarbeschadigd was en er een gewonde vrouw op zijn achterbank lag. De man kon na tientallen kilometers van de weg worden gehaald, weet RTV Oost. Hij is aangehouden.

Het ongeluk gebeurde waarschijnlijk op de A28 bij Zwolle. De man klapte door nog onbekende oorzaak op een vrachtwagen. Ondanks dat zijn auto half in puin lag, bleef de man doorrijden. Pas op het viaduct over de snelweg A32 bij Steenwijk-Noord stopte hij.

De gewonde vrouw is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De politie is nog op zoek naar de vrachtwagen die bij het ongeluk betrokken was.

Gemeenten willen meer belasting kunnen heffen

Gemeenten willen meer belastingen kunnen heffen, zodat ze voor een groter deel verantwoordelijk worden voor hun eigen inkomsten. Voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft dat zondag gezegd in een interview met Nu.nl.

Volgens Jorritsma is Nederland 'een raar land' vergeleken bij de rest van Europa, omdat gemeenten hier maar circa 10 procent van hun inkomsten uit eigen belastingen halen. Het overige deel ontvangen ze van het Rijk. "In de rest van Europa moeten gemeenten voor minimaal de helft van de inkomsten eigen belastingen heffen. Soms zelfs helemaal volledig", zegt Jorritsma. De eigen inkomsten die Nederlandse gemeenten via belastingen binnen halen, zijn volgens haar 'veel te weinig om je eigen risico's te kunnen dragen'.

Het pleidooi van Jorritsma staat volgens haar los van de overheveling van Rijkstaken naar gemeenten, waaraan dit kabinet werkt. "Maar het wordt er wel door versterkt."

Militair schopt vrouw bewusteloos

De politie in Middelburg heeft zaterdagnacht een militair opgepakt die een vrouw bewusteloos had geslagen en geschopt. Het 22-jarige slachtoffer is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

De verdachte mishandelde de vrouw, vermoedelijk zijn partner, op een parkeerplaats aan de Ramsburgerweg. De twee hadden volgens de politie ruzie gekregen. De militair zit voorlopig vast. De marechaussee onderzoekt de zaak.

Politie schiet man met honkbalknuppel in been

Een agent heeft zaterdagnacht een 63-jarige man uit Den Haag in zijn been geschoten. De man liep op straat met een honkbalknuppel en een mes te zwaaien en weigerde de wapens te laten vallen, meldt de politie.

De agenten probeerden de man eerst met pepperspray onder controle te brengen maar de Hagenaar bleef om onduidelijke reden dreigend op hen aflopen. Een van hen schakelde hem vervolgens met een gericht schot uit. De verdachte is naar een ziekenhuis gebracht. De rijksrecherche onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Rapper aangeklaagd om mishandeling

De'Angelo Holmes is aangeklaagd voor huiselijk geweld nadat hij zijn vrouw in november hard tegen haar hoofd had geslagen. De rapper, bekend van het hiphopduo Ying Yang Twins, is ook aangeklaagd wegens mishandeling en geweldpleging. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Holmes werd onlangs in Georgia opgepakt omdat hij zijn vrouw in november zo hard had geslagen dat ze een grote bult had op haar linkeroog. De 34-jarige rapper werd aangeklaagd en mocht de cel zondag op borgtocht verlaten onder meerdere voorwaarden. Zo moet De'Angelo onder meer uit de buurt van zijn vrouw blijven.

Schansspringster Vuik niet naar Spelen

Nederland zal bij de Olympische Winterspelen in Sochi niet vertegenwoordigd zijn bij het schansspringen. Wendy Vuik wist zich bij de wereldbekerwedstrijd in het Japanse Zao niet bij de beste acht te springen en wist zich derhalve niet voor de Spelen te plaatsen.

Vuik werd vandaag 39e met een sprong van 63 meter, wat wel een verbetering was van haar prestatie van gisteren toen ze 44e werd. De wedstrijd werd, net als gisteren, gewonnen door thuisspringster Sara Takanashi.

[NBA] Miami Heat in verlenging langs Bobcats

LeBron James heeft Miami Heat zaterdag aan een overwinning geholpen in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Mede dankzij 34 punten en acht rebounds van de 29-jarige sterspeler was de titelhouder met 104-96 te sterk voor Charlotte Bobcats. Die zege werd wel pas na verlenging veiliggesteld. Chris Bosh maakte 25 punten voor Miami.

Indiana Pacers boekte zijn vierde overwinning op rij en blijft koploper in de Eastern Conference. De Pacers wonnen met 106-92 van Los Angeles Clippers. Paul George was de uitblinker bij de thuisploeg met 36 punten. Lance Stephenson voegde daar 22 punten en twaalf rebounds aan toe.

Alle uitslagen zaterdag

Thuis Uit Uitslag
Indiana Pacers Los Angeles Clippers 106 - 92
Washington Wizards Detroit Pistons 98 - 104
Charlotte Bobcats Miami Heat 96 - 104 (ot)
Chicago Bulls Philadelphia 76ers 103 - 78
Houston Rockets Milwaukee Bucks 114 - 104
Minnesota Timberwolves Utah Jazz 98 - 72
New Orleans Pelicans Golden State Warriors 87 - 97
Dallas Mavericks Portland Trail Blazers 111 - 127

Kittel klopt Greipel in People's Choice Classic

Marcel Kittel is de winnaar geworden van de People's Choice Classic. De Duitser van Giant-Shimano was in de straten van Adelaide in de massasprint sneller dan zijn landgenoot André Greipel. De derde plaats was voor het Australische talent Caleb Ewan.

Gedurende de koers waren er diverse uitlooppogingen, maar geen enkele vluchtpoging hield het door het controlerende werk van Giant, Lotto en Team Sky vol. In de sprint werd Greipel goed afgezet, maar Kittel wist hem in de slotmeters voor te blijven.

De People's Choice Classic is een voorbereidingscriterium voor de Tour Down Under, de eerste WorldTour-koers van 2014. Vorig jaar werd deze gewonnen door Tom-Jelte Slagter.

PVV even groot als PvdA en VVD samen

Als er nu Kamerverkiezingen gehouden zouden worden, zou de PVV vrijwel even groot zijn als de VVD en PvdA samen. Volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond staan VVD en PvdA op 31 zetels, de PVV op 30. Sinds de vorige peiling van een week geleden heeft de coalitie 3 zetels moeten inleveren.

De beide coalitiepartijen kunnen weinig goeds doen bij de kiezer, concludeert De Hond. Ze zitten in de hoek waar de electorale klappen vallen. Sinds oktober hebben ze niet zo laag gestaan in de peiling.

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2012 behaalde de VVD 41 zetels. Daar zijn er nu virtueel nog 18 van over. De PvdA haalde 2 jaar geleden 38 Kamerzetels binnen, waarvan er nu 13 resten. De PVV kon in 2012 met 15 Kamerleden aan de slag. Nu zou Geert Wilders daar nog eens 15 geschikte mensen bij moeten zoeken.

Een andere grote winnaar is D66. De partij van Alexander Pechtold zit nu met 12 Kamerleden op het pluche, maar zou bij nieuwe verkiezingen op 21 Kamerzetels uitkomen, waarmee D66 groter is dan de VVD.

Volgens De Hond verliezen VVD en PvdA vooral aanhang onder kiezers met een maximaal opleidingsniveau van havo of lager. Terwijl PVV en SP bij deze groep ruim 45 procent scoren, komen VVD en PvdA amper op 10 procent uit.

De opiniepeiler keek ook naar de waardering die de kiezer heeft voor de 13 ministers. Daarbij valt op dat de rangorde wordt aangevoerd door 4 bewindslieden van PvdA-huize: Dijsselbloem, Asscher, Timmermans en Plasterk. VVD-minister Opstelten completeert de top 5. Premier Mark Rutte bungelt onderaan de lijst. Alleen minister Blok scoort slechter dan Rutte.

PVV even groot als PvdA en VVD samen
PVV even groot als PvdA en VVD samen (Foto: ANP)

Scherfgranaten ontploft bij protestbetoging Bangkok

Een demonstratie in Bangkok tegen de Thaise regering is zondag opgeschrikt door twee explosies. Zeker 28 mensen raakten gewond, meldt de politie.

Twee scherfgranaten waren volgens de politie de boosdoeners. Vrijdag doodde zo'n projectiel ook al een betoger en verwondde tientallen anderen.

De eerste granaat kwam tot ontploffing vlakbij een podium dat door de demonstranten was opgezet bij het Overwinningsmonument in het noorden van Bangkok. De tweede volgde binnen een minuut of twee. Deze trof een rij stalletjes van handelaren in t-shirts met protestleuzen en aanverwanten.

Zaterdagavond laat waren demonstranten in de hoofdstedelijke wijk Lad Prao ook al het doelwit van een onbekende schutter. Een 54-jarige vrijwilliger die namens de oppositie de betoging in goede banen leidde is met een ernstige schotwond in zijn rug opgenomen in het ziekenhuis.

De betogers willen premier Yingluck Shinawatra dwingen af te treden en eisen dat de verkiezingen van volgende maand worden geschrapt. Ze houden enkele belangrijke kruispunten in de stad bezet. In de Thaise hoofdstad is het ondanks de aanhoudende protestmanifestaties nog altijd grotendeels rustig, al is er elke dag wel een opstootje of een enkel schietincident.

De regering vreest in een spiraal van geweld te geraken als zij met kracht ingrijpt en laat de demonstranten daarom als het even kan ongemoeid. Bovendien vergroot een toename van het geweld de kans dat het leger de burgerregering niet langer het toezicht op de openbare orde toevertrouwt en zelf de touwtjes in handen neemt.

Nu de politie op haar handen blijft zitten spelen de demonstranten echter meer en meer voor eigen rechter. Betogers hebben zaterdag twee mannen aangehouden en opgesloten die zelfgemaakte explosieven en handboeien op zak hadden, zei protestleider Issara Somchai zondag. De protestbeweging verdenkt het tweetal ervan geweld in de zin te hebben gehad en 'doet nog onderzoek'. ''Wij houden een oogje op hen. Ze zijn veilig in onze handen'', zei Somchai.

Agressieve wildplasser verwondt agent

Een 24-jarige wildplasser uit Veenendaal is zondagochtend aangehouden nadat hij een agent het ziekenhuis had ingewerkt. De man stond op straat zijn blaas te legen en kreeg daarvoor een boete. Toen hij vervelend begon te worden werd hij door de politie weggestuurd maar dat werkte averechts. De man viel vervolgens een van de agenten aan, meldt de politie.

De agressieveling geraakte in een worsteling met de agent. De twee kwamen ten val en liepen beiden lichte verwondingen op. Met hulp van andere agenten kon de man in de boeien worden geslagen.

De gewonde agent liep onder meer hoofdletsel op. Hij moest ter observatie een nacht in het ziekenhuis blijven.

Overtuigende zege cricketers in WK-kwalificatie

De Nederlandse cricketploeg heeft zijn derde wedstrijd bij het WK-kwalificatietoernooi in Nieuw-Zeeland overtuigend gewonnen. Oranje won met 130 runs verschil van Papoea-Nieuw-Guinea. Eerst battend kwam Nederland in vijftig overs tot 323 runs. Papoea-Nieuw-Guinea ging in 37.2 overs uit voor een score van 193 runs.

Eric Szwarcynski was de grote man met 129 not out. Hij zat de eerste twee duels nog op de bank, maar mocht beginnen omdat vaste opener Michael Swart op de laatste training zaterdag een vinger aan zijn rechterhand blesseerde. Ook Peter Borren (65 runs) en Wesley Barresi (56 runs) hadden een belangrijk aandeel in de monsterzege.

Nederland sluit het kwalificatietoernooi donderdag af tegen Kenia. De nummers één, twee en drie van de poulefase gaan door naar de tweede ronde, de zogenoemde Super Six. De nummers één en twee van die ronde spelen de finale van het toernooi en mogen ook naar het WK, dat in 2015 in Australië en Nieuw-Zeeland wordt gespeeld.

O'Sullivan en Selby in finale Masters

De snookerfinale van The Masters in het Londense Alexandra Palace gaat tussen titelverdediger Mark Selby en de wereldkampioen Ronnie O’Sullivan. Selby won in de halve finale van Shaun Murphy met 6-1. O'Sullivan stuurde Stephen Maguire met 6-2 naar huis. 

De 29-jarige Selby domineerde de wedstrijd vanaf de start en greep Murphy onmiddellijk bij de keel. Met breaks van 86, 104, 50 en 62 liep Selby uit naar een 4-0 voorsprong. Ook het vijfde frame was voor Selby. Murphy pakte nog een frame voor de eer, maar daar bleef het dan ook bij. Het is voor Selby de vijfde Mastersfinale in zeven jaar. 

O'Sullivan maakte wat kleinere breaks dan Murphy, maar liep wel uit naar een 5-0 voorsprong tegen Maguire. Het zesde en zevende frame gingen naar Maguire. In frame acht maakte O’Sullivan de partij in stijl af door een break van 129 te maken. De finale wordt zondag gespeeld en gaat over best of 19 frames. 

Darters Kist en Michels pakken tourkaart

Darters Christian Kist en Mareno Michels hebben zich op dag vier van de Qualifying School verzekerd van een tourkaart bij de PDC. Beide darters wonnen hun tourkaart op basis van de prestaties over alle vier de dagen. Eerder wist Benito van de Pas al een tourkaart te bemachtigen.

De vier rechtstreekse plaatsen op de slotdag van de Q-School gingen naar Nigel Heydon, Steve West, Joe Murnan en Jason Hogg. Dit viertal bleef na zes ronden over. Mareno Michels haalde de finale en daardoor verzekerde hij zich al van een tourkaart. De finale tegen Steve West ging verloren. Kevin Voornhout en Dick van Dijk waren ook goed op weg, maar ze verloren in de vierde ronde van Mark Cox en Steve Grubb. Ron Meulenkamp en Danny de Haas vlogen eruit in de derde ronde.

Naast zestien dagwinnaars kregen ook de beste 24 darters op de ranking een tourkaart. Joey ten Berge werd de schlemiel van de dag. Hij had uiteindelijk negen punten en werd gedeeld 22e. Voor darters die op hetzelfde aantal punten eindigden werd terug geteld, waarbij de laatste dag het zwaarste telde. Ten Berge besloot om zaterdag niet te spelen en dit kwam de Nederlander duur te staan. Omdat hij op de laatste dag geen prestatie leverde, werd hij dus 26e en viel net buiten de boot.

De veertig darters die de komende twee jaar op de Pro Tour van de PDC mogen spelen: Antonio Alcinas, Kyle Anderson, Andrew Gilding, Benito van de Pas, Dave Bird, Andy Parsons, Gerwyn Price, Tomas Seyler, Tony Newell, Robert Owen, Matt Padgett, Gary Stone, Nigel Heydon, Steve West, Joe Murnan, Jason Hogg, Brian Woods, Zoran Lerchbacher, Mick Todd, Pete Dyos, Keegan Brown, Stuart White, Steve Grubb, Ian Moss, Rowby-John Rodrigues, Christian Kist, Jim Walker, Dave Ladley, Mareno Michels, Mark Barilli, Jamie Bain, Michael Barnard, David Dodds, Steve Hine, Terry Temple, Stuart Anderson, Conan Whitehead, Mark Cox en William O'Connor.

Van de Pas, Kist en Michels voegen zich bij Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort, Jelle Klaasen, Jerry Hendriks en Gino Vos die ook een tourkaart hebben. Nederland telt dit jaar negen darters met een tourkaart op zak.

Dennis Rodman in afkickkliniek

Dennis Rodman heeft zich vanwege een alcoholverslaving op laten nemen in een afkickkliniek. Dat heeft zijn woordvoerder bevestigd. De oud-basketballer had al langer problemen met alcohol en liet zich al meerdere malen opnemen. Zijn zegsman wil niet kwijt in welke kliniek Dennis nu verblijft.

Rodman kwam eerder deze maand in het nieuws omdat hij in Noord-Korea was en boos werd om een vraag over de vrijlating van Kenneth Bae, een Amerikaanse missionaris met gezondheidsklachten die wordt vastgehouden wegens 'misdaden tegen de staat'. De sporter bood later zijn excuses aan en zei dat hij had gedronken.

Rodman organiseerde ook een basketbalwedstrijd ter gelegenheid van de verjaardag van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Voorafgaand aan de wedstrijd zong de flamboyante basketballer een verjaardagsliedje voor de dictator, die hij eerder een 'vriend' noemde. "Wat een historisch moment had moeten zijn veranderde voor iedereen in een nachtmerrie", blikt zijn woordvoerder terug.

"Dennis kwam emotioneel terug uit Noord-Korea. De druk dat hij een combinatie moest zijn van een superheld, een politiek figuur en iemand die problemen oplost, werd hem te veel." Volgens zijn woordvoerder vergeten mensen dat de 52-jarige Rodman slechts een entertainer en een oud-basketballer is. "Het feit blijft dat er een basketbalwedstrijd in Noord-Korea is gespeeld waar veertienduizend mensen bij waren en waar miljoenen mensen van over de hele wereld fragmenten van hebben gezien."

Bosz: "Niet het Vitesse dat we gewend zijn"

Dankzij de 2-1 zege op PEC Zwolle bracht Vitesse de nacht door op de koppositie. Peter Bosz heeft gemengde gevoelens overgehouden aan het duel in Zwolle. De 50-jarige oefenmeester zag zijn team worstelen tegen PEC. Omdat Patrick van Aanholt in de slotfase het doel vond, overheerste opluchting bij Bosz, toen hij FOX Sports na afloop te woord stond.

"Ik ben hartstikke blij met dit resultaat", aldus Bosz. Vitesse was via Christian Atsu nog wel op voorsprong gekomen, maar de thuisploeg kwam al snel terug via een doelpunt van Guyon Fernandez. "Dit was een hele moeizame wedstrijd", analyseerde Bosz. "En dit was niet het Vitesse dat we gewend zijn."

De succesvolle oefenmeester wil niet teveel waarde hechten aan het teleurstellende spel van zijn ploeg. Het resultaat biedt voldoende aanknopingspunten. "Je kunt onmogelijk 34 wedstrijden goed spelen. Dan ben ik blij dat we een mindere wedstrijd toch kunnen winnen."

Profeet is jarig: Iran laat gevangenen vrij

Honderden gevangenen in Iran krijgen strafvermindering of gratie. Dat gebeurt omdat de profeet Mohammed zondag jarig is, berichtte staatspersbureau IRNA.

Geestelijk leider Ayatollah Ali Khamenei zou de vonnissen willen omzetten van in totaal 878 gedetineerden. Het is niet bekend of ook politieke gevangenen weer op vrije voeten komen.

Zo zijn er nog geen signalen dat oppositieleiders Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi gratie krijgen. De hervormingsgezinde politici staan al jaren onder huisarrest.

'China bouwt tweede vliegdekschip'

China is begonnen aan de bouw van een tweede vliegdekschip. Dat meldden Chinese media zondag. De constructie van het vaartuig duurt naar verwachting zo'n 6 jaar.

De Chinezen beschikken al over een vliegdekschip, maar dat is gekocht van Oekraïne. Het zou de eerste keer zijn dat China zelf een dergelijk marinevaartuig laat bouwen. Een provinciale partijleider zou hebben onthuld dat het land uiteindelijk over zeker vier vliegdekschepen wil beschikken.

Volgens de partijfunctionaris laat China het nieuwe vaartuig bouwen in de stad Dalian, waar destijds ook het Oekraïense schip werd omgebouwd. Verhalen over het nieuwe vliegdekschip verdwenen na een tijdje van het internet. Volgens bronnen binnen het leger gebeurde dat mogelijk omdat de partijleider geen toestemming had om dergelijke informatie prijs te geven.

[AO] Djokovic ook tegen Fognini probleemloos verder

Novak Djokovic is zondag ook zijn vierde wedstrijd op de Australian Open zonder setverlies doorgekomen. De als tweede geplaatste Serviër won met overtuigende cijfers van Fabio Fognini (15) uit Italië: 6-3, 6-0 en 6-2. Het pleit was na iets meer dan anderhalf uur beslecht. Djokovic boekte zodoende zijn 28e opeenvolgende overwinning.

De winnaar van de laatste drie edities in Melbourne bereikte bovendien voor de negentiende keer op rij de kwartfinale van een grandslamtoernooi. Hij stuit nu op de winnaar van het treffen tussen Stanislas Wawrinka (8) uit Zwitserland en de Spanjaard Tommy Robredo (17).

David Ferrer bereikte eveneens de laatste acht. De Spaanse nummer drie van de plaatsingslijst verloor tegen de Duitser Florian Mayer de eerste set, maar stelde daarna orde op zaken: 6-7 (5), 7-5, 6-2 en 6-1. Ferrer verloor vorig jaar in de halve finale van Djokovic.

[AO] Krajicek sneuvelt in dubbelspel

Michaëlla Krajicek is zondag uitgeschakeld in het dubbelspel van de Australian Open. Samen met haar dubbelpartner Lucie Hradecka werd in de derde ronde verloren van Silvia Soler-Espinosa en Shahar Peer. Het Spaans/Israëlische duo zegevierde in drie sets: 4-6, 7-6 (5) en 6-2.

Door de uitschakeling van Krajicek is er geen Nederlandse inbreng meer in Melbourne. De Delftse was niet actief in het enkelspel.

[WK sprint] M. Mulder pakt titel

Michel Mulder heeft in Nagano zijn wereldtitel sprint met succes weten te verdedigen. Op de afsluitende 1000 meter werd de Nederlander derde in een tijd die ruim voldoende was om opnieuw de titel te pakken.

Shani Davis won de laatste afstand met overmacht. Met 1:08,96 was hij meer dan een halve seconde sneller dan de Kazach Denis Kuzin, die op zaterdag de 1000 meter won. Mulder moest exact één seconde toegeven, maar werd daarmee wel derde. Kjeld Nuis werd met 1:09,99 vierde, terwijl Ronald Mulder de zesde plek pakte met 1:10,59.

In het klassement behield Michel Mulder zijn ruime voorsprong. Hij won uiteindelijk met maar liefst 0,72 punten voorsprong op Davis en 0,83 op Daniel Greig. Greig is hiermee de eerste Australiër ooit die op een groot toernooi een medaille weet te pakken. Op 1,32 punten werd Nuis vijfde in het eindklassement, één plaats voor Ronald Mulder die 1,48 punten toe moest geven.

[WK sprint] Titel Yu, Boer van het podium

Jing Yu heeft in Nagano haar tweede wereldtitel sprint gepakt. De Chinese, eerder kampioene in 2012, was op de afsluitende 1000 meter snel genoeg om haar grote voorsprong te verdedigen. Margot Boer kon haar plaats op het podium niet vasthouden en werd vierde.

Heather Richardson won de 1000 meter met een tijd van 1:15,28. Met 1:15,44 werd Hong Zhang uit China tweede. Margot Boer werd wel derde met 1:16,13, maar leverde teveel in op zowel Zhang als Richardson. Laurine van Riessen kwam tot 1:16,95, waarmee ze zesde werd. Thijsje Oenema zette de negende tijd neer met 1:17,70, terwijl Das een plek lager eindigde met 1:18,15.

Het klassement werd met ruim verschil gewonnen door Yu. Ze had 0,43 punten voorsprong op haar landgenote Zhang. Richardson wist net genoeg goed te maken om Boer in te halen. De Amerikaanse kwam uiteindelijk tot een eindtotaal wat 0,07 punten beter was dan dat van Boer. De schaatster van Team Liga kwam als enige vier keer op het podium, maar dat bleek niet genoeg. Van Riessen werd uiteindelijk zesde in het klassement, één plek voor Oenema. Das moest een honderdste teveel toegeven en viel daardoor buiten de beste tien, ze werd elfde.

Spuitgasten treffen dampend drugslab aan

Brandweerlieden zijn zaterdagavond in Hoensbroek op een drugslab gestuit. De spuitgasten waren uitgerukt na een melding dat er rook uit een schuur kwam. Het bleek echter niet om brand te gaan, maar om dampen die ontstonden bij de productie van drugs.

Het is nog onduidelijk wat voor drugs er in de schuur bij de woning aan de Nieuwstraat in de Limburgse plaats werden gemaakt. Er wordt gedacht aan xtc. Het lab is opgedoekt door een speciale ontmantelingsdienst van de politie. Die hield ook een 33-jarige man uit Hoensbroek aan die in het pand aanwezig was. De veiligheid van omwonenden is volgens de sterke arm niet in gevaar geweest.

[WK sprint] M. Mulder wint opnieuw

Michel Mulder heeft op het wereldkampioenschap sprint in Nagano zijn leidende positie nogmaals weten te verstevigen. De Zwollenaar won na de eerste ook de tweede 500 meter en kan normaal gesproken alleen nog verliezen als hij valt.

Met een tijd van 35,12 seconden was Mulder ruim langzamer dan zaterdag, maar het was opnieuw goed voor de winst. De rit tussen Mulder en Shani Davis leek een lastige kruising op te leveren, maar de Amerikaan kende zijn plek en liet Mulder voorgaan. De Australiër Daniel Greig verbeterde zich naar 35,17 en pakte evenals een dag eerder de tweede plek. Derde werd de Japanner Keiichiro Nagashima met een tijd van 35,28. Met 35,43 werd Ronald Mulder vijfde, drie plekken voor de 35,53 van Kjeld Nuis.

Op de 1000 meter moet Michel Mulder een voorsprong van 1,27 seconden zien te verdedigen op Greig. De nummer drie, William Dutton uit Canada, staat al op 2,20 seconden. Denis Kuzin uit Kazachstan, zaterdag winnaar van de 1000 meter, staat op de negende plek op 2,66 seconden. Een kleine kans op het podium is er nog voor de beide andere Nederlanders. Ronald Mulder staat vierde op 2,32 seconden van zijn broer. Kjeld Nuis, specialist op de 1000 meter, staat achtste op 2,61 seconden.

[WK sprint] Yu neemt voorschot op titel

Tijdens het wereldkampioenschap sprint heeft Jing Yu een voorschot genomen op de titel. De Chinese won net als een dag eerder met overmacht de 500 meter, opnieuw voor Margot Boer en Heather Richardson.

Alle toppers waren langzamer dan zaterdag, maar Yu verloor het minst ten opzichte van haar eerste 500 meter. Dit keer klokte ze een tijd van 37,72, bijna een halve seconde sneller dan de 38,15 van Boer. Richardson moest drie honderdsten toegeven op de Nederlandse. Thijsje Oenema werd met 38,59 zesde, één plek voor Laurine van Riessen die 38,68 reed. Anice Das viel tegen en werd met 39,31 slechts zeventiende.

In het klassement verdedigt Yu een voorsprong van maar liefst 1,22 seconden ten opzichte van Boer op de 1000 meter. Derde staat de Chinese Hong Zhang, gisteren winnares van de 1000 meter, met een achterstand van 1,58 seconden. Heather Richardson, vooraf de topfavoriete voor de wereldtitel, staat vierde op 1,91 seconden. Oenema en Van Riessen staan ook in het klassement op de plaatsen zes en zeven, met respectievelijk 4,16 seconden en 4,53 seconden achterstand op Yu. Das is gezakt naar de elfde plek en zou op de 1000 meter 7,20 seconden goed moeten maken op de Chinese.

[AO] Williams delft onderspit tegen Ivanovic

Serena Williams kan ook dit jaar naar de titel in Melbourne fluiten. De Amerikaanse nummer één van de wereld werd vandaag compleet verrast door de Servische Ana Ivanovic, die na verlies van de eerste set hoop bleef houden op een goede afloop, die ze uiteindelijk ook kreeg; 4-6, 6-3 en 6-3.

Williams verloor pas vijf keer eerder op een Grand Slam nadat ze een eerste set gewonnen had. Vorig jaar werd ze in de kwartfinale hier nog verslagen door haar landgenote Sloane Stephens, en het jaar daarvoor was ze zelfs helemaal afwezig in Melbourne Park. De laatste keer dat ze de titel op de Australian Open won was dan ook in 2010.

Ivanovic bereikte vandaag een mijlpaal. De Servische won nog nooit een set van Serena in hun vier voorgaande ontmoetingen, en boekte vandaag dus ook meteen haar eerste overwinning. Ook is de Servische hard op weg om haar voorgaande prestaties in Melbourne te evenaren. Buiten haar finaleplek in 2008 reikte ze nooit verder dan de vierde ronde. Nu is ze al verzekerd van een kwartfinale. Daarin speelt ze tegen de winnares van de wedstrijd tussen Eugenie Bouchard en de Australische Casey DellAcqua.

American Hustle en Breaking Bad grote winnaars SAG Awards

De afgelopen nacht zijn in Los Angeles voor de 20e keer de SAG Awards uitgereikt. De grote winnaars van de Screen Actors Guild Awards zijn dit jaar American Hustle, Dallas Buyers Club, Breaking Bad en Modern Family. Een aantal van de winnaars mocht de afgelopen week ook al een Golden Globe en/of een nominatie voor een Oscar in ontvangst nemen.

Hieronder een overzicht van alle winnaars:

Matthew McConaughey in The Dallas Buyers Club
Matthew McConaughey in The Dallas Buyers Club

Beste acteur in een hoofdrol
Matthew McConaughey - Dallas Buyers Club

Beste actrice in een hoofdrol
Cate Blanchett - Blue Jasmine

Beste acteur in een bijrol
Jared Leto - Dallas Buyers Club

Beste actrice in een bijrol
Lupita Nyong'o - 12 Years a Slave

American Hustle
American Hustle

Beste cast in een film
American Hustle

Beste acteur in een tv-film of miniserie
Michael Douglas - Behind the Candelabra

Beste actrice in een tv-film of miniserie
Helen Mirren - Phil Spector

Bryan Cranston
Bryan Cranston in 2013

Beste acteur in een dramaserie
Bryan Cranston - Breaking Bad

Beste actrice in een dramaserie
Maggie Smith - Downton Abbey

Beste acteur in een komedieserie
Ty Burrell - Modern Family

Beste actrice in een komedieserie
Julia Louis-Dreyfus - Veep

Beste cast in een dramaserie
Breaking Bad

Beste cast in een komedieserie
Modern Family

[PL] Liverpool thuis niet langs Aston Villa

Liverpool heeft voor de tweede keer dit seizoen punten laten liggen in een thuiswedstrijd. Aston Villa hield de ploeg van trainer Brendan Rodgers zaterdag op Anfield op 2-2. Liverpool keek zelfs even tegen een 2-0 achterstand aan, maar door goals van Daniel Sturridge en Steven Gerrard werd een nederlaag voorkomen.

Aston Villa, met Ron Vlaar, Leandro Bacuna en Karim El Ahmadi in de basis, kwam halverwege de eerste helft door toedoen van Gabriel Agbonlahor op voorsprong. De 0-2 van Christian Benteke werd vlak voor rust gevolgd door de aansluitingstreffer van Sturridge. Een overtreding op Luis Suarez leverde Liverpool in de 53e minuut een penalty op, waaruit Gerrard de eindstand bepaalde.

Voor Liverpool is het de eerste remise dit seizoen op Anfield. Van Southampton werd verloren, de overige negen thuisduels leverden allemaal drie punten op. Liverpool staat vierde in de Premier League, Aston Villa vertoeft op de tiende plaats veilig in de middenmoot.

[JL] Den Bosch ondanks puntenverlies aan kop in periode

FC Den Bosch heeft in de strijd om de derde periode in de Jupiler League het eerste puntenverlies geleden. De Brabanders kwamen thuis tegen Jong FC Twente niet verder dan 1-1. Den Bosch blijft met dertien punten uit vijf duels wel koploper in de periodestand, al bedraagt de voorsprong op VVV-Venlo nog maar één puntje.

Willem II kan zondag net als VVV op twaalf punten komen. Dan moet in Rotterdam gewonnen worden van Sparta. De eerste twee periodes werden gewonnen door FC Dordrecht en Jong PSV.

Jong Twente kwam door een doelpunt van Felitciano Zschusschen op voorsprong, Benjamin van den Broek maakte gelijk. Den Bosch staat in de reguliere stand tiende, Twente dertiende.

Achilles'29 verliet de laatste plaats in de Jupiler League. Door een 2-1 zege op Almere City FC wordt de rode lantaarn overgedaan aan FC Oss. Jop van Steen maakte een kwartier voor tijd de winnende voor de club uit Groesbeek.

[JL] Sittard wint thuis nipt van Oss

Fortuna Sittard heeft zaterdag zijn achtste overwinning van het seizoen geboekt in de Jupiler League. De Limburgers versloegen FC Oss in eigen huis met 1-0 dankzij een benutte strafschop van de Congolese Nederlander Patrick N'Koyi.

Sittard stijgt door de zege naar plek veertien. Oss blijft voorlaatste met een punt meer dan Achilles '29. De hekkensluiter kan Oss later zaterdag passeren op de ranglijst als thuis wordt gewonnen van Almere City FC.

Idioot bedreigde aanstekerloze jongeren met vuurwapen

Een 46-jarige man heeft zaterdagochtend in Boxtel een groep jongeren met een vuurwapen bedreigd omdat niemand hem een vuurtje kon geven. Hij zette zijn pistool tegen het hoofd van een 20-jarige jongen uit de Brabantse plaats, laat de politie zaterdag weten.

Het incident vond rond 04.30 uur plaats bij het station. De man, die geen vaste woon-of verblijfplaats heeft, liet de jongeren ook een tas met kogels zien. Toen hij zijn wapen wilde laden, fietsten de geschrokken jongeren snel weg.

De verdachte werd een halfuur na de bedreiging in de buurt van het station aangehouden. Zijn wapen en de munitie werd even verderop gevonden. Tegen de man is aangifte gedaan van bedreiging met de dood.

[Dakar] De Rooy grijpt naast eindzege

Gerard de Rooy is er niet in geslaagd om net als in 2012 de Dakar Rally te winnen. De Nederlandse trucker maakte in de dertiende en laatste etappe nog wel wat tijd goed op Andrey Karginov, maar niet genoeg om de Rus van de eerste plaats in het klassement te stoten. Het 157 kilometer lange sluitstuk met finish in het Chileense Valparaiso werd gewonnen door de Tsjech Ales Loprais.

De Rooy kwam ruim voor Karginov over de streep en mocht daardoor zelfs even hopen op de eindzege. De Rus bleek in zijn Kamaz echter onderweg een gekantelde auto overeind te hebben geholpen en dat tijdsverlies werd hem door de organisatie kwijtgescholden. Het verschil tussen De Rooy en Karginov in het klassement bedraagt uiteindelijk 3.11 minuten.

Bij de auto's werd de rally door Zuid-Amerika gewonnen door Nani Roma. De Spanjaard eindigde 5.38 minuten voor zijn ervaren Franse teamgenoot bij Mini Stéphane Peterhansel. Met Nasser Al-Attiyah uit Qatar belandde er nog een Mini-coureur op het podium.

Waar de slotetappe bij de auto's werd gewonnen door de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers, boekte bij de motoren Cyril Despres uit Frankrijk het laatste dagsucces. De Spanjaard Marc Coma van KTM is eindwinnaar, met een voorsprong van bijna twee uur op zijn landgenoot Jordi Viladoms.

Bij de quads greep Sebastian Husseini net naast de ritzege. De Nederlander kwam in Valparaiso 54 seconden achter Ignacio Casale over de streep. De Chileen boekte bovendien de eindzege, Husseini eindigt in het klassement als derde.

FOK!kers spelen vooral op pc

De meeste bezoekers op FOK!games spelen hun games het liefst op een pc. Dit blijkt uit een online poll waarop ruim 600 bezoekers gestemd hebben. Met meer dan 40% van de stemmen liet het de PlayStation 3 en 4 (resp. 21% en 12%) ver achter zich.

Dat pc het meest populaire platform is, is geen verrassing. Op een pc is van alles te spelen, van high-end shooters tot simpele browsergames. Zo zijn de stemmen niet alleen afkomstig van hardcore gamers, maar ook van huismoeders die hun dagelijks potje Bejeweled spelen.

Qua consoles blijkt dat PlayStation verreweg het populairst is. PlayStation 3 haalt een vijfde van de stemmen en zelfs de nieuwe PlayStation 4 komt voor oudere consoles als Xbox 360 en Nintendo 3DS. Opvallend is dat Xbox One meer stemmen krijgt dan PlayStation Vita, ondanks dat de Xbox One nog niet officieel in Nederland te koop is.

Wallpaper voor pc-gamers. Klik om te vergroten.

Britse tiener skiet naar Zuidpool

De Britse tiener Lewis Clarke heeft zaterdag na 50 dagen skiën met succes de Zuidpool weten te bereiken. Clarke is daarmee op 16-jarige leeftijd de jongste mens die de expeditie naar Zuidpool op latten aflegde.

Clarke trotseerde tijdens de 1226 kilometer lange reis barre omstandigheden en temperaturen van soms wel min 40 graden Celsius. Zijn doel was om de geschiedenisboeken in te gaan als de jongste mens die zo de Zuidpool haalde. Om dat te bereiken stond hij per dag gemiddeld 8 uur op de latten waarmee hij dagelijks zo'n 29 kilometer aflegde.

Hij begon zijn reis op 2 december, twee weken na zijn 16e verjaardag.

Britse tiener skiet naar Zuidpool
Britse tiener skiet naar Zuidpool (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.