OM: Demmink nog niet voor de rechter

Harry

Het is nog helemaal niet zeker of oud-secretaris-generaal van het ministerie van Justitie Joris Demmink voor de rechter moet verschijnen. Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie dinsdagmiddag weten. "Zover is het nog niet", aldus de zegsvrouw.

Het gerechtshof in Arnhem gaf dinsdagochtend opdracht een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de voormalige topambtenaar wegens verkrachting in Turkije. Het OM zag in december nog geen heil in strafrechtelijke vervolging, omdat er geen bewijs was dat Demmink in de periode van het vermeende misbruik daadwerkelijk in dat land verbleef.

"Het is een andere beslissing dan het OM voor ogen had", geeft de woordvoerder toe. Maar van vervolging is volgens de zegsvrouw nog geen sprake. "Het hof vindt dieper onderzoek noodzakelijk. Afhankelijk van de uitkomsten wordt bepaald of Demmink voor de rechter wordt gebracht."

Voor het strafrechtelijk onderzoek moet in ieder geval een Turkse politieagent worden verhoord. Ook moet nader onderzoek worden gedaan naar de vermeende reisdata van Demmink naar Turkije na 1986. Verder moet de beslissing van de Turken om niet over te gaan tot vervolging en de argumentatie daarvan nader worden onderzocht.

Als bij het onderzoek van de rechter-commissaris nieuwe zaken aan het licht komen, moet ook daar onderzoek naar worden gedaan. Het horen van Demmink zelf kan daar ook toe behoren. Het hof noemt een strafrechtelijk onderzoek gerechtvaardigd vanwege het feit dat de beschuldiging van Demmink 'al jarenlang met een zekere regelmaat opdoemt in de media'.

CDA-Kamerlid Peter Oskam stelt dat het ministerie van Veiligheid en Justitie niet meer de advocaat van voormalig topambtenaar Joris Demmink betaalt nu hij wordt vervolgd op verdenking van verkrachting. "Hij is nu verdachte in een zedenzaak. Dit heeft niets met zijn werk te maken", zei Oskam dinsdagmiddag in reactie op de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem dat Demmink moet worden vervolgd. Oskam heeft herhaaldelijk Kamervragen gesteld over de zaak.