FIFA: matchfixing strenger bestraffen

Maarten (rubbereend)

Wereldvoetbalbond FIFA wil dat personen die zich schuldig maken aan matchfixing zwaarder worden bestraft. De bond daarom een beroep op nationale overheden. Spelers die worden betrapt op matchfixing, krijgen van de FIFA vaak een levenslange schorsing.

De personen die verantwoordelijk zijn voor de manipulatie, blijven meestal echter buiten schot. "De fixer trekt van de ene speler of scheidsrechter naar de volgende, en is in principe onschendbaar, kan niet worden vervolgd", zegt Ralf Mutschke, die bij de FIFA de portefeuille 'veiligheid' heeft, tegen persbureau Reuters.

"Dat is geen goed afschrikmiddel voor de georganiseerde misdaad, voor criminelen, en ik wil duidelijk zijn: we hebben hierbij de hulp van overheden nodig, en de politieke wil om te veranderen", gaat Mutschke verder. "Ze lopen geen enkel risico, en dat is vreselijk."

Volgens de FIFA-man is het 'onacceptabel' dat overheden in de strijd tegen matchfixing weinig daadkracht tonen. "In de praktijk komt het erop neer dat vertegenwoordigers van de FIFA of de nationale bonden die bij de politie vragen om nader onderzoek, te horen krijgen dat er geen jurisdictie is en dat het geen prioriteit heeft."

In Europa kwamen de laatste jaren diverse omkoopschandalen aan het licht. Het meest recente nieuws van matchfixing kwam vanuit Italië, waar onder meer Gennaro Gattuso werd genoemd in een nieuw schandaal. De oud-speler van AC Milan ontkent ook maar iets ermee te maken te hebben.